Rosca in “Komersant Plus” sau Voronin, pragul si problema transnistreana

Recent, Vladimir Voronin a spus ca nu va cobori pragul electoral, pentru ca inca nu e reglementata problema transnistreana. Dincolo de faptul ca Voronin decide pentru toti – pentru Guvern, Parlament, R.Moldova, PCRM, intreaga societate – constatam ca mai muti oameni au spus ca nu vad legatura. Sa incercam sa descifram aceasta falsa enigma.

 

In cei opt ani de aflare la guvernare, avind majoritatea constitutionala, apoi majoritatea simpla in Parlament, Partidul Comunistilor nu a reusit sa reglementeze conflictul transnistrean. Sint absolute de accord cu analistii care spun ca inca nu a sosit timpul sa o rezolvam, pentru ca astazi ar fi o solutie in detrimental intereselor nationale, proeuatlantice ale R.Moldova. Imi amintesc, pe la inceputul anului 2001, dupa ce comunistii au obtinut o victorie prin dispersarea democratilor, Victor Stepaniuc mi-a spus la o receptie (eu eram in Opozitie extraparlamentara): “Voi nu ati reusit sa rezolvati aceasta problema, insa noi sintem mai aproape de ei si o vom rezolva”. Imi amintesc, era pe timpul Presedintiei portugheze in OSCE.

Iata au trecut anii si lucrurile au ramas pe loc. Desi comunistii-capitalisti de pe malul drept al Nistrului seamana cu separatistii-capitalisti din stinga Nistrului, coliziunile in interesele de imbogatire sint mai puternice decit afinitatile entice sau chiar perfecta similitudine antiromaneasca. Dar ce are pragul electoral in R.Moldova cu problema transnistreana? Cu toate ca Voronin este si contra romanilor, dar nu-l inghite nici pe Smirnov, care l-a umilit, el se simte mai aproape de cei din stinga Nistrului si se teme ca de naiba ca nu cumva sa vina in Parlament forte nationale, liberale, orientate spre Occident, care doresc sa conduca R.Moldova spre NATO si UE, ceea ce ar anula si viitorul sau de parazit pe spinarea romanilor si a alogenilor din R.Moldova, dar si viitorul separatist indefinit al hotilor si contrabandistilor de peste Nistru. Aceasta frica apropie banda lui Voronin de banda lui Smirnov, iar ura netarmurita contra Romaniei, contra NATO, contra romanilor, le da speranta ca, totusi, intr-o formula sau alta, ei se vor putea intelege si vor putea transforma acest teritoriu romanesc intr-o baza militara ruseasca. Iar pentru acest scop ei au nevoie in Parlamentul viitor de tot felul de stingi si centristi, gata la apelul de a vota stationarea trupelor si federalizarea micutei R.Moldova. Numai frica de Occident ii mai tine acum, dar daca se reperpetueaza solid la Putere, spera ca Vestul nu va avea incotro si se va resemna. Patrunderea, printr-un prag redus, a fortelor ce ar impiedica acest lucru, ar arunca in aer planurile lui Mark Tkaciuk, deaceea pragul ramine necoborit.

 

Acum un an sau mai putin, amicii lui Rosca au umplut Internetul cu o informatie ca eu, filoromanca Vitalia Pavlicenco, am aparut in ziarul Komersant Plus. Adica, eu eram vinovata si ma tot murdareau pentru ca, facind niste declaratii proromanesti agentiei Nika-Press, iata ca acestea au fost preluate de Komersant Plus, fara nici o atributie a mea la asta, adica eu as fi vinovata ca un ziar ia o stire de agentie, de parca asta se poate controla. Manipulatori de marca, ce mai!

 

Pornind de la aceasta, cum sa intelegem un interviu amplu acordat de Rosca Iurie Ivanovici unui ziarist rus, Vladimir Soloviov, si publicat in Komersant Plus? Mai ales ca, anterior, Rosca a avut un interviu acordat exact ziarului Komersant Plus. Dar Pavlicenco nu sta insotita de “ciini de paza” ca sa manipuleze prin Internet oamenii si nimeni nu scrie ca Rosca a aparut deja de doua ori in ziarul, in care au ajuns, fara voia mea, si afirmatiile facute de mine unei agentii de presa. Intre altele, fidela principiilor, nu altor interese, am aparat in Parlament si Komersant Plus, cind a fost persecutat de regim, fiinc acuzata si criticata dur si pentru asta de Flux!

 

Pai, iata in acest interviu recent Rosca spune, raspunzind intrebarii ziaristului “cine ar putea rezolva problema legalizarii prezentei militare a Rusiei in Moldova” ca, potrivit aprecierilor sale, acestea ar putea fi ori AMN-ul lui Serafim Urechean, ori Uniunea Centrista a ex-premierului Vasile Tarlev, ori asa-zisul liberal-democrat Vlad Filat. Acesta ar fi nucleul principal, dupa Rosca. Adica, el acrediteaza ideea ca aceste forte politice ar putea sa fie in Parlamentul de la Chisinau in serviciul Rusiei, adica sa voteze permanentizarea trupelor ruse, adica – mai stii – sa voteze si alte legi in interesul Moscovei.

 

Dupa afirmatiile lui Voronin, care se teme de patrunderea unor in Parlament a unor forte – credem de dreapta, de centru-dreapta, nationale, europene – pentru a nu putea cumva rezolva problema transnistreana asa cum doreste Moscova, si dupa afirmatiile lui Iurie Rosca, cel care spune despre aceleasi forte – de centru-dreapta si de centru ca ar fi pe viitor in serviciul Rusiei,  intrebarea ar fi – de ce si de care forte se tem acesti aliati, care sint scopurile adevarate pe care le apara Voronin si Rosca si pina unde vor reusi in aceasta manipulare antinationala si antiromaneasca?

 

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. Госпожа Павличенко, Вы абсолютно правы, наши коммунисты-капиталисты очень быстро
  найдут общий язык с сепаратистами-капиталистами. Криминальные структуры легко объединяются. И тогда мы войдем в ЕС
  разве что вместе с Россией, этак лет через 200. Существует народная примета: разбитые горшки не склеивают, это приносит несчастье.

 2. Pentru Rusoaica

  In primul rind, va felicit ca v-ati corectat numele de forum, ca ati scris corect diftongul.

  In al doilea rind, ma bucur ca sinteti de acord cu mine in privinta asemanarii dintre „comunistii-capitalisti” si „separatisti-capitalisti”. Aveti dreptate ca e vorba de structuri criminale. Problema care se pune este sa ne unim contra lor. Noi nu avem ce imparti. Dar pentru asta trebuie sa discutam serios, profund si cu rabdare.

 3. Транснистрия – отрезанный ломоть. Это уже чуждая нам страна, со своей культурой и советской идеологией. Она для Молдовы – камень на шее, который потянет нас назад в тоталитаризм.

 4. Pentru Rusoaica

  Ia absoliutno soglasana s vami, no nujna politiceskaia volea.

 5. Doamna Pavlicenco, ar trebuisa faceti diferenta intre Komersant PLus si Komersant din Moscova?

 6. Pentru Cezar Salahor

  Ba fac diferenta. Si eu am acordat interviuri la Nica-Press, iar voi, amicii PPCD, ati scris sa „am aparut intr-un ziar prorusesc”, de parca eu, ca si Rosca, as fi acordat interviu acestui ziar.

  In general, eu fac de multe ori declaratii pentru reghum.ru, dar nu conteaza pentru cine fac, pentru ca este important ce spun.

 7. Госпожа Павличенко, Вы – политический лидер. Проявите волю.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *