Partidul National Liberal (PNL) si Partidul National Roman (PNR) vor participa in alegerile parlamentare din 5 aprilie pe lista formatiunii Miscarea Actiunea Europeana (MAE). Cele trei partide au semnat o declaratie in acest sens la o conferinta de presa gazduita luni, 2 februarie, de Agentia de presa Info-Prim Neo.
„Daca s-a cerut unirea fortelor pro-europene, democratice, noi tocmai am fost cei mai consecventi in materializarea acestei dorinte”, a declarat Anatol Petrencu, presedintele MAE. „De aici si speranta noastra ca lumea o sa faca deosebire intre cei care pun la baza doar interesele de grup, chiar si interese straine R. Moldova, si cei care, atatia cati suntem noi, reprezentam interesul national al populatiei bastinase”, a adaugat presedintele MAE.
Liderul PNL, Vitalia Pavlicenco, a declarat ca saptamana aceasta ea si membrii PNL care se vor regasi pe lista MAE, vor renunta la functiile lor in partid. La fel urmeaza sa procedeze si presedintele interimar al PNR, Vasile Dobrogeanu si colegii sai. MAE inca nu a facut publica lista candidatilor sai in viitorul parlament.
Intrebata impotriva cui isi vor indrepta armele candidatii MAE pe parcursul campaniei electorale, Vitalia Pavlinco a raspuns ca e vorba de Partidul Comunistilor (PCRM). Referindu-se la atitudinea pe care o vor avea fata de partidele liberale, Pavlinco a spus: „Ar trebuie sa aratam care sunt deosebirile dintre noi si celelalte forte care se considera necomuniste si pro-europene, dar care nu impartasesc valorile nationale in masura necesara, nu impartasesc necesitatea aderarii noastre la NATO si care considera ca se mai poate prin mesaje populiste sa obtii multe voturi”, a spus liderul PNL.
Anatol Petrencu a spus ca „actuala guvernare poate fi inlaturata de la putere doar prin crearea unui „Pol proeuropean” al fortelor politice democratice, nationale” si invita sa adere la acesta si alte partide si organizatii neguvernamentale.
Liderii celor trei formatiuni politice au facut publica si echipa guvernamentala MAE-PNL-PNR (Guvernul din umbra) in care Anatol Petrencu este propus la functia de presedinte al R. Moldova, Vitalia Pavlincenco – presedinte al parlamentului, iar Alexandra Can (fost ministru al industriei, vicepresedinte al PNL) – prim-ministru. Vicepresedintele PNL, Mircea Rusu, este propus la functia de vicepremier, ministru al economiei si comertului. De asemenea, Victor Catana (ex-ministru al afacerilor interne in Guvernul Sturza) – vicepremier, ministru al afacerilor interne, Ion Neagu (prim-vicepresedinte MAE) – vicepremier pentru probleme sociale, Marin Plugaru – ministru al finantelor, Anatol Vidrascu – ministru de externe, Veaceslav Ombun (vicepresedintele PNL) – ministru al integrarii europene, Eleonora Cercavschi – ministru al reintegrarii, Petru Zolotariov – ministru al agriculturi, Mihai Severovan (vicepresedinte PNL) – ministru al constructiilor, Mariana Taranu (secretar general al MAE) – ministru al educatiei, Diana Crudu (vicepresedinte al PNL) – ministru al ecologiei, Gheorghe Guzun – ministru al sanatatii, Vasile Dobrogeanu (presedintele interimar al PNR) – ministru al protectiei sociale, Vasile Iovu – ministru al culturii, Nicolae Rosca (vicepresedinte MAE) – ministru al justitiei, Andrei Covrig (vicepresedinte al MAE) – ministru al apararii, Igor Bercu (vicepresedinte MAE) – director SIS.
Cele trei partide, de asemenea, si-au declarat sprijinul pentru un apel al Forului Democrat al Romanilor din R. Moldova (FDRM) de a invesnici memoria poetului Grigore Vieru prin modificarea articolului 13 din Constitutie prin care limba oficiala sa fie declarata limba romana si abrogarea articolul 11 din Constitutie privind neutralitatea R. Moldova. Cele trei partide vor milita pentru modificarea acestor articole dupa alegerile parlamentare, pentru a reorienta statul spre structurile euroatlantice, pentru a edifica cel de-al doilea stat romanesc „in care Limba Romana, Istoria Romanilor, valorile noastre nationale nu vor mai fi suprimate”, se spune intr-o declaratie semnata de Miscarea Actiunea Europeana, Partidul National Liberal (PNL) si Partidul National Roman.
MAE prognozeaza ca va obtine 15% din voturi la parlamentarele din 5 aprilie.
Vise si prostii. Toate voturile vor merge direct la comunisti. E timpul sa va astamparati. Ideologia voastra e buna, dar n-are cine o promova. Toata lista voastra asteapta ca cineva in teren sa-i impuna, dar cei cineva lipsesc cu desavarsire. As da votul pentru aceasta lista doar in viitorele alegeri locale din 2011 cu conditia sa lucrati in teren si sa creati cu adevarat o organizatie puternica. Dar pana o fi volens-nolens o sa turnati apa la moara comunistilor.
Aveti nevoie de apa rece.
Sau inferbintat prea tare oamenii. Incep halucinatiile.
Poate macar deschideti ferestrele sa vina aer proaspat.
Da in rest sinteti bravo, ba chiar mai mult – prosto maladet.
MAE prognozeaza ca va obtine 15% din voturi la parlamentarele din 5 aprilie.
Dna Pavlicenco, vreti sa ne luam la ramasag ca nu luati mai mult de 4%? Shi veti cadona niste locuri in parlament comunistilor? V-au „futbolit” PL shi PLDM (AMN ceva mai devreme) shi ati hotarit sa faceti ca haholii – ne z’im, tak podnadkusyvaiu… Sa le faceti tuturor in ciuda. MALADETZ, cum a spus antonescu mai sus. N-o sa v-o uit asta. Shi, interesant, cum va veti uita in ochii noshtri cind anume aceste 4% nu vor ajunge pentru crearea unei coalitii democratice?
In ochii d.Pavlicenco va veti uita chind veti intelege ce ati facut cu votul DVS.
Sa dea D-nul sa nu am dreptate.
Mintea moldoveanului cea de pe urma.
Pentru antonescu
Poate mai inveti si a scrie.
este corect asa
„S-au inferbintat prea tare oamenii. Incep halucinatiile.
Poate, macar, deschideti ferestrele, sa vina aer proaspat.
In rest, sinteti bravo, ba chiar mai mult – prosto maladet!”
Mersi de apreciere.
Pentru Sergiu
De unde ati luat ca voturile cuiva vor merge la comunisti?! Ca doar vreti sa va inhamati sa ii dati jos pe comunisti, iar liberalii vor lua, fiecare, cite 62, 28 si, respectiv, 15 la suta – adica, in total, sint 90 mandate. Deci, voturile noastre vor merge, daca nu trecem pragul, la necomunisti. A – nu este asa? daca nu este asa – sa se spuna adevarul. De ce unii exagereaza si altii nu au dreptul sa se foloseasca de asta? Sa ne treziti cu totii.
Pentru alas
Da, punem ramasag. Despre cui vom face cadou (nu exista cuvintul „a cadona”) niste locuri in parlament am raspuns pentru sergiu. Nimeni nu ne-a “futbolit”, pentru ca la nimeni nu am fost, ei au venit la noi.
Am raspuns si repet – in 2001 cine a lesinat dupa alegeri si pe cine i-ati privit in ochi pentru procentele luate? Bogatu a spus: raspunderea pentru raportul de forte si procentele in viitorul Parlament e mai mare pentru partidele „cu sansa”, decit pentru cele „fara sansa”.
Daca cele „anume 4% nu vor ajunge pentru crearea unei coalitii democratice?”, la asta trebuia sa ne gindim in intreg anul 2008, inclusiv intolerantii si ambitiosii, nu la 6 aprilie.
Apropo, unde ne intilnim sa va privesc in ochi? Telefonul meu ramine acelasi 069111682.
iata, in final ati gasit activitatea care vi se potriveste si la care va pricepeti-redactor de texte.
Practicati meseria data, lasati politica caci totuna nu faceti mare treaba, numai tulburati apele.
Bogatu a spus: raspunderea pentru raportul de forte si procentele in viitorul Parlament e mai mare pentru partidele “cu sansa”, decit pentru cele “fara sansa”.
Pai, cum vine asta – un partid fara sanse cere de la un partid cu sanse jumatate din locuri pe lista pentru parlamentare?..
Pentru alas
In zadar te incapatinezi sa spui ca cineva a cerut ceva de la cineva. O lista nationala inseamna una comuna, daca e posibil. Nu inseamna lista unui partid cu altele care vin si cersesc ceva de la cel care serveste drept tulpina. Nu gasiti nicaieri in text ca am fi cerut ceva. Repet aici textul expus in alta parte:
„Pentru Radu
Noi nu am cerut nimic.
Noi nu am mai cerut negocieri. Au solicitat, din buna intentie, membrii conducerii FRDM. Filat a spus sa spunem ce vrem, insa noi nu am dorit nimic. Dnii de la FDRM au insistat sa negociem, spunind ca “exista sondaje”. Am luat sondajele IDIS, necontestate de cineva, desi eu nu numai ca nu agreez comportamentul profesional, dar nici pe cel uman al lui Ion Jigau de la Axa, care a facut sondajul. Sincer sa va spun, eu acest sondaj nici nu l-am citit. Colegii nostri au fost la prezentare si, apoi, cind am pregatit documentul pentru Filat, si-au amintit de el. Spuneti ca partidele comanda sondaje. Eu cred ca, atunci cind e vorba de IDIS Viitorul, nu e corect. E chiar foarte incorect. Va rog sa nu jigniti pe nimeni, asa, pur si simplu.
Concluzia – am prezentat rezultatele sondajului unei institutii mai onorabile. De IPP nici nu vreau sa vorbesc. In rest, daca cineva vrea sa discute, discuta, vine cu contraoferta, spune ca nu e asa si altceva. Daca scopul e doar sa ai motiv sa respingi ceva, asta se developeaza. Parerea mea a fost ca trebuia PLDM sa vina sa ne spuna cum vede cooperarea noastra, daca e posibila. Dar Filat nu a acceptat, ci a insistat sa venim noi cu viziunea noastra. Si am venit, dar nu gasiti nicaieri in document ca am fi cerut ceva. Mai mult, avem structuri care au spus ca, daca mergem cu Filat, a doua zi ies din PNL. Ceva asemenator se constata si in cazul MAE. Insa, am spus, hai sa incercam, mai stii, poate merge. M-am convins – PLDM a debarcat PNL de trei ori. Este dreptul lor sa debarce si dreptul nostru sa apreciem asta asa cum este. Pentru noi, partea de pina la p.IX si de dupa p.IX este mai importanta, este chiar definitorie pentru viitorul si pentru identitatea noastra.
Unde ati vazut ca am insistat pe p.IX? Eu nu am vazut asta.
Nu avem timp sa mai negociem. Nu s-a dorit, asta e.”
In 2007 la alegerile locale ati obtinut mai putin de 1,5%. Oare nu v-a pus pe ginduri aceasta cifra? Oare de atunci si pina acum nu ati avut destul timp sa negociati? Nu ati dorit, asta e.
Pentru alas
PNL a participat la alegerile locale in numai 3 luni de la reconstituire.
Sigur ca ne-a pus pe ghinduri, ca in termen de aproape de doi ani vom dezvolta suficient structurile in raioane si sa obtinem cel putin 3% /pesimist/.
Dar PNL si MAE / mai tirziu si PRM/ au reactionat la indemnul electoratului si a FRDM si si-au unit fortele pentru a depasi impreuna pragul electoral.
Sondajele, care nu au fost contestate, demonstreaza ca PNL si MAE / date separate in sondaje/ impreuna au o pondere considerabila comparativ cu alte partide politice, care, se pare, au neglijat ideea unificarii fortelor democratice sau au mimat tratative de „ochii lumii”.
Cu toate ca „trenul” pare a fi plecat, incercati sa abordati acest subiect cu partidele „mari si cu sanse” sa-si asume si ei responsabilitatea pentru rezultatele alegerilor.
De ce partidele care au putin peste 4% ca si MAE/PNL care impreuna au tot atita, pretind sa se numeasca cu sansa dar voi nu?
Eu cred ca MAE/PNL sunteti mai organizati, mai harnici si cu bun simt si sansa v-a fi de partea voastra.
Noi suntem alaturi si va sustinem!
Nimeni din pretinsii”mari” nu vrea sa citeasca cifrele din sondajul IDIS Viitorul deoarece nu le convine.
Pentru Valeria
Munca si implicarea aduc sansa.
Noi avem si un mesaj clar, apoi noi nu flirtam ba cu Dreapta, ba cu Stinga.
Trebuie sa intelegem ca acum lista MAE a devenit Lista NATIONALA ?
„in termen de aproape de doi ani vom dezvolta suficient structurile in raioane”
Eu sint din Ungheni. Spuneti-mi, va rog, ce structuri aveti acolo? La Ungheni de PNL, practic, nici nu s-a auzit. Despre care 3% vorbiti? MAE are un consilier in cadrul Consiliului Raional Ungheni datorita faptului ca acesta a trecut de la PL la MAE. Sint convins ca in alte raioane e cam la fel.
Vad ca nu prea ajunge la voi ceea ce vreau eu sa spun. Mi-am notat nr dvs de telefon, dna Pavlicenco. Cred ca o sa va sun cind ma voi afla in tren sau avion sa va spun multumesc ca am fost nevoit sa fug din tara.
Nu voi mai scrie aici. Complaceti-va pe acest blog daca nu vreti sa ridicati ochii si sa vedeti ce se intimpla in afara spatiului virtual.
Dna Can. Cu tot respectu, dar in politica adunarea mecanica nu poate functiona nicidecum. Daca eu bunaoara am aderat la MAE de ce nu am aderat la PRM sau sa zicem la PNL? Daca toti impartasim acelas ideal de ce creeam noi partide? Ceva e putred in Danemarca!
Pentru alas
Chiar daca am inteles ca pleci din tara – sper ca din cauza comunistilor, nu din cauza PNL, care a tot luptat contra coalitiei rosii-oranj – iti spun: presedinte al OT a PNL Ungheni este Alexandru Cojocaru, consilier raional. El are echipa si vicepresedinti, unul dintre ei urmind sa candideze pentru Parlament. Este sediu, sint structuri in sate. Aceasta echipa s-a unit cu cea a MAE, dupa alegeri avem un congres si ne pregatim de locale.
In rest, daca va ginditi ca puteti fi mai de folos peste hotare, nu aveti decit, numai ca tineretea si fotografiile sexy trec, iar batrinetea trebuie pregatita cu rabdare si implicare.
Cu tot respectul faceti jocul comunistilor,iar daca nu treceti pragul ceea ce e cel mai probabil veti intra in dizgratia tuturor,daca nimeni nu va ia in seama la ce mai sperati,nici un partid nu va ia in calcule…
Pentru ce un partid trebuie luat in seama? Ce e fata de maritat? Un partid se formeaza din interese si vrea sa ajunga la putere. E normal. De ce trebuie cineva sa ne spune cu cine sa votam. Ajunge ca pina acum am votat cu cei luati in seama (PPCD). Macar acum trebuie sa ghindim inainte de a vota da nu a asculta cine ce spune. De cind avem clasici in politica?
Votam MAE si gata!
Dragi vizitatori ai blogului pavlicenco.md, veti critica sau nu veti critica, vreti ori nu vreti, „rebelii” de la PNL&MAE vor participa la alegerile parlamentare pe lista proprie.
„Rebelii” de la PNL&MAE au oferit atat pentru „carutele” PL cat si pentru PLDM umarul lor, dar nu fundurile, pentru a impinge, pentru a reda o viteza mai mare si nu pentru a-si ocupa un locusor moale si confortabil sau sa urce in orice caz pentru a sta acolo cu mainele pe solduri. Pentru victoria comuna ar fi pus umarul toata echipa republicana a PNL&MAE.
Daca Pl-istii si PLDM-istii au refuzat, dar in deosebi PL-istii s-au dezis de un plus de imagine si de un plus substantial de mebri de partid ai PNL&MAE, atunci lasa sa planga ei apoi dupa 4% ale „rebelilor” care nu vor ajunge pentru formarea majoritatii parlamentare.
Dorin Chirtoaca, Mihai Ghimpu, Anatol Salaru, Corina Fusu, recent am mai aflat un nume PL-ist Cojocaru Victor, alte nume nu mai cunosc. In schimb la PNL&MAE cel putin vreo 15-20 de nume vor fi cunoscute opinei publice, si cel mai important aceste nume nu vor starni reactii negative in randul electoratului pe motiv ca aceste persoane sunt persoane neimplicate in afaceri dubioase, in furturi ale proprietatii publice, in scandaluri politice. Aceste persoane sunt stimate la locul de munca unde activeaza, sunt niste persoane la care patriotismul adevarat nu este doar o lozinca electorala, iar omenia este mai presusus decat orgoliile de candidati in deputati.
PLDM-istii avand o echipa buna, in schimb avand si cateva povere grele pe capul lor si o povara foarte mare chiar in persoana presedintelui lor de partid, spera la cel mult si care ar fi un fantastic scor pentru ei cifra de 15%, PL cu toate avansurile si creditele de imagine se poate apropia de 12%, AMN-ului daca i se implinesc toate visurile de dupa betie va putea spera la cel mult 7-8%. Si aici exact nu vor ajunge cele inca 6% ale cuiva. Ale UCM? Poate. Dar mai bine ar fi ale PNL&MAE.
Asa ca resursele PL, AMN, PLDM le vad in limitele enumerate mai sus – cu toti banii, cu toti primarii si cu toti presedintii de raioane de care dispun si PNL&MAE nu vor fi de vina in cazul cand nu va ajunge inca putin. Vor fi de vina cei ce vor vota partide ecologiste, umaniste, conservatoare etc. Solutia ar fi: de ajutat indirect proiectul PNL&MAE prin parasirea de catre PL, PLDM, AMN a segmentului de electorat ultranational si pronato.
Porcul in ajun nu se ingrasa-zicala valabila pentru PL, PLDM, AMN. Iar PNL&MAE-ului trebuie de acordat un imbold in fund chiar de catre „asociatii” din PL, PLDM si AMN pentru a-i avea alaturi la guvernare, evitand probabilitatea accederii in parlament a UCM sau in cazul neaccederii UCM istilor in legislativ, sa ramana in genere cu buzele umflate, cu mandatul de deputat gol si cu semnul etern de intrebare: cine-i vinovatul?
Pentru Syrius
Aveti dreptate . „In politica adunarea mecanica nu poate functiona nicidecum”. Este nevoie de mult mai mult.
Dar „adunarea mecanica” serveste drept baza pentru aprecierea sanselor partidelor in baza unor sondaje.
Si noi am incercat sa folosim aceeasi „adunare mecanica”, si pentru inceput consideram ca unifichind fortele partidelor, care promoveaza aceleasi doctrine, principii , sansele cresc.
De ce exista mai multe partide stiti si DVS la fel de bine.
„Ceva e putred in Danemarca”. Da, dar in tara in care traim noi, Republica Moldova, putred este „ceva”
mai mult dechit in Danemarca.
Eu am un vot si DVS tot un singur vot aveti.
Eu incerc sa fiu mai activa.
Cred ca si DVS incercati.
Acum depinde de chit de active si pe chit de profesional isi vor promova programele electorale partidele politice. Cu toate componentele necesare…..
Important este sa alegem oameni / din pacate noi alegem liste/, care cu adevarat doresc si pot sa munceasca cu daruire de sine in favoarea comunitatii.
La acest capitol nu prea am avut pina acum succese.
Vom avea oare parte de o atare clasa polotica dupa 05 aprilie 2009?
Totul depinde de electorat si „actorii” de pe scena politica.
Noi ne vom stradui sa convingem electoratul, care doreste ce dorim si noi, sa ne voteze.
Toate partidele vor proceda la fel.
Eu sunt sigura, ca reprezentantii de pe lista noastra nu vor trada interesele poporului.
Noi stim ce si cum trebuie sa schimbam lucrurile in aceasta tara. Avem echipa buna.
Sunt sigura ca schimbarea poate fi infaptuita numai cu oameni de buna credinta, care cu adevarat doresc acest lucru. Noi asta ne propunem.
P.S. „Ceva este putred in Danemarca”…. am auzit aceasta fraza la EUtv. Sunteti cumva din echipa de acolo ?