Un raspuns actual dat “realistului”

Vizitatorul “realistul” ma intreaba: “Doamna Pavlicenco, as dori sa va acord o intrebare. In cazul in care sa presupunem ca nimeni nu va trada si se vor face alegeri repetate, veti indemna membrii si sustinatorii partidului dstra sa voteze un partid care acum a trecut pragul? Asa cum s-a intamplat la alegerea primarului de Chisinau, cand toata opozitia s-a unit si i-a invins pe comunisti fara drept de replica? EU CRED CA DOAR ASTA AR FI UNICA SOLUTIE SA SCAPAM DE EI. Unire din partea celorlalte partide non-comuniste. Si apoi sa se voteze in favoare scoaterei in afara legii a acestui partid. Asa cum au facut ei atunci cand au crescut pragul electoral, interzis dubla cetatenie pt functionari si chiar familiile lor si multe altele. Si totusi mai cred ca statul roman are mainile dezlegate sa actioneze in judecata acele posturi de televiziune din md care propaga ura interetnica si romanofobia (xenofobia), astfel incat sa fie sanctionate si inchise, sa condamne descriminarea fata de cetatenii romani chiar din propriul partid comunist, stiindu-se ca au exclus din partidul comunist acele 4 persoane care au cetatenia ro si nu si pe acel care are cetatenia bulgara? Cum vine acest lucru? Legea e aceeasi pt toti sau doar pt unii? Puteti face ceva chiar dumneavoastra in acest sens sau daca imi voi gasi timp chiar eu desi sunt un simplu muritor si nu fac parte din nici un partid. Cine stie cati comunisti au cetatenie rusa in Parlament? Dar pe ei nu-i atinge! nepasarea noastra e de vina a tot ce a explodat aceste zile din inimile acestor tineri. TREBUIE SA ACTIONAM! De ce Voronin nu se plange pe Federatia Rusa, care acorda cu mult mai usor si rapid cetateniile ruse cetatenilor nostri?”

IATA RASPUNSUL MEU, CARE, CRED, AR PUTEA SERVI DREPT SUBIECT DE DISCUTIE:

Pt realistul:

Daca vor fi alegeri anticipate – in cazul in care Opozitia nu daruieste un vor “succesorului” lui Voronin – totul incepe de la capat.

Asa cum se spune in presa ca 440 de mii de voturi au fost furate, ele au fost furate nu numai de la PL, PLDM si AMN. Ci de la toti. De aceea, nimeni astazi nu stie ce rezultate au fost, in realitate. Si nu se poate spune ca de la AMN s-a furat, iar de la concurentul electoral MAE – nu s-a furat. Chiar cineva pe blog aici spunea ca de la MAE s-a furat si mai mult, pt ca in Parlamentul trecut eu l-am atacat cel mai dur pe Voronin.

Cum vad eu lucrurile. Toata opozitia trebuie sa mearga pe o lista si, dupa aceasta, sa faca un singur partid. Precedentul este, nu mai poate fi invocat argumentul lui Ghimpu cu probleme la Ministerul Justitiei sau la CEC, pentru cu nu s-ar inregistra o lista, pe care sa fie demisionati din alte partide.

Trebuie concentrati cit mai multi, sa fie cit mai putine liste. Asta se face prin negocieri, vointa, compromis, dar, cel mai important, – prin interes national romanesc si interesul avansarii spre NATO si UE, care la noi lipseste cel mai mult. Adica nu exista. In toate listele sint oameni de calitate si trebuie ajuns la Lista comuna si la concentrarea fortelor politice, asa cum a propus si PNL, si MAE, care au si mers impreuna.

Pur si simplu, cineva sa indemne sa voteze pe altcineva nu exista decit in cazul unui Primar, Presedinte ales de tot poporul, cind e vorba de o persoana, nu de o lista. Patriotismul adevarat nu trebuie cerut doar unora, ci tuturor. Cei care mizeaza pe un cistig electoral mai mare trebuie sa stie a nu fi aroganti, intoleranti, infumurati, pentru ca si poporul azi te iubeste, dar miine te condamna pentru o greseala. Iar eu cred ca renuntarea la cetatenia romana e o greseala si e o rusine. Trebuiau sa nu fie ridicate in colectiv, unit, mandatele, in semn de protest pentru ca romanii nu au drepturi in propria tara. Asta avea sa fie un semnal pentru toata lumea si o pledoarie extraordinara in favoarea romanilor nedreptatiti de cind sint pe pamintul lor.

Comunistii au stiut ca Opozitia are rinza si nu se va uni. Si, plus frauda de proportii, au cistigat din nou. Ostapciuc a spus asta inca mult inainte de alegeri – noi vom cistiga, pentru ca opozitia nu se uneste. De ce Opozitia nu se uneste? Cred ca deoarece in spatele ei sint diferite grupuri cu diferite interese economice si geostrategice. Pe care eu nu le cred nationale.

Astfel, daca am dreptate si daca OPOZITIA INCA O DATA NU VA INTELEGE LECTIA NECESITATII UNIRII – VA FI EXTREM DE GREU SA CISTIGE VREODATA DETASAT. Maturitatea clasei politice democratice – ca eu pe comunisti ii consider un clan criminal si nici nu vreau sa vorbesc despre ei ca si clasa politica – rezida in capacitatea de a se uni in fata unei dictaturi evidente, care merge ca tancul peste oameni.

De aceea, am si spus, pe 5 aprilie seara la TV7, ca victoria Opozitiei este victoria lui Pyrrus – nu ai ce face cu ea, creeaza mai multe probleme, capcane si riscuri, ce pot costa Opozitia, neunita si imatura, nedemocratia si nestatul de drept la noi pe multi ani inainte. Noi constatam ca Occidentul parca vede ce e la noi, parca spune ceva, presa din toata lumea parca scrie, dar – nici un rezultat. Si Vestul infricosat de Rusia negociaza tot cu satrapii bolsevici. De aceea, e nevoie de alte metode ale Opozitiei, care astazi este slaba, nu este nationala, nu este romaneasca. AICI E MAREA BUBA. Ce fel de Opozitie avem si cine sta in spatele ei… Trebuie cautat mai intii raspuns la aceasta intrebare.

Oare aceasta Opozitie, care a cistigat alegerile locale in 2007, care a atras consilieri si presedinti de raioane de la alte partide, mai de stinga, nu a putut controla listele si pregati – doar ce e legal! – alegerile din 2009? Mie imi spunea un alegator din raionul Riscani cu o ocazie exact dupa alegerile din 2007: Nu va bucurati in privinta viitoarelor alegeri parlamentare – ca totuna comisiile electorale, in alegeri, in raioane, vor fi sub controlul comunistilor… Cum credeti – a avut el sau nu a avut dreptate?

Dar avertismentul pe care l-am dat personal inainte de aceste alegeri – si la conferinta de presa, si la Vocea Basarabiei – ca un presedinte de comisie a transmis informatia ca satrapii comunisti au aranjat cite 1000 de euro pt fiecare presedinte ca sa ii “scoata bine”, sa “faca ce trebuie”, “sa inchida ochii” la ce se intimpla in sectia de votare?

Si cind au ridicat pragul electoral, si cind au interzis blocurile, si cind au interzis, practic, accesul celor cu cetatenie romana in Parlament si oriunde – de ce Opozitia nu a protestat puternic si unit? Unii s-au si bucurat in forul lor interior. L-ati auzit pe Urecheanu, a carui familie (oare numai familia, fara el?) are cetatenie romana, sa protesteze vehement contra acestei nedreptati strigatoare la cer? Eu, ca deputat, ca presedinte al PNL: am protestat mereu verbal, am scris, am declarat, am sesizat cu un an inainte pe cine am putut prin Vest, dar nu era nevoie doar de o voce-doua, ci de TOATE! Acum culegem efectele negative, dezastruoase. Insa politicienii trebuie sa vada miscarile cu multi pasi inainte.

In privinta Statului Roman pot spune una – nu are politici clare in privinta R.Moldova, iar clasa politica este victima eterna a sindromului “neamestecului in treburile unui alt stat”. Dar cine sa ne apere pe noi, romanii de aici, abandonati si deveniti orfanii nu doar ai razboiului Rece, dar si ai Europei?

Imi pare rau, dar acesta este raspunsul la intrebarea dumitale… El nu poate fi unul concret si sec…

Loading Facebook Comments ...

41 Comments

Add a Comment
 1. Unirea actualei opozitii este ca un fel de casatorie din interes si nu din dragoste, ceia ce nu tine, oricum unul din parteneri se va duce ‘na levo’, si cred ca e si mai grava tradarea.

  Sunt categoric impotriva unirii opozitiei, sa demonstrat asta la alegerilie din 2005 diacov+urecheanu ce a iesit din asta, a doua zi dupa ce au trecut sau despartit.
  la actualele alegeri sa demonstrat musuc+braghis ce a iesit.
  Dragoste cu dea sila nu exista. Contez doar pentru „preselectia naturala”.

  Eu apreciaez actuala opzitie PNL+PL+AMN care nu sa unit juridic dar actioneaza impreuna, prin intelegere.

  Sigur ca cei care au acumulat un 1% striga la cer sa ne unim, deoarece alte sanse de a trece in parlamet nu au.

 2. Perfect,Sabina.Cita dreptate are un simplu cetatean spre deosebire de o comisarsa a la Ostapciuc.

 3. -Dn.Pavlicenco ,dstra niciodata nu ratati sansa de a ,,ciupi,,pe cineva si mereu va laudati.Totul e ,,bun,,numai ce e spus de dt-a .Acum ar fi bine de a se uni toti,e drept ,dar d-ta pe unde ai fost ai facut numai bucluc.

 4. Nu este voba despre dragoste fortata. E un rationament de care trebuie sa se tina cont in situatia din Basarabia unde faci un pas si te impiedici de un partid. Si de faptul ca MALDAVANUL nostru are ranza mare. Este necesar, asa cum zice si doamna Pavlicenco, unificarea fortelor politice. Sa se treaca prin sita toate acele nume care au fost inscrise in listele tuturor partidelor de orientare democratica. Si sa ramana cei mai MAI. Si eu sunt convins ca din pacate Romania nu are politici clare in privinta R. Moldova. Ca daca ar fi avut-o Basarabia intra in UE impreuna cu Romania. Si astazi nimeni nu se imbulzea in fata Consulatului de la Chisinau pentru a se pricopsi cu cetatenie romana. Clasa politica de la Bucuresti nu are nu numai vointa politica, ci si dorinta de a ajuta basarabenii.

 5. Pt Pavalache

  De acord – nu este voba de dragoste fortata, ci de un pas rational si salvator in fata clanului criminal care nu mai pleaca din Basarabia, storcind-o de vlaga si ucigindu-i, acum, tinerii – si fizic, si moral.

 6. Pt Ion sau Ioana?

  Este blogul meu, nu al dumitale sau al altcuiva. In tot ce spun si unde cred eu, spun ce am facut eu, pt ca un scop al blogului e sa imi fac si cunoscuta activitatea, pozitia, sa dialoghez despre asta cu vizitatorii – cine doresc – si sa spun ce am facut eu, spre deosebire de altii, care ar putea, dar nu au facut.

  Compatimesc, a-mi spune opinia inseamna, pentru unii, poate, si „a ciupi”, asa cum faci si dumneata si altii, cind postati, ca nu expuneti numai „idei-ingerasi”. Dar sa ne obisnuim sa aducem argumente, nu constatri gratuite, menite sa deturneze esenta pluralismului de opinii, a libertatii de exprimare si a diversitatii punctelor de vedere.

  „Buclucul” invocat a fost mereu invidia barbatilor politicieni slabi pentru puterea si verticalitatea mea. Ei nu rezista pe acest fundal cu argumente, ci numai cu tertipuri si brutalitate. Va place Opozitia de acum? Nici o problema, laudati-i, elogiati-i, adorati-i, inchinati-va la ei, dar sa aveti curajul sa le dati si cite un sfat util. Apoi sa vedeti si cum reactioneaza.

  In general, politica moldoveneasca (repet – nu vorbesc de comunisti) are o mare problema – invidia si frica sefilor de persoane mai destepte decit ei. De aceea ii inlatura, dupa care se prabusesc. Nu va repeziti sa criticati, nu va infoieti in pene, mai bine mai meditati si incercati ce va spun eu sa vedeti pe propria piele. Asta e „buclucul” cu mine, de care spuneti.

 7. dna Pavlicenco,
  daca ati avut atatea esecuri in conlucrare cu barbati „destepti” si nici acuma nu prea va intelegeti cu dl Petrencu (babele vorbesc), de ce nu va creati un partid format doar din Dstra? Sau un ONG „Singura solutie reala”. din cate inteleg si eu, si alti vizitatori, scopul unui partid politic este de a prelua puterea si de a realiza programe electorale. Nu?

 8. iata ce mesaj i-am trimis astazi tovarasei ambasador le londra si-l trimit si tov Lupu, VORonin,stepaniuc,

  „as dori sa transmit un mesaj tovarasei ambasadoare in raport cu interviul dat la tv al jazeera

  as dori s-o felicit pt ipocrizia cu care a spus fara sa clipeasca ca cet republicii moldova doresc sa calatoreasca in ue dar nu sa munceasca sau sa scape de iadul din rm cu pasapoarte ro
  dar n-a spus sincer ca mor de foame acasa cu salariile date de comunisti (caci bineinteles intretinerea ambasadelor si salariile ambasadorilor tot din sudoarea noastra sunt facute).n-a spus ca unii sunt nevoiti sa-si vanda organele ca sa faca un ban, ca fetele noastre sunt vandute in sclavie sexuala sub conducerea mafiota a pcrm.

  ca rm este un stat mafiot unde banditii au acoperire in guvern , unde guvernantii sunt milionari iar oamenii in saracie lucie

  DE CE N-A SPUS NIMIC DESPRE FAPTUL CA FEDERATIA RUSA ACORDA CU MUUULT MAI USOR CETATENIA RUSA DECAT CEA ROMANA.
  DOAR ROMANIA REPREZINTA O DRAMA PT GUVERN IN ACEST SENS? DE RUSIA NU SPUNETI NIMIC
  DAR DE ACEI CE AU CETATENIE BULGARA SAU UCRAINEANA NU VA LUATI?
  stiti foarte bine ca statisticile arata ca in ultimii ani bulgaria a acordat cu mult mai multe cetatenii decat ro.

  de ce n-ati spus de acest fapt, tovarasa?

  de ce chiar membrii pcrm au fost exclusi din liste pt ca aveau si cet ro iar acel tov care avea si cetatenie bulgara a ramas in listele de deputat?

  cum vine asta legea e egala pt toti sau e descriminatorie?

  sa stiti ca si hitler a venit la putere pe cale democratica ca si voronin. PCRM SE BAZEAZA DOAR PE MINCIUNI (carnat de 2 lei, paine de 16 bani, bonuri,intrare in ue cu lenin si cu putin si smirnov in brate) IAR INTERVIUL DSTRA A DEMONSTRAT MINCIUNA LA NIVEL DE PARTID

  ce aveti voi din doctrina PC?comunisti milionari? cred ca chiar lenin se intoarce in mormant cand va vede
  mai bine v-ati pune numele de PARTIDUL ANTIROMAN AL RM.v-ar conveni cel mai bine

  romanofobia e si xenofobie care se pedepseste prin lege

  sunteti niste capuse care sugeti sangele acestui popor mintit cu nerusinare de voi. dar toate au un sfarsit. va va veni si rasplata mult meritata!
  ps: NU FAC PARTE DIN NICI UN PARTID
  SUNT UN SIMPLU CETATEAN CU ATITUDINE CIVICA

  VOI AVETI PASAPOARTE DIPLOMATICE SI CALATORITI UNDE DORITI VA DELECTATI DE ROADELE CAPITALISMULUI „in putrefactie” iar pe noi ne tineti
  IN PUSCARIA INCONJURATA DE SARMA GHIMPATA CU SECERA SI CIOCANUL IN CAP? ruuuuuuuusine

  v-ati balbait frumos, felicitari
  mi-a fost rusine sa va privesc.

  un cetatean simplu”

 9. Pt Oleg Cucoreanu

  1. Am stiut mereu sa muncesc si pe postul doi, trei, patru etc. Nu eu nu m-am inteles cu barbatii, ci barbatii nu sint gata, prin primitivismul si neevolutia lor (vorbesc de politicieni), sa conlucreze cu femeile. De aceea si avem o Moldova neeuropenizata – nu exista barbati moderni, europeni. Eu prietenesc cu asemenea barbati.

  2. Nu-mi pot crea un pardid din mine doar dintr-un simplu motiv – nu vreau. Ca este o aberatie si nu permite legea e prea fin sa raspund cuiva, nu?

  3. Nu se pune problema sa ma inteleg eu cu cineva sau cineva cu mine. Asta e in familie. In partid sint luarea deciziilor si aplicarea lor.

  4. Apropo, dumneata cum te-ai inteles la ultimul loc de munca? Ai mai gasit de lucru irasi sau pleci sa te intelegi cu altcineva la Glodeni? Oare nu de aici, din neintelegere, ti se trage frustrarea? Insa daca e asa, trebuie rediectionata pe criza mondiala si neevoluarea Moldovei, nu pe Pavlicenco, asa cum fac barbatii slabi. Pe Pavlicenco o ataca nu cei puternici, ci cei slabi.

 10. Pt realistul

  Am audiat si eu secventa jalnica si rusinoasa cu zisa Ambasadoare. Lucreaza bine masina propagandistica. Dar si astia din Occident – puteau sa mai cheme un punct de vedere – niste ziaristi briutanici sau romani, acreditati la UE.

 11. Nu Pavlicenco, nu merg la Glodeni.
  Merg in Cuba, poate imi gasesc acolo vreun locushor in calitate de spion/agent.
  Credeam ca prostia are o limita.
  Citind aberatiile „celei mai destepte femei din Moldova”, ma conving ca totusi… nu are.
  Daca pe Pavlicenco o intereseaza:
  2005-2008 – MAIB (ultima functie – auditor).
  2008, avand 2 oferte destul de atractive, am ales una.
  Si spre deosebire de autoarea blogului dat, intotdeauna am gasit limba comuna cu colegii. Iar atunci greseam, recunosteam si nu-i faceam pe colegi „prosti”.
  Mai faceti un search prin Google, poate mai gasiti ceva…

 12. Pt Oleg Cucoreanu

  Chiar imi pare rau, pentru ca, iata, Glodenii vor ramine fara un „mare” specialist.

  De un an m-am convins si rasconvins ca „prostia nu are o limita”. Numai naivii inteleg tirziu.

  Chiar nu pricep – de ce iti pierzi timpul, Cucoreanu, tinar invidios si rautacios din copilarie, cu femei care te enerveaza? Poate e mai bine sa iti cauti zabagica cu colegii, prietenii, cum ar fi Tudor Darie. Apropo – nu iti da sfaturi cum sa fii mai „activ”?

  Pe Pavlicenco nu o intereseaza activitatea dumitale, pe care ti-o inchipui ca ceva extraordinar. Ti-o poti inchipui asa in continuare, care e problema?

  Daca gasesti atit de bine un limbaj comun cu colegii, cu sefii etc. mai treci si in politica, sa iti rodezi si acolo capacitatile despre care ai o impresie exagerata. De ce nu?

  De search prin Google te ocupi dumneata, eu ma voi ocupa de efectele cautarilor si postarilor.

  In Cuba nu te ia nimeni. Pentru asta trebuie sa fie anul 1974, sa fii sotie de tinar chemat sa-si satisfaca serviciul militar ca traducator, sa fii gravid, sa ai 20,5 ani, sa nu ai inca studii superioare, sa nu cunosti limba spaniola. Iar ca sa lucrezi acolo ca „spion” trebuie sa porti sarcina 9 luni, sa cresti un copil timp de 11 luni si sa iti astepti sotul/sotia inchis in perimetrul afectat celor aflati acolo din alta parte, cind circulatia este total interzisa. E clar? Lasa prostiile, ca eu sint trecuta si rastrecuta prin bravade de-ale voastre, dar daca ma superi, ne intilnim la judecata – la Glodeni sau la Chisinau.

 13. Si Petrencu e un „barbat care nu este gata, prin primitivismul si neevolutie sa conlucreze cu femeile? Şi „de aceea si avem o Moldova neeuropenizata – nu exista barbati moderni, europeni”. NU consider. Este unul – Vladimir Voronin – in (?) conştient aţi conlucta în aceste luni.
  Aşa cum a fost pe timpuri cu Matei, Urechean, Untilă, Ţăranu… Prea mulţi se adună… Arataţi-mi un bărbat din politică pe care nu l-aţi părasit sau trădatr? Poate ca doar Iurie Roşca!

 14. Pt Grigorie

  Din pacate, in mare parte sirul expus aici – Urechean, Untila, Taranu – este in spiritul celor spuse de mine. Exceptindu-l pe Matei, pina la un punct sau pina la un timp.

  Nu l-am parasit pe Urecheanu si Untila, ei au eliminat national-liberalii. Pacat ca ati uitat.

  Taranu a plecat el, deci nimeni nu l-a parasit sau tradat. Unde va este justetea afirmatiei? Nu inversati lucrurile.

  Barbati cu care am cooperat foarte bine si sper sa mai cooperez – Mircea Rusu, Ion Borsevici, Valeriu Cosarciuc, Alexandru Oleinic, Mihai Severovan si intreaga echipa din BPC – Anatol Revenco, Andrei Apostol, Alexandru Gorgan, Constantin Pasecinic, Gheorghe Zlepca s.a. Plus echipa de barbati din raioane a PNL.

  Dar nu cred ca asta va intereseaza, ci doar sa atacati. Ma rog, e si acesta un mod de afirmare…

 15. in judecata zici…
  poate platesti cuiva sa ma bata, sa ma umple de sange, doar din considerentul ca am alte opinii?
  Pavlicenco, drept in cot mi-e de judecatile tale, clar?
  Am sa urmez un sfat dat de cativa colegi si prieteni chiar ieri:
  Oleg, daca un caine latra la tine, te vei pune in 4 labe si ai sa incepi si tu sa latri? M-am gandit ca nu are sens.

  Vei fi (de fapt ai fost) condamnata de electorat.
  Adio.
  Poti rasufla usor, ca nu mai postez nimic aici.

 16. Pt Oleg Cucoreanu.
  Nu, judecata inseamna exact ca nu ma ocup de batai si umplere de singe, asta e apanajul altor politicieni, pe care ii cunoastem cu totii – de extrema stinga si dreapta…

  Nimeni nu latra, dar exact asta as spune-o eu – daca latra cineva la mine si mi se pare ca exact cineva a intrat pe blogul meu si tot latra, trebuie sa vedem ce fel de ciine e, pt ca eu nu am intrat pe blogul nimanui sa latru atit de obraznic…

  De electorat te doare?.. Nu ma fa sa rid…

  Adio, ne intilnim, oricum, in viata asta. Pt ca asa da Dumnezeu.

  Sper sa nu mai am vizitatori care sa intre cu latratul. Si am sa urmez si eu sfatul prietenilor – sa ii las sa latre in alta parte, nu in casa mea.

 17. Daca tot se vorbeste de o lista comuna de ce MAE nu a renuntat la campania electorala si sa indrepte toti simpatizantii la partidele de opozitie? Cred ca sa stiut ca nu treceti pragul electoral, sau ati dorit sa va convingeti?

  Va multumesc.

 18. Vad aceleasi guri care doar cauta sa atace persoana, dar fara sa aiba o referire la subiect.

  Voi chiar nu vreti sa recunoasteti ca opozitia a pierdut? a pierdut si a fost numai vina ei.

  Inainte de alegeri ei strigai cu juma de gura ca listele sint umflate, ca se fac fraude, etc etc. Si de ce nu au actionat? de ce au mers la alegeri stiind ca o sa fie frauda? de ce nu au atentiaonat atunci UE?

  Te pornesti la lupta, treb sa studiezi adversarul. Pai uite ca Tkaciuc vo studiat si a stiut fiecare pas al marii opozitiei.
  Voi nu intelegeti ca multi oameni vor sa voteze IMPOTRIVA comunistilor dar nu stiu cu cine??? De ar fi fost numai vreo 3 partide in cursa, nu i-ar fi mai usor sa isi arate indignarea fatga de comunisti?

  Sabina, pai cum dar tu numesti actiunile comune celor 3??? nu e o alianta?? e o dragostea cu dea sila. fiind siliti de pierderea electoratului.

  Opozitia cel mai tare a pierdut dupa cum au actionat la faptele din 7 aprilie. Au fost total luati prin surprindere si si-au lasat ostasii.

  Fiti siguri ca opozitita nu mai vrea repetate. ca va obtine mai putin dekit au, chiar si fara mortii lui Voronin. Acu e mai rentabil sa te arati victima in fata UE.
  Asta e ce avem. Dar vopi, tot cautati dusmani acolo unde va e mai interesant. Ca nu o sa luptati cu alde voronin, ca acolo sinteti nepregatiti. V-ati aratat forta. Dar aici ati gasit in cine sa dati. Bravo voua. ati depistat si anihilat raul. De acum incolo traim fericiti. Vise placute.

  al 61 mandat are sa fie gasit. Banuiesc ca o sa se intimple ca si in 2005, ca au sa aiba cu mult mai mult dekit chiar au nevoie, vreo 65 mandate. Prietenii stiu de ce.

 19. victor, da de ce inainte sa scrii nu faci o retrospectiva sau nu te documentezi??
  MAE a avut tratative cu fiecare din cele 3 partide. si ei deja s-au expus de ce nu s-a facut. Ghimpu clar a spus ca nu are nevoie de alianta pre electorala, si a oferit misitere ( parca is ale lui). De Filat and Co, cred ca e clar si mai mult. Ei sint specialisti))

 20. Pt victor

  Nu se vorbeste de o lista comuna. Am spus eu, fiind intrebata, cum vad lucrurile si mai spun ca a insistat Forul Democrat al Romanilor asupra unei Liste nationale. Si eu cred ca a avut dreptate. Rezultatul alegerilor a aratat-o. Daca toata Opozitia, cel putin PL, PLDM, AMN si MAE, erau impreuna, cred ca era posibil sa fie devansati comunistii.

  La intrebarile privind MAE raspund doar partial. Eu am fost candidat independent pe lista MAE si nu am avut toata puterea de decizie.

  Dar, MAE a dorit foarte mult sa se participe la campania electorala si asta a facut. Cu un mesaj bun, o echipa buna. Mie partidele de opozitie nu-mi insufla incredere, dar oricine poate avea maxima incredere in ele.

  Nu am stiut ca nu trecem pragul electoral. Uitati-va – 44o de mii de voturi fraudate – asta nu spune nimic despre rezultatele nereale si neobiective ale votarii?

 21. D-na Pavlicenco, am fost dintotdeauna un mare admirator al D-voastra, si la alegeri am votat pentru D-Voastra, da sunt tare confuz, nu stiu daca as mai repeta asta odata – si asta doar pentru ca nu inteleg cum puteti D-Voastra sa conlucrati cu tot felul de indivizi care ar trebui trimisi sa vanda varza la Piata centrala, dar si acolo ar face smekerii- cunosc personal pe mai multi din colegii D-Voastra(pe unii din ei am inteles ca ii elogiati in mod deosebit – gen Dumitru Jioara), si daca imi permiteti, au sa va sape sau vinda la prima ocazie. (daca tot am facut un nume – a se vedea activitatile lui Dumitru Jioara cu amagirea studentilor orfani sau invalizi, de cate 1-2000 dolari, pentru plecarea in SUA – are „crasha” rudelor nevestei sale, si sta linistit)…….pacat, pentru ca aveti un potential….
  merci.

 22. Pt fan dezamagit

  Va multumesc ca ati fost intotdeauna un mare admirator al meu, incerc sa va cred.

  Va inteleg si confuzia – i-a cuprins pe toti si inca ii va mai cuprinde.

  Acum nu inteleg despre conlucrare… Pe cine aveti in vedere? Dati-mi nume concrete, pt ca nu stiu pe cine aveti in vedere, ca sa va spun ca gresiti, daca va fi ca si in cazul lui Dumitru Jioara – nu l-am elogiat niciodata, plus ca a plecat cu acea echipa plecata la PLDM prin toamna lui 2007. Adica iata cu aproape 2 ani in urma, de cind nu-l mai vad, nu am vorbit cu el, am auzit si eu unele referinte. Deci, sa vorbiti macar intrucitva la concret, sint deschisa sa imi spun opinia. De Jioara mai pot spune ca asa si nu a mai creat organizatia de tineret, dar se tot intitula nemotivat lider al organizatiei de tineret a PNL.

 23. gata!!! nu mai intoxicati atita opinia publica!!! atacati pe toti in stinga si in dreapta ca mai apoi sa chemati sa va uniti !!! daca il atacati pe chirtoaca, ghimpul, urechianu, filat s.a. – persoane care au fost votate de popor cum sa avem incredere ca dvs veti coopera! ca nu veti ajunge in parlament si veti iesi din coalitie??? pentru ce atitea atacuri??? ca dupa sa distrugeti aceasta uniune din interior???ce atita unire a opozitiei??? opozitia noastra deja coopereaza! lumea si-a votat opozitia iar voi ati luat 1% va repet 1%! stati pe pace de la voi nu s-a furat nimic! ma mir cum de ati luat si acest procent. voi ati avut sansa sa faceti ceva pentru opozitie! sa va retrageti pentru un partid cu sanse reale! vreti remorcati pe linga cele 3 partide sa luati un fotoliu mai caldut in parlament!!! ia mai lasatin-ne!!! sunteti o miscare prea tinara ca sa reusiti din prima! mai lucrati, mai dati nasurile in jos!!! pentru ce merite sa mergeti voi impreuna cu alte partide in alegeri??? lumea si-a ales opozitia! respectati-o! mi-ati zis ieri sa am curajul sa recunosc deceptiile! pai va zic aveti curajul si recunoasteti ca ati pierdut si nu aveti sanse! sa sustineti opozitia nu sa o atacati! si apropo n-ar fi rau sa respectati si opiniile vizitatorilor dvs! ori ati creat acest blog doar pentru a primi elogii! pentru ca oamenii sa va inteleaga mesajul si sa va respecte nu e deajuns sa va numiti pavlicenco! nu e deajuns sa spuneti ceia ce toti stim despre fiul presedintelui, nu-i deajuns sa iesiti in halate albe. sunt modalitati diplomatice si n-ar fi rau sa apelati la ele… inainte de a ma ataca cititi bine mesajele vizitatorilor dvs cred ca aveti asupra ce reflecta!cautati in interiorul dvs daca aveti ce…poate va schimbati atitudinea!

 24. Pentru Silivia
  Silvia, esti o jalnica!
  Cine sunteti dvs sa credeti ca daca spueti „GATA!!!!!” pac-pac si este….GATA !?
  Mai aveti rabdare sa vedeti ce va face opozitia „noastra”. Nu va incurca sa aflati chiti regreta ca au sustinut incompetentii acestea din lipsa de alternativa….
  Nu vedeti ca toata lumea, care intelege, din tara si inafara ei constata fara echivoc, ca in cadrul opozitiei din Moldova nu avem ul lider, care sa fie credibil si sa poata conduce opozitia ?
  Va credeti mai desteapta ca toti ?
  Nu va mai scremeti cu „gata”, ca sa nu cumva sa va scapati in pantaloni…
  Nu dati indicatii ce sa faca altii, atit timp chit nu sunteti niciun fel de sef al lor !
  Nu mai spuneti….”nasurile in jos”……ca si capul aplecat pe care sabia /lui voronin/ nu=l taie!
  Anume de ceva nou avem nevoie si nu de beshinosi puturosi de incompetenta, hapsinie, cumatrism si multe alte pacate…
  Si DVS d-na Pavlicenco, trebuie sa tineti cont de ce scrie „curajos” anonima Silvia .
  Dar ce tine de „sunt modalitati diplomatice si n-ar fi rau sa apelati la ele…” – are dreptate omul.
  Poate daca nu numeati lucrurile pe nume, dar asa cum le place la unii sa le auda, chiar daca nu este adevarat, poate nu aveati atitea dusmani si ajungeati mai departe……
  Vedeti ca marii lideri, care mint poporul de 18 ani sunt votati si „trebuie” sa fie respectati …., daca asa spune Silvia….
  Traiasca Tudor Gheorge si maestria lui!!!!!!
  Ca la noi unii ca Silvia imi aduc aminte de cuvintele „…shi shopirlele se cred igoane…..”
  Pace tuturor si fara suparare….

 25. Vai de politicianul care devine antipatic.
  Vai de politicianul care nu stie sa spuna „Mea culpa”.
  Vai de politicianul in a carui vocabular cuvintul „eu” este des folosit.
  Vai de politicianul care poate sa se invredniceasca de titlul de „Campion la batut cimpii (politici)”.

  Chiar va rog sa o luati personal.
  Nu!… dar va rog serios sa o luati personal.

  (probabil ca trebuie sa imi dreg vocea)…
  Hm-hm! (uite asa)…
  Deci… ca sper sa auziti acum bine…
  – Va rog sa o luati personal. E pentru urechile dvs.
  Atentie! Attention! Ahtung! E pentru urechile dvs… Nu necesita raspuns! Chiar deloc!
  Pentru ca raspunsul va contine multe „eu”-ri.

  Iar eu ma feresc de produsele, politicienii si raspunsurile care contin „eu”-uri!

  Dar inca ceva: nu neg si apreciez multe din luarile de pozitie pe care le-ati facut ca si parlamentar si de la care au de invatat parlamentarii la general (chiar ii rog pe cei care citesc a/a sa invete din felul in care dna. Pavlicenco a stiut si a putut sa puna pe tapet la nivel de Parlament probleme ale cetatenilor tarii noastre).

  Dna. Pavlicenco, va rog sa lasati putin blogul asta intr-o parte, sa inchideti robinetul de stiri… Stati putin intr-o parte, linistiti-va inima – e ca si a multor cetateni acum, derutata si incarcata de multe lucruri de foarte putin folos. Stati deoparte si meditati 1:1.

  Va indemn mult, smeriti-va inima, ca s-a transformat mult si arata neplacut acum (fara aluzii la infamul PPCD ca nu a pus PPCD copyright pe inima).

  Domnul cu dvs!

 26. Pt Andrei V.

  Dreptul de a informa si dreptul de a te informa este un drept fundamental. Ca si dreptul de a nu te informa. Cine a obosit, sa stea pe „lejanka”. Noi inca nu am obosit.l

 27. pentru Andrei V.

  Un cunoscut povestea despre un prieten. Lucrînd la cazangerie, Volodea îşi pregătea prînzul personal pentru a lua masa la locul de muncă. Aşezînd masa, desigur numai pentru o persoană, i-a întrat un prieten. Ei ca popor primitor gazda l-a poftit la masă., pentru a gusta din bucatele aşezate. Musafirul s-a aşezat şi i-a mîncat toată ciorba.
  După ce a mîncat îi făcu observaţie stăpînului:
  ” Volodea, ian tu altă dată, cînd vei mai pregăti ciorbă , să nu mai pui aşa multă sare. ”

  Şi acest Volodea se plîăngea.: ” Eu ce iam făcut ciorbă pentru dînsul? Nu destul , că m-a lăsat fără prînz, da încă şi observaţie mi-a făcut.”

  Şi aici se adevereşte proverbul: ” Obraznicul- mănîncă praznicul”

  D. Andrei, care este diferenţa între acel musafir, care a întrat în casa omului şi mîncîndu-i prînzul încă şi observaţie şi-a permis să-i facă stăpînului, şi d-stră, care întrînd pe blogul lui Pavlicenco, aveţi obrazul să-i faceţi obserbaţie şi să-i cereţi să-şi lase blogul într-o parte, de parcă e al d-stră?
  Nu vă place stăpînul , nu întraţi în musaferie.

  Adevărat e spus: OBRAZNICUL MĂNÎNCĂ PRAZNICUL.

 28. Nu ne inselati doamna. Ne-ati inselat cand spuneati ca veti trece cu 10% din voturi in parlament. Daca tinem cont de amploarea fraudelor ar trebui de inteles ca s-au furat doar de la MAE. Insa, totodata nu am vazut sa va implicati in a verifica si dovedi fraudarea alegerilor. Asta cum se numeste? Scoateti castanii din foc cu mainile altora?

  Lasitate sau minciuna?
  Sau poate tradare? Faceti jocul neomului care a torturat tineri?

  Rusine sa va fie.

 29. Pt Aici

  Cred ca rusine trebuie sa iti fie dumitale ca pui intrebari, nu astepti raspuns si, apoi, tragi concluzii si „rusinezi”.

  Eu, insa, am rabdarea sa stau de vorba si sa le raspund si obraznicaturilor.

  Acele 10% la suta sint acolo unde sint cele 52 de mandate ale AMN, 25 – ale PL si 18 – ale PLDM. Cel mai mult au furat de la noi, pt ca eu nu l-am votat pe Voronin ca Filat, ci l-am criticat cel mai dur. Este si raspunsul cum „fac eu jocul lui Voronin”. Spre deosebire de alti lideri, am fost in piata in toate zilele absolut si nu i-am parasit pe tinerii parasiti de cei carora le-au dat voturi masive.

  Oamenii nostri au verificat listele acolo unde au fost solicitati de alti democrati, de exemplu, la Donduseni. Numai pt xerocopierea listelor, am platit din buzunarul meu 650 de lei. Dar eu am candidat pe lista MAE ca independennt, nu sint lider MAE si nu am fost operator financiar. Despre ce decizie a luat MAE de a verifica listele puteti sa il intrebati pe Anatol Petrencu – pe blogul sau.

  Totodata, in ziua alegerilor si in zilele de proteste am adunat probe legate de frauda si Petrencu le-a prezentat din partea MAE la CEC. Am avut o intilnire cu OSCE, la care le-am prezentat, insa, din pacate, asa cum a patit intreaga Opozitie, nu s-a facut dosarul electoral la timp, a sa ca in Georgia in 2005, fapt pe care l-am tot evocat si invocat in anul 2008. Am facut conferinte de presa despre incalcarile din partea comunistilor ale Codului Electoral. Am pus dosarul pe blog, a se vedea aicihttp://www.pavlicenco.md/2009/02/17/dosarul-politic-si-electoral-nr1-al-concurentului-electoral-miscarea-social-politica-actiunea-europeana/.

  Nu am scos nici o castana, nu am inteles ce aveti in vedere. Nomenclatorul cazurilor de frauda e plasat si pe blogul meu, aici: http://www.pavlicenco.md/2009/04/13/342/#more-342

  Cit priveste „lasitate, minciuna, tradare, jocul neomului ce a torturat tineri” – uitati-va in oglinda, poate gasiti un raspuns mai concret. Chiar si inuman. Rusine sa va fie…

  REPRODUC NOMECNLATORUL INCALCARILOR DE PE ADRESA INDICATA

  Publicat la 13 Aprilie 2009; 112 afişări; tag-uri: fraude
  Nomenclatorul fraudelor în alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009,prezentate spre verificare CEC de catre MAE

  Barometrul IPP înainte de alegeri a avut menirea să aibă un efect demoralizator contra Opozitiei. CEC nu trebuia să permită acest lucru.

  În satul Malcoci, raionul Ialoveni, în dreptul MAE, în buletine era aplicată ştampila de vot că MAE s-a retras.

  Vicepremierul Igor Dodon, în satul Sadova, Străşeni, localitatea sa de baştină, unde tatăl său e viceprimar, umbla personal pe la case şi dădea cîte 30 de lei oamenilor să voteze secera şi ciocanul şi le promitea locuri de muncă.

  Cujbă Pantelimon al lui Ion, fost director de şcoală, fost primar dat afara, fiica sa Rodica, fiind asistentă medicală la Parlament, stătea postat la uşa de la intrare în club pe de o parte, iar soţia – de altă parte şi chemau deschis să se voteze secera si ciocanul, promiţînd gazificare şi drumuri.

  Pe str. P.Zadnipru de la Ciocana, Chişinău, la secţia de votare de la Direcţia de exploatare a spaţiului locative, nu s-a aplicat ştampila de „votat” pe nici o fişă a buletinului de identitate.

  Urnele de votare mobile nu erau sigilate, adică nu aveau acces limitat, putea băga cine vrea mina şi să scoată sau să bage buletine.

  În secţia de votare nr.157, Ciocana, Chişinău, membri ai Comisiei electorale au mers acasă la cetăţenii care nu au solicitat din timp acest lucru comisiei, aşa cum prevede legea, să fie vizitaţi acasă pentru a-şi exprima opţiunea.

  La secţia de votare nr.14 din Cahul au votat 200 ostaşi din unitatea militară a armatei naţionale. Au votat 190 PCRM. Numai două persoane au îndrăznit să spună că au stricat, din greşeală, buletinul, însă, imediat, au fost forţaţi să le demonstreze comandantului cum l-au stricat şi ce votaseră. Cei 2 ostaşi:Marian Ivan şi Bisca Andrei. Toti ostasii au votat cu livretele militare, nu cu buletinul de identitate.

  În invitaţia la votare, primită de cetăţeanul Alexei Viznovici, telefon 443589, figurează printer patru persoane pe nume Ilie, Iulia, Iulian, Tatiana şi un oarecare Oleg, care, contestat la comisia secţiei de votare, aceasta a spus “lăsaţi-l, el va fi la dumneavoastră numai pentru ziua votării!” Numerele lor în lista electorală sînt 1415, 1416, 1417, 1418, 1419. Numărul persoanei “infiltrate” este 1417. (Copia se anexează.)

  În satul Carabetovca, raionul Basarabeasca, tuturor băbuţelor, scoase la alegeri, li s-a dat cite 100 de lei, spunîndu-li-se să voteze sau pentru numărul 5, PCRM, sau 8, UCM. Bătrînele care nu ţineau minte, strigau întrebînd cu voce tare din cabina de vot pe cine li s-a spus să voteze?

  În Sagaidac, Cimişlia, au fost aduşi de comunişti oameni bătrîni, inclusive bolnavi, cu maşini, la votare, influenţîndu-i, în ziua votării, să voteze pentru PCRM.

  În comuna Bubuieci, la secţia de votare centrală, a fost lăsată în listă decedata Moraru Natalia Filip, deşi rudele din Failia Gogu au sesizat că ea nu trăieşte încă de la alegerile locale din 2007.

  La Vorniceni, raionul Străşeni, agitatorii umblau deschis prin sat pe 5 aprilie şi îi intrebau pe toţi dacă nu au uitat pentru cine să voteze – pentru PPCD şi PCRM.

  La rezervaţia forestieră din Lozova-Străşeni, cei 12 pădurari-angajaţi şi echipa de tehnicieni, au fost forţaţi, sub ameninţarea de a fi concediaţi, să scrie cite o cerere de plecare din funcţie, fără indicarea datei, să meargă să asigure voturi pentru PCRM, spunîndu-li-se “ori lucraţi, ori vă dăm afară, dacă nu asiguraţi voturi pentru PCRM”, fiind îndemnaţi şi să-i şantajeze pe săteni cu faptul că dacă nu votează PCRM, nu vor putea primi lemne.

  La Chişinău, pe str.Vlad Ţepeş 2a, familia care locuieşte acolo, a descoperit că încă la ora 7.00, votase un oarecare Răţoi. Familia prevenise că are o persoană în listă care nu locuieşte în casa lor, însă membrii Comisiei nu au acceptat să îl şteargă, spunîndu-i-se că “lăsaţi-l, că el numai votează şi pleacă”. Cel care a semnalat declară că lista de la Vlad Ţepeş trebuie verificată de la casă la casă.

  La Academia de Poliţie toţi votanţii s-au folosit de 8 telefoane mobile cu aparat foto, fiecare vota, ieşea şi îi arăta fotografia, care se ştergea apoi şi se transmitea telefonul altui votant, repetîndu-se procedura. A fost un total de vreo 200 de studenţi. Se presupune că şi la poliţie a fost aplicat aceeaşi metodă de control reciproc prin telefon cu foto.

  Pe adresa Albişoara 16 nr.2, apt.41 sau 42 nu au fost scoase din listă persoanele decedate Timacovschi Vasile şi Raisa, deşi a fost adresată o asemenea solicitare.

  Este incredibil ca la Ambasada R.Moldova la Bucureşti să fi fost date 1005 voturi pentru PCRM. Persoane care au votat acolo cunosc bine starea de spirit şi resping asemenea date, presupunîndu-se că au fost înlocuite buletinele de vot sau urnele în întregime.

  La Ambasada R.Moldova de la Bruxelles, Oleg, cetăţean al R.Moldova, tel.+32474806997, a făcut 400 de kilometri ca să meargă să voteze, dar în dreptul lui era deja votat. Tot pentru el era votat şi la baştină, în satul Rădoaia, Sîngerei. În total, conform unor informaţii, numai la Bruxelles, au fost înlocuite 14 buletine de vot.

  La secţia de votare nr.117 din Chişinău au fost următoarele încălcări, în legătură cu care s-au făcut sesizări neglijate de Comisia secţiei de votare: 1. La deschiderea secţiei de votare nu au fost numărate buletinele de vot, doar au fost anunţate oral cifrele privind totalul de buletine de vot în limba română şi, respective, rusă. 2. A început repartizarea a cîte 20 de buletine în română şi 10 – în rusă pentru fiecare din cei 5 membri ai Comisiei, însă nu s-a respectat proporţia, urmare a cărui fapt s-au “rătăcit” 50 de buletine de vot, care trebuiau repartizate.

  În lista alegătorilor figurează 5 rubrici, inclusiv pentru persoanele care au primit certificate de vot, dar nici numărul acestora nu corespunde listei persoanelor care au primit certificate de vot cu nr.10.

  Nu a existat un indicator pentru secţia de votare 116, nici 117, de aceea alegătorii mergeu şi se îmbulzeau în secţii, ceea ce crea o atmosferă prielnică abuzurilor.

  La insistenţa observatorului Cracea Olga, din partea MAE, să se precizeze numărul buletinelor de vot, s-a iscat un mic incident, însă membrii Comisiei nu au cedat.

  La ora 16.03, preşedinta a scos din safeu de una singură “certificatele cu drept de vot anulate”.

  În listele pentru alegători erau persoane decedate (Elena Begleţ, str.M.Ceachir nr.16) şi preşedinta nu a mai permis observatorului să ia cunoştinţă de listele alegătorilor.

  Membrii PNL Aconi Svetlana si Galina Boscov, or.Cahul nu erau deloc incluse in listele alegatorilor. La insistenta doamnelor, cu anumite apeluri telefonice, cu mare greu li s-a permis sa voteze. Puteti discuta cu Dna Aconi la numărul de telefon: 079032950

  Mai multi elevi de si colegi din liceu pe linga numele lor de familie au intilnit si numele buneilor sau bunicilor care de mult timp erau morti.

  In satul Găvănoasa au fost maşini particulare, ale căror proprietari difuzau buletine curate contra plata persoanelor mai in virsta din sat. Acestea votau cu unul din buletine si altul curat il aduceau înapoi in strada.

  Marţi, 7 martie doua autobuse de la Cahul au plecat spre Chisinau. Cu unul din ele circula si Cojocaru Gheorghe (virsta – 18 ani). Baiatul a disparut. Nr.lui de telefon este 069502659

  Angela Caraja, membra PLDM, filiala Cahul, cind a mers la votare, pe 5 aprilie, in locul ei, cineva deja votase. Membrul comisiei a sters cu pixul semnatura si i-a propus sa se semneze daca doreste.

  Doctorandul în economie Veaceslav Ous, basarabean aflat în Japonia de patru ani, a aflat cu că şi el, şi tatăl său decedat, au participat la recentele alegeri din Republica Moldova.

  “M-a deranjat că atunci când mama mea a protestat, explicându-le că e mort şi nu poate vota, cei de la secţia de votare au bruscat-o. În legătură cu semnătura mea, i-au spus că e o greşeală, probabil a semnat cineva unde nu trebuia; a tăiat cu propria ei mână numele tatălui meu de pe listă, ceea ce i-a indignat. Pe deasupra, i-au spus să-şi vadă de treaba ei, că nu ştie ea cum se desfăşoară procesul electoral”, povesteşte Ous, precizând că Republica Moldova posedă un sistem performant computerizat de evidenţă a populaţiei şi că includerea persoanelor plecate din ţară şi a celor decedate pe listele electorale nu pare a fi o simplă greşeală.

  Vitalie Ciobanu declarase şi el pentru cotidianul.ro că “cimitire întregi au votat pentru Voronin”.

  Conducerea RM, CEC nu a întreprins nimic pentru ca cetăţenii RM, locuitori ai zonei transnistriene să-şi poată exercita dreptul constituţional de vot (nu s-a negociat problema creării condiţiilor pentru participarea locuitorilor din stînga Nistrului la alegerile parlamentare). Din această cauză au fost întreprinse mai multe abuzuri ale autorităţilor de la Tiraspol:

  – a fost blocată secţia de votare din s.Corjova, r-nul Dubăsari, iar alegerile nu s-au putut desfăşura;

  – a fost blocată cu tehnică şoseaua Dubăsari – Cocieri, ce a limitat accesul cetăţenilor la secţia de votare de pe teritoriul localităţii Cocieri;

  – în or.Grigoriopol a fost sustrasă de organele miliţiei din raion numărul de înmatriculare a autocarului ce urma să transporteze alegătorii din centrul raional Grigoriopol la secţia de votare s.Doroţcaia (distanţa 17 km). Lui Alexandru Mocreac – şef al staff-ului electoral Grigoriopol i-a fost reţinut permisul de conducere auto în timp, ce transporta alegătorii, la secţia de votare din Doroţcaia;

  – la trecerea peste Nistru la Camenca organele miliţiei transnistriene şi a poliţiei moldoveneşti, intenţionat, timp îndelungat, exercitau controale nejustificate a transportului şi a cetăţenilor din stînga Nistrului, care plecau la secţia de votare din s. Sănătăuca;

  – la trecerea peste Nistru, la Răscăieţi r-nul Ştefan Vodă, din partea transnistriană, erau prezenţi un număr impunător de persoane în uniformă specială, care prin controale şi interogări au intimidat sute de persoane din r-nul Slobozia, care plecau spre secţia de votare din s.Răscăieţi; cazul s-a repetat şi la trecerea peste podul de la Rezina (au fost intimidate mai multe persoane din Rîbniţa);

  – în s.Doroţcaia, r-nul Dubăsari, primarul a făcut propagandă electorală în favoarea PCRM, la 5 aprilie.

  La secţia de votare nr.157 din sec. Ciocana secţia de votare a fost deschisă la ora 07:15.

  La secţia de votare nr.157 buletinele de vot nu au fost legate şi împachetate

  La secţia de votare nr.157 aproximativ la ora 14:00 doi reprezentanţi PCRM au adus 9 cereri tapate la calculator în care se solicita urna mobilă. Membrul comisiei a sunat la unele persoane indicate în cereri care au spus că nu au solicitat urna mobilă, mai mult ca atît 2 pers.indicate în cereri votase deja. Pers.care au adus cererile aveau insigna PCRM în piept. Orice întrebare adresată comisiei de către observatori, comisia suna la comitetul comuniştilor care îi spuneau cum să procedeze.

  La secţia de votare nr.157 la ora 19:15 a venit membrul comisiei de circumscripţie Pîslari Victor care a ordonat preşedintelui comisiei să introducă cele 9 cereri solicitate de reprezent.PCRM pentru urna mobilă în lista adăugătoare şi neapărat să plece la acele persoane. La plecarea urnei mobile la ora 19:25 preşedintele comisiei a refuzat să raporteze cîte buletine de vot a eliberat şi cîte persoane au fost întroduse în lista adăugătoare. La solicitarea a 9 cereri depuse de reprezentantul PCRM de către observatori, preşedintele comisiei a refuzat ascunzînd cererile în safeu. La ora 19:45 observatorii au mers la alegători unde la întrebarea cine a solicitat urna mobilă, doamna alegător a spus că cu o zi înaintea alegerilor 2 persoane necunoscute a venit la uşe şi i-au înmînat-o cerînd datele din paşaport inscriindule în cererea respectivă. Pers.locuieşte pe str.P.Zadnipru 15/1 ap.43.

  La secţia 81 sec.Buiucani Străjescu Aliona, str.N.Costin 65/3 ap.29, a aplicat greşit ştampila de vot, în faţa comisiei .

  La secţ.81 un membru al comisiei avea cravată roşie, la solicitarea observatorilor de a o scoate el a refuzat.

  La secţia 209 secţia se vot s-a deschis la ora 07:23

  La secţia 209 observatorii de la PCRM vorbeau cu alegătorii.

  La secţia 209 un observator din partea PSD ţinea la vedere o sacoşă cu insigna PSD.

  Alte cazuri de fraudare a alegerilor sunt în anexele alăturate.

  Preşedintele MAE,

  Prof.univ, dr.hab. Anatol Petrencu

  WWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW

  Dosarul politic si electoral nr.1 al concurentului electoral Miscarea social-politica ACTIUNEA EUROPEANA
  Publicat la 17 Februarie 2009; 214 afişări;
  Dosarul politic si electoral nr.1
  al concurentului electoral Miscarea social-politica ACTIUNEA EUROPEANA

  Anul electoral 2009: antiCodul de Conduita – in actiune

  1. La Cimislia, pe data de 24 ianuarie, a fost programata o conferinta a PNL la Scoala de Arte, unde, cu o saptamina si jumatate in urma, avusese loc o intilnire a Vitaliei Pavlicenco, deputat, cu cetateni din Cimislia. In acea zi, a aparut si a parcat, in fata scolii, ca din pamint, deputatul comunist Iosif Chetraru. Este de presupus ca acest deputat – care pina la alegerile locale din 2007, cind raionul a inceput sa fie condus de o coalitie democratica, dirija neoficial raionul Cimislia, precum mai multi deputati comunisti au dirijat si continua sa dirijeze raioanele conduse de comunisti – nu a apucat sa se debaraseze de apucatura de feudal/baron local, de agent al serviciilor secrete si “nacealnik” peste serviciile desconcentrate, aflate inca in miinile comunistilor. Astfel, conducerea Scolii de arte din Cimislia a fost somata, interzicindu-i-se sa ofere sala pentru desfasurarea conferintei. Un politist de sector, pe nume Munteanu, a vizitat conducerea scolii, a invocat un oarecare summit CSI pe data de 24 ianuarie la Cimislia in probleme de turism si a interzis orice intruniri, desi intelegerea fusese confirmata.

  2. La mijlocul lunii ianuarie secretarul Organizatiei Hincesti a PCRM, deputatul Gheorghii Zagorodnii, i-a convocat pe toti liderii veteranilor si invalizilor de prin sate in incinta Primariei Hincesti, facind propaganda electorala, cind inca nu incepuse oficial Campania electorala. Celor prezenti li s-a indicat ca, daca ii vor vota pe comunisti, le vor fi ridicate pensile si alte indemnizatii, pentru a putea achita facturile de intretinere. Lui Constantin Mitachi, invitat in calitate de presedinte al Garzii de autosalvare “Sfintul Gheorghe”, i s-a interzis sa ia cuvintul, nefiind adeptul comunistilor.

  3. Primarul PNL de Durlesti, Nicolae Crudu, este presat continuu de reprezentantii comunistilor sa plece, printr-o declaratie facuta in cadrul unei conferinte de presa, din PNL, partid ce sprijina lista MAE in alegeri, deoarece fiecare deputat PCRM sau lider local, unde controleaza un raion, are obligatia ori sa ii faca pe toti primarii membri ai partidului de guvernamint, ori sa obtina ca acestia sa plece din partidele respective si sa devina independenti/neafiliati.

  4. Ministerul Educatiei si Tineretului a expediat o scrisoare tuturor Directiilor raionale de invatamint privind interzicerea oricaror actiuni politice si electorale in scoli si in alte instituii de invatamint.

  5. Dupa sosirea din SUA, unde Eleonora Cercavschi, membru pe atunci al BPC al PNL, care a primit Premiul “Pentru Democratie” al Fundatiei “Ion Ratiu”, Washington, 2008, a vorbit critic la adresa guvernarii comuniste, Liceul teoretic “Stefan cel Mare si Sfint” din Grigoriopol, Transnistria, a fost supus, imediat, mai multor controale din partea Ministerului Educatiei si Tineretului si Directiei de Invatamint a raionului Dubasari. In toate scolile se fac verificari, insa la acest Liceu se fac, de regula, pe neprins de veste.

  6. Deputatii Ion Neagu, Zoia Jalba si Vitalia Pavlicenco au adresat o interpelare CEC si Ministerului Justitiei in legatura cu aplicarea unor prevederi din Codul electoral si coroborarea lor cu Legea despre partidele politice. Raspunsul a fost neclar si evaziv. De obicei, insitutiile statului invoca interpretarea aplicarii legii de catre Parlament, transferind responsabilitatea pe corpul legislativ, insa, in realitate, isi lasa portite de aplicare conform indicatiilor date de conducerea comunista. Desi in interpelare, referitor la simbolul electoral, se spune: “Codul electoral nu stipuleaza strict ca acestea sint sau nu permanente, de obicei acestea sint analoge “simbolului permanent”, utilizat in Legea cu privire la partidele politice”, CEC a primit simbolul electoral asa cum a fost prezentat de MAE, adica, pina la urma, nu a existat o corelare intre raspunsul la interpelare si acceptarea simbolului electoral. Insa MAE, descurajata de raspunsul evaziv, nu a reusit sa pregateasca din timp un simbol electoral percutant si usor perceptibil de catre alegatori.

  7. Membrii MAE din Ocniţa nu au obtinut sala pentru intinire cu alegatorii in centrul raional, desi la intrunire urma sa participe un deputat in Parlament, Vitalia Pavlicenco. Conducatorii comunisti ai raionului au declarat ca pentru asemenea partide nu sint Sali. Intilnirea a fost transferata in sala de cultura a satului Ocnita.

  8. Dupa un dialog al deputatului Vitalia Pavlicenco cu persoane de la Riscani, acestea au fost vizitate de reprezentanti ai Puterii comuniste, care le-au sugerat sa se declare dezinteresate de politica. Comunistii au urmatoarea metoda – ori toţi trebuie sa treaca de partea lor ori sa forţeze persoana “sa nu faca politica”, adica sa nu fie de partea anticomunistilor.

  9. In zilele de 10-14 februarie, Vladimir Voronin, candidatul nr.1 pe lista PCRM, nedegrevat din functia de Presedinte al R.Moldova si circulind in masina de serviciu cu nr.RM 001, escortat de trena politica, a avut intilniri electorale in raioanele din nordul republicii.

  10. La intreprinderea “Selectia” din Balti, in cadrul “turneului electoral de nord” al Presedintelui Vladimir Voronin, intilnirea a avut loc in timpul orelor de lucru.

  11. La Donduseni, intilnirea a avut loc duminica, 15 februarie, intre 12.00-13.00, fiind fortati sa fie prezenti la aceasta, sub amenintarea de a fi concediati, primari, medici, profesori, angajati ai sectiilor desconcentrate si ai institutiilor raionale dirijate de comunisti.

  12. La Edinet, Vladimir Voronin, in paralel cu intilnirea electorala, a convocat, prin implicarea coinducerii ministerului afacerilor interne, efectivul de politisti, pe care i-a somat sa voteze, impreuna cu familia si rudele, pentru PCRM, spunindu-le ca are “securitatea sa” si va fi informat exact “cine si cu cine voteaza”.

  13. La Sectia raionala pentru asistenta sociala de la Riscani, in legatura cu intilnirea organizata de Vladimir Voronin pe 12 februarie 2009, toti angajatii au fost fortati, sub amenintarea de fi concediati, sa vina sa asculte minciuna si falsele promisiune comuniste.

  14. Pe data de 14 februarie Vladimir Voronin a fost la Soroca, in masina de serviciu RM 001, insotit de paza de stat. In legatura cu aceasta, a fost intrerupt la ora 12.00 procesul de studii la Colegiile pedagogic, Colegiul de arte si Colegiul agricol, pentru ca studentii sa fie adusi, in frunte cu directorii de scoli, la intilnirea electorala. Aceasta in timp ce consilierului raional Petru Zolotariov, candidat pentru functia de deputat pe lista MAE, nu i se permite sa intre in scoli, invocindu-se o circulara data de Ministerul Educatiei si Tineretului. Astfel, comunistii folosesc din plin resursele administrative. Nu toti doritorii au putut intra la intilnire. Unii nesimpatizanti ai comunistilor, care s-au strecurat, au pus intrebari la care Voronin nu a raspuns, pentru ca “a venit la intilnire nu ca si Presedinte al R.Moldova, ci ca si candidat pe lista PCRM”. A facut o asemenea afirmatie in conditiile cind el a condus aproape de unul singur R.Moldova timp de opt ani si vine la intilniri pe baza resurselor administrative finantate din banii contribuabililor. Materialele filmate de catre echipa comunista sint aratate apoi ca spoturi electorale, ceea ce inseamna manipularea alegatorilor, pentru ca este aratata o prezenta masiva a cetatenilor la intilnirea cu Vladimir Voronin, cind, de fapt, prezenta este asigurata prin aducerea sau implicarea in aducere a oamenilor la intilniri electorale sub amenintarea de a fi concediati.

  15. Pe data de 16 februarie a avut loc, in sala de sedinte a Guvernului, la orele 10.00, Colegiul largit al Ministerului Educatiei si Tineretului, unde a vorbit Zinaida Greceanii, incercind sa spele creierii cu demagogia comunista si “realizarile guvernarii comuniste”, in special fiind vorba de majorarea salariului etc. Acest “Colegiu largit” pare sa fi fost convocat special pentru aceasta intilnire cu prima-ministra nedegrevata de facto.

  16. Trezoreriile au stopat finantarile pentru orice cheltuieli exceptind salariile. Surse anonime spun ca aceasta se face pentru ca alocarile de bani de la buget sa fie reluate in luna aprilie, pentru a produce un “efect electoral”.

  17. Pe data de 12 februarie, in incinta ASEM, la ora 13.00, a avut loc, in timpul procesului de studii, o intilnire a candidatului pentru Parlament din partea comunistilor, Marian Lupu. Fiind intrebat daca intilnirea se desfasoara cu respectarea legii si a dispozitiilor date de Ministerul Educatiei si Tineretului, Marian Lupu a declarat ca “studentii decid” sa vina sau nu, cind, de fapt, studentii au fost “incuratati”, ca san u spunem fortati sau influentati sa mearga la intilnirea cu acest candidat comunist la functia de legislator.

  18. Pe data de 16 februarie, la adunarea de la Orhei a membrilor MAE, o profesoara i-a informat pe cei prezenti asupra unui caz iesit din comun, produs la Institutul de Stiinte ale Educatiei. Larisa Savga, Ministra Educatiei si Tineretului, i-a convocat pe toti profesorii si managerii de la cursurile de formare continua si le-a prezentat punctul de vedere “comunist” asupra “realizarilor PCRM in cei 10 ani de guvernare”. Indignati de cele auzite, cei din sala au inceput sa protesteze, punind mai multe intrebari la care ministra nu avea raspuns. Unul dintre profesori, indignat de comportamentul ministrei, si-a pierdut cunostinta, a cazut jos, iar Urgenta sosita la fata locului a constatat o congestie cerebrala. Lumea, speriata de acest caz, a inceput sa paraseasca sala, pe fundalul vociferarilor candidatei comuniste pentru Parlament, Vioreliei Moldovan-Batrinac, pentru ca profesorii sa “fie atenti cu cine voteaza pe 5 aprilie”.

  19. In pofida existentei locurilor anuntate public pentru afisaj prin decizia administratiei publice locale, in centrul orasului Glodeni, vizavi de restaurantul “Izvoras”, PCRM si-a plasat, contrar legislatiei, afisajul electoral pe copaci, la fel ca si pe stilpi in fata scolilor nr.2 si nr.3, ca si in intreg orasul.

  20. Pe data de 14 februarie, ministrul agriculturii, Anatol Gorodenco, candidat pe lista de deputati a PCRM, a convocat o sedinta in incinta Consiliului raional Glodeni, la care “le-a adus aminte” tuturor “pe banii cui traiesc” – adica pe ai comunistilor. Spunindu-le ca, daca vor sa se mai mentina in viata sociala, sa ii voteze pe comunisti.

  21. Pe data de 16 februarie la orele 13.00, a avut loc, la Sturzovca, adunarea invatatorilor de la Gimnaziul cu predarea in limba rusa si de la Liceul cu predare in limba romana, intr-un sat condus de un primar comunist, cu participarea ministrei Larisa Savga, insotita de deputatul Boris Stepa. Aceasta in conditiile in care, precum am mentionat mai sus, insusi Ministerul Educatiei si Tineretului a dat circulara privind interzicerea actiunilor politice si electorale in institutiile scolare.

  Chisinau, 17 februarie

 30. Pt.Aici…

  Şi eu am depistat multe nereguli în ziua alegerilor.
  De ex. solicitînd buletinul de vot la secţia de votare nu am fost găsit în lista de bază, fiind inclus în lista adăugătoare. Aceiaşi istorie şi cu soţia şi copiii mei. Toată familia nu era inclusă în listă. Aceiaşi istorie cu familia fratelui 4 persoane, care locuim pe o stradă. Noi , care toată viaţa am locuit pe strada aceasta inclusiv şi părinţii noştri şi toată veaţa am votat la secţia acesta de votare nu am fost incluşi în listă. Fiind indignat de acest fapt am cerut să verific lista, şi mare mia fost mirarea, cînd am văzut, că de pe strada noastră inclusiv şi o stradelă, total vreo 90 de gospodării, au fost incluşi numai 30 de alegători din care jumătate decedaţi.
  Pot fi învinuit, de ce nu am verificat listele pînă la ziua alegerilor. Motivul este, că preşedintele biroului a fost reprezentantul AMN-ui şi un bun vecin, ceia ce m-a determinat să fiu încrezut, că la secţia respectivă e tot în ordine. Însă şi mai interesant faptul, că nici preşedintele biroului secţiei de votare împreună cu familia nu s-a regăsit pe listă, votînd pe listă adăugătoare 4 persoane. CHINO- nu alta. ( aşa e vorba). Nu m-am aşteptat la o aşa campanie nepregătită, sau poate e alt ceva la mijloc, dacă şi preşedintele biroului nu poate explica cum el personal nu a fost inclus în listă.
  Dacă ridicam întrebarea trebuia să merg împotriva democraţilor , care sunt la conducere în r-on şi împotriva reprezentantului amn. Pe cine de învinuit în acest caz?

  Da problema nu-i în aceasta.. Eu îmi pun întrebarea : Prin ce se explică faptul, că în 2009 au fost incluşi cu două sute şi ceva mii mai mulţi alegători decît în 2007 şi respesciv 2005, dacă pe strada noastră numărul alegătorilor a fost deminuat cu aproximativ 6 ori mai puţini?Reese, că pe alte liste trebuia să apară această diferenţă de alegători plus procentul majorat.
  Şi totuşi sunt curios să aflu cine ultimul a verificat listele electorale , autorităţile locale sau Ministerul Dezvoltării informaţionale, şi coincide oare datele prezentate de autorităţi şi cele ce sau întors de la minister

 31. anticriminal=anticomunist

  Respect pentru pozitiile Dvs, dna Pavlicenco.

  Am intrat pe blog sa va intreb daca da sau nu veti participa la alegeri repetate. Ideea care ma domina era aceea ca ar fi de asteptat ca macar acum sa renuntati la cursa, acum cand poate ca se iveste o a doua sansa pentru Opozitie.

  Am dat pe search „alegeri repetate”, si am gasit acest articol care mi-a raspuns la mai multe intrebari. Ce sa spun, parasesc blogul Dvs imbogatit : am aflat mai mult despre ideea unei Liste comune. Probabil, ca Avantajul ei nr.2 ar fi iesirea din sânu-i a unui Lider competent si sustinut ( inteleg corect?!) .

  Dar principalul e ca am inteles/mi-am confirmat ca sunteti iremediabil de corecta. Probabil, demnitatea este un corolar al corectitudinii. Corectitudine in functie de interesul national românesc. Corectidunea in actiune presupune corectitudine in idei. Astfel, Demnitatea e un rezultat muncit. In fine, nu asta este subiectul interventiei mele.

  Totusi, ma gandesc la faptul ca astazi avem o Opozitie care conlucreaza ca niciodata. Si ei conlucreaza prudent si convingator, cel putin asta e o impresie de moment. Handicapul ei probabil e ca nu are Un Lider. Probabil, se putea scoate mai multe avantaje cu ajutorul miilor din PMAN, dar trebuia Lider.

  Totusi, in cazul alegerilor repetate, nu cred in posibilitatea controlarii efective a legalitatii procesului electoral. Sau gresesc?! Si atunci, fraudele se vor repeta, iar unica sansa a celor 3 partide de opozitie ar fi sustinerea/renuntarea in favoarea lor a celorlalte partide de opozitie. Totodata, impresia generala din Mass Media dinaintea lui 5 aprilie, era ca nu veti trece pragul electoral : in primul rand pentru ca v-ati inclus in cursa mult mai tarziu decat altii fiind in plus o formatiune noua.

  Cred ca ideea acestui blog este foarte reusita. Comunicarea prin intermediul presei e adesea deficienta si tinde sa devieze considerabil mesajul initial din partea politicienilor care isi apara singuri pozitiile in lipsa unei sustineri mai largi. Acestea mi-au fost impresiile.

 32. Pt anticriminal=anticomunist

  Alegeri repetate nu vor avea loc daca Opozitia isi ridica mandatle.

  Am scris deja de o mie de ori pe blog despre tema asta. Astazi sint membru de rind al PNL. Deciziile le ia partidul prin organismele sale, nu una Pavlicenco sau cine conduce PNL. Stiu ca la mai multe partide decide un om – la noi nu a fost asa niciodata.

  In cazul alegerilor noi, anticipate, nici eu nu cred in posibilitatea controlarii efective a legalitatii procesului electoral. Situatia s-ar schiumba daca Opozitia s-ar uni si si-ar imparti monitorizarea pina la singe a alegerilor, pe raioane.

  Cit priveste participarea doar a acestor trei partide la noile alegeri, sint mai mult ca sigura ca asta nu va fi. Vor participa mai multi, dar ar fi de dorit sa fie cit mai putine liste. Cum e de facut – la asta trebuie sa se gindeasca toti.

  Sa inteleg si ca nu mai reveniti pe blog – intreb deoarece ati vorbit de „parasire”…

 33. Mdeasss…

  Mihai, daca blogul e spatiu personal, adica nu are caracter public si eu vin pe ospete sa maninc din ce gazda se ofera cu bunatate sa-mi ofere – constatarea ta e 100% valabila.

  Dar blogul nu mai poarta caracter privat mai ales cind e vorba de o persoana publica la adresa prestatiei careia ca si politician s-a facut observarea.

  Si nici nu ai inteles ce s-a avut in vedere prin „sa lase blogul deoparte” si nici dna. Vitalia se pare nu a inteles. Probabil mesajul in intregime nu a fost inteles sau a fost umbrit de ardori si eu-ri. Pacat.

 34. sunt dispus d. Andrei V. să fiu deacord cu d-stră, că poate undeva d-stră nu aşa v-aţi exprimat, iar noi undeva poate nu aşa am înţeles. Dar am făcut comparaţia la general, folosind postura d-stră ca exemplu, prima care mi-a căzut la îndemînă. Dar fiţi deacord. Omul te pofteşte în casă şi te mai aşază şi la masă, şi în loc să mulţumim gazdei pentru ospăţ, noi trîntim cu pumnul în masă.
  V.Pavlicenco şi-a deschis blogul, pentru a mai discuta cu poporul, şi pentru a mai aduce acea informaţie care ne lipseşte nouă astăzi. Şi pentru a ne da posibilitatea liberii exprimări , d-ei ne invită şi la masă, dîndu-ne posibilitate de a dialoga , lăsînd un comentariu. Şi ce facem noi?
  Probabil nu prea aveţi timp de a citi toate postările musafirilor, asta se vede prin faptul, că mai rar ca alţii interveniţi pe blog. Şi nu am nici o pritenţie. Nimeni nu poartă nici o obligaţiune, Însă ian să-i urmăriţi pe cei , ce la orice postare a lui Pavlicenco găsesc o mie de motive de a lovi cu pumnul în masă şi a arunca cu sare în ochi celui ce la poftit la masă.
  Şi nu înţeleg de ce o fac din spate, ascunzindu-se sub pseudonime? Doar Pavlicenco nu este la guvernare, nu deţine o majoritate în parlament, nu este preşedintele Ţării, sub talpa căruia se află toate pîrgiile educaţionale împotriva celor care încearcă de a clinti” STATALITATEA ŞI VALORILE DEMOCRATICE ALE ŢĂRII NOASTRE.” Pavlicenco nu mai este nici deputat, fiind la ziua de azi un membru simplu al PNL.
  Înainte de a critica pe cineva, haideţi
  mai bine să ridicăm întrebarea , de ce V.Voronin nu-şi deschide blogul personal pentru a discuta cu poporul.
  Vă închipuiţi postura lui Voronin:
  ” Domnilor pedagogi! Sunteţi corupţi , infractori şi violatori de copii.. Ce părere aveţi?
  ….Lăsaţi un comentariu..”

  Sau de ce nu -şi deschid blogul personal Chimpu, CHirtoacă. Filat, Urecheanu?
  Postura ăstora ar trebui să sună cam aşa:
  ” Fraţilor, există două variante, să recunoaştem alegerile din 2009, chiar dacă au fost fraudate, şi plecînd capul în jos să mergem pentru 4 ani statişti în parlament, trădîndu-vă încă o dată, sau să întrăm în istorie ca adevăraţii urmaşi a lui Şt. cel Mare, care nici odată nu a plecat capul în faţa duşmanului.?
  … Lăsaţi un comentariu…”

  Vă închipuiţi cîte comentarii interesante ar apărea pe blogul domniilor lor..
  Dar nu… Nici Voronin, nici opoziţia noastră de azi nu doreşte un dialog direct cu cetăţenii, după cum o face Pavlicenco.

  DE CE ?????????????????????

 35. Pt mihai m

  Ar fi bine ca aceasta ultima postare sa fie plasata la mai multe articole, pt ca este destul de adevarata…

 36. anticriminal=anticomunist

  Ba da, cum sa nu revin, neaparat si cu un mare interes.

  Merci pentru raspunsurile Dvs.

  Ieri la Vocea Basarabiei, dl Filat a facut distinctia intre „legitimatii” de parlamentar si „mandate” de parlamentar. A vorbit si despredialogul cu Occident. AM citit pe blog parerea Dvs la acest subiect. Precum si ieri, consider ca e o critica sanatoasa/constructiva. Altii striga ca „opozitia se mananca cu opozitia”. EU vad un dialog in contradictoriu, atat de necesar unei democratii. Cred ca astfel ii faceti un serviciu intregii opozitii si prin urmare societatii. Nu inteleg de ce Filat si poate altii reactioneaza bolnavicios la remarcile Dvs. POate din lipsa de experienta in dialog.

  Totusi, Chirtoaca precum si Filat si Urechean au spus ca nu vor participa la alegerile presedintelui – „prin mai multe metode inclusiv parasirea salii sau neprezentarea in sala”.

  La fel, mi se pare mai credibila decat pentru Dvs ideea precum ca in dialogul cu Occidentul, arfi mult mai usor sa te prezinti ca Deputat din Opozitie, decat ca o opozitie care nu recunoaste alegerile. Si asta deoarece cu occidentalii trebuie sa vorbesti la subiect intr-un timp relativ scurt si nu sa le explici prea mult ca de fapt ai fi trebuit sa fii deputat, dar nu esti, pentru ca …. Oricum, personal nu am participat la asemenea negocieri ca sa pot da o parere mai abilitata.

  Imi pare rau ca mai multi din Opozitia celor 3 partide (sau cel putin Filat) va percep ca pe un factor enervant.
  Cred ca la mijloc e nivelul scazut de cultura de dialog politic. Iar mai pragmatic decat cultura politica nu stiu daca exista ceva intr-o societate democratica.

  Multumesc anticipat.

 37. Pt anticriminal=anticomunist

  1. Nu exista distinctie intre “legitimatie” de parlamentar si “mandat” de parlamentar. Cind am spus sa nu ridice mandatele, am avut in vedere ca deputatii – dupa decizia Curtii Constitutionale – sa depuna cerere ca nu accepta mandatul intr-un Parlament ales prin frauda. Dupa care nici nu ai nevoie de legitimatie.

  2. Despre dialogul cu Occidentul – daca Opozitia depune cereri ca nu-si ridica mandatele, pt Occident ar fi un soc si ar veni cu alte propuneri, alt dialog si va vorbi cu cei din Opozitie indiferent ca au depus cereri ca nu-si iau mandatele. Cum spune si Filat – mandatele au fost acordate de alegatori.

  3. Mersi pt ca apreciati necesitatea emiterii opiniilor si despre Opozitie, care nu are nimic in comun “opozitia se mananca cu opozitia”, ceea ce eu cred ca e un spirit de troglodit. Si eu vad un dialog in contradictoriu ca necesar unei democratii. Numai ca Opozitia noastra si sprijinitorii ei nu considera aceasta drept un serviciu intregii opozitii si, prin urmare, societatii. De aceea eu si spun ca nu exista mare deosebire intre democratii care considera asa, si comunisti. Cred si eu ca Filat reactioneaza bolnavicios la remarcile mele din slabiciune si lipsa de experienta in dialog.

  4. Si mie imi pare rau ca mai multi din Opozitia celor 3 partide (sau cel putin Filat) ma percep ca pe un factor enervant. Insa timpul si Timpul ne vor convinge ca am dreptate, numai ca la timpul potrivit…

 38. iată şi răspunsul la întrebarea mea fără să aştept mult.

  Acum merge în direct la protv În profunzime cu Filat Chirtoacă şi Urecheanu.
  Uitaţivă fraţilor ce întrebări şi opinii se transmit prin sms la tel 0310 la adresa celor nominalizaţi?
  Mii groază să le citesc. Asta într-o oră de emisiune directă. Da vă închipuiţi dacă ar avea dialog direct cu poporul pe bloguri personale zile şi luni întregi?
  De fapt ar trebui să reţinem declaraţiile opoziţiei, că opoziţia MERGE LA ALEGERI ANTICIPATE.
  Vreau numai să vă aduc aminte fraţilor, că şi membrii BMD-ui în frunte tot cu Urechenu au făcut aceiaşi declaraţie şi înainte de 4 aprilie 2005, inclusiv din care făcea parte şi Filat. Dar mă rog la Dumnezeu să audă declaraţiile făcute astăzi în public de liderii AMN, PLDM şi PL., şi să nu permită o trădare repetată.

 39. Rog, stimate mihai m., sa dispui a intelege ca fac opinie clar diferita la 90% din argumentele expuse in raspunsul dtale.

  Iar cu privire la exprimare, am facut-o exact cum am intentionat-o.
  Anumiti politicieni pot fi simpatizati si apreciati, dar in cadrul unor anumite developari care se fac in momente de greutati, mini crize locale sau perioade electorale – simpatia pleaca cu suierat si apare chiar antipatia – cazul cel mai apropiat este a dlui Ghimpu (in context, vezi ca una din tactici a fost locomotiva „Dorin” a PL in electorala) si dl. Cernei si scandalul listei cumparate AMN (desi tin sa-i dau dreptate dlui), care a scos la ivela niste lucruri mai putin placute, inclusiv si vestita imposibilitate de a spune „Mea culpa”.
  De aceea am si considerat necesare cele spuse initial aici pe blog.
  Desigur ca se poate imputa ca probabil e usor sa stai (cu ref. la mine) in tribune si sa bati din palme sau suieri; insa te asigur ca nu e cazul meu.
  Am apreciat si apreciez anumite trasaturi a tuturor politicienilor vizati si fac acest lucru sin intre prieteni sau amici cind e vorba despre discutii sau de luari de atitudine pe teme politice sau civice.

  Insa, cum a spus, s-a ajuns la vai si amar. Imi displac cadinc comparatiile de „cel mai…, cel mai/cea mai…, cea mai”, insa unul din cele mai putin vizibile antivirtuti este mindria, dublata de orbirea propriei dreptati.

  Balena mama ii spunea balenei-fiice: „Ia seama, draga mea, cind iei aer in piept esti cea mai usoara prada pentru harpon”.

  Poporul cu care discuta dna Pavlicenco pe blog nu sta la masa dumneaei in casa dumneai. Ci este un spatiu public de discutie administrat de dumneaei si intentionat sa ofere posibilitatea dnei sa-si expuna opinii, sa publice informatii sa primeasca si sa accepte comentarii care pot fi ca sarea pe alocuri – sa mai conserveze din avinturi.

  Desigur ca exista si anumite norme care le poate avea sau simti sau, la urma urmei, intui fiecare si sub care nu e bine de picat – si astea ar putea oferi intr-o masura si celor care considera totusi ca blogul e reat ca sa cheme in musaferie si o anumita senzatie ca asa este, ca in cazul dtale, Mihai.

  Insa ma repet, e spatiu public, administrat de persoana care l-a initiat si poate sa primeasca si comentarii sau indemnuri ca si ale mele.

  Desigur, dnei care nu ma cunoaste, datorita unor feluri de a fi a dnei, presupun, poate alege ca si in cazul meu sa ma indemne sa merg sa „ma culc pe lejanka” – un gest desigur pe care te las si singur sa-l apreciezi.

  Probabil si acest mesaj nu va produce un efect dorit care, cum am spus, trebuie sa se faca simtit in virful constintei si nu in virful tastelor prin aparari, cu parere de rau, patetice ale autoarei acestui blog.

  Astfel, chibzuiesc ca e mai bine sa nu fiu motiv sa mai adaug la rindurile de sporovaieli desarte. Si sa nu mai intervin ca nu cumva sa fiu interceptat ca „un obosit bun de mers pe lejanca”.

  Avem urechi cu totii de auzit. Nu dorim? OK. Cum spune doamna „e drept de a te informa sau nu te informa”. In era libertatilor pretins absolute e doar un jalnic paravan .

 40. Pt Andrei V.

  Din pacate pentru mine, nu am prea inteles multe din ce ati postat ultima oara. Dar va apreciez efortul de a fi scris.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *