CC a ramas „constitutionala”. Iar PCRM mai trebuie scos, o data, in afara legii…

sah.jpgSa ne felicitam ca a ramas, totusi, „constitutionala” Curtea noastra Constitutionala. Asta pare sa insemne inceputul sfirsitului clanului mafiot si criminal al – sa speram ca vom putea spune in curind, deja, „ex” – sefului de stat. Spuneam recent, intr-un comentariu, ca, daca in perioada de transmitere a Puterii, Curtea Constitutionala nu va judeca dosarele depuse in baza legii, asta ar putea scoate lumea in strada si ma bucur ca nu si-a asumat acest risc CC in situatia cind R.Moldova a fost deja adusa pe marginea prapastiei de catre „comunistii” capitalisti.

Reluam postarea privind necesitatea aducerii la indeplinire a Hotaririi din 1991 despre scoaterea in afara legii a partidelor de sorginte comunista si credem ca acestea ar mai putea fi scoase, o data, in afara legii.

Postam textul Hotaririi din 1991 a Parlamentului RM privind scoaterea in afara legii a Partidului Comunist.

Insistam: aceasta Hotarire este si astazi in vigoare, dar nu se respecta de facto. Inregistrarea PCRM la Ministerul Justitiei este si un abuz, este şi o ilegalitate. Explicatiile, declaratia si documentele referitor la neintrarea in vigoare a Hotaririi Prezidiului Parlamentului RM din 1993, de repunere in lege a partidelor de sorginte comunista, le gasiti la adresa http://www.pavlicenco.md/?p=200

In cadrul Parlamentului trecut am declarat de la tribuna centrala despre ilegalitatea existentei PCRM pe arena politica a RM, prezentind si documentele respective, pe care le-am remis si sefului Misiunii UE in RM, Reprezentantului Secretarului General al Consiliului Europei. Ca deputat, am facut toate interpelarile respective la Procuratura Generala, la CCCEC si la Ministerul Justitiei, insa raspunsurile au fost ca de obicei – fara valoare si suport juridic.

Documentul de mai jos puteau fi gasite la adresa indicata aici, dar acum nu se mai regasesc –

http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc〈=1&id=309453

Un vizitator al blogului ma intreba recent despre inca o hotarire, Nr.697 de la 30.08.1991, ce putea, de asemenea, fi gasita aici: http://lex.justice.md/viewdoc.php?action=view&view=doc&id=309476〈=, prin care a fost modificat pct.2 despre nationalizarea patrimoniului Partidului Comunist, scriindu-mi ca, in insusi registrul textului despre modificare, ea lipseste. Sint intrebata despre continutul hotaririi Nr.697 de la 30.08.1991 si despre ce s-a intimplat cu averea PC RSSM. Am gasit si aceasta hotarire si poate fi vazuta la primul link indicat in acest articol.

Vitalia PAVLICENCO

Fişa actului juridic HPO683/1991
ID intern unic: 309453

R e p u b l i c a  M o l d o v a
PARLAMENTUL
HOTĂRÎRE Nr. 683
din 23.08.1991
Cu privire la Partidul Comunist din Moldova
Publicat : 30.08.1991 în Monitorul Oficial Nr. 008
Promulgat : 23.08.1991
Data intrării în vigoare : 23.08.1991

De-a lungul anilor, Partidul Comunist din Moldova, care este o parte componentă a PCUS, a dus o politică antipopulară. Urmărind scopuri utopice, Partidul Comunist, care a uzurpat puterea şi s-a substituit organelor puterii şi administraţiei de stat, a fost organizatorul represiunilor şi al deportărilor în masă, al colictivizării forţate, al foametei planificate, devalorizind şi numicind metodic şi sistematic cultura naţională, obiceiurile şi tradiţiile populare, limbile naţionale, falsificînd istoria.Executind orbeşte derectivele Centrului imperial, Partidul Comunist din Moldova a deformat dezvoltarea economiei naţionale a republicii, conducînd o catastrofă ecologică şi o degradare considerabilă a fondului genetic al societăţii. Fuziunea Partidului Comunist cu structurile puterii de stat şi uzurparea de către acesta a rolului conducător în societate au dus la acumularea, pe seama mai multor generaţii ale republicii, a unor imense mijloace materiale în mоinele respectivului partid.

Nefiind inregistrat in modul stabilit şi acţionînd contrar legii, Partidul Comunist din Moldova caută cu orice preţ să menţină regimul totalitar, sistemul administrativ de comandă şi vechile practici. El a acţionat împotriva renaşterii naţionale a poporului moldovenesc, fapt demonstrat de faimoasele Teze ale CC al PCM din 1983, a contribuit la formarea, pe teritoriul statului nostru suveran, a două pseudorepublici – marionete ale Centrului, a pus obstacole în calea înfăptuirii reformelor economice şi politice, vădindu-şi astfel caracterul conservator, reacţionar.

Faţa adevărată şi scopurile muniţios camuflate ale Partidului Comunist s-au manifistat deosebit de pregant în organizarea şi sprijinirea înfăptuirii loviturii de stat anticonstituţionale de dreapta, reprezentînd partea cea mai reacţionară a societăţii şi alcătuită din exponenţi ai aparatului de partid nomenclaturist, ai complexului militar-industrial şi din grupul de deputaţi “Soiuz” , lovitură care a avut loc în noaptea de 18 spre 19 august 1991 şi a fost îndreptată spre răsturnarea, prin mijloace violente, a puterii de stat instaurate în mod legal.

In temeiul Decrtetului cu privire la puterea de stat, articolelor 4 şi 7 ale Constituţiei Republicii Moldova, Prezidiul Parlamentului Republicii Moldova

H o t ă r ă ş t e:

1. Se interzice activitatea Partidului Comunist din Moldova pe оntreg teritoriul republicii.

2. Se naţionalizează întreaga avere a Partidului Comunist din Moldova, care se consideră de acum înainte proprietate de stat a republicii, dreptul de a dispune de ea transmiţîndu-se Guvernului Republicii Moldova.

3. Guvernul Republicii Moldova să ia imediat sub pază bunurile naţionalizate (clădirile, mijloacele de transport, întreprinderile editurile, tipografiile, documentele arhivei de partid ş.a.), inclusiv bunurile transmise prin tranzacţii altor persoane.

4. Guvernul Republicii Moldova să ceară organelor de resort ale U.R.S.S. să transmită neîntîrziat Republicii Moldova toate documentele şi materialele de arhivă vizind activitatea Partidului Comunist din Moldova.

5. Preşedintele Băncii Naţionale a Moldovei să sisteze toate operaţiile băneşti potrivit conturilor Partidului Comunist din Moldova, structurilor organizatorice, întreprinderilor şi filialelor acestuia şi să verse mijloacele băneşti, inclusiv valuta, în venitul bugetului republicii.

6. Controlul asupra оndeplinirii prezentei Hotărîri se pune în sarcina Primului ministru al Republicii Moldova.

7. Prezenta Hotărîre intră vigoare din momentul adoptării ei.

PREŞEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA
Alexandru MOŞANU
Chişinău, 23 august 1991.
Nr.683-XII

Loading Facebook Comments ...

11 Comments

Add a Comment
 1. Felicitari tuturor oamenilor de buna credinta!
  Uraaaaaaaaaa! Sa traiasca AIE!
  Sa-i sustinem in CONTINUARE, fratilor, caci ei au nevoie de sprijinul nostru.

  Nravo AIE! Bravo LIDERI! Va multumim ca sunteti UNITI. Asta ne incurajeaza si ne da sperante!

  Doamne, ajuta-ne si mai departe!

 2. Bravo, Doamne Pavlicenco,
  sunteti OPERATIVA si bateti in TINTA!

  Sa nu-i lasam pina nu-i scoatem definitiv in afara legii!

  Jos komunistii! Unu, doi – komunistii la gunoi!

 3. CATRE LIDERII NOSTRI

  Ma bucur nespus, cind vad cum inaintam pas cu pas;
  cum Dumnezeu ne deschide iar si iar drumul ca sa PUTEM INAINTA.

  Unire, fratilor! Impreuna suntem o mare PUTERE!

  Nu cedati nici un pas inapoi.
  PINA AICI ati mers bine, deci, asa va indemnam sa mergeti si mai departe
  CA SA NE BUCURAM CA AVEM LIDERI,
  CA SA PUTEM SA VA OFERIM DIN TOATA INIMA DRAGOSTEA SI SUSTINEREA NOASTRA.

  INAINTE SI NUMAI INAINTE!

 4. da, buna tema/ideie ati adus in discutie.. aceasta hotarare este atat de> actuala , incat s-ar putea, iarasi, reactualiza/readopta in Parlament, cu mici modificari.. E foarte interesant , s-ar putea de nationalizat si noul sediu , actual, al PCRM.. Buna cladire ! Cat si alte bunuri ale lor, acaparate prin exscrocheriile comuniste din acesti 8 ani …..

 5. Pt nina gonta

  Pt sediul PCRM au fost luate doua milioane de dolari de la Banca de Economii, pe care PCRM nu-i va putea restitui, de aceea cladirea trebuie confiscata dupa aplicarea hotaririi de scoatere a comunistilor in afara legii.

 6. Cunosc o persoana care a votat cu PCRM, si inca altele care au spus ca d. V. Pavlicenco merita sa fie in parlament mai mult decit Filat, dar mai ales decit Urechean. Pacat ca barbatii din parlamentul actual sunt slabi si nu stiu tot timpul sa spuna lucrurilor pe nume asa cum le spuneti d-stra.
  Sa vedem daca AIE va face ceva acuma cu ilegalitatea PCRM-ului.

 7. De acord cu Eugen in privinta meritelor dnei Pavlicenco. Mai mult, AIE este bravo, la toate capitolele – pana acum. Dar niciun om nu e perfect, iar o alianta (un grup de oameni) are de o mie de ori mai multe sanse sa se compromita decat un om, singur. Este in interesul nostru, al alegatorilor, sa sustinem, sa cultivam chiar, o opozitie pentru guvernarea AIE, asa incat sa nu mai existe pericolul de a mai avea vreun Voronin sau vreun PCRM, sau vreun PDAM la guvernare, ci doar forte democratice si.., scuzati-mi rectitudinea, compuse din persoane sanatoase la cap. Aici ma refer, desigur, la incoerenta de tip „agrarian” a unor „veterani”de pe „frontul antiromansec” al politicii noastre: cand analizez mostrele de prostie produse de unii inalti demnitari pe care RM i-a avut – intr-un timp atat de scurt! – mi se face mila de populatia asta arsa de soare si de saracie, nedreptatita de istorie. Pai chiar asa, chiar numai din astia cu „nahren”, cu „indicuri”, cu „globul Moldovei”, putem alege noi sa ne conduca?..

  Apropo, poate scoatem cumva si prostia in fara legii? Ca o sa ne manance de vii.

  In concluzie, AIE trebuie sa-si tina primisiunile electorale. Iar daca nu va fi in stare, trebuie sa stie ca exista si alte forte, proaspete, cel putin la fel de bine pregatite, gata sa ii ia locul!

 8. vizavi de pcrm…

  Ce posturi sa li se mai dea? –
  au furat tara, au distrus economia,
  au corupt justitia,
  au adus in prag de disprerare poporul…

  ce frel de democratie FARA JUSTITIE???

  este un proverb latin: Sa piara lumea, dar sa se faca JUSTITIE …
  ce fel de legi sunt astea ca le da imunitate la criminali?
  la hoti si la tot felul de netoti!???

  Sa se faca dreptate! Sa se intoarca miliardele furate!
  Sa fie trasi la raspundere toti care au incalcat LEGEA,
  inclusiv judecatorii care nu au judecat drept
  si au nedreptatit pe cei saraci si inocenti!

  Asta vrem!

 9. Nu vom putea merge inainte pina nu vom face ordine in domeniul JUSTITIEI!
  Vrem un stat de drept, unde LEGEA sa fie respectata de toti!

 10. catre Iurie Rosca

  ai facut primul pas spre indreptare… mai fa citiva incaca sa putem intelege, de fapt, CINE ESTI.

  Nu-ti fie frica, oamenii te vor intelege.
  DECI, Acum actioneaza, cit nu-i prea tirziu. Tu stii ce ai de facut!
  Da-l in git pe voronin cu tot cu pcrm-ul lui.

 11. Tema-i veche dar necesara Sa nu uitam ca partidul comunist a fost reântors în RM de Lucinschi,fact.Si uitativa oameni buni cum se acomodeaza VIP-era. Privatizarea masivă este indeplinită sub controlul domniei sale,cu mâinuţele lui Filat. Voronin intronat a fost în partid şi preşidenţie tot de gaşca Lucinschi. Lucinschi şi Voronin au aşteptat după culise, in Moscova până când unioniştii le-au format statul RM. După preluarea puterii ei au dat cele mai grele lovituri românizmului în Basarabia. Tot ei fac teatru astăzi, lăsând între ciocan şi nicovală pe Ghimpu şi Chirtoacă ,cu scopul distrugerii definitive al suflării româneşti din RM. Făcături imperiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *