Doar PNL a raspuns celor zece intrebari formulate de ziarul “Timpul”

In legatura cu postarea «Initiativele si Realizarile national-liberalilor» au aparut citeva intrebari si remarci, ce ar putea fi limpezite si prin postarea interventiei mele in Spatiul pentru dezbateri publice din Scuarul Operei Nationale. (Chisinau, 3 februarie 2008)

 

Dragi prieteni, cred ca avem aici nu un miting, ci o discutie publica, pe care nu o putem avea altundeva. Noi nu avem radioteleviziune publica.

 

Vorbesc nu numai ca deputat si presedinte al PNL, ci si ca cetateanca romana din anul 1992 – si nu admit ideea ca cineva sa renunte la cetatenia romana pentru a intra in Parlamentul de la Chisinau. Vorbesc si ca fost deputat activ, cinci ani, in Adunarea Parlamentara NATO, de unde tot democratii nostri m-au exclus, dar asa se intimpla pe la noi, dupa care ne intrebam de ce ne conduc antiromanii.

 

In toamna anului 1999, cu doua zile de summitul OSCE de la Istanbul, am obtinut, la sesiunea AP NATO de la Amsterdam, o Rezolutie privind retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova si Georgia, rezolutie pe care am remis-o, in dimineata plecarii delegatiei la Istanbul, reprezentantilor MAE. Moldova era guvernata de Alianta pentru Democratie si Reforme.

 

NATO e durerea principala de cap a comunistilor, a Moscovei si a Tiraspolului, dar si a unor partide pe care le credem democratice, dar nu accepta ideea NATO. De ce? Cineva, de pe undeva, nu le permite. Accept integral ideea presei ca atitudinea fata de NATO este hirtia de turnesol pentru democratismul si europenismul partidelor noastre, pentru problema nationala. Nu vom iesi din sfera de influenta rusa, daca nu vom trece in sistemul de securitate occidental.

National-liberalii au pledat constant aderarea R.Moldova la NATO. Sa nu ne spuna noua astazi pepecedistii ca numai ei si inca nu stiu cine acolo pledeaza sincer pentru NATO! PPCD mai bine ar raspunde cum umple «Flux»-ul cu NATO, dar nu semneaza modificarea articolului 11 din Constitutie pentru a abandona neutralitatea. Precum nu semneaza nici initiativa de modificare a denumirii limbii – din moldoveneasca in romana. Pe aceasta initiativa si-au pus semnatura 26 de deputati, nu si PPCD, pe care, personal, nu-i vad ca opozitie actualei guvernari comuniste. Am aici initiativele.

 

Nu accept manipularea ca neutralitatea e batuta in cuie in Constitutie. Aceasta neutralitate nu e respectata, in primul rind, de Rusia, care nu-si retrage trupele, nu e recunoscuta, nici garantata de nimeni. Dar daca ne spun comunistii si altii ca trebuie sa respectam Constitutia, de ce Voronin nu respecta simbolurile nationale constitutionale – Stema, Tricolorul, Imnul, pe care vrea sa le schimbe acum, declarind nevalabila alegerea primului Parlament democrat? Simbolurile nationale sa le schimbam, dar neutralitatea si limba moldoveneasca in romana – nu?! Iata duble standarde si fariseism!

 

A nu accepta NATO inseamna a face pe placul Putinilor, Medvedilor, Grizlovilor, Smirnovilor, Sevciucilor, Antiufeevilor, Maracutilor si – de la Chisinau – al Tkaciucilor, Reidmanilor, Voroninilor, Moreilor, Resetnicilor, Papucilor si Sandalelor comuniste.

 

Vom invinge numai daca vom ne vom desprinde – in mod hotarit – de sfera de influenta rusa, daca vom accepta ca in situatia cind Romania e membra NATO, iar Ucraina si Georgia vor deveni in curind, nu pot ramine doar RM si RMN in afara NATO.

 

NATO inseamna un parteneriat strategic si cu SUA, si cu Europa, inseamna investitii, stat de drept, economie liberala, capitalista, sector privat extins si mediu ecologic nepoluat, inseamna democratie si prosperitate. Nu vin banii daca nu avem justitie si valori democratice ca in tarile NATO. Insa, cit vom avea pe cap napasta si prapadul comunist, dar, de fapt, o grupare criminala ce supune populatia, in continuare, genocidullui, in plin secol 21, ca si in secolul 20, nu vom ajunge in sistemul de securitate nord-atlantic. Noi trebuie sa devenim furnizori de securitate, sa rezolvam problema nistreana, inclusiv cu NATO. Sa renuntam la Acordul de incetare a focului din 1992, care inseamna desfiintarea Comisiei Unificate de Control si plecarea falselor forte ruse de pace, care le-au ajutat separatistilor sa-si faca statul represiv. Am depus de doi ani in Parlament initiativa, care se tot mureaza in sertarele lui Lupu si Ostapciuc.

 

Reprezint Partidul National Liberal si apreciez acest spatiu liber de dezbateri publice. Cred ca nu numai comunistilor el nu le convine. Cred ca nici PPCD, care spune o opinie in «Flux», dar face altceva in teritoriu si in Parlament, care ramine alaturi de comunisti. Ei vorbesc de CSI, dar s-au pronuntat impotriva iesirii din CSI, cind am inaintat initiativa legislativa in Parlament impreuna cu Valeriu Cosarciuc. Cum sa-i mai crezi?

 

Acuma scriu in “Flux” despre pericolul unirii liberalilor. De ce se tem si ne tot imping spre Moscova, unde, de fapt, PPCD a fost si ramine – cu sau fara comunisti? Oare nu exact ei spun una si fac alta, umblind cu minciuni despre alte partide, care, cica, nu ar avea un mesaj clar despre NATO!

 

PNL a avut constant un mesaj clar proNATO, dar si actiuni concrete – activitate in AP NATO, atitudini si initiativa de modificare a Constitutiei, impreuna cu deputati din Opozitie, nu si cu PPCD, care se tot teme sa nu-l supere pe Voronin.

 

De aceea sprijin punerea de intrebari de presa libera despre ce se intimpla. «Timpul» a pus citeva intrebari pentru a lamuri pozitiile partidelor. Noi avem – la toate cele «Zece puncte si Punctum» – raspunsuri probate prin actiuni, nu prin vorbe goale. Si cind vom raspunde toti asa, vom realiza ceea ce a spus poetul Nicolael Dabija – sa mergem uniti spre 2009. Daca nu se va realiza, PNL nu va da, oricum, voturi comunistilor.

 

Referitor la “Cum sa deosebim un partid rau de un partid bun, ca sa nu mai gresim inca o data in alegerile din 2009?”, amintim si ca cele 22 de conditii pentru un eventual Presedinte al R.Moldova, formulate in anul 2005, includ aceste 10 puncte si am raspuns inca atunci univoc.

ASTFEL, iata cum raspunde PNL intrebarilor „TIMPUL”-ului:

 

1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”. Am scris, in 2001, in Acordul dintre Partidul Liberal din R.Moldova si PNL Romania, ca e un acord intre doua partide liberale din doua state romanesti, fapt ce l-a enervat inca atunci, groaznic, pe satrapul Voronin. Teodor Melescanu a vorbit atunci si la Antena 1.

 

2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei” – Trebuie sa avem o singura Mitropolie – a Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. Pentru ca avem o singura natiune – romana.

 

3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI” – am depus si s-a discutat in Parlament iesirea din CSI”. Nici Fractiunile democratice nu s-au aratat dispuse s avoteze pentru iesirea din CSI.

 

4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania” – PNL a propus Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ca etapa pentru aderarea R.Moldova la NATO si UE, criticata, din pacate, si de unele partide de dreapta.

 

5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO” – am pledat constant pentru a fi alaturi de Romania, cu Ucraina si Georgia, in sistemul de securitate nord-atlantic. Vad ca unii oponenti crestin-democrati se fac a nu intelege mesajul nostru, inselind opinia publica.

 

6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE” – nu doar am pledat constant, dar am si propus o Comisie nationala pe modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, pentru a pregati R.Moldova, prin reforme, pentru UE. Comunistii si aliatii lor de dreapta fac doar demagogie.

 

7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei” – am pregatit materiale si am solicitat suportul societatii civile pentru discutii si elaborarea unei legi optime si aplicabile, exista un grup de deputati gata sa participe la pregatire. Plus interpelarile la SIS, inclusiv legat de Lista Sandrovschi, fabricata in laboratoare crestin-democrate.

 

8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului” – am depus, acum doi ani, un grup de deputati, un proiect de hotarire pentru condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarii Consiliului Europei. Am cerut, repetat, discutarea documentului in Parlament, dar nu se include pe ordinea de zi. Desi noi, poporul roman, am fost supusi unui Holocaust antiromanesc, genocid prin foamete organizata, deportari, gropi de var, canibalism etc.

 

9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” – am declarat, repetat, ca e o crima ce s-a facut la 4 aprilie. Cel mai periculos e ca cei ce au votat atunci sint azi foarte anticomunisti. Slava Domnului! Ma tem, insa, ca tot ei vor reedita actul de tradare rusinoasa de la 4 aprilie.

 

10.„Atitudinea fata de actualul regim comunist condus de Voronin”. Comunistii au fost invinsi partial in localele 2007, insa vor sa obtina cu orice pret victoria in 2009. In general, Partidul Comunistilor este ilegal in Moldova, nici pina azi nu a fost publicata hotarirea de repunere a sa in legalitate. Este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, insa nici Ministerul, nici Procuratura nu o recunosc in raspunsurile la interpelari. Viitorul Parlament trebuie sa scoata in afara legii Partidul Comunistilor. Am cerut in Parlament demisia lui Voronin, controlul sanatatii sale mintale, verificarea legalitatii averilor Familiei Voronin, initierea colectiva a impeachmentului capului mafiei de stat si al clanului criminal antinational. Care vrea sa ne lipseasca de identitate, de neam si tara, de viitor romanesc si european. Basarabia este un pamint cazut si din istorie, si din geografie, si depinde doar de noi sa o readucem ca teritoriu romanesc in Europa, sa intram in sistemul de securitate NATO, care ne va salva ca natiune romana.

 

Jos comunismul si aliatii lor!

 

Loading Facebook Comments ...

77 Comments

Add a Comment
  1. Felicitari d-na Pavlicenco..sinteti un patriot adevarat. Cu dvs Moldova ar porni in sfarsit pe un drum bun. Va stimez sincer. Sper sa reusiti rasturnarea comunistilor in alegerile ce vin, eu va sustin.

  2. Votarea din 4 aprilie e o crima ? Deci Filat cu care negociati fuziunea e un criminal ? Ha, ha !!! Pai atunci unde ti-e verticalitatea, cucoana draga ?!

  3. Pentru Hasan

    1. Votul din 4 aprilie 2005 este o crima impotriva R.Moldova.

    2. PNL nu negociaza nici un fel de fuziune cu Filat.

    3. Chiar daca va fi situatia sa negociem cu unii dintre cei care au votat la 4 aprilie, nu inseamna ca aceasta crima de la 4 aprilie va inceta sa fi fost o crima.

    4. Acum am permis mesajul sa apara. Dar daca veti mai folosi ironia urita, cu „cucoane” in postari, eu le voi sterge.

  4. „2. PNL nu negociaza nici un fel de fuziune cu Filat.”

    Dar ati dorit si acceptat la inceput ca Filat sa fie presedintele formatiunii care sa contina si PNL-ul… pentru ca a negocia este una, depinde de situatie mai ales cind e vorba de coeziune intre formatiunile politice din opozitie, dar cind il accepti presedinte asta deja este altceva.

  5. Pentru socolenco

    Faptul ca am negociat cu Filat, conform punctului 3 din raspunsul dat lui Hasan, inca nu inseamna ca negociem acum. Tocmai ca dupa ce am vzut cum s-a procedat cu noi, dupa atitia negocieri, acum sintem foarte prudenti, pentru a nu mai fi debarcati o data.

    Si-apoi ce are aici negocierea privind presedintele? Eu am precizat ca nu negociem cu LDM, ca votul ramine o crima, nu spun cine a votat si de ce, ca desi este o crima, asa cum spuneti ca depinde de situatie…, se va vedea ce va fi. dar acum nu au loc nici un fel de negocieri cu PLDM. Negociem cu altcineva.

  6. Odata ce considerati acel vot o crima nici nu trebuia sa acceptati pe Vlad Filat ca potential candidat la presedentia partidului care urma sa se formeze la baza caruia sa stea si PNL. Pentru ca se vede foarte bine ca actiunile dlui Filat sunt lipsite de previzibilitate, caci daca nu ar fi asa atunci nici el nu ar fi votat pentru Voronin in conditiile cind azi au lansat diferite programe asa cum este acel numit „Moldova fara Voronin, Moldova fara comunisti”.

    Eu nu inteleg cita credibilitate poate sa aiba un lider politic care pleda pentru inlaturarea altui lider politic cind asta din urma a fost adus la putere cu ajutorul lui. De asta mari asteptari sau pretentii nici nu trebuia sa aiba PNL de la PLDM, mai ales atunci cind au propus formarea acelui consiliu de coordonare propus la PL si AMN, dar nu si la PNL.

    „Tocmai ca dupa ce am vzut cum s-a procedat cu noi, dupa atitia negocieri, acum sintem foarte prudenti, pentru a nu mai fi debarcati o data.”

    Tocmai ca dupa ce ati vazut cum PD iese din BMD si voteaza pentru Voronin, atunci nu mai trebuia sa mai asteptati si sa vedeti cum mai procedeaza in felul asta deja dl Filat chiar daca se lasa atunci de Diacov. Pentru ce trebuia sa mai vedeti o data cum sunteti debarcati? Iata ce nu pot intelege.

    „Si-apoi ce are aici negocierea privind presedintele?”

    Pai cum ce legatura are, daca creditati cu incredere un reprezentant care v-a tradat deja o data votand pentru Voronin. Oare mai trebuiau probe ca sa mai confirme natura lor? Eu nu cred ca mai trebuiau.

  7. Nici nu va trebuie Filat, doamna. La asa partid, cu atitea fosti bosi comunisti, 4 aprilie nici nu mai conta. Numai istoricul comunist Anatol Taranu, fost sfetnic al lui Lucinski si responsabil pentru criminalul memorandum cu transnistrenii cit face. Apoi sa nu-i uitam si fostii activisti ai CC al PCM Mircea Rusu si tov. Severovan. Si e CC-ul sovietic nu acesta improvizat acuma de Voronin. Da-da, acela e vorba de acea hidoasa structura de ocupatie sovietica despre care vorbiti. Si moral acei Taranu, Sevorovan sau Rusu sint responsabili de toate crimele regimului stalinist-comunist pe care l-au servit. PNL, din punctul de vedere al PL, este un partid de nomenclaturisti, care e totuna cu un partid de colaborationisti.

  8. D-na Pavlicenco, din punctul meu de vedere, singura formatiune cu care merita sa negociati ceva este Partidul Liberal. Stiu, mi-ati mai spus, e problema cu d-l Ghimpu, inflexibil, si foarte indaratnic. Cu d-l Chirtoaca insa lucrurile stau altfel. Incercat sa vorbiti cu dinsul. Daca ati face o coalitie impreuna, apoi alte partide ar trage spre aceasta coalitie. Impreuna, ati avea succes..si s-ar putea face si un compromis de genul Chirtoaca presedinte al unei asemenea coalitii..eu am incredere in dinsul, in aceeasi masura in care am in dvs.

  9. pentru socolenco

    Cind discutam cu Filat, motivatia de ce a votat PD era ca asa a fost decizia Fractiunii si a partidului. Mai tirziu am auzit si alte versiuni, care nu stiu – sint sau nu sint adevarate. Ca nu eram membra a PD. Insa decizia de a discuta cu Filat, un om care a regretat apoi votul de la 4 aprilie – nu a fost numai a mea, noi decidem totul in structurile colective ale partidului.

    Iar speranta moare ultima, nu mai spun ca in politica nu e chiar ca in matematica.

    Vreti sa spuneti ca daca Serebrian a votat pe 4 aprilie si a facut mea culpa nu mai trebuie crezut niciodata?

    Si-apoi cu cine sa discuti cind fiecare e cu pacat?

  10. Pentru Jay

    Si eu as crede ca singura formatiune cu care merita sa negociem e Partidul Liberal. Insa am alt punct de vedere asupra tandemului Ghimpu-Chirtoaca. Eu cred ca nu trebuie bagata zizanie intre ei (am si spus asta pe blog). Nu putem spune ca unul e rau si altul e bun. Eu cred ca ori ambii sint buni, ori ambii sint rai, fiindca sint ca doi gemeni si nimeni nu-l va face pe Chirtoaca (deocamdata) sa procedeze altfel decit coordonat cu Ghimpu.

    Au spus mai multi ca au incredere in Chirtoaca si in mine, insa PL prin actuala conducere este un partid de infumurati si cred ca asta aduce rau tuturor. De gresesc sau nu – timpul va arata.

  11. Pentru Hasan

    Noi nu avem bosi comunisti. Vorbiti de Anatol Taranu in necunostinta de cauza. Trebuie sa va spun ca despre Mircea Rusu si Mihai Severovan oamenii au pareri foarte bune, dar asa cum scrieti judeca PL. Va doresc, la fel ca si PL – succes si timpul sa arate cine merita condamnat si cine -nu. daca ati ajuns sa spuneti ca, „moral acei Taranu, Sevorovan sau Rusu sint responsabili de toate crimele regimului stalinist-comunist pe care l-au servit” nu ramine decit sa va alaturati coalitiei PPCD-PCRM care vede pericol si hoti, nomenclatura si comunisti nu in rindurile comunistilor si printre clanul comunist mafiot, ci in toate celelalte partide. Nu stiu daca aceasta pozitie nu e un comandament, asa cum a fost in cazul Frontului popular care i-a tot eliminat pe fostii membri ai PCM, pina cind a ramas Rosca, Secareanu si Cubreacv. Oare nu din cauza asta raminem cea mai saraca tara in Europa? Stiu ce spune PL despre PNL, are tot dreptul sa o faca, nu are decit sa colaboreze in viitorul Parlament cu „nenomenclaturistii” gen Musuc, Rosca, Stepaniuc si Klimenko. Oamenii trebuie judecati pentru fapte, nu pentru ipostaze. Dar aveti dreptul la orice opinie. Conteaza efectele si rezultatele.

  12. Doamnă,
    aveți dreptate. Contează efectele și rezultatele. Și ar fi bine să vă gândiți cu seriozitate la ele și să faceți măcar odată în viață un gest matur. Prezența PNL pe scena politică e contraproductivă și ar fi bine să înțelegeți că electoratul democrat va condamna ceea ce faceți. Veți lua 1-2 % de la un partid liberal, veți priva acest partid de 2 sau poate 3 deputați tineri, de calitate și veți da aceste voturi unor pseudodemocrați gen Urechean ori Diakov sau, și mai rău, comuniștilor. Rezultatul pe care l-ați luat dvs personal pe Chișinău, acele rușionoase 2,2 % trebuiau să vă trezească la realitate și să vă pensionați onorabil. Și e un rezultat de care sînteți responsabilă personal. Să nu ziceți că PNL era partid nou. Dvs sânteți o prezență cât se poate de veche pe scena politică moldovenească. Chiar nu v-ați întrebat cum de candidații PDM și PPCD, partide ce se fac responsabile de votul din 4 aprilie, au acumulat de 3-4 ori mai multe voturi decât Dvs. ? Și chiar niște liderași anonimi de partide anonime gen Mereuță sau Krâlov au luat mai mult decât dumneata ! Aici trebuie să apară întrebări despre acțiuni comandate și nu în cazul a ceea ce face PL. Trebuie să vă dați seama că iresponsabilitatea dumitale și a unor lideri de pretinse partide cum e Petrenco ne-ar putea costa nespus de mult. Sugestia mea e că cel mai bine ar fi să vă retrageți acasă. Asta ar fi mai bine și pentru țară, și pentru nepoți. Lăsați loc unor vlăstare tinere. Liliana Vițu, Corina Fusu, Stela Mocanu, Doinița Sulac și altor tinere școlite, inteligente, nepătate, neplimbate prin 4-5 partide, care mai vorbesc și o limbă străină ca lumea și care au și avantajul de a nu fi fost pe vremea sovietică în misiuni prelungite în Cuba ocupată sau să fi fost implicate în abonimabile scandaluri imobiliare alături de Lucinski.

  13. Pentru Hasan

    Ramine sa vedem daca e adevarat ce spuneti. Noi vom lua cit vom lua din electorat, nu de la PL, ca nu le-a dat mama voturi prin mostenire celor care au luat stampila Partidului Reformator si l-au facut Liberal.

    Restul analizei izvoraste din sentimente care, voi spune eu deja, nu au nimic in comun cu maturitatea politica – la fel cum e componenta Fractiunii PL din CMC.

    Alte afirmatii pe care le faceti denota ca nu cunoasteti procesul politic din Moldova si sinteti indoctrinat si fanatizat ca si cei de pe la PPCD cu care „maturii” PL-isti au prietenit, apoi a vazut cine sint.

    Am mai spus pe acest blog – am fost si ramin liberala, nu am fost niciodata social-democrata, crestin-democrata, PCRM-ista sau altceva. Iar evolutiile politice au mers impreuna cu partidul, primul din care am facut parte fiind PD-ul lui Gheorghe Ghimpu, care s-a unit cu Congresul Intelectualilor. sa inteleg ca si Ghimpu a fost in Frontul Popular, apoi in Congresul Intelectualitatii, apoi in Congresul Democrat Unit, apoi in Partidul Reformei, apoi in Partidul Liberal? Dupa logica voastra – prin cite a trecut el?

    In plus, daca vorbiti de limbi straine, eu cunosc franceza, spaniola si engleza, rusa. Mai cunoaste si Ghimpu alte limbi decit rusa si romana?

    Poti sa ai avantajul de a nu fi trait in perioada sovietica, precum Chirtoaca sau Ghimpu (glumesc), dar asta inca nu inseamna ca ai fost sau esti destept, activ si sfint.

    Am explicat si despre Cuba. Daca nu ati citit, nu manipulati. Eu am fost de la virsta de 20,5 ani pina la 22 ani ca sotie a sotului meu, care si-a satisfacut serviciul militar in calitate de traducator, absolvent al facultatii de limbi straine. Restul ce spuneti este o manifestare de rautate proprie PL, care devine tot mai evident un partid al frustratilor, infumuratilor, ingimfatilor si imaturilor. Dar aroganta e cel mai mare pacat scris in Biblie. Potoliti-va. Aveti intrebari – va raspund, dar nu improscati cu minciuni.

  14. Le luați prea aproape. Și nici foarte tolerantă nu vă arătați. E doar o discuție. Sânteți persoană publică și, implicit, studiată sub lupă de cei care, ca și mine, vor să înțeleagă ce se întîmplă.
    Vreau să vă spun că nu sânt membru al PL sau altui partid politic. La alegerile din 2007 am votat pentru Chirtoacă ca primar dar pentru consiliul municipal al votat pentru PSL. Am dat greș și de asta voi fi foarte prudent la alegerile din 2009. Mai ales că miza e mare. Tocmai de aceea am decis – voi vota pentru PL. Voi ruga și colegii de la UPS (sânt lector universitar la facultatea de istorie), și studenții să facă acelaș lucru. Sper mult să nu repete și Chirtoacă traectoria lui Serebrean pe care-l idealizam și ca intelectual, și ca politician. Acum am înțeles că e doar un mare intelectual. Poate cel mai mare intelectual din fosta URSS cum zicea în Flux despre el ambasadoarea Israelului în Ucraina, dar ca politician e o mare decepție. Am putut găsi argumente suficiente pentru intrarea PSL în BMD, am putut înțelege, deși cu durere în suflet, votul din 4 aprilie, dar această nefirească fuziune nu o pot înțelege și nici nu știu dacă dânsul a înțeles-o vreodată. Tocmai având această experiență mă și bucur de intransigența, consecvența și îndărătnicia lui Chirtoacă. Poate că nu are experiența dumitale politică. Și nici hărnicia (am auzit de la unii care vă cunosc bine că sânteți o politiciană foarte muncitoare). Nu are studiile, relațiile și ținuta lui Serebrian, dar are curaj, e deschis, e încă tânăr și ne mai lasă o speranță…

  15. D-le Hasan, observ ca aveti o adevarata obsesie fata de prezenta d-nei Pavlicenco pe scena politica..nu inteleg cu ce va incomodeaza asa tare. Traim totusi intr-o democratie (sau asa ar trebui, cel putin), in care fiecare partid porneste cu sanse egale, si are dreptul la afirmare, si promovare de idei. Eu daca v-as da un „sfat” sa faceti un „gest matur” sa iesiti de pe acest blog si sa mergeti mai bine la taiat lemne, nu stiu cit de bine v-ar pica acest sfat al meu. Nu-mi permit, din minim de respect. Eu personal consider prezenta d-nei Pavlicenco foarte benefica, unii din putinii oameni din politicienii moldoveni care manifesta consecventa si coloana vertebrala. Nu vad unde-i „contraproductivitatea”! Am mai pus aceasta intrebare..sinteti ghicitor in stele incit puteti prognoza cu exactitate procentul PNL-ului la alegerile viitoare? Nici macar in fotbal nu mai sint socotelile asa cum ni le facem noi. Competitia e deschis oricarui rezultat, in orice domeniu. Cum puteti avea pretentia la un rezultat „nerusinos”, cum il calificati dvs, in conditiile in care in Moldova presa e controlata de comunisti (oamenii nu se pot informa corect si complet), iar alegerile sint sistematic fraudate (daca nu, influentate), de aceiasi oameni de la putere? Eu cred ca glumiti cind faceti referire la Doinita Sulac ca fiind din categoria „tinere școlite, inteligente, nepătate”..din cite stiu fatuca aceasta e cu fundul in doua luntri..iar inteligenta si educatia cam lipseste cu desavirsire..poate ati avut in vedere mai degraba „educatia muzicala”..avem si noi asa „genii” prin Parlamentul Romaniei. In concluzie: e bine uneori sa ne masuram fiecare lungul nasului, si sa ne abtinem de la „sfaturi” de „mari analisti politici”, preferabil cind avem ceva de spus, sa argumentam cu idei, si nu cu aroganta si impertinenta.

  16. „Vreti sa spuneti ca daca Serebrian a votat pe 4 aprilie si a facut mea culpa nu mai trebuie crezut niciodata?”

    D-a Pavlicenco, din pacate lansarea si prezenta dlui Serebrean pe scena politica ca lider de partid a coincis tocmai cu perioada studentiei mele, insa pe atunci drept sa spun putin de tot ma informam si putin cunosteam despre evenimentele politice cit si despre comportamentul lui ca politician. Deja incerc sa-l apreciez luand in calcul evolutia PSL si chiar i-am spus in cadrul proiectului Face2Face pe Unimedia ca eu nu vad sa aiba in viitor careva succese in politica, pentru ca a demonstrat ca nu poate fi lider de partid si ca nu a avut puterea sa pastreze PSL. Calitatea de intelectual este de necontestat asa cum spunea si mai sus cineva, insa ca politician el este probabil lipsit de ambitie, nici nu-mi pot explica. Nu spun ca nu trebuie crezut, dar asta cind va iesi din PD si va regreta acea fuziune. Eu iata nu sunt sigur, insa imi pare ca el daca in timpul apropiat nu va prelua conducerea PD, atunci se va autoexclude din politica. Va deveni un expert independent si in asa caz cred ar putea fi crezut, daca aprecierile lui vor continua sa fie impartiale.

  17. Pentru Jay

    Cei care o cunosc pe Doinița Sulac spun numai lucruri bune. E o anticomunistă înverșunată, are opțiuni pro-românești incontestabile, are farmec și priză la oamenii simpli, și ce-i mai important, spre deosebire de Serebrean, dacă tot veni vorba, are și ambiție. Și asta contează. Și este și un om sigur. Asta nu va trăda în interes național niciodată. Ca și colegii ei de partid.

  18. Hasan, cei care spun lucruri bune de Doinita Sulac, o spun exclusiv datorita aspectului ei fizic..da, arata bine, ce pot spune..dar cu asta nu guvernezi o tara, si nu schimbi situatia politica in ansamblul ei. Anti-comunista inversunata? Parca asa era si Rosca..nu mai cred in asa ceva, decit dupa alegeri, eventual.

  19. Hasan, cind cei de la Jurnal.md au sunta-o sa vada daca Doinita Sulac vrea sa participe la campania umanitara printre vedete pentru a sustine pe sinistratii inundatiilor, Doinita, consilier municipal din partea PL, a spus ca nu stie nimic despre ce fel de inundatii este vorba, caci nu urmareste stirile. Atunci, cu toata stima fata de PL, dar cu asa tineri reprezentati ai PL nu cred ca vom schimba ceva. Pur si simplu imi pare rau ca ea prin acest comportament a prejudiciat imaginea PL.

  20. Dupa cum spuneam..farmec si priza avea si Rosca, cu ceva vreme in urma. Stiu foarte bine ca am citit recent pe Unimedia o stire in care era vorba de fitzele si mofturile sale de vedeta, la un concert, iar in alta citeam ca a candidat pe lista de consilieri din partea a doua partide, din care unul era Partidul Comunist..m-a mirat si pe mine, pt ca nu inteleg cum e posibil..in orice caz, nu poti compara cultura politica, capacitatea de intelegere a situatiei actuale din zona, a acestei soliste, cu cea a d-nei Pavlicenco, dinsa avind o experienta mult mai bogata din acest punct de vedere.

  21. Pentru Hasan

    Eu nu iau nimic aproape. Eu raspund concret, pentru ca am ce spune. Eu sint curata, nu am avut niciodata nimic in comun cu securitatea precum ati incercat usurel, aluziv sa ma atingeti.

    Nu am figurat in liste secrete facute de CC despre cei din Miscarea democratica, unde figureaza Mihai Ghimpu, nu am umblat prin partide, dar, este adevarat, sint victima invidiei masculine, ca dovada a societatii involuate. Slava Domnului ca nu toti sint ca unii de pe blog si imi pare bine ca vad vizitatori care ii taxeaza pe altii penru manifestarile nestapinite, la nivel de instinct.

    Nu prea inteleg despre ce toleranta poate fi vorba cind improscati cu minciuni. Cine v-a invatat – de vreme ce inca ii invatati pe altii – ca va puteti ascunde indaratul unui nume inventat si lovi, in loc sa intrebati corect si sa va raspund. Nu va sta bine sa procedati asa. Mai ginditi-va. De unde ati luat ca daca sint persoana publica trebuie sa ma atacati fara temeiuri sau pe motive ce nu au nimic in comun cu realitatea?

    Eu, de exemplu, nu sint deloc sigura ca Dorin Chirtoaca nu va repeta traiestoria lui Serebrian. Ca doar a justificat intr-o emisiune la PROTV votul din 4 aprilie.

    Si cine sa-mi spuna mie ca un Chirtoaca are curaj, dar Pavlicenco nu are curaj? Cine a mai pus probleme curajoase contra lui Voronin, cine se judeca cu el la CEDO? Cine a cerut sa-i fie controlata sanatatea mintala, sa spuna statul cite averi are fiul sau, sa fie creata o comisie impartiala sa ii controleze legalitatea averilor? sau sa se controleze daca a votat Voronin legal cind nu a avut fisa de la buletin si sa primesc raspuns ca nu a votat legal? sau o gramada de alte lucruri? Astea nu le stiati, iar prostii cu „scandaluri imobiliare” a la Tataru si plecare in Cuba vehiculati?

  22. Pentru socolenco

    Eu cred asa.
    1. Nu a fost nevoie de PSL pe arena politica. Rostulsau a fost sa produca trei deputati, doi fiind cu perspectiva in PD – Serebrian si Klipii.
    Cind noi pornisem unificarle liberale, Serebrian aparuse si ne cerea stafeta. Ia-o, ca voturile trebuie captate, nu luate in lighean de la cineva.

    2. Nu cred ca ear a manifestat conjuncturism si mie asta nu-mi place.

    3. El nu va prelua conducerea PD, Nu stiu daca va ramine in politica, dar cred ca va face totul pentru asta.

    4. El deja pare sa nu se simta bine in PD si, ca dovada este ca vobeste deja public in numele Miscarii Europene, nu in numele PD, pentru ca mesajul sau nu coincide cu cel al PD. Dar plecarea sa intr-acolo a fost si pentru ca Diacov a avut nevoie sa contraechilibreze plecarea lui Filat.

  23. Pentru Hasan

    E mai bine de scris fara semne diacritice, pt ca ies semne inadecvate.

  24. „El deja pare sa nu se simta bine in PD si, ca dovada este ca vobeste deja public in numele Miscarii Europene…”

    Da, am vazut si eu cum au luat pozitii cam diferite in privinta conflictului din Osetia de Sud. Diacov vorbea, iar incadru se afla simbolica social-democrata adica trandafirul acolo pe un perete, dar cind a vorbit Serebrean, pai, a facut-o in alta parte, si pe fundal era altceva, nu sunt sigur ca era acolo miscarea europeana si daca a vorbit in numele ei.

  25. De fapt vorbeam despre Dorin Chirtoaca, mai exact de PL versus PNL si alti neofiti liberali cum ar fi MAE. Serebrean nu mai e printre liberali, sau, nu mai e printre partidele liberale cit n-ar incerca sa mai vorbeasca prin prisma liberalismului. Stafeta liberala scapata pe jos de el in impiedicarile lui a fost preluata de Chirtoaca. Daca avea clarviziune in 2005 azi ar fi avut cu totul alta soarta politica si nu era nevoit sa faca echilibristica in PDM. Dar si Dvs., dna Pavlicenco, ati avut caderi care au condus la imaginea pe care o aveti azi. Oare sederea Dvs. intr-un partid filorusesc alaturi de Ion Gutu, un partid care i-a adus in parlament pe lingaii comunisti Bratu si Ciobanu, pe ambasadoarea lui Voronin la Bucuresti, pe hoti ca Turcanu si Colta, nu a fost acel compromis cu bunul simt, cu onestitatea si verticalitatea ? Dorin Chirtoaca asa ceva nu va face niciodata. Sper asta. El a inteles ca apropierea de vechea garda e identica cu moartea politica.

  26. Pentru Socolenco,
    cei de la Jurnal lucreaza pentru Filat iar acela face totul impotriva lui Chirtoaca. Ca doar de asta a si aparut. Fata a fost luata prin surprindere. Sint sigur ca a zis ca nu citeste ziarele lui Filat, adica Timpul sau Jurnalul, dar nu ar fi putut spune ca nu citeste ziare deloc. Ar fi prea de tot sa credem asta despre cineva care e consilier municipal din partea celei mai importante forte democratice in Chisinau. Si apropo. Dinsa a produs o impresie extrem de buna in cadrul VIP Magazin la PRO TV. Multa lume a ramas profund impresionata de istetimea mintii, de felul degajat de a vorbi. Si pe urma nu uitati ca-i inca atit de tinara. Nu puteti sa-i cereti ei ceea ce nu cereti de la politicieni cu o experienta mult mai mare de viata si activitate. Stiu, insa, ca e foarte devotata si insuseste foarte repede. Dl Ghimpu e de o parere foarte buna despre ea si-i apreciaza calitatile umane si inteligenta nativa.

  27. Hasan, probabil ca si ai dreptate. Stiu si eu ca Jurnal.md cam publica multe materiale pro PLDM. Probabil ca au vrut sa prejudicieze astfel imaginea PL. Eu nu am vazut-o in VIP magazin, dar am privit ceva materiale pe protv.md caci intr-un sat nu stiu care precis a fost ridicat bustul lui Sulac si a vorbit si ea acolo. Pai, da, e adevarat ca e inca tinara si agera. Mi-a placut cum a spus ceea ce-i cerea tatal ei cind inca mai traia: Vezi sa nu ma faci de ris.. 🙂 Sper ca sa nu ne faca de ris. Pentru ca chiar daca asa s-a intimplat ca au laut-o prin surprindere si ea a raspuns cam neadecvat asta nu inseamna ca mi-as schimba categoric impresia despre PL. Cred ca speculatii inca vor mai urma. De asta cred ca cei de la PL trebuie sa vina cu explicatii in astfel de cazuri. Se apropie campania.

  28. Nu cred ca tertipurile ieftine (dar costisitoare) ale PLDM vor atinge tinta scontata. PLDM este un pericol si mai mare decit PNL pentru ca ar putea lua intre 4-6 %. Sint sigur ca nu va trece in Parlament dar va rupe voturile liberalilor. Asa se poate din pacate intimpla. Si cind te gindesti ca in felul acesta PL din cauza PLDM, PNL, MAE etc.etc. va pierde intre 6 si 9 % ? E clar ca buna ziua ca azi electoratul anterior al PPCD si PFD/PSL, adica electoratul national, care reprezinta cam 1/8 din total nu poate permite decit trecerea masiva a unui singur partid si a nu a doua-trei. Asta o stie oricine. Si nu va fi oare o crima sa ne trezim in dimineata zilei de luni, 16 martie si sa constatam ca …
    PL a luat 5,8 %, PLDM a luat 5,2 %, PNL a luat 1,2 % si MAE 0,3 % ?! Si cui se vor duce aceste procente ? Si cine va avea de cistigat ? Democratii-comunisti ai lui Urechean si Diacov si comunistii-democrati ai lui Voronin si Tarlev ? Treziti-va, moldoveni ! Lasati ambitiile de fata mare. Frustrarile adunate de ani de zile. Faceti macar odata o fapta buna si veti fi rasplatiti cu recunostinta. Doamna Pavlicenco, va asigur ca daca veti iesi in februarie si veti spune cu demnitate ca nu participati in alegeri, ca exista o echipa mai buna, mai performanta, ca deja dupa atitea mandata v-ati epuizat si ca indemnati toti sustinatorii Dvs. sa voteze lista PL, va veti bucura de stima si respect, va veti recapata credibilitatea pierduta. In plus, va veti scuti de necesitatea de a face un efort fizic, moral si financiar urias si inutil (ca inca mai cred ca nu sinteti pusa anume ca sa faceti ceea ce faceti si daca ati procesa asa ati demonstra ca anume asa este si ca sinteti intr-adevar o patrioata nu doar in vorbe ci si in fapte).

  29. Pentru Hasan
    Nu credeti ca debarcarea lui M.Ghimpu din functia de presedinte al CMC se datoreaza si lipsei de experienta a cons. PL precum si a PL in intregime? Daca ar fi sa faca o coalitie in Parlament ar ajunge mai repede la crearea coalitiei? Si daca nu au experienta si ar pierde puterea in Parlament ,cum au pierdut-o in CMC , ce se poate intimpla cu acest partid?
    Nu este destul sa poti prelua puterea.Trebuie sa stii si ce sa faci cu puterea.Ori probele si greselile pot fi fatale.Cred ca experienta se acumuleaza cu anii si nu poti pretinde ca in Parlament vei deveni imediat parlamentar cu „toate acasa”.Dar sa nu intelegi ca parlamentul nu poate fi incubator pentru a „face” deputati…
    Daca vreti sa ma convingeti , ca fetele , care au fost numite /sunt bune, nu zic „nu”/, dar nu si la nivel de parlamentar,spuneti unde au reusit sa demonstreze ce au reusit sa faca pina acum?.Doar daca le comparam cu deputatii care nu scot o initiativa si nu deschid gura.

  30. Pentru Hasan

    Daca imi reprosati mie, care am fost a 16-a pe lista BMD, nici macar fiind vicepresedinte de vreun partid, fara putere de decizie, dar, totusi, foarte activa in influentarea deciziilor, ca am avut acea „cadere” de a fi linga unii deputati caracterizati asa cum ati vrut, vreau sa va spun ca asta inseamna ca nu aveti ce-mi reprosa. Pentru ca eu va intreb altceva – de ce ati uitat ca Mihai Ghimpu a fost membru al coalitiei pentru alegeri locale Alianta Social-Liberala „Moldova Noastra”, exact linga toti cei pe care i-ati enumerat? coalitie care a precedat AMN? Oare nu s-a pus si atunci problema debarcarii comunistilor? Am stat in acelasi consiliu coordonator cu Ghimpu si mie acum sa-mi spuneti asta? Eu, care eram cu echipa, care am votat contra formarii AMN si a BMD, si Ghimpu, care era presedinte de PR, apoi devenit PL, dupa ce Pl-ul condus de Untila a disparut. Pe Ghimpu, care il avea si pe Dorin pe alaturi, nu l-a pus nimeni ca presedinte sa se „pateze’ stind alaturi de cei enumerati aici pe blog de dumneata… De ce va faceti a uita ceea ce nu va convine si aplicati dublele standarde?

    Si-apoi nu uitati – platforma BMD, desi eu am fost contra lui Braghis si Diacov, a fost una PERFECTA si eu am actionat in spiritul ei, fapt pentru care am fost eliminata din AMN. Asta e cadere sau principialitate si verticalitate?

    Sau e principialitate ce declara Chirtoaca precum ca nu va coopera nu stiu cu cine, apoi face cu ei troc politic si administrativ?

  31. Pentru socolenco

    Bustul lui Sulac – de o calitate foarte dubioasa, in opinia nu doar a mea, – a fost instalat la Floresti. Recent am fost, l-am fotografiat, parca e Puskin negru.

  32. Pentru Hasan

    Eu nu prea inteleg – de unde aceasta viziune defectuoasa ca cineva ar lua voturile PL? mai intreb o data? Are document Ghimpu ca i-a lasat mama sau tata mostenire niste procente? Daca PL e atit de bun – va lua fara grija totul numai acest partid si nimeni altul.

    Sau poate nu sinteti sigur? Nu va faceti noi idoli, ca, deocamdata, toti au dat chix. Asa va da si asta. Nu inteleg ce geniu salvator a aparut pe arena politica a R.Moldova in persoana lui Chirtoaca incit toti trebuie sa dispara imediat din politica. Asa a inceput-o si Serebrian – cu infumurare, cu morga grava, dar a ajuns in brate la comunisti.

    PLDM are dreptul, ca si PNL, s alupte pentru voturi si e vinovat PL-ul care este arogant prin sefii sai si nu discuta o perspectiva unificata liberala. Pai aici e buba – Dumnezeu va pedepsi infumuratii.

    iar fraza ca „PL din cauza PLDM, PNL, MAE etc.etc. va pierde intre 6 si 9 %” este una de pe prispa, nu din politica. Spunea cineva – e usor s adansezi bine cind pe arena esti doar tu. Dar danseaza cind mai sint jucatori, unii fiind chiar mai buni decit tine. Asta e abordare liberala cind nu competitia, concurenta, ofertele, ideile etc concureaza, ci dorinta de a fi singur pe piata. Asta e comunism adevarat, nu degeaba spun multi ca are Ghimpu cu liberalismul ca ….

    Procentele asupra carora tremurati, daca se vor adeveri calculele, vor merge in pusculita arogantei.

    In plus, d eunde ati luat ca PL are echipa buna si performanta? Nu am vazut asa ceva. poate altii au vazut, ca eu nu am auzit nici un incintat sau lesinat de echipa PL.

    Daca eu, care am avut atitea initiative, care am cele mai multe interpelari, care acum, la ora 2.00 d enoapte va scriu pe blog, iar miine dimineata plec in polonia, la Forul economic de la Krynica, m-am epuizat, apoi va voi spune ca PL e nascut epuizat. Eu nu am avut „atitea mandate”. Sint a doua oara deputat si am fost foarte activa intre doua mandate, ca opozitie extraparlamentara, tocmai de aceea am fost inclusa in liste si a doua oara de colegi.

    Eu nu am nevoie d estima si respectul unor persoane ca dumneata care nu manifesti cultura discutiei, care te ascunzi ca un fricos indaratul anonimatului si improsti cu rautate. Eu am respectul oamenilor culti, al prietenilor mei de familie si politici, inclusiv din alte partide, dar de contactele cu arogantii din PL pur si simplu nu am nevoie. Viata le va arata adevarul si costul arogantei. Au mai fost aroganti si intoleranti si cu totii au terminat-o la fel.

    Eu nu mi-am pierdut nici o credibilitate. Si nici nu am nevoie de masura PL a patritismului meu, care este cu mult ma mare decit al lui Ghimpu care ii respinge pe toti prin comportamentul pur si simplu mojicesc si care compromite imaginea intelectualului roman din Basarabia.

    Si-apoi dragul meu profesor – la PNL nu ia decizia o singura persoana, probabil cam cum s eintimpla pe la un PL monopolizat. la noi deciziile se iau colectiv, dupa discutii si nimeni nu dicteaza. Nici prin asta multe partide zise liberale nu au nimic in comun cu liberalismul.

  33. Cind vad cite partide patria-rodina sunt eu nu vad nici o problema ca sa existe mai multe partide liberale si pro-europene asa cum este PL, PNL, PLDM – le-am luat dupa aparitia cronologica, ca stiu ca altii privesc si asta ca lista dupa prioritate. Deci, intr-adevar nu mai trebuie sa ne streseze ca exista mai multe partide liberale, si nu trebuie sa ne temem ca ele vor fura unele de la altele. Daca PL va fi cel mai bun, atunci va lua cel mai multe voturi, daca si PLDM va fi considerat bun atunci va trece si el la sigur pragul, la fel ca si PNL. Eu chiar as dori ca sa vad aceste trei partide in viitorul parlament, pentru ca asta si inseamna democratic, cind sunt mai multe partide, cind se invata a discuta, a gasi compromisuri, dar nu a te manifesta agresiv, dorind sa monopolizezi toata puterea. Asta vor doar comunistii si dupa cum vedem asa si fac, dar nu trebuie sa mai permitem sa se intimpla asa nici chiar daca va fi vorba de partid pretinse democrate si liberale. De ce comunistii nu se tem de patria-rodina ca le fura voturi. Iata priviti chiar pe alegeri2005.md si veti vedea ca un asemenea partid care a fost votat in mare parte in gagauzia mai mai sa nu treaca pragul electoral, si iata in 2009 tare ma tem ca gagauzii sa nu voteze integral acest partid pentru a se reprezenta in parlament. Si va spun: de ce comunistii nu se simt deranjati de aceste partide patria-rodina, dar partidele liberale trebuie sa se ciondaneasca atita? Cred ca cea mai mare greseala este atunci cind unele partide neaga alte partide, asta este cel mai jignitor si din aceasta cauza se pot produce si blocaje care sa ne coste mai mult. De asrta avem nevoie de oameni mai flexibili si care nu se simt deranjati ca si altii vor sa ajunga in parlament uzind un nume liberal. Daca vor avea priza la public cu adevarat atunci aceste trei partide liberale vor putea ajunge chiar sa constituie o majoritate parlamentara, deci vor trebui oricum sa conlucreze. De ce trebuie sa se atace atia reciproc si sa nu adopte pozitii mai diplomatice, pentru ca e clar de la sine ca nu vor trece toate trei, unu doua poate. Dar oricum nimic nu ne costa sa pastram un comportament civilizat si o atitudine pozitiva si respect pentru toti concurentii politici. Nu trebuie sa negi alte partide. Asta e greseala pe care o fac unii, si poate ca o sa-i coste.

  34. Acum inteleg cu adevarat ce urmareste acest domn Hassan. E atit de inversunat in a convinge pe d-na Pavlicenco sa nu mai candideze sau sa participe la alegeri, incit e chiar foarte evident. Ridicind in slavi pe d-l Chirtoaca, coordonat cu atacuri la persoana, d-l in cauza aplica tactica divide et impera..ma rog, in cazul acesta mai mult divide..d-na Pavlicenco, sper sa nu cadeti in aceasta capcana. Prin aceste atacuri se urmareste ca dvs sa va indepartati din ce in ce mai mult de o posibila alianta cu PL.

  35. Am citit aceste discutii sterile. Un lucur e clar. Ca PNL, PLD si PL trebuie sa formeze un sinur partid. Daca asta nu e clar cuiva atunci e un idiot elementar.

    Ar putea fi atitia vicepresedinti cite partide fuzioneaza. Repet – eu nu pretind sa fiu presedinte, mai mult – scopul meu este sa cedez in PNL cu onoare functia de presedinte unui tinar sau sa conduc partidul spre o fuzioune reusita. Insa nu cu debarcari, cum am mai patit. Si asta e unul dintre motivele ce retin procesul de fuzionare. Noi am suportat o debarcare si cu Filat, cind ne-am inteles sa facem un congres comun si Filat a disparut, mergind pe calea luarii unei parti din PNL. De aceea la capitolul incredere stam mai slab. Dar, prin transparenta, putem face un proces stabil, fara debarcari urite, in stul bolsevic sau rusesc. Voi fi sincera – nu-l agreez nici pe Iurie Leanca, nici pe Andrei/Mihai Popov in fruntea unui partid. Ei nu stiu ce inseamna asta si privesc procesul politic de sus, cu aroganta. In 2001 i-am spus lui Leanca, promovat de Snegur – leapada MAE, vino in opozitie, incalta cizmele, ia un raion si ara, praseste. Nu, ca noi avem boiernasi. Asa nu merge. A stat la MAE si asteptat sub comunisti sa fie ministru, parasind ministerul doar cind a vazut ca nu au comunistii nevoie de el. REPET – pot fi vicepresedintele oricui, inclusiv tinar, dar conteaza comportamentul moral si principiile promovate. Si am demonstrat asta in formatiunile unde am fost cu echipa, de aceea am fost incomoda.

  36. Si inca ceva. Cu tot respectul pentru doamna Pavlicenco si dl Ghimpu, dar cred ca liderul noului partid ar trebui sa fie ales intre Filat si Chirtoaca. Ar putea fi si doi co-presedinti. Ar fi un tandem productiv. Asta nu inseamna ca zic ca dna Pavlicenco sau dl Ghimpu trebuie trimisi la pensie, cum zicea cineva. Dar pot fi amindoi utili ca co-presedinti de onoare. Eu judec ca cineva din afara si nu inteleg de ce atita vorba cind loc ar fi pentru toti iar daca s-ar uni atunci ar fi un partid liberal cum trebuie. Nu cred ca avem nevoie de trei partide liberale si nici de trei partide social-democrate. Cred ca si AMN, PDM si PSD ar trebui sa se grabeasca sa faca un singur partid de orientare social-democrata. AMN e mai mult social-democrat decit liberal. Dar si acolo ar trebui de evitat ca trio Urechean, Braghis si Diacov (iar Musuc chiar ar trebui exclus din partid) sa se afle in fruntea partidului. Poate fi gasita o figura de compromis, un om solid si cunoscut dar nepatat in fruntea partidului (Tudor Pantiru, sau Iurie Leanca, sau Mihai Popov), iar cei trei actuali presedinti si impreuna cu Serebrian, Untila si Nantoi pot fi vicepresedinti ai formatiunii. Daca s-ar intimpla asa atunci am avea doua partide democratice mari si puternice care ar avea puterea in 2009. Stiu ca asta vor si americanii, numai ca moldovenii is moldoveni si fiecare din ei vrea sa fie presedinte de partid. Chiar si la un partid de 1 %, dar sa fie.

  37. de acord cu Ruty, doar ca il vad ca lider pe d-l Chirtoaca..are deja un capital de popularitate care il poate propulsa mai departe, si nu poate fi banuit de nici un trecut comunist. Cu sprijin de la PNL si PDLM, poate aduce schimbarea.

  38. „Nu cred ca avem nevoie de trei partide liberale si nici de trei partide social-democrate.”

    Ruty, tocmai ca asta va garanta o concurenta sanatoasa si va lua cele mai multe voturi acel partid liberal care va fi cel mai bun, cel care va avea cea mai buna priza la public. Pentru ce sa punem in frunte doi copresedinti, pentru ce ne trebuie dualismul de putere? Iata asta am avut in Blocul Moldova Democrata si intrebati pe d-a Pavlicenco cit de bine a fost si cit de mult a durat acel bloc. Asa ca mai priveste in urma, mai fa concluzii si apoi vina cu asa propuneri aici. Nu avem nevoie de nici un fel de fuziuni. Acel partid care se simte in forta trebuie sa mearga la votare, care simte ca mai bine fuzioneaza – sa o faca, dar sa fie decizia lor si nu a altora. Din trei partide liberale unul va trece la sigur. Celelalte trebuie sa gindeasca bine ce vor sa faca si daca trebuie sa participe acum in 2009 la votare ori mai bine sa astepte si sa se consolideze. Eu nu cred ca un partid aparut cu un an ori doi inainte de alegeri este destul de consolidat ca sa poata participa la alegeri, dar spun – asta e alegerea lor, sunt banii lor si ii investesc asa cum vor. Este sanatatea lor si dispun de ea asa cum vor. Si nu trebuie sa oprim pe nimeni sa participe ori sa incurajam sa fuzioneze. Dualitatea de putere este cea mai periculoasa!

  39. Pentru Socolenco,
    Expertul Igor Botan da sanse pentru sapte partide de a accede in Parlament, dar PNL nu e printre ele si nici n-are cum sa fie.

  40. Lui Jay,
    ma bucur ca constientizezi treaz lucrurile. Ma refer la eventualul presedinte al unui partid liberal unificat.

  41. Ca raspuns citeste si mai sus: „Eu nu cred ca un partid aparut cu un an ori doi inainte de alegeri este destul de consolidat ca sa poata participa la alegeri, dar spun – asta e alegerea lor, sunt banii lor si ii investesc asa cum vor. Este sanatatea lor si dispun de ea asa cum vor.”

    Si apoi de ce ma rog trebuie sa acordam asa mare atentie aprecierii lui Botan? Crezi ca atunci cind crediteaza comunistii cu 40 de mandate asta nu este la fel manipulare?? Nu cred in nici un fel de prognoze de acest fel, pentru ca nu are cum sa fie 7 partide in viitorul parlament. Vor fi 4: PCRM, AMN, PL si poate PD daca fuzioneaza cu PSD. Celelalte cam slab, mai ales PPCD – nu cred ca are sanse, asta daca alegerile nu vor fi falsificate. PLDM este cam la linia de plutire. Nu m-as mira daca ar trece pragul chiar si un partid patria-rodina care in 2005 a luat vreo 4-5%. Deci 4 partide, max 5. Nici un fel de 7!

  42. da d-l Hasan, dar asta nu inseamna ca trebuie sa trimiti oamenii la culcare, sau sa subestimezi calitatile altor oameni. Aroganta nu a dus la nimic bun niciodata..

  43. Nu am subestimat pe nimeni si mai ales PNL sau pe dna Pavlicenco. Eu ii estimez la justa valoare. Stiu ca ea a luat in alegerile din 2007 doar 2,2 % si ca PNL a acumulat doar 1,2 %, si ca a avut doar 4 consilieri raionali din care nu mai stiu citi au ramas. Prin asta e clar ca PNL n-are nici o ratiune de existenta. Daca PSL a produs, asa cum zicea doamna Pavlicenco trei deputati si 32 de consilieri raionali si tot atitea primari, atunci PNL nu va produce niciodata nici jumatate dintr-atit si ar trebui grabnic sa caute o modalitate de a nu irosi zadarnic efort si a nu induce in eroare alegatorii democrati cu care, numeric vorbind, nu sintem prea alintati. Asta nu e trimis la culcare ci invitatie la trezire.

  44. Rectificare la mesajul anterior. La alegerile din 2007 partidele liberale avut conform datelor de pe saitul ADEPT urmatorul numar de mandate –
    PL – 13 primari, inclusiv al Chisinaului, 22 consilieri municipali si raionali, inclusiv 11 in Chisinau si 156 consilieri locali.
    PSL – 26 primari, 30 consilieri raionali si 315 consilier locali.
    PNL – 5 primari, 5 consilieri raionali si municipali si 75 de consilieri locali.
    La vot politic, adica vot pentru consilieri raionali/municipali PL a obtinut 4,84 %, PSL – 3,18 % si PNL – 1,35 %. Impreuna au doar – 9,37 %. PSL a disparut, dar a aparut PLDM. Acum sa presupunem ca electoratul pro-liberal inregistreaza o crestere de 30 % din contul dezamagirii de PPCD. Asta face 2,81 % din totalul electoratului, ceea ce ar face ca PPCD sa nu mai treaca in Parlament. Adunat la cei 9,37 % pe care sa speram ca liberalii le mentin avem 12,18 %, adica acea optime din electorat de care va vorbeam. Dar inca nu s-a gasit nici un matematician care poate demonstra ca din 12,18 % s-ar putea sa fie mai mult decit doua 6 %. Problema e ca nici unul din cele trei partide nu va obtine mai putin de 0,5 % si asta inseamna ca real in Parlament poate intra doar unul din aceste partide. Cel mai probabil – PL. Si atunci nu pot intelege nicidecum de ce lumea nu face niste calcule atit de simple.

  45. Pentu Socolenco, Hasan si Ruty si altii

    Problema partidelor politice in republica Moldova mi se pare ca este cam una dificila si miroase a dorinta de instaurare a dictaturii in cadrul unor partide asa numite democratice / in cazul de fata discutam si de partidele liberale/ . Stim cine decide tot in PCRM , unde daca ar aparea o opozitie in cadrul acestui partid , ar fi egal cu „sinuciderea politica” a „intrigantilor.
    Dar in cadrul ununui partid politic cu mii de membri nu pot fi toti intotdeauna de acord cu „sefu” . Este normal sa fie ca in cadrul fiecarui partid sa poata fiecare pleda pentru opinia lui si sa fie pusa opinia in discutie si nu persoana. Si cu votul liber exprimat sa se adopte decizia.
    Prin ce difera partidele liberale in platformele lor ectorale?
    Aproape cu nimic. Atunci care este problema , ca nu se doreste colaborarea acestor partide si gasirea unei formule de participare in comun la alegeri? Spre exemplu pe o lista comuna? Chind aceasta lista ar fi sustinuta de toate echipele liberale din teritoriile republicii , care si asa se „crucesc” la idea , ca isi doresc aceleasi idealuri si in acelasi timp se inghesuiesc unul pe altul in jurul alegatorilor bulversati de situatie si rataciti la identificarea acelui „L-liberal” buletinul de vot , pe care ar trebui sa-l voteze? Este cumva mai putin merituoasa V.Pavlicenco decit Ghimpu, Filat, Urechean, sau membrii acestor partide? NU! Pe toti am reusit sa-i cunoastem destul de bine.Fiecare se crede mai liberal dechit altul, dar totusi cele mai multe activitati si curaj ne-a demonstrat V.Pavlicenco. Si mesajul este mai clar ca ” buna ziua”.Si Hasan ii spune ca este harnica , are experienta politica , dar Chirtoaca este tinar si nu v-a proceda asa niciodata…adica sa stea intr-un bloc politic unde sunt membri strecurati si care merita sa fie exclusi prin vot majoritar din virful piramidelor politice. Ba chiar as spune ca trebuie sa faci tot posibilul pentru demascarea falsilor democrati care se lupta pentru a accede la putere ca satana pentru sufletele oamenilor , ca mai apoi sa te faca sa te simti in tara ta ca in mormint.
    Este adevarat , ca buruienile otravitoare se stirpesc greu, dar daca nu te apropii de ele nu le poti identifica.
    Acum care este sensul Hasane? Dorin e tinar , nu are experienta, „dar nu v-a face asa ceva niciodata” . Este adevarat.V-a face altceva fara experienta. Cum a facut pl cu decizia prin care a anulat o alta decizie cu privire la costul unei GCal pentru Termocom si a argumentat , ca la momentul adoptarii pretului de catre precedentul CMC nu exista acoperire financiara.Xalal de atare argument! Clar ca nu poti avea izbinda in judecata cu asa argument……
    Doresc o interpretare corecta.Eu consider ca D.Chirtoaca este un baiat foarte bun , dar are nevoie pe linga tineretea lui si oameni cu experienta de la care sa „fure” stiinta din „zbor”.Pentru inceput. Idea se refera si la alti tineri , care inca nu au destula experienta , dar au un viitor , pentru ca sunt harnici, ambitiosi si feciori ai neamului devotati. Chiti credeti ca decid cu cine sa conlucrezi din partidele politice si cu cine -nu? Echipa de virf inainteaza propunerea cu argumente si membrii voteaza unanim in semn de devotament , asa cum voteaza comunistii in parlament 7 ani la rind. Toate deciziile se adopta unanim parca ar fi excelente , dar noi ii blestemam pe cei care iau votat sa ne aduca la sapa de lemn.
    Vreti sa spuneti ca este altfel? Sa spuneti cui doriti , dar eu nu cred.
    Daca nu s-ar teme liderii partidelor de opozitia in interiorul partidului si ar fi creata o atmosfera in care fiecare isi poate spune parerea si poate vota cum crede atunci ar avea loc toti acesti lideri liberali in cadrul unui singur partid , ar fi alesi in functie de nivelul profesional si nu ar fi admisi coruptii si santajabilii la putere.Sunt Ghimpu , Chirtoaca ,Pavlicenco curupti? Nu cred! Sunt ei contra ideilor pe care noi le impartasim? Nu cred. Atunci de ce nu pot sta alaturi fara insulte si antagonism? Nu sunt admisi de tinerelul Ghimpu? Care are merite/ fara voia lui / in destramarea coalitiei democratice si instaurarea riscului pierderii puterii in capitala?Din lipsa experientei caruia s-ar putea sa se admita si rasturnarea de facto al primarului D.Chirtoaca , care sigur doreste sa faca multe lucruri bune pentru Chisinau.O intrebare singura exista: Cum” Cum? Cum” Cum sa le faca pe toate , care si le propune , daca nu are experienta si conselieri care sa il ajute sa nu greseasca si sa puna la punct managementul activitatii. Unde sunt tehnicile d-lui de a invinge? Oare daca ar intelege , ca toti liberalii daca stateau la intrarea in cladirea primariei in ziua chind Mustiuc Edic isi facea mendrele , nici politia nu-i trebuia.Ar fi fost o reactie de solidarizare si isi primeau comunistii Mustiucul inapoi gol si nu ar mai fi indraznit sa sfideze votul alegatorilor.Si noi , care l-am votat pe Dorin unde am fost?De ce nu am fost alaturi de el la acel moment? Pentru ca am avut treburi mai importante? Nu.pentru ca in aproape 1 an de zile de circ de prost gust in cadrul sedintelor conduse de Mihai am fost coplesiti de ghindul ca am gresit cu votul.Nu credeam ca Mihai cu atata rivna s-a vazut numai pe el si nici cum nu a vazut pe cineva mai pregatit profesional si care sa si fie respectat ca om, ca persoana. Dar poate cu adevarat nu au in partid oameni mai pregatiti si deacea a iesit in fata.Dar daca au si nu au fost admisi? Atunci a ce miroase? A democratie? A liberalism? Daca PL este acel care crede ca poate pretinde la toate sufragiile si parca deja le-a si obtinut, spuneti-ne si noua: Cu cine v-or veni la Guvernare? Cu Doinita , care sigur imi place la nebunie cum chinta si cum este de frumusica? Dar sa faci politica …pentru o tara in halul in care se gaseste? Nu cred ca este posibil. Sau zicala ” Lac de-ar fi – broaste se gasesc” pentru noi este admisibila si in acest caz?
    Despre PLDM si AMN nu discut. Acolo e intuneric tare-tare.Radacinele ederii au cuprins edificiul AMN si lumina nu va fi niciodata , daca nu stirpim edera.Punct.

  46. De citit „radacinile” si nu radacinele. la fel sa treceti cu vederea si alte greseli mecanice, pe care nu le mai pot corecta.

  47. „Fiecare se crede mai liberal dechit altul, dar totusi cele mai multe activitati si curaj ne-a demonstrat V.Pavlicenco.”

    Pai iata ca Stalinus mi se pare ca in cadrul proiectului Face2Face a intrebat pe dl Filat de cind se considera liberal si i se raspunse ca el NU SE CONSIDERA LIBERAL. Eu iata nu inteleg cum pot cei de la PLDM sa spuna ca au o doctrina populara, dar aleg sa fie prezent cuvintul Liberal in denumire, de ce nu este si cuvintul Popular atunci? Pentru ca asa spunea dl Filat: conceptia partidului lor este populara, in asa fel imbinind armonios conceptia liberala cu cea social-democrata. Pai, de ce nu s-a numit atunci PSL?? De asta si spun ca PLDM nu poata sa fuzioneze cu PL si PNL intr-un partid liberal unic. Ei au alte obiective.
    Insa ce tine de PL, de apucaturile astea cam neo-liberale ale dl Ghimpu. Iata nici eu nu imi pot explica multe lucruri, pot doar sa incerc sa ‘pipai’ si sa presupun cam de ce asa de agresiv se comporta uneori. In primul rind eu cred ca liberalii sa se comporte cu adevarat in stil liberal, sa-si spuna fiecare in mod liber opinia si pozitia asa cum facem aici trebuie ca si societatea si infrastructura asta din administratia de stat sa se mai descatuseze, pentru ca este prea abrupta verticala puterii acum si e paradoxal, pentru ca se spune ca suntem tara parlamentara, dar mai mult seamana a prezidentiala, chiar autoritara. Deci pina a descatusa aceasta stare de lucruri cred ca vom fi fortati sa luptam dupa aceleasi reguli de joc dure pe care le-au stabilit deja comunistii. Pentru ca iata si eu ii spun d-ei Pavlicenco sa participe, chiar daca asa au decis sa participe in alegeri, dar sa se conduca dupa principii democrate, sa nu manipuleze! Ca doar asta face doar PCRM. Si iata ea imi spune ca pina ce in Moldova nu poti avea rezultate conducindu-te dupa asa principii democrate cind la noi toti se comporta ca in jungla. Si poate ca are si dreptate. De asta partidele liberale vor avea nevoie sa mai arate din dinti asa cum arata comunistii cind li se calca pe pretinsul lor teritoriu. Altfel nu stiu cum va fi posibil sa-i cistigam. De asta probabil si in PL adoptarea deciziilor se iau mai mult de comun acord, pentru ca este stricta nevoie de coeziune, nu e loc de comportament liberal in societatea noastra, inca.

    Dupa alegeri, daca partidele liberale vor lua o buna parte din voturi, atunci situatia putin se va incepe a schimba. Nu cred ca trebuie sa ne asteptam la schimbari rapide: pe urma tot noi vom avea de suferit avind acum niste asteptari mai mari. Pe urma tot noi ne vom simti dezamagiti. De asta cred eu trebuie sa consitientizam bine, dar bine de tot situatia in care ne aflam, si dupa asta sa ne formam si niste asteptari modeste. Asta va fi cel mai bine, pentru ca chiar si daca se va intimpla ca sa ne fie depasite acele asteptari ne vom simti doar bine si foarte bine. Avem nevoie sa ne montam psihologic cit mai echilibrat. Totul este in favoarea noastra. Cistigarea fortelor democrate este evidenta. Deja depinde si de gasirea unui compromis dupa asta.

  48. Ba eu cred ca tocmai asta faceti, d-le Hasan..aveti „un dinte” impotriva PNL-ului si d-nei Pavlicenco, se vede de la o posta..nu m-ar suprinde sa fiti un sustinator de-al d-lui Filat, asa ferocitate si indirjire am vazut numai la sustinatori ai partidului dinsului.

    Ma luati cu procente si statistici..dvs ar trebui sa stiti mai bine ca acestea sint, in ziua de azi, instrumente de manipulare a opiniei oamenilor, in cel mai bun caz. Si iar va faceti ca uitati lipsa de libertate a presei in Moldova, unde oamenii pot fi influentati sa voteze pe comunisti, in detrimentul opozitiei, fara mare dificultate, prin articole comandate de tovarasii d-lui Voronin, si nu numai. Va spun eu daca doriti procente: PNL-ul din Romania, dupa anii ’90, abia daca scotea 2-3 % (sper sa nu gresesc, dar nu sint departe de adevar), si s-a mentinut la acest nivel pina acum 6-7 ani. Nivelul la care se afla acum se datoreaza coalitiei in care a intrat, si deja s-a stabilizat undeva la 20-30%. Iarasi sper sa nu gresesc, dar in fine..ideea de baza e ca nu aveti cum (omeneste vorbind) sa faceti previziuni legate de d-na Pavlicenco si PNL, numai in cazul in care va credeti Dumnezeu, ceea ce nu prea cred.

    Sa va mai dau un exemplu: PDL-ul, fostul PD din care a aparut actualul presedinte al Romaniei, avea la inceput un procent foarte mic de popularitate..si era condus de d-l Petre Roman..fost prim-ministru..a continuat pe o panta descendenta pina la aparitia in fruntea partidului a d-lui Basescu, care creat o adevarata forta politica. Si exemple mai pot fi..

    As putea spune si eu ca dvs nu aveti „nici o ratiune de existenta”, pur si simplu asa, ca am o antipatie de moment fata de persoana dvs. Asa cum dvs manifestati fata de d-na Pavlicenco. Intreb inca o data: de unde atita inversunare? Imi confirmati inca o data ca rostul dvs e de a crea disensiuni dinsei fata de PL..posibil ca nici nu doriti o apropiere a PNL fata de PL..cel mai simplu e sa atacati, aruncind sageti otravite.

    Lasati, va rog, la aprecierea d-nei Pavlicenco, ce inseamna „irosire de efort” si ce nu..daca erati in staff-ul PNL-ului, ca manager de campanie, zau ca v-as fi inteles avintul. Eu va inteleg ca vreti sa dezorientati si mai mult oamenii, dar tactica asta nu mai prinde. Asa ca va adresez si eu, politicos, o invitatie spre decenta tratarii intelectului celor care posteaza pe aici..

  49. Lui Jay.
    Nu am absolut nimic nici cu PL si nici cu atit mai mult cu PLD sau cu alte partide. Mai sint si oameni pur si simplu nu numai membri de partid. Si daca va duceti la o intilnire si lume va indeamna sa va uniti si va critica pentru incapatinare si lipsa de sens asta ce inseamna, ca-s agentii vreunui partid ?

  50. A indemna spre unire e un lucru bun, si nimic rau in asta, ba chiar este de apreciat. Si eu consider acelasi lucru – toate aceste partide liberale nu au nici o sansa in fata comunistilor, de unele singure. Dar de aici pina a trimite la plimbare si a spune unui om sa se retraga din politica, scuzati-ma..e cale lunga. Aveti metode ciudate de convingere..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *