Chisinau, 15 decembrie ( INFOTAG ). In R. Moldova nu exista nici un partid politic care s-ar bucura de increderea majoritatii populatiei. Totusi, cel mai inalt raiting la acest capitol il detine Partidul Comunistilor – 34% din respondenti, urmat de Alianta „Moldova Noastra” – 24%, Partidul Liberal Democrat – 22%, Partidul Liberal – 15%, Partidul Democrat – 14%, Partidul Popular Crestin Democrat – 11%, Partidul Social Democrat – 10% si Partidul Miscarea „Actiunea Europeana” – 10%, Partidul National Liberal si in Partidul Uniunea Centrista – cate 8%, in Miscarea Social-Politica Republicana „Ravnopravie” si in Partidul Popular Republican – cite 5%.
Dupa cum transmite INFOTAG, aceste date se contin in studiul sociologic „Vox Populi noiembrie-decembrie 2008” realizat de catre Asociatia Sociologilor si Demografilor din Republica Moldova in cadrul proiectului „Experienta internationala a asigurarii procesului electoral cu informatie sociologica”, initiat in septembrie 2008 de Asociatia Oficialilor Electorali din Europa. In cadrul sondajului „Vox Populi noiembrie – decembrie 2008” au fost efectuate cercetarile in perioada 25 noiembrie-10 decembrie 2008 pe un esantion de 1578 respondenti din 76 localitati, exclusiv regiunea transnistreana, cu o eroare maximala de +2,6%.
Sondajul a demonstrat ca, in cazul in care alegerile s-ar desfasura in prima duminica (care urmeaza dupa sondaj), atunci 49% din respondenti ar merge in mod cert la vot, 30% probabil ca s-ar prezenta. Doar 8% sunt siguri ca nu ar merge.
„Daca in duminica care urmeaza dupa sondaj ar avea loc alegeri parlamentare, o mare parte din respondenti (38%) nu ar sti cu cine sa voteze. Cu alte cuvinte, 4 din 10 respondenti nu si-ar fi putut exprima doleanta civica, n-ar fi putut face o alegere intemeiata. Din cei determinati cei mai multi au pledat in favoarea PCRM – 21%. Acesta este urmat de catre AMN – 9%, PLDM 8%, PL l – 7%, PDM, PPCD si PSDM – fiecare cate 3%. Celelalte partide si miscari politice au acumulat
sub 3%”, sustine Victor Mocanu, presedintele asociatiei.
El sustine ca sondajul a demonstrat ca 38% din populatie s-au dat cu parerea ca sansele partidelor de opozitie, care au aceleasi programe politice vor spori daca vor candida la alegerile parlamentare din 2009 pe o singura lista, iar 5% – ca ele se vor micsora.
„Doar fiecare al zecelea intervievat a fost de parerea ca in Moldova nimanui nu-i este frica sa-si exprime deschis convingerile politice, fiecare a patra persoana a opinat ca majoritatii ii este frica, 32% – ca multora le este frica, 22% – ca unora le este frica. 9% dintre respondenti nu si-au format o opinie in aceasta privinta. Tot in acest sondaj, 28% din populatie considera ca viata lor este controlata in intregime de altcineva, 41 la suta n-au fost de acord cu aceasta afirmatie, iar fiecare al patrulea respondent n-a fost in stare sa se pronunte pe marginea problemei date”, a spus Victor Mocanu.
Acelasi sondaj mai releva ca 75% dintre respondenti au opinat ca coruptia este larg raspindita in organele de conducere ale tarii, doar 4% nu au fost de acord cu aceasta. Cercetarea a mai aratat ca interesul fata de politica in randul locuitorilor tarii continua sa fie destul de scazut. Doar 15% din cei chestionati au mentionat ca sint interesati de politica, 5% sint „foarte interesati”, 31% din respondenti nu se intereseaza de politica, iar alte 15% nu se intereseaza deloc.
Ar fi mai bine sa relatati ca PNL ar acumula la alegeri un procent de voturi in limita margei de eroare, deci, 0,1 procent.
D-na pavlicenco, o fi 8% incredere, dar cate voturi veti acumula?
Singuri, sigur nu treceti de 1%. Si PSD se bucura de 11% incredere in 2004.
Pentru Sava
Ceea ce ati scris aici relatati Dvs. Noi spunem ce credem noi. Vedeti – nu va impiedicam dreptul sa va spuneti opiniile.
Pentru mxg
PNL din Romania a pornit de la 2 la suta, dar a avut un succes si a guvernat. Noi nu vrem ca in Parlament sa fie doar partide nesigure pentru noi prin mesajul si posibila lor pozitie. PNL are o pozitie clara si va lupta, impreuna cu MAE – impreuna cu dumneata sau fara – ca sa poata apara valorile democratice si nationale in Legislativ. Noua nu ne prea plac partidele care spun in documente ca sint pentru iesirea din CSI, pentru NATO si relatii speciale cu Romania, pentru limba si identitatea romaneasca, dar, in realitate, nu accepta aceste pozitii. Noi luptam exact pentru ceea ce spunem.
автор, а тебя спамят? а то достали уже. как ты со спамерами борежся?
Dna Pavlicenco, de ce PNL nu fuzionează cu PL, PLDM? Nu cred că doctrinar este vreo problemă. Dacă sincer azi nici măcar PCRM nu mai este un partid doctrinar (analizînd politicele economice pe care le face). Deci care este problema. Sau poate cuiva nu convine să fie simplu membru de partid… numai decît vrea să fie ŞEF.
Cum veţi explica alegătorului că cele 1,5 procente acumulate de partidul DVS se vor duce din nou la PCRM!
Şi stimată doamnă oare a fi demn, înseamnă a fi şi mîndru?
Doamna Pavlicenco. Cu tot respectul fata de dumneavoastra, dar cred ca dumneavoastra nu prindeti urmatorul parlament, chiar daca participati pe o lista comuna cu domnul Petrenco.
Eu cred ca daca dumeavoastra intr-adevar doriti sa faceti careva schimbari sau sa elimenati comunishtii de la putere atunci trebuie sa fuzionati pe o lista comuna cu alte partide mai puternice. Cu toate ca declarati ca voturile dumneavoastra se vor duce la Liberali in caz ca nu treceti, oricum o parte mare din voturi vor pleca la comunishti. Cit n-am fi de patrioti, dar trebuie sa privim real la lucrurile ce se intimpla la noi in tara. Comunishtii cum n-ar fi vor avea cea mai mare parte din parlament. Opozitia va putea bate pe comunishti doar prin coalitie. De aceea vad practic non sens participarea a mai multe partide liberale.
Pentru Dumitru
PNL nu fuzionează cu PL sau PLDM din mai multe motive. 1. Nu are loc un dialog. 2. Presupun ca cineva din anturajul echipelor de conducere nu accepta PNL, pentru ca e prea „nationalist”, desi PL are, practic, acelasi mesaj ca si PNL. 3. Nu le place Pavlicenco (eu nu precizez daca ei mie imi plac) si zic aproximativ asa: „Ei, astazi ia loveste in comunisti, dar miine va lovi in noi. Dar noua oare asta ne trebuie? Nu ne trebuie!” 4. Se intreaba de ce oare ar trebui „sa care pe cineva (pe PNL) in spate in Parlament”? Adica, e mai bine sa dam 3-4 mandate prin alegeri si lupta reciproca celor ce vor invinge, decit sa luam odata impreuna mai mult si sa nu dispersam voturile?
In plus, cu PLDM – mai exact cu Filat – ne-am inteles acum un an sa facem un congres comun, dar pe la mijlocul lunii octombrie Filat a disparut si nu a mai aparut decit hat dupa Anul Nou. L-am intrebat – ce s-a intimplat? A spus ca imi va spune mai tirziu. Astept. Repet – pentru ca nu sint sigur ca ati mai citit ceva pe blog despre asta, desi sint scrise multe – ca nu am avut cu Filat discutii despre nici o functie in afara de faptul ca il acceptam ca presedinte. Discutiile au fost de vreo 7 ori ori in diferite formate -de la trei pina la 11 persoane.
La PLDM nu vom merge, desigur, toti ca simpli membri de partid. Nu asa se fac fuzionarile. Daca sinteti de la PLDM si vedeti astfel lucrurile, v-as spune ca ati si raspuns la intrebarea pe care mi-ati adresat-o.
Nu mi-am propus sa fiu seful lui Filat. Imi amintesc – Serebrian spunea, intr-o declaratie, ca e gata sa ii fie adjunct. Eu nu am spus nici asta. Dar nici nu ma consider mai slaba sau mai necurajoasa, mai nepregatita ori mai nereprezentativa decit unul dintre cei 17 vicepresedinti (poate gresesc) ai PLDM.
Cele 1,5 sau 5,99 la suta din voturile alegatorilor nu se vor duce la PCRM, ci se vor duce la AMN, care v-a promis sa ia 52 la suta din voturi. Si-apoi ce fel de categorie fizica sau palpabila este „sa le explicati alegatorilor”? Caror alegatori? Cui i-au explicat sau care partid a murit de rusine in 2001, cind au luat cite 1-2-3 procente si nu au trecut in Parlament, trecind comunistii? A murit de rusine PPCD pentru ca a votat pe 4 aprilie pentru Voronin? Dumneavoastra – v-a explicat vreun partid, cu coada intre vine, de ce a gresit? Si ce le-ati spus? I-ati iertat cumva?
A fi demn inseamna a fi si mindru, dar nu inseamna sa fii orgolios. Ruseste e cam asa – gordosti si gordelivosti.
DACA PAVLICENCO NU MERITA, ATUNCI CINE? – VORONIN, TKACIUK, TARLEV, OSTAPCIUC SI LISTA POATE CONTINUA CU SERIA DE BOSOROGI COMUNISTI?.. AM IMPRESIA CA SE SCRIE NUMAI DIN INVIDIE SI DIN RAUTATE. DACA ASEMENEA PERSONALITATI CA PAVLICENCO „NU PRIND URMATORUL PARLAMENT”, ATUNCI E VAI DE CAPUL NOSTRU!!!
Pentru mde
Cu tot respectul, dar vom lupta sa intram in Parlament, ca sa nu se subtieze elementul romanesc. Nu trebuie sa credeti ca vor avea comunistii cea mai mare parte din Parlament, ci trebuie sa va implicati s ale reduceti procentul. Puteti vedea sau puteti sa nu vedeti participarea a mai multe partide liberale, insa asta se va intimpla daca nu va fi dialog intre acestea. Am raspuns ceva mai amplu si la aceste aspecte in alte postari, tot aici, ar fi bine sa le vedeti.
Stimată Dnă,
nu Va supăraţi pentru cuvintele mele ce le-am scris, dar este jenant să vezi cum cei ce împărtăşesc aceleaşi idei se luptă între ei ca şi cânii…
Uneori este mai bine să te retragi puţin ca apoi să revii mai în forţă, mai inspirat, şi poate mai ascultat… nu credeţi…
Şi să fiu sincer pentru prima dată chiar nu ştiu cu cine să votez… iar referitor la MESAJ, Dna comuniştii tot au multe, şi ce … politici şi mecanisme economice liberale că nici în Europa nu le practică(se tem de stînga 🙂 ). Dar iubi ei(comuniştii) cu adevarăt neamul (fie numit şi moldovean) credeţi-mă că ar lua toate 101 mandate pe mult timp înainte, dar…
Şi, stimată Dnă, cum să înţelegi care om este mîndru, şi care este demn.
Pentru Dumitru
In primul rind nu stiu daca impartasim chiar aceleasi idei si daca luptam intre noi ca si ciinii. Eu nu vad asta.
Nu cred la fel legat de revenirea mai inspirata in forta.
Despre comunisti cititi inca o data interviul meu pentru Business Expert.
Identificarea omului mindru, care poate fi si demn, depinde de educatie, experienta, fler si profunzimea simtirilor sufletesti.
Totushi ashi zice sa privim obiectiv lucrurile… Urechean in 2005 nu a luat 40% dar acuma o sa ia shi mai putin din mia multe considerente. Dar din pacate nu vad altceva decit „fiecare trage la treuca lui”. Nu exista un obiectiv comun la toate fortele „democratice”. Si ma conving nu prima data, ca mai presus decit o ideie nationala se afla cu totul altfel de idei si idealuri. Din moment ce nu eshti sigur 100% ca intri parlament, cu atit mai mult nu se intreoprind asha de multe intilniri cu alegatorul, pur si simplu nu te inscrii in campania electorala, altfel 100% cea mai mare parte din voturile tale pleaca la comunishti. Daca totushi te inscrii asta demonstreaza ca nu eshti cu nimic mai bun decit insashi comunishtii care pun mai presus de toate interesele personale.
Tare ma tem ca chiar shi acei alegatori eventual decishi ca voteaza contra comunishtilor cind au sa vada cite partide vin cu mesajul de debarcare de la putere a PCRM, se vor buimaci si in ultimul moment vor pune shtampila tot pe secera si ciocan.
Daca sincer eu ashi vrea ca uniunea centrsita sa eie cit mai multe voturi numai sa nu treaca pragul electoral, deoarece UCM vor rupe din alegatorii comunishtilor pe cind partidul dumneavoastra va rupe din electoratul democrat.
Pentru mde…
Din pacate nu avem grija de ce se va intimpla in parlament dupa alegeri si tindem sa excludem din electorat partidele, care nu numai ca spun transant, dar si doresc iesirea din CSI, integrare Europeana, in Nato si dezvoltarea prioritara a relatiilor cu Romania, care mai apoi pot fi dezvoltate la alegerea majoritatii romanilor de pe ambele maluri ale Prutului. Intr-o Europa unita in care vom fi si noi. RM, in calitate de membru.
Aceste partide sunt deocamdata PNL si MAE, cred in continuare ca si PL.
Ce doreste AMN din aceste idealuri ? A spus-o cumva transant ?
Dar PLDM ?
Cum sa admitem accederea mai mare a acelora, care vor sa ne duca drept…..in gura „ursului” ?
Interveniti catre aceste partide sa semneze o declaratie in scris si sa va garanteze, ca ei vor respecta aceste idealuri.
Sa-mi scrieti si mie, daca au acceptat. Prin decizie oficiala a organelor de conducere ale acestor partide, imputernicite sa adopte atare decizii.
Se zvoneste, ca unii au solicitat atare decizie si nimeni dintre ei nu au dorit sa o faca, motivind ca in politica lucrurile nu stau atit de simplu.
Dar eu cred, ca lucrurile sunt foarte simple: spune clar si cuprinzator ce politica externa vei promova daca vii la putere si nu ma bate la cap cu vrajeli politice. Atare politica nu ma intereseaza si eu voi vota …..pentru cine? Ma mai ghindesc, dar cred, ca pentru o lista comuna in care se vor regasi si persoane bine cunoscute din MAE si PNL. Mai sper si PL.