Sarbatoarea de 8 martie este cea care ne uneste inimile, care ne apropie mai mult de mame, de bunici, de surori, de persoanele dragi. Astfel, in aceste zile trebuie sa fim alaturi de cele care ne indruma zi de zi, cele care ne iubesc și cele care ne sunt alaturi mereu. Intervievatul saptamanii este Vitalia Pavlicenco, doctor in filologie, deputat, ex-presedintele PNL, o femeie puternica, curajoasa si foarte desteapta. Dna Pavlicenco, echipa Politik va felicita cu aceasta sarbatoare dorindu-va ca mireasma florilor de primavara sa va inspire la un nou inceput. Am realizat un interviu special dedicat acestei sarbatori, 8 martie-8 intrebari, prezentandu-v-o pe dna Pavlicenco in alta postura decat cea de om politic.
1. Cine gateste la 8 martie in familia dvs și ce mancare neobisnuita a gatit sotul vreodata in aceasta zi?
In casa noastra gateste numai sotul. Eu o fac doar in cazuri exceptionale. Cind am locuit timp de aproape doua luni peste hotare, am gatit doar eu, stind acasa, in timp ce sotul era de dimineata si pina seara la serviciu. De fapt, fiind plecata de la nici 16 ani de acasa, fiind mereu eminenta la scoala, mama nu a mai apucat sa ma invete sa gatesc, asa ca imi tot aminteam departe de casa ce mai vazusem pe la mama. Sotul meu gateste foarte bine, inclusiv mamaliguta, placinte fine si chiar … pasca de Pasti. A crescut si el intre femei, la facultate a fost printre femei si i-a placut din tinerete sa trebaluiasca pe la bucatarie.
2. Cum veti sarbatori anul acesta ziua de 8 martie?
Suntem in campanie electorala. Din cite stiu, programul prevede pe 8 martie sa mergem la o manifestare mai ampla intr-un centru raional. De obicei, am foarte mult de lucru si nu apuc sa ma relaxez, dar, sigur, voi fi „complicele” sau „victima” unei stari de spirit conforma atmosferei de sarbatoare.
3. Fiica dvs, care se afla in Germania va fi alaturi la masa de sarbatoare in ziua de 8 martie?
Bineinteles ca nu va fi, deoarece este foarte ocupata, vine rar acasa, in Basarabia, chiar si de ziua mea m-a felicitat – impreuna cu familia sotului – prin clipuri trimise prin Internet. Beatriz este violonista, munceste in Germania, s-a casatorit acum trei ani si abia asteapta, ca si noi, sa ne revedem.
4. Cu ce va ocupati in timpul liber?
Nu am acest timp liber. Fac si eu ca matusica ceea de la tara – „cit ma mai odihnesc, sa mai dezghioc niste ciocalai”. De aceea, pot spune ca e o relaxare cind am calculatorul pe brate si, in paralel, urmaresc vreo pelicula, un concert sau o emisiune la TV, pe fundalul torsului placut al pisicilor Jessica si Cezar. Imi place enorm sa stau cu familia, inclusiv cu pisicii si catelusa Sageata – ceea ce mi se intimpla rar – la casuta de vacanta, la Ivancea, intr-un loc modest, dar foarte reconfortant prin sentimentul libertatii pe care il avem acolo.
5. In afara orelor de lucru, ce stil vestimentar purtati?
Imi place sa port blug, bluzon, scurta. Vara – ceva in stil lejer, sportiv.
6. Cum reușiti sa imbinati treburile casnice cu serviciul?
Foarte greu. Insa il am alaturi pe sotul meu Sergiu, doctor, profesor universitar, sef al Catedrei de literatura universala la USM, care este un foarte bun familist si care imi ramine, alaturi de fiica mea, sprijinul principal. Daca am realizat ceva in viata asta – numai daca am realizat! – este pentru ca sintem o familie, in care nimeni nu l-a impiedicat pe celalalt sa se afirme, dimpotriva, l-a ajutat cu ce a putut, noi toti trei fiind doctori in stiinte.
7. Cum influenteaza soarele de primavara asupra entuziasmului dvs de munca?
Astazi e mai greu sa spunem. Suntem in campania electorala si nu vedem decit Sageata directiei in care mergem impreuna cu cei care candideaza pe lista Miscarii Actiunea Europeana. Insa intr-o zi luminoasa, nemohorita, e mai placut sa muncim, sa alergam, mai ales ca exista marea speranta sa scapam si de iarna comunista.
8. Transmiteti un mesaj de felicitare!
Le adresez tuturor barbatilor indemnul sa aiba o atitudine tot mai moderna fata de doamnele si domnisoarele iubite. Nu doar pe 8 martie, dar pe durata intregii vieti, pentru ca avem o singura viata si trebuie sa avansam spre o realitate europeana, unde omul este valoarea suprema. De regula si traditional, femeile din Republica Moldova au suportat mereu tot greul istoriei zbuciumate si merita sa nu mai fie victimele unor fenomene care sunt sechelele regimului trecut.