Republic scrisoare despre ce se face(?)/facea in politie…

Aceasta postare, plasata de mine, prima oara, pe adresa
http://www.pavlicenco.md/2009/05/11/am-primit-scrisoarea-despre-ce-se-face-in-politie-inainte-de-alegeri/

a avut cel mai mare numar de vizitatori pentru un articol pe blogul meu – 4,686 afişări.

Acum avem un nou Guvern. Avem un nou ministru de interne, caruia ii adresam felicitari si ii uram succes. Generalul Victor Catan a fost si candidatul pentru functia de vicepremier si ministru al afacerilor interne in Guvernul PNL-MAE, din partea PNL:

http://pnl.md/index.php?option=com_content&task=view&id=287&Itemid=1

Am primit scrisoarea de mai jos inainte de alegerile din 5 aprilie. In legatura cu faptele politiei de reprimare si cu uciderea tinerilor, am hotarit sa o public, punind puncte in locul numelui, care, insa, are prima litera asa cum e in scrisoarea primita. La început nu corectasem greselile elementare, dar mi s-a sugerat si acest lucru, pe care l-am facut spre o lecturare mai usoara!

Daca lucrurile in MAI stau cum sint aratate aici, atunci e foarte clar de ce capii politiei au dorit sa mentina regimul actual, precum si de ce au fost torturati tinerii nemultumiti de regim… Capii politiei noastre sint ca in versul din „Internationala proletarilor” – „kto bil nicem tot stanet vsem”. Spuneam, cind am publicat scrisoarea, ca speram ca, dupa aceasta, sa nu-mi cada vreo piatra in cap… Si ii rugam pe cei, care au de adaugat ceva celor expuse in scrisoare, sa ma sune la 069111682. O piatra in cap nu mi-a cazut, dar dupa accidentul rutier de care am fost vinovata, neavind antecedente, insa, am fost privata abuziv de permisul de conducere pe un an. Am chemat Politia rutiera in judecata si am cistigat procesul.

Acum, cind avem un Guvern democratic, liberal si proeuropean, speram ca acest material sa le ajute decidentilor sa schimbe lucrurile. Republic aceasta scrisoare la sugestia vizitatorilor blogului meu.

Vitalia Pavlicenco

“De ce anume noi şi de ce împreună cu noi nu merg toţi cei care ne-au implicat în aceste chestii dubioase? Rămînem în anonimat, dar va veni timpul şi ne vom da şi numele, le dorim succese pe adevărat celor ce doresc să se lupte cu corupţia în această ţară, nu credem în succesul acestei lupte făţarnice, deoarece vine din partea dictatorului proletariatilor şi, mai ales, că se face acest lucru înainte de alegeri, dar ne râmîne să vedem ce se va întîmpla mai departe.

Suntem pîină cînd colaboratori ai politiei rutiere, avem şi famili, soţii, copii – dar nu cunoaştem bine pînă cînd mai activăm. Dorim ca această scrisoare să fie citită de toată populaţia acestei ţări, oameni de rînd, copii, elevi, studenţi, demnitari, deputaţi, miniştri, procurori, judecători, colaboratori ai serviciului de informaţie şi chiar de însuşi iniţiatorul luptei cu „corupţia”, luptei numai în rîndurile poliţiei rutiere, dar nu şi în întreg sistemul corupt al MAI şi al ţării în întregime. Noi suntem de acord că actualul ministru de interne V.M. a moştenit de la criminalul P. un buboi plin cu puroi, un sistem atît de putred şi corupt, că tovarăşul Voronin nici nu-şi poate închipui, sau chiar prea poate căci nu degeaba aşa de mult îl proteja şi îl sprijinea pe P. în toate crimele săvîrşite de către acela împotriva cetăţenilor acestei ţări şi nu numai, dar a făcut această ţară de ruşine şi după hotarele ei.

Toată lumea trebuie să cunoască: odată cu numirea lui P. în funcţia de ministru al internelor, colaboratorii poliţiei rutiere erau obligaţi să dea toate salariile lunare acestui hoţ în lege prin intermediul altor hoţi din sistem. În schimbul salariului, colaboratorii poliţiei rutiere aveau permisiunea de a se hrăni în stradă, dar şi din cele acumulate în stradă trebuiau să se împartă cu el. La întrebarea „ce facem dacă suntem prinşi?” se răspundea „nu aveţi griji, că ţara o conduce P., nu altcineva”. Pentru toate cele întîmplate trebuie să răspundă toţi cei implicaţi şi neapărat trebuie să-i ajungă din urmă pe P. Z., numit la funcţie de viceministru de către P. şi S., curat şi limpede ca lacrima care, cînd apăruse Voronin la colegiul MAI îi dîrdîeau dinţii, fălcile şi fundul de frică că îşi va auzi numele din gura Preşedintelui. Dar, spre regretul nostru, acest „luptător cu corupţia” rămîne să lupte mai departe cum a mai luptat. Trebuie să se cunoască că acest Z., activînd în comisariatul Centru, Comisariatul General al mun.Chişinău, apoi în funcţie de viceministru, reuşeşte cu mare succes să implementeze o schemă de primire a banilor, sume enorme. Toţi şefii de secţii săptămînal îi prezentau lui Z. plicurile cu bani şi nu cumva să fie mai puţin de 10 000 (zece mii) EURO, pentru aceasta tot efectivul era implicat în acumularea banilor pentru şef. P. spunea aşa: toţi trebuie trăsniţi în gît şi în urechi oricît de mic business ar avea. Deci, iată tot efectivul făcea ceea ce-i învăţase P., trăsneau totul ce mişcă, pentru ca Z. să se simtă binişor şi să transmită şi el în „obşciac” cîte ceva donaţii. Devenind viceministru, plicuri cu 10 000 refuză să primească de la subalterni, le primeşte pe cele cu nu mai puţin de 100 000 (una sută mii) EURO. Z. are tăria de caracter şi pleacă chiar şi singur să trăsnească. Bunăoară, pe cei cu aparatele de jocuri, începînd cu anul 2006, îi ţine în hăţuri personal el. Dînd comanda să fie închise de către poliţia economică toate aparatele de joc din ţară, Z. se cere la aşa numita „strelkă” cu deţinătorii acestui business, le cere 100 000 (una sută mii) EURO, pentru a le deschide aparatele şi cîte 25 000 lunar.

Oamenii aceia îi spun că „avem numai 65 OOO şi lunar vom plăti cîte 15 000, că nu avem prea mari cîştiguri”. Z îi poartă din urma lui pe aceşti oameni prin tot Chişinăul, schimbîndu-şi locul şi luînd seama să nu fie urmărit şi într-un sfîrşit pune mîna pe 65 000 şi acceptă să primească lunar cîte 15 000. Acesta-i un mic episod din viaţa şi activitatea sa. Se pune întrebarea îi corupt sau nu? P. dă comandă să fie restabilit fostul şef al Direcţiei poliţiei rutiere, printre altele eliberat la comanda lui Voronin, pentru că era limpede tare, şi ce credeţi? Este restabilit şi este comisar în transporturi.

În toamna anului 2006 colaboratorii poliţiei rutiere, fiind ridicaţi pe alarmă, închid str.Petricani şi, în timp de cel mult 10-12 minute, evacuează maşina de serviciu a ministrului P., care nu se mai putea de reparat după ce fusese implicată într-un accident rutier grav, organizează trimiterea în secţia de reanimare a spitalului MAI a doi copii şi surorii ministrului aflaţi la momentul accidentului în acea maşina. Ce s-a întîmplat cu persoanele din maşina lovita de către maşina ministrului şi cu ce s-a soldat acel accident, întrebaţi-l pe P. Totodată verificaţi şi caroseria automobilului pus în locul celui accidentat, aflaţi, poate, cine-i victima care a fost lipsită de automobil şi prin ce metodă. Activează în rîndurile MAI şi A., la ce funcţii şi pentru ce fapte. A fost implicat nu într-un accident rutier grav, care s-a soldat cu morţi, dar în două şi, în ambele cazuri, se afla „cleampă” beat la volan. Colaboratorii poliţiei rutiere asigurau lucrările de drumuri pe str. Şt. cel Mare, în ochii lor un muncitor care vopsea marcajul din centrul străzii a fost lovit şi omorît pe loc de către o maşină care nici nu a fost oprită de către cel ce o conducea, părăsind locul crimei.

Fiind ajuns şi oprit de către colaboratorii poliţiei rutiere, s-a dovedit a fi locotenent colonelul de poliţie S.Z., care, pentru fapta săvîrşită, fusese numit de către P. la funcţia de şef-adjunct al direcţiei generale logistică şi administrare a MAI. C., pentru cadoul făcut lui P. din banii direcţiei generale pază de stat şi anume iahtul de pe rîul Nistru care, ca urmare, se numeşte în numele lui … „Sf.Gheorge”, a fost numit viceministru de interne, comandantul trupelor de carabinieri MAI. Nu i-a prea plăcut această funcţie şi-i adevărat – ce poţi lua din nişte soldaţi săraci, flămînzi şi goi ca vai de capul lor? Se cere şef în academia de poliţie, „cuznea corupţiei”, căci acolo, pentru a fi înmatriculat, că ai ceva cunoştinţe sau zero, preţul este acelaşi – 5000 (cinci mii) EURO.

Iată de ce absolvenţii academiei nu se ocupă de combaterea criminalităţii şi lupta cu corupţia, ordinea publică, dar caută să-şi restituie banii cheltuiţi pe timpul studenţiei, devenind, mai apoi, „adevăraţi luptători cu corupţia, asemănîndu-i tare mult lui P. şi adepţilor acestuia –  Z., C., C., C., M.A., S. ş. a.” C. de la „Fulger”, băiat cumincior, pleacă cu vreo 20 de mascaţi în s.Caplani r. Şt.Vodă şi îl snopesc în bătăi pe primarul din localitate, pentru ca acela să-i cedeze iazul din localitate. Pentru această faptă este numit comandant la „Fulger” şi îi clar că P. scrie pe el o bucată din baza „LUX”, fosta bază de odihnă din V.Vodă a UNION FENOSA, pe care P. şi-a însuşit-o. C. fiind prins la cîrlig, în orice moment îi dă înapoi lui P. bucăţica de bază, deoarece materialele pe bătaia primarului, şi nu numai, sunt la îndămîna lui P. Mai mult ca atît – P. avînd o staţie proprie, da anume proprie, şi nu a statului, de ascultare şi înregistrare a convorbirilor telefonice, îi înregistrează şi astăzi pe toţi: poliţişti, procurori, colaboratori SIS, miniştri, parlamentari, n-a scăpat de acest lucru nici însăşi persoana care tare il mai proteja, şi anume „luptătorul cu corupţia” Voronin. M., curăţel şi acesta, o condamnase la moarte pe S. şi aceasta o veche prietenă de a lui Voronin, este tras de către Z. la cele mai înalte funcţii în MAI. C., încă din timpul cînd fusese Comisarul Chişinăului, fusese prins în flagrant cum vindea substanţe narcotice, pentru acesta faptă bună şi pentru aceea că arunca în stingă şi în dreapta băbuţele ce vindeau lapte şi brînză pe stradă, pentru a supraveţui, a fost numit şeful direcţiei generale pază stat în locul lui C., un loc bunişor şi chiar foarte bănos, şi a primit şi un cadou un apartament cu trei odăi.

S., reţinut în legătură cu heroina, nu recunoaşte că este vinovat. Să spună atunci cine i-a permis falsificarea documentelor pe acest caz, el ce făcea parte din departamentul de anchetă, procuratură ? De ce, dacă nu este vinovat, şi-a băgat nasul unde nu-i ferbea oala? Între timp, a fost ameninţat de către P., prin intermediul avocatului, să-şi ţină limbuşoara după dinţi, în caz contrar va fi scos din celulă cu picioarele înainte. S. băiat nevinovat, înainte de a fi reţinut de către procuratură, personal a dat indicaţie celor ce vînd covoare la piaţa Calea Basarabiei să-i adune imediat o sută de mii de EURO, ceea ce oamenii au şi făcut.

Poate vă mai aduceţi aminte de cazul cu businessmanul cu icrele, reţinut de către S. cînd acesta activa în s.Rîşcani al capitalei. Acel om de afaceri a fost lipsit şi de un iaz, pe care îl avea într-o localitate din r.Criuleni, şi gîndiţi ce a făcut S. cu iazul. Da, da l-a înstrăinat de la acela, ca să i-l facă cadou lui P., fecioraşu! lui P., implicat în trafic de fiinţe umane, protejat de taică-său. Acelaşi fecioraş al lui P., împreună cu şeful poliţiei economice ţin sectorul Rîşcani al capitalei, S., şi cu încă un nemernic din aceeaşi secţie şi, la comanda lui P., lansează o grenadă de luptă în apartamentul din bd.Dacia 73/3, avînd ca scop omorîrea maiorului de poliţie D. şi a membrilor familiei acestuia. Se zvoneşte, şi nu în zădar, că Gh.C a fost ţinta aceluiaşi P.

P. a implementat oameni în pazele de corp ale persoanelor oficiale, şi la serviciu, în structurile de stat şi în cele neguvernamentale, care îl îndestulau cu informaţie despre tot ce se petrece acolo unde activau ei. P. nu ducea lipsă de informaţie chiar şi despre Voronin şi, mai ales, despre fecioraşul acestuia. Un criminal nepedepsit mascat, înarmat şi unicul de prin anii 1992-1993 care, fiind poliţist, se ocupa cu „răketul” pe traseul Chişinău – Leuşeni, fost colaborator al BPDS „Fulger” V.A., care pentru acest lucru se afla la cîrlig la P., tot îndeplinea multe lucruri „legale” ale şefului. Pe acest A. l-am văzut noi chiar şi împreună cu spicherul M.L, într-o sală de sport, ne-am întrebat ce-l leagă pe M.L. de acest criminal, aflat încă în libertate.

Colaboratorii poliţiei rutiere au reţinut 500 (cinci sute) kg heroină, pentru ce au fost eliberaţi. Dar nu ştim de ce Z. a indus în eroare populaţia şi a anunţat că au fost reţinute numai 200 kg. Nu la comanda lui P. oare a făcut declaraţia? Unde sunt restul, nu cumva Z. vrea să le expedieze el la locul de destinaţie? În anul 2006, la unul dintre colegiile MAI, P. l-a întrebat pe Ch., şeful direcţiei antidrog, cine-i ţine „krîşa” din Parlament şi cum s-a întîmplat aşa că careva dintre miniştri şi deputaţi au aflat că din Moldova în Olanda a plecat o maşină de mare tonaj (tir – „fură”), plină de borcane cu suc de tomate şi, în fiecare borcan, erau mascate substanţe narcotice.

Acum, stimaţi cititori, gîndiţi-vă de cît timp există această reţea în Moldova, cîţi bani făceau P., adepţii lui şi cei care nemijlocit îi sprijineau şi au să-i mai sprijine pe aceşti bandiţi, noi îi avem în vedere pe deputaţii comunişti, pe lacrimile părinţilor copiilor implicaţi în consumul de droguri, ce crime săvîrşesc aceştia, pentru a-şi cumpăra doza? Suntem curioşi să aflăm cîţi bani primeau de la P. deputaţii care, în nici un caz, nu vroiau să pună la vot demiterea sau, cel puţin, suspendarea lui P., s-au gîndit cîndva deputaţii comunişti la problemele şi durerile îndurate de oameni?

A decedat şeful direcţiei poliţiei în transporturi B. După ce a fost numit în această funcţie, P. i-a cerut 55 000 EURO. Omul n-a rezistat şi a murit. Unul dintre deputaţi l-a numit pe P. „animală” şi l-a întrebat cum a putut să facă aşa ceva? La care P., zîmbind, i-a răspuns: „Eu nu sunt vinovat că ei sunt aşa slabi de inimă”. Acel deputat, auzind acel răspuns şi avînd în mînă telefonul mobil, l-a izbit în pămînt şi l-a făcut ţăndări. Pedeapsa lui P. a fost telefonul stricat al deputatului. P. a săvîrşit sute, dacă nu mii de crime. Trafic de droguri, de fiinţe umane. Casa din str.Petricani 88, cu 5 etaje, construită pe timpul URSS P. o vinde şi pune banii în buzunar, bazele de construcţie MAI din aceeaşi str.Petricani, P. le vinde, pune banii în buzunar. Cît prejudiciu a cauzat – a socotit cineva în 2003-2008? Chiar pînă la demisie foloseşte transportul special şi tot combustibilul în scopuri proprii, numai în Chişinău pe str.T.Panfil îşi construieşte o casă cu lac de vară, falsificînd documentele, înteresaţi-vă cui aparţin loturile, căci construcţia este pe trei loturi, mai are o casă alături de aceea. O frumuseţe de casă şi-a construit pe str.Creangă, vizavi de Universitatea pedagogică. O dragoste de căsuţă în Crimeea. Să ştiţi un lucru: are foarte multe locuinţe, şi nu numai în capitală. Toate acestea, inclusiv mijloace de transport, sunt scrise pe gospodari de alde C., din „Fulger”, Mai întrebaţi-i ce are din magazinul Gemenii, dar din UNION FENOSA, înteresaţi-vă cine-i proprietarul Hotelului Chişinău. Cine, evitînd vama, aducea marfă în Chişinău şi cum mobila din România nimerea în Cabardino-Balcaria, şi multe multe lucruri interesante săvîrşia el în cîrdăşie cu adepţii pe care i-a mai lăsat în MAI.

Responsabil de taxele luate din rutiere, autobuze, vamă şi chiar totul ce era legat de transportul intrat şi ieşit din ţară, era numit şoferul personal a lui P. V.B., printre altele, el i-a înstrăinat omului de afaceri automobilul, pus înnlocul celui accidentat. Doi colaboratori din poliţia rutieră, pentru încălcarea regulilor de circulaţie, au oprit un automobil, în timp de o oră după oprirea acelui automobil au fost concediaţi din serviciu şi numai după concediere l-i s-a lămurit că, la volanul acelui automobil, se afla soţia lui P.

Ştie cineva cîţi oameni nevinovaţi au fost pedesiţi pe timpul lui P., sute de dosare falisificate şi vieţi schilodite?! Note informative conform căror P. raporta: în Moldova nu mai există crimă organizată ş. a.m.d., dar luaţi şi înregistraţi conform legii totul ce trebuie de înregistraţi şi veţi vedea că în Moldova descoperirea crimelor stă pe acelaşi nivel cu traiul, în MAI se cumpără atît gradele, cît şi funcţiile, cu bani grei, şi nu depinde dacă eşti competent sau nu, Dacă te duce capul să trăsneşti pe cineva în urechi, înseamnă că ai bani şi cît de prost nu ai fi, te împing acestea înainte. Lumea trebuie să ştie că cei care sunt astăzi comisari, vicecomisari, şefi de secţii şi de direcţii în MAI sunt rudele „cinstiţilor” sau şi-au cumpărat funcţiile şi nu vă daţi seama cît de incompetenţi sunt şi nu-i interesează nimic absolut în afară de banii. Poporului îi rămîne să tragă concluziile corespunzătore şi să-i aprecieze după merite pe toţi poliţiştii şi pe cei căre-i sprijină nemijlocit, însă este grav că consecinţele sunt suportate de acest popor sărac şi nevinovat. Atît, deocamdată şi, totuşi, rămînem nedumeriţi de ce numai noi suntem la mijloc atunci cînd merge vorba de vreo 65-70% de oameni corupţi din MAI, implicaţi de către P. şi de adepţii săi, sprijiniţi ştiţi de acum de către cine…

Dorim ca Preşedintele să ştie că noi vom pleca, dar aceasta nu rezolvă problema nici într-un caz, deoarece organizatorii rămîn şi dacă nu pînă la amiază, apoi după amiază îşi vor continua treaba”. –Sfirsit-

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. Stimata Dna Pavlicenco,
  daca se poate revizuiti unele secvente din text, am impresia ca sunt anumite erori tehnice, spre exemplu in alineatul 2 – Suntem pоnă cînd colaboratori ai politiei rutiere avem şi famili, etc. Multumesc

 2. Pt student

  Am acceptat sa corectez greselile flagrante, pentru a facilita lecturarea. Am mentionat acest lucru si in introducerea la articol. Mersi pentru sugestie – m-am convins ca era nevoie.

 3. cata CURATENIE trebuie sa faca AIE ! Oare ii va ajunge .. maturi ?

 4. Fără cuvinte! Poţi să rămâi mut după aşa informaţii. În aşa momente înţelegi că mai avem mult de muncit până la un viitor mai bun. Există riscul astfel să devinim pesimişti. Poate nu am dreptate, dar aşa informaţii mai curând trebuie să cunoască cei ce au misiunea de a face „curat” în casa noastră. Este exact ca la chirurgul care operează pacientul – acesta nu intră in detalii amănunţite cum va fi efectuată operaţia. Înţelegeţi corect- una este când auzi detalii despre infracţiuni economice şi alta este să auzi cum unii oameni îşi permit să se autodeclare zei. Eu am nervii antrenaţi, dar cunosc multe persoane care ar rămâne şocaţi în aşa măsură încât nu ar mai avea încredere în nici o guvernare. Dar fiţi de acord încrederea şi speranţa este tot ce ne-a mai rămas în urma „activităţilor” comuniştilor.

 5. D-na V.Pavlicenco de ce Dvs. nu dati publicitarii acestei adresari in ziare?
  De ce aceasta scrisoare nu este la d-l Ghimpu pe masa, la d-l Filat pe masa, la noul ministru de interne pe masa, de ce nu se discuta in parlament si in guvern?
  De ce aceasta scrisoare nu este la d-l Bujor pe masa? si cam de ce d-l Bujor nar recomanda urgent aceasta scrisoare spre dezbateri de catre profesori si studenti. Pentru ca studentii sa inteleaga ce se facea sa nu plinga dupa trecut si ca trebue neaparat sa trecem prin greu si sa sustinem AIE dar sa nu anunte cu greve in sustinerea haitei nostalgice dupa comunism adunate in fata primariei dirijata de regimul comunisto-fascist a lui Voronin, care provoaca si chiar au agresat fizic si primarul.
  Trebue de lamurit studentilor ca dupa curatarea (este clar ca daca va avea loc acesta curatare ca nu prea se vede) MAI-lui de către aceasta rie comunista multi dintre ei isi vor gasi de lucru in MAI.
  Este un lucru foarte interesant de ce colaboratorii politiei rutiere stiind ce se petrece in MAI au tacut si au inceput a vorbi numai după ce Voronin ea amenintat cai da afara pe toti? Si uitativa ca chiar ea scimbat cu altii dar nu se deosebesc cu nimic fiindca curata buzunarele oamenilor si acestea la fel ca cei eliberati numai ca acestea de astazi sunt in grade de ofiteri.
  Afisarea acestei scrisori in internet nu schimba in MAI nimic chiar si cu venirea vechiului -noului ministru de interne.
  Doar stiti bine ca nu toata lumea dispune de internet.
  Acum imediat este necesar ca aceasta adresare sau scrisoare sa nimereasca neaparat în presa scrisa si in toate institutiile de invatamint mediu si superior.

 6. Pt Gelu

  Eu nu am bani sa platesc aparitia acestui material in presa. Toti ziaristii stiu de blogul meu si, daca ii interesaeza, pot prelua. Probabil, presa noastra este interesata de alte subiecte. Acest material a repostat, el a fost postat dupa 7-8 aprilie. Scrieti-le Dumneavoastra la ziarele noastre, considerate democratice, sa republice. Ei nu publica, probabil, ce scrie Pavlicenco, pentru ca PNL nu e din AIE. Daca voi vedea ca gresesc, am sa recunosc acest lucru.

 7. to: Pavlicenco
  D-na Pavlicenco, nu aveti dreptate!
  PNL nu face parte din AIE, dar este mai important ce a facut PNL si MAE : nu a incurcat, ba chiar a ajutat venirea AIE la putere. Motivatia a fost probabil una singura, civica, sa doborim de la putere comunistii, stiind din start ca PNL si MAE nu vor fi la Guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *