Salut declaratiile recente ale lui Kalman Mizsei, insa…

bojdeuca-lui-ion-creanga.jpgInsa… mai cred – referitor la specificarea facuta de reprezentantul UE, ca «reunificarea Moldovei cu Romania nu este un subiect aflat pe agenda UE» si ca „orice discuţie de acest fel incepe cu legislaţia internaţionala care garanteaza suveranitatea si inviolabilitatea frontierelor” – ca orice subiect se poate discuta, e nevoie doar de aspiratii reciproce. Desigur, atita timp cit sint comunistii la putere in R.Moldova, coloana a cincea a cercurilor imperiale ruse, cei care fac jocurile si interesele geopolitice ale Kremlinului antiromanesc, antiUE si antiNATO, Romania e transformata intr-o sperietoare pentru statalitatea RM. Dupa caderea regimului comunist, relatiile cu Romania se vor imbunatati, speram ca se va semna un Parteneriat strategic Romania—R.Moldova, prin care vom obtine cel mai important suport multilateral pe drumul aderarii noastre la NATO si UE.

Insusi faptul ca se mentioneaza subiectul «reunificarii Moldovei cu Romania»  inseamna ca nu e prea departe biblioteca-fundatiilor-regale.jpgtimpul cind cele doua state romanesti se vor contopi in unul, prin vointa romanilor si prietenilor romanilor, printr-un vot exprimat liber, democratic, fara frica. Vitalia P.

In imagine: in stinga sus – Bojdeuca lui Ion Creanga. In dreapta – Iasi, Biblioteca Fundatiilor Regale. In stinga jos – „L-ati uitat? Inca nu, dar sa-l uitam dupa 29 iulie!”

Kalman Mizsei a mai afirmat, intr-un interviu acordat publicaţiei „Romania Libera”, ca autoritaţile moldovene trebuie sa renunţe la regimul de vize impus cetaţenilor romani si ca autoritaţile de la Bucuresti nu au fost implicate in evenimentele din 7 aprilie de la Chisinau.

Kalman Mizsei a spus ca prefera sa vorbeasca despre ceea ce ar apropia R.Moldova de Romania, decat despre ce le desparte. „Este foarte important pentru doi vecini, cu astfel de legaturi istorice ca Romania si Moldova, cu legaturi care  continua si intre cetaţenii celor doua state, sa aiba relaţii de tip european” – a menţionat Mizsei.

voronin-ticnit.jpgReferindu-se la aspiraţiile de integrare europeana a R.Moldova, oficialul a opinat ca ţara ar putea incepe curind negocierile pentru un nou acord avansat cu UE: „Sper ca Moldova va indeplini cit mai repede cu putinţa standardele cerute de UE, incit cetaţenii sa poata calatori liber in Occident sau sa aiba acces pe piaţa europeana a muncii”.

Kalman Mizsei a reiterat necesitatea desavirsirii reformelor democratice, ce ţin de independenţa justiţiei, echidistanţa si integritatea mediilor de informare publice, schimbarea mentalitaţii poliţistilor: „Mi-ar placea sa vad reforme serioase si o integrare dinamica si profunda”, a mai spus Mizsei.

Despre imprumutul de 500 mln dolari acordat R.Moldova de Rusia, reprezentantul UE la Chisinau crede ca e necesar a se vedea volumul real al creditului si condiţiile atasate acestuia.

Kalman Mizsei a mentionat necesitatea monitorizarii scrutinului din 29 iulie din partea OSCE. „Comunitatea internaţionala va fi foarte atenta cu felul in care se vor organiza si desfasura aceste alegeri. Conteaza foarte mult cum sunt folosite resursele, accesul egal al competitorilor la mass media, organizaţiile internaţionale se vor concentra asupra acestor aspecte” – a precizat reprezentantul UE.

De pe IPN

Loading Facebook Comments ...

25 Comments

Add a Comment
 1. NUMAI UNIREA CU ROMANIA ne va salva
  existenta noastra ca neam si ne va scapa de navalitorii rusi comunisti si ocupanti.
  Dumneazeu cu ei la casa lor !

 2. Unirea cu Romania este unica solutie.
  UNIREA trebuie sa fie o prioritate si un scop bine schizat!
  Unirea cu Romania este un DREPT ISTORIC, UN DREPT NATIONAL, UN DREPT MORAL…
  Tata meu dupa persecutiile si deportarile suferite,
  uneori fiind foarte trist ne cinta noua, niste copii ce nu intelegeam multe:
  „La straini am stat la masa, si cu ei am ospatat
  dar gindind la mine-acasa, rauri lacrimi am varsat…
  Fie painea cit de rea, tot mai buna-n TARA MEA!”
  UNIRE!

 3. to:Runaway

  ” VIS NEMURITOR!”

 4. Unirea este inevitabila Vrem noi sau nu vrem aciasta se va intimpla.Aceias limba, acelas neam, aceliasi traditii care ne leaga strins.Avem peste Prut rude multe si prieteni, copii care invata in Romania si nu putem sa fim rupti de ei.Numai Unirea ne va salva din toate necazurile si saracia care ne paste ani in sir.

 5. Eu cred ca pina la alegeri vom primi macar 100mln euro de la rusi, comunistii le vor cheltui foarte repede, in caza daca cistiga opozitia, banii nu vor mai fi iar ei se vor chinui sa le intoarca, daca chistiga iarasi comunistii, banii vor rasari de pe conturile sale. Manevra politico economica foarte buna.

 6. După ce, pe 5 aprilie, V. Pavlicenco şi A. Petrencu au demonstrat că partidele lor sunt partide de masă (fiindcă membrii lor încap la o singură masă), acum au tot dreptul moral să se avânte şi în alegerile anticipate. Aş avea ceva de spus la acest subiect, dar las pentru altă dată, căci am promis doar – astăzi nimic despre alegeri!

  Constantin Tănase
  Timpul de Dimineaţă

 7. da, ar fi fost o speranta , dar daca s-au avantat si cei care nu au nicio speranta in aceste alegeri ca Pavlicenco si Petrencu … si mai sunt ca ei …. , iarasi se vor risipi voturile aiurea ! intro tarisoara cat 4-5 judete ale Romaniei > 12 concurenti electorali la scrutimul din 29 iulie!!!.. apoi scrutinul pus intro zi de lucru , vara .. apoi cei de peste hotare vor putea sa voteze numai la ambasade.. dar sunt tari fara consulate si ambasade.. apoi , la mass media publica democratii nu au acces.. apoi rusofonii sunt mult mai bine organizati ,adica ei au simtul civic mai dezvoltat , participa la scrutine.. etc , etc… In cinsecinta, ce avem ? Dezastru ! E SUB MARE SEMN DE INTREBARE , CARE VA FI REZULTATUL acestor alegeri .. POATE VA FI O MINUNE , TOTUSI !

 8. adica ei au „speranta”, dar nu au nicio sansa

 9. Salut, Maricica Levitchi!
  N-ai obosit sa aduni voturi pentru Cioronin?
  Ai implut vre-o deseaga?
  Cand vei obosi, sa anunti, poate ca i-ti gasim cateva mii de suflete moarte! Ti-ar prinde de minune!
  Si polita o achiti si deputatia poate o mai recsatigi!
  Ce-i drept nu-i minciuna: costa ceva – doi la leu!

 10. da, cred ca degraba aici nu va mai intra nimeni .. ca totul s-a clarificat .. ce face, cu cine-i si ce vrea doamna vitalia de facto.. nu face sa ne pierdem timpul cu ea.. mai bine citim si „ascultam” blogul Stelei Popa, caci dupa un nou proiect EA TRANSMITE stiri si interviuri exceptionale SI PE UN POST DE RADIO „VOCEA BASARABIEI”. Teme interesante si actuale .. ascultati sambata seara de la orele 18 si in reluare mai tarziu , la 23, cat si diminica dimineata. SAU INTRATI PE BLOGUL EI….Votati la 29 iulie: PL, PLDM , AMN ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

 11. Am vrut de mult sa va spun insa sunteti de 1000 mai rea decit un comunist. Comunistii umbla prin sate si sperie lumea cu „unire”. Iar voi aberati ca trebuie sa ne unim cu Romania. Da, poate si trebuie, insa MAREA MAjoritate a moldovenilor asta n-o vreu inca!. Faceti jocul comunistilor, lucrati mina in mina. Voi, liberalka mare, sperieti lumea, iar ei o sa „apere patria”. Sunteti o mare nulitate care merita sa spele podele restul vietii. Noi nu uitam cit rau faceti tarii noastre acuma.

 12. Pt Nicolae

  Nu am obosit. Nu mor caii cind vor ciinii. Nu am umplut nici o desaga absolut cu nimic. Ai o imaginatie foarte bolnava. Nici miile de suflete moarte nu va vor ajuta sa cistigati. Ati pierdut trenul prin aroganta fiecaruia. Nu am de achitat nici o polita. Asta va innebuneste.

 13. Pt Pavlik

  Poti sa vrei sa spui multe si marunte. Inzadar. De 1000 de ori mai rai decit comunistii sint cei care vad pericolul comunist si totuna nu isi unesc mesajul si efortul pentru a demola regimul. Gordelivosti fraiera zgubila.

  Comunistii mereu au umblat prin sate si au speriat lumea cu “unirea”. Iar voi nu ati umblat prin sate sa le spuneti ca nu au dreptate si de ce e nevoie de un Parteneriat strategic Romania-Republioca Moldova. Ca MAREA majoritate a moldovenilor sa vrea unirea cu Romania, trebuie sa depunbem cu totii eforturi sa explicam avantajele. Cei care spun mesaje injumatatite si trunchiate fac jocul comunistilor si lucraeza cu ei mina in mina, nu noi. Ajutati-i pe comunisti sa va “apere patria”.

  Lasa=ma asa cum sint – mare nulitate. Podeelele trebuie sa le spele toti – si nulitatile, si mediocritatile, si „personalitatile”, altfel, ne vom ineca in mizeria care ne cuprinde tot mai tare.

 14. Pt nina gonta

  De cind v-am spus sa nu pierdeti timpul pe blogul meu? la ce va trebuie nervi?

 15. VOI ii ajutati pe comunisti, prin promovarea unui mesaj demodat, simplist si neactual „unionist”. Da chiar mai apucati-va de curatenie, caci in politica stati cam prost

 16. Pt Pavlik (Morozov sau Korceaghin)?

  Facem si curatenie, si politica. Si curatenie in politica. Pt ca, intr-adevar, cuvintul e mai tare decit matura si aspiratorul.

  Mai citeste si pe alti, iata ce spune vizitatorul Ed_________

  Ed_____

  am si eu niste opinii pe care vreau sa le precizez.

  (1) partea care a fost cedata Bulgariei nu prea a fost a Romaniei niciodata ci doar obtinuta printr-un razboi regional, iar noi nu avem de impartit teritorii cu bulgarii. Din fericire nici cu Ungaria si nici cu Serbia.

  (2) in ceea ce priveste Ucraina sa fim clar intelesi in acele zone romanii au fost decimati si asimilati, si NU EXISTA NICI O SANSA ca aceste teritorii sa revina in componenta Romaniei

  (3) NU ARE NICI UN SENS a vorbi de teritorii pentru ca in mileniul 3 nu se mai poate vorbi de asa ceva, pentru ca toata lumea este de accord ca trebuie respectata concluzia celui de-al doilea razboi mondial: granitele sunt sfinte. IN MOD SPECIAL DECI IN EUROPA acest lucru nu se poate intampla. Singurul lucru care se poate intampla este desfacerea unei federatii prin VOINTA POLITICA si DECIZIE PROPRIE asa cum au facut Cehia cu Slovacia, si Croatia, Serbia, Slovenia, Muntenegru, FYR Macedonia.

  (4) Chiar daca e sa dezbatem teorii idioate sa spunem ca: Teritoriile din Ucraina nu vor reveni la Romania pentru ca (4a) singure nu pot pentru ca sunt niste teritorii slab dezvoltate economic si (4b) in care romanii nu sunt majoritari (4c) atunci ar ramane recuperarea de catre Romania de la Ucraina pe cale armata pentru ca benevol Ucraina nu ar ceda niciodata asa ceva si atunci eu nu cred ca Romania ar putea castiga un razboi cu Ucraina care are un PIB de 1.5 ori mai mare ca Romania si o armata mult mai numeroara (teritoriu si populatie aproape duble, si o mostenire sovietica armata considerabila!) si oricum (4d) Romania nu poate declansa vreun razboi pentru ca este in NATO si orice razboi al Romaniei inseamna un razboi al NATO si acest lucru NU SA INTAMPLAT DE LA INFIINTAREA NATO.

  (5) In ceea ce priveste Rep Moldova unirea cu ROmania poate fi facuta dar TREBUIE si NU POATE FI FACUTA ALTFEL decat in mod democratic si BENEVOL. Nimeni nu vrea o unire cu forta sau pe considerente idioate. Nebun sunt cei care cred ca va fi facuta asa repede la intamplare sau altfel.
  Si apoi Unirea Rep Moldova cu Romania POATE SA AIBA LOC DOAR DACA SE VA RESPECTA URMATOARELE LUCRURI ESENTIALE (5a) Rep Moldova sa devina INDEPENDENTA DE FACTO si nu prostia actuala cu acesti comunisti subjugati Rusiei, practic azi …………… Chisinau este un satelit al Tiraspolului in ochii Rusiei !!!!!!! …………. iar acest lucru poate fi facut doar prin (5b) castigarea puterii de catre opozita pro-europeana care poate fi facuta doar prin (5c) o munca titanica efectiv enorma in teritoriu pentru lamurirea fiecarui cetatean al Rep Moldova a ceea ce inseamna comunismul in Rep Moldova = CANCER pentru a contrabalansa IMENSUL AVANTAJ al detinerii totale a media nationale de catre comunisti (5d) dupa castigarea alegerilor SCHIMBAREA CONSTITUTIEI REP MOLDOVA prin readucerea alegerii presedintelui DIRECT de catre populatie si prin a readuce limba oficiala ROMANA si imnul inapoi “Desteapta-te romane” (5e) instituirea unui referendum in Transnistria privind care vor ramane in Rep Moldova si care vor fi in viitoare Rep Transnistiria pentru ca REP MOLDOVA ACTUALA NU POATE INTRA IN U.E. CAT TIMP ARE ARMATA RUSA PE TERITORIUL OFICIAL, si cum de 20 de ani RUSIA NU SA RETRAS DIN ZONA RUSA A TRANSNISTRIEI SI NICI NU O VA FACE VREODATA (a se vedea cate si mai cate tratate incalcate de Rusia de atata timp, cate promisiuni absolut neonorate si ignorate) atunci singura sansa este DECUPLAREA actualei Rep Moldova de Transnistria ruseasca pastrand dupa REFERENDUM a partii care doreste continuarea in NOUA REPUBLICA : Republica Moldovei de Est. Apoi aceasta NOUA REPUBLICA poate face aderarea la NATO si apoi la Uniunea Europeana. O solutie apoi mai rapida de a adera la U.E. ar fi unirea cu Romania.

  precizez toate aceste lucruri ca sa nu mai fie prea multe vise iluzorii si sa stabilim (din punctul meu de vedere) ce inseamna clar posibilitatile reale de a face ceva geopolitic in Rep. Moldova

 17. da, dar daca ati inteles bine mesajul lui ED, este ca mai intai trebuie de debarasat de comunisti .. si nu se va face acum , in situatia data , daca strigam in gura mare ca vrem unire cu romania , acum si aici.. nu trebuie sa „speriem „electoratul indecis si cel propus. ca fara ei nu ne putem debarasa de comunisti.. ne trebuiesc multe voturi la alegeri.. intro lupta treb sa ai strategie ,cand ai un scop bine definit si vrei sa ajungi la biruinta.. asa ca acum nu este problema unirii .. daca se schimba situatia politica in R.M, se schimba parlamentul .. se poate de votat unirea, sau se schimba constitutia si se alege presedintele direct .. si se alege unul proroman etc , etc…acuma ar fi trebuit sa se uneasca fortele nu pentru ca fiecare sa se vada in parlament ..ci pentruca trebuie de facut SCHIMBAREA.. care mai apoi , inevitabil , va aduce unirea , caci numai prin Romania sau cu ajutorul ei se poate ajunge in UE.. sa vina Moldova in UE separat si atunci nu vor mai avea nicio inportanta hotarele .. noi , romanii .mergem in prezent la Paris cu buletinul si nimeni nu ne verifica actele la hotare.. atunci ar dispare hotarul pe Prut si , automat ,si statuletul artificial R.M. .. VISE , VISE , DAR ELE SE POT REALIZA.. dar in moldova, plina de lideri de partide si de orgolii , nu stiu daca se mai pot realiza lucruri mari..

 18. deci , in 29 uilie votam unul din cele 3 partide: PL.PLDM, AMN ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

 19. Ярый сторонник PNL

  Заинька, ну ты ж никак не хочешь послушаться добрых людей.
  Уйди, а то затопчут и, что хуже всего, и не заметят…

 20. Ptu nina gonta
  Ati mai coborit cu „picioarele pe pamint”.
  In final, sa nu uitati, ca de la 1989 incoace tot de strategii avem nevoie si vom avea in continuare…pina la moarte!
  Sa nu uitam, ca piesele tabla de sah su ramas neschimbate si jucatorii la fel.
  D-na pavlicenco nu si-a schimbat niciodata aceasta
  nazuinta si ideal politic, dar nu poate schimba jucatorii si piesele…..
  Cine poate…..? Cei de inteleg, dar ei sunt mai putin.
  Sunt ei, cei mai putin, care vor ceva nou, destul de harnici si sa poata aduna actorii, care sa savureze un „joc” nou cu reguli bune?
  Votam PL sau PLDM sau ANM.
  Jocul instarit si obositor trebuie sa nu mai prezinte interes.
  Atunci, chind vor face toti efort pentru un „joc” nou, fascinant, atunci veti cauta o Pavlicenco sau pe altii ca ea.
  Si veti intelege pe chit de regretabile pot fi aparentele trecutului posomorit si ucigator.

 21. ptu :Ярый сторонник PNL

  Сильные так просто не уходят и не сдаются!
  И Заиньками они не бывают……

 22. Goga, multumesc ca ai ripostat PNL-istului cel inversunat , dar cred ca „zainca” eram./sunt eu .. ha, ha… prin cate greutati si incercari am trecut eu, ma face sa rad acest comentariu „strasnic”…eu cred ca in adancul sufletului ei inteleg ca degeaba se zbat , ca voturile lor merg dusmanului , nu cred ca sunt atat de limitati . si .. mai sper ca se vor retrage la momentul potrivit . ca este o strategie etc , etc.. . am si eu „vise.”..

 23. opriti aceasta mafie stalinista diversionista numita pnl si mae !!!!!!!!!!! nu era acum momentul sa participe la alegeri !!!! moldova e pe cale sa fie ocupata de rusi iar !!!! pnl si mae le fac jocul !!! sunt platiti de rusi mafiotilor !!!!!

 24. unde o pot gesi pe mult stigmata D.Maricica Livitchi? Ve rog din tot adinkul sufletului. Maricica o selvat perinzii mei de la moarte. Anastasia Grosu

 25. Pt Anästhesie

  Nu cunoastem nimic despre Maricica Livitchi, dar va sfatuim sa il intrebati pe Lucinschi. A fost produsul lui politic, la fel ca multe alte produse „centriste” imputite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *