Partidul National Liberal ii felicita pe toti cetatenii celui de-al doilea stat romanesc – Republica Moldova – cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei

hora-unirii.jpgIn aceasta zi s-au adunat mai multe evenimente. Este Ziua Nationala a Romaniei si incheierea campaniei electorale pentru Parlamentul Romaniei, desfasurate in cele doua state romanesti.

Fiind conectat la evolutiile politice din Romania, PNL din R.Moldova isi exprima bucuria pentru victoria obtinuta in alegerile paramentare din Romania de catre fortele liberale – PD-L si PNL. Acest lucru ar putea conduce la formarea unui Guvern cit mai stabil si eficient, ceea ce ar contribui la imbunatatirea si pragmatizarea politicilor fata de romanii din R.Moldova. PNL din Moldova, care s-a implicat total in alegerile pentru Parlamentul Romaniei, prin sustinerea candidatilor PNL-Romania la functiile de deputat si senator, exprima felicitari Partidului National Liberal din Romania si isi exprima convingerea ca participarea acestei formatiuni in structurile de stat ale Romaniei va fi benefica si pentru romanii din R.Moldova. PNL din R.Moldova adduce multumiri tuturor cetatenilor romani de aici pentru sprijinul si votul acordate in aceasta campanie electorala.

Asteptam cu totii rezultatele definitive ale alegerilor pentru Parlamentul Romaniei. Speram ca primul-pas, facut in acest an, prin desemnarea si a unor candidati care sa-i reprezinte, in mod direct, si pe cetatenii cu drept de vot, si nu numai, ai R.Moldova, este inceputul etapei de omogenizare a clasei politice din cele doua state romanesti, mai ales ca s-a produs cu o zi inainte de Sarbatoarea Nationala a Romaniei, cind a avut loc Marea Unire a Romanilor.

PNL este convins ca Romania, ca membru al NATO si UE, va reusi sa-i convinga pe partenerii occidentali ca romanii si alogenii din R.Moldova au o singura cale – spre comunitatea euratlantica, unde se vor regasi cu romanii din Romania. Acest fapt se va putea produce cu mult mai repede daca fortele democratice, nationale, proeuropene vor cistiga apropiatele alegeri parlamentare din R.Moldova si vor exprima dezideratul de apropiere rapida de Romania, de valorificare a disponibilitatii Romaniei de a ajuta R.Moldova sa aleaga cea mai buna cale pentru a fi impreuna, intr-un spatiu unic politic, economic, social, spiritual, cultural, de a fi impreuna in spatiul civilizatiei euratlantice. In caz contrar, R.Moldova, prin influenta nefasta continua din partea cercurilor imperiale rusesti, va ramine abandonata, cazuta din istorie si geografie, orfanul razboiului rece si orfanul Europei.

Felicitari tuturor romanilor cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, sa rememoram istoria glorioasa a natiunii romane si aspiratiile continue de reintregire a neamului romanesc! Libertatea si unitatea sint aproape, sa le dobindim impreuna!

Biroul Permanent Central al PNL

Chisinau, 2008

Loading Facebook Comments ...

44 Comments

Add a Comment
 1. Pentru PNL,

  „Moldova, prin influenta nefasta continua din partea cercurilor imperiale rusesti, va ramine abandonata, cazuta din istorie si geografie, orfanul razboiului rece si orfanul Europei”

  De noi depinde, vom permite „cinovnicilor” din Masina de Stat sa uzurpeze puterea si sa mearga inainte, ca „inainte taaaare ghini le-o mai fost” , tacind ca nu cumva sa se „supere pe noi”.

  Iar ne vom ciondani in continuare de la limba, liste de vot, locuri in rutiera, la coada la medic, la coada la pine … FIX CA IN SOVIETSKII SOIUZ.

  Anume acesti „cinovnici” care sint numerosi si se inmultesc ca drojdiile vor vota PCRM.

  Sau vom alege reprezentanti care ne vor indeplini vointa – a fi liberi, instariti si stimati de Demnitarii de stat.

  OPOZITIA UNITIVA!!!

  NOI NU VREM IN SOVITSKII SOIUZ!!!

 2. Si iarsi despre lene de a protesta si de asi cere drepturile.

  http://www.youtube.com/watch?v=SRtDXd6snJo

  Pina n-am ajuns toti cu creeeri de peste, si multumiti de „vermisori’ aruncati de catre Guvernanti.

  OPOZITIA UNITIVA!!!

  NOI NU VREM IN „LAGARUL SOCIALIST”!!!

 3. nu mai glorificati ostasii romani. A vazut o lume intreaga cine sunt ei la 28 iunie 1940. Au abandonat citeva milioane de moldoveni. Daca macar ei ne considerau romani apoi nu se urcau in trenuri si treceau Prutul. Poate macar de forma trageau cite un foc de arma in sus. Romanii sunt eroi cind cineva le sta in spate- nemtii, soveticii sau americanii.
  Moldovenii in 1992 au demonstrat ca sint gata sa-si apere teritoriul care il considera al lor.
  Ati vazut ieri inca o data citi romani sunt in R.Moldova.
  Unire Moldoveni.

 4. Stimata Doamna Pavlicenco,

  Referitor la subiectul de mai sus, va rugam sa va exprimati in numele dumneavoastra si al sustinatorilor dumneavoastra !

  Republica Moldova e un stat al MOLDOVENILOR si celorlalte ETNII (RUSI, UCRAINENI, ROMANI, BULGARI, GAGUZI), dar nicidecum nu este un stat romanesc, e o natiune tanara la fel ca natiunea americana acum aproape 2 secole; nu existau americani, dar asta nu a impiedicat parintii constitutiei americane sa scrie in preambulul constitutiei „we the People of the United States…” (trad: „Noi poporul Statelor Unite…”)

  In Republica Moldova romanismul e neinsemnat la fel ca si spiritul spaniol din Peru.

  Va rugam sa nu mixati realitatea generala pe cea individuala, ne simtim ofensati.

  Va multumesc.

 5. P.S. imi cer iertatre ca nu am mentionat toate etniile care traisesc in R. Moldova in comentariul de mai sus: va rog considerati-va in lista!

  Multumesc pentru intelegere ! :o)

 6. Все просто и понятно…что ничего не понятно.

 7. Eraser…sa dea Dumnezeu sa traiesti vreo 200 de ani deacum incolo!:))) Asa si vei putea verifica teoria „natiunii tinere”! imi vine sa rad de fiecare data cand voi astia „moldovenii” va comparati cu americanii si austriecii! Cand Stepaniuk si Voronin nu va da sansa de a trai intr-o tara civilizata..trebuie si voi sa credeti in ceva..nu? Este foarte adevarat ca omului daca-i iei credinta..devine un animal! Deci, in concluzie..simte-te ofensat..exact ca si in cazul unui examen unde te crezi pregatit dar iei ..”nesatisfacator”! Si uite asa si limba molodveneasca incepe sa ia ‘nesatisfacator” peste tot si sa fie eliminata din documente…la fel , mai Eraser, si ‘natiunea tanara”…! Nimeni nu spune ca RM nu are dreptul de a exista…dar nu cu ciudatenii tip natiunea si limba „moldoveneasca”!

  Imi cer iertare ca nu te consider o minoritate…si multumesc pentru intelegere!:))

  LA MULTI ANI ROMANI…oriunde va aflati!!!!!

 8. Petru..tu ai facut armata? Cumva, daca ai avut o arma in mana, trageai si tu prin poligon asa..ca sa-ti faci simtita prezenta? Retragerea armatei romane in 40 a fost una foarte dureroasa ..PENTRU TOATA LUMEA! Ostasul roman a fost intotdeauna curajos, dar slab inarmat! Dovada a fost Marasesti..pentru ca atunci a avut parte de armament mai modern , livrat de francezi..si a oprit armata germana! Anii ’40 au fost ingrozitori pentru regatul roman! Cand primesti ultimatumuri din toate partile nu te apuci petre sa tragi demonstrativ cu arma? Mai studiaza si nu ponegri! Basarabia e plina de cimitirele ostasilor romani…care nu au fugit din calea glontului si baionetei! hmm…e plina lumea de „curajosi „care-si dau cu parerea…!!!!!

 9. pt. stefanRO

  Niciodata nu am negat existenta limbii romane, si nu am confirmat pe cea a limbii moldovenesti, dar fiind totul relativ pot fi modelate ambele; nu uita ca voi pana la mijlocul sec XIX ati scris cu alfabet chirilic;

  Referitor la armata voastra asta este; ce a putut a facut – s-a retras, era capabila de mai multe? si aici nu e vorba numai de arme ci si de strategii; nu poti sa lupti in camasa alba aratand ca esti viteaz (ma refer la cavalerie) si in acelas timp o tinta perfecta pentru sniper-ile adverse, nu-i asa?

  Referitor la un potential razboi cu URSS, se astepta o coordonare cu Finlanda sau alte tari; („focul cu arma” fost un simbol folosit aici)
  Si referitor la vitejia armatei voastre, cate razboaie ati initiat, ndependent fara ajutorul maelor puteri, ati castigat, si ati reintregit tara?
  Tebuie sa recunosti ca armata a avut succese modeste si asta este ce spune istoria; nu trebuie sa te superi si sa te intristezi, trebuie invatate lectiile istoriei la nivel international si nu regional;
  si nu ponegresc, eu spuns ce am citit inclusiv si in cartile voastre de istorie

  Care e problema comparatiei cu austriecii si americanii, nu va ese voua la socoteala ca exista precedente imprumutate de noi, vezi ca functioneaza!

  Asta este; avem pareri diferite; totusi 1 decembrie nu este o sarbatoare pentru mine si R. Moldova este din alt „aluat”.

 10. Petru Eraser,

  Vorbesti de poporul moldovean comparindul cu cel american.

  Ce esti gata sa faci ca preambula Constitutiei RM sa se inceapa cu

  ” NOI, POPORUL…”

  si nu cu:

  „NOI, ….Deputati ai Paralmentului…”?

  Sa nu-ti fie lene viziteaza

  http://www.youtube.com/watch?v=SRtDXd6snJo

 11. Eraser si Gamba si altii,

  Diferenta dintre poporul american si alec moldovean este ca primul s-a nascut in rezultatul eliberarii de regimul colonial, iar cel moldovean este inevntia si rodul acestui regim.

  Dreptul la insurectie este un drept fundamental al americanilor – la noi sint condamnate chiar si judecatile de valoare in acest sens.

  Inseamna asta ca totul e pierdut?

  Nu!!!

  Incepe insurectia de la tine insusi – ucide sclavul in tine!

 12. Pentru eraser

  R.Moldova este al doilea stat romanesc, nu o spun numai eu. Au spus-o si o spun atitia, in primul Acord, din 2001, intre PNL_Romania si PL-Moldova (formula anterioara actualului PL) am scris asta si a fost semnat. De atunci se tot enerveaza comunistii, sper sa nu fiti pe aceasta pozitie cu ei. Avem peste 80 la suta de romani in R.Moldova. Daca vreti sa ne consideram moldoveni – sint de acord, dar numai atunci cind isi vor spune rusii – moldoveni de etnie rusa, bulgarii – moldoveni de etnie bulgara, evreii – moldoveni de etnie evreiasca, iar romanii – moldoveni de etnie romaneasca. In caz contrar, daca alogenii nu accepta aceasta, raminem 80 la suta romani (adica sintem stat romanesc) si alogenii – rusi, evrei, romi, bulgari, gagauzi s.a. Dar revin cu precizari si explicatii.

 13. doamna Pavlicenco,
  spuneti „Avem peste 80 la suta de romani in R.Moldova. Daca vreti sa ne consideram moldoveni – sint de acord, dar numai atunci cind isi vor spune rusii – moldoveni de etnie rusa, bulgarii – moldoveni de etnie bulgara, evreii – moldoveni de etnie evreiasca, iar romanii – moldoveni de etnie romaneasca.”

  Permiteti-mi sa nu fiu de acord. Daca eu ma autoidentific ca fiind moldovean, asta nu are nici o legatura cu autoidentificarea etnicilor rusi sau evrei din Moldova. Faptul ca credeti ca aveti dreptul sa decideti pentru altii ce e corect si ce e gresit (‘stiti’ ca a fi roman e corect, a fi moldovean e gresit), exact la fel cum Stati ‘stie’ ca suntem moldoveni arata ca sunteti facuta din exact acelasi aluat totalitarist ca Stati, Voronin & Co.

  75% din populatia Moldovei se autoidentifica ca moldoveni, iar 3% – ca romani. Indiferent de ce crede Pavlicenco (care vrea 78% romani) sau Voronin (care vrea 78% moldoveni), situatia de fapt e una – 75 moldoveni si 3 romani.

  Cine spune „In caz contrar, [..], raminem 80 la suta romani (adica sintem stat romanesc)” demonstreaza ca nu e decat un apparatcic homo sovieticus „recalificat”.

  Limba si identitatea nu sunt doar notiuni distincte, ci mai si sunt individuale. Nici un sefulet de partid care se respecta nu va incerca sa schimbe asta.

  P.S. Elvetia, cu 75% vorbitori de germana, e „al doilea stat german”? Croatia, cu peste 90% de populatie vorbitoare de sarbocroata, e „al doilea stat sarbesc”?

 14. Eraser

  NU am probleme in a aprecia daca tu te crezi „diferit”..e problema ta! de altfel nu am spus de armata romana ca e „Mareata”..nu am ganduri sovietice in a o caracteriza…! Suntem o natie de 30 de milioane imprastiata in mai multe teritorii! Dar pentru natia asta au fost mii de oameni care au murit si nu voi accepta niciodata sa apara asa din neant unii si sa-si dea „academic” cu parerea despre fapte si oameni ce mii de ori mai curajosi decat „comentatorii”! Sa dea Dumnezeu sa te „detoxifici” de doctrina Stepaniuk! Asa ca ..Eraser..mai ai mult pana la americani!:))

 15. Pentru,
  Eraser

  Măi Eraser, păi tu ești bătut rău-n cap. Ești cumva cățeluș de pe la SIS, ori partidul comunist? Te dai rotund cu așa zisul moldovenism independent ș-apoi te dai cu rușii? Împotriva minorității foarte mici ruse ai luat vreodată poziție? Ai văzut ce fac Nebunii din Lga Tinerilor Ruși din Moldova? Nu cumva ești o mizerie din acea ligă?

 16. pt. Radiera

  Tu din ce speta esti? Ai sapte ani de acasa? Ai fost educata de parinti sau de mahala? Aici nu este loc pentru needucati

 17. Doamna Pavlicenco, se zvoneste prin targ ca pana la urma nu Tomac ci Dabija ar fi castigat alegerile in circumscriptia noastra. Cica in ultimele clipe au aparut cateva sute de voturi din Kazahstan care ar fi rasturnat scorul. Ati auzit ceva? Sa fie vreo dezinformare? In principiu, teoretic ar fi posibil pentru ca Dinu Patriciu are foarte multi romani angajati la afacerile lui de acolo. Iar Dinu Patriciu e cu Tariceanu.

 18. pentru cineva – cati croati traiesc in serbia (a, nu mai traiesc multi pentru ca s-au omorat unii pe altii ani la rand – ai vrea sa se intample asta si intre romani si moldoveni?) cati elvetieni traiesc in germania? cati moldoveni traiesc in romania?
  raspunsul la primele doua intrebari – putini. raspunsul la ultima intrebare? 7 milioane. dar cati moldoveni traiesc in Of Moldova? 3 milioane, dintre care unii ca tine degeaba. care era deci argumentul tau?

 19. „Tu din ce speta esti? Ai sapte ani de acasa? Ai fost educata de parinti sau de mahala? Aici nu este loc pentru needucati”.

  Eu, sunt din speța celor care condamnă crimele comunismului, sunt din speța celor care se miră de nesimțirea pro-rușilor, etnicilor ruși, cu privire la menținerea limbii ruse, sunt din speța celor care se miră de un pinguin teleghidat ca tine ce ține cu tot morțișul la o așa zisă independență moldovenească… La acest aspect, scrie-mi te rog ce părere ai vis-a-vis de rusismul din R.M.? Rusismul se-ncadrează ideilor tale adolescentine cu privire la independența R.M.? Cu privire la părinți… mai ghini educă-ți tu părinții care după cum comentezi aici, ți-au indus niște idei depășite… Pănă acum am-nțeles; ești un antiromân. Dar antirus ești? Antinistrean ești? Anti găgăuzean ești? Ai menționat ceva de needucați… Te crezi educat? Toată lauda. Mă mir că n-am auzit de tine pe aici… de fapt cam bănuiesc cine ești… cu privire la mahala… dacă R.M. va deveni pur independentă, atunci-ntradevăr străzile vor arăta ca niște mahalale… Iar dacă erai educat așa precum rotund te dai, îți afișai prenumele șii numele întreg. La paralela făcută de tine cu istoria Americii dă-mi voie să cpncluzionez că educația la tine e cam țubredă… ha, ha, ha, ha… la americani erau amerindienii; când au colonizat moldovenii teritoriul actual al R.M. ce popor era? Hai că ești o ruso-pubelă… Cumpără-ți o coală de abrazivi pe suporți și mai finisează-ți limba cea de lemn.

 20. Pentru Gamba

  Nu pocemu je srazu neponiatno? Ia sprasivaiu na russkom iazike latinskimi bukvami: Vi hotite v Evropu, readom s ruminami, bolgarami, poleakami, vengrami, nemtami i drughimi, ili vi hotite ostavatisea v samoi bednoi i razvorovannoi strane, no s iliuziei cito vi s matuskoi Rossiei. Vot vi otvetite na etot vopros i vsio budet iasno.

 21. Pentru Cineva

  Va permit sa nu fiti de acord cu mine, dar va spun ca gresiti.

  Ba are importanta sa nu te identifici ca nationalitate drept moldovean. E simplu. Rusii ne spun ca sintem moldoveni, ca sa nu ne spunem noi ca sintem romani. Insa ei nu trebuie sa aiba treaba cu identitatea noastra. Noi ne numim cum vrem. Spunindu-ne ca sintem moldoveni, vor sa ne imparta in doua. Nu e treaba lor. Moldovean nu e nationalitate, ci trebuie sa fie politonim. Adica, denumirea tuturor locuitorilor din R.Moldova, iar nationalitatea si-o identifica fiecare. De aceea, cind fiecare locuitor al R.Moldova va fi de acord cu autoidentificarea drept moldovean – si nu numai romanii, dar si ceilalti – rusii, ucrainenii, gagauzii, bulgarii, evreii, s.a., atunci si romanii vor spune da, sintem si noi moldoveni, numai ca eu sint moldovean de origine romana, iar tu – moldovean de origine rusa etc., insa sintem cu totii moldoveni ca locuitori ai R.Moldova, ca cetateni ai R.Moldova. Daca, insa rusii nu se vor moldoveni, noi trecem sa ne identificam deja ca nationalitate, adica la fel ca si ei, prin nationalitate, nu prin politonim – denumirea populatiei care locuieste intr-un stat. American nu e nationalitate. Ei sint cetateni americani de nationalitate sau origine norvegiana/germana/olandeza/chineza/englezasau anglosaxona s.a.

  Nu decidem pentru altii, dar nici altii sa nu decida pentru noi. Rusii nu au de ce sa ne indice noua ce si cine sintem. Sa fie buni sa accepte ca sint cetateni ai R.Moldova, compatrioti cu noi, nu cu rusii din Rusia, sa ne respecte ca romani, fiind 80 la suta, chiar daca am fost supusi dezamationalizarii si deromanizarii metodice in URSS si dupa implozia URSS de catre regimurile prorusesti de la Chisinau.

 22. Pentru George

  Nu am auzit asa ceva. Am auzit altceva – ca s-ar fi facut falsificari aici, la o sectie de votare, unde au aparut, ca din senin, 300 de voturi ce au rasturnat situatia, acea sectie fiind controlata de oamenii lui Tomac si el stind acolo si mai ca numarind personal. De Kazahstam nu am auzit, mai stii? Insa pina seara tirziu s-au invirtit pe la sectiile de votare oamenii lui Rosca – Vlad Durnea, fratii Roncea si alti din aceasta gasca. A fost foarte neplacuta aceasta „cooperare PPCD-PL”. Eu cred ca PL-ul inca va oferi surprize pepecediste suficiente. Dezamagirile urmeaza.

 23. Eu cred ca putem vorbi liber despre o colaborare PPCD-PL-PCRM in aceste alegeri. Moldova Suverana si Mu1 n-au stat deoparte ci i-au facut activ campanie lui Tomac. Numai ultima diversiune din Moldova Suverana de vinerea trecuta, cu insuratoarea lui Tomac cu Elena Basescu, cat valoreaza?! Chirtoaca incepe sa arate surprize-surprize.

 24. pentru doamna Pavlicenco:
  ceea ce spuneti e la fel de inteligent si de corect ca ceea ce spun unii rusi: „cat timp moldovenii vor dori sa ne bage cu de-a sila in Romania, noi nu vom putea accepta faptul ca ei sa se numeasca romani.”

  Altfel zis, exista 2 tabere de zombies: una formata din romani de serviciu si alta formata din statalisti de serviciu; ambele isi aroga dreptul de a hotara pentru altii.

  Ce ziceti, imi permiteti sa ma consider pe mine „dac” si sa fiu inscris astfel in bazele de date ale statului, sau asta e conditionat de acceptarea de catre evrei a latinitatii poporului roman?

 25. Pentru George

  Si eu – ce va spuneam? Cu toate eforturile mele de a incerca sa cred ca Dorin Chirtoaca poate sa fie un altul, el, totusi, devine, dupa comportamentul afisat, un „pepecedist” inrait – si atit de devreme… Cind am postat cum ne invata sa votam pe 4 aprilie pe reprezentantul comunistilor la Presedintie in Parlament, mi-au sarit cu totii in cap. Pe 100 de pagini aici am tot discutat „e cu mac sau nu-i cu mac” Dorin in cap…

  Iata si surprizele. Surprizele tinerilor… Fratilor, haideti sa dezghiocam curajos acest ghem. Comentati „sviazka” de un cinism inspaimintator: Roncea-Rosca,Tomac-Chirtoaca-Ghimpu-Salaru-Contiu-Moldova-Suverana-neatingerea lor de catre comunisti in aceasta campanie electorala-MAI si politia pusa contra adeptilor lui Pantiru si Dabija, fratiorii Roncea umblind in jurul Ambasadei si al consulatelor pina la ora 21.00 (am foto cu „fratiorii”)plus-Vlad-Durnea-si gasca-sa-de sfinti pepecedisti”, imbracati in piele de tomac pelist, preoti votind pe la 20.00 seara. Plus presa ce „sprijina proiectele cu schimbarea generatiei” cu tineri gata sa voteze comunisti sau pe aliatii lor. L-am intrebat personal pe Tomac – si cum se face ca esti sprijinit si de PL, si de PPCD? Stiti ce mi-a raspuns? „Pai nu stiu nimic, asta e provocarea facuta de Dvs.” Am ramas tablou. Nici nu am stiut ca eu, si nu fratii Roncea cu drugul lor Rosca, ma ocup de provocari… I-am spus – Eugen, esti tinar, dar deja foarte obraznic. Eu sint uluita de cinismul acestei grupari enumerate mai sus… Lamuriti-ma si pe mine ce se intimpla, sa nu mor naiva si proasta.

 26. Pentru Cineva

  1. Nimeni nu am aauzit s ava bage cu forta in Romania. va mai trece putin timp si cei care inca oscileaza vor fi primii care vor cere unirea cu Romania. Fiti vigilent!

  2. La fel, tot mai multi basarabeni inteleg si se numesc romani. Asta nu poate fi oprit. Eu consemnez fenomene, dumneata incerci sa vorbesti in numele cui? Ai mandatul „moldovenilor” Nu cred.

  3. Poate ca zombi sint adeptii PCRM si adeptii PPCD. Acum se adauaga incet sau mai rapid d ecategoria zombificatilor si adeptii PL. Veniti in scuar si sa vedeti cum umbla zombi cu icoane peliste.

  3. Ceilalti nu sint zombi, ci sint convinsi ca asta va fi viitorul. Uitati-va cum se simte tot mai libera lumea sa spuna – in sfirsit – ca sint romani si ca vor unirea. Nu veti opri asta. Mai bine inscrieti-va mai repede in curba, deoarece veti sari de pe caldarim.

  4. Poti s ate numesti si dac, si …rac. Poate ca statul lui Voronin, azi, te inscrie cum vrea, numai roman s anu fii, insa miine – fii atent, miine va fi altfel.

  5. Nu am inteles faza „e conditionat de acceptarea de catre evrei a latinitatii poporului roman?” Lamuriti-mi, va rog.

 27. Pentru Vitalia Pavlicenco

  Stiamta doamna,

  revin in acesata pagina pentru a va felicita:
  1. cu prilejul celor 90 de ani de la Marea Unire. Va felicit pe dumneavoastra si pe toti forumistii;
  2. cu prilejul alegerii lui Tudor Pantiru deputat din partea romanilror din colegiul nr.2 in Pralamentul Romaniei.

  Mi-ati spus in incheierea dialogului nostru dintr-o alta pagina ca „ride bine cine ride la urma”. Va punem ca eu la urma ma voi bucura. Am avut dreptate. Ma bucur si va indem sa ne bucram impreuna, fiindca Tudor Pantiru este un roman basarabean care ne va reprezenta de la egal la egal (fara complex de inferioritate) in Pralament prin profesionalismul si integritatea sa. Sa-i uarm si sa ne uram succese!

  Toate bune!

 28. Incredibil…

  Va salut cu respect stimata doamna. Stiu ca nu am mai scris de mult. In tot acest timp am tot incercat sa cunosc oamenii din RM. Desi populatia RM depaseste cu putin populatia Bucurestiului imi este foarte greu, dar foarte greu sa o inteleg. E normal ca parerile sa fie diferite dar o asa diversitate de pareri si opinii si atata ura si dezbinare pentru o populatie (ma repet) cat un oras al romaniei e infiorator. Cu cat citesc mai mult cu atat lucrurile devin mai neclare. Am momente in care dau dreptate romanilor care tipa sus si tare ca RM isi merita soarta sa fie unde e acum si ca Romania nu are nevoie de RM sa ii atarne de gat. (asta se intampla mai ales in momente cand oameni care isi zic „unionisti” declara ca RM ar trebui sa ramana independenta sau cand difersi declara ca RM poate ramana independenta si chiar sa prospere – cand zic independanta ma refer nici cu rusia nici cu UE). Eu sincer nu stiu cine le baga astfel de prosti in cap. RM nu produce nimic. A.. poate ceva vin si ceva grane. Dar nimic foarte important ca sa fie o tara care sa traiasca din export. Si atunci cum independenta? Mai mult, unii moldoveni mi-au dat exemplu ca RM poate supravietui independenta asa cum supravietuieste Elvetia. Nu e asa ca e haios? Cum pot unii sa fie atat de prost informati. Mai sus un domn (banuiesc respectabil) spunea ca romanii nu ar fi trebuit sa se retraga din RM, ca astfel au tradat RM si ca trebuiau sa se lupte cu rusu si americanul in acelasi timp. Ma intreb ei oare ce istorie au citit? Istoria poporului roman cu siguranta nu! Pentru cei ce nu stiu inca romania a fost declarata natiune infranta! Au facut ce au vrut cu noi si daca nu ne-am fi supus acum nu discutam pe forum sau pe bloguri. Acum eram inca in carantina sa treaca efectul nuclear din zona. Nu fiti naivi. (si cam astea a fost partea negativa)

  Pe urma… Sunt oameni care inteleg trecutul istoric comun si care declara ca sunt romani si care iubesc romania si care pe noi astia din romania ne considera frati. Pe ei nu pot sa nu ii respect.

  E si aici intervine dilema… As vrea daca se poate sa ma unesc doar cu unii :). Si cred ca asta se si incearca sa se faca. Se dau cetatenii romane celor care simt romaneste. Pretentii teritoriale nu cred ca are vreun roman. Ne aducem fratii in tara si RM sa ramana a cui o vrea. Parerea mea e ca asa e cel mai simplu. Dragoste cu sila nu se poate. Multi il acuza pe Iliescu ca nu a marsat pe ideea unirii cu RM cand s-a oferit oportunitatea. Cati dintre ei stiu ca aia a fost o momeala de toata frumusetea. Daca Romania cerea alipirea basarabiei la tara mama in secunda urmatoarea ungaria cerea alipirea transilvaniei. Si ce faceam? Dadeam o parte din tara sa castigam alta? Era foarte simplu sa tipe ungaria in UE ca romania are pretentii expansioniste sa ne arata cu degetul si sa ceara transilvania. Si la cum vai de mama noastra eram atunci pierdeam transilvania cat ai zice peste. Totusi, la aprox 4 milioane de oameni cat de scumpa poate sa fie o informare corecta si coerenta. Cred ca daca mai stau sa citesc atatea aberatii vis-a-vis de romania ma apuc si sponsorizez o campanie cu manuale. Voi moldovenii nici nu stiti cat ne doare pe noi cand va auzim vorbind ruseste. Ba mai mult cand ne injurati pe noi in rusa. Nici nu va imaginati. Pacat….

 29. Pentru Casandra
  Voi astepta sa fiti prima care veti regreta daca Pantiru va disparea din ochii nostri pentru patru ani.

 30. Pentru Intrebatorul

  Nu pot sa rescriu aici totul ce am tot discutat de la 1 iulie, de cind am deschis blogul. Toate aceste teme abordate de dumneata au fost discutate si rasdiscutate.

  Doar citeva teze. Eu sustin ca basarabenii nu sint integral vinovati pentru ce sint. Sint produsul abandonului pe mina rusilor. Nu spunem de catre cine si de ce. Doar constatam.

  Noi am cam ramas un teritoriu uitat si abandonat si dupa 1991. Iar guvernarile au fost prorusesti, pentru ca Rusia a fost prezenta mereu, iar Romania – nu. Si chiar daca era, nu se stie daca Romania se putea masura cu Rusia.

  Nu trebuie sa va suparati pe basarabeni. Trebuie sa ii intelegeti si sa-i ajutati cu incetul si cu rabdare.

  Eu am constatat un lucru in aceste alegeri parlamentare pentru Romania: cea mai mare parte a romanilor basarabeni cu pasaport romanesc sint deja mutati in Romania. Asta inseamna ca ei nu cred in RM, nu cred in posibilitatea de crestere economica, nu cred in sistemul de protectie sociala. Si toate astea pentru ca dominatia ruseasca din R.Moldova respinge prezenta romaneasca, la toate nivelurile.

  Insa toate astea sint aproape de final. Oamenii vor unirea cu Romania si toti – aproape toti – asa doresc, dar inca se tem sa o spuna deschis. Insa cum se va produce ruperea cercului vicios al reperpeturarii comunistilor si pepecedistilor la putere, lumea va cere unirea cu Romania. Eu sint optimista. Nu va suuparati si fiti prezent alaturi de basarabenii amariti fara voia lor, transformati in moneda de schimb a marilor puteri.

 31. „Voi astepta sa fiti prima care veti regreta daca Pantiru va disparea din ochii nostri pentru patru ani.”

  Dna Pavlicenco, dl Pantiru sustine ca va pleda pentru RECUNOASTEREA cetateniei romane celora care s-au nascut inainte de 1940, iar pentru restul sa fe simplificata procedura de redobindire. Idea este buna si chiar daca a fost ales de o minoritate el oricum are responsabilitate fata de toti cei care nu s-au aratat indiferenti si au participat la alegeri, chiar si in fata celor ca mine care nu au cetatenie, dar pe care statul roman trebuie sa-i recunoasca cit mai repede ca cetateni romani fiind descendenti ai cetatenilor romani nascuti inainte de 1940.

  Noi trebuie sa invidiem parlamentul Romaniei ca are un asa expert printre ei. Eu as fi preferat sa ramana in parlamentul Republicii Moldova pentru ca noi mult mai multe avem de recuperat. Spre deosebire de Dabija care stie sa scrie peozii, mai bine sa mearga in parlamen profesionisti sa nu ramanem pina la urma doar cu „vrem”.

  Iar Tomac chiar daca de data asta nu i-a surit norocul nu trebuie sa fie disperat, pentru ca una a fost faptul ca nu au fost lasati sa voteze toti cei care s-au prezentat invocindu-le diferite motive ilegale, dupa cum am inteles: precum ca nu au resedinta in Moldova dar la Bucuresti ori in alta parte in Romania. Asta i-a diminuat sansele si asta mai degraba i-a fost pregatit de cei care au avut grija sa se intimple asa cum vor ei. Probabil au fost cei de la PNL. Spuneti-mi, dna Pavlicenco, dvs cu asa fel de PNL vreti sa ne omogenizati spatiul romanesc? Va spun, mersi mult, dar nu avem nevoie de asa penelisti care actioneaza ilegal. Alta ce vroiam sa mentionez in privinta lui Tomac a fost toate acele speculatii de legatura a lui cu ppcd si comunistii pe larg propagate pe diferite forumuri. Cred ca daca cistiga Tomac atunci asta poate ca ar fi prejudiciat intr-o oarecare masura si imaginea lui Dorin, pentru ca nu era sa scape nici un moment sa i se aduca aminte de niste legaturi pe care nimeni nu le poate proba.

  Dna Pavlicenco, cind este campanie electorala atunci poti sa te manifesti intr-un mod mai critic, pentru a-ti apara simpatiile si pentru a nu lasa sa fii influientat in decizia pe care urmeaza sa o iai in alegeri. Odata ce alegerele au trecut trebuie sa sustinem candidatul care a fost ales si sa pledam pentru coeziunea pentru ca scopurile noastre comune ce tine de redobindirea cetateniei si de simplificare procedurii sa fie cu adevarat simplificata. Asta are loc peste tot, chiar si McCain l-a sunat pe Obama dupa campanie si l-a felicitat spunindu-i ca cine nu ar fi cistigat oricum trebuie sa fie cu totii pentru ca interesele lor de prosperare sa continue sa fie o realitate. Sa fie un exemplu in lume de democratie.

  Iar pe dl Dabija nu-l cunosc asa ca sa nu credeti ca voi incerca sa-l ponegresc in necunostinta de cauza. Daca prin anii 90 si-a dat demisia din fruntea frontului popular, ceea ce nu stiu cu siguranta, atunci ar condamna acest lucru, cu toate ca as incerca mai intii sa aflu din ce considerente a facut-o la fel si din ce considerente a facut-o si Mosanu ca presedinte de parlament dindu-si si el demisia.

  PS. Incetat sa mai scrieti in limba rusa cu litere latine. Cineva v-a recomandat sa folositi http://www.translit.ru ori dvs faceti asta special pentru a ne enerva?

 32. Pentru socolenco

  Dabija nu stie sa scrie doar poezii. Dabija este un bun publicist, a fost deputat, a scris manuale, carti de istorie, este un luptator. Sa dea Domnul ca Pantiru sa fie nu numai un excelent legislator, judecator, dar si luptator.

  Ai sau nu ai nevoie de asa penelisti, ei sint.

  Mi se pare ca dumneata erai cu ideea unui comportament civilizat – acum vad ca spui total invers despre campaniile electorale. Cum asa?

  Am exprimat speranta ca Pantiru nu va dezamagi. Sa vedem. Nu de mine depinde comportamentul lui.

  Scriu ruseste pentru rusolingvii care imi pun intrebari. De ce va chinuiti sa le cititi? Nu cunosc sistemul de transliterare.

 33. Dna Pavlicenco, incercati sa-l folositi o data si veti sti sistemul de translitare, pentru ca scrieti in rusa ca si cum ati scrie in romana.

  Cit priveste despre principii civilizate: eu atunci ma refeream la lucruri mult mai marete. Prin comportamet civilizat avem in vedere ca partidele politice sa lupte cinstit, sa nu manipuleze masele, sa nu le foloseasca, sa fie echitabile, sa le informeze corect si daca va aleg atunci sa le respectati aspiratiile.

  Ce am spus mai sus am zis doar despre manifestari critice, dar asta nu inseamna ca nu este mod civilizat de comportament in campania electorala mai ales cind trebuie sa demonstrezi ca un candidat este mai bun decit altul. Sper ca macar acum sa intelegeti despre ce va vorbeam atunci.

 34. Pentru socolenco

  Nu ma deranjeaza ca esti propelist. Dar voi sti ca exista o doza suficienta de subiectivism cind judeci despre partide.

  In general, de ce trebuie eu sa scriu ruseste, chiar si pentru transliterare? Eu scriu cu litere latine, asa cum lingvistul Potebnea propunea ca limba rusa sa treaca la alfabet latin. Nu am timp si nu doresc sa scriu ruseste. Cit priveste rusolingvii – ia gindete-te mai adinc – ce e rau ca rusolingvii incearca sa buchiseasca raspunsurile mele date in alfabet latin? Abia il vor invata.

 35. Pentru Viatlia Pavlicenco

  Doamna,
  se mai vorbea prin mahalaua politica ca ati fi excesiv de rigida, dar nu banuiam sa fie chiar adevarat. Eu fac parte din categoria de oameni gen Toma Necredinciosul. Nu cred pina nu vad. Replica dvs m-a convins. Sinteti rogida si inflexibila.

  Cititi inca o data, echidistant, ce ati scris si o sa va convingeti singura… Sa interleg ca asteptai de la Pantiru sa rateze sansa de a schimba lucrurile in bine? Asta v-ar bucura? Da… Aveti o putere de „coalizare” a fortelor ex-tra-or-di-na-ra… Sinteti un „adevarat” lider politic! Sa aveti succese! Am sa va urmaresc de la distanta.

 36. Pentru casandra

  Dupa buna ziua si – raspunsul. Sint nu atit rigida, cit intransigenta cu cei care procedeaza ca dumneata. Pentru ca te consider avind misiunea sa ma provoci, lucru observat si de altii. Numai ca pe mine asta nu ma deranjeaza. Eu sint la o virsta cind sint scutita de cochetari inutile.

  Spunind ce am spus am vrut sa subliniez ca dumneata nu ai puterea sa afirmi ce am afirmat eu – ca daca Dabija va fi deputat si va uita de noi, voi fi prima care il voi critica pentru asta. Exact asta astept de la cei care l-au sprijinit pe Pantiru.

  In rest – nu conteaza ce cred eu despre Pantiru sau despre altii. Pentru ca important e ca cei care au crezut foarte mult in ei sa urmareasca sa nu-i dezamageasca. Noi doar ne vom bucura pentru realizarile lui. Daca omul nu e sarac, este aranjat, nu are decit sa lupte si pentru drepturile basarabenilor.

  Iti sugerez, inca o data, sa te distresezi si fii linistita, dupa principiul „ce are sa se intimple, se va intimpla, cu sau fara voia noastra”.

 37. „Nu ma deranjeaza ca esti propelist. Dar voi sti ca exista o doza suficienta de subiectivism cind judeci despre partide.”

  Dna Pavlicenco, am spus din ce considerente sustin numai un partid, pentru ca imi doresc unitate, unitate neamului romanesc si daca asta nu este posibil acum atunci macar unitate a cetatenilor din Republica Moldova.

  Nu cred ca asta este un criteriu dupa care sa ne evaluam gradul de subiectivism, pentru ca daca eu sunt doar simpatizant si deja imi spuneti ca exista o doza suficienta de subiectivism cind evaluez partidele, atunci ce sa mai spunem daca as fi membru unui partid politic? Cred ca dvs ca lider a unui partid, conform acestei logici, sunteti subiectiva prin definitie.

 38. Pentru socolenco

  As putea spune ca ar fi sa ai dreptate, dar lucrurile stau total invers. Tocmai ca din disuctiile intense am identificat simpatia (si nu e o crima, e bine!), dar si sa recunoastem amprenta faptului asupra ce spunem.

 39. Eu nu inteleg un lucru, De ce toata lumea se i-a de Chirtoaca?Daca s-a scris ceva in Moldova Suverana, ziar care apartine PCRM-ului, asta inseamna ca tot ce se scrie e real?Doamna Pavlicenco, daca in acest ziar s-ar scrie ceva depsre dumneavoastra, sau PNL, inseamna ca ar trebui sa credem, doar e scris negru pe alb, si mai ales in Moldova Suverana.Nu inteleg de ce ii includeti in echipa Ros-Orange pe Ghimpu si Chirtoaca? Citind, comentariile de pe aici, ma conving inca o data, ca Pl are toate sansele sa intre in Parlament in 2009, acest partid a devenit un Adversar adevarat nu doar pentru Ros-Orange dar si pentru opozitie,Dorin este tinar, oamenii vor vota in 2009 Schimbarea, avem nevoie In Noul Parlament de fete noi…ne-am cam saturat de bosorogii care incalzesc si dorm pe scaunele din Parlament.Cit despre Tomac, am sa zic acelas lucru, e un tinar, spaima bosorogilor!

 40. In Moldova traiescv romani, si nu am sa vin acuma cu argumente ca o sa par deja penibila, e clar ca Buna Ziua, suntem romani, asa cum ardelenii, oltenii, moldovenii se intituleaza ca fiind romani, asa si basarabenii.Oameni buni trezitiva la realitate, Desteptati-va si nu mai rreamintiti ce sa scris la ultimul recesamint, hai sa va zic una, La recesamint au venit de doua ori la Casa noastra sa ne ia detaliile, intrebarea dupa cum imi amintesc eu era, ce nationalitate sunteti, paremise ca Pasaport scrie negru pe alb ca detin cetatenia R.Moldova, Asa toti detinem aceasta cetatenie, dar va asigur in ziua in care imi voi redobindi cetatenia furata de rusi cea a Romaniei, o sa renunt fara sa stau mult pe ginduri, la Cetatenia Moldovei, care este doar o identitate-fantoma.Suntem Romani, chiar daca unor nu le place aceasta identitate, dar nu avem cum nega, asa ne-am nascut, romani au fost stramosii.Sa va fie rusine daca va indoiti de realitatea asta…Tare mi-as dori sa se trezeasca intr-o zi Stefan Cel Mare, si parca vad fetele acestor „moldoveni”….Imaginati-va pentru o clipa ce s-ar intimpla…..

 41. Pentru Maria Chitoraga

  Din pacate, asa cum ati vazut, foarte multa lume si-a pierdut speranta in rostul R.Moldova si depun cereri sa renunte la cetatenia moldoveneasca, pentru a fugi unde vad ochii si a se stabili cu traiul in alte state, de perspectiva.

  Este impardonabil cum alogenii antiromani incearca sa ne invete ce sa vorbim, ce limba vorbim, cine sintem si de unde venim, ce istorie avem si incotro trebuie sa mergem.

  I-as intreba pe acesti „promoldovenisti” un lucru: „Sa zicem ca uriti limba romana si pe romani. Bun. De acord. Asa ati fost educati de regimul comunist de pina la 1991 si de dupa. Dar de ce, de vreme ce va plac „moldovenii”, ca nationalitate, si limba „moldoveneasca”, nu stiti macar „limba moldoveneasca”? De ce nu ati invatat-o, sa putem discuta in „limba de stat” si sa demonstrati ca, daca nu sinteti loiali celui de-al doilea stat romanesc, puteti fi loiali macar statului moldovenesc, cunoscind limba de stat a acestei populatii deznationalizate si ratacite cu buna stiinta de regimurile antiromanesti?

  Eu nu-i includ in echipa Ros-Orange pe Ghimpu si Chirtoaca, dar am pus o intrebare, pe care v-o repet: Cum s-a intimplat ca un candidat anuntat ca fiind al PD-L, Tomac, a beneficiat de sprijinul PPCD, al EuTV, al fratilor Roncea, adeptii lui stind pina tirziu pe la Ambasada si consulate in seara alegerilor? De ce Tomac nu a spus – „Nu va dedati provocarilor. Eu, Tomac, nu sint omul lui Rosca sau al lui Roncea si condamn, adica ma desolidarizez de comportamentul acestor indivizi care au murdarit campania electorala pentru Romania si au coborit urit de tot stacheta moral-politica?” Poate ca nu a spus asta clar pentru ca a vrut sa suga de la doua oi? Poate a si supt, dar s-a compromis si el, si PL. Asta e opinia mea. Si daca nu este asa, astept contraargumente si declaratii publice. Raspundeti-mi la aceasta intrebare, ca sint foarte nedumerita.

  De asemenea, va spun raspincat – nu ma consider nici bosoroaga, nici batrina ca sa fiu pusa alaturi de bosorogii comunisti antiromani. Ei au imbatrinit in comunismul antinational, eu am luptat mereu pentru romanism si am pierdut – noi, toti, – pentru ca ne-au tradat altii, falsi „proromani”, cum e Gasca lui Rosca, ce s-a dedat constant la tranzactii politico-financiare. Noi cunoaste si detalii ce ne sint oferite de patriotii din afara Romaniei si a R.Moldova, adica din Occident.

 42. Nu v-am inclus in lista bosorogilor comunisti, de fapt la ei m-am referit, eu de mult va cunosc doamna Pavlicenco, si va admir, precum am mai spus-o, sunteti o politiciana adevarata, felul cum argumentati la tribuna parlamentara….

 43. Pentru Maria Chitoraga

  Am insistat asupra acestui lucru, pentru ca – prin exagerare – avem multe cazuri cind sint bagati intr-o oala comunistii pensionari, care sint masina de vot sau se imbata de dimineata prin Parlament, si noi, democratii, care ne cautam de treaba atitia ani si ne tot chinuim, dar nu mai apucam sa vedem un rod al efortului. Cred ca lucrurile trebuie, totusi, diferentiate. Mai ales ca eu mai am putin pina la pensie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *