Partidul National Liberal si-a tinut congresul de constituire acum doi ani, la 16 decembrie 2006, si a primit certificatul de inregistrare pe 3 februarie 2007. Aceasta i-a permis sa participe la alegerile locale din 2007 si, in raioanele unde a depus liste, a luat 5 la suta, cit era pragul electoral.
PNL si-a extins si consolidat structurile, atragind oameni noi si indecisi, care, conform sondajelor, sint intre 45 si la 55 la suta printre alegatori. Membrii PNL sint oameni care impartasesc principii nationale clare, care au convingeri liberale, democratice.
Sondajele dau PNL intre 2,7 si sub 1 (IPP), si 5-10 (Gallup si alte sondaje – ultimul, “Vox Populi noiembrie-decembrie 2008″, aratind increderea a 8 la suta din alegatori), un alt sondaj Gallup urmind sa ne fie furnizat in curind. In R.Moldova, sondajele depind de finantele partidelor sau de interesele guvernarii, careia ii sint aservite institutiile ce fac sondaje locale.Dupa alegerile din 2007 am avut negocieri pentru crearea unui partid liberal impreuna cu liderul grupului care au constituit PLDM. Din motive neclare, aceasta nu s-a intimplat. Un grup din PNL a plecat la PLDM si negocierile au incetat.
Negocierile au fost reluate cu PLDM acum citeva luni, insa au fost suspendate – PLDM nu le-a reluat dupa aminarea solicitata. Asteptam reluarea negocierilor, insa intelegem: nu fiece partid e gata sa infrunte greutatile si piedicile pe care – intuim – le pot pune Ministerul Justitiei si CEC-ul prin interpretarea legislatiei electorale, apreciate ca discriminatorii si inadecvate.
PNL a lansat mai multe declaratii, propunind o masa rotunda, pe modelul celei din anii 2002-2003, cind Partidul Comunistilor s-a dedat derapajelor antidemocratice. Regretam ca unele partide liberale cheama selectiv alte formatiuni liberale la discutii, iar altele se arata dezinteresate de necesitatea coordonarii actiunilor contra regimului. PNL considera ca aceasta pozitie este o greseala, ale carei consecinte se vor resimti dupa alegeri.
PNL si MAE merg impreuna in alegeri, dupa care vor fuziona, in pofida capcanelor politice si juridice ce pot urma. PNL si MAE ramin deschise dialogului si pledeaza pentru un pol anticomunist. PNL si MAE nu considera ca vor da voturi comunistilor, deoarece – asa cum cunoaste si presa – PLDM, AMN si PL se declara convinse ca vor lua de la 25 pina la 52 la suta si mai mult. Adica, voturile PNL-MAE, daca nu pot merge direct in cosul democratic, vor reveni, indirect, colegilor liberali. PNL-MAE au, insa, convingerea ca vor trece pragul.
Trecerea pragului ar fi, insa, nu numai problema PNL-MAE, dar si a celorlalte partide liberale. Intr-un regim comunist nu conteaza atit pentru cine se voteaza, ci, mai ales, cine numara voturile. Consemnam pariurile puse de liderul PPCD privind cine trece si cine nu trece in Parlament.
Deputatii PNL si MAE, Vitalia Pavlicenco si Ion Neagu, au depus, si din acest motiv, initiativa legislativa de remodificare a unor prevederi ale legislatiei electorale. Efectele legislatiei vor provoca drame politice si nationale in 2009. Contextul politic si electoral este degradat, presa libera e persecutata, Opozitia nu are acces la spatiul public de dezbateri, CEC-ul nu are o viziune clara asupra aplicarii legislatiei electorale – aceasta demonstreaza ca nu exista conditii democratice pentru alegeri libere, corecte si obiective. PNL crede ca si boicotarea alegerilor, propusa pentru discutii de unii lideri de opinie, ar putea fi discutata la o masa rotunda a partidelor.
PCRM si PPCD recurg la toate metodele pentru a se reperpetua la putere, de aceea partidele de opozitie trebuie sa faca Dosarul electoral din R.Moldova si – daca vor participa la alegeri – sa fie gata sa protesteze contra fraudelor. Cazul Pro TV este o veriga din scenariul electoral odios al coalitiei PPCD-PCRM.
In general, PNL considera ca partidele necomuniste ar trebui sa aiba o pozitie coordonata in toate problemele contra guvernarii comuniste, ceea ce ar contribui la depasirea disperarii si neincrederii in societate. Aceasta ar convinge si pe observatorii, partenerii occidentali ca Opozitia este matura, ca isi poate depasi egoismul si coopera in numele interesului national si al integrarii euratlantice.
PNL a fost activ in anul care se incheie. A convocat statutar sedintele BPC si ale Delegatiei Politice Nationale, a tinut conferinte ale organizatiilor teritoriale, a creat Organizatia Femeilor National-Liberale si Organizatia Tinerilor National-Liberali, au fost alesi doi tineri vicepresedinti ai PNL.
PNL a participat la actiunile societatii civile, a initiat manifestari de 27 martie – “90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania” -, la mitinguri dedicate Zilei nationale a Romaniei. PNL a desfasurat Sarbatoarea de 9 Mai – Ziua Europei, a sprijinit Marsul presei libere, a depus, de Ziua Independentei, cu echipa nationala a PNL, flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint, a participat la Dezbaterile publice sustinute de Uniunea Jurnalistilor la Chisinau si in raioane, la proiectele IRI si NDI, a protestat contra adoptarii Conceptiei Securitatii Nationale, tinerii au trimis un mesaj summit-ului NATO de la Bucuresti.
Tinerii national liberali au ocupat locul doi, apoi intii, la Tirgurile aripilor de tineret ale partidelor. OTNL a avut mai multe initiative soldate cu actiuni la care au participat mai multe partide, inclusiv un turneu de fotbal, de 1 iunie, cu finalitate filantropica.
PNL nu a manifestat egoism si a sprijinit initiativele altor partide liberale, desi indemnurile lor publice nu au coincis intotdeauna cu actiunile concrete – indiciu al imaturitatii clase politice.
PNL a participat la campania de alegeri pentru Parlamentul Romaniei, sprijinindu-l pe scriitorul Nicolae Dabija, membru al PNL-Romania si al PNL-Moldova, raminind fidel principiului omogenizarii clasei politice romanesti de pe ambele maluri ale Prutului.
In acest an Eleonora Cercavschi, membru al BPC al PNL, directoarea Liceului „Stefan cel Mare si Sfint” din Grigoriopol, cu sediul la Dorotcaia, Dubasari, a primit Premiul pentru Democratie „Ion Ratiu-2008”, care i-a fost inminat pe 4 decembrie la Washington, pentru cariera dedicata apararii drepturilor copiilor la studii de calitate si promovarea valorilor democratice.
Consilierul PNL Mihai Severovan in Consiliul Municipal Chisinau a avut mereu o pozitie corecta, a dat dovada de verticalitate si profesionalism, fiind unul dintre cei mai implicati consilieri municipali.
PNL are un site, pe care se regasesc toate comunicatele de presa si declaratiile partidului. Vitalia Pavlicenco, presedintele PNL, are un blog – www.pavlicenco.md. Sfirsitul acestui an coincide cu sfirsitul unei legislaturi. Deputatul Vitalia Pavlicenco a facut peste 500 de interpelari, a avut mai multe initiative legislative, inclusiv anularea vizelor pentru cetatenii tarilor-membre ale UE la intrarea in R.Moldova, a colectat 13 semnaturi ale deputatilor pentru modificarea art.11, privind neutralitatea, si 26 de semnaturi pentru modificarea art.13, privind denumirea limbii de stat in Constitutie. Pentru prima oara, in acest Parlament, datorita deputatilor Vitalia Pavlicenco si valeriu Cosarciuc s-a discutat iesirea R.Moldova din CSI.
PNL va continua unificarea fortelor democratice si dupa alegerile din 2009.
Поздравляю PNL (Patria Noastra Libera) с днем рождения. Желаю долгих лет жизни, верных друзей и победы на выборах.
Matusico, mergi acasa sa faci mincare sotului si pisicului.
Sinteti niste amaraiti care fac ceea ce face catelul cind nu are ce face.
La alegeri veti avea 0.05%. Se duce trenul parlamentar. La anul vei scri memorii.
Pentru ceapaev
Eu nu prea gatesc acasa. Gateste sotul meu, iar pisicii nu au probleme – este destula mincare pentru ei de-a gata. Sotul meu este doctor habilitat in filologie, este profesor, seful catedrei de literatura universala la USM, dar si gateste foarte bine. Pacat ca pe blogul meu intra persoane cu un limbaj suburban. Am lasat mesajul pentru a arata ca eu manifest toleranta, insa v-as sfatui sa abandonati aceste „sugestii”, oferindu-le altora, care le merita prin limbajul lor suburban. Din pacate, dintre acestia sint suficienti si printre liberali.
Pentru Rusoaica
Va multumesc.
Felicitari pentru aniversare!
Cu toate ca poate nu era cazul sa enumarati toate meritele PNL. Am impresia de parca ati raspunde la niste intrebari pe care nimeni nu le pune. Eu cred ca cel mai bine era sa scrieti despre pozitia PNL in aceste alegeri care urmeaza, despre ce urmeaza sa intreprindeti si sa evitati formule generalizate de felul: „PNL va continua unificarea fortelor democratice si dupa alegerile din 2009.” Pe mine m-ar interesa mai mult cum ar face nu doar ce ar face.
Citi membri fondatori au plecat din PNL? De ce a plecat din conducerea PNL Mircea Rusu? De ce nimeni din liberalii cu sanse nu doresc sa discute cu Pavlicenco?
Pentru Sava
Mircea Rusu nu a plecat din PNL. V-o poate confirma personal. La urmatorul congres PNL eu il voi propune presedinte de onoare al PNL.
Ceilalti care au plecat – grupul Plesca-Grama, altii – nu se simt bine niciunde, cu mici exceptii. Grupul plecat la PLDM se simte inconfortabil, ca la gazda. Au plecat gindind ca vor fi tinuti acolo ca in palme acolo, insa au trebuit sa munceasca pe rupte, ceea ce nu e prea in genul lor.
De ce nimeni din liberali nu discuta cu Pavlicenco? Pentru ca, exceptindu-l pe Urecheanu, ceilalti doi par sa fie din gruparea Lucinschi. Asta mi-a devenit mai clar azi, chiar mi-au spus-o persoane credibile, din presa si colegi din partid. Iar televiziunile care au fost la conferinta de presa si nu au dat nimic despre PNL, desi au sunat si au mai facut si precizari, sugereaza ca sint inregimentate in unul din doua clanuri – Voronin sau Lucinschi. Asta explica si faptul de ce Filat a disparut in noiembrie 2007 si nu a mai continuat negocierile cu PNL. Cineva, din exterior, nu a agreat faptul. La ce le-ar fi trebuit lor „nationalista” Pavlicenco?
Deci, ceea ce am inteles eu astazi clar – vazind cum au procedat citeva televiziuni si unele agentii de presa/portaluri, – este ca gruparea Filat si gruparea Ghimpu par a fi in cosul lui Lucinchi. Iar in spatele lui Lucinschi, probabil, va dati seama cine sta. Deci, patronii lor nu le dau voie sa discute cu Pavlicenco si Petrencu, pentru ca noi nu apartinem nimanui si le stricam calculele geopolitice. Adica, sintem ai nimanui, nu sintem inregimentati, deci, deranjam ambele clanuri. Impresiile ca Filat si Ghimpu ar fi independenti imi par iluzii frumoase si povesti de adormit pentru cei slabi si naivi. Sa va dea Dumnezeu sanatate sa va convingeti cit de curind ca eu nu am dreptate. Si sa vedem impreuna cine va fi „persoana de compromis” pentru functia de Presedinte al RM in 2009.
Dar – tocmai asta noi, PNL si MAE – vom folosi in campania electorala. Ca noi nu sintem inregimentati. Cred se vor gasi 7 la suta sa ne creada. Daca nu, vor vedea dupa alegeri. Ghimpu, dupa debandada din CMC, Chirtoaca, dupa ce ne invata cum sa votam cite unul, cite doi un Presedinte comunist, si Filat, dupa ce l-a votat pe Voronin, – toti acestia va vor dezamagi. Dar asta va fi pe urma. Voi ii credeti pe cei ce doar va promit sa faca ceva, in timp ce eu, in toti acesti ani – am facut, am expus pozitii, am aparat oameni, am facut interpelari, am facut declaratii obiective, initiative legislative, am colectat semnaturi contra limbii moldovenesti si a neutralitatii, am manifestat curaj neplatit. Este dreptul fiecaruia sa se insele si sa aiba dezamagiri. Nu e mult pina departe…
Pentru socolenco
Noi nu am avut azi timp sa spunem cum vom face ceva. Asta se va discuta pe segmente viitoare. Azi am vrut exact sa dam raspunsuri intrebarilor care ii framinta pe analisti, cetateni si colegii din alte partide. E doar inceputul. Am dat dovada d emulta retinere si corectitudine. Mai departe vom vedea.
„Dar – tocmai asta noi, PNL si MAE – vom folosi in campania electorala.”
Atita timp cit astea-s doar niste presupuneri nu cred ca trebuie sa decideti ca anume asta veti folosi in campania electorala. PNL daca vrea sa ia acele 7% nu trebuie sa spuna ce au facut altii prin CMC si care l-au votat pe Voronin. As crede ca multi aceste lucruri le stiu, deci PNL trebuie sa urmareasca sa spuna lucruri noi in aceasta campanie. Nu am in vedere iarasi deconspirari despre altii, pentru ca astfel le atrageti celorlalti prea multa atentie si uitati de PNL ca participa in campanie electorala si trebuie sa se manifeste. As crede mai potrivit sa spuneti mai mult ceea ce a facut PNL in acesti ani, anume lucruri pe care le considerati putin conoscute dar relevante. Sa spuneti ce va propuneti sa faceti si in ce mod veti realiza. Astfel veti putea folosi timpul de emisie in favoarea PNL si nu in favoarea altor partide facindu-le PR negativ. Parerea mea.
congratulation !
numai uniti,chear daca nu place tot ,veti invinge comunistiiiiiiiiiiii,stalinistiiiiiiiiiii si coruptiiiiiiiiiiiiiiiii !!
The dictatorship must come down in Moldova !
The people and the people only can make that change and they must do so for themselves,for the better future for generations to come !
D-na Pavlicenco, de ce toti din jur sunt dusmanii d-stra? Ba sunt agentii lui Voronin, ba a lui Lucinschi, ba sunt hoti, ba…… Oamenii care au plecat din PNL in majoritatea sa au fost fondatorii partidului, ei v-au ales presedinte PNL. Nu e bine ca turnati zoi peste ei. Nu e bine ca atacati pe Filat si Chirtoaca in ajunul alegerilor. La-ti ponegrit pe Taranu ca s-a vindut lui Filat, ati insinuat ca poate trece la Tarlev, dar nimic din aceste prognize nu s-au adeverit. Deci, pur si simplu ati mintit lumea. Poate totusi problema este in incapacitatea d-stra de a fi lider adevarat?
Da Chirtoaca? No way! Eu chiar nu mi-l inchipui pe primarel legat cu niste funii trase de Lucinschi. Poate indirect, prin Salaru. Si poate nu-si da seama. Nici Ghimpu. Chiar nu-i vad pe ei doi aparatori ai intereselor rusesti.
Cine sunt acele persoane credibile care v-au spus asta? Sunt din SIS cumva? Spuneti-mi daca mai poate fi numit cineva – in respublika noastra – credibil…
Mai credibil mi-ar parea scenariul ca Dabija ar fi fost sustinut in campanie de Patriciu, la indicatiile lui Sturza (dovada sunt voturile romanilor din Kazahstan, angajati ai lui Sturza) si Tolea Munteanu, care i-ar fi cedat „voturile sale” lui Dabija, sfatuit fiind de Andronic, prieten bun cu Becali. Si iar, Dabija fara sa stie (nu-l invinuiesc de tradare. E pacat fara de voie.)
De ce nu iesiti sa va faceti public mesajul intr-o conferinta de presa, sa ne explicati pe sleau cum stau lucrurile in politica moldava? Nu de alta, dar vizitatorii de pe blog nu v-ar ajuta sa treceti de pragul electoral.
Va salut!
Pentru socolenco
Si care ar trebui sa fie pozitia noastra daca altii ne vor ataca mereu? Sa tacem, sa nu spunem nimic. Lupta politica e dura, ori esti aliat, ori ataci. Asa ne spunea un expert venit recent din Letonia, noi fiind invitati prin NDI la discutii cu el.
Ne vor lasa in pace, vom spune doar ce credem. Vor spune ca nu avem sansa si nu trecem in Parlament si s anu ne voteze, vom critica si vom spune totul ce credem despre cei care vor spune. Oare Rosca vorbeste despre toate in cunostinta d ecauza? dar iata el trece, iar „cuminteii” ramin si Rosca le joaca tontoroiul pe cap. Asa l-a disyrus pe matei, ca PFD se tot chinuia – sa dea replica sau sa nu dea, ca „nesansa” a fost folosita cu Matei in 1996, dar si mai tirziu. Asa l-au murdarit amicii lui Tomac pe Dabija si – parca lumnea nu crede – dar picatura cu picatura isi face efectul. Asa ca aici nimeni nu detine adevarul. Vom ataca pe toti care isi vor bate capul de „sansa” noastra. Amintesc – Urecheanu, Ghimpu si Filat au spus ca iau fiecare intre 25-20 si, Urecheanu, – 52 la suta. Deci ii vom da lui Urecheanu voturile, nu comunistilor.
Pentru Jerome
Ba sint funii, si lumea avizata stie, intre gruparea Lucinschi si Gimpu.
Persoane din ziaristica. Eu nu am avut, nu am si nu voi avea niciodata de a face ceva cu cineva de la SIS.
Credibil e mai mult sau mai putin, mai implicati sau mai putin. Oameni care nu au de a face cu clanurile, dar le observa.
Nici nu am auzit ceva despre Dabija si Patriciu, nu cunosc datele, eu am avut sarcina sa aduc oamenii, cu ajutorul sprijinitorilor PNL, la vot, dupa identificare.
Nu stiu daca „Tolea Munteanu” a avut voturi. Eu am auzit ca el a spus ca se teme sa nu s efaca de ris ca nu are voturi si ca nimeni nu-l ajuta, pentru ca fara structura de partid, asa, alandala, nu poti gasi in scurt timp sprijinitori.
Nu mai ies, decit in cazuri exceptionale, la conferinte de presa, pentru ca nu am televiziuni sa dea reportaje, toate televiziunile sint „arondate” cuiva. Asta am vazut-o clar ieri si nu-mi mai fac iluzii. Trecerea pragului electoral nu depinde de vizitatorii blogului meu, insa lupta dintre doua clanuri, despre care am spus, o veti vedea tot mai clar, sint multe exemple care developeaza tot mai mult faptul.
Pentru Ion
Eu nu am dusmani. Dusmani are partea romana de natiune din R.Moldova. Din pacate, „moldovenii” voteaza Stinga, cea care mereu are bani si cumpara increderea oamenilor, pe care, apoi, o inseala.
Ceea ce am spus despre doua clanuri se va vedea tot mai clar. Aveti putintica rabdare.
Eu nu am turnat zoi in capul nimanui. Am spus ca oamenii nu au vrut sa munceasca, sa construiasca partidul, au plecat cu mari sperante in alta parte si s-au trezit cu asteptari inselate. Nu aveti decit sa-i intrebati. Acum sau dupa formarea listelor.
Eu nu am vrut s afiu presedinte al PNL. M-au ales pentru ca nimeni nu a dorit sa-si asume povara presedintiei. Am fost rugata sa mi-o asum.
Eu nu il atac pe Filat sau pe Chirtoaca. Eu imi expun observatiile. Daca voi nu vreti sa le stiti, nu deschideti blogul si nu cititi. Stati in intuneric, probabil ca acolo e cald si bine. Ma bucur ca va plac autoinselarile. Insa asta o fac oamenii slabi.
Despre Taranu nu am ce discuta. Il stie o lume intreaga. Din care parte vor, din aceea il stiu. Eu spun un lucru – nu a muncit. Nu a mers nicaieri pentru ca lumea il stie ca nu munceste, dar ca s ate ia, trebuie sa vii cu oameni, pe care el nu-i are. Lumea spune multe, unii – ca va merge la Braghis, altii – ca in alta parte. Vom vedea. sau poate nu vom avea cce sa vedem.
Blogul e pentru discutii. Pentru ce lucrurile exacte – public documente, in rest – sint judecati de valoare, nu „minteli”. Despre capacitate si incapacitate nu va grabiti, ca nu e cazul. Si nu cred ca sinteti in masura sa judecati. Eu sint un foarte bun organziator, cu putini sau, in general, fara bani. Cu bani fiecare are „capacitate” sa fie bun.
Pentru ionel timis.montreal ,canada
De acord, insa nu toti sint de acord. Probabil ca nu le permit patronii sa isi uneasca eforturile si actiunile.
„Si care ar trebui sa fie pozitia noastra daca altii ne vor ataca mereu?”
Eu nu am vazut sa va atace nimeni doar citeva recomandari de a nu participa in alegeri: Urecheanu facind aluzie ca daca participati dati voturile comunistilor uitind pentru un moment ca el ‘ia’ majoritatea in parlament. Au mai fost si alte opinii in special recomandarea categorica a lui Darie. Poate ca si de la PL sunt voci care spun ca nu trebuie sa participati in alegeri. Doar asta: toti considera PNL un partid fara sanse. Sau poate mai corect ar fi ca astfel va desconsidera. Insa nu cred ca trebuie sa va simtiti atacati. Unii lideri din partidele de opozitie isi exprima atitudinea sceptica fata de PNL si asta poate ca are un scop: de a va scoate din joc in aceste alegeri. Insa daca PNL este atit de convins ca alianta cu MAE ii va salva, atunci nu cred ca trebuie sa acorde atit de multa atentie atitudinii celorlalti si nu trebuie sa se consume lansand mesaje de reactie la atitudinea celor din jur.
„Sa tacem, sa nu spunem nimic. Lupta politica e dura, ori esti aliat, ori ataci. Asa ne spunea un expert venit recent din Letonia..”
Eu dupa votul din 4 aprilie am cam inceput sa ma indoiesc de expertiza celor din west. Cred ca putem si singuri sa ne construim careva principii si fara recomandarile lor. As crede ca trebuie sa faceti anumite concretizari cind cineva incearca sa dezinformeze asa cum a procedat Teleradio-Moldova cu PL in privinta noului cod al invatamintului. Iata doar asa trebuie sa actioneze un partid corect: sa ceara dreptul la replica. Simplu si frumos.
„Vom ataca pe toti care isi vor bate capul de “sansa” noastra.”
Dna Pavlicenco, oamenii au dreptul la opinie ori cum credeti? Lasati sa creada ce vor, dvs demonstrati-le ca nu au dreptate. Daca-i veti ataca ce obtineti? Trebuie sa incepem sa adoptam principii mai civilizate. Lupta politica poate fi dura, insa nu cred ca e cazul sa fie si murdara.
Pentru socolenco
Daca eu atac, atunci ce face Rosca? Si eu, ca si toti, imi exprim punctul de vedere si emit judecati de valoare. Asta nu inseamna atac. Numai ca ceea ce nu va place voi spuneti ca e atac, iar cind altcineva spune ce va place, deja „oamenii au dreptul la opinie”. Am si eu dreptul la opinie, mai ales ca nu voi, ci eu v-am oferit spatiu pe blog pentru ca si aici sa va exercitati dreptul la opinie.
Intrebarea mea este urmatoarea:
daca ati fi un simplu cetatean (dar cu aceleasi cunostinte politice si aceeasi experienta), pe cine ati alege dintre Iurie Rosca si Mihai Ghimpu?
Ce parere aveti dumneavoastra despre situatia nou-creata in jurul bradului de Craciun al primarului Dorin Chirtoaca? E o copilarie, cum zice Voronin? E o copilarie sa ai brad de 25 decembrie in centrul Chisinaului?
Ce v-a spus Ghimpu atunci cand i-ati propus sa creati o alianta? Dar Filat?
Lucrurile astea trebuiesc cunoscute, ca sa nu mai incropim si noi cu mintile noastre obosite scenarii neinchipuite.
Va multumesc.
Spuneti ca nu atacati pe Filat si Ghimpu? Cititi atent ce ati sacris despre acesti actori ai scenei politice moldovenesti putin mai sus. Daca aceasta nu e atac, atunci ce e denigrare? Taranu, in verseunea d-stra, mergea la Filat sau Tarlev, acum il trimititi la Braghis. D-na Pavlicenco, nu ne faceti sa va credem asa cum va apreciaza cei mai duri critici si neprieteni. Ultimul sondaj i-a atribuit PNL 0,4 procente. Cred ca acest lucru trebuie sa va derangeze cel mai mult la doi ani de la reconstituirea PNL!
Pentru Sava
Vom pune pe site si pe blog datele sondajului Gallup, unde partidul are 1,0, iar eu – 10 %. Dar nu va preocupati de noi, pentru ca mergem cu MAE si vom munci bine. Sint nedumerita de Filat care ar spune unora ca nu a fost un congres comun pe 8 decembrie din cauza noastra. Nu e frumos sa spui neadevaruri.
Pentru Jerome
Nu as participa la vot. Nu voi alege intre Rosca si Ghimpu. Pentru ca seamana tot mai mult Ghimpu cu Rosca. Iar Ghimpu-Chirtoaca m-au dezamagit dupa ce Chirtoaca a argumentat cum sa dam cite un vot-doua sa-l alegem la 4 aprilie pe Voronin. Apoi m-a dezamagit ca a picat examenul la alegerile parlamentare din Romania. Nu a trebuit sa fie cu Rosca-Roncea in aceeasi barca.
Situatia in jurul Bradului de Craciun este una umflata. Eu cred ca Dorin Chirtoaca ar trebui sa-si faca imagine cu altceva, nu cu Bradul. Nu e o copilarie sa ai brad de 25 decembrie in centrul Chisinaului, dar nici sa exploatezi la maximum asta. Chiar azi ma sunau oamenii si spuneau ca nu le place treaba asta – ca e prea fortata.
Eu nu am discutat cu Ghimpu. Au discutat oameni de la noi si de la Forul Democrat al Romanilor. A schimbat mereu argumentele. Nu accepta categoric o alianta. Dar e dreptul lui.
Nu incropim nici un fel de scenarii – manifestati rabdare si, cind va veti dezamagi sau daca nu va veti dezamagi, mai veniti pe blog si scrieti asa cum credeti. Ca totuna nu va stiu.
Pentru Socolenco si altii
Cred, ca alegerile pot fi chistigate de candidatii inclusi intr-o lista nationala. Partidele, care nu vor dori sa participe pe o lista unica nationala trebuie sa fie tratati sdrept lista antinationala! TOTI absolut!
Mai bine sa perzi alegerile pe o lista NATIONALA, dechit sa chistigi alegerile pe o lista ANTINATIONALA !!!!! Dar, numai LISTA NATIONALA va invinge in alegerile din 2009!
Seara buna.
Vica,
A fost reusit „refugiul”?
salut, ai aparut, astept mesajul tau
„Si eu, ca si toti, imi exprim punctul de vedere si emit judecati de valoare. Asta nu inseamna atac. ”
Dna Pavlicenco, insa cind spuneti: „Vom ataca pe toti care isi vor bate capul de “sansa” noastra” tot va exprimati un punct de vedere? Mersi.
Vica, lista nationala nu poate fi construita doar de dragul construirii, pentru ca daca si este construita atunci trebuie sa fie un scop, iar scopul in alegeri este intotdeauna cistigarea alegerilor. Daca crezi ca alegerile pot fi cistigate de lista nationala atunci care sunt argumentele? Daca ai urmarit ultimele sondaje atunci cei mai multi care pledeaza pentru un singur partid de opozitie sunt persoanele care au studii medii complete sau incomplete, iar cei care au studii superioare nu-si doresc o astfel de lista. Dna Pavlicenco mereu spune ca iata alegatorii cer lista nationala si de asta si a mers la compromis in 2005 si au creat Blocul Moldova Democrata (BMD). Insa trebuie sa tinem cont ca oamenii chiar daca nu pricep asa mult in politica nu cer lista unica sau un singur partid de opozitie asa de flori de cuc, si ei undeva in sinea lor se gindesc ca doar asa cind este unitate si coeziune in opozitie pot fi invinsi comunistii. De fapt aceasta coeziune nu poate exista asa de la sine, aceasta coeziune se formeaza foarte incet si este un proces legat direct cu gradul de democratizare in tara. Atunci cind vom avea si noi o democratie mai avansata asa cum este in SUA poate ca si la noi vor ramaine doar 2 partide politice sau poate 3. Destramarea BMD in 2005 ne demonstreaza ca noi inca nu suntem pregatiti sa avem coeziunea pe care ne-o dorim si de asta NU trebuie sa mergem inca o data si sa aplicam idei marete prea timpuriu cind nu putem sa ni le asumam si respectam. In asa fel segregarea de care vorbesti mai sus izvoraste din lipsa de cunoastere profunda a procesului politic si evolutia lui in Republica Moldova. Cel putin asta aste impresia mea. Apropo, Vica, din intimplare nu esti membru PNL?
Nu inteleg doamna Pavlicenco, cum a argumentat Chirtoaca votul din 4 aprilie? Lamuriti-ma si pe mine, ca-s strain de toate „secretele” astea.
De ce ar fi picat examenul, cand Tomac a luat majoritatea voturilor din Moldova?
Ce parere aveti despre retinerile abuzive de azi?
de ce nu protestati? de ce asteptati sa vina sa va traga de limba televiziunile? Daca sunteti lideri politici, de ce nu scoateti lumea in strada asa cum a facut-o Rosca? Daca spuneti ca Rosca e imoral si idiot, de ce nu incercati sa faceti pe putin ceea ce a facut el inainte?
Cum naiba vreti sa-i schimbati pe comunisti daca sunteti ouati si clociti si va mancati intre voi, si va turnati galeti cu zoi in cap, dar uitati ca lumea cere de mancare … si culmea, asa flamanda cum este, tot pe comunisti ii voteaza?
maturizati-va, arhimandriti fara de ctitorii!
Pentru Socolenco
„Lista nationala nu poate fi construita doar de dragul construirii, pentru ca daca si este construita atunci trebuie sa fie un scop, iar scopul in alegeri este intotdeauna chistigarea alegerilor. Daca crezi, ca alegerile pot fi chistigate de lista nationala atunci care sunt argumentele?”
Sunt de acord, ca scopul partidelor politice este intotdeauna chistigareas alegerilor pentru a a ajunge la putere.
Pentru electorat este foarte important sa nu se lase mintiti de partidele politice si sa poata intelege scopul adevarat al partidelor , care vor sa prea puterea.
In ultimii 15 ani electoratul a fost mintit de partidele politice si cei , care au fost instaurati la putere, au urmarit interese de grup si nici nu au avut de ghind sa respecte promisiunile sale, au mintit poporul. De acest act nerusinat au profitat comunistii si complicii lor, care in mod democratic /sau poate prin fraudarea alegerilor/ au venit la putere.
Democratia nu are doua capete. Ori este ori nu este. Avem noi democratie?
Lista nationala trebuie sa fie construita in jurul scopurilor „actorilor politici”, care isi propun cu adevarat schimbarea spre bine in aceasta tara!
Eu personal voi face tot posibilul sa sustin in alegeri o lista nationala, care fara teama si transant ma vor convinge ca vor promova iesirea din CSI, aderarea la UE si structurile euroatlantice,
promovarea intereselor nationale si vor demonstra ca sunt capabili sa realizeze aceste scopuri. In aceasta lista trebuie sa fie inclusi oameni curajosi, bine pregatiti/inclusiv tineret/, neimplicati in acte de coruptie, nesantajabili s.a m.d. In Basarabia clasa politica, care sa perindat in acesti ani pe la putere este bine cunoscuta si sta mereu ca in palma. Comportamentul de pina acum ale partidelor politice , a reprezentantilor partidelor promovati la putere este cunoscut.
La ce au fost capabili sa „construiasca” se vede. Dar aceste lucruri nu sunt destul de cunoscute de o buna parte a electoratului din sate, suburbii si de multi cetateni mai putin interesati de ce se petrece in esalonul de virf al puterii, dar care suporta consecintele.
Este foarte important sa ne includem toti cei care constientizam ce se petrece in aceasta „tara”.
Eu ma voi implica! Voi face tot ce imi sta in puteri pentru acest scop.
DVS va veti implica? Ce veti face?
„Apropo, Vica, din intimplare nu esti membru PNL ?”
Admit, ca din intimplare mi se poate intimpla orice, dar numai nu sa fiu membru al unui partid politic din intimplare.
In lipsa de timp nu am reusit sa fiu mai succinta si cred, ca nici destul de convingatoare…..
O zi buna in continuare.
Pentru Guy
„Refugiul” a fost destul de productiv, dar am foarte multe acumulate , care urmeaza sa le pun la punct.
Voi reveni cu un mesaj.
O zi buna.
Pentru socolenco
Da, cind spuni: “Vom ataca pe toti care isi vor bate capul de “sansa” noastra” este un punct de vedere exprimat. Adica – voi ataca, folosind argumente si aratind de ce ei nu trebuie votati. Iar lumea va decide pe cine sa voteze.
Pentru socolenco
Este adevarat ca cereau unificarea fortelor politice in Moldova cei care nu sint obisnuiti sa voteze din convingeri, ci sa voteze intre alb si negru sau sa dea votul util, ca sa nu se piarda voturile. Atunci cind Urecheanu si Untila nu erau puternici, au vrut lista nationala BMD, din care a facut parte si Diacov, si Filat, si Braghis, si Serebrian. Acum ei au alte viziuni, dupa ce lista nationala din 2005 le-a permis sa se intareasca. Sa nu uitam, national-liberalii au contribuit la consolidarea AMN si a BMD.
Astazi necesitatea listei nationale o invoca Forul Democrat al Romanilor, Uniunea Scriitorilor, partidele care – este adevarat – au o sansa nesigura, dar care au contribuit anterior la consolidarea si unificarea fortelor democratice. Argumentul „sa nu participati la alegeri” nu va merge pentru ca fiecare partid a investit si in oameni, si in structuri, de aceea vor sa contribuie la instaurarea democratiei, nu vor sa se subtieze elementul romanesc si sa fie in viitorul Parlament cineva doar cu pozitii echivoce.
Persoane de la FDRM chiar considera ca miza listei nationale este romanismul si eu le dau dreptate. Ca aceasta coeziune sa se formeze, e nevoie de dialogul pe care il resping deocamdata fiortele politice. Ca sa avem o democratie avansata ca in SUA trebuie sa avem un proces de unificare si consolidare, dar nu neconditionata, ci prin dialog si respectindu-se interesul tuturor gruparilor care au format partide. Numai asa va reusi.
Destramarea BMD s-a produs si din cauza ca nu exista unitate politica privind orientarea R.Moldova – spre Est sau spre Vest. Cit se tot chinuie Braghis sa aiba mesaj clar, dar totuna nu e credibil pentru ca vorbeste in doi peri de Romania, de UE, ca sa nu mai spun de NATO, dar cit vom trage plapuma in ambele parti – spre Est si spre Vest – vom ramine cu … cotul gol.
Si in BMD platforma a fost buna, dar nu s-a dorit realizarea – nu iesim din CSI, nu aderam la NATO, nu prea vrem cu Romania, mai bine cu UE ocolind Romania – si unde ajungem cu mesaj echivoc si dedublat? Nicaieri. De aceea si nu rezulta unitatea pe modelul Declaratiei de la Snagov, Romania, unde toate fortele politice in 2005 s-au impacat ca merg spre spatiul euratlantic si basta. Iar noi ne bitiim intre Moscova si Bucuresti si spunem de Strasbourg si Bruxelles ca sa ne ascundem antiromanisumul sau neromanismul. Mesajul UE fara NATO nu e credibil, de aceea si stam pe loc, pentru ca satrapii voroninisti nu vor in NATO, ca sa nu fie sub acelasi scut euratlantic alaturi de romani, adica sa nu se produca astfel cumva unirea cu Romania.
Pentru Jerome
Nu este vorba de nici un “secret” despre cum a argumentat Chirtoaca votul din 4 aprilie. Avansezi pe blog pina dai de o imagine pe care sta Filat, este de la In profunzime, deschizi si asculti. Si acolo Chirtoaca ne explica frumos cum trebuia sa votam pe 4 aprilie pentru un Presedinte comunist. Nimic mai simplu. Daca va va fi greu sa deschideti, eu voi mai posta odata in fata, dar cred ca va descurcati. Deschideti aici http://www.pavlicenco.md/2008/09/23/chirtoaca-filat-despre-4-aprilie-2005/
De ce ar fi picat examenul Chirtoaca? Pentru ca Forul Democrat al Romanilor l-a sprijinit in turul doi de scrutin pe Chirtioaca si el acum trebuia sa-l sprijine pe Dabija, vorbesc de intreg PL. Insa PL s-a dus cu … PPCD, cu Roncea-Rosca si altii ca ei. Iar PPCD e cu PCRM.
Despre „majoritatea” voturilor lui Tomac mai e de vorbit, dar nu acum, ca nu avem timp. Nu va pare straniu ca Basescu, dupa cit l-a folosit Tomac in campanie ca imagine, nu i-a dat cele 46 de voturi (poate cifra nu este chiar exacta), ca sa treaca el in Parlament? Cum credeti – de ce nu i le-a dat?..
Nu cunosc inca ce retineri abuzive au fost azi, dar in Parlament am vorbit dur contra politiei legat de Anatol Matasaru cu magar si purcel. Stat poltienesc, nu saga.
Nu protestam mereu pentru ca nu avem o armata sa nu faca nimic si numai sa sara la proteste. Noi avem o sedinta importanta duminica si ne pregatim de ea, nu le putem face chiar pe toate odata. Si-apoi cind protestezi si televiziunile nu le arata oamenilor protestul sa ii mai incurajeze, nu stiu daca ramine o metoda buna cind televiziunile sint „arondate”.
Nu asteptam nici un fel de tragere de limba de la televiziuni. Nu ma consider lider politic, ci sint presedinte ales de partid. Nu am pretentii de lider. Imi duc jugul asa cum pot, fara mari mofturi, ambitii si pretentii. Am pretentia sa spun ce cred, ceea ce nu place nici celor de stinga, nici celor de dreapta. Dar nu mor de amar.
Ce a scos Rosca in strada de-a lungul anilor au fost scenarii izvorite din tranzactii comercial-politice, pentru asta el a devenit bogat, „frumos” si zimbaret. Noi cind scoatem oameni, o facem din convingere, nu din interes meschin.
Nu noi ii vom schimba pe comunisti, ci voi, prin votul vostru. Lumea este flaminda pentru ca a votat mereu stinga antiromaneasca. Dar sub masca europeana se mai ascund multi promoscoviti, de aceea „ne si mincam”, probabil, intre noi.
Daca lumii ii plac in continuare comunistii, sa-i voteze, nu sint probleme. Ce voteaza, aceea maninca. Daca voua va este totuna pe cine voteaza lumea si nu va implicati, inseamna ca lucrurile vor merge cum merg – cind mai bine, cind mai rau.
ORICE-AR SPUNE ALTII, PNL ESTE IN CURS DE CONSOLIDARE SI, LA O ASEMENEA VIRSTA FRAGEDA, SA AI ASEMENEA SUCCESE TOTUSI INSEAMNA CEVA. ESTE UN PARTID CU SANSE PE ESiCHIERUL POLITIC DIN RM, AVIND IDEI, UN LIDER DEMN CA PAVLICENCO, PLANURI SI DEJA REALIZARI FRUMOASE. TINETI-O TOT ASA!!!
Pentru Jerome si toti-toti-toti care ati avut indoieli…
De pe http://www.unimedia.md/index.php?mod=home&hmod=newsbyid&id=8736
Scris de lica la 19 Decembrie 2008, 11:42
Lucinschi susţine un partid care aduce schimbarea! Totul e clar! PL-înseamnă Petru Lucinschi. Vitalia a avut dreptate.
Scris de dănuţ la 19 Decembrie 2008, 11:48
PL-Petru Lucinschi. Fariseii s-au dat de gol! Lucinsci va susţine un partid care aduce schimbarea.
Scris de Sa luam atitudine! la 19 Decembrie 2008, 11:49 P.L.-Petru Lucinschi. Partid care aduce schimbarea? Limba engleza? Dubios fratilor. Se pare ca nu Tomac i-a daruit Mercedesul lui Ghimpu ci Lucinschi. Se reorienteaza bine ghimpele.
Scris de Orbit bez Sahara la 19 Decembrie 2008, 11:50 Pe linga raul facut de omul asta Vladimiru’ nici nu se compara … numai modificarea in Constitutie (regim parlamentar) cit rau a lasat din urma lui.
Scris de Anfiled la 19 Decembrie 2008, 11:52
Si acum vrea cu orice pret sa revina la putere. Cea mai sigura cale e prin intermediul ghimpelui, caruia ii face cadouri de zeci de mii de euro. Si nici televiziunea fiului Chiril nu se comporta rau deloc cu Chirtoaca.
Scris de istoric la 19 Decembrie 2008, 11:53
Aha, va sustine PL-ul care ii reprezinta shi initsialele!!!
Scris de dănuţ la 19 Decembrie 2008, 11:58
PL-Petru Lucinschi! Vine shimbarea!
Scris de CetateanX la 19 Decembrie 2008, 12:00
bravo pldm, ati reusit sa deconspirati PL, acuma ramine sa mai postati comentarii cit mai multi cu aceeasi idee :))) haideti cu totii copy+paste :)))
Scris de gita la 19 Decembrie 2008, 12:02
Acum multe lucruri se clarifică. Iată de ce Ghimpu nu-l critică oe Roşca şi au avut aceeaşi candidatură pentru Parlamentul României-Tomac. PL înseamnă Petru Lucinschi.
Scris de anastasia la 19 Decembrie 2008, 12:04
Chiar Lucinschi a creat PL-ul? E adevarat?
Scris de CetateanX la 19 Decembrie 2008, 12:06
chiar nu ai stiut? esti sustinatoare a pldm, iar astia trimbiteaza prin tot orasul ca e asa si tu inca intrebi :)))
Scris de laura la 19 Decembrie 2008, 12:08
Mare noutate! Despre relaţiile foarte strînse dintre Lucinschi şi Şalari ştie toată lumea. Şalaru cu un grup de frontişti a fost în 1989 în Tadgikistan unde PL lucra secretarul 2 al CC şi l-au invitat în Moldova. Lucrul s-a produs în noiembrie 1989 şi ulterior Lucinschi şi Ion Hadîrcă erau de nedespărţiţi ,aşa cum de nedespărţit sunt Hadîrcă şi Ghimpu. Vine schimbarea cu Lucinschi în proţap . PL-Petru Lucinschi!!
Scris de lica la 19 Decembrie 2008, 12:18
Domnilor membri ai PL. cereţi stenograma şedinţei Parlamentului din 29 ianuarie 1993 şi vedeţi pentru cine a votat Ghimpu la funcţia de şef de Parlament!!
Scris de lica la 19 Decembrie 2008, 12:21
Citiţi şi concluzionaţi. Preşedintele nu trebuie să fie un tată ci un fecior tînăr,să cunoască engleza şi să aducă schimbarea. Totul este clar. PL-Petru Lucinschi!!
Scris de dănuţ la 19 Decembrie 2008, 12:23
„Preşedinte trebuie să fie un fiu iubit,să cunoască engleza şi să aducă schimbarea!!! Şi bradul, mai adăugăm noi!
Scris de CetateanX la 19 Decembrie 2008, 01:06
poate privim si mai inainte, prin anii ’70 – ’80 sa vedem cine cu cein a fost prieten? Si eu am avut prieten 10 ani in urma, cu care azi nu mai vorbesc. Pot eu in cazul dat sa spun ca sunt legat frateshte cu el?
Scris de republicanul la 19 Decembrie 2008, 01:30
Filatelistii au dreptate partial cand spun ca lucinschi nu-i mai sustine. Si toate astea din cauza ca lucinschi nu mai poate sa-i faca concurenta lui voronin, care a devenit sustinatorul principal al lui Filat. Mai filatelistilor, PL nu baga in seama ppcd fiindca acest partid exista numai in imaginatia bolnava a lui vorosca si a lui Filat.
Scris de Implicare la 19 Decembrie 2008, 01:31
Nu e clar un pic: PL-schimbare.Cred ca ar trebui sa fie invers: PL-martiriii sarmani ai Natiunii, in frunte cu deadea Misa!
Scris de Impartial la 19 Decembrie 2008, 01:41
Haideti sa fim corecti! Nu Chirtoaca, dar Filat sustine „Sistemul mixt 50 la 50 este cel mai optimal”.
Nu Chirtoaca, ci Filat a fost ministru-randunica.
Prihvatiz arile,vanzarile de avioane, contrabanda le-au facut Lucinschi, Pasat, Filat…
In concluzie PLDM = Pe(n)tru Lucinschi Draga Moldova
Scris de Impartial la 19 Decembrie 2008, 01:43
Lucinschi a uitat sa precizeze ,,…si sa-l cheme Filat”
Scris de RauL la 19 Decembrie 2008, 01:52
nu inteleg un lukru simplu,de ce PLDMistii tot critica PL-ul : )) parca vati declarat anticomunisti acum deja si anti liberali? nu mas mira de loc daca ati proceda in 2009 ca Rosca in 2005 😀
Scris de dănuţ la 19 Decembrie 2008, 02:23
Raul,dacă eşti obiectiv,citeşte comentariile penale ale republicanului şi pe urmă mai discutăm
Scris de lica la 19 Decembrie 2008, 02:27
Raul, cum puteţi fi atît de obtuji. Patru comentarii la rînd anti pldm, şi tu după
Pentru tine
Daaaa!!! Daca stau bine si ghindesc, se mai contureaza o filatura ghimpoasa.
Selaru a reaparut acum pe scena politica revenind din sinul afacerilor cu petrolul di Cazahstan, unde trudeste Anatol Stati sau Oamenii lui Lucinschi? Ghimpu l-a votat pe Lucinschi presedinte de tara ?
Cred, ca poate fi si o figura de tip: PLDM a incercat in mai multe rinduri sa distruga PNL si nu a mers….
PLDM nu a construit marele lui proiect politic pe alta aripa dechit pe cea liberala, unde si asa inghesuiala este mare. Filat a devenit deputat pe lista „Rindunica” lui Lucinschi.
Toate istoriile cu dosarele penale, legate de avioane, rachete si dracu mai stie ce parca tot se leaga si de numele lui Filat si altii.
Filat a declarat nu demult, ca la partid va adera o personalitate marcanta despre care se va spune chind va veni timpul!
Ghimpu oare sa primeasca cadouru de la „crisa”?
Parca seamana sa fie ceva in sensul acesta. Daca judecam dupa declaratiile despre veniturile lui Ghimpu putem deduce, ca nu a avut venituri altele dechit bani marunti , „de buzunar”….
Ce se intimpla fratilor?
Ghimpu si Filat chistiga alegerile si il instaureaza pe careva din „feciorii tineri”, care neaparat stie engleza su este neaparat sa stie Romana? Doar rusa o stiu deocamdata toti cei, care au atins deja virsta de 30 de ani !
Partidele cu „sanse” vor capitularea neconditionata prin disparitie a partidelor mici……nici vorba de lista nationala….
Ce dracu sa insemne toate acestea ? Ce prostii imi vin in cap ?
Oare vor reusi sa ne potcoveasca atit de iscusit ?
Sa-mi ajute cineva, sa-mi lamureasca, sa ma abata de la acest vis groaznic!
Pentru tine,
Am mai citit si unele expuneri la unimedia pe 2009.md si am inteles mai multe lucruru. in intarirea argumentului , ca Anatol Selaru a lucrat la ASCONI GRUP la Anatol Stati si oamenii lui Lucinschi.
Si sa vezi cum il apara tot la md.2009 Ion Bargan, care prin anii 90 avea numai 2 anisori de zile si vorbeste despre cenaclu „Alexei Mateevici”!!!!
Mari tragatori de sfori……..Lucinchistii astea tip Selaru. Intr-adevar de ce nu se scrie mai mult despre activitatile lui Selaru ?
„Sa nu uitam, national-liberalii au contribuit la consolidarea AMN si a BMD.”
Dna Pavlicenco, dvs cind mergeti prin teritoriu trebuie sa explicati ca nu merge nici un fel de lista nationala acum, pentru ca asa cum dvs nu cedati usor tot asa nu cedeaza nimeni si doar alegatorul poate face dreptate si da mandat votind un singur partid.
Nimeni nu a spus ca nu ati contribuit la consolidarea BMD, dar atita timp cit nu explicati alegatorului de ce acum nu este viabila idea cu lista comuna atunci la fel contribuiti ca peste ei sa planeze idei utopice pe care nu avem cum le realiza.
BMD a fost acea experienta din care trebuie sa trageti concluziile si sa le spuneti alegatorului, nu-i lasat sa fie scufundati in nestiinta, in naivitate. Explicati-le cum pot sa faca Schimbarea in 2009.
„Astazi necesitatea listei nationale o invoca Forul Democrat al Romanilor, Uniunea Scriitorilor, partidele care – este adevarat – au o sansa nesigura, dar care au contribuit anterior la consolidarea si unificarea fortelor democratice.”
Astazi aceasta idee o invoca toti cei care cunosc foarte putin despre ceea ce se intimpla pe scena politica din Moldova si eu personal nu pot accepta niste recomandari de la cei care cel putin nu se intereseaza, nu se informeaza. Eu nici nu vreau sa ascult de asa persoane si nu inteleg cum dvs mai sperati la liste comune.
„Argumentul “sa nu participati la alegeri” nu va merge pentru ca fiecare partid a investit si in oameni, si in structuri..”
Eu cred ca pe nimeni nu trebuie sa incomodeze ca mai multe partide mici sau mari vor participa la alegeri, asta este democratic si cred ca mai putin trebuie sa va atinga recomandarile de acest fel.
„Persoane de la FDRM chiar considera ca miza listei nationale este romanismul si eu le dau dreptate.”
Dna Pavlicenco, miza asta este doar pentru o categorie de persoane, persoane care sunt din neam curat romanesc, dar care se trag si din neamuri de rusi, ucraineni aceasta perspectiva nu-i prea bucura. Romania nu-si trateaza cum trebuie proprii cetateni, ce sa mai spunem de cei pe care-i identifica ca rusi doar pentru ca au nume rusofone?
„Ca aceasta coeziune sa se formeze, e nevoie de dialogul pe care il resping deocamdata fortele politice.”
Eu cred ca acest dialog trebuie sa existe insa in mai multe niveluri: partidele cu pondere sa discute la primul nivel, cele cu mai putina pondere sa discute la nivelul doi si cele mici sa poarte discutii la nivelul trei.
Iata asa vad eu o discutie normala si nu cred ca trebuie sa va suparati pe PLDM ca nu va invitat din prima la acel consiliu de dialog invitind doar pe AMN si PL. Eu cred ca au procedat corect, pentru ca potrivit sondajelor aceste partide trec precis pragul.
La fel foarte bine ca PNL a putut sa ajunga la discutii cu MAE si negociaza modalitatea de participa in alegeri. Deci aceste discutii exista intre partidele la nivelul II, intre cele 3 partide de la nivelul I inca nu atit cit s-a dorit, dar dupa alegeri cind vor avea ce negocia, atunci precis ca vor fi discutii, poate ca vor dura si o luna doua pina se vor intelege, dar principalul este ca vor exista.
Toti cedeaza dar greu. Deci nu trebuie sa spuneti ca nu exista discutie, cel putin trebuie sa ne bucuram ca potentialul partidelor de opozitie se mareste, iar daca PNL impreuna cu MAE reusesc sa treaca pragul, atunci dupa fuzionare cred ca veti fi invitati la discutii de primul nivel.
„Ca sa avem o democratie avansata ca in SUA trebuie sa avem un proces de unificare si consolidare, dar nu neconditionata, ci prin dialog si respectindu-se interesul tuturor gruparilor care au format partide. Numai asa va reusi.”
Sunt de acord si consolidarea se va produce prin fortificarea si mai mult a partidelor care au imagine foarte buna acum. Campania electorala va arata cine este cel mai tare si mai puternic si cine trebuie sa cedeze mai mult daca ia mai putine procente. Iata asa este democratic, sa cedezi atunci cind vezi ca nu ai ponderea pe care ai crezut ca o vei obtine. Doar in asa mod se va reusi.
„Destramarea BMD s-a produs si din cauza ca nu exista unitate politica privind orientarea R.Moldova – spre Est sau spre Vest.”
Pai, parca dvs nu stiati sau nu intuiati acest lucru, ca BMD se va destrama. Acest lucru era cunoscut. Acum daca AMN se crede asa tare iata o sa vedem cit de multe procente vor lua in 2009, pentru ca tare ma tem sa nu ramana el la acelas nivel sau chiar mai jos de PLDM ca forta politica.
„Cit se tot chinuie Braghis sa aiba mesaj clar, dar totuna nu e credibil pentru ca vorbeste in doi peri de Romania, de UE, ca sa nu mai spun de NATO, dar cit vom trage plapuma in ambele parti – spre Est si spre Vest – vom ramine cu … cotul gol.”
„Alianta Braghis” nu mai poate produce rezultatul din 2001 si sondajele vorbesc. In general nu cred ca trebuie sa ne preocupe asa tare Braghis pentru ca el va face ce va face si tot va cauta sa ajunga in parlament. Nu este exclus ca PSD sa revina la discutiile cu PD chiar daca pina acum au fost fara succes.
„Si in BMD platforma a fost buna, dar nu s-a dorit realizarea – nu iesim din CSI, nu aderam la NATO, nu prea vrem cu Romania, mai bine cu UE ocolind Romania – si unde ajungem cu mesaj echivoc si dedublat? Nicaieri.”
Eu cred ca dvs puteti intui toate aceste lucruri, pentru ca nu are cum un Gutu care a fost comunist pina la renastere nationala sa voteze iesirea din CSI. Chiar ati fost atit de naiva? Cel putin eu nu va cred ca ati crezut in acea platforma. A fost una populista.
„De aceea si nu rezulta unitatea pe modelul Declaratiei de la Snagov, Romania, unde toate fortele politice in 2005 s-au impacat ca merg spre spatiul euratlantic si basta.”
La noi situatia este mai complicata, pentru ca exista o mare influienta atit politica cit si mediatica din partea Rusiei ceea ce nu era in Romania. La noi asa ceva nu poate fi, cel putin acum, doar la nivel declarativ poate.
„Iar noi ne *** intre Moscova si Bucuresti si spunem de Strasbourg si Bruxelles ca sa ne ascundem antiromanisumul sau neromanismul.”
Eu cred ca in 2009 partidele pro-EU vor avea o mare sansa sa cistige alegerile, iar asta anume din cauza ca in 2007 Romania a fost primita in UE si noi suntem vecinii UE. Conform sondajelor peste 70% sunt pro-UE, asta conteaza.
Conteaza ca in fruntea tarii sa ajunga forte sanatoase care sa poata explica maselor ce inseamna NATO si de ce trebuie sa acceptam acest spatiu de protectie, pentru ca altfel nu avem cum sa ajungem in UE. Aversiunea fata de NATO este cultivata cetatenilor nostri in primul rind de canalele mediatice pro-rusesti.
Dar nu mai conteaza acest lucru, oamenii au vazut si s-au convins ca UE nu mai este atit de departe si sper sa avem si o participare mai considerabila, peste 70% sa participe si atunci cu siguranta vom avea o victorie deplina contra comunistilor.
„Mesajul UE fara NATO nu e credibil, de aceea si stam pe loc, pentru ca satrapii voroninisti nu vor in NATO, ca sa nu fie sub acelasi scut euratlantic alaturi de romani, adica sa nu se produca astfel cumva unirea cu Romania.”
Deja nu cred ca trebuie sa ne intereseze atit de mult ce vor sau nu satrapii lui Voronin. Ei deja pierd autoritatea in tara, asta nu trebuie testata de sondaje, asta se simte.
Comunistii sunt stresati ca pierd sforile, insa nu mai pot intreprinde nimic. Pot doar sanctiona, intimida, a face ceva mutari de persoanal, care seamana mai mult ca o baricadare, dar daca se baricadeaza atunci inseamna ca ii paste pericolul. Acum sunt cel mai optimist, in 2009 nu vad nici un guvern comunist.
Pentru socolenco
Nu am de gind sa merg nicaieri in teritoriu sa vorbesc impotriva listei nationale. Vor vorbi contra cine nu o vrea si vor vorbi pentru cei din societatea civila care o vor. Noi, PNL, ne consolidam in teritoriu. Chiar astazi am creat structura buna la Singerei si am avut o intilnire interesanta cu cetateni rusolingvi din Balti. Si mergem inainte.
R.Moldova ori are un viitor ca al doilea stat romanesc, ori nu are deloc. In R.Moldova sint 80 la suta de romani si ei trebuie sa aiba conditii sa se manifeste, sa se identifice drept romani.
Alogenii trebuie si – vrem nu vrem – vor trai intr-un stat romanesc. Sa-i dam pace Romaniei si sa ne ocupam de noi. Sa le demonstram romanilor ca ei gresesc in privinta noastra.
Nu am nici o suparare pe nimeni. Daca eram profitori, mergeam, poate, cu PLDM, dar sintem oameni de principii si mergem cu MAE, care are si principii, si dorinta de a lupta.
Daca lista nationala este irationala, nu vad de ce PLDM, AMN si PL ar avea un dialog…
In viata asta nu poti fara principii si documente adoptate, votate, de care sa te conduci. Poate pentru Urecheanu platforma a fost o hirtoaga lipsita de importanta, ea, insa, a fost prezentata alegatorilor, ea trebuie promovata. Tocmai pentru ca am luat in serios platforma si am promovat decizii in partid pe baza ei am fost eliminata. Dar am ramas cu principii.
„Daca lista nationala este irationala, nu vad de ce PLDM, AMN si PL ar avea un dialog…”
Acele partide au vrut discutii pentru a va exclude pina la urma ori pentru a va ingradi cite putin.
Iata aici trebuie sa apreciati decizia PL de a nu accepta acel consiliu de dialog, discutii si coordonare a actiunilor in alegerile din 2009. Pur si simplu nu era PLDM partidul cel mai indicat sa faca acest lucru. Cred ca poate AMN putea fi cel mai indicat insa nu au riscat sa fie refuzati, iata de ce nici nu au incercat sa faca ceva propuneri directe PL-ului. Decizia PL-ului de a merge singuri fara a-si coordona actiunile este cea mai corecta. Cred ca trebuie sa apreciati asta, pentru ca aceasta decizie la fel emana principialitate. Eu apreciez aceasta decizie a PL-ului. Discutiile vor avea loc doar dupa alegeri cind fiecare avind un rezultat va putea negocia in baza lui.
Daca PNL este principial asa cum spuneti atunci nu va legati cu cei care stiti ca nu-si tin promisiunile si nu vor sa actioneze conform programului elaborat si prezentat in alegeri. Mergeti cu cei in care aveti incredere. Anul 2009 va arata la toti care sunt cei mai puternici, iar pentru asta trebuie toti sa participe singuri ori daca au dubii in privinta trecerii pragului sa mearga impreuna cu alte partide mai mici pe o la lista a unui din ele.
Si daca sunteti principiala cu adevarat atunci nu mai atacati nefondat PL-ul ori alt partid. Pe mine pur si simplu ma intristeaza faptul ca dvs faceti atit de des trimitere la cazul cela in care Dorin si-a expus opinia fata de evenimentul din 4 aprilie. Nu cred ca astfel va veti ridica. Din contra simt tot mai mult dezgust fata de PNL. Va rog sa constientizati ca nu astfel veti cistiga increderea cetatenilor. Tinerii prin definitie pot face greseli, iar asta pentru ca nu au experienta celor ca dvs. Insa nici dvs nu mai trebuie sa-i contestati atit de aspru. Daca sunteti binevoitoare atunci demostrati asta. Nu cred ca-l ajutati pe Dorin cumva facind atit de des trimitere la acel caz.
Dna Pavlicenco, unde va sunt tinerii din PNL?? Unde sunt acei tineri din PNL care nu gresesc niciodata? Ei nici macar nu vin aici pe blogul dvs sa se exprime liber, sa emita niste rationamente de valoare. Cel care nu face nimic nici nu greseste.
Aveti grija de tinerii din PNL si nu va mai preocupati atit de mult de tinarul din PL pe nume Dorin Chirtoaca. Si n-o spun asta cu rautate, insa ma simt revoltat pentru ca ne tot spuneti ca aveti tineri versati in PNL, insa eu nu cunosc nici unul si daca lor le place cum dvs atacati asa cu orice ocazie pe Dorin Chirtoaca atunci nici nu vreau sa-i cunosc.