Formaţiuni politice extraparlamentare susţin ideea ca opoziţia să meargă în alegeri anticipate pe o listă comună

tornado.jpgposter-pnl-2.jpg

Chisinau (IPN). Mişcarea „Acţiunea Europeană” (MAE), PartidulNaţional-Liberal (PNL), Partidul Conservator (PC) şi Partidul Naţional Român (PNR) sunt gata facă agitaţie electorală în favoarea oricăruia dintre partidele parlamentare democratice, pe listele căruia vor candida politicienii din opoziţie. Toate cu un singur scop: ca să contribuie la debarcarea comuniştilor de la putere, au comunicat participanţii la o dezbatere organizată la 8 iunie de MAE, transmite Info-Prim Neo

Potrivit lui Anatol Petrencu, preşedintele MAE, apelul partidelor parlamentare de opoziţie către partidele extraparlamentare să nu participe la alegeri nu este rezonabil. „Considerăm că trebuie să căutăm posibilităţi de a uni toate forţele în aceste alegeri. Revenim la ideea unei liste comune, care a fost vehiculată atât de mult în vara anului trecut”, a spus Petrencu.

„Partide parlamentare de opoziţie trebuie să spună sub ce formă vor să le susţinem. Avem structuri în teritoriu, avem posibilităţi pe care am putea să le utilizăm pentru un scop comun. Dacă ar fi o înţelegere comună, MAE este dispusă să facă agitaţie electorală pentru o formaţiune politică parlamentară”, a mai spus Petrencu.

Liderul PNL,Vitalia Pavlicenco spune că partidul va merge independent în alegeri, dacă nu va fi formată acea listă comună. „La 9 mai a avut loc congresul PNL şi am revenit în funcţia de preşedinte al formaţiunii. Suntem gata pentru dialog. Legea cu privire la partide ne obligă să participăm în acest scrutin (dacă formaţiunea nu participă la două scrutine consecutive este exclusă din lista partidelor politice– n.r.). Dacă nu vom găsi o soluţie în perspectiva unei fuzionări echitabile, ca echipele noastre teritoriale să nu piardă din calitate pentru alegerile locale, atunci noi vom fi nevoiţi să participăm de unii singuri în aceste alegeri”, a menţionat preşedintele PNL.

În cazul formării unei liste comune, PNL ar putea delega nişte reprezentanţi pe lista unui partid dintre cele trei parlamentare din opoziţie, iar în final să sprijine formaţiunea în cauză. „O altă formulă ar fi o fuzionarea acum, ca să avem garanţia nedebarcării reprezentanţilor noştri nici pentru alegerile anticipate şi nici pentru cele locale şi să ne punem la treabă ca să nu fie pierdute voturile în favoarea comuniştilor. Sau să nu delegăm pe nimeni şi doar să susţinem o anumită formaţiune de opoziţie parlamentară şi să avem un acord privind fuzionarea cu acest partid”, a mai spus Pavlicenco. Şi PC susţine ideea listei comune de participare în alegerile anticipate. „ În buletinul de vot trebuie să fie doi concurenţi electorali: PCRM şi un partid de opoziţie care va include această listă comună. În acest caz, PC va lucra pentru a mobiliza la vot electoratul”, a spus preşedintele PC, Natalia Nirca. Potrivit ei, lista comună poate fi forma tă din cei 41 de deputaţi din opoziţie, iar restul listei să fie completată cu membrii formaţiunilor politice care vor fi de acord cu această idee.

Potrivit preşedintelui Partidului Naţional Român, Constantin Mitache, pentru a da jos de la conducere comuniştii, trebuie unite forţele, convinşi oamenii, „deoarece societatea este zăpăcită şi nu înţelege că votează împotriva nepoţilor lor”. „Nu vom ieşi la alegeri singuri, pentru că există riscul să nu trecem pragul electoral şi să dăm o parte din voturile noastre celor care nu ne sunt prieteni. Vom susţine una din cele trei formaţiuni mai puternice, pentru ca să obţină mai multe voturi. Printre preferinţele PNR, se numără Partidul Liberal!”, a spus liderul PNR.

Cele patru formaţiuni prezente la dezbatere spun că până acum nu au primit nici o propunere în acest sens din partea opoziţiei parlamentare.

Loading Facebook Comments ...

35 Comments

Add a Comment
  1. Am spus şi mai repet : alegerile anticipate în Parlamentul RM ESTE MERITUL al PL, PLDM, AMN 100 la 100. Au luptat şi au reuşit. Datoria noastră este de ai susţine dar nu de a ne băga printre picoare. Văd moftul, încăpăţinarea, dorinţa, aroganţa dar NU VĂD dorinţa de ai ajuta pe cele trei partide din partea dlor: Pavlicenco, Petrencu, Diacov & K. Nu speculaţi pe lege, constituţie, etc. că aveţi dreptul de participare la alegeri. Ştim şi noi a citi. Dacă vă doare această Ţară, vă implor să refuzaţi şi veţi avea de cîştigat. Doamne ocroteşte-i pe români !

  2. Propunerea de a participa pe o lista comuna suna mai degraba a santaj.
    Vreti lista comuna faceti intre voi cei care nu ati trecut, daca legea partidelor va obliga sa participati.

    Opozitia nu vrea sa-si piarda din autoriteatea sa luindul in echipa si pe diacov presupunem, sau pe braghis cu politica lui de inchiriere a transnistriei.

    Eu va rog frumos ati propus odata unirea pe lista comuna, ap gata, dar nu trimbitsati toata ziua doar despre acesta lista comuna, ca altceva nu se vede de la voi.

    Este foarte clar, ca cei mici tot vreau in parlament pe spinarea altora.

    faceti lista comuna intre voi, si lasati opozitia in pace, nu o mai terorizati atita cu lista asta comuna nationala a voastra.

  3. vitalia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! esti nebuna !!!!!!!!!!!!!! ??????? retrageti-va inteligent si lasati-i sa castige !!!!!!!!!!!! cine va plateste pe voi sa bagati strambe si sa dati voturi indirect comunistilor ????? cum de va permiteti sa terfeliti numele PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL ??????? asta e nesimtire nerusinata, sa nu folosesc alte cuvinte pe care le meritati. OARE NU VA E CLAR CA NU AVETI NICI O SANSA SI OARE NU VA E CLAR CA NU OFERITI O ALTERNATIVA????

  4. Sunt de acord cu ideia ca PNL sa sustina unul din cele 3 partide (PL, PLDM sau AMN) si sa nu se implice in a urmatoarele alegeri parlamentare (cele anticipate). Dupa cum au afirmat liderii acestor 3 partide, ei sunt gata sa ofere functii de stat „partidelor” care ii vor sustine si nu se vor implica in aceasta campanie. Plus, sunt de parerea ca daca la urmatoarele alegeri anticipate vor participa doar aceste 3 partide democratice (PL, PLDM si AMN) si comunistii, atunci democratii (liberalii) vor lua cu siguranta majoritatea constitutionala in noul parlament, iar asta le va permite sa efectueze modificarile respective in legislatie si sa excluda „impunerea” partidelor de a participa la alegeri (nationale ori regionale). Astfel ajutorul partidelor mai „mici” va fi iar apreciat!

    Scopul principal este sa scapam de comunisti si sa luam majoritatea constitutionala, apoi ne lamurim cu restul „gafelor legislative” a comunistilor. Plus ca daca comunistii nu vor detine majoritatea, Min. Justitie nu va indrazni sa solicite desfiintarea partidelor democratice 😉

  5. Dna Pavlicenko, aveti sansa inca o data sa demonstrati ca nu sunteti cu PCRM: nu participati in alegeri anticipate (oricum nu vreti trece pragul electoral, in schimb veti lua voturi de la opozitie). Nu fiti ipocrita!

  6. eu sunt prost, nimeni nu ma vede, nu ma aude, deacea trebuie ca partidle care au acces in parlament sa ma ia in seama, sa-mi propuna un loc in spisocu lor. Am sa-i ajut si eu cu ce pot.

  7. Daca liderii PNL ar fi oameni hapsini, apoi sigur vor alege aceasta modalitate, nu participa la alegeri pentur functii in stat, dar ei nu se gindesc doar la fotoliul lor, pentur ca neparticiparea PNL la alegeri inseamna lichidarea partidului, adica a tuturor subdiviziunilor teritoriale, pentru ce? Pentur ca 2-3 oameni sa detina o functie sa fie lasati balta cei 5000 de membri PNL, nu…, nu sunt de acord si cred ca nici d-mna Pavlicenco nu este. PNL trebuie sa participe si sa acumuleze macar 0.4% pentru a nu fi declarat aprtid dizolvat (pentru ca asa spune legea).
    Sunt de acord sa nu participe PNL doar cu conditia ca PL PLDM si AMN se unesc, daca ei nu fac acest pas, atunci PNL are tot dreptul sa participe.
    Eu inca diin ziua ultimei incercari de alegere a presedintelui am vazut la „In profunzime” ca aceste 3 partide au facut 1.5 pasi inainte si 1 inapoi. Bravo lor ca nu au votat presedinte comunist, dar oameni buni, daca nu va uniti mai mult de 50% nu luati, chiar daca nu participa partidele extraparlamentare, si atunci cu ce ne alegem?…? 50% opozitia si 50%+1 PKRM, si ce facem mai departe…

  8. Se pare ca doamna ex-parlamentar iar a luat-o razna. Ma rog, e si acesta un drept al omului. Apoi, doamna, chiar nu intelegi ca timpul Vitaliei Pavlicenco-politician a trecut. Cel putin o singura data in viata puneti interesul national mai sus ca cel personal. Ar avea de cistigat toata lumea, inclusiv dumneata.
    Timpul PNL a trecit.

  9. pentru M I H A I

    – draga Mihai, da, dar nu!

    ALEGERILE ANTICIPATE SUNT MERITUL 100 LA SUTA A POPORULUI. OPOZITIA DE PANA LA PLDM, PL, AMN, A FOST INCAPABILA SA AUDA ELECTORATUL : SA FIE UNITI SI VERTICALI!
    ASTORA 3 LE-A REUSIT mai bine decat celor care erau inaintea lor. DAR, DACA SE MERGE PE IDEE ZOMBIZARII ELECTORATULUI PENTRU DOAR ACESTE 3 PARTIDE, atunci se revine la practica comunista anti-pluralista ; atunci – RANZA celor 3 din PArlament ar fi argumentul forte. INsa, argumentul forte e altul : e ceea ce vrem noi. Iar noi vrem debarcarea comunistilor. Am mai spus si mai repet : DEBARCAREA COMUNISTILOR, DAR NU CA CELE 3 SA DEVINA PARLAMENTARE DIN NOU – cu orice pret.

    fiti flexibili oameni buni, de la un satrap va dati la altul. Eu nu zic ca PL,PLDM sau AMN sunt ca niste satrapi. Sclavia e in mintea noastra, noi ne cautam satrapi chiar si in partidele democratice!!

    daca vrem sa nu le compromitem imaginea celor 3 si in rezultat sa nu ne pierdem TOATA sperantain opozitie, trebuie sa cautam SOLUTII ADAPTATE LA SITUATIE.

    Or, situatia este asa : ESTE A 2 SI …………….U L T I M A SANSA DE A SCAPA DE COMUNISTII ANTIDEMOCRATICI SI CRIMINALI.

    dec, adica la sigur, suta la suta, ne poate scapa de comunisti …. toata societatea, sa fie un efort COMUN, deci e vba de lista comuna ca principiu.

  10. ps : este ultima sansa, pentru ca e clar ca o a 3a sansa, comunistii nu ni-o vor mai ceda. pana-n 2013 ne vom trezi cu o Bielorusie NR2, o Cuba a Europei….

  11. Eugen nu „5000de membri PNL” dar „5000 simpatizanti PNL” ca sa-si avut atitia membri si MAEul -socoate putin:-fiecare membru PNL+MAE daca convingeau cite un membru al familiei si o ruda acumulau 30000 de voturi adica 2%. Asa ca nu plinge dupa „lichidarea partidului, adica a tuturor subdiviziunilor teritoriale” ca ele nu sunt. Asa membri care dorm in timpul campaniei electorale cit si dupa alegeri cit si asa partid care numai face valuri in campanie- nu e mare pierdere pentru democratie daca vor fi dizolvate. Si in general aici ar trebui inasprite conditiile in sensul ca partidul care nu acumuleaza 2% sa fie dizolvat.
    Si de ce ma rog toti acei care nu au trecut pragul,cu toate ca au folosit resurse enorme le dau sfaturi la cei care stiu cum sa lucreze ce au de facut.Aici miroase ca tocmai PUTE A SANTAJ. Adica daca nu ma puneti si pe mine in „spisca” -am sa va mai arat o data ce pot .Se vede ca totusi in parlament e mai caldut decit la guvern unde tre sa lucrezi de la ora la ora.
    Eu sunt de acord de ex ca PNL sa fuzioneze cu PL,ori PD sa fuzioneze cu PLDM ori cu AMN, dar vorba ceea -ciocul mic de tot caci sa vazut care si ce poate.
    Si inca una :formula „50% opozitia si 50%+1 PKRM” demonstreaza ca nu tia placut matematica la scoala.

  12. pentru eugen

    O postare 100 la 100 obiectivă.
    La întrebarea ce facem mai departe… răspund:
    …Iarăşi alegeri anticipate.
    Întrebare e pînă cînd şi de cîte ori vom avea nevoie de alegeri anticipate pentru a instaura o guvernare democrată în ţara aceasta? Pînă la victorie…
    Noi toţi am apreciat pozitiv neparticiparea la alegerea preşedintelui la 3 iunie a partidelor din opoziţia parlamentară.
    Slava domnului, că nu s-a repetat actul din 4 aprilie 2005.
    Dar care e pasul următor? De ce aceste 3 partide ignoră poziţia partidelor extraparlamentare precum şi a societăţii civile de a merge pe o singură listă cu implicarea , desigur în mod rezonabil, a tuturor partidelor anticomuniste? Pe deoparte se declară , că fiecare vot contează, iar pe de alta se ignoră acele zeci de mii de voturi pe care leau acumulat partidele, care nu au trecut pragul.
    Cine garantează, că aceste zeci de mii de voturi vor merege la partidele de opoziţie, în caz dacă partidele sus menţionate nu vor participa la scrutin?
    Este mai mare garanţia, dacă pe listele partidelor parlamentare, sau pe o listă comună, vor figura şi reprezentanţi din partea partidelor extraparlamentare. în acest caz toţi se vor implica în cooptarea voturilor . ” Unde-i unu nui putere, unde-s doi puterea creşte ”
    Însă opoziţia parlamentară tace. DE CE?
    La toţi apare acest semn de întrebare, fără răspuns la ziua de azi.
    Nu aşi vrea să fiu dur cu opoziţia, însă în aceste condiţii se face o impresie, că poate opoziţia nici nu doreşte să vină la guvernare.
    Urechenu a declarat că partidele extraparlamentare au cadonat comuniştilor 11 mandate. Atunci cine-i încurcă d- Urecheanu să coopteze pe listă aceste partide şi să atragă el aceste 11 mandate. Apropo.. Codul electoral nu prevede transmiterea voturilor altor partide, după cum comentează d. Urecgeanu.Vezi art. 87 a Codului electoral. Şi chiar cu 11 mandate opoziţiei nu iar agunge voturi pentru a alege preşedintele ţării, nemaivorbind de modificarea constituţiei (art. 13 şi 11) , după cum promit toţi.
    Din ce reese , că numai o coaliţie lărgită ar putea răsturna guvernul comunist de la conducere, şi alte variante nu-s. Asta aşteaptă electoratul anticomunist de la opoziţie şi nu interesele de partid. Dar dacă se cere ca PNL-ul şi alte partide să jertvească cu interesele proprii de partid,căzînd chiar sub incidenţa de dizolvare, apoi mai întăi PL-ul, PLDM.ul şi AMN-ul să o facă prin propriul exemplu, dînd dovadă, că actul din 3 iunie s-a făcut în interesul poporului şi nu a fost un” truc” politic…. DE ce zic aşa?
    Fiindcă alegerile anticipate , chiar dacă participă separat î-i aranjază pe liberali, şi anume:

    1. În caz dacă opoziţia vine la guvernare, acumulînd numărul necesar, atunci ei întră în istorie atingîndu-şi scopul; Bravo lor.
    2. În caz dacă acumulează un număr mai mic, iar comuniştii 62 mandate şi-şi aleg singuri preşedintele, Nu DĂ DOAMNE, atunci chiar dacă perd in mandat două în schimb îşi păstrează imaginea partidului, rămănînd în fotoliile de deputat.
    3. În caz dacă mai trece vreo coaliţie, deal de PD, PSD, UC, vor încerca să facă o majoritate parlamentară, dacă nu, apoi, lasă democra-ii să trădeze în interesul naţional, da liberalii iar rămîn curaţi şi cu fotolii..

    Şi din aceste analize , cam utopice sper eu, pentru ce actuala opoziţie să se mai unească cu cineva, mai aducînd în parlament şi reprezentanţi ai altor formaţiuni. Situaţia le convine din toate punctele de vedere.

    Dar DĂ DOAMNE să nu am eu dreptate şi actuala opoziţie să ea o decizie corectă, fiindcă toţi retrăim pentru viitorul acestei ţări, iar partidele parlamentare trebue să ţină cont, că ei nu sunt reprezentanţii numai a electoratului care l-a votat.Ei sunt repreţentanţi ai poporului, şi sunt obligaţi să muncească în interesul întregului popor din RM, consultîndu-i opiniile.
    DOAMNE AJUTĂ.

  13. yo yo de acord!

    Partidul Dvs. doamna Pavlicenco iarasi nu va trece pragul electoral, de aia Poporul va roaga sa va alaturati uneia din listele: sau AMN, sau PLDM sau PL!

    Daca nu – concluzia e vadita!
    O voi expune-o ulterior

  14. PENTRU ELENA

    Aveţi vre-o informaţie prin care PL sau PLDM sau AMN a propus PNL.ui SĂ SE ALĂTURE, după cum vă exprimaţi, şi Pavlicenco a refuzat?????

    Familiarizaţi-ne şi pe noi, vă rog, cu acestă declaraţie a partidelor sus menţionate.
    Şi nu pe Pavlicenco, da pe Ghimpu, Filat şi Urecheanu rugaţii să ea decizii corecte în interesul poporului..

  15. Cum numai Pavlicenco apare pe listele partidelor parlaventare, aceste partide trebuie sa uite de electoratul moderat cfre potential ar putea sa voteze cu aceste partide. Pavlicenco este o nenorocire a partidei democratice din tara noastra. Aduce numai probleme si scindari. Pavlicenco afara din politica moldoveneasca spre bucuria democratilor si regretul comunistilor.

  16. Pt Mihai, Verdun, Elena, NEBUNU, yo-yo, RM, despotism, bazilica

    Citam din Legea cu privire la partide, aparuta in decembrie: unii pot sa o respecte, atii – nu. Noua ne place sa respectam legea. Asa ca lasati la o parte toate comentariile rautacioase. Vom participa pentru ca ne-o impune legea si nu vrem sa dizolvam partidul, ca echipele teritoriale sa nu poata participa la alegerile din 2011.

    Fragment din lege:

    “Art. 22. Încetarea activitatii partidelor politice

    (1) Partidul politic îsi înceteazã activitatea prin:

    a) reorganizare, conform prevederilor prezentei legi, si pierdere, în urma reorganizãrii, a personalitãþii juridice;

    b) autodizolvare, prin decizia organului sãu suprem;

    c) dizolvare prin hotãrîre definitivã a Curtii de Apel Chisinãu, la cererea Ministerului Justitiei;

    d) declarare a neconstitutionalitãtii partidului prin hotãrîre a Curtii Constitutionale.

    (2) Ministerul Justitiei va înainta Curþii de Apel Chisinãu o actiune prin care va cere dizolvarea partidului politic dacã existã cel putin unul din urmãtoarele temeiuri:

    a) partidul activeazã în baza statutului si programului sãu cu modificãri si completãri care nu au fost înregistrate în modul stabilit de lege;

    b) pe parcursul unui an, care începe sã curgã din data cînd a devenit definitivã hotãrîrea Curþii de Apel Chisinãu cu privire la limitarea activitãtii partidului, acesta a comis actiuni similare celor pentru care activitatea partidului a fost limitatã;

    c) partidul nu a participat cu liste de candidati în douã campanii electorale consecutive pentru alegerea Parlamentului sau a acumulat la fiecare din aceste alegeri un numãr de voturi mai mic decît numãrul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid;”

    SI PROIECTUL NOSTRU DE DECLARATIE, PE CARE INCA NU L-AM LANSAT, E NUMAI PENTRU VIZITATORII DE PE BLOG DEOCAMDATA…

    Proiect

    Declaraţia Partidului Naţional Liberal
    în legătură cu alegerile anticipate din Republica Moldova

    Partidul Naţional Liberal apreciază nevotarea unui Preşedinte al Republicii Moldova, propus de PCRM, drept o nouă situaţie politică şi o oportunitate pentru dărîmarea regimului comunist, care a atins, în anii 2008-2009, apogeul manifestării esenţei sale antidemocratice şi antipopulare. Opoziţia parlamentară, care nu a votat candidaturile comuniştilor la funcţia de şef de stat, a demonstrat curaj şi demnitate, într-o societate demoralizată, fiind supusă metodic genocidului.

    Partidul Naţional Liberal a avut constant o puternică poziţie anticomunistă. Din 1999, cînd coaliţia roşie-oranj a răsturnat Alianţa pentru Democraţie şi Reforme, şi pînă în 2009, conducerea Republicii Moldova a deraiat continuu de la principiile democraţiei, de la angajamentele constituţionale şi internaţionale privind respectarea drepturilor şi a libertăţilor omului, pluralismul politic şi de opinii, crearea condiţiilor pentru o presă liberă şi o justiţie independentă.

    Fraudarea alegerilor parlamentare din 2009 şi organizarea pogromului antiromânesc de către comunişti după scrutin au arătat întregii lumi că în Republica Moldova s-a reinstalat, prin fals, şantaj şi teroare, clanul politico-terorist extrem de periculos. Perpetuarea acestuia, prin acceptarea consecinţelor guvernării comuniste de zece ani, ar fi însemnat sărăcie şi instabilitate socială, dar şi pierderi constante de vieţi omeneşti într-un regim criminal poliţienesc. Scopul clanului mafiot şi corupt este să se îmbogăţească prin suprimarea businessului, stoparea liberei circulaţii peste şi de peste hotare, transformarea statului nostru într-un bantustan populat de robi dezumanizaţi prin foamete şi frică şi, astfel, să oprească avansarea Republicii Moldova spre UE şi NATO.

    Rezultatele alegerilor anticipate vor fi definitorii pentru destinul societăţii moldoveneşti. Membrii PNL, din 2001 şi pînă în prezent, au participat continuu la unirea eforturilor Opoziţiei necomuniste în faţa grupării periculoase, formate din exponenţii unor interese străine aspiraţiilor noastre naţionale şi europene. Practica ne arată cît de dificilă este obţinerea unei majorităţi parlamentare democratice în condiţiile abuzurilor din partea regimului criminal comunist, care a venit pe cale democratică, dar nu acceptă să şi plece pe aceeaşi cale.

    Legislaţia nedemocratică privind partidele, votată de coaliţia roşie-oranj, limitează marja de manevră electorală a acestora. PNL a participat, într-o formulă, neîncălcînd legea, pe listele MAE în alegerile de la 5 aprilie 2009. În prezent, PNL caută o soluţie acceptabilă pentru a răspunde la două imperative – naţional şi de partid. Primul e să contribuie la votul anticomunist în alegerile anticipate, al doilea e să evite dizolvarea partidului, dacă nu va participa cu liste proprii la alegerile anticipate, precum, din păcate, prevede legea menţionată. Această situaţie impune un dialog în vederea concentrării forţelor politice, care să permită participarea demnă şi a echipei naţionale a PNL atît la alegerile ce se apropie, cît şi la alegerile locale din 2011. În aceste condiţii, PNL se declară deschis oricărui dialog pentru a fi util în alegerile anticipate.

    Chişinău,
    iunie 2009

  17. Oare cate procente va acumula PNL? Intelegem bine ca partidele/partidutele sunt de fapt afaceri si probabil destul de banoase. Sunt cam rautacios, dar…

  18. Pentru cine doreste sa cunoasca parerea mea: citesc postarile, dar nu comentez. Acum, insa, am decis sa-mi expun parerea.

    Eu cred ca avem nevoie de o guvernare atractiva, care sa poata uni si conduce poporul /tzara/ intr-un mod democratic.

    Poporul, dar nu numai o parte a poporului, asa cum fac si au facut in timpul sovieticilor si acum, de zece ani, comunistii. Ca si alte chiteva zeci de mii de alegatori, eu nu am votat AMN, PL sau PLDM. Nu am votat PCRM sau satelitii lor. Am votat lista partidelor care s-au unit si au dat dovada ca pot ceda si raspunde indemnului electoratului de unire a fortelor democratice de dreapta-lista MAE+PNL+PRM.

    Votul meu, ca si voturile a chitorva zeci de mii de alegatori, s-a dus dracului… Si altii ca mine, au votat partide care nu au ajuns in parlament. Este alejerea fiecaruia, indiferent de motiv.
    De ce nu am votat AMN, PL sau PLDM?

    Pentru ca aceste partide ne-au razletit pe noi, alegatorii. Si inca pentru ca in listele lor au fost inclusi printre primii oameni vechi, mai putin activi si cu reputatie nu din cea mai buna. Ce s-a schimbat in comportamentul acestor partide dupa 5 aprilie si pina acum? Nimic. Ne bucuram ca nu au participat la alegerea Presedintelui comunist si atit! Nu este putin, dar nici destul!

    Parerea mea si a zecilor de mii, care nu i-au votat nu s-a schimbat. Si nu din vina noastra. Numai din vina lor. Pina acum am urmarit in mass media numai aroganta si recomandari pentru partidele extraparlamentare de a „nu polua” electoratul, de a nu participa in alegeri si altele, care nicidecum nu ma incurajeaza sa cred ca avem o opozitie constructiva, care a inteles ce inseamna putere si ca aceasta ii apartine poporului. Refuzul de a unifica fortele existente, care ar putea fi un potential mai puternic in campania electorala, care i-ar aduna pe toti votantii sa voteze chiar si AMN, PL sau PLDM ma pune pe ghinduri ce voi face in ziua alegerilor repetate?

    Voi merge la vot si voi vota ce nu am votat? Sau voi vota ce am votat? Si daca cei, pe care i-am votat nu vor participa la alegeri? Ce voi face?

    Comportamentul /pina la alegerile parlamentare/ acestor trei partide parlamentare din opozitie poate imi vor lumina „mintile”. Poate voi vedea reprezentanti ai partidelor extraparlamentare pe lista unui partid din aceste trei si voi decide sa votezi acel partid. Dar daca nu?

    Imi va sta mai „drag” unul dintre aceste trei partide netolerante, arogante, care nu tine cont de noi – prosti, dar multi? Nu. Si atunci ce fac? Votez de dragul votului, votez ce nu agreez? Votez persoane care nu pot intelege ca poporul este asa cum este el si trebuie sa il poti conduce, pe acest popor?

    Cumva ma fac responsabil pentru alegerea unei opozitii, care nu-mi inspira incredere, pe care o gasesc incapabila sa instaureze democratia si dezvoltarea economico-sociala pe acest pamint? Ca doar au mai fost in Parlament si au facut foarte putin, unii chiar au fost foarte pasivi, altii, care au nimerit in Parlament pentru prima data nu sunt persoane cunoscute, care ar fi credibile la prima incercare. Nu au lasat urme vadite in activitatea lor de pina acum. Intr-un fel, nu sunt sigur ca vor face mare isprava in Legislativ.

    Cred, ca partidele au frica sa nu nimereasca printre ei oameni care au indrazneala sa-si spuna punctul de vedere, sa indrazneasca sa nu sustina orbeste decizii, care contravin interesului poporului /ca doar nu toti dintre actualii parlamentari din partidele de opozitie sunt curati ca lacrima/.

    Cred ca as prefera sa stau acasa si sa nu particip la instaurarea altei grupari nedemocratice, care nu intelege ca interesul poporului este mai presus ca interesul gruparilor partidelor. Poate vor da dovada de comportament civic si vor uni electoratul, daca nu vor sa se uneasca intre ele, partidele. Poate.
    Si chiti vor proceda ca mine? Vom vedea. Cine doreste votul meu – sa fie dragut si sa tina cont si de parerea mea. Si de parerea multora ca mine.

    Sa fie adevarati ghinditori si sa devina atractivi si pentru electoratul, care mereu voteaza comunistii. Sa uneasca fortele, care sa ajunga in fiecare casa, la fiecare om! Sa nu fie trufasi si setosi de putere de dragul puterii. Ca pina acum asa pare sa fie. Inca puterea nu au obtinut-o, dar se comporta aproape la fel ca si comunistii. Si cu atare aere nu vor obtine destule voturi ca sa instaureze puterea in stat. Si vom ramine cum suntem sub regim comunist nu din vina noastra ci din vina lor, a partidelor! Cum a fost si pina acum!

    Ma poate cineva judeca ? Se vor gasi destui judecatori. Dar judecata lor nu ma poate face sa-mi schimb parerea! Numai comportamentul celora, care pretind sa preia puterea, ma poate convinge sa votez un partid parlamentar din opozitie. Si nu de unul singur… Ma poate face sa conving si multi prosti ca mine. Atit de putin ii trebuie unui om… – convingerea ca alege corect! Sa dea Domnul sa nu fiu fortat sa stau in casa in ziua alegerilor.

  19. Pt Vlad

    In zadar sinteti rautacios. Cum se spune – „ne po adresu” nici cind am fost criticati in cazul candidarii cu MAE, nici acum. Va veti convinge. Sigur, ne dor atitea vorbe ca am avea ceva cu (virgula) comunistii. Si ne supara. Si ne supara chiar tare, dar nu din aceasta cauza participam, ci pentru ca dorim sa ne salvam echipa nationala, componenta teritoriala. Pacat sa o spun, dar si la noi nu e atit competitie electorala in alegeri, ci competitie baneasca. Noi nu concuram la acest capitol. Dar vad ca bani se dau nu pentru ce doresc unele partide a ne lasa noua impresia…

  20. Pozitia/Atitudinea PNR este una serioasa si responsabila, si a participat impreuna cu PNL la alegerile trecute, pe lista MAE
    Repostez:
    Potrivit preşedintelui Partidului Naţional Român, Constantin Mitache, pentru a da jos de la conducere comuniştii, trebuie unite forţele, convinşi oamenii, „deoarece societatea este zăpăcită şi nu înţelege că votează împotriva nepoţilor lor”. „Nu vom ieşi la alegeri singuri, pentru că există riscul să nu trecem pragul electoral şi să dăm o parte din voturile noastre celor care nu ne sunt prieteni. Vom susţine una din cele trei formaţiuni mai puternice, pentru ca să obţină mai multe voturi. Printre preferinţele PNR, se numără Partidul Liberal!”, a spus liderul PNR.

  21. Pt regret
    Astazi sunt rautacios: Votati cel mai puternic partid din lume care este PCRM.

  22. Pt regret

    V-ati aprins paie in cap. Depinde in ce masura sinteti hotarit sa ramineti pe aceasta baza. Insa, este evident ca, in fata satrapilor comunisti, e nevoie de mobilizarea intregii clase politice necomuniste. Daca asta nu doresc cele trei partide, vor avea surpriza in ziua alegerilor si vor regreta atunci, daca acum nu pot coagula cele citeva partide extraparlamentare, datorita unora ajungind deputati, apoi, si presedinti de partid. Suparati nevoie mare acum, sa vedem dupa. Pt ca daca lumea ce nu i-a votat nu va merge la alegeri, asta se va resimti in raport cu alegatorii comunistilor. A, cineva crede ca din patriotism vor merge? Poate, dar nu integral.

    Regret ca deja mesageri de la PL si PLDM curteaza oamenii nostri din teritoriu. Ei urmeaza, din cite se vede, sfatul lui Constantin Tanase – ca acesti lideri trebuie sa discute, in special, „cu alegatorii acestor partide”. Iarasi e o greseala. Liderii PNL sint oameni ai convingerilor. Vom trece proba de foc si vom vedea cum e. In toate sensurile.

  23. Am citit acum la Unimedia.md un comentariu al lui C. Tanase…
    Vai, iata cum se fac manipularile. Iata cum PDL (Filat si acolitii sai al-de C.Tanase) lupta impotriva democratiei, impotriva interesului national.
    Prin zvonuri agresive, prin presiuni psihologice…

    Citez din Tanase: „AMN-ului lui Serafim Urecheanu. Din mai multe „zone” se aud voci care prezic că această formaţiune nu va trece pragul în actualele anticipate”

    Ati vazut ce zvon destept? Acest Tanase il condamna pe Starush, pentru propaganda prin tertipuri, dar cu ce este el mai bun?

    Asa PDL si Timpul au incercat sa o elimine din competitie pe Pavlicenco (prostimea a crezut si a votat cu PDL). Acum vor sa-l scoata din joc pe Urechean.

    Dar tocmai Urechean s-a comportat cel mai demn dupa alegerile din primavara asta (poate cu exceptia 7 aprilie, cand s-a dus impreuna cu Filat la Voronin). Tocmai Urechean are sansele de a lua electorat de la PDL…
    Dar asta nu place lui Filat si C. Tanase (parca as zice Mark Tkachuk si Starysh…)

    Ei uite, Tanase si Filat ar vrea sa-l lichideze si pe acest Urechean. Cu ce sunt ei el mai buni decat Voronin cu Starysh?
    Fratilor, nu Voronin lichideaza opozitia, dar Filat, tosmai cel care l-a votat pe Voronin in 2005, iar acum se preface a „opozitionist”, prostind lumea.
    (Apropo, Voronin cu Starysh prosteste lumea dintr-o parte, iar Filat cu C. Starysh pe de alta parte.)
    Tocmai aceasta este opera de distrugere a opozitiei – cu mainile lui Filat si Tanase…

    Fiti vigelenti la Filat! Aici este subminarea miscarii nationale!

  24. Rectificare.
    A se citi: Voronin cu Starysh prosteste lumea dintr-o parte, iar Filat cu C. Tanase, pe de alta parte.

  25. Doamna, Stimata Doamna, singura sansa e sa participe doar cele 3…ar trebui sa stiti ca interesul national e mai presus de orice. Iar astazi Moldova este o dictatura cum putine mai sunt pe pamant…

  26. Pentru Vlad
    Se mai intimpla sa fim rautaciosi….
    Sper ca mine veti fi mai calm.
    Dar PCRM nu voi vota in viata mea. Dupa mine asi exclude cuvintul „comunism” si derivatele lui din vocabular….
    Sa va dau si eu un sfat: Nu scrieti texte publice in zilele chind va simtiti rautacios.

  27. Pentru Ursan
    Eu am citit pe unimedia ca anume AMN ar putea sa mearga impreuna cu PLDM in alegerile, care vor avea loc….
    Nu a gresit cineva ceva, cum credeti ?

  28. P-tu V.Pavlicencu
    Stimata doamna, de ce credeti ca mi-am aprins paie in cap ?
    Sa fie oare atit de periculoasa expunerea publica a unui ghind, care ma framinta la fel ca si pe multi alti cetateni ? Ati citit postarea Ursan cu trimitere la unimedia.md cu referinta la distrugerea opozitiei ? Nu inseamna acest lucru ca electoratul din ce in ce este mai debusolat ?

  29. Iubita Vitalia Pavlicenco !
    Ma adresez la dumneata ca la romanca, ca la o fata din tarani – daca nu gresesc sinteti din Grinautii Riscanilor, ca la o patrioata, ca la o femeie cu ratiune. SPRIJINITI-L NECONDITIONAT PE CHIRTOACA !!! VA IMPLORA-A-AM !!! Nu faceti jocul lichelilor comuniste si KGB-ului. N-o sa puteti iesi de rusine pe strada, o sa se fereasca de dumneata lumea pe strada ca de o lepra. Ati fost atitea ani deputata. Sunteti deja o fire asigurata si indestulata. Aveti si niste ani – sa nu fie cu suprare. Toate au un inceput si un sfarsit. Va inteleg. Nu sunteti multamita poate de toate cate le-ati atins. Ne dorim cu totii mai multi, dar avem limitele noastre. Faceti la sfarsit de cariera un gest care va fi salutat de toti. Veniti la o conferinta de presa si ziceti – chem congresul nostru sa voteze unanim alipirea la PL. Veti vedea ca toata lumea o sa va salute cu caldura pasul.

  30. Pt Simionesa

    Eu cred ca lui Ghimpu nu-i va cadea ceva din corp daca ar discuta cu noi. Dupa care am putea sa-i sprijinim sau sa fuzionam cu PL, numai ca avem echipe in teritoriu pe care nu vrem sa le abandonam, ci sa le asiguram continuitatea implicarii politice. Dar pt asta trebuie discutat.

    Noi participam la alegeri pentru ca sintem nevoiti, ne forteaza legea, nu pentru ca dorim tare-tare.

  31. mihai m – adica se asteapta doar propuneri dintr-o parte?! de ce nu se merge la un compromis?! de ce nu merge PNL-ul cu initiativa…nu le va cadea nimic din corp,sau stai poate din ambitia spre putere…

    ultimele 2 afirmatii sunt la general..fara referire la pnl.

  32. Hm, si nu cred mesajele mele ca fiind rautacioase… dar daca-S luate sub asa unghi

  33. P.S. Doream sa votez cu MAE – insa am aflat de o persoana din cadrul acestei formatiuni care are o reputatie nu tocmai buna si constiinta nu prea curata….de aia am renuntat!

  34. Ptu Elena
    Draga Elena, spunemi, draga, si mie, daca ai gasit cumva un oarecare partid in Republica Moldova /poate si in lume sau pe alta planeta/, care nu ar avea macar un om, despre care la un oarecare colt nu s-ar gasi pacate ale omului. Oricare om poate fi criticat pentru anumite erori in viata, dar erorile lui au adus prejudicii altor persoane, societatii ?
    Din ce spuneti DVS sunt inclinat sa fiu sigur ca nu ati mers la votare, dar daca da, atunci sunteti o persoana stranie de tot.
    Din chite a fost scris in presa, MAE a inaintat cea mai buna lista, fara persoane compromise sau corupte….
    Sa fiti sanatoasa si daca veti afla cumva un partid cu membri ideali, in care niciunul nu este cu o reputatie tocmai buna si sunt toti pe placul tuturor, sa-mi comunicati si mie.
    Ar merita acel partid sa fie inscris in cartea recordurilor .

  35. pentru Elena.

    Lupu a plecat din PCRM.

    PD-ul şi PSD-ul deja iau făcut propuneri în mod public.
    Dacă lupu nu va accede la PD cine -l va putea învinui pe Diacov, că nu i-a făcut propunerea. Totul s-a făcut în mod public. Vedeţi, că nu Lupu face propuneri ci partidele ,care au nevoie de el pentru a-şi rezolva o problema.
    Aşa şi cu partidele parlamentare. Dacă au nevoie de acel 1% sau 0.5% sau chiar şi un singur vot, să facă declaraţii publice către acei de care au nevoie.

    Nu te poţi duce la om să-i propui HAI IAMĂ CU TINE. În cazul acesta într-adevăr lumea se va gîndi, că Pavlicenco vrea în parlament cu orice preţ. Păi Pavlicenco nu e Diacov şi nici Bragiş. Şi motivul participării este numai condiţionat de pericolul dezolvării partidului. Iar dacă liderii opoziţiei parlamentare nu fac careva propuneri, înseamnă că ei nu au nevoie de susţinerea celorlalte partide, care nu au acces în parlament. Probabil au şi ei o stratejie. Să dea DOAMNE numai ca această strategie să nu dea greş. Poate ei consideră, ( fiecare în parte desigur), că vor acumula cele mai multe procente şi atunci lor le convine să mai particepe cîteva partide pentru a acumula procentele celor ce nu vor trece pragul. Urecheanu în genere a declarat că va lua 52 procente. Cine-i vinovat că oamenii lui în ziua alegerilor BEAU JIN ŞI MÎNCAU ŞAŞLÎC . Şi acum ce PNL-ul trebue să-şi jertvească partidul din cauza că AMN-ştii să GULEIASCĂ. De muncit trebue fraţilor şi de cîştigat alegerile, ceia ce eu le doresc din tot sufletul. Numai, că chiar dacă PNL-ul nu va participa la scrutin, opoziţia va mai cîştiga să zicem , jumate de procent. Total să zicem 41,5 mandate. Da de unde încă 10 mandate pentru a forma guvernul, da 20 de mandate pentru a alege preşedintele, da 30 mandate pentru a modifica art. 13 şi 11 din Constituţie. Sau astea-s declaraţii goale.

    Aşa că nu vă supăraţi d. Elena dar problema nu e în Pavlicenco şi PNL, da în ambiţiile de partid a lui Chimpu, Filat şi urecheanu. Pe ei poporul trebue să-i roage să se unească, sau să iasă cu iniţiativa către acele partide de care au nevoie. După cum vă exprimaţi, poporul are nevoie de unificarea forţelor liberale. DA EI AU NEVOIE??????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *