Legea Lustratiei este un imperativ al democratiei si al probarii optiunii noastre europene

Ca presedinte al PNL, Asociatia Hyde Park mi-a remis si mie Apelul catre clasa politica din Republica Moldova, chemind-o „sa demonstreze maturitate si curaj, sa includa in programul electoral LUSTRATIA, ca obiectiv, si sa se angajeze public ca in viitorul Parlament sa voteze o lege cu astfel de subiect.”

 

In legatura cu aceasta, ca cetatean, deputat, presedinte de partid, expun urmatoarea pozitie.

 

Aceasta initiativa este extrem de salutara. Este un imperativ al democratiei si al probarii optiunii noastre europene. Una dintre cauzele ca R.Moldova stagneaza in continuare si nu face parte din grupul de state baltice, care sint membre ale NATO si UE, din grupul statelor ex-socialiste Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia s.a., membre si ele ale NATO si UE, ca nu face parte nici din grupul Ucraina-Georgia, care se zbat sa avanseze spre NATO si UE, este lipsa acestei legi si votarea optiunii zero in acordarea cetateniei R.Moldova.

 

Lipsa Legii Lustratiei face ca in R.Moldova clasa politica sa fie, in continuare, santajabila, sa fie la cheremul cercurilor de la Kremlin, indeplinind comandamentele lor politice.

 

In calitate de fost membru pe parcursul a cinci ani al delegatiei parlamentare moldovenesti la Adunarea Parlamentara NATO, am avut discutii pe aceasta tema cu o serie de politicieni din fostele state socialiste. Mi-au confirmat ca fara aceasta lege tara lor nu a putut avansa si deveni credibila pentru a fi membru al NATO si UE.

 

Personal, nu sint de acord cu afirmatia – folosita frecvent de unii politicieni cu titlu de amenintare -, facuta cindva de ex-Presedintele Petru Lucinschi, precum ca, daca s-ar deschide arhivele securitatii, am ramine fara intelectualitate. Parerea mea este ca mai bine fara asemenea intelectualitate, decit cu ea in circa si raminind la cheremul Rusiei si al trecutului criminal sovietic ce ii face santajabili pe atitia decidenti.

In Romania societatea civila a facut mari presiuni pentru adoptarea Legii Lustratiei, au avut loc dezbateri. Legea Lustratiei ar trebui sa mearga mina in mina cu necesitatea condamnarii comunismului si a crimelor comise de regimul comunist de factura sovietica. Ceea ce s-a intimplat in Romania, prin Declaratia facuta de Traian Basescu in Parlamentul Tzarii, ttrebuie sa se produca sin Parlamentul de la Chisinau.

 

In Republica Moldova se afla comunistii la putere. Proiectul de hotarire privind condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarilor Consiliului Europei, zace in sertaele lui Lupu si Ostapciuk. Acestia, in loc sa se conformeze si altor Rezolutii ale CE, care cer distrugerea simbolurilor regimului comunist, incurajeaza instalarea in raioane a noi monumente satrapului Vladimir Lenin.

 

Iar din cauza cercului vicios de a nu avea o majoritate prooccidentala, democratica, net anticomunista, nu se adopta legile adoptate de statele devenite membre ale comunitatii euratlantice, in timp ce, neavind aceste legi, nu putem alege o majoritate democratica, proeuropeana.

 

Una dintre conditiile sine qua non pentru fortele necomuniste, care ar invinge in alegerile parlamentare in 2009 este sa faca un proces al comunismului, sa reconfirme, prin Parlament, ilegalitatea existentei partidelor de sorginte comunista in R.Moldova, care actioneaza ilegal in societate (Hotarirea din 1993 a Prezidiului Parlamentului, de repunere in legalitate a partidelor comuniste, nefiind publicata in Actele oficiale si necapatind putere de lege), sa condamne crimele regimului comunist de factura sovietica, sa adopte Legea Lustratiei, cu accesul la arhivele KGB. Un million de romani au fost nimiciti de comunisti prin Holocaustul antiromanesc, iar cei care au contribuit la aceste crime, care i-au turnat pe semenii lor structurilor represive sovietice trebuie sa fie cunoscuti de victimele si de copiii/nepotii victimelor acestora. Nu sa fim condusi, in continuare, de criminali si de copiii/nepotii lor, care au uitat ca parintii/bunicii lor au facut foamete organizata, au bagat oameni in gropi cu var, au trimis esaloane de oameni in Siberia, apoi nu le-au dat voie sa se instaleze cu traiul in localitatile de udne au fost deportati, raminind si acum pe drumuri si fara averile confiscate, pe care actualul regim comunist nu vrea sa le restituie.

 

Partidul National Liberal pledeaza neconditionat pentru adoptarea Legii Lustratiei. Condamnarea crimelor comunismului si Legea Lustratiei sint imperative pentru recuperarea demnitatii noastre, ca parte a natiunii romanesti europene.

 

Delegatia Politica Nationala a adoptat la 21 februarie 2007 Codul Etic al PNL, al carui punct 10 spune ca “Membrul PNL, care in decursul timpului a suferit condamnari penale infamante, a desfasurat activitati economice veroase, dovedite prin sentinte judecatoresti sau a colaborat cu fostul KGB sovietic, nu va putea accede in funcţii de conducere in structurile partidului sau in functii ori demnitati publice la nivel central sau local (parlamentari, ministri, primari etc.)”

 

PNL a elaborat si un prim-proiect de Lege a Lustratiei, nedefinitivat atit din cauza lipsei de practica in acest sens si a implicantelor numeroase la elaborarea si aplicarea acesteia, cit si din cauza lipsei de perspectiva, in acest Parlament, de a fi adoptat. Ca o prima varianta, de lucru, examinam eventualitatea de a-l posta aici, pe blog. Am preluat conceptul din legea romanesca privind lustratia si privind CNSAS, insa pentru un proiect solid si aplicabil e nevoie de specialisti care cunosc bine acest domeniu si care ar dori sa se implice in elaborarea Legii.

 

In acest scop, am purtat discutii cu mai multi reprezentanti ai societatii civile, cum ar fi Igor Botan, Nicolae Chirtoaca, acum Ambasadorul R.Moldova in SUA, cu Viorel Ciubotaru, cu Roman Mihaies, cu Romeo Turcan. Vorbisem cu unii dintre ei si despre initierea unor seminare privind modul de elaborare si aspectul aplicabilitatii unor asemenea legi in alte tari, atit din spatiul baltic, precum si din fostul spatiu socialist din Europa. Discutam despre initierea de dezbateri publice, prin elaborarea unor proiecte care sa fie sprijinite de mai multe ONG-uri si Ambasade acreditate la Chisinau.

 

Intr-o anumita faza, am obtinut, in urma discutiilor, acceptul urmatorilor deputati – Anatol Taranu, Valeriu Cosarciuc, Gheorghe Susarenco, Dumitru Braghis, Dumitru Diacov, Valeriu Plesca, Ion Neagu, Leonid Bujor – pentru a initia un grup de discutii cu reprezentantii societatii civile pe subiectul elaborarii unui proiect de Lege a Lustratiei.

 

Consider ca toate partidele care se considera democratice trebuie sa pledeze pentru adoptarea Legii Lustratiei si sa includa acest punct in platforma electorala. PNL va face in mod univoc acest lucru. De asemenea, consider ca orice intelegere, acord de parteneriat intre partide, incheieri de aliante anteelectorale sau postelectorale trebuie sa includa angajamentul de promovare in platforma/programul electoral si in Programul de activitate al Fractiunilor, al Parlamentului elaborarea si adoptarea Legii Lustratiei.

 

De asemenea, sint unicul deputat care am cerut public, de la microfonul Parlamentului, acces la propriul dosar, daca exista la SIS, si am obtinut raspunsul – care era de asteptat – ca nu exista nici un dosar. Nici nu poate exista, pentru ca nu exista un cit de mic biletel scris contra cuiva sau o cit de mica marturie ca as fi avut vreodata in viata de a face cu structurile sovietice de securitate, cele din a caror cauza am ramas fara bunic si tata.

De asemenea, sint deputatul care am sesizat SIS-ul si Procuratura in legatura cu zisa Lista Sandrovski, ticluita, din cite se pare, prin laboratoare crestine si democrate, prin care s-a incercat ponegrirea multor membri ai societatii noastre. Modul de intocmire a listei si raspunsul, trimis mie la Parlament in conditii de maxima secretizare, demonstreaza ca autorii „listei” par destul de familiarizati cu practicile structurilor oculte, care, pentru noi, cind am citit „Lista”, au constituit o revelatie.

 

Si aceste documente vor fi date publicitatii.

 

Vitalia PAVLICENCO,

deputat, presedintele PNL

Loading Facebook Comments ...

10 Comments

Add a Comment
  1. Pentru Vitalia Pavlicenco
    Sigur, ca va fi greu de promovat atare proiect de lege, dar este absolut necesar. Constientizam, ca KGB-ul inca nu a disparut, exista sub o alta denumire, dar cu metode absolut similare si poate mai drastice.
    In aceasta tara mica, in care predomina saracia si nostalgia pentru perioada sovietica este cultivata populatiei de virsta pensionara, care se considera mai asigurat chit de chit in acea perioada.
    Nu exista alta cale. Este necesar de a adopta Legea Lustratiei.
    Consider, ca pina la adoptarea acestei Legi, fiecare persoana, care pretinde la functii publice, sa fie obligat sa declare in nume si responsabilitate proprie, daca a colaborat si in ce masura cu structurile KGB. Partidele politice, care v-or intra in competiotie electorala, ar trebui imediat sa purceada la „purificarea” rindurilor lor de fosti agenti KGB.
    Sa vedem ce va urma.

  2. in fiecare tara legea lustratiei a avut propriul mecanism de realizare. Cei mai destepti in aceasta privinta au fost maghiarii. Dar sa nu uitam ca prim-ministrul Peter Medgeszy, fost securist al Ungariei socialiste a iesit cu brio la dezbaterile parlamentare din 19 iunie 2002, scuipind in lege. Ex-presedintele Estoniei Arnold Ruitel a fost nomenclaturist, care-i logica?
    In majoritatea statelor lustratia a devenit unealta de curatire a arenei politice pentru noi politicieni, deosebiti de cei vechi prin lipsa relatiilor cu KGB, prin care inceraca sa-si acopere celelalte pacate. Nu uitati in ce tara traiti, lustratia va decurge asemenea deportarilor anilor 40, valul ei va atinge pe cei vinovati cu cei care nu au avut nici o treaba cu securitatea.
    Va recomand insistent sa terminati lupta cu morile de vint si sa cautati vinovatii in persoana fostilor informatori.
    Dar in fine, daca sas de tare va arde publicati un proiect al legii, mai cu seama mecanismul aplicarii ei, catre cine, consecintele. Demonstrati ca aveti intentii serioase si nu demagogie, ca de obicei ))

  3. Pentru Adrian
    Da, se poate intimpla si ce scrii, poate multi demnitari, care s-au mentinut la putere toti acesti ani au reusit sa-si distruga dosarele, dar mai sunt multi, care continua sa huzureasca fara frica in fata celora, pe care chindva iau turnat si au suferit pe nedrept.Cum altfel sa te speli de sobolani si chirtite?

  4. Si eu stiu ca prim-ministrul Slovaciei este fost nomenclaturist si desigur ca si in alte state se mai afla in posturi, INSA, ei cel putin au denuntat crimele regimului comunist de pina’n anii 90, au recunoscut ca acel regim a adus foarte multe prejudicii, dar la noi care-i treaba? La noi nici macar un monument pentru cei deportati nu se reuseste a fi instaurat! Poftim, daca mai aveti rabdare, rabdati mai departe! Eu cred ca depinde de insistenta noastra, pentru ca masele conduc in democratie! Si daca noi ne pretindem o tara democratica, atunci nici nu trebuie sa ne indoim in reusita!

  5. Legea ar fi extrem de utila dar nu are cine sa o promoveze si sa o voteze , iar prin absurd daca ar exista n-ar avea cine sa o aplice corect si ar folosi-o ca instrument de lupta politica….

    Singura tara unde a lucrat corect a fost Germania de EST ..in rest sontic sontic inclusiv in Romania.
    Singura sansa sa se uneasca RM cu Romania (in niciun caz uniune statala) sa va desfiintam SIS-ul ,aceasta cloaca de KGB-isti imputiti si sa-i ia la mina ,inclusiv arhivele ,iar cu ce mai este si in arhivele romanesti sa se mai curete oleaca Basarabia de paduchi.

  6. „Singura tara unde a lucrat corect a fost Germania de EST ..in rest sontic sontic inclusiv in Romania.” – in romania nu functioneaza aceasta lege a lustratiei … pai daca s-ar aplica, atunci n-ar mai avea cine sa ne mai curate paduchii, inclusiv matale stalin care puti a ceausism de la o posta.Si apoi de la cine ai mai invata politica daca lui base al tau si patriarhului i s-ar reconstitui dosarele avute si ‘arse din intamplare’. beah nelustratule(se poate intelege nespalatule de legea lustratiei)

  7. Un proiect bun si foarte indraznet intr-o tara in care la conducere sunt chiar comunistii.
    Mi-ar placea ca aceasta initiativa sa fie bine primita si de societatea civila din Basarabia. Bravo D-na Pavlicenco.

    Dar ar trebui ca aceasta initiativa sa priveasca nu numai cei care au colaborat cu securitatea ci chiar sa „descoase” masinaria securitatii. Altfel, vor iesi la iveala numai cei santajati nu si cei care i-au santajat pe cei santajati.

    Ar trebui implicata societatea civila din RM in acest sens.

  8. Singura tara unde a lucrat corect lustratia a fost Ungaria. Legea lustratiei a fost aplicata numai cetatenilor care pretindeau la functii publice sau activitati politice. Persoana care nu trecea verificarea, era chemata la sedinta inchisa a instantei de judecata unde era familiariazata cu consecintele posibile. In caz daca isi continua activitatea publica, cazul se dadea publicitatii. In mod european, civilizat, nu ca la descreieratii din Polonia si Bulgaria, care au publicat datele „fostilor” pe net.
    In cazul Germaniei de est guvernul de la Bonn s-a facut de ris. O mare parte a materialelor securistii le-au nimicit, ce a mai ramas a fost expediat in arhivele CIA, fostii ofiteri, ramasi fara lucru, s-au aranjat de minune in afaceri sau lumea interlopa. Fostului sef al Stasi, Erich Mielke i-au dat „tocmai” 2 ani de puscarie pentru un omor a 2 politisti in 1932. Acesti amariti nu-i puteau incrimina nici o crima pentru perioada cit a condus securitatea, cit nu se bateau cu fundul de pamint.

    Bineinteles, fostii securisti, care ilegal si-au facut cariera pe soarta concetatenilor nevinovati, trebuie pedepsiti public, asta-i parerea mea. Dar sa aplicam legea fata de toti informatorii, fiti de acord, este inutil. In toate statele securitatea isi supravegheaza cetatenii, difera metodele.

    Pentru Stalinus
    Hotul striga: prindeti hotul!

  9. Pentru George

    Orice proiect d elege trebuie sa porneasca cu ceva, dupa care pot veni imbunatatirile, sugestiile, modificarile etc.

  10. Sigur. De acord.

    Eu nu sunt cetatean al RM, dar indemn pe toti oamenii din Basarabia care nu au fost santajati sau asupra carora s-au exercitat presiuni pentru a fi racolati sa se alature initiativei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *