Cum apreciati anul politic 2008 pentru R. Moldova si ce pronosticuri faceti pentru 2009?
2008 este un an pierdut pentru R.Moldova. Comunistii si aliatii lor, zisii crestin-democrati, au avut o singura preocupare: sa-si consolideze „temelia” pentru perpetuarea la guvernare in 2009. In pofida apelurilor repetate ale PNL, opozitia nu a avut o atitudine comuna, prin care sa sublinieze, in mod expres, acest fapt. Comunistii si-au intarit pozitiile ca regim politienesc, prin persoane dubioase in structurile de forta, l-au eliminat inclusiv pe primul-ministru, care i-a servit pina la dezgust, pentru a propulsa, in locul lui, o femeie ce s-a angajat intr-o misiune absolut ingrate – de a camufla si a farda matrapazlacurile guvernarii comunisto-capitaliste, ce a adoptat legi si modificari discriminatorii la legislatia nationala, in special electorala. Iata ca i-au ajuns pe comunisti din urma, spre sfirsit de mandat, si efectele abuzurilor din justitie, de la venirea lor in forta, in 2001. Am in vedere procesele de judecata pierdute la CEDO. Alte „succese” ale guvernarii comuniste sint incalcarea in continuare a drepturilor omului, declinul economic tot mai evident, aducerea oamenilor la disperare prin situatia legata de banci si credite, pentru care a crescut drastic dobinda, in timp ce salariile nu cresc, locuri de munca si locuinte sociale nu apar, iar pensionarii sint alungati din Piata Marii Adunari Nationale, sa nu protesteze contra saraciei si a infometarii lor premeditate. PCRM si PPCD au adoptat modificari la bugetul pe anul 2008 si un buget pe anul 2009 prevazind bani publici doar localitatilor ce au votat reprezentanti ai acestor doua partide. Sistemul social nu le poate asigura oamenilor supravietuirea, sistemul medical e la pamint. Intre timp, Presedintia isi cumpara candelabre de circa 5 mln dolari, prin contrabanda, adica spala bani sa ii aiba suficienti in alegerile parlamentare, cheltuie sute de milioane pentru proiecte neviabile. Membrii familiei-clan mafiot acapareaza afacerile oamenilor, care s-au incumetat sa le dezvolte, Guvernul vinde societati cu capital de stat gen Moldasig, iar Banca de Economii, avind capital de stat, da credite de milioane pentru sedii ale comunistilor, ca sa nu mai spun ca interpelarile deputatilor nu sunt tratate serios, iar oamenii umbla plingind pe drumuri din cauza ca nimeni nu-i primeste in audienta si nu functioneaza institutiile statului. Nu a aparut clasa medie sub regim comunist, agricultura e la pamint, problema transnistreana nu este rezolvata si se alimenteaza din ea, la infinit, clanurile mafiote de pe ambele maluri ale Nistrului. PCRM persecuta, prin oamenii SIS, politie si structuri gen Inspectia Muncii, prin alte structuri de control si inspectie, agentii economici, in loc sa le creeze conditii propice pentru afaceri.
Multe alte lucruri s-ar putea spune despre ce se intimpla la noi, dar cel mai condamnabil e ca a continuat genocidul romanilor din R.Moldova, comunistii au distrus cultura si invatamintul, institutiile universitare, nu le permit tinerilor sa invete, in timp ce isi trimit odorasii peste hotare… Dar cel mai important e ca acesti guvernanti antinationali si antipopulari s-au ales cu citeva pozitii comune ale ambasadorilor si sefilor de misiuni diplomatice, ce au taxat mai multe prestatii negative si derapaje antidemocratice ale comunistilor, care nu vor sa-si respecte angajamentele pe calea integrarii europene, asumate doar declarativ. Coruptia este in floare, sondajele de tot felul arata o nauceala a oamenilor, adusi la conditia de neoameni, care merg sa ceara pe la magazine o bucata de piine pe datorie, sa nu moara de foame.
Un lucru pozitiv pe care as dori sa-l mentionez pentru acest an ar fi ca, in pofida relatiilor proaste cu Bucurestiul, din cauza comunistilor, agentii economici din R.Moldova isi reorienteaza, totusi, exporturile spre Vest. Dupa default-ul financiar din august-septembrie 1998, Alianta pentru Democratie si Reforme din Parlamentul R.Moldova a adoptat, la 11 septembrie, o hotarare istorica, ce a proclamat integrarea europeana ca obiectiv strategic major al R. Moldova, exporturile moldovenesti urmind sa fie reorientate spre Vest. Iata aflam ca, in acest an, volumul comertului dintre Romania si R. Moldova a constituit aproape 735 mln dolari in primele noua luni ale anului curent, fata de 440 mln dolari, in aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce reprezinta o crestere de circa 70%. Romania este, de citeva luni, principala piata de desfacere a produselor moldovenesti. In perioada de referinta, volumul importurilor de peste Prut a constituit aproape 260 mln dolari, fata de 142 mln, in aceeasi perioada a anului trecut. Romania este al doilea partener comercial al R.Moldova, pe primul loc situindu-se Ucraina, cu 746 mln dolari, datorita volumului mare de produse exportate in R.Moldova (peste 640 mln dolari). Pentru comparatie – volumul comertului cu Rusia (o tara foarte mare!) a fost de 685 mln dolari. Revenim, insa, la guvernantii comunisti, care isi tot bat capul de administratia locala – municipala si raionala – pentru ca acolo se afla la conducere opozitia si lupta acerb pentru erodarea imaginii acesteia, ceea ce nu le prea reuseste. Alte „preocupari” ale comunistilor sunt cheltuirea de bani pentru mofturile crestin-democratilor, sprijinindu-se in a edita si difuza carti contra oponentilor politici, de a caror venire, ca majoritate, in Parlament se tem, pentru ca nu cumva guvernanti comunisti sa ajunga pe banca acuzatilor dupa ilegalitatile la care s-au dedat metodic in acesti aproape 10 ani de guvernare PCRM-PPCD.
2008 incheie opt ani de guvernare a Partidului Comunistilor si doua mandate consecutive ale presedintelui Vladimir Voronin. Ce trasaturi distinctive au marcat aceasta perioada?
Societatea a fost constant intimidata, oamenii sunt speriati, politia, in loc sa se ocupe de infractori si de hoti, ii urmareste pe oponentii politici, le ticluieste dosare penale, ii prinde si ii inchide pe cei ce vor sa protesteze din cauza imposibilitatii de a supravietui. Comunistii ne-au transformat societatea in una criminalizata, cu o saracie groaznica, cauzata de o guvernare corupta pina in maduva oaselor. Acesti opt ani – eu spun ca sint in curand chiar 10 ani impliniti, dupa rasturnarea Aliantei pentru Democratie si Reforme, in 1999, – au fost un regres pentru R.Moldova la toate compartimentele, noi raminind, in mod ingrijorator, chiar si in urma R.Bielarusi. Moldova oscileaza mereu intre Est si Vest, Chisinaul, comunist inca, nu vrea sa se alinieze Georgiei si Ucrainei in demersul proNATO, desi asta ar deschide mari perspective R.Moldova de a ne inscrie pe drumul spre sistemul de securitate euratlantic, fapt ce ar insemna venirea investitiilor, crearea locurilor de munca, reformarea structurala a sectorului public, deschiderea statului pentru proiecte, programe occidentale. Dimpotriva, Voronin a fortat adoptarea unei Conceptii a securitatii nationale, ce ne cantoneaza in sfera de influenta rusa, ceea ce ne tine vulnerabili si impotenti cind gindul ne duce spre viitorul european, pe care ni-l dorim cit mai aproape. Voronin si-a demonstrat toata incapacitatea de a guverna, fiind bun specialist doar la furat, acaparat, vorbit in dodii, adica de a fi iresponsabil, pentru ca el e „pahan” (stapan) si nu se teme de nimeni. PCRM ramine un partid din duplicitari, farisei, care stau in spatele PPCD, ce se tot chinuie sa le fardeze imaginea hidoasa de antiromani, stigmatizandu-i pe toti ceilalti ca ar fi prorusi si potentiali tradatori ai celui de-al doilea stat romanesc, in timp ce doar PCRM si PPCD ar ramane „aparatori ai sfintei statalitati”. Iurie Rosca s-a lepadat de romanism, ca asta ii supara pe comunisti. Dar iata ca, potrivit sondajului Gallup, comandat de IRI, 29% din alegatori s-au pronuntat pentru Unirea R.Moldova cu Romania. Daca ne vom aminti procentul din primii ani de dupa Puciul din 1991, raspunsul de acum este un indiciu ca numarul adeptilor Unirii este in continua crestere.
Pe ce mizati in alegerile parlamentare din primavara anului 2009 si care ar fi efectele acestora asupra R. Moldova?
PNL are cel mai clar mesaj national si proNATO dintre formatiunile politice. Desigur, unii vor intreba : „Ce ne tot vorbiti de NATO, ca noua ne trebuie piine si la piine?”. Este adevarat, numai ca lucrurile stau invers. Pina nu vorbim de reforme care sa fie compatibile cu standardele pe care ni le-am propus sa le respectam daca ne declaram proUE, nu vom avea investitii straine, nu vom avea locuri de munca, nici cetateni reveniti acasa, nici rezistenta in fata crizei mondiale, care, in R.Moldova, va fi dublata de criza de sistem ce ne-a afectat profund, nu vom avea nici impozite, nici pensii mai mari, nici salarii decente, nici burse sau indemnizatii care sa le permita oamenilor sa nu moara de foame. Vorbim acum de metode austere in economie, in banci, dar ce s-a facut in acesti ani incit au ajuns azi oamenii sa-si abandoneze creditele, a caror dobinda a crescut, iar ei in apartamente nu au intrat? Cea mai mare crima a comunistilor impotriva oamenilor este ca nu au sprijinit aparitia clasei medii in R.Moldova, care sa isi poata plati facturile, gazele rusesti, dar si sa creeze locuri de munca.
PNL va miza pe aprecierea pe care o vor da oamenii pozitiei mele ca deputat, cea care i-am aparat constant pe oameni si am pus o serie de probleme majore in Parlament, cum ar fi finantarea, conform legii, a justitiei, pentru a fi impartiala, contrabanda de la frontierele interne cu Transnistria, legalitatea averii clanului Voronin, stabilirea unor relatii speciale cu Romania, crearea unei comisii independente de medici, ca sa analizeze starea mintala a lui Voronin, care a atacat impardonabil si constant Romania, tot eu ma judec acum la CEDO cu Voronin, care m-a invinuit de aiureli, am pus problema anularii unor documente semnate cu Transnistria, in baza carora Tiraspolul ne erodeaza pozitiile si statul, multe alte probleme, al caror dosar acum il fac. Noi, PNL, impreuna cu MAE, cu care am decis sa mergem impreuna la alegeri, vom arata ca nu facem parte, ca altii, din clanuri mafiote mai vechi si mai noi/vechi, de aceea „cei cu sansa” ne vor tot taxa ca vom da voturi la comunisti, insa noi le spunem ca nu le vom da comunistilor, ci vor reveni celor ce vor lua mai mult, ca se lauda toti ca iau peste 50%.
Nu cred ca dupa alegerile din 2009 va fi usor si bine. Dimpotriva, va fi complicat dialogul intre formatiunile democratice – s-a vazut in Consiliul Municipal Chisinau de ce sunt capabili democratii prea ambitiosi, dar si comunistii vor pune multe piedici si vor trage sfori sa nu permita o coalitie democratica viabila. Conteaza daca in spatele zisilor democrati nu stau forte antinationale. Daca stau, va fi greu sa redam speranta euratlantica si proromaneasca populatiei – unica de natura sa ne scoata din mizerie si sa ne alinieze valorilor si standardelor occidentale, pe care romanii si alogenii din R.Moldova ar trebui sa le urmeze, pentru binele tuturor.
Va multumesc si le doresc tuturor „La Multi Ani!”.
„potrivit sondajului Gallup, comandat de IRI, 29% din alegatori s-au pronuntat pentru Unirea R.Moldova”
Un detaliui important este ca sondajul a fost realizat in baza alegatorilor membri PNL.
Cam mic este procentul. Dar sa speram ca va creste in urmatorii 50 de ani pina la 31%.
Pentru patriotul
Nu stiu de unde ati luat aceasta. Fiecare dintre partide a avut posibilitatea sa propuna intrebari pentru sondaj, care il intereseaza, dar nu au fost puse anumitor respondenti dintre cei chestionati. Cum sa intrebe persoanele care intreaba in mod special pe alegatorii sau membrii PNL, de parca aveau de unde sa-i stie… Nu cred ca este real ce spuneti. Sint 29 la suta din cei chestionati in cadrul sondajului. Intrati pe site-ul PNL si vedeti intregul sondaj, trebuie facut clik aici: http://pnl.md/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1&limit=7&limitstart=7 si se deschide totul ce ne-a pus la dispozitie Gallup. Si, de asemenea, nu este adevarat ca e un pocent mic, deoarece mai sint 10 la suta indecisi, mai este marja de eroare, mai este frica oamenilor de a raspunde conform inimii la aceasta intrebare si, daca le luam pe toaate in calcul, ies vreo 45-50 la suta, ceea ce e bine.
Stimata, V. Pavlicenco, daca dumneata chiar crezi ca vreo 45-50 la suta din alegatori sunt pentru unire apoi sint sigur, ca inca credeti ca Mos Craciun exista cu adevarat.
Am o misiune dificila, dar daca nu v-au spus-o altii trebuie sa va informezi eu. I-mi este greu, dar va spun.
Mos Craciun este doar o inventie.
In el cred doar copiii. Probabil ca sinteti inca la virsta copilariei(politice).
Sau deja ati ajuns la etapa cind puteti scri ceva din domeniul fantasticii. In Moldova cred ca ve-ti fi pioner.
Sucese.
la fel la fi si anul 2009 si inca 4 ani..pierduti degeaba…
Pentru Webber
Din pacate, cred ca aveti dreptate. Nu avem o clasa politica motivata intelectual sa stie ce vrea si sa vrea cu adevarat.
O adresare Dnlui Patriot:
Esti cam violent, este o remarca.
Esti si ingust informat, este a 2 remarca.
Sper sa nu ei drept o ofensa, ci doar o constatare, o opinie proprie concluzionata din cele comentate de dumneata.
Cei care nu vor unirea sunt cei ce nu stiu ce vor. Cei ce nu vor unirea sunt cei putini din pacate ce nu pot sa isi expuna propria parere, de ce?, deoarece nu o cunosc.
In ce conditii se poate produce UNIREA cu ROMANIA? Sunt mai multe proceduri:
1.CEDO – care va atrage dupa sinte conlicte dintre partile implicate in procesul dezbinarii Statului ROMAN.
2.Procedura de conservare a ceea ce a ramas prin diplomatie si constructivism, raspindita drept obiectiv national a mai multor state europene, acordarea cetateniei tarilor vecine.
3.Procedura de incadrare in campul muncii din Romania. Un proces ce va duce la instituirea punctului 2, sus enumerat.
PROBLEMA:
De ce inca unii cetateni ai Rep.Moldova, nu sunt pentru Unirea cu Romania?
Deoarece, ei doresc ca totul sa fie realizat intr-o ora.
Deoarece ei nu isi doresc cu adevarat ceea ce primesc.
Deoarece sunt indiferenti de viitor.
Ce e de facut?
Dorim UE?
Dorim mediu de trai bun, in care nu cheltui mai mult decit cistigi?
Dorim ca sa avem o conducere sanatoasa(nu bolnava de campanii electorale)?
Doresti sa ai ceea ce meriti, sa primesti ceea ce meriti, sa fii respectat pentru cele realizate, sa fii recunocscut in tara ta drept cetatean?
Solutia, nu fi indiferent de viitor. Iar un viitor il poti construi daca ai un trecut(istorie, patrie si neam). NU lasati in miinile tiranilor istoria, caci nu tu iti vei crea viitorul ci ei il vor desena pentru tine.
„viitorul il detine fiecare din noi, soarta omului e doar un mit al puterii de a realiza acest viitor care va fi trecut”
Am crezut ca acesta este blogul unui politician.
Dar cind colo este unul de Science-fiction.
Si comentatorii la fel sunt pasionati de SF.
Mai degraba vor ajunge moldovenii pe Martie decit se va produce unirea.
In rest mai scriti povestile voastre, poate cistigati un premiu literar.
Patriot-ule cred ca ai cam tras „cenusa” pe nas….
„2008 este un an pierdut pentru R. Moldova. Interviu Info-Prim Neo cu Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL”
cum ati progresat d-stra in conditiile regresului clasei politice ? ati fi trebuit sa profitati de ‘motivatiile intelectuale ale clasei politice’ si sa progresati d-stra. ar fi fost o oportunitate dar nu se vede … pardon as fi nedrept sa nu estimez procentajul in zerouri cu ceva cifre in coada !
in orice lupta victoria este asigurata prin greseala adversarului.
sincer mi-ar fi fost rusine sa public un astfel de comentariu autosuficient !!! … ca cetatean simplu !
„Noi, PNL, impreuna cu MAE, cu care am decis sa mergem impreuna la alegeri, vom arata ca nu facem parte, ca altii, din clanuri mafiote mai vechi si mai noi/vechi, de aceea „cei cu sansa” ne vor tot taxa ca vom da voturi la comunisti, insa noi le spunem ca nu le vom da comunistilor, ci vor reveni celor ce vor lua mai mult, ca se lauda toti ca iau peste 50%.”
Deci, sunteti sigura ca nu treceti pragul, deoarece afirmati ca nu veti da voturi cumubistilot ci celor din opozitie care vor lua peste 50%. Cu asemenea dispozitii doar ratatii merg la alegeri.
Pentru softRO
Ceea ce spuneti este corect. Dar raspunsuri sint cit frunza si iarba pe acest blog, uitati-va din iulie cit discutam pe aceasta tema. Multa lume a incercat sa raspunda la aceste intrebari. Si inca vor raspunde… Eu nu pot relua de la inceput, ca am scris prea mult.
Un raspuns general este ca toate aceste teme si aspecte trebuie abordate in spatiu public, ce lipseste in RM. Este un cerc vicios, daca vom reusi sa-l spargem in 2009, poate vom declansa discutii la nivel national, nu doar pititi pe bloguri. Public, eu am spus despre asta deschis peste tot – si la Chisinau, si la washingtonb, si la Bruxelles. Cititi pe site-ul http://www.pnl.md.
Pentru hard MD
1. Nu va forteaza nimeni sa va pierdeti timpul pe acest blog sa cititi povestile noastre.
2. Vizitati bloguri mai realiste, daca acesta e science-fiction.
3. Unirea va fi, pentru ca nimic din ce e artificial nu dureaza. Basarabia a fost ocupata de armata sovietica. Lucrurile se vor schimba si chiar comunistii pe care, poate, ii simpatizati, fura acest stat, pentru ca nu cred in viabilitatea lui si vor sa se aleaga macar „cu ceva”. Iar in subconstient le ticaie ceasul Unirii, fiti linistit. Kremlinul se teme ca de naiba de unire, dar stiti povestea (nu e SF) de ce te temi, nu scapi…
4. Nu umblam dupa premii, nici literare, nici de alt fel. dar ca sa fiti mai inspirat, citit paginile – foarte multe – de pe acest blog, ca sint prea multe si nu pt ca e SF…
Pentru Marele Ochi
Imi pare rau sa spun, dar nu orice postare merita raspuns. E acest caz. Si putin mai incetisor cu progresul intr-o societate totalitara. Va propun sa cititi
Alb şi negru: Cu orice preţ (2)
autor: Nicolae Negru
Viitoarele alegeri parlamentare nu pot fi considerate libere şi corecte, măcar şi pentru faptul că în RM există monopolul puterii comuniste asupra mass-media. Dar clanul nu se mulţumeşte doar cu îngrădirea accesului opoziţiei la posturile radio şi TV. Guvernarea comunistă desfăşoară un adevărat război mediatic, după toate regulile dezinformării şi manipulării, împotriva partidelor de opoziţie şi a liderilor acestora.
Euforizată de succesul electoral din 2005, dar şi sub presiunea Occidentului, ţinând cont de recomandările raportorilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în perioada dintre alegerile parlamentare din 2005 şi alegerile locale din 2007, puterea comunistă „slăbise frâiele”, îşi temperase mesajul agresiv, crezându-se invincibilă. Înfrângerea din alegerile locale a fost ca un duş rece pentru clan. El nu s-a mai limitat la lustruirea realităţii, ca până la alegerile din 2007. Campania de defăimare şi discreditare a opoziţiei nu numai că a fost reluată dar şi dezvoltată, şi nu numai împotriva partidelor cu şanse de trecere a pragului electoral de 6%, ci a opoziţiei în general. Folosindu-se din plin tehnica manipulării, alegătorului i s-a inoculat ideea că partidele de opoziţie sunt inutile, că printre ele nu există partide serioase, în afară de PPCD, că ele nu fac altceva decât să se certe între ele, că liderii partidelor de opoziţie sunt cu toţii corupţi sau, în cel mai bun caz, neputincioşi, incompetenţi. În campania de discreditare a opoziţiei au fost implicate şi instituţiile statului „de drept” – Procuratura Generală, Centrul Anticorupţie, SIS-ul, poliţia, dar şi justiţia şi Ministerul Justiţiei. Ambasadorii ţărilor UE s-au arătat „îngrijoraţi de numărul în creştere al investigaţiilor penale care au fost iniţiate recent împotriva politicienilor din opoziţie”.
Pe parcursul anului 2008, clanul a continuat să-şi consolideze monopolul mediatic. În cadrul şedinţelor din 7-8 mai ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului, când au fost distribuite licenţele pentru 16 frecvenţe radio şi 60 frecvenţe TV, posturilor independente nu le-a fost acordată niciuna dintre licenţele scoase la concurs. De exemplu, postul de radio „Vocea Basarabiei” nu a câştigat nicio frecvenţă din cele 8 solicitate. În schimb, postul de radio Antena C, acaparat de PCRM, a obţinut 5 frecvenţe, inclusiv 1 în Chişinău. Nu a primit nicio frecvenţă din cele 7 solicitate nici PRO TV Chişinău (în unele cazuri frecvenţa respectivă rămânând nedistribuită), în schimb Euro TV, acaparat de Iurie Roşca, a obţinut 9, iar NIT-ul comunist – 12, asigurându-şi acoperire naţională, alături de Moldova 1, Prime (ORT) şi 2 Plus (TVR1), aflate de asemenea în serviciul comuniştilor. În noiembrie 2008, NIT a privatizat, la un preţ de nimic, sediul Biroului Naţional de Statistică, transferat de către Tarlev în altă parte a oraşului, pentru a elibera locul pentru NIT. (Ca răsplată pentru acest „serviciu”, ex-premierul este azi ignorat, în cel mai bun caz, de postul respectiv.)
Opoziţia a avut posibilităţi foarte limitate de a riposta. Emisiuni de dezbateri existând doar la PRO TV şi Vocea Basarabiei, cu spaţii de acoperire limitate, publicul nu are cum să cunoască adevăratele probleme ale RM şi punctul de vedere al opoziţiei asupra acestora.
Astfel, nu se mai poate vorbi despre o luptă electorală „corectă”, ci despre punerea în aplicare a unei practici totalitariste, despre o ofensivă a statului, cu toate instituţiile şi mijloacele sale, administrative şi penale, împotriva persoanelor cu alte viziuni decât cele ale puterii. Situaţia e similară celei din Belarus, într-o variantă „soft” a acesteia.
Mai mult: pentru a micşora cât mai mult şansele opoziţiei de a intra în parlament şi a împiedica consolidarea acesteia, PCRM şi PPCD ridică pragul electoral de la 4% la 6 %, interzic formarea blocurilor electorale, dubla cetăţenie pentru viitorii deputaţi. Deşi guvernanţii îşi justifică măsurile spunând că s-au inspirat din legislaţia unor state europene, cei 19 experţi, autori ai raportului privind relaţia RM cu UE, ripostează că nu există niciun stat european care să le implementeze pe toate în acelaşi timp. „Astfel, efectul cumulativ al deciziilor adoptate în cazul Republicii Moldova… creează condiţii nedemocratice, transmiţând semnale negative privind mersul democraţiei în Republica Moldova”, se spune în raport. (azi.md)
Printr-o declaraţie comună făcută publică la 17 iulie, ambasadorii ţărilor UE şi reprezentanţii Comisiei Europene îndeamnă autorităţile să transmită cât mai curând posibil Codul electoral spre expertizare Consiliului Europei şi OSCE şi să respecte recomandările lor, în special în ceea ce priveşte pragul electoral, blocurile electorale şi exercitarea efectivă a dreptului de a fi ales de către toţi cetăţenii. Deşi guvernarea comunistă a neglijat recomandările Comisiei de la Veneţia, ambasadorii n-au mai revenit la acest subiect în declaraţia lor din 25 noiembrie 2008.
În pofida efortului enorm depus de putere, sondajele demonstrează că PCRM nu şi-a revenit încă după înfrângerea din alegerile locale. Există şansa pierderii alegerilor parlamentare din 2009. Se vede că şi clanul nu este sigur de victoria sa în viitoarele alegeri. Altfel nu se grăbea să scoată la privatizare, într-un moment nepotrivit de criză financiară şi economică, un şir de proprietăţi publice, inclusiv Air Moldova, hotelul Codru (care a şi fost vândut la un preţ de 10 ori mai mic decât cel real, conform unor estimări). Deputatul AMN Ion Guţu vorbeşte despre un şir de privatizări frauduloase de către guvernul Greceanâi, care au adus statului un prejudiciu de peste circa 1,5 miliarde de lei numai în ultimele şase luni ale anului 2008.
Pe de altă parte, se atestă o creştere a popularităţii PL şi PLDM, care încep să concureze la egal cu AMN pentru votul alegătorului de dreapta. Este însă vital ca partidele democrate să obţină în sumă mai multe voturi decât PCRM. Lucrul acesta e posibil, dar nu inevitabil, după cum par să creadă unii lideri. E nevoie şi de alte eforturi, nu numai de incantaţii gen „noi vom birui!”.
Pentru veriritabil
Imi pare rau, dar cind vorbiti de ratati si sanse, prag si alte aiureli, va postez si Dvs. sa cititi cu rabdare si sa incetati a reprosa cuiva ceva intr-o asemenea dictatura:
Alb şi negru: Cu orice preţ (2)
autor: Nicolae Negru
Viitoarele alegeri parlamentare nu pot fi considerate libere şi corecte, măcar şi pentru faptul că în RM există monopolul puterii comuniste asupra mass-media. Dar clanul nu se mulţumeşte doar cu îngrădirea accesului opoziţiei la posturile radio şi TV. Guvernarea comunistă desfăşoară un adevărat război mediatic, după toate regulile dezinformării şi manipulării, împotriva partidelor de opoziţie şi a liderilor acestora.
Euforizată de succesul electoral din 2005, dar şi sub presiunea Occidentului, ţinând cont de recomandările raportorilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în perioada dintre alegerile parlamentare din 2005 şi alegerile locale din 2007, puterea comunistă „slăbise frâiele”, îşi temperase mesajul agresiv, crezându-se invincibilă. Înfrângerea din alegerile locale a fost ca un duş rece pentru clan. El nu s-a mai limitat la lustruirea realităţii, ca până la alegerile din 2007. Campania de defăimare şi discreditare a opoziţiei nu numai că a fost reluată dar şi dezvoltată, şi nu numai împotriva partidelor cu şanse de trecere a pragului electoral de 6%, ci a opoziţiei în general. Folosindu-se din plin tehnica manipulării, alegătorului i s-a inoculat ideea că partidele de opoziţie sunt inutile, că printre ele nu există partide serioase, în afară de PPCD, că ele nu fac altceva decât să se certe între ele, că liderii partidelor de opoziţie sunt cu toţii corupţi sau, în cel mai bun caz, neputincioşi, incompetenţi. În campania de discreditare a opoziţiei au fost implicate şi instituţiile statului „de drept” – Procuratura Generală, Centrul Anticorupţie, SIS-ul, poliţia, dar şi justiţia şi Ministerul Justiţiei. Ambasadorii ţărilor UE s-au arătat „îngrijoraţi de numărul în creştere al investigaţiilor penale care au fost iniţiate recent împotriva politicienilor din opoziţie”.
Pe parcursul anului 2008, clanul a continuat să-şi consolideze monopolul mediatic. În cadrul şedinţelor din 7-8 mai ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului, când au fost distribuite licenţele pentru 16 frecvenţe radio şi 60 frecvenţe TV, posturilor independente nu le-a fost acordată niciuna dintre licenţele scoase la concurs. De exemplu, postul de radio „Vocea Basarabiei” nu a câştigat nicio frecvenţă din cele 8 solicitate. În schimb, postul de radio Antena C, acaparat de PCRM, a obţinut 5 frecvenţe, inclusiv 1 în Chişinău. Nu a primit nicio frecvenţă din cele 7 solicitate nici PRO TV Chişinău (în unele cazuri frecvenţa respectivă rămânând nedistribuită), în schimb Euro TV, acaparat de Iurie Roşca, a obţinut 9, iar NIT-ul comunist – 12, asigurându-şi acoperire naţională, alături de Moldova 1, Prime (ORT) şi 2 Plus (TVR1), aflate de asemenea în serviciul comuniştilor. În noiembrie 2008, NIT a privatizat, la un preţ de nimic, sediul Biroului Naţional de Statistică, transferat de către Tarlev în altă parte a oraşului, pentru a elibera locul pentru NIT. (Ca răsplată pentru acest „serviciu”, ex-premierul este azi ignorat, în cel mai bun caz, de postul respectiv.)
Opoziţia a avut posibilităţi foarte limitate de a riposta. Emisiuni de dezbateri existând doar la PRO TV şi Vocea Basarabiei, cu spaţii de acoperire limitate, publicul nu are cum să cunoască adevăratele probleme ale RM şi punctul de vedere al opoziţiei asupra acestora.
Astfel, nu se mai poate vorbi despre o luptă electorală „corectă”, ci despre punerea în aplicare a unei practici totalitariste, despre o ofensivă a statului, cu toate instituţiile şi mijloacele sale, administrative şi penale, împotriva persoanelor cu alte viziuni decât cele ale puterii. Situaţia e similară celei din Belarus, într-o variantă „soft” a acesteia.
Mai mult: pentru a micşora cât mai mult şansele opoziţiei de a intra în parlament şi a împiedica consolidarea acesteia, PCRM şi PPCD ridică pragul electoral de la 4% la 6 %, interzic formarea blocurilor electorale, dubla cetăţenie pentru viitorii deputaţi. Deşi guvernanţii îşi justifică măsurile spunând că s-au inspirat din legislaţia unor state europene, cei 19 experţi, autori ai raportului privind relaţia RM cu UE, ripostează că nu există niciun stat european care să le implementeze pe toate în acelaşi timp. „Astfel, efectul cumulativ al deciziilor adoptate în cazul Republicii Moldova… creează condiţii nedemocratice, transmiţând semnale negative privind mersul democraţiei în Republica Moldova”, se spune în raport. (azi.md)
Printr-o declaraţie comună făcută publică la 17 iulie, ambasadorii ţărilor UE şi reprezentanţii Comisiei Europene îndeamnă autorităţile să transmită cât mai curând posibil Codul electoral spre expertizare Consiliului Europei şi OSCE şi să respecte recomandările lor, în special în ceea ce priveşte pragul electoral, blocurile electorale şi exercitarea efectivă a dreptului de a fi ales de către toţi cetăţenii. Deşi guvernarea comunistă a neglijat recomandările Comisiei de la Veneţia, ambasadorii n-au mai revenit la acest subiect în declaraţia lor din 25 noiembrie 2008.
În pofida efortului enorm depus de putere, sondajele demonstrează că PCRM nu şi-a revenit încă după înfrângerea din alegerile locale. Există şansa pierderii alegerilor parlamentare din 2009. Se vede că şi clanul nu este sigur de victoria sa în viitoarele alegeri. Altfel nu se grăbea să scoată la privatizare, într-un moment nepotrivit de criză financiară şi economică, un şir de proprietăţi publice, inclusiv Air Moldova, hotelul Codru (care a şi fost vândut la un preţ de 10 ori mai mic decât cel real, conform unor estimări). Deputatul AMN Ion Guţu vorbeşte despre un şir de privatizări frauduloase de către guvernul Greceanâi, care au adus statului un prejudiciu de peste circa 1,5 miliarde de lei numai în ultimele şase luni ale anului 2008.
Pe de altă parte, se atestă o creştere a popularităţii PL şi PLDM, care încep să concureze la egal cu AMN pentru votul alegătorului de dreapta. Este însă vital ca partidele democrate să obţină în sumă mai multe voturi decât PCRM. Lucrul acesta e posibil, dar nu inevitabil, după cum par să creadă unii lideri. E nevoie şi de alte eforturi, nu numai de incantaţii gen „noi vom birui!”.
hard MD este Octavian Racu de la PPCD, nu-l luati in seama, asa e el, unul din cainii de paza ai lui Rosca.
Iar pt PNL: ar trebui sa luati exemplu de la Hillary Clinton, care a renuntat sa candideze si si-a dat tot sprijinul pt Obama. Nu afirm ca PL-ul sau PLDM-ul sunt partide ideale, dar trebuie sa mai renuntam un pic la ambitiile noatre, sa nu mai permitem ca si la alegerile curente sa castige iar comunistii. Daca participam iar cu 10 partide de dreapta, ce ne facem? PNL-ul ar trebui ori sa nu participe la alegeri, ori sa fuzioneze cu unul din partidele mai mari. Anume acele 3,4 sau 5 procente pe care le vor lua PNL+MAE ar putea sa nu ajunga pt o majoritate democrata in Parlament. Oare mai trebuie sa mai pierdem inca 4 ani?
Pentru segmentum
Mersi pentru sugestia privind hard MD. Am inteles ca vine de la inima PPCD-ului si „MD-ul-tara de succes”.
Legat de ambitii. Gresiti in privinta mea. Dupa lege, partidele trebuie sa participe la alegeri, daca nu participa de doua ori, sint scoase din registru. Noi participam cu MAE. Eu am cetatenie romana si, daca trecem, eu nu merg in Parlament pt ca nu voi renunta la cetatenie. Deci – unde vedeti ambitia de a deveni deputat, desi am fost mai activa decit multi alti democrati muti de tot!
Decizia de a participa sau nu PNL la alegeri nu e a organismelor de conducere. Spre deosebire de alte partide, la noi e democratie adevarata.
Legat de 3,4-5 procente pe care le vor lua PNL+MAE si ar putea sa nu ajunga pt crearea unei majoritati democratice in Parlament, va sugerez sa cititi in Jurnal de Chisinau analiza lui Petru Bogatu, care a spus ca, pentru aceasta, raspunderea partidelor cu sanse e mai mare decit a celor cotate fara sansa. Daca democratii nu vor sa coopereze cu noi, nu vor o Lista a unitatii nationale, nu vor ca voturile si mandatele noastre sa ajunga in cosul comun, inseamna ca nu au nevoie de alegatorii nostri. Deci – de ce sa le bagam acestora cu de-a sila? Ei forteaza lucrurile astfel ca sa le ia cine are nevoie… Pe de alta parte, Urecheanu a promis sa ia 52 mandate sa cistige, PL – 18, PLDM – 25 mandate. Deci – cui vor merge mandatele noastre? Corect! la AMN, PL si PLDM. Indirect, daca nu e chip direct. Si inca ceva. daca AMN, PL si PLDM nu vor o Lista a unitatii nationale si sa coopereze cu PNL si MAE cred ca motivul sint fortele oculte si banii care stau in spate si ale caror aspiratii nu coincid cu ale noastre. Adica daca AMN sau PLDM ar colabora cu noi, ar fi o dovada ca nu au in spate forte antiromanesti, daca nu colaboreaza, s-ar putea sa le aiba. Si pentru ca ne consideram unicele partide care promovam cu adevarat valorile romanesti, vom spune acest lucru si in alegeri si PL, PLDM si AMN se vor transforma din parteneri in oponenti electorali. Nu din voia noastra.
Intrebarea „oare mai trebuie sa pierdem 4 ani?” o adresati, in egala masura, lui Urecheanu, Ghimpu si Filat. Mai ales ca fata de Ghimpu nu am pretentii, dar la formarea AMN si PLDM noi, penelistii, am contribuit direct sau indirect.
Eu glumeam ca pentru a lupta cu coruptia… ea trebuie legalizata 🙂
Kievul o face in serios:
Primarul oraşului Kiev va primi antreprenorii în audienţă contra unei sume de 100 mii USD
24 decembrie 2008 12:14
Leonid Cernoveţchii, Primarul general al capitalei ucrainene, propune antreprenorilor să organizeze prânzuri contra plată, în cadrul cărora vor putea discuta cu funcţionarii locali, transmite ukranews.
Cernoveţchii a declarat, într-o conferinţă de presă, că „antreprenorii ne vor plăti pentru întâlnirile cu fiecare dintre adjuncţii mei, aceasta fiind o practică bună în luptă cu corupţia”.
Primarul a mai menţionat că banii adunaţi de pe urma acestor întâlniri vor fi direcţionaţi spre ajutorarea familiilor defavorizate din capitala Ucrainei. În acelaşi timp, taxele pentru întrevederi vor varia în funcţie de ponderea postului funcţionarului solicitat. Iar prânzul propriu-zis va fi acoperit de către restaurantul în care va avea loc, deoarece acesta este un bun prilej de publicitate.
Leonid Cernoveţchii a accentuat că a participat deja la astfel de întâlniri pentru care a fost plătit cu 800 de mii de dolari
Pentru Guy
Eu cred, ca in Republica Moldova nu va merge aceasta forma de lupta contra coruptiei.
La noi in tara coruptia este nu numai in structurile puterii in teritorii, la nivel de departamente, dar si la cel mai inalt nivel, ceea ce inseamna, ca cei mai mici repeta exemplul celor mai inalt pusi ca ei.
Functionari inalti, cu adevarat compromisi, nu au fost pedepsiti si ramin in continuare in functii responsabile.
Comunicarea in jurul acestui subiect ar fi teoretic admisibil, daca conducerea de virf nu ar fi implicata in acte de coruptie sau cu adevarat ar avea nevoie sa descopere structuri, care admit acte de coruptie.
In cazul nostru nu este asa.
Exista alte metode de lupta cu actele de coruptie. Aceste masuri pot fi de ordin economic si implementarea lor ar contribui la inlaturarea acestui grav „fenomen” in societate.