Astazi, in prima zi a sesiunii de toamna-iarna a Legislativului, am inceput sa avem Internet prin wireless, atit la locul deputatului, cit si in culoarele Parlamentului, in jurul salii de sedinte. Asta faciliteaza enorm circulatia informatiei. Macar atit, daca mai mult inca nu se poate.
Si-a reluat sedintele Parlamentul si … au inceput manipularile.
Le-am spus, repetat, colegilor-sefi de Fractiuni institutionalizate in Parlament – Serafim Urecheanu, Vlad Cubreacov, Dumitru Diacov – sa nu accepte, in deschiderea si in inchiderea sesiunilor, sa vorbeasca inaintea sefului Fractiunii comuniste, Eugenia Ostapciuc, sau inaintea lui Marian Lupu, comunistii, ca partid de guvernamint, trebuind sa fie primiil sa vorbeasca la deschidere si primii la inchidere. Este o manipulare care prinde, comunistii facindu-si interventia deja incepind cu fraza, pregatita din timp, gen “i-am ascultat aici pe liderii Fractiunilor de Opozitie care stiu numai sa critice…”, chiar daca acestia vorbesc si contructiv, asa cum face liderul pepecedisto-crestino-democrat.
I-am repetat asta azi lui Vlad Cubreacov si lui Dumitru Diacov. Cubreacov spune ca el a mai spus asta in Parlament – desi eu nu am auzit, anul trecut tot eu asta am zis-o de la microfonul 5, – si ca nimeni nu a reactionat, iar PPCd nu are un membru in Biroul Permanent al Parlamentului. Dumitru Diacov spune ca s-a revoltat ieri la BP, dar fara rezultat.
Eu cred – si i-am spus – ca avea sa fie rezultat daca nu acceptati, toti trei sau macar doi – Serafim Urecheanu si Dumitru Diacov – sa vorbiti dupa aceasta schema. Ca sa nu mai spus ca primul care a vorbit in deschiderea Parlamentului a fost … cine credeti? – exact – chiar Vlad Cubreacov, cu cea mai mica Fractiune parlamentara. Eu nu accept schema, dar daca nu a fost demnitate si verticalitate, macar sa inceapa cu Serafim Urecheanu, ca lider al celei mai numeroase Fractiuni din Legislativ. Nu mai spun ca asemenea „concesii” din partea liderilor Fractiunilor, totusi, necomuniste, nu sint justificate nici prin comportamentul deputatilor comunisti care, ca intotdeauna, parasesc imediat sala de sedinte cind se trece la Intrebari/Interpelari si Declaratii. Asa a fost si azi. Comunistii nu au nici o intrebare fata de Guvernul lor, pentru ca rezolva problemele la intuneric, nu prin transparenta.
A doua manipulare facuta azi au fost audierile organizate asa, ad-hoc, dar nu pentru ca i-a durut tare capul pe comunisti de sinistrati si casele date prin presiuni de stat asupra agenilor economici sau pentru raportarea situatiei legate de salariile pentru invatatori si privind piata valutara. Nu, ci pentru ca sa amine pina pleaca presa inceputul mai zgomotos, cu mai multe propuneri, din partea deputatilor din Opozitie.
In audierile referitor la sinistrati l-am intrebat doua lucruri pe vicepremierul Igor Dodon – legat de gradul de informare a cetatenilor asupra posibilitatilor de a avea asigurari subventionate. El a mentionat ca acest proces are loc, desi noi raminem pesimisti in privinta interesului de a face sa cunoasca lumea aceasta oportunitate. A doua intrebare a fost legata de presiunile pe care Guvernul le face asupra agentilor economici, fortindu-i sa cumpere case, pentru sinistrati, cheile lor mergind sa le inmineze primul-ministru al Guvernului communist, Zinainda Greceanii, de parca le cumpara domnia sa din buzunarul familiei. Adica se fac manipulari de populism cu bani publici sau cu bani privati, oferiti sub forma de case cumparate sub amenintarea raketului de stat si a impiedcarii activitatii lor economice. Aici, raspunsul lui Dodon chiar nu a mai contat. A spus ca atunci cind se dau cheile, se afla in preajma si oamenii de afaceri. De ce nu dau ei cheile? De ce Greceanii isi cara dupa sine radioteleviziunea aservita?
Dupa audierile mentionate, au inceput propunerile pentru ordinea de zi si activitatea Parlamentului. Eu am facut urmatoarele propuneri, solicitind, la sfirsit, si timp pentru o declaratie.
“Stimati colegi,
In perioada dintre doua sesiuni s-au produs evenimente rasunatoare in lume, unul fiind razboiul ruso-georgian. Nu este nimic nou in faptul ca autoritatile de la Chiisnau nu au avut o pozitie clara in sprijinul Georgiei, asa cum au porcedat Vestul si Ucraina. Cele intimplate in Ucraina au demonstrate ce pericol pot prezenta trupele rusesti – plasate in teritorii straine fie drept grupari operative sau zise forte de pace. In Parlament zac doua proiecte de hotariri privind problema transnistreana inca din 2006 si nu sint supuse examinarii in plenul Parlamentului, asa cum prevede Regulamentul nostru de lucru aici. Este vorba de proiectul nr.1813 privind Conventia cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana a R.Moldova si proiectul de hotarire nr.1812 privind denuntarea Memorandumului despre principiile de normalizare a relatiilor dintre Republica Moldova si Transnistria, ambele depuse Biroului Permanent pe 15 mai 2006. Solicit sa fie incluse pe ordinea de zi a Parlamentului intr-un timp cit mai apropiat, ca sa evitam tragedia militara georgiana. Tinerii national-liberali, care au pichetat azi Parlamentul, au cerut si adoptarea unei Hotariri a Parlamentului, prin care Guvernul sa initieze negocieri urgente pentru retragerea tuturor trupelor rusesti din R.Moldova.
O alta solicitare este sa organizam o sedinta speciala in care sa examinam situatia cultivatorilor de vita de vie. Au pus aceasta problema si alte partide. Sintem si noi solicitati de adeptii nostri sa se examineze posibilitatile de sprijinire a producatorilor din aceasta ramura, care lucreaza aproape in pierdere. Facem sarbatori ale vinului, dar uitam de probleme celor care produc struguri. Sa acceptam o sedinta cu venirea ministrului agriculturii, care sa ne vorbeasca de masurile de sprijin pe care le prevede Guvernul in acest sens.
Si ultima. Cred ca mai multi deputati au primit zilele acestea o scrisoare din partea colaboratorilor de politie in dosarul «Heroina». Am postat-o pe blogul meu si consider ca lucrurile expuse acolo sint foarte grave, ele denota ca interesele celor implicati in actul de coruptie, care tutelau contrabanda domina abordarea procesului, iar cei nevinovati cad cel mai vinovati. Cer sa vina Procurorul General si sa ne raporteze mersul anchetei, daca el cunoaste aceasta scrisoare si care este sansa unei anchete obiective. Va rog sa sprijiniti propunerile mele.
Solicit la sfirsitul sedintei timp pentru o declaratie.”
Astazi am facut si doua interpelari, una este cea de pe blog, privind dosarul “Heroina”, alta este legata de o plingere adresata de un cetatean supus presiunilor de politie., pe care a postez in continuare.
Dlui Valentin MEJINSCHI,
Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova
I N T E R P E L A R E
Domnule ministru,
Cetateanul R.Moldova Nicolae Stamati din Chisinau mi-a adresat o plingere in legatura cu un accident rutier care i s-a intimplat intr-un mod foarte straniu in cei de peste 42 de ani de cind e conducator auto. Intreg calvarul expus in petitie, adresata unui numar de trei ziare si mie, ca deputat, este cauzat, in opinia sa, de tirgul la care l-au supus si il mai supun colaboratorii politiei, care s-au demascat prin a-i cere omului telefonul copiilor lui, ca sa le ceara bani lor, in loc de a-i mai cere tatalui, spunind ca «stim ce bani primesc ei in America». Omul, stupefiat de aceste cuvinte, le-a spus ca unul e doctorand in Canada, iar altul e la masterat in Anglia si traiesc din ajutoare bisericesti. Amenintarile gen «vei ramine fara permis», scehemele facute in mod abuziv, precum spune petitionarul, fortarea acestuia sa semneze documente cu care nu e de acord explica acest caz, transformat de politisti in tirg de estorcat bani din conducatorul auto.
Domnule ministru, va anexez acestei interpelari scrisoarea petitionarului si schema facuta de politie dupa producerea accidentului, cerindu-va sa analizati de urgenta cazul si sa dispuneti masurile ce se impun pentru a opri abuzurile politistilor care fac dovada gradului avansat si grav de coruptie in general din R.Moldova si in politie, in special.
Rog sa dispuneti o ancheta de serviciu obiectiva asupra cazului, cu invitarea petitionarului si purtarea unei discutii civilizate, pedepsirea celor ce se dedau abuzurilor si informarea mea si a lui Nicolae Stamati asupra rezultatelor anchetei de serviciu.
Vitalia PAVLICENCO,
deputat PNL in Parlamentul R.Moldova
Macar asa isi va vedea omul dreptatea. Multumim d-na Pavlicenco
pentru pavlicenco
dece nu incercati sa faceti un sondaj de opinii pe blog?
pentru pavlicenco
ce parere aveti de ultemele sondaje?
pentru Pavlicenco si Ronaldo
Doamna Pavlicenco, intr’adevar, de ce sa nu faceti un sondaj /mai multe songaje/ pe teme diferite? Cu intrebari si 3 variante de raspunsuri. Vad, ca foarte multi intra si citesc temele, dar nu toti isi expun punctul de vedere. Poate ca nu au timp sa scrie, ajutati-le sa spuna punctul de vedere, „bifind” unul din raspunsurile posibile sau alte pareri, care ar fi ca o pozitie 4 in variante de pozitii?
Este posibil asa ceva? Si eu cred ca ar fi mai usor sa particip la expunerea de parere la diverse teme.Si alti cititori voe fi mai activi/nu numai cu cititul/.