Deputatii PNL au cerut joi investigarea comportamentului gruparilor antiromanesti si ale politiei. In aceasta ordine de idei, deputatul PNL Anatol Taranu a propus, in numele a cinci deputati, crearea unei comisii de ancheta privind evenimentele de la Balti, in ziua cind a fost desfasurata Caravana retragerii fortelor militare rusesti. S-a retinut, in mod special, atentia asupra reactiilor unor grupuri violente de rusolingvi, care au proferat lozinci xenofobe, de tenta fascista, gen „Balti – un oras rusesc!”, „Romani – plecati peste Prut!”. Taranu a avertizat ca asupra Moldovei se lasa umbra fascismului. Reactia majoritatii comuniste in Parlament a fost la fel de violenta si se rezuma la replicile deputatului comunist Simion
Dragan, cu referire la actiunile komsomolistilor de la Balti: „Pravilino sdelali!”, ceea ce confirma ca fascismul si comunismul sint cele doua fatete ale extremismului.
Din pacate, reactia comunistilor din Parlament, sfidatoare la adresa identitatii noastre nationale, nu a provocat o reactie pe potriva din partea fortelor necomuniste. Asta vorbeste ca demnitatea nationala, in cazul unei bune a deputatilor din opozitie se gaseste intr-o stare de amortire. De aceea este un imperativ ca, in urmatorul Parlament, sa vina o majoritate de deputati cu un pronuntat sentiment al demnitatii nationale, capabile sa apere interesul vital al acestei parti de natiune romana.
Speakerul comunist Marian Lupu, folosind tertipuri procedurale, a facut tot posibilul ca sa blocheze crearea, prin vot, a acestei comisii. De fapt, el s-a solidarizat cu actiunile gruparilor fascisto-komsomoliste din orasul sau natal Balti. Prin aceasta, el si-a aratat adevarata fata a asa-zisului „mladoreformator” din interiorul PCRM. In R.Moldova comunistul ramine comunist, chiar daca se straduie sa vorbeasca mai fluent frantuzeste. Deputatii PNL ramin fideli pozitiei lor de combatere a tendintelor de fascizare a societatii moldovenesti si, joia viitoare, vor reveni cu initiativa formarii comisiei de ancheta, acumulind un numar suficient de mare de deputati-semnatari.
In legatura cu obstructiunea din partea lui Lupu la initiativa crearii comisiei de ancheta, deputatii PNL Vitalia Pavlicenco si Anatol Taranu au adresat in Parlament o interpelare, cerind investigarea cazurilor produse la Chisinau si la Balti, legat de caravana privind retragerea trupelor rusesti, organizata de Partidul Liberal.
Urmeaza textul Interpelarii
„Dlui Valentin Mejinschi, ministrul afacerilor interne al R.Moldova Dlui Artur Resetnicov, directorul Serviciului de Informatii si Securitate Dlui Valeriu Gurbulea, Procurorul General al R.Moldova
I N T E R P E L A R E
Pe data de 5 octombrie in mai multe localitati din RM s-a desfasurat o actiune de sensibilizare a populatiei in legatura cu necesitatea de a cere mai insistent retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul R.Moldova. Este bine cunoscut faptul ca trupele militare ruse stationeaza ilegal pe teritoriul statului nostru, in opinia publica sunt percepute ca forta militara de ocupatie, aceasta calitate a fortelor militare ruse pe teritoriul RM fiind sustinuta si de constatarile oficialilor din R.Moldova, inclusiv ale autoritatilor comuniste. In aceste conditii, sunt de neconceput actiunile politiei din orasul Chisinau, Balti si din alte localitati, dar si ale unor grupuri de tineri civili, vorbitori de limba rusa, – precum am vazut in reportajele de la unele canale de televiziune – care au impiedicat, prin actiuni violente, manifestarea pasnica de aparare a prevederilor Constitutiei RM despre neutralitatea statului, chiar daca participantii la ea s-au incadrat perfect in legislatia moldoveneasca. Imaginile vazute la televizor demonstreaza clar faptul ca in RM apararea Constitutiei a devenit un lucru indezirabil pentru unii cetateni.
De asemenea, Republica Moldova se afla in preajma anului electoral, cind creste numarul actiunilor stradale, manifestarilor publice avind continut socio-politic si care, in aceste conditii, risca sa conduca la batalii corp la corp, asa cum s-a intimplat la Balti, unde politia municipala nu a intervenit conform legii, in apararea protestatarilor pasnici.
In acest sens, Serviciul de Informatii si Securitate are menirea sa examineze pericolul demonstrat de gruparile violente de tineri din orasul Balti, dupa unele date – membri ai organizatiei de comsomol din acest municipiu -, ce s-au dedat unor manifestari huliganice, proferind apeluri si actiuni de ura interetnica, avind posibile cosecinte extrem de periculoase pentru stabilitatea sociala si politica din R.Moldova.
Solicitam Procuraturii Generale sa se sesizeze in legatura cu aceste cazuri flagrante de comportament din partea politiei si a gruparii de tineri violenti de la Chisinau si Balti, cu examinarea acestor cazuri conform legii.
In legatura cu aceasta, solicitam sa dispuneti anchete de serviciu, pentru a raspunde urmatoarelor intrebari:
1. Care este legalitatea actiunilor politistilor ce s-au opus manifestarilor pasnice ale cetatenilor RM, indreptate spre apararea prevederilor Constitutiei?
2. Daca au fost pedepsiti politistii care au incalcat legea, daca au fost intentate dosare penale politistilor si decidentilor care le-au dat indicatii sa actioneze ilicit si in baza caror prevederi ale legii ei au dat indicatiile.
3. Daca au fost identificate si trase la raspundere persoanele din municipiul Balti care au comis acte de violenta impotriva manifestantilor pasnici si au chemat la atitarea vrajbei interetnice ?
Raspunsul la aceasta interpelare cerem sa fie prezentata in plenul Parlamentului in termenle stabilite de Regulament.
Vitalia Pavlicenco,
Anatol Taranu,
deputati in Parlamentul R.Moldova”
PNL sesizeaza Procuratura Generala in legatura cu abuzul recent la adresa tinerilor liberali din or. Balti
Partidul National Liberal a prezentat azi, 9 octombrie, in plenul Parlamentului o interpelare, in care solicita Procuraturii Generale sa se sesizeze in legatura cu „abuzul gruparii de tineri violenti de la Balti”. În acelasi timp, un grup de cinci deputati au propus si formarea unei comisii speciale, care sa investigheze acest caz, propunere respinsa de speakerul Marian Lupu.
Potrivit Deca-press, Anatol Taranu, vicepresedinte al Partidului National-Liberal, a propus, in numele unui grup de cinci deputati, ca Parlamentul sa constituie o comisie speciala, ce va examina incidentele produse duminica trecuta in cadrul Caravanei PL de retragere a armatei ruse de pe teritoriul RM, in special „manifestarile fasciste si xenofobe, ce au avut loc in Municipiul Balti”.
Speakerul Marian Lupu a refuzat sa supuna votului propunerea PNL, deoarece initiativa formarii unei asemenea comisii trebuie sa apartina minimum unui numar de 5% dintre deputati, ceea ce inseamna sase deputati (initiativa PNL venise de la cinci deputati. – N.R.).
Solicitat de UNIMEDIA, Anatol Taranu a explicat initiativa prin faptul ca, in ultima perioada, au aparut «tendinte periculoase» de stimulare a „vrajbei interetnice”, care se consolideaza „in raport cu populatia autohtona”. „Este o situatie iesita din comun. Astfel, solidarizarea noastra este un lucru firesc, ce trebuie sa devina o normalitate pe scena politica din Republica Moldova”.
In acest sens, deputatii PNL au solicitat si „Serviciului de Informatii si Securitate sa examineze pericolul demonstrat de gruparile violente de tineri din orasul Balti, dupa unele date – membri ai organizatiei de komsomol din municipiu”.
UNIMEDIA aminteste ca duminica, 5 octombrie, un grup de tineri din or. Balti au atacat protestatarii PL, scandind lozinci antiromanest si distrugind drapelele Republicii Moldova si ale Uniunii Europene.
Bravo PNL! Atunci cind toti vorbesc despre animozitati intre partidele liberale PNL a dat dovada de adevarata maturitate politica. Uniti-va liberali, toti cer acest lucru. Daca va uniti invingeti la sigur.
Pentru salut si altii
Situatia sa copt si cred, ca partidele liberale /PL, PNL, MAE/ trebuie sa se maturizeze si ele. Numai asa se poate rasturna raul instaurat de multi ani la rind tot din cauza , ca partidele democratice nu au dat dovada de maturitate politica si nu au inteles/sau nu au dorit?/ , ca ambitiile si interesul personal nu poate fi comparate cu interesul National.
Interesant, de ce manifestarile de a scoate armata rusa de pe teritoriul tarii noastre, drept constitutional al tarii si cetatenilor ei nu au fost peste tot sustinute de toti membrii tuturor partidelor democratice, care lupta pentru aceasta.
Ori nu au fost invitati de PL?
Cum credeti, daca in locul a chiteva sute de manifestanti erau prezenti chiteva mii in fiecare localitate, isi permiteau comsomolistii sa indrazneasca sa sara la batae?
PL, de ce nu ati incercat sa invitati si reprezentantii altor partide la aceasta manifestatie? Credeti, ca sunteti destul de puternici, ca sa se teama vrajmasii sa va atace ?
Nu ar fi fost mai bine sa incercati sa organizati aceasta manifestatie in comun?
Are dreptate C.Tanase , ca asa se deturneaza sensul protestelor si actiunilor contra raului. Suntem egoisti.Nu cumva sa mai apara drapelul unui alt partid, ca nu vom fi numai noi eroii….
Mai bine s-o luam la cap chite unul dechit sa dam lectii de buna purtare obrazniciilor comsomoliste.
Regret.
Pentru Salut
Mersi pentru felicitari. Am facut-o sincer, pentru ca daca astazi nu ii aparam noi pe colegii liberali, miine nu va avea cine sa ne apere pe noi. Noi am facut si mai inainte interpelari in Parlament in apararea diferitelor situatii legate de liberali, chiar daca ei ar putea interpreta distorsionat. Nu asta conteaza. Conteaza sa vada lumea ca noi ne putem depasi si asta trebuie sa o faca si altii.
Pentru Vertical
Astazi am fost la Vocea Basarabiei si am spus ca nu e bine ca PL nu a spus si nu a invitat si alte partide la aceasta manifestare de duminica. Intr-adevar – ce bine era sa fie o mare de culori liberale, care sa creeze o cromatica simpatica in raport cu roul singeros al comunistilor. Noi, PNL, cind am sarbatorit Ziua Europei, de 9 Mai, am invitat toate partidele, au fost AMN, PLDM si MAE si a fost bine si frumos. Noi ne putem depasi si servi ca exemplu bun de urmat pentru cei care cred ca aroganta este ghid de drum. Nu este. Cind PLDM a facut o actiune in Piata Marii Adunari Nationale au sunat de la staff de la ei si au spus ca daca venim alaturi de ei sa ne lasam acasa culorile si simbolurile. In timp ce noi i-am chemat sa participe la 9 Mai cu toate culorile si AMN, care nu a adus oameni, s-au suit pe treptele Operei Nationale cu o gramada de pancarte cit Teatrul. Nici asta nu ne-a suparat. Dumnezeu cu ei. Am invitat atunci si Uniunea Scriitorilor, si Uniunea Jurnalistilor, si Forul Democrat al Romanilor.
Pentru Dna Pavlicenco
Este foarte important sa fii reprezentativ prin oameni, care te sustin, dar si sunt alaturi la diferite manifestatii.
Cred, ca este bine sa discutati cu liderii partidelor totalurile unor manifestari petrecute de comun acord si nu pe blog.
In discutie personala se poate imbunatati organizarea, pe blog si la radiou – poate creste supararea …..
Doamna Pavlicenco!
Sunteti sigura ca ar fi fost o mare de culori liberale in piata, daca PL ar fi invitat toate partidele liberale? Ma indoiesc. S-au mai facut incercari de a aduce sute de mii in strada cu concursul mai multor partide. Rezultatul a fost nul. De ce nu vedeti lucrurile asa cum sunt?! De ce nu incercati sa intelegeti adevarata stare de lucruri din RM, determinata de: degradarea etnopsihologica a populatiei autohtone, vanitatile maladive ale pseudopatriotilor politicieni(puzderia de partide care se inghesuie pe esichierul de centru-dreapta), inactivitatea intelectualitatii, care nu-si indreptateste misiunea istorica de aparator si promotor al valorilor spirituale romanesti,erorile care au aprofundat si mai mult dezastrul existent-acordarea cetateniei mold. materialui uman rusesc, instalat in Basarabia dupa 1945 ,si, evident, adevarul care nu a fost spus niciodata pana la capat sunt cauzele care au determinat aceasta catastrofa nationala. Nu rusii si comunistii poarta vina pentru dezastru, ci moldovanasii , care se tot bat inde ei, isi impart gaura de la covrig(rusul, intre timp, papa covrigul si rade ) , nu stiu care este mai destept si nu accepta sa fie votata legea lustratiei, care ar clarifica multe lucruri.
Bravo, d-na Pavlicenco. Va multumesc din suflet ca sunteti aparatorul valorilor neamului nostru romanesc.
Pentru Zina Gane
Eu sint sigura ca ar fi fost o mare de culori liberale – albastru si galben. Am in vedere AMN, cu Soarele, PNL – cu Sageata, PL – cu simbolul Aliantei Liberalilor si Democratilor, MAE – cu steagurile lor avind simbolul multicrom al formatiunii, ca si PLDM cu verdele sau. Intrati pe http://www.pnl.md, la galeria foto, la 9 Mai 2008 si vedeti aceasta cromatica, exceptind PL-ul, care nu a participat atunci.
Vreau sa va intreb – nu credeti ca sarbatoarea care a avut loc la Dedeman-LeonGrand pe 27 martie 2008, cind s-au implinit 90 de ani d ela Unirea basarabiei cu Romania, trebuia facuta in Piata Marii Adunari Nationale, unde am participat noi, PNL, ca si MAE, dupa un mars destul de consistent de la parlamentul actual pina la sala unde s-a votat Unirea? De ce nu au mers toti in PMAN sa danseze Hora Unirii? I-am invitat pe cei de la Forul democrat al Romanilor, la fel ca si alte partide, la Ziua Europei, de 9 mai, unde au fost si au vorbit, poate nu in masura in care ne dorim. Am dansat si acolo, in PMAN, si in fata Operei Nationale Hora unirii. Intrati pe site si vedeti. Deci – noi am dat exemplu. Ce fac altii – sa ii judece cei al caror vot il solicita.
Ce inseamna ca eu nu „vad lucrurile asa cum sunt?!” Ba le vad foarte bine si actionez in consecinta. Vedeti fotografiile actiunilor PNL pe site.
Si daca ceea ce tot spuneti prin diferite articole, gen enumerarile de mai jos, -„degradarea etnopsihologica a populatiei autohtone, vanitatile maladive ale pseudopatriotilor politicieni (puzderia de partide care se inghesuie pe esichierul de centru-dreapta), inactivitatea intelectualitatii, care nu-si indreptateste misiunea istorica de aparator si promotor al valorilor spirituale romanesti, erorile care au aprofundat si mai mult dezastrul existent-acordarea cetateniei mold. materialui uman rusesc, instalat in Basarabia dupa 1945, si, evident, adevarul care nu a fost spus niciodata pana la capat sunt cauzele care au determinat aceasta catastrofa nationala” – nu-si fac efectul – nu v-ati intrebat: poate ca ar trebui sa va schimbati metoda? Intrebati-va, cautati raspunsul si actionati in consecinta – eu asa fac.
Daca ati mai citi macar ceva pe site si pe acest bloc, ticsit de materiale si opinii, daca erau mai multi oameni curajosi, care exact spun lucrurile pina la capat, precum ma consider, eram in alta parte. Iertati-ma, ati deschis blogul, ati scris un repros „destept” fara ca sa aratati ca sinteti prea informata asupra a ceea ce escris pe blog si pe site-ul PNL, dupa care va arogati dreptul de a cere socolteala unuia care – ca sa vedeti – „nu prea intelege”?!
Ba inteleg foarte bine si, daca aveti rabdarea, vedeti pe site raspunsul la cele zece intrebari adresate partidelor de Timpul. le-am plasat mai jos. Sintem unicul partid care am raspuns. Dupa care nu veti mai reprosa nimic. Iar cit priveste ceilalti – nu am raspunderea si puterea sa dirijez o clasa politica ce este controlata, in mare parte de Moscova, existind multi lasi si ticalosi. De ce? Haideti sa cautam impreuna raspunsul. Eu nu fac parte din aceste categorii, o stie o lume.
De ce ati tot incercat sa-i schimbati pe „moldovanasi” si nu ati reusit? Nu va pare ca unii intelectuali de la noi nu au capacitatea sa iasa din mentalitatea anilor 90, si cauta sa reproseze doar multimea de partide si vanitatile liderilor politici. Le spun la toti – nu va plac partidele – OK, intrati in ele si faceti-le mai bune. Cred ca este o invidie inexplicabila si nejustificata la mijloc. Eu nu am vanitati – am pozitii si curaj si cind colegii mei m-au inaintat la functia de presedinte a fost pentru ca au vazut si ei, vede mai multa lume, ca nu prea impartasesc mai multi zisi lideri politici de la noi cu adevarat valorile nationale, NATO, unirea etc., inclusiv lideri ai partidelor votate de intelectuali romani basarabeni. Asta e adevarul – o lume de oportunisti si conjuncturisti, dar cu acestia trebuie sa construim ceva, odata si odata.
Despre Legea lustratriei cititi articolul meu detaliat postat acum o saptamina pe blog, dar si mai jos.
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
Aici e cuvintarea deputatei Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal, in Spatiul pentru dezbateri publice din Scuarul Operei Nationale, Chisinau, 3 februarie 2008
Dupa ce o veti citi mie nu imi veti face aluzii ca sint dintre cei care nu spun lucrurilor pe nume si pina la capat.
Dragi prieteni, cred ca avem aici nu un miting, ci o discutie publica, pe care nu o putem avea altundeva. Noi nu avem radioteleviziune publica.
Vorbesc nu numai ca deputat si presedinte al PNL, ci si ca cetateanca romana din anul 1992 – si nu admit ideea ca cineva sa renunte la cetatenia romana pentru a intra in Parlamentul de la Chisinau. Vorbesc si ca fost deputat activ, cinci ani, in Adunarea Parlamentara NATO, de unde tot democratii nostri m-au exclus, dar asa se intimpla pe la noi, dupa care ne intrebam de ce ne conduc antiromanii.
In toamna anului 1999, cu doua zile de summitul OSCE de la Istanbul, am obtinut, la sesiunea AP NATO de la Amsterdam, o Rezolutie privind retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova si Georgia, rezolutie pe care am remis-o, in dimineata plecarii delegatiei la Istanbul, reprezentantilor MAE. Moldova era guvernata de Alianta pentru Democratie si Reforme.
NATO e durerea principala de cap a comunistilor, a Moscovei si a Tiraspolului, dar si a unor partide pe care le credem democratice, dar nu accepta ideea NATO. De ce? Cineva, de pe undeva, nu le permite. Accept integral ideea presei ca atitudinea fata de NATO este hirtia de turnesol pentru democratismul si europenismul partidelor noastre, pentru problema nationala. Nu vom iesi din sfera de influenta rusa, daca nu vom trece in sistemul de securitate occidental.
National-liberalii au pledat constant aderarea R.Moldova la NATO. Sa nu ne spuna noua astazi pepecedistii ca numai ei si inca nu stiu cine acolo pledeaza sincer pentru NATO! PPCD mai bine ar raspunde cum umple «Flux»-ul cu NATO, dar nu semneaza modificarea articolului 11 din Constitutie pentru a abandona neutralitatea. Precum nu semneaza nici initiativa de modificare a denumirii limbii – din moldoveneasca in romana. Pe aceasta initiativa si-au pus semnatura 26 de deputati, nu si PPCD, pe care, personal, nu-i vad ca opozitie actualei guvernari comuniste. Am aici initiativele.
Nu accept manipularea ca neutralitatea e batuta in cuie in Constitutie. Aceasta neutralitate nu e respectata, in primul rind, de Rusia, care nu-si retrage trupele, nu e recunoscuta, nici garantata de nimeni. Dar daca ne spun comunistii si altii ca trebuie sa respectam Constitutia, de ce Voronin nu respecta simbolurile nationale constitutionale – Stema, Tricolorul, Imnul, pe care vrea sa le schimbe acum, declarind nevalabila alegerea primului Parlament democrat? Simbolurile nationale sa le schimbam, dar neutralitatea si limba moldoveneasca in romana – nu?! Iata duble standarde si fariseism!
A nu accepta NATO inseamna a face pe placul Putinilor, Medvedilor, Grizlovilor, Smirnovilor, Sevciucilor, Antiufeevilor, Maracutilor si – de la Chisinau – al Tkaciucilor, Reidmanilor, Voroninilor, Moreilor, Resetnicilor, Papucilor si Sandalelor comuniste.
Vom invinge numai daca vom ne vom desprinde – in mod hotarit – de sfera de influenta rusa, daca vom accepta ca in situatia cind Romania e membra NATO, iar Ucraina si Georgia vor deveni in curind, nu pot ramine doar RM si RMN in afara NATO.
NATO inseamna un parteneriat strategic si cu SUA, si cu Europa, inseamna investitii, stat de drept, economie liberala, capitalista, sector privat extins si mediu ecologic nepoluat, inseamna democratie si prosperitate. Nu vin banii daca nu avem justitie si valori democratice ca in tarile NATO. Insa, cit vom avea pe cap napasta si prapadul comunist, dar, de fapt, o grupare criminala ce supune populatia, in continuare, genocidullui, in plin secol 21, ca si in secolul 20, nu vom ajunge in sistemul de securitate nord-atlantic. Noi trebuie sa devenim furnizori de securitate, sa rezolvam problema nistreana, inclusiv cu NATO. Sa renuntam la Acordul de incetare a focului din 1992, care inseamna desfiintarea Comisiei Unificate de Control si plecarea falselor forte ruse de pace, care le-au ajutat separatistilor sa-si faca statul represiv. Am depus de doi ani in Parlament initiativa, care se tot mureaza in sertarele lui Lupu si Ostapciuc.
Reprezint Partidul National Liberal si apreciez acest spatiu liber de dezbateri publice. Cred ca nu numai comunistilor el nu le convine. Cred ca nici PPCD, care spune o opinie in «Flux», dar face altceva in teritoriu si in Parlament, care ramine alaturi de comunisti. Ei vorbesc de CSI, dar s-au pronuntat impotriva iesirii din CSI, cind am inaintat initiativa legislativa in Parlament impreuna cu Valeriu Cosarciuc. Cum sa-i mai crezi?
Acuma scriu in “Flux” despre pericolul unirii liberalilor. De ce se tem si ne tot imping spre Moscova, unde, de fapt, PPCD a fost si ramine – cu sau fara comunisti? Oare nu exact ei spun una si fac alta, umblind cu minciuni despre alte partide, care, cica, nu ar avea un mesaj clar despre NATO!
PNL a avut constant un mesaj clar proNATO, dar si actiuni concrete – activitate in AP NATO, atitudini si initiativa de modificare a Constitutiei, impreuna cu deputati din Opozitie, nu si cu PPCD, care se tot teme sa nu-l supere pe Voronin.
De aceea sprijin punerea de intrebari de presa libera despre ce se intimpla. «Timpul» a pus citeva intrebari pentru a lamuri pozitiile partidelor. Noi avem – la toate cele «Zece puncte si Punctum» – raspunsuri probate prin actiuni, nu prin vorbe goale. Si cind vom raspunde toti asa, vom realiza ceea ce a spus poetul Nicolael Dabija – sa mergem uniti spre 2009. Daca nu se va realiza, PNL nu va da, oricum, voturi comunistilor.
Referitor la “Cum sa deosebim un partid rau de un partid bun, ca sa nu mai gresim inca o data in alegerile din 2009?”, amintim si ca cele 22 de conditii pentru un eventual Presedinte al R.Moldova, formulate in anul 2005, includ aceste 10 puncte si am raspuns inca atunci univoc.
ASTFEL, iata cum raspunde PNL intrebarilor „TIMPUL”-ului:
1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”. Am scris, in 2001, in Acordul dintre Partidul Liberal din R.Moldova si PNL Romania, ca e un acord intre doua partide liberale din doua state romanesti, fapt ce l-a enervat inca atunci, groaznic, pe satrapul Voronin. Teodor Melescanu a vorbit atunci si la Antena 1.
2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei” – Trebuie sa avem o singura Mitropolie – a Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. Pentru ca avem o singura natiune – romana.
3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI” – am depus si s-a discutat in Parlament iesirea din CSI”. Nici Fractiunile democratice nu s-au aratat dispuse s avoteze pentru iesirea din CSI.
4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania” – PNL a propus Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ca etapa pentru aderarea R.Moldova la NATO si UE, criticata, din pacate, si de unele partide de dreapta.
5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO” – am pledat constant pentru a fi alaturi de Romania, cu Ucraina si Georgia, in sistemul de securitate nord-atlantic. Vad ca unii oponenti crestin-democrati se fac a nu intelege mesajul nostru, inselind opinia publica.
6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE” – nu doar am pledat constant, dar am si propus o Comisie nationala pe modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, pentru a pregati R.Moldova, prin reforme, pentru UE. Comunistii si aliatii lor de dreapta fac doar demagogie.
7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei” – am pregatit materiale si am solicitat suportul societatii civile pentru discutii si elaborarea unei legi optime si aplicabile, exista un grup de deputati gata sa participe la pregatire. Plus interpelarile la SIS, inclusiv legat de Lista Sandrovschi, fabricata in laboratoare crestin-democrate.
8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului” – am depus, acum doi ani, un grup de deputati, un proiect de hotarire pentru condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarii Consiliului Europei. Am cerut, repetat, discutarea documentului in Parlament, dar nu se include pe ordinea de zi. Desi noi, poporul roman, am fost supusi unui Holocaust antiromanesc, genocid prin foamete organizata, deportari, gropi de var, canibalism etc.
9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” – am declarat, repetat, ca e o crima ce s-a facut la 4 aprilie. Cel mai periculos e ca cei ce au votat atunci sint azi foarte anticomunisti. Slava Domnului! Ma tem, insa, ca tot ei vor reedita actul de tradare rusinoasa de la 4 aprilie.
10.„Atitudinea fata de actualul regim comunist condus de Voronin”. Comunistii au fost invinsi partial in localele 2007, insa vor sa obtina cu orice pret victoria in 2009. In general, Partidul Comunistilor este ilegal in Moldova, nici pina azi nu a fost publicata hotarirea de repunere a sa in legalitate. Este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, insa nici Ministerul, nici Procuratura nu o recunosc in raspunsurile la interpelari. Viitorul Parlament trebuie sa scoata in afara legii Partidul Comunistilor. Am cerut in Parlament demisia lui Voronin, controlul sanatatii sale mintale, verificarea legalitatii averilor Familiei Voronin, initierea colectiva a impeachmentului capului mafiei de stat si al clanului criminal antinational. Care vrea sa ne lipseasca de identitate, de neam si tara, de viitor romanesc si european. Basarabia este un pamint cazut si din istorie, si din geografie, si depinde doar de noi sa o readucem ca teritoriu romanesc in Europa, sa intram in sistemul de securitate NATO, care ne va salva ca natiune romana.
Jos comunismul si aliatii lor!
wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
Vitalia Pavlicenco: „Legea Lustratiei – imperativ al democratiei si al probarii optiunii europene”
Ca presedinte al PNL, Asociatia Hyde Park mi-a remis si mie Apelul catre clasa politica din Republica Moldova, chemind-o „sa demonstreze maturitate si curaj, sa includa in programul electoral LUSTRATIA, ca obiectiv, si sa se angajeze public ca in viitorul Parlament sa voteze o lege cu astfel de subiect.
In legatura cu aceasta, ca cetatean, deputat, presedinte de partid, expun urmatoarea pozitie.
Aceasta initiativa este extrem de salutara. Este un imperativ al democratiei si al probarii optiunii noastre europene. Una dintre cauzele ca R.Moldova stagneaza in continuare si nu face parte din grupul de state baltice, care sint membre ale NATO si UE, din grupul statelor ex-socialiste Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia s.a., membre si ele ale NATO si UE, ca nu face parte nici din grupul Ucraina-Georgia, care se zbat sa avanseze spre NATO si UE, este lipsa acestei legi si votarea optiunii zero in acordarea cetateniei R.Moldova.
Lipsa Legii Lustratiei face ca in R.Moldova clasa politica sa fie, in continuare, santajabila, sa fie la cheremul cercurilor de la Kremlin, indeplinind comandamentele lor politice.
In calitate de fost membru pe parcursul a cinci ani al delegatiei parlamentare moldovenesti la Adunarea Parlamentara NATO, am avut discutii pe aceasta tema cu o serie de politicieni din fostele state socialiste. Mi-au confirmat ca fara aceasta lege tara lor nu a putut avansa si deveni credibila pentru a fi membru al NATO si UE.
Personal, nu sint de acord cu afirmatia – folosita frecvent de unii politicieni cu titlu de amenintare -, facuta cindva de ex-Presedintele Petru Lucinschi, precum ca, daca s-ar deschide arhivele securitatii, am ramine fara intelectualitate. Parerea mea este ca mai bine fara asemenea intelectualitate, decit cu ea in circa si raminind la cheremul Rusiei si al trecutului criminal sovietic ce ii face santajabili pe atitia decidenti.
In Romania societatea civila a facut mari presiuni pentru adoptarea Legii Lustratiei, au avut loc dezbateri. Legea Lustratiei ar trebui sa mearga mina in mina cu necesitatea condamnarii comunismului si a crimelor comise de regimul comunist de factura sovietica. Ceea ce s-a intimplat in Romania, prin Declaratia facuta de Traian Basescu in Parlamentul Tzarii, trebuie sa se produca si in Parlamentul de la Chisinau.
In Republica Moldova se afla comunistii la putere. Proiectul de hotarire privind condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarilor Consiliului Europei, zace in sertaele lui Lupu si Ostapciuk. Acestia, in loc sa se conformeze si altor Rezolutii ale CE, care cer distrugerea simbolurilor regimului comunist, incurajeaza instalarea in raioane a noi monumente satrapului Vladimir Lenin.
Iar din cauza cercului vicios de a nu avea o majoritate prooccidentala, democratica, net anticomunista, nu se adopta legile adoptate de statele devenite membre ale comunitatii euratlantice, in timp ce, neavind aceste legi, nu putem alege o majoritate democratica, proeuropeana.
Una dintre conditiile sine qua non pentru fortele necomuniste, care ar invinge in alegerile parlamentare in 2009 este sa faca un proces al comunismului, sa reconfirme, prin Parlament, ilegalitatea existentei partidelor de sorginte comunista in R.Moldova, care actioneaza ilegal in societate (Hotarirea din 1993 a Prezidiului Parlamentului, de repunere in legalitate a partidelor comuniste, nefiind publicata in Actele oficiale si necapatind putere de lege), sa condamne crimele regimului comunist de factura sovietica, sa adopte Legea Lustratiei, cu accesul la arhivele KGB. Un million de romani au fost nimiciti de comunisti prin Holocaustul antiromanesc, iar cei care au contribuit la aceste crime, care i-au turnat pe semenii lor structurilor represive sovietice trebuie sa fie cunoscuti de victimele si de copiii/nepotii victimelor acestora. Nu sa fim condusi, in continuare, de criminali si de copiii/nepotii lor, care au uitat ca parintii/bunicii lor au facut foamete organizata, au bagat oameni in gropi cu var, au trimis esaloane de oameni in Siberia, apoi nu le-au dat voie sa se instaleze cu traiul in localitatile de udne au fost deportati, raminind si acum pe drumuri si fara averile confiscate, pe care actualul regim comunist nu vrea sa le restituie.
Partidul National Liberal pledeaza neconditionat pentru adoptarea Legii Lustratiei. Condamnarea crimelor comunismului si Legea Lustratiei sint imperative pentru recuperarea demnitatii noastre, ca parte a natiunii romanesti europene.
Delegatia Politica Nationala a adoptat la 21 februarie 2007 Codul Etic al PNL, al carui punct 10 spune ca “Membrul PNL, care in decursul timpului a suferit condamnari penale infamante, a desfasurat activitati economice veroase, dovedite prin sentinte judecatoresti sau a colaborat cu fostul KGB sovietic, nu va putea accede in func??ii de conducere in structurile partidului sau in functii ori demnitati publice la nivel central sau local (parlamentari, ministri, primari etc.)”
PNL a elaborat si un prim-proiect de Lege a Lustratiei, nedefinitivat atit din cauza lipsei de practica in acest sens si a implicantelor numeroase la elaborarea si aplicarea acesteia, cit si din cauza lipsei de perspectiva, in acest Parlament, de a fi adoptat. Ca o prima varianta, de lucru, examinam eventualitatea de a-l posta aici, pe blog. Am preluat conceptul din legea romanesca privind lustratia si privind CNSAS, insa pentru un proiect solid si aplicabil e nevoie de specialisti care cunosc bine acest domeniu si care ar dori sa se implice in elaborarea Legii.
In acest scop, am purtat discutii cu mai multi reprezentanti ai societatii civile, cum ar fi Igor Botan, Nicolae Chirtoaca, acum Ambasadorul R.Moldova in SUA, cu Viorel Ciubotaru, cu Roman Mihaies, cu Romeo Turcan. Vorbisem cu unii dintre ei si despre initierea unor seminare privind modul de elaborare si aspectul aplicabilitatii unor asemenea legi in alte tari, atit din spatiul baltic, precum si din fostul spatiu socialist din Europa. Discutam despre initierea de dezbateri publice, prin elaborarea unor proiecte care sa fie sprijinite de mai multe ONG-uri si Ambasade acreditate la Chisinau.
Intr-o anumita faza, am obtinut, in urma discutiilor, acceptul urmatorilor deputati – Anatol Taranu, Valeriu Cosarciuc, Gheorghe Susarenco, Dumitru Braghis, Dumitru Diacov, Valeriu Plesca, Ion Neagu, Leonid Bujor – pentru a initia un grup de discutii cu reprezentantii societatii civile pe subiectul elaborarii unui proiect de Lege a Lustratiei.
Consider ca toate partidele care se considera democratice trebuie sa pledeze pentru adoptarea Legii Lustratiei si sa includa acest punct in platforma electorala. PNL va face in mod univoc acest lucru. De asemenea, consider ca orice intelegere, acord de parteneriat intre partide, incheieri de aliante anteelectorale sau postelectorale trebuie sa includa angajamentul de promovare in platforma/programul electoral si in Programul de activitate al Fractiunilor, al Parlamentului elaborarea si adoptarea Legii Lustratiei.
De asemenea, sint unicul deputat care am cerut public, de la microfonul Parlamentului, acces la propriul dosar, daca exista la SIS, si am obtinut raspunsul – care era de asteptat – ca nu exista nici un dosar. Nici nu poate exista, pentru ca nu exista un cit de mic biletel scris contra cuiva sau o cit de mica marturie ca as fi avut vreodata in viata de a face cu structurile sovietice de securitate, cele din a caror cauza am ramas fara bunic si tata.
De asemenea, sint deputatul care am sesizat SIS-ul si Procuratura in legatura cu zisa Lista Sandrovski, ticluita, din cite se pare, prin laboratoare crestine si democrate, prin care s-a incercat ponegrirea multor membri ai societatii noastre. Modul de intocmire a listei si raspunsul, trimis mie la Parlament in conditii de maxima secretizare, demonstreaza ca autorii „listei” par destul de familiarizati cu practicile structurilor oculte, care, pentru noi, cind am citit „Lista”, au constituit o revelatie.
Si aceste documente vor fi date publicitatii.”
Dna Pavlincenco,
Salutara declaratie, pentru ca rusii la Balti intr-adevar au emis mesaje xenofobe la care guvernantii nu au prea atras atentia de parca asta ar fi normalitate. Ma bucur ca deputatii PNL au luat atitudine, insa va rog daca tineti parte PL-ului, atunci tineti si fiti uniti pina la capat. Pentru ca eu inteleg mai sunt disensiuni, insa nu cred ca trebuie sa considerati ca PNL este pe o treapta mai sus, pentru ca are reprezentanti in parlament, fata de PL care inca nu este partid parlamentar. Sa nu uitam ca PNL nu a intrat singur in parlament, deci abia in 2009 va participa pentru prima data de sine stator si PNL, si PL si PLDM si AMN. Deci toate partidele liberale vor participa pentru prima data. Eu cred ca asta este o nuanta pe care trebuie sa o luati in calcul, pentru ca comunistii vor folosi si asa toate resursele pentru a diminua ponderea partidelor liberale, de asta nu mai incercati sa va faceti loc printre ele si sa aratati ca PNL este mai bun. Daca este mai bun, atunci spuneti de fiecare data prin ce considerati ca PNL este mai bun decit celelalte si nu sa interveniti pe blogul lui Darie si sa faceti asa comentarii in care sa va intrebati daca e bine sau nu ca PNL nu este inclus in niciun conflict si sa mai amintiti atitudinea lui Filat si Chirtoaca fata de 4 aprilie 2005. Mediatizati niste interpretari banale care dezgusta, pe mine personal ma dezgusta sa tot trimbitati cu atitudinea ceea a lui Dorin despre 4 aprilie, incat am impresia ca el deja a si votat atunci. Va rog sa incetati si cautati sa operati cu argumente nu doar cu presupuneri sau interpretari tendentioase. In rest, va urez Succes!
Pentru Zina Gane
Este adevarat ce scrieti, dar nu inteleg care este supararea DVS pe dna Pavlicenco si activitatile, pe care le intreprinde. Daca va doare cu adevarat treceti la actiuni. Alegeti unul din partidele existente si incercati sa faceti ce puteti. Poate ca si sunteti pe undeva.. …Nu criticati pe cei ce fac chit pot, faceti mai mult ca ei .
Sanatate.
Pentru socolenco
Imi pare bine ca ati reaparut.
1. Spuneti-mi – cine este vinovat ca „guvernantii nu au prea atras atentia” la declaratia PNL? Aveti alte exemple la care guvernantii au acordat atentie sau au atribuit importanta? Inca nu v-ati obisnuit cu asta? Eu vreau sa va intreb altceva: este normal ca, in momentul cind Lupu a spus ca nu ajung 5 deputati pentru un grup de investigatie in Parlament, Filat, Serebrian, Clipii sau Stratan, deputati, totusi, liberali, sa nu se ridice si sa spuna – „si noi subsemnam initiativa?”
2. Noi nu vorbim de faptul ca cineva tine parte PL, cred ca ceva nu ati inteles, noi sintem pentru lege si pentru libertatea intrunirilor, pentru oprirea manifestarilor xenofobe, fasciste si antiromanesti, ca ar fi ele contra actiunilor PL sau ale PLDM, ale PNL, AMN sau MAE.
3. Ce inseamna „tineti si fiti uniti pina la capat?” Stiti foarte bine – PL nu vrea sa dialogheze cu nimeni. Noi dialogam – cu MAE si cu PLDM si sper sa ne intelegem.
4. Nu inteleg absolut ce motiv ati avut pentru a afirma ca noi consideam ca „PNL este pe o treapta mai sus, pentru ca are reprezentanti in parlament, fata de PL care inca nu este partid parlamentar”? De unde ati luat aceasta impresie? Eu si inainte am avut o interpelare in apararea lui Chirtoaca si a PL, cind ei au fost molestati si arestati acum un an-doi, atunci cind au depus flori la membrii Sfatului Tarii. Poate ca ei nici nu stiu asta, iar eu nu aveam blog. Noi am facut declaratie si contra atacurilor PPCD contra PLDM, chiar daca PLDM a proxcedat cum a procedat cu noi… Daca afirmati asta, eu cred ca ori nu sinteti informat, ori nu va puteti depasi sa fiti obiectiv. NOI NE PUTEM DEPASI SI VOM PUNE IN FATA INTERESUL DARIMARII COMUNISTILOR, NU AL EGOISMULUI DE PARTID!!! Daca PL este invidios ca PNL are deputati, daca PL se simte jignit de interpelarea noastra – ceea ce eu nu pot crede si nu-mi pot imagina pentru un partid romanesc si proeuropean – sau daca PL se simte umilit ca am pledat contra fascistilor rusi de la Balti, care au atacat tineri pelisti, iertati-ma, nu veti reusi nimic s aconstruiti credibil anticomunist in Moldova!
4. Voi, unii sustinatori neobiectivi ai PL faceti aceasta zizanie intre partide. Nu trebuie sa-mi amintiti cum a intrat PNL in Parlament. Amintiti-va ca PL nu a riscat sa mearga in alegeri si nu a participat la coalitii democratice. Iar pe Chirtoaca l-am sprijinit in fazaa doua toti si rezultatul nu e numai al lui, asta se va vedea in alegrrile parlamentare. Insa PNL a contribuit mult la unificarea fortelor democratice si a ramas fidel platformei electorale proNATO, proUE, antiCSI, proretragerea trupelor ruseti din Moldova. De asta am fost eliminati din AMN.
6. Ce ar insemna „nu mai incercati sa va faceti loc printre ele (partidele liberale) si sa aratati ca PNL este mai bun”. Noi chiar ne consideram buni, nu aveti ce ne reprosa ca si actiuni, declaratii si avem tot dreptul sa convingem lumea de acest lucru. Inca nimeni nu a reusit, cu atit mai putin adeptii unui partid liberal, sa ne inchida gura.
7. Dumneata chiar crezi ca dupa aceasta postare vom aduna BIroul PNL si vom decide sa ne inchidem site-ul, blogul si partidul? Pai mai bine luati exemplu de la noi, ca nu ne certam cu liberalii, ne spunem opinii in mod democratic, transparent, curajos, fara frica – prin asta si sintem mai buni – ca existam fara frica sefului, eu fiind seful, dar fiind liberala, nu tirana in partid.
8. Va deranjeaza transparenta? Pe mine – nu. Vreti ca viitoarea forta liberala de guvernare sa fie inchisa ca si comunistii, sa nu se critice in interior pentru greseli, sa vina comandamentele de la sefu’, iar toti ceilalti sa fie masina de vot si sa nu cricneasca? Dupa care sa ma intrebe vizitatorii „Da Dvs. unde ati fost?”
9. Pe blogul lui Darie am dreptul sa fac orice comentarii, nu va place, nu ma votati, ca aveti dreptul la decizie, dezamagire, greseli, cucuie si sperante false.
10. Despre 4 aprilie eu nu spun mai mult decit spune filmul. Dar in film e totul clar. Am dreptul la comentariile solicitate de vizitatori, ca de aia am deschis blogul, nu? Combateti-ma cu argumente plauzibile si demonstrati-mi, dupa ce Chirtoaca a spus ce a spus ca el nu mai poate vota un comunist. Eu, insa, pina nu vad, nu cred. L-am vazut pe Rosca, pe Serebrian, pe Tulea, pe Chirtoaca si sugestiile lui, pe Filat, pe toti altii. Va place – foarte bine, aveti dreptul. Nu va place – puneti-va niste intrebari si incercati sa nu ramineti tras pe sfoara. Mai bine e sa facem ca Dorin sau altii sa fie astazi taxati pentru niste greseli mai mari sau mai mici, deciot miine sa faca niste greseli gogonate. Nu credeti ca am dreptate? Noi asa credem.
11. Oricit de banale ar fi comentariile mele, care va „dezgusta”, va doare ce am postat si nu aveti curajul sa o recunoasteti. Pai, dragul meu, in asta si consta dilema – vreti sa treceti cu vederea si sa continuati cu iluzii false sau va deschideti bine ochii si va asumati riscurile, dupa cele vazute? Asta e democratia – sa alegeti optiunea, in mod constient. Si asumati-v-o.
Va multumesc si eu pentru un raspuns atit de detaliat. Da, poate ca am reusit sa va provoc putin cind am spus de acea interventie pe blogul lui Tudor Darie, insa ati vazut ca au obsevat si altii ca interventia dvs avea scopul doar de a pune in vizor PNL-ul. Ei bine, nu condamn asta, dar daca nu ati fi spus de acea interpretare de la 4 aprilie a lui Dorin, poate ca chiar as fi apreciat acel comentariu.
Eu mi-am expus pozitia fata de acel vot si cred ca in 2005 era nevoie de un compromis si chiar daca se cerea o cedare din partea fortelor democrate trebuia sa cedeze minimul de cit era nevoie si Voronin sa fie votat de 61 de deputati si nu de 75. Cred ca asta a fost ideea lui Dorin si eu sunt de acord cu asta, nu trebuia acest exces de zel, pentru ca ajungeau doar voturile PD-ului.
In 2005 cu toate ca avut o participare buna in alegeri oamenii totusi erau saturati de alegeri mai ales ca nu avea o oferta clara, pentru in BMD se regaseau tot acei care se aflau inca din anii 1998 la guvernare, acelas Diacov si Braghis. Cred ca astia nu trebuiau sa faca parte din acel bloc si poate ca BMD obtinea si mai mult de 28.5%, dar deja nu mai conteaza asta. Conteaza ca in 2009 avem deja o oferta politica foarte buna si sper ca si participarea sa nu fie mai mica de 65% atit cit a fost in 2005.
Ma bucur ca si PNL are o platforma politica proEU si proNATO. Sper doar ca sa fie si consecvent acestei platforme electorale si chiar sa pledeze si pentru realizarea legii lustratiei dupa 2009.
1, 3. Da, cred ca aici aveti dreptate si intr-adevar dl Filat ca si dl Serebrean puteau sa sustina acea initiativa PNL. Insa nu inteleg cum colaborati cu PLDM daca liderul acestui partid nu va sustine initiativele?
4. Ma bucur ca ati facut acea interpelare cind au fost retinuti Dorin impreuna cu membrii PL inclusiv presedintele Mihai Ghimpu, si ca ati condamnat atacurile PPCD contra PLDM si AMN. Aveam in vedere sa nu va simtiti mai sus doar pentru ca aveti posibilitatea sa faceti niste declaratii de la tribuna parlamentului, pentru ca vedeti cum se comporta si Lupu cu dvs si va inchide microfonul in mod obraznic, atunci cind citeati despre cazul Heroina. Trebuie sa urmarim si efectul acestor interpelari si eu stiu ca este un efect, insa poate ca la moment prea infim.
Dvs dna Pavlicenco mai mult ca altii stiti ce inseamna sa lupti contra cursului riului, cum sa te lupti cu frutuna, pentru ca noi in lupta asta a noastra trebuie sa avem un scop, dar scopul TREBUIE sa fie ca noi unindu-ne sa facem un afront acestei furtuni comuniste si sa putem sa-i invingem. Nu putem spune ca luptam cu comunistii, dar totodata sa dam si in partidele care au acelas obiectiv ca al dvs, si nu spun ca asta este doar greseala PNL, cred ca mai toate partidele care sunt in opozitie acum si care vor sa doboare comunistii se afla intr-o concurenta foarte puternica. Pe de o parte cred ca aceasta concurenta este una buna si sanatoasa, dar chiar TREBUIE sa criticati anumite greseli pe care le fac colegii din celelalte partide anti-comuniste, dar sa evitati sa fiti tendentioasa in aceste critici. Pentru ca dvs ati spus o data ca in Moldova lupta politica nu poate fi ca intr-o societate civilizata. Va rog eu sa cititi cite ceva din buletinul informativ al PL si sa vedeti ca ei isi propun sa lupte cu comunistii si toti nomenclatorii din celelalte partide pe care democrata. De ce PNL nu ar lua exemplu? Stiu ca am mai discutat pe tema asta si nu prea erati de acord, insa cred ca daca PL a decis sa lupte in asa mod, de ce nu ati face-o si dvs? Iata daca ati adopta acelas mod de comportament, aceasi tactica de lupta, astfel ca sa fie conforma unei societati civilizate, sa vedeti ca PL isi va schimba atitudinea, cel putin sper asta. Si sa vedeti ca pina la alegeri si alte partide vor adopta un asfel de comportament, pentru ca dna Pavlicenco, asta si inseamna SCHIMBAREA de care avem nevoie, nu este schimbare daca vor veni alti oameni PRIN ACELEASI metode ilegale prin care au venit pina acuma, SCHIMBAREA este ca in fruntea tarii sa vina oamenii care ne reprezinta, insa astia pot veni doar pe cale legala. Va rog sa va ginditi la acest lucru foarte bine si sa luati o decizie corecta. Ar fi cazul chiar sa convocati o sedinta a biroului pemanent PNL si sa decideti care sa fie tactica PNL in alegeri: una ca de jungla sau una conforma unei societati civilizate, chiar daca este riscul sa obtineti un rezultat mai modest in alegeri. Va rog mult sa imi spuneti sincer ce credeti despre asta si va multumesc anticipat.
„Nu trebuie sa-mi amintiti cum a intrat PNL in Parlament. Amintiti-va ca PL nu a riscat sa mearga in alegeri si nu a participat la coalitii democratice.”
PL dupa cite stiu a vrut sa participe impreuna cu PPCD, insa acestia din urma i-au refuzat. Si apoi cred ca mai bine este sa nu participi in alegeri decit sa participi si sa iai un rezultat insuficient pentru a mari procentul pentru redistribuire.
6. „Noi chiar ne consideram buni, nu aveti ce ne reprosa ca si actiuni, declaratii si avem tot dreptul sa convingem lumea de acest lucru. Inca nimeni nu a reusit, cu atit mai putin adeptii unui partid liberal, sa ne inchida gura.”
Ma bucur ca va considerati buni, curajosi. Totusi va rog sa nu fiti atit de taioasa fata de colegii liberali. Nu cred ca ei vor sa va inchida gura, din contra cred ca este bine ca aveti atitudine, doar ca PL, dupa cite am inteles eu isi rezerveaza anumite principii pe care nu le poate calca. De asta si poate ca par mai categorici cind este vorba despre dialog si colaborare. PL va lupta pe cale democrata contra comunitilor. Tot in asa mod ar trebuie sa lupte si PLDM si AMN. Pentru ca asta si este cauza ca acum intre PL si PLDM au aparut disensiuni: aceste partide au principii diferite. Se pare ca PLDM vrea sa lupte dupa principiile vechi, sa fie cica pragmatici, la fel cum ati spus si dvs ca in Moldova este jungla si daca lupti dupa principii democrate, dupa principiile unei societati civilizate, atunci risti sa nu obtii rezultate. Insa scopul unui partid nu trebuie sa fie obtinerea de rezultate rapide, asa cum vrea PLDM, ci rezultate de lunga durata, astfel se va realiza si SCHIMBAREA de care avem nevoie si astfel vom deveni si noi o societate civilizata.
7. „Dumneata chiar crezi ca dupa aceasta postare vom aduna BIroul PNL si vom decide sa ne inchidem site-ul, blogul si partidul? Pai mai bine luati exemplu de la noi, ca nu ne certam cu liberalii…”
Nu inteleg ce va facut sa credeti ca as dori sa inchideti site-ul ori blogul. Va rog sa va linistiti, caci nu-mi doresc asta. Eu chiar ma bucur ca PNL nu se cearta cu liberalii, asta este foarte bine. Trebuie sa va aflati in concurenta, dar sa fie concurenta sanatoasa, pentru ca asta ne lipseste noua: SANATATEA si PRINCIPIILE care ar sustine si mentine aceasta sanatate in sinul societatii noastre.
8. „Va deranjeaza transparenta? Pe mine – nu. Vreti ca viitoarea forta liberala de guvernare sa fie inchisa ca si comunistii…”
Nu as dori asa guvernare si anume ca de asta si va spun ca pentru ca acest lucru sa nu se intimple avem nevoie de PRINCIPII, ca PNL impreuna cu toate celelalte partide care vor sa aduca SCHIMBAREA sa ADOPTE PRINCIPIILE unei SOCIETATI CIVILIZATE! Doar asa veti reusi sa aduceti schimbarea si nu conteaza vor fi la guvernare liberalii ori alt partid, conteaza ca odata instaurate aceste principii ele sa devina acel motoras care va duce la schimbarea organica a societatii, si odata ce societatea va fi schimbata organic nimic nu le va mai putea imputa niciodata. Trebuie sa intelegeti asta si sa va solidarizati acestor pricipii asa cum a facut PL.
9. Pe blogul lui Darie desigur ca puteti scrie orice, dar eu mi-am aratat atitudinea, ce nu am dreptul? Am spus ce mi-a placut si ce nu.
10. „Mai bine e sa facem ca Dorin sau altii sa fie astazi taxati pentru niste greseli mai mari sau mai mici, deciot miine sa faca niste greseli gogonate. Nu credeti ca am dreptate? Noi asa credem.”
Ei bine, dar cum ati decis dvs sa-l taxati pe Dorin pentru acea interventie, acea solutie propusa de el? Sa scrieti pe blogul dvs de zeci de ori sa este riscul ca Dorin va vota pentru comunisti si inca sa mai scrieti si pe alte bloguri, prin ale ziare si tot asa? Cum ati hotarit sa-l taxati? Dvs credeti ca cineva a inteles ce ati avut in vedere acolo pe blogul lui Darie cind ati spus de Filat si Dorin referitor la actul de la 4 aprilie? Sunt sigur ca majoritatea habar nu au ce ati avut in vedere si cred ca anume asta si trebuie sa evitati, sa evitati sa fiti neinteleasa in acele interventii. Chiar si daca vroiati sa spuneti despre acel vot si despre solutia lui Dorin faceti trimitere la film ca oamenii sa vada si lasati fiecare sa-si faca impresiile, puneti o intrebare retorica sau asa cum ati pus titlul la acel post unde se afla filmuletul. Cred ca asfel deveniti mult mai credibila si interventia dvs va fi perceputa ca una binevoitoare, pentru ca va preocupa ca toti sa fie cit e posibil de bine informati. Insa dupa cum vedem acolo ati scris un comentariu din fuga si intr-o maniera evaziva ceea ce nu face fata dvs. Asta e opinia mea.
11. „Oricit de banale ar fi comentariile mele, care va “dezgusta”, va doare ce am postat si nu aveti curajul sa o recunoasteti.”
Nu ma doare ca ati postat, ma doare cind liderii liberali se ataca reciproc in asa maniera. Si ma mai doare cind un lider ca dvs isi permite sa fie superficial. In rest nu ma doare nimic, imi place transparenta si apreciez inca o data ca aveti blogul deschis pentru toti.
Cel mai mult,mă doare,nu faptul că comuniştii ne insultă în aşa mod(”Pravilno Sdelali”) ci faptul că minoritatăţile rusofone şi unii moldoveni,care se consideră diferiţi de români îi susţin.Se amestecă o serie de sentimente în sufletul meu cînd văd asemenea lucruri.Mă gîndeam,să mă înscriu la vreo organizaţie de tineret a partidelor liberale,dar acuma abia îmi dau seama că asemenea liderilor acestora(Iar doamna pavlicenco,nu face excepţie) voi fi obligat să nu vorbesc despre ruşi şi atitudinea lor faţă de noi ci să arunc asemenea acţiuni,în spatele PCRM şi provocatorilor.Vreau să nu uităm că asemenea acţiuni nu sunt provocate de nişte simpli instigatori ci că asta este atitudinea lor faţă de noi în general.
Altfel spus,nu numai anumite persoane ne urăsc pe noi(românii) ci toată minoritatea rusă.Nu mă credeţi?O vizită pe play.md şi forum.md vă este de ajuns.
Pentru Ursul
Sincer sa va spun, ma mir ca va mirati. Noi va tot spunem sub ce ocupatie sintem si in ce masura este divizata in continuare societatea si acum, cind scrieti ce scrieti, parca aratati cazut din pod. Adica imi aratati mie ce rusolingvi avem? ca eu nicinu as sti, nu sau poate eu i-as fi educat asa?
Pai, toata ocupatia sovietica a Basarabiei s-a bazat, se bazeaza si acum pe dislocarea romanilor de pe propriul nostru pamint romanesc. Nu ati stiut? Abia acum ati aflat?
Da, unii moldoveni care se consideră diferiţi de români îi susţin pe rusolingvii fascizati. De ce? Ei sint victima sovietizarii, ocupatiei rusesti, a deznationalizarii promovate in regim comunist sovietic si in regim comunist „democratic”. De unde ati mai luat-o ca eu nu fac excepţie in a va interzice sa vorbiti despre rusi? Nu am inteles absolt deloc ce spuneti sau sinteti provocator. Adica noi vorbim in Parlament de fascismul rusesc si aici pe blog postam si dumneata vii si-mi spui fabuulatii? sau esti provocator?
Pentru Ursul
Se vede ca sunteti foarte suparat.
Probabil, supararea va influientat scrisul. Nu am prea inteles unde ati ramas cu ghindul de a va inscrie in organizatia de tineret a unui partid si ce va opreste?
Ce ati avut in vedere , chind ati scris, ca si dna Pavlicenco /se scrie cu litera mare indiferent de parerea, pe care o aveti/ nu face exceptie si daca doriti, spuneti punctul DVS de vedere. Este interesant.
Sanatate.
Pentru socolenco
1. Eu chiar nu inteleg – de ce trebuie sa va propuneti sa ma provocati?
2. Orice lider de partid are ca scop sa-si puna in vizor partidul. Numai sa o faca cinstit. Cit mai cinstit. Aratati-mi un partid care nu se pune in vizor. Ori sinteti naiv, ori manipulati, ori provocati, ori nu stiti ce spuneti. Insa PNL-ul e cel mai modest in acest sens. Daca nu sinteti de acord cu asta, sinteti foarte subiectiv si foarte putin credibil in fata mea. Sintem unicul partid care am invitat sincer alte partide la manifestarile noastre. cam stiu ce a spus PL ind nu a venit. Si e pacat ca nu se poate depasi. Toate actiunile noastre sint pe site-ul PNL, inclusiv tineretul nostru a facut actiuni comune cu alte partide. Nu si cu PL, ca nu au acceptat. Altii nu au facut.
3. In 2005 nu era nevoie de compromis cu comunistii. Iar Dorin a gresit dublu, ca a dat solutii condamnabile dupa ce se si produsese tradarea. E de doua ori mai grav. Daca avea experienta, critica votul de la 4 aprilie si spunea ca trebuia gasita o solutie cu intreaga societate. Nu se developa. Cum – e alta problema, nu sa ne dea sfaturi cum sa ne prostituam cite putin politic pentru „stabilitatea/stagnarea/stioalna comunista”.
4. Voronin nu trebuia votat. Daca spuneti asa, nu e nici o diferenta intre Chirtoaca, Rosca, Serebrian, Tulea si alti mai „tineri” din Parlament, care se poticnesc la prima cotitura. Nu folositi cifre, problema e politica, nu matematica.
5. Daca oamenii erau satui de alegeri, de ce in Ucraina sint din nou alegeri? Nu va dati seama ca miza proOCCIDENT e mai importanta decit saturatia electorala a oamenilor neinformati? Dar oare oamenii nu erau satui de alegerile locale din 2006? Dar Chirtoca nu stia ca oamenii sint satui, ca doar nu ieseau la vot? De ce Chirtoaca a participat mereu la alegeri? Ca sa iti tina in vizor partidul? Putea renunta, nu? Nu a renuntat. De ce atunci e gata atit de usor sa cedeze in fata lui Voronin si oare de ce asta nu indica faptul ca poate da un vot condamnabil la prima ocazie? Eu cred ca da. Timpul va arata.
6. Asculta, nu vreau sa amintesc aici de nerusinare, dar declaratia cu „sper ca PNL sa fie si consecvent acestei platforme electorale si sa pledeze pentru realizarea legii lustratiei dupa 2009” este pur si simplu jignitoare. Ce imi dai dumneata de inteles? Pai, dragul meu, pe noi Urechean ne-a dat afara nu doar pentru ca am pledat pentru iesirea din CSi si pentru limba romana si NATO, pentru anularea documentelor privind Transnistria care ne desfiinteaza ca stat, CI PENTRU CA ASEMENEA DOCUMENTE SINT DEPUSE IN PARLAMENT SAU ADUNAM SEMNATURI, INCLUSIV DE LA DEPUTATII AMN! Noi toata vremea am avut aceste valori si principii programatice, nu ne-am trezit de acum doi ani sa luam stampiluta unui partid si sa devenim proNATO. Eu am fost cinci ani la AP NATO, am convins inca in 1999 la Amsterdam peste 200 de deputati straini, vorbind in limba franceza, in plenul unei sesiuni cu mii de prezenti sa voteze pentru retragerea neconditionata si imediata a trupelor rusesti, ceea ce s-a votat cu mare greu -dar s-a votat – cu numai doua zile inaintea summitului OSCE de la Istanbul. Putea face asta Ghimpu? De unde te-ai luat dumneata atit de neinformat si ne dai sugestii de consecventa? Noi avem fapte, nu plecaciuni in fata lui Voronin sa ne recunoasca sefi de capitala… In privinta Legii lustratiei colegul meu de PFD Vasile Nedelciuc a elaborat o lege inca in 1999, dar i-au furat-o credinciosii din Parlament si au prezentat-o ca a lor. Eu nu vad ce motive ar fi sa imi spuneti ca sperati sa votam Legea lustratiei. Am toate documentele preluate din Romania, am explicat pe blog amanuntit totul, nu vad doar cei carora nu le convine asta sau sint invidiosi pe PNL. Noi am introdus aceasta lege in partidul nostru, in Codul Etic al membrilor PNL. Ce aluzii imi faceti? Eu in viata mea nu am avut ABSOLUT NIMIC, DAR ABSOLUT NIMIC, macar ceva, cu securitatea, asa ca nu va pierdeti timpul cu asemenea aluzii, ca exista documente despre cei despre care exact dumneata crezi ca sint sfinti. Eu nu am treaba deloc si votez miine sapte legi ale lustratiei.
7. Orice colaborare cu MAE, cu PLDM va conduce la actiuni coordonate. Inca nu am colaborat intr-atit ca sa ajungem deja la actiuni coordonate, dar nu incercati sa-mi tot puneti in circa lucruri ce trebuie puse pe constiinta altora. Nu trebuie sa imi sprirjine mie cineva initiativele, ci sa sprijine lucrurile necesare pentru intreaga societate. Intrebati-va voi de ce cei nominalizati nu au vrut sa sprijine un lucru ce ar opri xenofobia, antiromanismul, ca nu e vorba aici de PL. Miine putem fi noi sau PLDM. Nu manipulati si nu puneti PL in fata, ca nu pe ei i-am aparat, ci am protestat impotriva unui fenomen periculos in societate. Tot asa cum am aparat libertatea intrunirilor si depunerii de flori la mormint cind am facut interpelare cu atacul politiei asupra PL acum doi ani cind au depus la membrii Sfatului Tarii la cimitirul de pe Armeneasca. Faptul ca ei nici nu stiu asta si nu le-am apus arata ca am facut-o, ca intotdeauna, sincer, nu calculat, cum vad ca sinteti pus sa judecati si sa interpretati.
8. Ce inseamna „noi unindu-ne sa facem un afront acestei furtuni comuniste si sa putem sa-i invingem?” Cui spuneti asta? Noua, PNL? Noi facem ce facem sincer, si nu pentru a imbuna PL-ul care nu vrea sa discute cu nimeni pentru „unirea” de care spuneti. Pentru ca noi, spre deosebire de altii, ne putem depasi, altii, insa, ramin egoisti. Numai ca viata se razbuna pe aroganti si egoisti, sa tineti minte asta de la mine. Ce inseamna ne simtim mai pe sus? Din ce ati vazut asta? De ce aruncati aceste lucruri, in loc sa imi spuneti ca Tudor Darie, care mi-a declarat ca „dna Pavlicenco, ceea ce a facut PNL e un act de normalitate politica”. Cum sa nu respect un om care a putut spune atit de corect despre gestul nostru frumos, dincolo de pozitia lui Ghimpu fata de mine, de PNL in general, de Anatol Taranu s.a.?
9. Noi sintem in opozitie, am fost si in una extraparlamentara, am fost activi mereu, dar nu vad eu asa mare lupta intre PNL, pe de o parte si PL, PLDM, MAE si AMN, pe de alta parte. Am mers la toate actiunile, am semnat toate initiativele legislative in Parlament, nu facem buletine informative sa atacam pe cineva, facem pliante despre noi si ce am facut noi, nu vad ce va tot chinuiti, ca sa nu spun alt cuvint, sa ne tot aruncati intr-o oala cu criticantii, unde noi nici nu incapem, nici nu vrem sa acceptam sa mergem, ca nu acolo ne e locul?
10. Ce insemna „tendentioasa in aceste critici”? Dumitale eu ti se par tendentioasa, altora – obiectiva. Ca doar nu-ti imaginezi ca ma vei intimida intr-atit cu aceasta „apreciere” din pod, ca eu sa nu imi mai spun opinia!? Mai bine las-o balta si vin-o cu argumente plauzibile sa ma combati, nu cu etichetari. Schimba-ti un pic modul de a polemiza, vei avea doar de cistigat.
11. Unde vezi nomenclaturisti? Ce am eu cu nomenclatura, nu am fost niciodata sef in perioada sovietica. Nu am lucrat in komsomol, nici in organele sovietice. Dar a lucrat tocmai in CC fratele lui Ghimpu, regretatul Gheorghe Ghimpu. Intreb – de ce? Cum de a fost luat acolo? Ce a cautat acolo? Eu nu inteleg. Dar sa zicem ca unii au lucrat. Insa daca din 1991 ei au abandonat totul si viata lor de mai apoi a demonstrat ca au devenit principiali, ca nu au colaborat cu comunistii – care e ratiunea pozitiei PL, care a colaborat in CMC cu toti, care are tineri ce arata ca ar fi putut vota si ei un Presedinte comunist si care procedeaza ca si Frontul care a divizat democratii si nationalii si – iata – am ajuns unde am ajuns? Eu cred ca e gresit, dar fiecare are dreptul sa faca ce vrea si sa-si asume riscurile.
12. Ce exemplu ar putea lua PNL de la PL? Nu vad nimic decit ca PL ar avea multe de luat de la PNL, in special principialitate si vertialitate, nu plecaciune in fata lui Voronin, Lupu, Tarlev. Dar mai bine e sa nu discutam pe tema asta, ca are fiecare capul lui si sa-si capteze voturile pe care le poate capta.
13. Am explicat ca pozitia exclusivista a PL ii va face rau. Timpul va arata cine are dreptate, dar nu exclud ca in alegeri sa fim oponenti pe teme false. Noi avem de luptat contra comunistilor, dar daca PL va vedea in PNL si Pavlicenco o tinta, e dreptul sa o faca, la fel ca si dreptul nostru sa spunem ce credem despre cei care ne vor ataca. Sfatul meu este sa ma cam lasati in pace cu PL-ul. Eu nu agreez arogantii, intolerantii si exclusivistii. Daca pe dumneata te aranjeaza, urmeaza aceasta linie. Eu cred ca PL-ul nu are discernamint si o ia haisa cu declaratiile denigratoare.
14. Nu avem problema atutudinii PL, sa faca aboslut ce vrea. Ei nu vor sa discute cu nimeni, iar pe noi asta nu ne deranjeaza si nu dorim nimic de la ei. Le-a intrat in cap ca cineva vrea sa ajunga in Parlament pe spatele lui Chirtoaca. Tocmai de aceea nu cred ca avem ce discuta. Sa spuna ce vor cui vor. SCHIMBAREA de care vorbiti cu un Chirtoaca gata sa ne puna sa votam cite unul-cite doi pentru un Voronin azi, iar miine – poate pentru un Smirnov sau mai stiu eu pentru cine ca astia – nu este schimbare, ci este o mare si potentiala dezamagire pe care inca o puteti avea. E dreptul vostru sa aveti dezamagiri. Eu sint sigura de mine ce fac si stiu ce am facut. Nu cred in sperante, cred in fapte. Iar faptele nu sint in favoarea lui Chirtoaca, dincolo de sondajele facute si cu oameni jelosi pentru victima, imagine pe care Chirtoaca si-o tot cultiva in mod populist. Eu nu asa vad lucrurile. Voronin e iubit de oamnei neinformati, iar Chirtoaca isi cauta sprijinul altor victime ale populismului. Insa esenta e cam aceeasi in ambele situatii. Insa noi credem ca trebuie mizat pe oameni pregatiti si constienti. Aici e diferenta.
15. Dumneata nu prea ar trebui sa pretinzi a ne da lectii de tactica potrivit unei societati civilizate. Daca in aceasta tirada de replici ai pornit de la faptul ca noi ne simtim mai pe sus si am umilit PL prin interpelari normale in Parlament, nu ai nici un drept moral sa mai dai sfaturi – pari invidios, aratindu-te jignit de un act de normalitate politica. Inseamna ca esti egoist, nenobil si ranchiunos, subiectiv si om ce nu se poate depasi. Pacat, nu ar fi bine sa semeni cu idolii, ar fi mai bine sa aduci idolii cu picioarele pe pamint. Nu ne da sfaturi umilitoare, ca nu e cazul. Ai grija de cei pe care ii tot idolatrizezi inzadar.
16. Voi fi mereu taioasa cu oameni ca dumneata care iti permiti, sub acoperirea anonimatului, sa jignesti si sa umilesti. Nu te inversuna, ca nu ajuta. Eu am pus filmul cu Dorin Chirtoaca si 4 aprilie si puteam sa spun pe blog doar – No comments. Insa ati avut intrebari. Ce ai vrut? Sa va spun ca Dorin a judecat corect? Nu pot, pentru ca nu vreau sa mai vad asa „solutii”. In rest, lasati-ma in pace cu PL, puneti alte intrebari si sa incheiem cu dscutiile despre liberali. De ce nu va linistiti si va tot rod aceste lucruri? Nu va bateti vapul de PNL, ca ne batem noi. Voi bateti-va capul de PL si aratati-va maturi si civilizati s arecunoasteti cind gresiti. In caz contrar, nu este nici o sansa sa va schimbati.
17. Auziti, ia mai lasati-ma in pace cu „rezultate de lunga durata” pe care le va obtine PL. Ca mari rezultate au mai obtinut la CMC… Tot asa si mai dihai va fi daca PL va veni in Parlament. Nu au capacitatea de cooperare si asta deja o inteleg oamenii. PL nu va aduce SCHIMBAREA, ci sacndalul cu necomunistii. Si eu sint principiala, dar stiu sa fac si compromisuri rezonabile. Plus ca nu actionez decit consultat cu ai mei colegi politici. Fara asta nimeni nicaieri nu face nimic. Iar principialitatea PL am vazut-o in filmul Chirtoaca si 4 aprilie. Cu un Ghimpu intolerant nu poti face societate civilizata. Sper s anu am dreptate.
18. Iarasi nu inteleg. Ce tot inventezi? Ce te-a facut sa spui ca „PNL, impreuna cu toate celelalte partide care vor sa aduca SCHIMBAREA, sa ADOPTE PRINCIPIILE unei SOCIETATI CIVILIZATE!” Ce fel de om esti dumneata si incerci s adai sfaturi daca te enerveaza lucrurile normale, ceea ce ai tot spus aici cu interpelarile din Parlament? Aici s-a vazut nimicnicia gindirii, din pacate si v-ati developat incredibil? Care principii ale noastre nu sint ale unei societati civilizate? Ce ne tot dai sfaturi, care ar fi mai bine sa le dai PL-ului – unde este atita aroganta, exclusivism, intoleranta, incapacitate de cooperare, agresivitate chiar? Ce fabulezi? Ce principii a promovat PL in CMC ca totul s-a darimat? E bine ca a lasat impresia ca democratii nu pot fi uniti? Asa cum sint democratii – ca doar altii nu avem? Iar in Parlament liberalii vor spune iarasi ca democratii nu sint buni – dar poate doar pe Luna sint dintre cei agreati de PL? Sau iti versi frustrarile cauzate de PL pe PNL? Ti-i ciuda ca nu participam la certurile PL-PLDM si ca facem interpelari normale in Parlament? Ce vrei, in general, de la noi? Ca tot scriu, dar nu vad rostul, ce te-ai legat de PNL? Cu care principii ale PL sa ma solidarizez? Cu intoleranta, aroganta, agresivitatea? Noi nu avem treaba cu asemenea comportamente neeuropene, necivilizate. Noi avem o mare experienta de cooperare. Nu o avem cu PL, pentru ca ei nu vor sa o aiba cu noi si ii lasam in pace. Nu da drept exemplu PL, pentru ca nu vad ce sa urmam de la ei. Dimpotriva, nu avem nevoie de asa experienta ca a PL.
19. Deja devii si mincinos. Unde am scris eu in ziare si pe alte bloguri ca Dorin va vota pentru comunisti? Da, eu cred ca Dorin trebuie sa se vindece de complexul omului neacceptat de comunisti ca primar si cred ca poate ceda in fata lor, precum ne-a sfatuit sa votam cite unul-cite doi pentru Voronin. El si Serebrian au compromis intrarea tinerilor in politica si principialitatea multtrimbitata a tinerilor. Ma intrebati, ma intrigati – va spun. Nu ma intrebati – nu va spun. Dar eu asa cred. Voi putetri crede altfel. Si, daca va fi cazul, voi spune si in campania electorala ca Dorin poate ceda, ca poate fi slab sau vota pentru comunisti. Exact o voi spune ca sa nu mai spuna sau sa faca ce a spus.
20. Vad ca esti si smecher. Adica mie imi dai sfaturi, gen „chiar si daca vroiati sa spuneti despre acel vot si despre solutia lui Dorin faceti trimitere la film ca oamenii sa vada si lasati fiecare sa-si faca impresiile, puneti o intrebare retorica sau asa cum ati pus titlul la acel post unde se afla filmuletul”. Dar dumneata de ce nu urmezi aceste sfaturi, date mie? Nu am nevoie de sfaturi legat de credibilitate. O am indeajuns. Tocmai asta enerveaza, se pare, pe unii adepti ai PL. Cred ca aici e buna si e pacat, inseamna ca asta va deranjeaza. Numai ca trebuie sa stiti – competitivitatea, concurenta sint principii liberale si daca asta va deranjeaza, Pl nu e liberal. El in general, nu e prea liberal prin aroganta si intoleranta.
21. Daca eu sint superficiala – de ce pierzi timpul cu mine? Daca ai aprecia cu adevarat ca am blogul deschis si comunic, ai fi altfel. Dar nu apreciezi si tocmai de aceea te chinuiesti atita sa ma convingi de lucruri de care nu ma poti convinge. Pentru ca nu e posibil sa ma convingi – adevarul nu e de partea dumitale. Dar va trebui sa inveti a suporta si a te impaca si cu asta.
Am fost,cam incoerent,în mesaj,şi scriindu-l pe cel de-al doilea mi-am expus ideile şi mai prost.Încerc să lămuresc ceea ce am vrut să spun.Sunteţi de acord cu mine(observ deja asta) că minoritatea rusă ne este ostilă.Totuşi o bună parte a politicienilor(şi,nu ştiu de ce,dar AVEAM senzaţia că şi dvs.) evită să vorbească despre acest fapt şi aruncă ura asta dintre naţiuni pe seama provocatorilor şi a pcrm-ului(care au partea lor de vină) ”uitînd” să menţioneze că minoritarii sunt în Mare parte vinovaţi(De fapt nu uită,ci,probabil,sunt obligaţi ca politicieni să aibă o atitudine tolerantă).Drept exemplu,declaraţia PL,unde cere minorităţii ruse ”să respingă cu demnitate provocările şi instigările la ură interetnică la care se dedă regimul comunist”.Ce valoare are ea cînd această minoritate bate din palme văzînd ceea ce are loc în bălţi?Alte reacţii nu prea am văzut,din partea oficialilor,cu excepţia celor menţionate aici,iar asta mă pune pe gînduri:Se tem să nu piardă(imagine,alegători..)?Înseamnă că sunt limitaţi.
@Vertical,mulţumesc pentru observaţie.Scriam(din nou,ambiguu) că aderînd la un partid devii,un reprezentant şi automat,eşti obligat să adopţi aceiaşi poziţie,ca şi politicienii(Nu toţi),mai tolerantă,pierzi din libertatea de exprimare,fiind nevoit să mai şi taci ca să cîştigi cîteva voturi…pe scurt o limitare(dar nu este şi cazul doamnei Pavlicenco,care văd că spune lucrurilor pe nume).
1. Nu mi-am propus sa va provoc, dvs ati reactionat in asa mod. Eu mi-am spus doar opinia si asta v-a provocat.
2. Am spus ca nu condamn daca ati vrut doar sa va puneti in vizor, am scris: ” nu condamn asta, dar daca nu ati fi spus de acea interpretare de la 4 aprilie a lui Dorin, poate ca chiar as fi apreciat acel comentariu.”
3. Daca nu era nevoie de compromis atunci blocul BMD trebuia sa ia mai mult decit comunistii impreuna cu PPCD ca sa poata alege presedintele di guvernul.
4. Sunt de acord ca Voronin nu trebuia votat, pentru ca oamenii de asta si spunea sa va uniti, inca din 2005 oamenii nu mai suportau comunistii si vroiau sa va uniti, INSA nu doar de dragul unirii, ci sa va uniti si sa CISTIGATI!
5. Va spun eu ca in Ucraina acuma sunt satui de alegeri si iata un lucru pe care vreau sa-l remarc aici: In Ucraina spre deosebire de Republica Moldova au ca optiune votul impotriva tuturor si dupa cum am inteles va fi un procent foarte mare a celora care vor vota impotriva intregei clase politice. Cred ca si la noi trebuie sa fie asa posibilitate de vot, asa optiune.
Despre alegerile locale din 2006 nu stiu nimic. Puteti sa-mi spuneti mai multe? Eu stiu doar de alegeri in 2005 si 2007.
6. In ceea ce am scris nu se contine nici o aluzie, a fost doar o trimitere la insasi declaratia dvs din parlament cind ati indemnat ca partidele din opozitie sa pledeze ca in programele politice sa contina ca obiectiv realizarea legii lustratiei.
Cred ca pnl-stii trebuiau sa iasa si singuri din AMN daca Urechean era contra aderarii la NATO si contra schimbarii in constitutie a limbei de stat in limba romana.
Apreciez ca ati fost 5 ani la AP NATO si in 1999 ati convins acei peste 200 de deputati. Insa nu pot eu sa va compar cu dl Ghimpu, daca considerati ca-l depasiti atunci aveti tot dreptul, credeti ca eu va voi contrazice? Dl. Ghimpu este un politician la fel ca dvs care la fel se considera cu o experienta pretioasa, asa am inteles din acel buletin informativ, nr2, si anume din acest motiv mai multi vor ca el sa se retraga pe planul 2 ca mai apoi sa se poata lamuri mai repejor cu Dorin, dar anume ca el din asta cauza nu vrea sa plece. Si cred si eu ca odata ce mai multi vor dori ca el sa se retraga, el din contra va dori sa ramana. Pentru ca aici sunt interese pe care acum inca nu le stim si nici intui, dar cu timpul vom intelege mai bine cum stau lucrurile.
Da, despre faptul ca cineva v-a furat acel proiect de lege ati mai spus si in alte rinduri, pacat. Va repet ca nu am facut nici o aluzie si va cred ca veti vota legea lustratiei.
7. Pai sa intelegem ca PLDM nu este contra xenofobiei si pro libertatii liberei intruniri? Pacat.
Ma bucur ca ati facut acea interpelare in parlament dupa ce au fost retinuti liderii PL si ca ati facut-o sincer. Apreciez asta!
8. Dna Pavlicenco, stiti cum se spune: daca vrei sa stii cum va fi relatia cu un om nou, atunci urmareste primele 4-5 minute cit esti cu el in contat si sa stii ca dupa asta intreaga relatie va fi caracterizata de felul in care s-a comportat cu dvs la inceput. Deci stiind inca de la inceput cum PL a reactionat cind le-ati spus ca vreti sa veniti in PL impreuna cu echipa si nu singura, stiind deja felul in care au reactionat, felul in care s-au comportat, acum, cred ca nu mai trebuie sa va mire felul in care se comporta cu PNL, pentru ca acest lucru deja a fost vazut la inceput. Nu asta trebuie sa va mire. Daca nu vor, cred ca trebuie sa va urmati calea daca ati hotarit sa mergeti in alegeri, sa colaborati cu cine va accepta si gata. Nu cred ca aveti ce sa le reprosati. Aici este vorba de alegere si ei au ales sa nu accepte toata echipa, din anumite considerente. Nu cred ca e bine sa le reprosam ce au ales, asta este dreptul lor, sa aleaga ce vor, sa accepte in partid pe cine vor, sa colaboreze cu cine vor. Este libertatea lor si nu avem ce reprosa. Asa mi se pare mie. Nu stiu cum considerati dvs.
10. „Ce insemna “tendentioasa in aceste critici”? Dumitale eu ti se par tendentioasa, altora – obiectiva.”
Eu am spus sa nu fiti tendentioasa in general, adica sa va straduiti sa nu fiti asa, si asta dvs singura trebuie sa vedeti si sa judecati daca ati fost ori nu. Eu am spus doar ca imi pareti tendentioasa cind aminitit de votul din 4 aprilie si solutia lui Dorin, insa daca dvs considerati ca nu sunteti tendentioasa, atunci poftim, nici o problema. Probabil asta este doar parerea mea.
11. „Unde vezi nomenclaturisti?”
Cred ca mai multi il considera pe dl Taranu nomenclaturist, nu pe dvs. Dar deja, intrucit nu avem o lege a lustratiei, poate ca anume asta ne da o mai mare marja de eroare in evaluarile anumitor persoane. Cred ca asta si este un argument in plus ca avem nevoie de legea lustratiei.
13. „Am explicat ca pozitia exclusivista a PL ii va face rau.”
Cred si eu ca in orice sunt si plusuri si minusuri, insa pina la urma ce e rau ca vrei sa fii exclusiv? Asta ei considera din contra un punt tare poate. Si apoi iarasi ajungem la alegerea lor, asa au ales ei, de ce trebuie sa ne afecteze asta? Daca si au ales ceva gresit, daca au ales o strategie si tactica gresita cred ca vor fi taxati la alegeri, cu toate ca eu le sustin strategia de a participa in alegeri pentru a detrona pe cale legala a comunistilor, asa cum au facut-o in capitala.
„Sfatul meu este sa ma cam lasati in pace cu PL-ul. Eu nu agreez arogantii, intolerantii si exclusivistii.”
Nu pot sa spun ca imi plac arogantii, insa as crede ca multi asa-i percep, insa poate ca ei nu sunt aroganti, dar se comporta mai categoric cu cei care au colaborat cu comunistii si nomenclaturistii, si de fapt aceia si se simt neluati in seama si de asta si spun ca cei PL sunt aroganti. Eu iata inca nu am cunosc nici un lider, dar sper sa se intimple curind si va voi spune impresiile.
14. Eu cred ca imaginea lui Dorin nu se bazeaza pe populism asa cum afirmati, iar campania de sensibilizare si informare din 5 octombrie a PL-ului anume ca asta si vrea sa ne spuna ca PL isi informeaza potentialii alegatori si cred ca mizeaza nume pe cei informati corect. De asta si realizeaza buletine informative.
15. „Dumneata nu prea ar trebui sa pretinzi a ne da lectii de tactica potrivit unei societati civilizate.”
Ba eu cred ca in 2009 PNL la fel ca si celelalte partide care pretind ca vor sa aduca SCHIMBAREA trebuie sa se conduca in campania electorala dupa principiile unei societati civilizate. Voi repeta asta pe blogul dvs pina veti intelege, pina veti intelege ca de fapt asta si inseamna SCHIMBAREA de care am eu nevoie, SCHIMBAREA de care avem noi toti nevoie.
16. „Voi fi mereu taioasa cu oameni ca dumneata care iti permiti, sub acoperirea anonimatului, sa jignesti si sa umilesti. Nu te inversuna, ca nu ajuta.”
Ba ma voi inversuna pentru ca taioasa nu trebuie sa fiti cu mine, ci cu cei care fura azi tara. Eu sunt un simplu cetatean care este foarte interesat in viitorul acestei tari, pentru ca viitorul acestei tari inseamna si viitorul meu si eu nu mai doresc asemenea perspectiva pe care o avem acum si de asta va voi critica atit cit pot chiar daca faceti multe in parlament insa responsabila de situatia creata in tara sunteti si dvs pentru ca nu puteti sa spuneti la infinit ca acesti comunisti ne blocheaza si ne inchide microfoanele in parlament. Sunt foruri internationale unde puteti sa le denuntati comportamentul comunistilor ca aceia la rindul lor sa se comporte cu acesti comunisti corespunzator ca sa stie ca nu pot ei sa fie purtatori de mesaj pro UE.
„In rest, lasati-ma in pace cu PL, puneti alte intrebari si sa incheiem cu dscutiile despre liberali.”
Bine, nu va mai bat capul cu PL, si daca continuati ca credeti ca Dorin poate vota pentru comunisti, atunci continuati tot asa si nu stiu cine va mai vota cu PNL, pentru ca cine bate in Dorin acum pierde credibilitatea. Asa se spune in buletinul informativ PL. Dar gata, nu mai spun de ei, pentru ca vad ca va enerveaza ca amintesc atita de PL si mai mult spun sa le luati exemplu sa adoptati un comportament conform unor principii din socientatile civilizate. Bine, actionati in continuare asa cum considerati, caci eu doar am sugerat, nu am impus asta. Va rog sa ma intelegeti corect. Si repet, daca spuneti sa nu mai repet de PL, atunci asa voi face. Va voi intreba alte intrebati.
17. „Auziti, ia mai lasati-ma in pace cu “rezultate de lunga durata” pe care le va obtine PL. Ca mari rezultate au mai obtinut la CMC…”
Da, eu asa cred ca partidele nu trebuie sa urmareasca rezultat de scurta durata, pentru ca asta nu aduce nici un fel de schimbare in societate. Iata sa-mi spuneti ce contributia si-a adus pentru societate Alianta Braghis care a existat din 1999 pina-n 2001, iar dupa alegeri acei 19 deputati si-au vazut de ale lor? Iata daca unele partide cred ca mai pot proceda in felul acesta se inseala amarnic. Si anume ca aceasta practica de a obtine mult si rapid nu va mai functiona in societatea noastra. Societatea chiar daca nu cu mult, dar tot se mai maturizeaza si nu va mai accepta asa jocuri politice cind cineva este interesat doar ca sa ajunga la conducere, dar nu si la aportul pe care-l poate aduce la schimbarea spre bine in societate.
Insa cearta va fi dna Pavlicenco, pentru ca cearta nu o voi face eu ori altcineva care nu stie ce se intimpla in culisele politicii moldovenesti, dar gilceava o vor face acei care se vor simti deranjati ca nu-si vor mai putea realiza schemele de fraudare a bugetului de stat ori afacerile ilegale. Iata acele grupuri de interes si vor face cearta si galagie, si lasa-i sa faca, mai usor ii vom detecta. Nu pacea si linistea caracterizeaza democratia, ci dezbaterea aprinsa, pentru ca numai atunci adevarul iese la iveala. Asa ca nu trebuie sa va temeti de gilceava, ea va fi si inca multa, pentru ca prea multa ilegalitate s-a facut pina acuma si totul trebuie sa scos la iveala ca societatea sa vada si sa stie cine ne fura, cine ne fraudeaza si cine ne incurca sa devenim mai repede o tara europeana si dezvoltata.
19. „Si, daca va fi cazul, voi spune si in campania electorala ca Dorin poate ceda, ca poate fi slab sau vota pentru comunisti. Exact o voi spune ca sa nu mai spuna sau sa faca ce a spus.”
Chiar sa spuneti, pentru ca oricum ii veti face un mare serviciu, mai multa publicitate nu-i va incurca. Deja alegatorul singur va decide, sa va dea dreptate ori nu, dar alegerile ne vor arata citi va vor da dreptate.
20. „Numai ca trebuie sa stiti – competitivitatea, concurenta sint principii liberale si daca asta va deranjeaza, PL nu e liberal.”
Am spus ca este bine ca este concurenta. Pentru ca sa va spun un secret: mult mai slab pregatit era sa fie PL daca nu era concurenta PLDM, PNL, MAE, AMN. Concurenta asta ii caleste tot mai mult si ii face o adevarata forta pentru alegerile din 2009. Si as mai adauga ca PL este unicul partid liberal, pentru tot in acel buletin veti gasi cum Dorin spune ca dupa conceptia liberala clasica liberalismul si inseamna sa facem Schimbarea prin noi insine.
21. „Daca eu sint superficiala – de ce pierzi timpul cu mine?”
Vreau ca sa fiti mai buna, sa fiti cu adevarat un lider si nu doar un pretins lider a opozitiei. De asta si ma implic, vreau sa contribui la imbunatatirea clasei politice, ca sa fie cit mai competitiva si sa raspunda la toate rigorile cerute de realitatile in care traim.
Cred ca mai sus fraza trebuia refomulata astfel: „Si as mai adauga ca PL este unicul partid liberal de doctrina clasica conform careia, dupa cum spune si Dorin in acel buletin, noi putem reusi prin noi insine.”
Pentru Ursul
Nimeni in R.Moldova nu ar trebui sa promoveze ura interetnica, la fel ca in nici o tara care se vrea democratica. In acelasi timp, vorbind PNL de fascismul prorusesc – nu stiu ce s-ar putea spune mai dur decit atit? Ce insemna nazismul-fascismul? Intoleranta, considerarea ca nemtii sint superiori altor natiuni, exterminarea evreilor, lagare de concentrare pentru atitea nationalitati? Cum putetri s acititi interpelarile PNl si sa spuneti ca aveati impresia ca noi, PNL-, nu recunoastem ca rusolingvii urasc romanii din Romania si pe noi, romanii, din R.Moldova? Pai de aceea am si taxat in Parlament manifestarile de la Balti. Minoritatea rusa nu vrea s afie d emina a doua. Ea inca nu are constiinta faptului ca intr-o tara europpeana, democratica, sfiecare om, d eorice natuionalitate, are oportunitati egale, doar trebuie sa tinda sa le valorifice. Inbsa ea a fost obisnuita ca era majoritara in URSS, s-a trezit minoritara dupa implozia URSS si, iata, nu poate iesi din acest soc. Plus ca romanii din Mokldova le-au dat alogenilor optiunea zero la cetatenie, nu cala baltici, unde trebuia sa stii limba si Istoria.
Sint vinovati cei care manipuleaza minoritatea rusa si pe rusolingvii trogloditi. Numai ca printre rusolingvi, stati linistiti, la sigur erau si romani moldoveni care inca se cred mari fiind alaturi d erusi, pentru ca se tem s anu fie inferiorizati in preajma romanilor.
A cere, ca PL, minorităţii ruse ”să respingă cu demnitate provocările şi instigările la ură interetnică la care se dedă regimul comunist” este o cerinta in vint. Nu exista personalitate juridica. Trebuie pedepsiti politistii care nu asigura ordinea publica, pentru ca rusolingvii violenti d ela Balti au facut-o cu aprobarea tacita a autoritatilor comuniste.
Problema de ce altii nu au avuit reactie e foarte si foarte complexa. Nu incercati sa o incadrati intr-o nedumerire sau taxare. este si populism, si frica sa nu se piarda voturi, si un complex provenit din perioada sovietica ‘sa nu fie mai rau”, si lipsa de fermitate, inteligenta, verticalitate, princiopialitate, finantare de la rusi etc.etc.
Sint de acord doar partial ca, „aderînd la un partid devii un reprezentant şi automat, eşti obligat să adopţi aceeaşi poziţie ca şi politicienii, mai tolerantă, pierzi din libertatea de exprimare, fiind nevoit să mai şi taci ca să cîştigi cîteva voturi…pe scurt o limitare(dar nu este şi cazul doamnei Pavlicenco, care văd că spune lucrurilor pe nume)”. De ce? Pentru ca aderind la un partid si negindindu-te doar la interesul tau vei fi luptator in partid, ca sa formulezi mesajul partidului, prin structurile colective. Daca asta nu o faci, daca vrei sa intri in partid si s atot spui ca mai multi membri d epartide d ela noi ca „eu sint mic etc.”, intr-adevar, nu mai intra. Insa a fi extremist, in sensul de a avea mai multa libertate in afara partidului, nu e bine oricum. Politicile trebuie formulate pe sefmente d epopulatie, cu interese bune si promovate la nivel decizional national. Trebuie sa va schimbati aici optica de implicare in rezolvarea problemelor societatii, nu doar sa asteptati ca altii – poate mai subiectivi, mai rai, mai nepregatiti ca voi – s afie in partid si sa decida. Eu am fost mereu deschisa si ferma, mi-am exprimat opinia in orice conditii. In AMN, inainte de alegeri, unii decidenti, facuti d enoi presedinti, au incercat s ama scoata pe mine si pe Taranu de pe lista. Cu toate ca am fost ferma in pozitie, exprimind la toate sedintele viziunea clara, nu au riscat sa ma elimine. Numai asa putem promova ceva in realitate, nu doar judecind si criticind de la o parte.
Pentru socolenco
Vad ca esti insistent, ca sa nu spun incapatinat, dar nici eu nu sint mai putin ferma. Ceea ce ma carcaterizeaza este ca merg pina la capat pentru ca stiu ca am dreptate, chiar daca acest lucru multi il inteleg cu mult mai tirziu.
1. Mereu reactionez si voi reactiona. Stiu ca multi ori ma provoaca, ori cauta sun suport s aspuna ca nu am contraargumente. Nu este deloc asa.
2. Voi spune mereu de Chirtoaca si 4 aprilie, pentru ca nu mai vreau un Serebrian, un Rosca, un Tulea s.a. Si dumneata trebuie sa gindesti ca mine daca vrei cu adevarat SCHIMBAREA, nu INLOCUIREA. Nu ma intereseaza comentariul cuiva decit in masura sa vad cum judeca si daca ceva inca nu ii este clar. dar ca iti place, ca nu-ti place, asta nu e rpoblema mea.
3. BMD a cistigat alegerile in 2005, insa presa a scris ca PCRM si PPCD au facut manipulari. Nu spun mai mult, exista un dosar la CEDO si mi-au recunoscut confidential PPCD-isti ca „cica li s-au luat voturi”. Adevcarul integral e spus de mine chiar in inceputul acestui fragment de raspuns. Am mai spus asta. Plus Coalitia-2005, unde se spune ca au fost santahati operatorii de bani pentru unele lucruri si au recunoscut cu lejeritate alegerile. Printre cei din Coalitia-2005 era si Chirtoaca, si Godea. Le-am spus si cine mi-a spus, mai ales ca acela a facut direct aluzie la declaratiile unuia dintre acestia care, intr-un moment de slabiciune, au recunoscut faptul. Dar nu am fost prezenta, nu spun mai mult. Am rugat mult pe cineva acum din Coalitia 2009 sa fie foarte atenti la provocarile financiare. Vine unul, te incinta, faci o greseala, apoi este santajat cu deschiderea unui dosar si … au plecat pe copca alegerile obiective si democratice.
4. Pai am CISTIGAT! Si s-a manipulat cu ajutorul unor onegisti mai hapsinuti. Dar si in aceste alegeri se vor uni fortele exact pentru ca sa debarce comunistii, iar guvernarea impreuna ar trebui sa ii tina uniti. Asa se intimpla – intra la guvernare, fac niste compropmisuri si s etin impreuna. daca pierd – s edespart si incearca alte proiecte, sau gasesc puterea sa se reconsidere ca forta politica si sa faca o buna Opozitie unita. Nu s-a facut la noi, dar nu imncercati tot mie sa-mi puneti asta in circa. Eu eram doar membru al BPC si am vorbit nu doar mereu, ci si in prima sedinta a tuturor deputatilor, pina la separare. Am fost singura care am vorbit si am spus sa raminem fideli platformei, ceea ce, evident, nu a placut. Eu nu am ce-mi rerposa, si nu-mi adresati reprosuri vorbind de BMD de parca eu il finantam si eu conduceam. Eu nu am facut parte din bord, am lucrat constant in Donduseni.
5. Inscrieti-va intr-un partid, pledati pentru „optiunea votul impotriva tuturor”, convingeti populatia sa va voteze, obtineti 53 de deputati in Parlament si legalizati aceasta prevedere in Codul electoral. Nimic mai simplu.
6. In alegerile locale din 2006 – nereusite din cauza neprezentei la vot a oamenilor – Chirtoaca a a participat repetat si si-a rodat imaginea, tinind in vizor partidul. Asta apropo de „vizorul” imputat mie.
6. ca sa nu am eu senzati de aluzii cind citesc, trebuie sa iti modifici tonul expunerii. Nu trebuie sa aiba un caracter ultimativ si categoric. daca va fi asa, ori nu voi mai raspunde, ori voi raspunde pe masura. ca am si eu o limita a rabdarii cind incepi sa-mi dai lectii sa iau exemplu de la Chirtoaca – cel care amers sa dea mina cu satrapul Voronin, Tarlev si Lupu sau ne indeamna sa votam un criminal ca Voronin. Ai grija de Chirtoaca si scrie-i pe blog aceasta, nu mie, ca nu ai ce-mi reprosa. Ca nu e gata populatia inca sa voteze femei e altceva. Ca oamenii voteaza barbati, dar vin cu plingeri la femei – chiar asa mi-a spus o doamna inteligenta zilele trecute.
Nu manipula. Toate documentele adoptate in cadrul BMD si AMN erau perfecte. Pe parcurs s-a vazut ca asta era pentru public, nu ca si convingere d eaplicare. Asta a fost conflictul dintre sprijinitorii lui Urecheanu si penelistii verticali. Foarte multi deputati d ela AMn au semnat pentru modificarea art.13 din Constitutie, uita-te pe blog. Ca s-au temut s asemneze si pentru art.11, NATO, asta s-a vazut mai tirziu si apoi noi am fost elimnati. Ce tot cauti si aici sa reprosezi? Ne-au eliminat si pentru pozitie, si pentru actiuni, nu doar pentru lalaiala. Ca doar am postattoate documentele pe blog sau deja le-au uitat?
De relatia Chirtoaca-Ghimpu nu mai vreau sa vorbesc. Am spus: ei sint intr-o barca. Ori sint ambii buni, ori sint ambii rai. Nu trebuie bagata zizanie intre ei. Este o relatie asumata bilateral si timpul va arata daca este benefica sau malefica.
7. Nu fa provocari la adresa PLDM. Nu trebuie sa fii atit de simplist. Si nu manipula. daca in acel moment nu s-a ridicat al saselea, putea fi si in contextul ciondanelii PL-PLDM, si din lipsa de fler politic, si ca au fost toti luati prin surprindere, si din niste instincte deja formate. daca ai sa mai scrii fraze gen „trebie sa intelegem ca PLDM nu este contra xenofobiei si pro libertatii liberei intruniri” am sa taxez asta drept provocare. Citeste declaratia PLDM de la balti – asta e pozitia asumata de congresul PLDM si nu incerca sa deturnezi lucrurile.
8. Eu nu am spus ca eu vreau s avin in PL. Eu am raspuns, la invitatia lui Ghimpu s avin singura ca „noi sintem o echipa”. la care nu a manifestat interes. Nu ma mira nimic si ceea ce spuneti, p[ur si simplu, preluati ce v-am spus eu. haideti sa nu discutam despre PL. Ei nu vor sa discute pentru cooperare cu nimeni sau cel putin asa stiu eu. daca vor dori, vom discuta. Nu doresc – sa-si caute de treaba lor si oamenii ii vor aprecia pentru totul ce fac – si bine si mai putin bine, daca este asa ceva. Am foarte multe sa le reprosez si am scris indeajuns pe blog. Primul este reactia la Uniunea Interstatala, dupa care PPCD scria cu satisfactie – asa cum scrie si acum – „paruiala intre liberali”, cind exact PPCd a montat faptul, i-a scris textul lui Ghimpu, i-a dat spatiu la EUTV. Noi am fost si raminem socati de atunci. Tocmai de aceea nu mai am ce sa imi pierd timpul cu disuctiile despre PL si PNL. sa o lasam balta, ca trebuie s aluptam contra PCRM si PPCD. Ce imi tot spuneti ca au libertatea de a alege? lasati-ma in pace si faca ce vor. Nici nu am nevoie de asemenea discutii. M-am saturat. Nu vad rostul.
10. Nu sint tendentioasa privind 4 aprilie si solutia lui Dorin. Consider ca trebuia sa nu spuna ce a spus. Ce feld e tendentiozitate e aici? vretri s aspun ca a spus bine? NU A SPUS BINE.
11. Taranu este profesor si cercetator de istorie. Nu a lucrat in structurile d epartid si sovietice. Nu este nomenclaturist. Si este un om destept, care vede corect lucrurile pentru Moldova. Nu a dat dovada de abateri dupa proclamarea Independentei. dar daca cineva gindeste altfel, e treaba lui. O lume nu gindeste ca acel cineva, foarte principial, dar nu prea competitiv cu Taranu.
13. Exclusivismul este condamnabi si social, si politic, si in plan religios. Inseamna „lipsa de disponibilitate pentru dialog, incapatinare, complexul superioritatii, care vine din complexul inferioritatii, categorism, ultimativism, rasturnarea preceptului biblic fundamental „iubeste-ti aproapele”. Daca PL crede ca asta e bine, e dreptul sau sa creada si va vedea efectele. daca vor gresi si cei care vor crede la fel, vom vedea cum vom iesi din situatiile de criza generate de ceea ce inseamna exclusivism. Mai ales in Moldova, atit de impiestritata si neomogena,m incoerenta la toate capitolele… Si o iei de la capat. Pe mine nu ma afecteaza absolut nimic. Pe voi va afecteaza ca eu sint cum sint si ca nu aveti ce-mi reprosa si pentru ca va deranjeaza ca nu fac un fundal prost pentru „un PL bun”. Aici e toata buba chinurilor dumitale pe blog. Ar fi minunat daca Pavlicenco ar fi rea si am avea ce sa ii reprosam. pentru ca sa spui cane simtim superiori pt ca am facut niste interpelari normale in Parlament este o ENORMITATE si va deranjeaza binele pe care il facem noi, gesturile noastre normale. ma tem s anu fie asta si esenta comportamentului unor partide si atunci e jale de noi.
14. Eu cred ca trebuie facute buletine informative numai impotriva comunistilor si a aliatilor lor. Puteti crede altfel. Numai ca, in acest caz, nu vad diferenta intre PL si PPCD.
15. M-am saturat de „principiile unei societati civilizate.” Formuleaza care sint si la citi presedinti le-ai comunicat si care este efectul. Deocamdata, prin cele spuse pe blog dumneata pledezi nu pentru SCHIMBARE, ci pentru SUBSTITUIREA unor populisti si intoleranti de stinga prin altii, de dreapta. Eu inteleg frustrarea – sctrie Alexandru Rtanase, scris Constantin tanase, mai scriu altii, dar nu ai cum le spune si imi tot scrii mie. daca PNL este partid fara sanse, de ce pierzi timpul cu PNL, cu mine? Mergi si da sfaturi partidelor cu „mari sanse”, sa instituie principii ale societatii civilizate cu soferi bauti la volan, cu soferi platiti, dar care nu lucreaza, cu sfaturi de a-l vota pe Voronin si multe altele. ca sint partide cu sanse. pe noi lasa-ne in pace. Nu pierde timpul, ca nu se merita. daca eu am explicat atita si te faci a nu intelege, inseamna ca ori eu nu pot explica, ori nu am cui. pentru ca batem pasul pe loc si ma critica deja prietenii.
16. Asta dumneata mie imi spui cu cine sa fiu taioasa?Arestatii cu Heroina, sotiile lor si altii adreseaza scrisori tuturor deputatilor, insa doar eu le prelucrez si le adresez. Si cazuri de asta am zeci si sute. Pe cine incerci sa dai la brazda? Esti un simplu cetatean, dar nu esti informat si nu judeci corect. Chiar si Oleg Brega a trimis scrisori tuturor partidelor legat de Legea lustratiei, dar cine in afara de mine a raspuns asa ca mine? TIMPUL a pus 10 intrebari liderilor de partide. Numai PNL a raspuns.
17. Nu manipula. Fiind atit de interesat de viitorul acestei tari si mare adept al PL, fa asa ca acest partid sa ia 55 de voturi si viitorul iti va fi asigurat de purtatorii exclusivismului „pozitiv”, asa am inteles corect – nu? Nu stiu daca si PL-istii gidesc la fel ca dumneata. Ba putem pune mereu ca acesti comunisti ne blocheaza si ne inchid microfoanele in Parlament. Si daca asta e unicul repros pe care mi-l poti formula inseamna ca sinteti in mare criza de idei. Forurile internationale cunosc ce e in Moldova. E mai pacat ca dumneata nu cunosti documentele Ambasadelor acreditate la noi contra lipsei de transparenta si presa libera, contra lipsei drepturilor Opozitiei, contra lipsei accesului la radioteleviziunea publica, documente in care aceasta cunostinta de cauza a forurilor internationale, unde se intilnesc si tarile acreditate la Chisianu, este formulata si expusa in documente contra guvernarii d ela Chisinau. Si care e schimbarea? Schimbarea trebuie sa o faca oamenii, insa asa cum vedeti lucrurile, sa ma gasiti pe mmine vinovata de situatia din RM nu numai ca sinteti ridicol si provocator, sintei un om neinformat in cel mai eleemntar mod.
18. Vai-vai-vai – Dorin a si devenit o vaca sfinta in R.Moldova? Nu am stiut. Mersi. Acum vad de ce faceti buletine. Sa promovati cultul personalitatii in stil european, democratic, modern. Succes! Am mai avut niste vaci sfinte si toate au votat comunistii. Vorba cu „cine bate in Dorin acum pierde credibilitatea” e ca si „spunem Voronin, spunem PCRM – spunem PCRM, spunem Voronin” sau „spunem Voronin, spunem RM – spunem RM, spunem Voronin”. Unde e diferenta? Experienta lui Dorin s-a vazut cind s-a aratat gata sa ne impinga si el sa votam pe Voronin. E mai bine ca Filat a facut-o, a recunoscut, a facut mea culpa si a incheiat-o. dar Dorin care nu a facut-o doar pentru ca nu era acolo, arata ca si azi e in stare sa o faca. Cred ca, daca era in parlament, alerga inca inaintea lui Serebrian sa-l voteze pe Voronin si sa ne convinga de genialitatea „solutiei” sale. Asta vreti sa camuflati? Camuflati, fratilor, ca v-am spus ca aveti dreptul la greseala si la dezamagire. daca editarea unor asemenea buletine cu critici la adresa PLDM face parte din „principiile socientatilor civilizate”, chiar imi pare rau ca imi pierd timpul cu dumneata. Vad ca a aparut o noua categorie de zombificati – a pelistilor, dupa ce ne-am saturat d efanaticii zombificati pepecedisti. Ca cineva trebuie sa nu fie „mai rai” la acest capitol decit PPCD, nu?
17. Nu am inteles – si de activitatea Aliantei Braghis sint tot eu vinovata? Da, mersi, iata o voi sti. Eu, cea, care spun mereu ca PCRM e la guvernare din 1999, de cind a dat jos ADR si a pus la guvernare, cu PPCD si, poate, cu unii fosti PPCD-isti, trecuti acum la PL, pe Braghis, care a inceput guvernarea comunista. Frumos de tot. Mersi, da, iata pe strada noastra o masina a calcat un ciine, nu credeti ca sint vinovata si de asta tot eu? Asta e frustrarea pe care o aveti in forul interior legat de PL, pe care mi-o debusati mie? Va compatimesc, sinteti in profunda criza.
Nu vorbi in numele societatii, pentru ca nu o cunosti. Daca o cunosteai, intelegeai altfel mai multe lucruri. Mie sa nu-mi spui ca sint interesata sa ajung la conducere, fara sa contribui la ceva. E plin blogul si site-ul PNl d ece am facut, fiind mereu in Opiozitie. Si sint activa concret, nu facind buletine contra oponentilor liberali. Eu sint activa contra comunistilor, iar voi luptati contra cui vreti, daca nu va ajung doar comunistii. Iata de ce comunistii ar si putea ramine la putere, pentru ca voi, ca si Rosca, bateti in necomunbisti. iar daca toti sint comunbisti in afara de voi, PL, nu aveti decit sa incercati si aventura asta. Succes.
Dumneata macar ai o vaga idee de cite am facut eu, ca sa-mi tii mie lectii de gilceava, buget, scheme de fraudare a bugetului de stat ori afaceri ilegale. Deschide gooogle, yahoo, vezi cine a luptat cu schemele din energetica, cine a atacat cele mai multeprobleme fara nici o sansa, pentru ca da, multi in Parlament sint interesati in afaceri murdare, dar nu si PNL. In fata cui scrii toate astea? In fata celui care lupta contra asta? sau te exersezi pe blogul meu avint indicatii de la vreun patron politic sa lasi impresia ca discuti cu un nimeni, care sta in Parlament si nu face nimic? Cui spui dumneata ca „nu pacea si linistea caracterizeaza democratia, ci dezbaterea aprinsa, pentru ca numai atunci adevarul iese la iveala? Mie? Mie, care exact pentru asta pledez si asta fac peste tot? Draguta, mai pune mina pe soricel si te mai informeaza inainte de a-mi da lectii ca daca eu am rabdare si polemizez, e numai pentru ca ma respect si nu-mi pierd sepranta ca altii, mai flexibili la creier, vor citi si vor intelege mai mult decit dumneata, care te-ai inversunat sa faci provocari. Din pistarile anterioare aveam impresia ca esti mai echilibrat si mai documentat, acum vad ca nu stii multe, dar te bagi cu sfaturi. Internetul e plin de pozitiile si interpelarile mele, de ai avea rabdarea sa le vezi.
dar de ce te contrazici? Eu nu ma tem de gilceava. Voi va temeti de gilceava, de aceea si ma tot presezi si te desfaci in bucati de ciuda ca eu am aratat judecata „geniala” a lui Dorin cu votuil din 4 aprilie. Deci, esti duplicitar. Mie imi spui ce inseamna gilceava si cit d emare e nevoie d eea, dar cind e vorba de Dorin si PL, hai s anu criticam. Si ei d ece fac buletine contra tuturor? Asta e princiiul societatii civilizate pe care le tot invoci dar nu stii, d efapt, ce inseamna? su nu privestei canalelel televizate din romania sa judeci ce a e in politica si electorala de acolo/ Aveti nevoie de un PNL mut si sfint, cum i-ar placea lui Ghimpu, lui Chirtoaca, lui salaru. lui socolenco si mai cui? lasati-ne in pace si va vom lasa. ca nu noi am fost primii care v-am atacat. Am spus- ca deja ma doare capul, incepind cu conferinta de presa dupa prima conferinta a comunitatilor romanesti din Bucyuresti, unde am spus ca national-liberalii l-ar putea sprijini pe Chirtoaca la Primar, dar asta nu a facut decit rau, ceea ce consuna si cu reactia la intepelarile noastre actuale din Parlament. astia sinbteti – intoleranti pina in pinzele albe si reactionind cu rau la bine.
19. Am sa spun totul ce voi dori in campania electorala.
20. Auzi, nu umbla cu fariseisme. Ai tu nevoie sa fiu eu mai mai buna, cum am eu nevoie de un liberal care s avoteze un comunist. Eu nu ma pretind lider. Eu nu folosesc in general acest cuvint nici la adresa mea, nici la adresa altora. Eu sint – nu ca pretind – presedinte de partid si actionez in aceasta functie asa cum decidem in partid. Si nu sint lider sau presedinte al Opozitiei, ci al unui partid aflat in Opozitie. Lider al Opozitiei s evede alcineva, nu eu. vad ca va scoate din sarite modestia mea. Nu sinteti primul. Implicarea dumitale in vederea imbunatatirii clasei politice este deocamdata malefica. Atunci cind o voi vedea altfel, cind voi vedea ca esti un om bine informat, ca pui mai curind intrebari, decit sa faci etichetari, ca vei fi profund, matur si tolerant, nu doar spoit, voi spune ca esti benefic.
2. „Voi spune mereu de Chirtoaca si 4 aprilie, pentru ca nu mai vreau un Serebrian, un Rosca, un Tulea s.a. Si dumneata trebuie sa gindesti ca mine daca vrei cu adevarat SCHIMBAREA, nu INLOCUIREA.”
In primul rind trebuie sa stiti ca nu sunt membru PL. Apoi, chiar daca spunti ca Dorin a gresit acolo cu solutia lui, bine, sa zice ca a gresit. Dar ce Dorin nu are voie sa greseasca? Eu nu-l idolatrizez, dar stiu ca poate deveni un lider puternic al opozitiei in timpul apropiat si de asta as crede ca trebuie sa-l sustinem indiferent in ce barca se afla. Iata dvs sustineti venirea tinerilor in politica ori nu? Atunci de ce spuneti atita depre tineri ca sunt slabi si ca foarte usor vor putea vota si ei pentru comunisti? Trebuie sa aratati ca puteti sa aveti incredere in noi cei tineri, nu?
5. „Inscrieti-va intr-un partid, pledati pentru “optiunea votul impotriva tuturor”, convingeti populatia sa va voteze, obtineti 53 de deputati in Parlament si legalizati aceasta prevedere in Codul electoral. Nimic mai simplu.”
Bine, cel putin asta vor sti cei care la fel ca mine pledeaza pentru existenta acestei optiuni in buletinul de vot
6. „ca sa nu am eu senzati de aluzii cind citesc, trebuie sa iti modifici tonul expunerii. Nu trebuie sa aiba un caracter ultimativ si categoric.”
Pai, nu stiu parca nu scriu in asa mod, ultimativ cum spuneti. Ma exprim si chiar incerc sa nu fie violent, nu folosesc semne de exclamare violente. Nu stiu ce anume vi se pare ultimativ.
„Toate documentele adoptate in cadrul BMD si AMN erau perfecte. Pe parcurs s-a vazut ca asta era pentru public, nu ca si convingere d eaplicare.”
Deci dvs confirmati ca AMN cam manipuleaza cu opinia publica. Imi pare rau, pentru ca inca se mai considera lider al opozitiei. Mi se pare ca va fi oricum pe locul 3 ori 4 in alegeri. Ca manipuleaza deja am observat si eu, puteti sa cititi un articol la mine pe blog despre asta numit STOP MANIPULARE! Poftim si link-ul
http://socolenco.blogspot.com/2008/09/stop-manipulare.html
„De relatia Chirtoaca-Ghimpu nu mai vreau sa vorbesc. Am spus: ei sint intr-o barca. Ori sint ambii buni, ori sint ambii rai.”
Ei bine, poate ca aveti dreptate in acest caz, insa totusi as crede ca trebuie sa privim pe fiecare in parte si sa nu taxam pe unul din ei pentru grelelile celuilalt.
7. „daca in acel moment nu s-a ridicat al saselea, putea fi si in contextul ciondanelii PL-PLDM, si din lipsa de fler politic, si ca au fost toti luati prin surprindere, si din niste instincte deja formate.”
Da, probabil nu s-au ridicat dn cauza ciondanelilor. Ei, speram ca se vor termina, dar nu stiu tot mai probabil dupa alegerile din 2009.
8. „haideti sa nu discutam despre PL. Ei nu vor sa discute pentru cooperare cu nimeni sau cel putin asa stiu eu. daca vor dori, vom discuta.”
Bine, nu ma discutam despre PL atunci, am spus asta si anterior.
10. „Nu sint tendentioasa privind 4 aprilie si solutia lui Dorin. Consider ca trebuia sa nu spuna ce a spus.”
Bine, am recunoscut mai sus, probabil aveti dreptate ca Dorin a gresit. Sper si eu sa nu-l ia limba mai mult pe dinainte si sa fie mai atent. Dar cred totusi sa-i dam crezare, este la inceput de cale si inca nu are experienta, dar uite ca acum o capata, toate aceste bete in roate care i le pun comunistii il caleste mai mult ca orice ca sa poata deveni un luptator adevarat.
11. „Taranu este profesor si cercetator de istorie. Nu a lucrat in structurile d epartid si sovietice. Nu este nomenclaturist.”
Da, probabil este capabil si specialist in istorie, dar iata cred ca i se imputa faptul ca a scris carti despre comunism sau poate chiar si faptul ca a fost ambasador in Federatia Rusa citiva ani.
13. „Exclusivismul este condamnabi si social, si politic, si in plan religios. Inseamna “lipsa de disponibilitate pentru dialog, incapatinare, complexul superioritatii, care vine din complexul inferioritatii, categorism, ultimativism, rasturnarea preceptului biblic fundamental “iubeste-ti aproapele”.”
Pai exclusivismul PL, dupa cum am inteles eu, este in faptul ca nu colaboreaza sau conlucreaza cu fosti nomenclaturisti ori cei care au favorizat comunistii la guvernare. Eu cred ca la dilalog vor iesi, insa numai dupa alegeri, pentru ca acum in ce baza sa lucrezi, cu ce sa operezi? Cu date din sondaje? Nu cred ca asa este obiectiv. Cred ca dupa alegerile din 2009 PL singur va fi interesat in dialog. Am spus doar ca in 2009 va participa pentru prima data si AMN si PL si PLDM si chiar si PNL dupa 8 ani de existenta prin blocuri. Iata abia atunci, cind se vor vedea rezultatele se va putea ceva discuta, dar asa nu stiu ce anume poti sa discuti. As crede ca poti sa discuti doar perspectiva alegerilor, felul in care sa va puteti organiza, insa asta nu convine toturor, pentru ca iata de ex. acel consiliu de dialog si cooperare propus de PLDM avea ca scop, dupa presupunerea mea, impartirea segrmentului politic in 3 (dreapta, centru, stinga) asfel ca fiecare din cei participanti sa se axeze pe propriul segment si sa nu incurce celorlalti. Nu stiu ce ati spune dvs, daca ati de acord in asa impartire de sfere de influienta in marea de electorat, dar mie nu mi se pare asta cel mai democratic, pentru ca un partid nu trebuie restrictionat doar ca sa ia altul mai mult. Fiecare partid este si normal ca sa doreasca el sa ea cit mai mult posibil si dupa cum am inteles PL de asta nici nu accepta nici un consiliu de dialog, pentru ca ei considera ca singuri vor putea lua mai mult. Deja cum vor obtine ceea ce isi doresc, asta numai ei stiu, insa cred ca au ei careva puncte forte pe care inca nu le fac publice. In campanie vom vedea ce platforma vor avea.
14. „Eu cred ca trebuie facute buletine informative numai impotriva comunistilor si a aliatilor lor.”
Pai, bine, dar si dvs ati spus ca in campanie veti spune totul ce credeti despre toti. Care e diferenta sa spui acum in buletine, ori atunci in campanie electorala?
Da, probabil ca toate partidele care pretind ca vor sa aduca SCHIMBAREA trebuie sa atace doar comunistii, INSA trebuie sa intelegem ca nici lipsa de concurenta intre ele nu este benefica. Concurenta le caleste pe toate acele partide care vor sa aduca SCHIMBAREA si de asta nici ciondanelile PL-PLDM nu le vad asa grave. Asta este ceva normal ca sa existe concurenta. Pentru ca este clar ca daca exista mai multe partide liberale nu vor cistiga toate ci doar unul, doar unul va fi cel mai puternic. Iata de ce si este lupta asta acum.
Asta este asemanator ca si concurenta intre baieti la scoala: in clasa intii se bat toti unul cu altul pina cind cineva ii bate pe toti si el nu se teme de nimeni. Iata ca metamorfoza asta dintre partide este asemanatoare, pentru ca am spus din toate aceste partide doar unul va fi cel mai putenic partid liberal. Celelalte pe urma nu vor mai avea sansa pe care o au acum pentru a se manifesta. Iata de ce si lupta PL- PNL- PLDM este atit de apriga. Insa faptul ca si PLDM si PNL sunt atit de interesati si cheama PL la dialog asta inseamna intr-un mod implicit ca le recunoasteti atuurile si faptul ca PL poate deveni cel mai puternic partid liberal doar ca inca nu vreti sa recunoasteti asta. Da, recunoasterea celorlalti este un lucru mai greu, dar alegerile vor da verdictul si atunci vrem nu vrem va trebuie sa recunoastem pe invingatori.
15. „daca PNL este partid fara sanse, de ce pierzi timpul cu PNL, cu mine?”
As vrea ca PNL daca participa in alegeri sa poata lua cel putin 6% si nu sa le daruiasca comunistilor vreo 3 depuatati in plus.
16. „Chiar si Oleg Brega a trimis scrisori tuturor partidelor legat de Legea lustratiei, dar cine in afara de mine a raspuns asa ca mine?”
Da, apreciez ca doar PNL a raspuns acestei solicitari. Eu cred ca asta este in favoarea PNL si faptul ca va manifestati ca partid corect si cu initiative nobile sper ca asta sa vada si electoratul si fiti votati ca sa puteti trece pragul electoral.
17. „Fiind atit de interesat de viitorul acestei tari si mare adept al PL, fa asa ca acest partid sa ia 55 de voturi si viitorul iti va fi asigurat de purtatorii exclusivismului “pozitiv”, asa am inteles corect – nu?”
Nu stiu daca PL va lua chiar 55, dar macar si 40 de mandate si tot e bine, ce ziceti? 🙂
18. „Vai-vai-vai – Dorin a si devenit o vaca sfinta in R.Moldova? Nu am stiut. Mersi. Acum vad de ce faceti buletine. Sa promovati cultul personalitatii in stil european, democratic, modern. Succes!”
Dna Pavlicenco, am gasit asta in buletinul lor si daca credeti ca puteti neglija ceea ce spui ei, poftim, nu credeti. Deja dvs o sa vedeti si la alegeri daca este adevarat ori nu. Pentru ca s-ar putea ca toti sa voteze pentru Dorin si PL anume pentru ca mai toti liderii atit de la guvernare cit si din opozitie bat in el, dar stiti cum se spune: in pomul fara fructe nimeni nu arunca cu pietre.
„daca editarea unor asemenea buletine cu critici la adresa PLDM face parte din “principiile socientatilor civilizate”, chiar imi pare rau ca imi pierd timpul cu dumneata.”
Eu am citit acel articol si nu mai este asa grav. De ce ma rog tineti acum apararea la PLDM cind anterior spuneati despre ei ca nu sunt partid de principiu? Sau v-ati schimbat atitudinea dupa ce au acceptat sa discute cu PNL, dupa ce v-au luat in seama?
Pentru ca dna Pavlicenco, PLDM inca de la inceput a declarat ca deja are vreo 100 de primari in teritorii si ca urmeaza sa formeze si structurile teritoriale. Dar iata nimeni nu se intereseaza din partea caror partide au participat acei primari in alegerile in 2007 cind PLDM nici nu era pe scena politica. Numai in Cantemir dupa cum am inteles PLDM a racolat vreo 6 primari PL si restul la fel sunt primari ai partidelor democrate, NU ESTE NICI UNUL DE LA COMUNISTI! Ia sa-mi spuneti nu este asta cam dubios? Un partid care spune ca lupta contra comunistilor, contra lui Voronin, dar racoleaza doar primarii partidelor democrate?
„Nu vorbi in numele societatii, pentru ca nu o cunosti. Daca o cunosteai, intelegeai altfel mai multe lucruri. Mie sa nu-mi spui ca sint interesata sa ajung la conducere, fara sa contribui la ceva.”
Deci sa inteleg ca ati crede ca in 2009 se va mai putea face loc vreun partid cu interes de scurta durata? Va spun ca nu va putea, cel putin va fi mult mai greu. Avem in 2009 o oferta politica prea buna ca sa nu putem distinge care partid ne va reprezenta cu adevarat si care are interes doar sa obtina rezultat rapid.
„da, multi in Parlament sint interesati in afaceri murdare, dar nu si PNL.”
Nici nu am spus ca PNL are vreo intentie sau interes murdar. Am spus ca sunt altii care vor face galagie, nu am facut aluzie la PNL. Iarasi va simtiti vizata cind nici macar nu m-am gindit la asa ceva. Va rog sa cititi cuvintele mele asa cum le scriu si sa nu incercati sa gasiti subintelesuri, pentru ca nu sunt, cel putin nu plasez nimic printre rinduri. Imi place sa spun direct pentru ca asa imi pare a fi mai clar in expunere, dar vad ca tot preferati sa existe si ceva subinteles. Daca as incepe sa scriu cu subinteles nu stiu daca veti pricepe ceva in ce scriu. Caci si asa comunicarea asta a noastra pe internet este trunchiata si multe neintelegeri apar anume din asta cauza si va rog sa luati in calcul asta si sa nu cautati sa gasiti vina in mine ori alti vizitatori care plaseaza aici comentarii.
„sau te exersezi pe blogul meu avint indicatii de la vreun patron politic sa lasi impresia ca discuti cu un nimeni, care sta in Parlament si nu face nimic?”
Nu am nici o indicatie, singura indicatie imi este propria constiinta si interesul in viitorul acestei tari pre nume Moldova pe care o voi prospera.
„Din pistarile anterioare aveam impresia ca esti mai echilibrat si mai documentat, acum vad ca nu stii multe, dar te bagi cu sfaturi.”
Eu recunosc ca as cunoaste putin, insa sunt prezent aici pe blogul dvs anume pentru ca vreau sa ma informez cit mai mult posibil. Si apoi nu va dau sfaturi, ci fac si eu niste sugestii pe care sunteti libera sa le neglijati daca nu sunteti de acord. Simtiti-va libera!
19. „Am sa spun totul ce voi dori in campania electorala.”
Nici o problema, conteaza sa fiti si credibila in ce spuneti.
20. „Auzi, nu umbla cu fariseisme. Ai tu nevoie sa fiu eu mai mai buna, cum am eu nevoie de un liberal care s avoteze un comunist.”
Ba, nu aveti dreptate. Sunt interesat sa fiti mai buna, asa cum si dvs sunteti interesata ca Dorin sa fie mai bun si sa nu mai greseasca.
„Si nu sint lider sau presedinte al Opozitiei, ci al unui partid aflat in Opozitie. Lider al Opozitiei s evede alcineva, nu eu. vad ca va scoate din sarite modestia mea.”
Aratati-mi unde am spus ca sunteti lider al opozitiei? Va rog sa cititi atent cuvintele mele, pentru a le da interpretarea corecta.
„Implicarea dumitale in vederea imbunatatirii clasei politice este deocamdata malefica.”
Ei bine, cred ca ma voi implica mai putin atunci daca asa credeti si voi lasa altii sa se manifeste pe blogul dvs. Le urez si Succes chiar, la fel ca si dvs. Mult Succes!
Va multumesc pentru raspunsuri.Credeam ca este imposibil sa ajungi la un parlamentar in zilele noastre.
Pertru pavlicenco
dece nu incercati sa faceti un sondaj pe blogul vostru?
Pentru ronaldo
Mersi pentru idee. Trebuie sa vedem cum o facem tehnic, tinerii care ma asista sint foarte buni, dar invata si ei inxca multe. daca aveti o idee cum se face asta tehnic, haideti sa vedem. Ca teme sint si sint…
Pentru Ursul
Ma bucur ca aveti si surprize mai placute, ca de cele neplacute ne-am rassaturat.
Pentru socolenco
Dorin nu are voie sa greseasca. Nu putem sa-l sustinem decit daca: 1. Nu greseste. 2. Este dispus sa se sfatuiasca mai des, pentru a nu gresi. 3. Va fi deschis, si nu mereu cu expresia suparata, de parca toata lumea ii e datoare. Asemenea expresii – ca sa nu spun altfel – nu se mai poarta demult prin Europa, iar PL parca era proeuropean, nu? Sau e numai in vorbe?
lasati-ma in pace cu sustinerea neconditionata, nu sintem nici zombificati, nici orbi, nici fanatici. Insa aveti acest drept, ca si oricine. Spun despre tineri ca sunt slabi si foarte usor vor vota pentru comunisti deoarece: 1. Nu-mi plac tinerii infumurati, europeni numai in vorbe, nu si in comportament. 2. Avem exemplul tinerilor din Parlament, fara verticalitate si treucari. 3. Nu vreau ca asta sa o mai vad o data.
Nu mai dau cecuri in alb. Am zis: in 2001 Serebrian si gasca lui au spus ca au venit ei si sa le dam stafeta. Luati-o, umblind in cizme prin noroi in raioane si nespalindu-va vreo trei saptamini iarna prin sate. Nu asa – voi sinteti babalici, iar noi – tineri si neprihaniti, apriori buni, trebuie sa aveti in noi incredere. Eu am fost contra luarii PSL in BMD. Si nu m-am inselat. Au alergat fuguta si l-au votat pe Voronin, din cauza caruia nu avem viata. Nu trebuie sa arat ca am incredere decit in cei in care am incredere cu adevarat. In Dorin – inca nu am. 1. E legat prea strins de Ghimpu, l-as vedea eu fara Ghimpu. 2. S-a aratat gata sa voteze pentru Voronin. 3. S-a inchinat cu mosul sau lui Lupu, Tarlev si Voronin acum un an si ceva. 4. A incercat sa faca nereusit glume cu Lupu, dar s-a aratat mai slab. Mai bine tacea si se saluta decent, sec, distant si demn. Eu nu vreau sa ma reprezinte la Primarie o persoana care are complexul ca nu e recunoscut ca edil al capitalei de niste bolsevici. Nici nu-i trebuie sa-l recunoasca. Dimpotriva – sa fie mindru ca nu-l recunosc. Pe mine nici vint rece nu ma bate ca nu ma considera de om comunistii. Ar trebui sa ma intreb ce e cu mine daca ei ma baga in seama. Nu comunistii sint masurariul pentru mine, ci colegii democrati pe care ii respect. Dar numai pe care eu ii respect. Daca Dorin se comporta cu demnitate, lumea aprecia, dar despre slabiciunea lui scrie si presa, nu doar eu. El inca sa-mi zica mersi ca eu scriu aceste lucruri spre binele lui. Iata cu neplata politistilor – bravo! Eu demult am spus asta prietenilor. Demult trebuia sa o faca si el asa, sa isi arate caracterul. Cu asa Primar eu azi ma mindresc!
Ce ma intereseaza pe mine ce face AMN? E un alt partid. AMN are grija de voturile pe care le va capta. Nu e durerea mea de cap. AMN nu a ramas fidel platformei si programului electorale, iar noi – da – si, in consecinta, ne-au eliminat. Si a fost bine. Indiferent de ce voi face eu in perspectiva anului 2009, merg cinstit, cu fruntea sus pe strada, pentru ca trei ani am avut libertatea sa spun ce credem noi, PNL, nu ce cred retrograzii din AMN, ca acolo sint si oameni avansati, dar nu inteleg limpede care e raportul de forte, e prea dedublat totul. Untila a facut totul sa nu aiba concurenta noastra in AMN si ne-a eliminat, dar, se pare ca a cam ramas fara sprijinitori in putinele si slabutele sale idei democratice si nationale pe care le mai promoveaza.
Oamenii voteaza Soarele, am mai spus-o. Am postat pe blog un articol despre AMN. Reciteste-l, nu vreau sa revin la idei deja postate. Voi citi articolul linkat aici.
Nu ca am dreptate, ci am dreptate si in acest caz. Eu nu-i privesc aparte pe Ghimpu si Chirtoaca, pentru ca nu vreau sa fac zizanie. E treaba lor sa se corecteze si ajusteze. Si nici nu stiu daca ii favorizeaza perceptia publica precum ca unul e rau, iar altul e bun. Eu cred ca nu le face bine.
Spuneti ca Dorin e la inceput de cale si sa-i dam crezare? Si la citi le tot vom da crezare cu inceputul de cale? Pai nu o mai scoatem la cap, facem scoala din guvernarea noastra, ca toti vor tot fi la inceput de cale! Iar greselile costa. Oare Serebrian nu a fost la inceput de cale, ca si Klipii, Tulea? Astia ne sint tinerii nationali anticomunisti? Oare nu i-ar face lui Dorin mai multa cinste sa iasa si sa spuna – „Fratilor, am gresit!?” Stiati cita greutate morala in fata lui Dumnezeu are puterea de a recunoaste ca ai gresit si cit pacat comporta ingimfarea si persistenta ca nu a gresit unde a gresit in mod evident? Nu vorbesc doar de Dorin si doar de acest caz. Eu puteam pacatui in 2000, puteam pacatui in 2005, dar nu am facut-o niciodata. De mine nici nu se apropie cineva sa-mi propuna ceva nedemn, pentru ca stiu ca ar face-o degeaba.
PL il critica pe Taranu pe nedrept. Taranu a scris – si nimic foarte grav, niste demagogii oprdinare cum se cerea atunci sa iasa orice carte, dar o demagogie insignifianta. Insa Taranu a rupt-o definitiv si nu face cale intoarsa. Nu putem sa-l comparam pe Taranu cu comunistul Taranov sau cu alti istorici care scriu si azi lucruri nu doar comuniste, dar antinationale, antiromanesti. E o diferenta. Sau e bun cel care a invatat pe 2 sau pe 3, dar nu a fost comunist, ca nu l-au primit – de prost ce era – nici comunistii, cel care a terminat cu spravka scoala si considera asta azi disidenta anticomunista? Ambasador in Federatia Rusa Taranu a fost foarte putin timp trimis de Snegur si a reprezentat Moldova in negocierile moldo-nistrene si este un foarte bun specialist in aceasta problema. Eu nu stiu – este invidia la mijloc sau altceva, dar chiar nu inteleg de ce fratele lui Ghimpu a fost in CC si e bun, iar Taranu, transnistrean, doctor in istorie, profesor, specialist recunoscut in problema transnistreana, fost Ambasador scos din cauza principialitatii sale din functie, e rau? Poate ca Ghimpu nu accepta ceva din primul Parlament, unde Taranu a avut niste pozitii mai speciale, dar nici Nedelciuc nu a fost pentru ca Druc sa devina prim-ministru si sa compromita democratii, pentru ca agrarienii, alogenii in forta si Rusia puneau piedici enorme si nu era realist deodata sa iei guvernarea. Eu nu stiu, eu doar presupun, nu eram in Parlament, eram prim-adjunct la Moldova-press, dar lupta asta a lui Dorin si Ghimpu contra lui Taranu pare mai curind a invidie pentru un om abil si inteligent.
Dialogul dupa alegeri e un alt dialog. Noi stim povestile astea. Oamenii asteapta acum o alternativa democratica. Cine nu va colabora acum, va iesi ca isi bate capul doar de interesele gruparii sale politice, nu de interesuil national, care astazi reclama unificarea pe orice cale. Si partidul care nu va accepta asta va se va autoizola. DAR ARE DREPTUL LA ASTA, pur si simplu, celelalte partide vor arata ca el nu vrea si vom vedea ce efect va fi. Ginditi-va.
A spune in campanie e una, a difuza materiale contra partenerilor de doctrina ceva urit e altceva. Sau va faceti intr-o ureche si nu vreti sa recunoasteti ca lupta intre fortele liberale e in favoarea comunistilor? Pai vreti sau nu vreti sa opriti ciondaneala dintre PL si PLDM, care ii favorizeaza pe comunisti? Vedeti cit de usor va developati?
A spune nu inseamna a baga bani ca Rosca in cartile scrise despre Filat si Urecheanu sau ca PL in articole si buletine contra PLDM!
Povestea cu baietii la scoala m-a socat. De fapt, vorbiti de dedovscina, adica de relatii nestature in rmata sau de batai urite la scoala, pe care pare sa le salutati. Foa-a-a-arte frumos!
Iarasi manipulati. Ai auzit ca PNL sa cheme PL-ul la dialog? Eu nu am auzit. Partidele nu cheama pe unul, pe altul pentru ca ii recunosc atuurile – asta iarasi aratati ca va asfixiaza aroganta – ci ca sa nu se piarda voturile ce ar putea merge anticomunistilor. Fiecare partid poate deveni cel mai puternic partid, insa aroganta si intoleranta dau efecte de bumerang. Nimeni nu cheama PL nicaieri. Sa stea si sa faca mereu castele de nisip, se va vedea puterea lor dupa alegeri. Inca o data iti spun – nu-ti bate capul de PNL, ca ne batem noi.
Legat de 40 de mandate zicea unul „vrabia malai viseaza”, nu ma faceti sa ma inec de ris… Se vede ca aveti pe un prieten pe acolo grav bolnav, mai bine sa mai mearga o data la psihiatrul cela de la Bucuresti, unde pare ca merge mai des cu intreaga familie… Pai cred ca povestea cu pomul fara fructe o demonstrezi din plin pe blogul meu, nu?
Problema principiilor nu are acum a face in fata comunistilor. Noi am spus ieri la Vocea Basarabiei – pledam in dialogul cu alte partide pentru 1. Retragerea neconditionata a trupelor rusesti. 2. Iesirea din CSI. 3. Integrarea in NATO. 4 Integrareea in UE. Astea sint lucruri clare care trebuie aparate de partidele de dreapta. Nu cred ca PLDM nu gindeste la fel. Dar PLDM e un partid la fel nou si isi cauta mesajul si principiile. Ati vazut vreun partid gata nascut cu de toate? Iar propunerile PLDM pentru partide sa coopereze demonstreaa deschidere, europenism, modernitate. Caracterul intolerant al PL arata neeuropenism, incapatinare, egoism, aroganta – camuflate cu „lupta contra tuturor felurilor de comunisti si nomenclaturisti”.
De ce primarii PL au plecat la PLDM, daca PL e cel mai bun? Si de la noi au plecat, regret, dar asta nu poate fi oprit. Mie nu au avut ce sa-mi reproseze decit ca nu am bani. Adica banii altora cu mai multi bani. Dar de ce pleaca de la PL, la fel pentru ca PL nu are bani sau poate din cauza lui Ghimpu, asa cum se intimpla in unele raioane? Nu voi preciza, dar stiu.
In privinta „lider al opozitiei” – reproduc spusele dumitale de la care vad ca deja renunti, dar le regasesti cu usurinta pe blog: „Vreau ca sa fiti mai buna, sa fiti cu adevarat un lider si nu doar un pretins lider a opozitiei. De asta si ma implic, vreau sa contribui la imbunatatirea clasei politice, ca sa fie cit mai competitiva si sa raspunda la toate rigorile cerute de realitatile in care traim.” Pai cine spune minciuni? Eu sau dumneata, care scrii „si nu doar un pretins lider a (corect: al) opozitiei”?
Pai daca spuneti ca Dorin nu are dreptul sa greseasca de fapt asta si ar inseamna ca il idolatrizam ca asteptam ca el sa faca totul perfect, dar nu poate fi asa, caci si un om cu experienta mai gresete uneori. Deci sunt de acord ca Dorin nu are dreptul sa greseasca prea des, dar asa cite o greseala mica poate sa faca.
„Iata cu neplata politistilor – bravo! Eu demult am spus asta prietenilor. Demult trebuia sa o faca si el asa, sa isi arate caracterul. Cu asa Primar eu azi ma mindresc!”
Pentru prima data aud ca ceva va place din ceea ce face Dorin. Stiti ca doar va intrebasem si mai demult daca sunt lucruri care va plac la PL, la liderii acestui partid si nu mi-ati putut spune nimic decit critici. Iata in sfirsit am auzit si ceva ce va place. Deja cred ca e mai bine si pot sa am incredere in aprecierile dvs. pentru ca in acest caz sunt proprii unui om echilibrat.
„Indiferent de ce voi face eu in perspectiva anului 2009, merg cinstit, cu fruntea sus pe strada, pentru ca trei ani am avut libertatea sa spun ce credem noi, PNL, nu ce cred retrograzii din AMN, ca acolo sint si oameni avansati, dar nu inteleg limpede care e raportul de forte, e prea dedublat totul.”
Pai, iata am auzit si eu ca AMN are structuri bune in teritoriu, insa acest partid dupa cum vad nu are o coeziune la nivel de conducere, este o concurenta acerba acolo intre Untila si Urechean si poate si altii. De asta si am spus ca AMN in 2009 chiar de se considera lider al opozitiei se va situa pe locul 3 ori chiar 4.
„Si nici nu stiu daca ii favorizeaza perceptia publica precum ca unul e rau, iar altul e bun. Eu cred ca nu le face bine.”
As crede ca se completeaza unul pe altul: dl Ghimpu are experienta pe care nu o are Dorin, iar Dorin are multe sanse sa devina lider national.
„Eu puteam pacatui in 2000, puteam pacatui in 2005, dar nu am facut-o niciodata. De mine nici nu se apropie cineva sa-mi propuna ceva nedemn, pentru ca stiu ca ar face-o degeaba.”
Apreciez verticalitatea de care dati dovada si de care ati dat dovada si mai inainte. Daca as vedea ca sunteti sigura ca veti trece pragul electoral, atunci poate as aprecia mai mult PNL-ul, dar vad ca din PNL numai dvs va manifestati si altii decit Taranu nici nu stiu, parca toti sunt in umbra.
„PL il critica pe Taranu pe nedrept. Taranu a scris – si nimic foarte grav, niste demagogii oprdinare cum se cerea atunci sa iasa orice carte, dar o demagogie insignifianta. Insa Taranu a rupt-o definitiv si nu face cale intoarsa.”
Probabil este si pe nedrept, dar totusi chiar daca are asa multa experienta cred ca este de ajuns cit a fost prin parlament, avem nevoie de oameni noi. Nu cred ca dl Taranu trebuie sa se supere, pentru ca asta este circuitul de cadre sanatos intr-un stat democratic, cind dupa citeva mandate trebuie sa vina alti oameni cu alte viziuni, cu alta experienta si pregatire.
„Dialogul dupa alegeri e un alt dialog. Noi stim povestile astea. Oamenii asteapta acum o alternativa democratica. Cine nu va colabora acum, va iesi ca isi bate capul doar de interesele gruparii sale politice, nu de interesuil national…”
Imi amintesc chiar dupa primul tur al alegerilor din capitala din 2007 dl Filat impreuna cu dl Bujor intr-o conferinta de presa cerea expres de la Dorin oferta politica, pentru ca deja se stia ca Dorin are mari sanse sa cistige primaria. Parca acum vad cum se uita Dorin la ei si nu intelegea ce oferta vor ei de la el si de la PL. Acum deja dupa ce PLDM a propus acel CDC deja inteleg ca ei continua sa ceara si sa cheme la dialog PL-ul si chiar au insistat sa primeasca un raspuns. Dupa cum vedem dintotdeauna acesti lideri din AMN si deja PLDM au avut initiativa de a cere, de a chema la negocieri PL-ul. Eu iata tot nu inteleg ce anume vor ei de la PL, ce fel de alternativa democratica ati propune dvs daca s-ar institui pina la alegeri totusi un consiliu de dialog. Ce s-ar pune acolo in discutie? Credeti ca discutiile astea in comun vor ajuta la doborirea comunistilor? Dupa cite imi amintesc dl Filat dupa ce a facut propunerea formarii CDC a declarat ca acesta nu va fi un organ unde doar se va discuta, ci va fi un organ unde se va lucra. Eu atunci am presupus, si am scris asta si aici pe blog mai sus, ca PLDM ar fi propus in cadrul acelui Consiliu de Dialog si Cooperare ca segmentul politic sa fie impartit in trei astfel ca PLDM+PNL sa se axeze mai mult pe centru, PL pe dreapta si AMN pe stinga. Iata dvs cum credeti asta ar fi o solutie viabila pentru alegerile din 2009? Va rog sa va referiti la asta pentru ca vad nu ati comentat aceasta presupunere a mea. Sau ce aveti dvs in vedere prin alternativa democratica? Mersi!
„Pai vreti sau nu vreti sa opriti ciondaneala dintre PL si PLDM, care ii favorizeaza pe comunisti?”
Eu nu cred ca aceste ciondaneli sunt atit de grave si iata pot sa se refere la aceste ciondaneli si expertii si mai as crede ca nici eu nu se vor arata tare alarmati. Este o concurenta sanatoasa. Poate ca este de neevitat aceasta concurenta. De comunisti nu mai amintiti, ca ei au ramas in istorie.
„Fiecare partid poate deveni cel mai puternic partid, insa aroganta si intoleranta dau efecte de bumerang. Nimeni nu cheama PL nicaieri. Sa stea si sa faca mereu castele de nisip, se va vedea puterea lor dupa alegeri.”
Sunt de acord ca fiecare partid poate, dar iata o in canjunctura formata pentru 2009 nu chiar toate partidele care se declara proUE pot avea un acord functional cu un stat european asa cum este Romania. Iata ce cred eu a fi un atuu si ma gindesc ca daca in Romania alegerile de acum toamna vor fi in favoarea PD-L atunci acest Succes va fi folosit si in favoarea PL in 2009 la alegerile parlamentare.
„Legat de 40 de mandate zicea unul “vrabia malai viseaza”, nu ma faceti sa ma inec de ris…”
Am sa scriu pe blogul meu un articol despre acest 40. Acum aici nu pot sa imi desfasor idea.
„Problema principiilor nu are acum a face in fata comunistilor. Noi am spus ieri la Vocea Basarabiei – pledam in dialogul cu alte partide pentru 1. Retragerea neconditionata a trupelor rusesti. 2. Iesirea din CSI. 3. Integrarea in NATO. 4 Integrareea in UE. Astea sint lucruri clare care trebuie aparate de partidele de dreapta.”
Imi place ca si PNL pleda pentru retragera trupelor rusesti, pentru iesirea din CSI, pentru aderarea la NATO si UE. Cred ca platoforma asta este foarte apropiata de cea a PL-ului si atunci ma gindesc de ce sa nu existe numai un partid atunci? Poate ca PNL ar trebuie sa fuzioneze in PL, daca nu acum, atunci dupa alegeri in caz ca nu trece pragul electoral. Apropo, dvs spuneti ca de ce PL a scris acolo despre PLDM, dar iata ca multi simpatizanti PLDM reproseaza simpatizantilor PL ca chipurile PL nu are echipa. Credeti ca asta e democratic? Dvs tot asa credti ca PL nu are echipa? Dar ce credeti despre PNL, are echipa ori nu? Spuneati o data despre guvern, cind il publicati sa vedem cine si ce functii vor detine. Din raspunsurile data in interviul Face2Face am inteles ca-l propuneti de dl Ursu la functia de prim-ministru. Credeti ca e cea mai potrivita candidatura? Dvs ce functie aveti in acel guvern, ministru al apararii?
„De ce primarii PL au plecat la PLDM, daca PL e cel mai bun? Si de la noi au plecat, regret, dar asta nu poate fi oprit. Mie nu au avut ce sa-mi reproseze decit ca nu am bani. Adica banii altora cu mai multi bani.”
Dar de ce au plecat de la PNL la PLDM? Parca asa stiu ca si sin PNL citeva structuri din teritoriu au trecut la PLDM si inca au facut stiu atunci conferinta de presa. Cred ca o mare parte din PNL atunci s-a rupt si a plecat la PLDM. Iar acum ii aparati, spuneti ca sunt deschisi spre colaborare si ca demonstreaza europenism si modernitate?? Ma faceti sa rid…
In privinta lider al opozitiei cred ca trebuie sa reformulez ca sa intelegeti ce am avut a spune:
“Vreau ca sa fiti mai buna, sa fiti cu adevarat un lider si nu doar un pretins lider DIN opozitie…”
Pentru socolenco
Dorin trebuia sa se gindeasca, inainte de a se baga in politica mare, la faptul ca nu trebuie sa greseasca, mai ales ca pretentiile PL par foarte mari. El ar putea face totul cit mai perfect daca s-ar sfatui mai bine cu cine doreste. Cred ca, deocamdata, sfatuitorii nu sint optimi. Tendinta ar fi sa nu faca nici greseli pe care le catalogati ca „mici”. Dar cine e sigur sa spuna ca sint mari sau mici? Totul e relativ.
In cazul AMN pare sa fie un decalaj intre conducerea fara mesaj si structurile din teritoriu, dar s-ar putea ca treaba sa se agraveze mai incolo.
Pai cum sa se manifeste si altii din PNL daca nu avem spatiu public de discutie. Insa la 9 Mai si la 31 August echipele noastre s-au vazut. Insa in fata cind oamenii ies, ii casapesc azi comunistii. Au curaj oamenii, dar cine sa mearga sa fie casapit intr-o societate nelibera? Ia sa vedeti cind vor slabi satrapaii bolsevici – lumea va deveni imediat si libera, si curajoasa. Toti oamenii care imi adreseaza interpelari, sint apoi persecutati, chiar azi a fost la mine Nicolae Stamati despre care am scris si pe blog ca a fost obiectul tentativei de estorcare de catre politie.
Omul nu poate fi exclus din viata publica doar pentru virsta, ci pentru ineficienta. Nu e cazul lui Taranu. Daca cineva are alte viziuni, alta experienta si pregatire mai buna – sa iasa in fata si sa le demonstreze.
Nu stiu ce parere ai duneata, eu, insa, cred, ca PLDM nu a facut un apel chiar fundamental catre PL. Este parerea mea. Nu spun mai mult.
Pina la alegeri un consiliu de dialog ar insemna oprirea in comun a derapajelor comunistilor si diminuarea falsificarilor, accesul la spatiul public, actiuni si declaratii comune, sesizari comune catre Vest etc. etc.
Solutia formulata ar fi una viabila, dar nimeni s anu se poarte arogant, ci europeneste, cooperant.
Nici nu vreau sa corelez succesele din Romania cu cele de aici. Nu e bine sa mutam zizania liberala din Romania in Moldova.
De ce sa nu existe un singur partid liberal? Raspundeti Dvs.
Nu exista fuzionarea cuiva in alcineva. Exista fuzionare intre doua sau mai multe partide. Atita timp cit veti gindi asa, nimic nu se va produce.
Da, si eu cred ca PL nu are echipa si vina PL e ca nu a vrut o echipa comuna dupa 2007. Daca miine PL cade, toti vor fugi d ela PL, asa cum se intimpla des. Noi avem oameni din convingeri, care sint din pozitie, nu din speranta de treuca.
Il propunem pe dl Rusu, nu Ursu la prim-ministru. Este acel Rusu care trebuia sa fie pe timpul lui Snegur in locul lui Sangheli. Dar a presat Moscova si l-a pus Snegur pe Sangheli.
Cconferinta de presa a celor de la PNL plecati la PLDM a fost praf inochi. Intrebati-i acum ce zic. Nu spun mai mult. Ei au gresit ca au plecat fara partid.
„De ce sa nu existe un singur partid liberal? Raspundeti Dvs.”
In primul rind PL nu o sa cada si oamenii nu vor fugi nicaieri. Daca un partid se bazeaza pe lege si nu pe ilegalitati nu are cum sa cada.
Da, am sa raspund, pentru ca abia acum inteleg de ce a aparut PLDM pe scena politica si care este scopul lui. PLDM a aparut pe scena politica ca pina la alegerile din 2009 sa poata uni prin fuziune toate partidele liberale si anume PL, PNL, PLDM si poate si AMN intr-un singur partid care sa se numeasca cel mai probabil PLDM. Iata toata publicitatea asta ca in PLDM se regasesc cei mai multi oameni de valoare si reprezinta strategia prin care sa fie convinsa populatia ca anume PLDM trebuie sa se numeasca partidul liberal unificat. Eu acest lucru deja-l intuiam cind mi-ati spus ca PNL colaboreaza cu PLDM si MAE. Deci probabil si MAE va participa la fuziune. Nu stiu ce sa zic, idea unui singur partid liberal e buna doar ca eu nu as propune ca la baza acestui partid unificat sa stea PLDM doar pentru ca acolo se afla cei mai multi oameni de valoare. Trebuie sa ne aminitim cum au fost racolati ei acolo si multe zvonuri sunt ca multi au fost cumparati, chiar si dvs ati spus ca din PNL au plecat acolo doar pentru ca acolo sunt mai multi bani. Insa, de unde vin banii acolo, iata asta trebuie sa ne preocupe, pentru ca daca din de la Est atunci este clar ca partidul liberal unificat va fi controlat de rusi. Nu voi accepta asa ceva. As accepta o asa fuziune in baza partidului Liberal (PL) dar stiu ca asta nu o va accepta nici PLDM si nici AMN.
Probabil ca pina in 2009 nu vom avea un asa partid liberal unit si cred ca nu este rau daca vor fi doua. Cind sunt doua partide liberale atunci va fi o mica concurenta intre ele si asta si le va face competitive, dar cind exista unul asta este doar un comfort la alegeri ca stii ca este cel mai usor, ai dat votul liberalilor care vor lua un procent bunicel, insa deja trebuie sa ne preocupe daca acest partid liberal unit va respecta toata promisiunile facute in campanie. Deci cel mai probabil va fi in alegerile din 2009 PL si PLDM, iar PLDM va contine si PNL si AMN. Deci va avea loc o fuziune mare si poate si MAE va merge acolo ca sa fie format un partid liberal mare, si care sa aiba structuri in toate colturile republicii si sa fie un bun concurent pentru PL in caz ca acesta nu va dori sa fuzioneze si el in PLDM.
Acum inteleg de ce PLDM inca de la inceput a devenit atit de ambitios, de ce are un asa consiliu national de mare, de ce este atit de ierarhizat. Pai, el se pregateste sa fie acel partid care sa absoarba pe toate, se pregateste sa fie liderul, adica cel mai puternic partid liberal, asa cum spuneam si anterior, ca numai unul va putea fi cel mai puternic si se pare ca PLDM se vrea a fi cel mai. Nu stiu ce sa cred acum: probabil de asta si ati fost rugata dna Pavlicenco ca atunci cind v-au chemat la protest sa veniti fata culorile de partid si numai PLDM avea pancardele lor. Probabil tot de asta nici AMN nu se prea arunca in actiuni de anvergura asa cum face PLDM. Deci toata aceasta publicitate PLDM si-o face si iese in evidenta doar pentru ca AMN si poate si PNL si-au dat acceptul ca PLDM sa iasa in evidenta si numai PL face ca le cam strica din planurile pldm-istilor de a fi primii, cei mai mediatizati si cei mai populari. Ah, da, de asta poate si au spus ca au conceptie populara, caci se vor cei mai populari. Si tot de asta poate ca si MAE se tot chinui sa schimbe nu stiu ce in statut ca pina la urma sa spuna nu mai pot sa se inregistreze cum trebuie sa ca fuzioneaza in PLDM. Da, tot pare mai clar acum. Nu stiu insa daca am dreptate in tot ce am scris aici. Daca am dreptate, atunci vom avea cel mai probabil tot 3 partide in viitorul parlament: PL, PLDM si PCRM. Ar putea intra si vreun partid patri-rodina sau ravnopravie daca va fi votat ca in 2005 de gagauzi. De asta probabil ca spuneati si dvs inca mai demult ca sunteti interesata in fuziuni. Aha, deci dvs stiati care e scopul PLDM.
Of Mai,Socolenco,Mai,
Tu i-ai vazut pe cei de la PLDM?Te rog mult, sa tragi cu coada ochiului spre ei si sa-mi spui si mie ce-ai vazut acolo.
Vertical unde esti?hai sa-i aratam lui Socolenco cine sunt in PLDM?Vrei?
„…iar Vitalia Pavlicenco, a lucrat în ambasada sovietică din Cuba, devenit un centru important al spionajului sovietic”.”
http://stelapopa.unimedia.md/2008/10/13/potentiali-candidati-de-la-chisinau-pentru-parlamentul-romaniei-contestati-la-bucuresti/#more-231
Dna Pavlicenco, cum comentati? Hai sa vorbim despre dvs. si despre alegerile din Romania. Ati fost nominalizata de PNL Romania ori nu?
Pentru socolenco
Este foarte aproximativ sa spui ca un partid nu cade ca se bazeaza pe lege, si nu pe ilegalitati. Problema cu partidele e mult mai complicata. E vorba de perceptie, care nu coincide intotdeauna cu ce crede conducerea sau partea activa a partidului.
Exista azi AMN, PL, PLDM care au mai mari sanse sa treaca pragul. Exista azi PNL si MAE cu mai putine sanse. Cum e mai bine? Sa mearga PNL si MAE singuri si sa ia fiecare cite 3-4 mandate ori sa valorifice aceste mandate impreuna cu PL sau cu PLDM? Insa PL nu vrea sa discute. PLDM vrea. Care e problema? Oamenii vor aprecia ca PL nu vrea sau vor aprecia ca PLDM vrea? Judecati. Noi nu am spus ca acum colaboram cu PLDM. Am spus ca discutam. Si ar fi bine sa facem o masa rotunda la care sa ne potrivim actiunile si declaratiile cu MAE, PL si PLDM. Apoi vedem ce si cum facem mai departe. daca PL nu vrea – e treaba lor.
Da, am spus ca din PNL au plecat oameni la PLDM, dar nu ne-am isterizat. Cautam oameni noi si indecisi, ca ajung pentru fiecare. Poate ca atunci PLDM a avut nevoie de un PR sa isi mai creasca mizele, acum s-a mai linistit si calculeaza altfel mizele liberale. De ce nu ar face-o si PL? Nu o face, ok. Pentru ca noi venim cu mandatele pe care – inca foarte nepregatiti – le-am luat si in alegerile locale din 2007 – aproape trei. Cel putin unde am pus liste am luat 5 la suta. Acum e si mai bine. Daca nu ne vom intelege, vom participa probabil cu MAE si cu Miscarea Unionista.
Eu cred ca toate calculele si scenariile cu PLDM sint prea sofisticate si nu vad nici pe departe de ce toata treaba asta e apreciata ca impotriva PL? Nici un fel de discutii nu am avut cu nimeni despre asta. Mai mult, o colega de a noastra a avut o discutie privata cu Mihai Ghimpu, care a confirmat pozitia ferma a PL de a merge singur in alegeri. A fost initiativa ei de a vorbi in nume propriu, nu credea ce spuneam noi despre pozitia lui Ghimpu, a mers si s-a convins. Si cu asta am pus deocamdata punct.
Dumneata ai accepta o fuziune in baza PL, insa PL nu vrea sa discute. E dreptul lor, ca si dreptul nostru de a face ce decidem in conjunctura creata. Insa eu sint sigura ca multi de la PL vor regreta mai tirrziu. Nu am stiut si nu stiu nimic de scopul PLDM. Nu am avut nici un fel de discutii cu Filat despre asta din noiembrie 2007, de cind a incetat sa mai discute despre un congres comun. Ceea ce ai scris dumneata sint niste fabulatii in care noi nu avem rol. Deocamdata nu am ce spune mai mult.
Pentru socolenco
Am spus repetat:
Am fost in Cuba un an si zece luni ca sotie, la virsta de 20 de ani, sotul meu satisfacindu-si serviciul militar ca traducator de spaniola, fiind recrutat conform legii. Mie imi vine nu sa rid, ci sa ma tavalesc de ris cind aud despre mine ca eu, un „nimeni” as fi lucrat în Ambasada sovietică din Cuba”. In Cuba am fost noua luni gravida si am crescut acolo, singura, fara ajutorul mamei sau al rudelor, fiica, pe care am adus-o in Moldova de 11 luni. Eram gospodina acasa – mincare, pelinci, curatenie. In viata noastra – nici eu, nici sotul – nu am avut nimic in comun cu nici o securitate, cu nici o Ambasada, noi ambii am crescut fara tata, nu am avut labe paroase. Mai mult, nici nu au vrut aici, la Universitate, sa imi dea voie sa plec, mi-au dat o caracterizare buna, dar la sfirsit au scris ca nu ma recomanda sa plec nici macar ca sotie, pentru ca nu eram lider komsomolist, nu eram in relatii bune cu decanatul, caruia ii placeau doar lingusitori, iar eu, fiind medaliata, eram sefa de grupa, dar nu am scos colegele la „voskresnik”. Cu chiu, cu vai, ca sa nu impiedice plecarea, iar militarii erau interesati sa trimita traducatori casatoriti peste hotare, am plecat fara ca in caracterizare sa scrie ca „ma recomanda”, ca asa era formula. Iar in Cuba, noi, tineri casatoriti, fara a sti regulile sovieticilor, am plecat cu sotul la Santiago de Cuba intr-o deplasare de 7 zile. Cind ne-am intors la Havana, mai nu ne-au expediat imediat acasa si ne-au iertat numai pentru ca seful cela de la stab avea si el copii tineri ca noi. Eu aveam nici 21 de ani si sotul – 26. Nu stiu ce sa mai spun, pentru ca cei care ponegresc se arata premedidat a nu avea idee despre cine putea lucra in Ambasade sovietice! Noi eram niste omizi in perioada sovietica, niste tineri saraci si fara tati, nu copii de cineva, ca sa lucram pe undeva, de parca rusii nu aveau pe cine de la Moscova sa puna sa lucreze in Ambasade?! Acolo puneai fii de generali si amirali, bosi comunisti rusi, nu pui de moldoveni, niste prapaditi ca noi. Sotul meu a facut la Universitatea de la Moscova Lomonosov, unde a fost trimis de decanul onorabil Sorbala de la Chisinau sa invete, pentru ca era foarte bun, era medaliat cu argint, era capabil la spaniola. Si el acolo s-a specializat in literatura spaniola, este hispanist, comparatist. Iar ca serviciu militar a fost chemat – ca o gramada de alti tineri ce studiasera spaniola si la Chisinau, fosti colegi si de-ai lui Sergiu inainte de a fi trimis la Moscova – ca traducator in Cuba. Noi eram atit de tineri, cruzi, neinformati, idee nu aveam de spionaj, securitate, alte nebunii. Eu plecasem ca studenta, nici nu aveam studiile terminate, le-am terminat la intoarcere, ca ne-au mai propus un an sa stam in Cuba si nu am stat ca sotul vroia sa intre in aspiratura, iar eu trebuiam sa imi reiau studiile la universitate, eu avind si o mama bolnava. Iar cind am terminat Universitatea nu aveam nici gazda, nici de lucru, ca nu aveam „propiska”. Stiti, cele scrise despre Cuba cu atita usurinta sint, pur si simplu, o crima. Si cred ca, odata, cineva va plati.
„Ceea ce ai scris dumneata sint niste fabulatii in care noi nu avem rol.”
Probabil sint niste fabulatii, eu nici nu pretind ca ar fi o certitudine, am facut si eu niste presupuneri. Dar, si fara mare analiza putem sa ne dam seama ca PLDM a aparut pe scena politica in urma Succesului Liberalilor, mai exact: indata dupa primul Succes al Liberalilor. Si scopul acestui PLDM, asa cum si-au dat seama si altii este ca sa absoarba sau sa diminueze PL-ul si sa obtina mai usor credit politic de la alegatori. Sau poate se gindeau si la un transfel de imagine de la PL la PLDM. Probabil si-au dat seama ca la noi curentul liberal prinde, are priza la public. De asta nici PLDM nu se grabeste sa atenteze la integritatea PL, vedem ca il cheama la negocieri, discutii si spera ca vor accepta o colaborare pina la alegeri. Ceea ce este prea putin probabil.
Eu sa spun sincer nu cred ca PL va fuziona cu vreun partid, asa cum din 1993 pina in 2005 a existat Partidul Reformei, tot asa si PL-ul mostenitorul direct odata aparut in 2005 in urma congresului va exista zeci de ani. Si va spun, chiar daca in 2009 nu vor lua chiar asa mult acest partid este de perspectiva si perspectiva lui va fi din ce in ce mai mare daca ei vor ramane consecventi principiilor si valorilor pe care si le-au asumat. Daca sa facem o paralele atunci nici partidul comunistilor nu a preluat dintr-o data guvernarea: au avansat in 1998 cu 40 de mandate, mai apoi in 2001 cu 71 si pe urma in 2005 cu 56. Deci sunt in scadere si in 2009 vor avea si mai putine. Tot asa si PL in 2009 poate avea 40 mandate, dupa care in 2013 sa prea guvernarea.
Da, si va spuneam, pe mine personal ma bucura ca vom avea mai multe partide liberale active pe scena politica, pentru ca daca sa privim asa atent atunci incepind de la europa centrala adica Cehia si Slovacia pina in europa estica – Romania si Ucraina, atunci partide liberale nu o sa prea vezi. In Romania este un PNL, care este un partid asa mai vechi, mai mult national poate, si un PD-L. Cred ca asta si a dus ca si noi sa existe partide liberale cu priza la public. Si apoi odata ce vor exista partide liberale atit in Romania cit si in Moldova asta va fi un pas foarte si foarte bun din considerentul ca noi vom putea uni spatiul romanesc din punct de vedere politic, vom avea un spatiu romanesc condus de liberali. Asta nu poate decit sa ma bucure. Poate ca incepind de la asta idea de unire sa prinda viata si daca ajung la noi liberalii ca dupa un mandat doua sa poate fi reintregit spatiul romanesc, sa fie realizat visul cel de veacuri, pohta ce-am pohtit-o eu, cum spunea si Mihai Viteazul.
Privitor la unire,am văzut pe un forum românesc,o opinie foarte sănătoasă,un mod de a o înfăptui:Investiţiile masive ale României în zonele date(desigur,cu condiţia că schimbăm conducerea cu una ProUE) şi susţinerea şi promovarea românismului,iar unirea devine o chestie formală.:)
Pentru socolenco
Nu stiu de scopul PLDM de a absoarbe sau diminua PL. Insa in Moldova nu a fost vreodata un partid liberal puternic si timpul a impus-o.
Dupa victoria Partidului Liberal in capitala desigur ca PL are cea mai mare sansa sa devina cel mai puternic partid liberal.
Pentru Nina
Sunt aici, Nina! Mereu sunt undeva….Si unde ma gasesc tot aici ma simt…Cu lumea buna….
Te-am pierdut si eu. Nu mi-ai raspuns la ultima postare in comentariile pe nu mai tin minte care subiect.
Referitor la subiectul PLDM: cred, ca marea majoritate din membrii PLDM sunt oameni de buna credinta si creduli, care cred , ca Filat poate finanta un partid. Se stie, ca un partid fara suport financiar are sanse mici. Aici este adevarat. Membrii de partid, in mare parte sunt persoane active, muncesc si nu toti sunt factori de decizie si nu pot face in timp ce vor ei, pentru ca au un regim impus de programul de serviciu.
Pentru a ajunge la chit mai multi alegatori e nevoie de resurse si timp. Ce doresc sa spun este, ca e nevoie de personal calificat angajat in cadrul partidului cu contracte de munca si functii bine determinate. Ori in partidele de opozitie /altele dechit PCRM si PPCD/ nu prea au aceste posibilitati.
Se pare, ca PLDM le are.
Deaceea multi au aderat la PLDM avalma.
Eu cred in continuare, ca PLDM are un mesaj foarte diluat si la capitolul politica externa al programului lor de activitate nu este clar spus ca se doresc in NATO / pentru asigurarea stabilitatii / , nu este clar expus punctul de vedere, ca numai prin cooperare cu Romania, Moldova ar putea apropia ziua integrarii in UE. Nu am auzit niciodata de la mesagerii PLDM sa fie spus, ca armata Rusiei in Transnistria este o armata de ocupatie s.a.
Faptul, ca dupa 10 ani de colaborare in calitate de reprezentant al unui partid cu o echipa practic constanta, peste noapte si-a reorientat viziunile si nu a incercat sa se lupte in cadrul partidului pentru reformarea lui, vorbeste de faptul, ca nu a avut sustinere destula si influienta acolo si a decis sa-si schimbe echipa, alaturi de care a stat 10 ani, si sa creeze un nou partid pe esichierul liberal, unde si fara ei „inghesuiala” este mare. De ce nu a venit, in cele din urma, la unul din partidele liberale existente si sa faca tot ce poate pentru intarirea pozitiilor liberale, daca i s-a parut ca doctrina liberala este aproape de sufletul lui?
Ba se spune, ca a tras si „tepe” la partidele liberale, prin mimarea tentativelor de lansare a proiectului politic, pe care l-a lansat si dupa ce a „pipait situatia in acele partide, a atras din organizatiile teritoriale chite chitiva membri si s-a grabit sa faca conferinte de presa cu mare tam-taram-uri.
Un astfel de partid nu poate fi credibil.
Dar „Seful” este unu. Echipe sefului este aleasa de el / doar in bucataria lui nu poate fi acceptat careva pe care d-lui nu il doreste/.
In final, cel mai urit lucru, care mi se pare mie, este ca alegatorii pot fi inca odata dezamagiti, cum au mai fost.
Filat a VOTAT UN PRESEDINTE COMUNIST! Ramine in ISTORIE.
Nu cred in colaborare fara tradari din partea acestui partid. Nu poate fi dat uitarii acel VOT si deaceea cred, ca partidele politice trebuie sa fie constienti de ce fac.
Sa participe in viitorul politic impreuna cu cei care au votat un presedinte comunist ar insemna sa fie compromisi.
Numai daca vor constientiza, ca prioritatea n.1 este debarcarea comunistilor si mai apoi pe cei, care au votat la 4 aprilie.
Asta ar trebui sa fie soarta lui Filat dupa alegeri.
Sau daca v-a demonstra, ca doreste si promoveaza cu adevarat principiile de integrare in NATO, UE, Limba romana, va lupta pentru destinul national…..atunci numai trebuie sa fie absolvit de pacatul pe care l-a facut si a recunoscut public.
Toti avem o viata lumeasca si gresim. Dumnezeu iarta si noi trebuie sa iertam gresitilor nostri.
Nu stiu, daca esti de acord cu mine, dar din suflet doresc sa ajungem la o viata mai buna, cu cetateni liberi si nu asupriti, infricosati de teroarea, care s-a instaurat in aceasta tara….
Noapte buna!
Pentru Ursul
Citeste masajul pentru Nina / mai sus/.
Ce parere ai?
Noapte buna.
Vertical,
uite mai jos am selectat frazele care le am si eu in mintea mea:
„Un astfel de partid nu poate fi credibil.In final, cel mai urit lucru, care mi se pare mie, este ca alegatorii pot fi inca odata dezamagiti, cum au mai fost.Nu cred in colaborare fara tradari din partea acestui partid”
Si inca ceva, sunt tare infumurati si isi dau aere de mare atotstiutori in toate, astea din PLDM.Aici sunt persoane care au fost comunisti,frontisti,peselisti si acum top in PLDM.Deci au schimbat partidele politice ca manusile,numai ca sa se mentina in functii cite 18-20 ani.Cum crezi este normal? Eu cred ca nu.Un sef tre sa se afle 4-5 ani in functie, dupa care tre sa fie pusa in vigoare legea de a fi ales seful prin concurs,cum se practica prin alte tari unde legea se respecta.
Dar eu cunosc astfel de persoane in PLDM,care seamana „asuprire, infricosare, teroarea, stres.Si atunci e facem?Orbeste votam???????
Despre fascismul romanesc ? Securitatea fosta si actuala ? Care ii extermina pe romanii din Romania ?
http://www.expostar.ro/index.php/dosare/43-i-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2
http://www.expostar.ro/index.php/dosare/20-ii-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2
http://www.expostar.ro/index.php/dosare/19-iii-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2
http://www.expostar.ro/index.php/dosare/27-iv-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2
http://www.expostar.ro/index.php/dosare/21-v-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2
http://www.expostar.ro/index.php/dosare/6-vi-culisele-operatiunii-speciale-tigareta-2
sau in limba engleza :
http://www.myspace.com/val2002
Cu respect
Valentin Vasilescu,
Ex-deputat de Bucuresti
http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=315&cam=2&leg=2000&pag=0&idl=1