Doar PNL a raspuns celor zece intrebari formulate de ziarul “Timpul”

In legatura cu postarea «Initiativele si Realizarile national-liberalilor» au aparut citeva intrebari si remarci, ce ar putea fi limpezite si prin postarea interventiei mele in Spatiul pentru dezbateri publice din Scuarul Operei Nationale. (Chisinau, 3 februarie 2008)

 

Dragi prieteni, cred ca avem aici nu un miting, ci o discutie publica, pe care nu o putem avea altundeva. Noi nu avem radioteleviziune publica.

 

Vorbesc nu numai ca deputat si presedinte al PNL, ci si ca cetateanca romana din anul 1992 – si nu admit ideea ca cineva sa renunte la cetatenia romana pentru a intra in Parlamentul de la Chisinau. Vorbesc si ca fost deputat activ, cinci ani, in Adunarea Parlamentara NATO, de unde tot democratii nostri m-au exclus, dar asa se intimpla pe la noi, dupa care ne intrebam de ce ne conduc antiromanii.

 

In toamna anului 1999, cu doua zile de summitul OSCE de la Istanbul, am obtinut, la sesiunea AP NATO de la Amsterdam, o Rezolutie privind retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova si Georgia, rezolutie pe care am remis-o, in dimineata plecarii delegatiei la Istanbul, reprezentantilor MAE. Moldova era guvernata de Alianta pentru Democratie si Reforme.

 

NATO e durerea principala de cap a comunistilor, a Moscovei si a Tiraspolului, dar si a unor partide pe care le credem democratice, dar nu accepta ideea NATO. De ce? Cineva, de pe undeva, nu le permite. Accept integral ideea presei ca atitudinea fata de NATO este hirtia de turnesol pentru democratismul si europenismul partidelor noastre, pentru problema nationala. Nu vom iesi din sfera de influenta rusa, daca nu vom trece in sistemul de securitate occidental.

National-liberalii au pledat constant aderarea R.Moldova la NATO. Sa nu ne spuna noua astazi pepecedistii ca numai ei si inca nu stiu cine acolo pledeaza sincer pentru NATO! PPCD mai bine ar raspunde cum umple «Flux»-ul cu NATO, dar nu semneaza modificarea articolului 11 din Constitutie pentru a abandona neutralitatea. Precum nu semneaza nici initiativa de modificare a denumirii limbii – din moldoveneasca in romana. Pe aceasta initiativa si-au pus semnatura 26 de deputati, nu si PPCD, pe care, personal, nu-i vad ca opozitie actualei guvernari comuniste. Am aici initiativele.

 

Nu accept manipularea ca neutralitatea e batuta in cuie in Constitutie. Aceasta neutralitate nu e respectata, in primul rind, de Rusia, care nu-si retrage trupele, nu e recunoscuta, nici garantata de nimeni. Dar daca ne spun comunistii si altii ca trebuie sa respectam Constitutia, de ce Voronin nu respecta simbolurile nationale constitutionale – Stema, Tricolorul, Imnul, pe care vrea sa le schimbe acum, declarind nevalabila alegerea primului Parlament democrat? Simbolurile nationale sa le schimbam, dar neutralitatea si limba moldoveneasca in romana – nu?! Iata duble standarde si fariseism!

 

A nu accepta NATO inseamna a face pe placul Putinilor, Medvedilor, Grizlovilor, Smirnovilor, Sevciucilor, Antiufeevilor, Maracutilor si – de la Chisinau – al Tkaciucilor, Reidmanilor, Voroninilor, Moreilor, Resetnicilor, Papucilor si Sandalelor comuniste.

 

Vom invinge numai daca vom ne vom desprinde – in mod hotarit – de sfera de influenta rusa, daca vom accepta ca in situatia cind Romania e membra NATO, iar Ucraina si Georgia vor deveni in curind, nu pot ramine doar RM si RMN in afara NATO.

 

NATO inseamna un parteneriat strategic si cu SUA, si cu Europa, inseamna investitii, stat de drept, economie liberala, capitalista, sector privat extins si mediu ecologic nepoluat, inseamna democratie si prosperitate. Nu vin banii daca nu avem justitie si valori democratice ca in tarile NATO. Insa, cit vom avea pe cap napasta si prapadul comunist, dar, de fapt, o grupare criminala ce supune populatia, in continuare, genocidullui, in plin secol 21, ca si in secolul 20, nu vom ajunge in sistemul de securitate nord-atlantic. Noi trebuie sa devenim furnizori de securitate, sa rezolvam problema nistreana, inclusiv cu NATO. Sa renuntam la Acordul de incetare a focului din 1992, care inseamna desfiintarea Comisiei Unificate de Control si plecarea falselor forte ruse de pace, care le-au ajutat separatistilor sa-si faca statul represiv. Am depus de doi ani in Parlament initiativa, care se tot mureaza in sertarele lui Lupu si Ostapciuc.

 

Reprezint Partidul National Liberal si apreciez acest spatiu liber de dezbateri publice. Cred ca nu numai comunistilor el nu le convine. Cred ca nici PPCD, care spune o opinie in «Flux», dar face altceva in teritoriu si in Parlament, care ramine alaturi de comunisti. Ei vorbesc de CSI, dar s-au pronuntat impotriva iesirii din CSI, cind am inaintat initiativa legislativa in Parlament impreuna cu Valeriu Cosarciuc. Cum sa-i mai crezi?

 

Acuma scriu in “Flux” despre pericolul unirii liberalilor. De ce se tem si ne tot imping spre Moscova, unde, de fapt, PPCD a fost si ramine – cu sau fara comunisti? Oare nu exact ei spun una si fac alta, umblind cu minciuni despre alte partide, care, cica, nu ar avea un mesaj clar despre NATO!

 

PNL a avut constant un mesaj clar proNATO, dar si actiuni concrete – activitate in AP NATO, atitudini si initiativa de modificare a Constitutiei, impreuna cu deputati din Opozitie, nu si cu PPCD, care se tot teme sa nu-l supere pe Voronin.

 

De aceea sprijin punerea de intrebari de presa libera despre ce se intimpla. «Timpul» a pus citeva intrebari pentru a lamuri pozitiile partidelor. Noi avem – la toate cele «Zece puncte si Punctum» – raspunsuri probate prin actiuni, nu prin vorbe goale. Si cind vom raspunde toti asa, vom realiza ceea ce a spus poetul Nicolael Dabija – sa mergem uniti spre 2009. Daca nu se va realiza, PNL nu va da, oricum, voturi comunistilor.

 

Referitor la “Cum sa deosebim un partid rau de un partid bun, ca sa nu mai gresim inca o data in alegerile din 2009?”, amintim si ca cele 22 de conditii pentru un eventual Presedinte al R.Moldova, formulate in anul 2005, includ aceste 10 puncte si am raspuns inca atunci univoc.

ASTFEL, iata cum raspunde PNL intrebarilor „TIMPUL”-ului:

 

1. „Atitudinea fata de natura etnica a statului R. Moldova si fata de identitatea nationala si lingvistica a populatiei bastinase”. Am scris, in 2001, in Acordul dintre Partidul Liberal din R.Moldova si PNL Romania, ca e un acord intre doua partide liberale din doua state romanesti, fapt ce l-a enervat inca atunci, groaznic, pe satrapul Voronin. Teodor Melescanu a vorbit atunci si la Antena 1.

 

2. „Atitudinea fata de Mitropolia Basarabiei si Mitropolia Moldovei” – Trebuie sa avem o singura Mitropolie – a Basarabiei, subordonata canonic Patriarhiei Romane. Pentru ca avem o singura natiune – romana.

 

3. „Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Rusia si CSI” – am depus si s-a discutat in Parlament iesirea din CSI”. Nici Fractiunile democratice nu s-au aratat dispuse s avoteze pentru iesirea din CSI.

 

4.„Atitudinea fata de relatiile R.Moldova cu Romania” – PNL a propus Uniunea Interstatala Romania–Republica Moldova, ca etapa pentru aderarea R.Moldova la NATO si UE, criticata, din pacate, si de unele partide de dreapta.

 

5. „Atitudinea fata de intrarea R.Moldova in NATO” – am pledat constant pentru a fi alaturi de Romania, cu Ucraina si Georgia, in sistemul de securitate nord-atlantic. Vad ca unii oponenti crestin-democrati se fac a nu intelege mesajul nostru, inselind opinia publica.

 

6.„Atitudinea fata de integrarea R.Moldova in UE” – nu doar am pledat constant, dar am si propus o Comisie nationala pe modelul Declaratiei din 1995 de la Snagov, Romania, pentru a pregati R.Moldova, prin reforme, pentru UE. Comunistii si aliatii lor de dreapta fac doar demagogie.

 

7.„Atitudinea fata de adoptarea urgenta a Legii lustratiei” – am pregatit materiale si am solicitat suportul societatii civile pentru discutii si elaborarea unei legi optime si aplicabile, exista un grup de deputati gata sa participe la pregatire. Plus interpelarile la SIS, inclusiv legat de Lista Sandrovschi, fabricata in laboratoare crestin-democrate.

 

8. „Atitudinea fata de organizarea procesului comunismului” – am depus, acum doi ani, un grup de deputati, un proiect de hotarire pentru condamnarea crimelor comunismului, conform Recomandarii Consiliului Europei. Am cerut, repetat, discutarea documentului in Parlament, dar nu se include pe ordinea de zi. Desi noi, poporul roman, am fost supusi unui Holocaust antiromanesc, genocid prin foamete organizata, deportari, gropi de var, canibalism etc.

 

9.„Atitudinea fata de actul de la 4 aprilie 2005” – am declarat, repetat, ca e o crima ce s-a facut la 4 aprilie. Cel mai periculos e ca cei ce au votat atunci sint azi foarte anticomunisti. Slava Domnului! Ma tem, insa, ca tot ei vor reedita actul de tradare rusinoasa de la 4 aprilie.

 

10.„Atitudinea fata de actualul regim comunist condus de Voronin”. Comunistii au fost invinsi partial in localele 2007, insa vor sa obtina cu orice pret victoria in 2009. In general, Partidul Comunistilor este ilegal in Moldova, nici pina azi nu a fost publicata hotarirea de repunere a sa in legalitate. Este inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei, insa nici Ministerul, nici Procuratura nu o recunosc in raspunsurile la interpelari. Viitorul Parlament trebuie sa scoata in afara legii Partidul Comunistilor. Am cerut in Parlament demisia lui Voronin, controlul sanatatii sale mintale, verificarea legalitatii averilor Familiei Voronin, initierea colectiva a impeachmentului capului mafiei de stat si al clanului criminal antinational. Care vrea sa ne lipseasca de identitate, de neam si tara, de viitor romanesc si european. Basarabia este un pamint cazut si din istorie, si din geografie, si depinde doar de noi sa o readucem ca teritoriu romanesc in Europa, sa intram in sistemul de securitate NATO, care ne va salva ca natiune romana.

 

Jos comunismul si aliatii lor!

 

Loading Facebook Comments ...

77 Comments

Add a Comment
  1. Pentru Jay

    S-ar putea sa ai dreptate cu aceasta capcana. In general, nu prea inteleg manifestarile de fanatism, dar, ma rog, Hasan nu ma ataca pe mine, dar arata ca nu se stapineste, ca este slab, pentru ca nu se poate depasi. Dar aveti dreptate ca nu trebuie s acad in capcana.

    Acum la concret. Nu stiu ce scopuri are, dar noi la alegeri, se pare, ca vom participa poate chiar de unii singuri, dar nu sa-i jucam pe nervi lui Hasan, ci sa ne aducem mesajul intr-o societate aflata sub dictatura.

    Sa-l ridice in slavi si pe Chirtoaca si pe cine vrea pina ii va scapa pe jos. Noi avem activitatea de care sintem mindri si curajul sa spunem ce credem. In asta e puterea noastra. Noi nici nu ne apropiem de nimeni, nici nu ne indepartam. De cersit nu cersim nimic, iar de negociat – cine vrea, gaseste caile, cine nu – Dumnezeu sa-l lumineze. Acum aud si eu ca unii spun ca e ca si decisa aderarea PNL la PLDM. Eu asa ceva nu stiu, nu am auzit, nu am vazut si sint, probabil, testari de tarie a nervilor. Regret.

  2. Pentru Ruty

    Sa stiti ca aveti dreptate. PL, PNL, AMN, MAE, PE trebuie sa formeze un singur partid. Eu nu pretind la presedinte. Dar pentru asta trebuie sa discute cei infumurati, care nu vor inca. PNL nu face parte din infumurati si a rasparticipat la fuzionari. Sa o demonstreze si altii.

  3. Pentru socolenco

    “Nu cred ca avem nevoie de trei partide liberale si nici de trei partide social-democrate.”

    Nu pot spune ca nu are dreptate si Ruty, si socolenco. Pe de o parte, in Moldova partidele sint dupa societate. Clasic, e bine sa fie putine partide si spre asta se va merge. Dar realitatea poate fi cum spune socolenco. Eu am expus pozitia raspunzindu-i lui Ruty si aici nu repet. Preocuparea lui Ruty este sa nu se dea, prin redistribuire, voturi comunistilor si aici este o treaba serioasa. Dar de asta trebuie sa aiba grija toate partidele, nu doar PNL. Daca noi chiar si am lua 2-3 la suta, plus unul ca redistribuire, virtual – e mai bine sa le redistribuim sau sa mergem pe o lista sa aducem aceste voturi, doi-trei deputati PNL, apoi, dupa alegeri, sa facem o fuziune larga? De ce nu si aceasta varianta?

  4. Pentru socolenco

    In privinta celor 40 d emandate banuite ca le va lua PCRM, precum spune Botan, cred si eu ca este exagerat. Dar poate ca e un tertip – sa mai dea din coate Opozitia cind vede ca victoria nu e chiar in buzunarul ei…

  5. Pentru 001

    Foarte interesanta analiza si argumentata. Chiar ma bucur ca unii vizitatori scriu atit de mult si condensat. daca nu eram la Krynica, raspundeam mai amnuntit. Dar revin.

  6. Dnei Pavlicenco,
    Din cite stiu fuziunea si cu PL si PLD e compromisa nu din pricina arogantei ci din cauza Dvs. personal. Cel putin asa am auzit si de la unii, si de la altii. PNL – da. Pavlicenco – nu. Si ar trebui sa va ginditi personal de ce acest nu. Poate faceti o autoanalizare mai pertinenta si nu faceti din intregul partid prizonierul intereselor personale. E clar. Doriti ca acel 1 % al PNL sa aduca un deputat. Si asta e bine. Trebuie sa mai spuneti ca acest deputat vreti sa fiti personal Dvs. si nu altcineva din partid. Nu zic ca nu meritati, dar e exact cazul cind interesul personal primeaza contra celui national…

  7. D-na Pavlicenco, ma bucur ca ati inteles lucrul de care v-am avertizat..din ceea ce observ, acest domn Hasan continua pe aceeasi linie..

    Legat de d-l Chirtoaca, eu inca mai cred ca ati face o echipa buna cu dinsul..si consider ca va veni si ziua cind dinsul va fi in fruntea PL-ului si veti avea un partener real cu care sa discutati. Inca o data: nu cadeti in capcana pe care v-o intind unii si altii, de a prinde vrajmasie fata de acest om, care pe mine personal nu m-a dezamagit inca cu nimic. Asa cum si in dvs am incredere maxima.

    Legat de AMN..din partea mea (si nu numai) persista suspiciuni de inclinatii a d-lui Urechean spre nostalgii sovietice, si orientare spre est. Consider ca nu poate fi inclus in vreo viitoare alianta, ar pune numai bete in roate. La fel cu PDLM..inca nu prezinta incredere..in afara de declaratii pompoase, tare ma tem ca va avea acelasi parcurs cu PPCD-ul. Sa dea Dumnezeu sa nu am dreptate..

    D-l Hasan..ar trebui sa nu va mai luati dupa ceea ce auziti, ci dupa ceea ce cunoasteti concret. Un om il poti cunoaste si dupa felul in care se exprima. D-na Pavlicenco imi pare un om destul de flexibil..nu am observat nici urma de aroganta vreodata la dinsa. Ar trebui sa lasati prejudecatile la o parte..sau indicatiile primite. Pentru mine este clar ca sinteti aici numai pentru a semana ura si vrajba vis-a-vis de PL, din partea d-nei deputat..si probabil si a noastra. Nu o sa va reuseasca.

  8. si legat de aroganta..ati observat probabil declaratia recenta a lui Urechean, in care spunea ca pe el nu-l intereseaza aliantele decit in masura in care celelalte partide vor fi dispuse sa fuzioneze, sa fie absorbite de AMN..si dinsul sa fie liderul..mai aroganta de atit, se poate? De Ghimpu deja am auzit de atitea ori ca nu se poate discuta cu el..in afara de PNL, nu am vazut nici un alt partid – din pacate – care sa vina sa cheme public la o alianta electorala, de pe picior de egalitate cu ceilalti parteneri, cu obiective clare dupa alegeri.

  9. Eu seman vrajba, Jay ? Intre cine ? Faptul ca spui lucrurilor pe nume, ca incerci sa le analizezi, sa pui intrebari incomode dar necesare, dupa tine inseamna a face vrajba ? Atunci la ce mai exista acest blog? De ce sa nu faceti asa cum a facut Urechean cu Unimedia, la face-to-face. A blocat accesul si-si pune singur intrebarile. Cred ca asa a fost intelegerea. Liderul national trebuie sa arate bine. E RIDICOL!!! SI MI-E GREATA !!! Iar referitor la Dna Pavlicenco, vreau sa te linistesc. Desi nu o cunosc personal sint departe de a crede toate lucrurile care se spun despre ea. Ca si despre altii. Si apropo, desi nu-mi place tonalitatea ei apreciez faptul ca raspunde la toate mesajele, chiar daca raspunsurile sint mai mult pertinente si emotionale si ca are curajul de a face acest lucru. Sint sigur ca alti lideri cu bloguri si-au angajat cu bani grei tinerei care sa raspunda si sa-i faca sa para inteligenti.

  10. Hasa, am mai spus: intrebarile incomode si spusul lucrurilor pe nume sint ok, si normale, cita vreme iti respecti pe cel caruia i le spui. Da-mi voie sa remarc ca a trimite pe cineva acasa, spunindu-i sa paraseasca scena politica, numai respect nu este. Poti sugera strategii alternative, poti spune „puteti face mai multe in directia aceea”, dar nu sa dai tu „sfaturi” de trimis acasa..cred ca iti dai seama ce ridicol suna. Asta numai Voronin isi permite sa faca, sa se considere deasupra tuturor, numai el stie ce ar trebui ceilalti sa faca. Si presupun ca te consideri mai presus de nivelul sau mental si intelectual. Totul se face cu o doza de respect si buna crestere. Spui ce ai de spus, dar nu cu „indicatii pretioase” gen „dispari de pe scena politica, lasa pe altii”..deocamdata nu esti in masura sa dai asa sfaturi.

    Pentru informare, de pe 15 septembrie vei putea pune intrebari face2face pe Unimedia d-nei Pavlicenco. Si oricit imi displace d-l Urechean, trebuie sa iti spun ca nu-i nici un cont blocat pe Unimedia..eu insumi i-am pus o intrebare la rubrica respectiva..sa vedem daca va raspunde la ea, la finalul acestei saptamini, cind se preconizeaza ca va face acest lucru.

  11. Hasan,
    de ce iti place sa vezi cu ochii si mintea altuia si nu cu a ta?Are dreptate Jai:”Pentru informare, de pe 15 septembrie vei putea pune intrebari face2face pe Unimedia d-nei Pavlicenco.”
    Pentru a o cunoaste mai bine pe D.Pavlicenco si pentru ati face tu o parere, nu sa o aduni de pe undeva,de pe la cineva.

  12. Pentru Jai
    Jai , nu stiu cine sunteti , dar imi place replica spusa lui Nasan. Cum sa fii atit de ….necioplit? Daca Pavlicenco , care este o luptatoare trebuie sa plece acasa , atunci eu chiar nu stiu o persoana mai recomandata pentru lupta politica , care ar apropia prabusirea raului pe acest pamint .Hasan are el cava de spus si nu poate.Ar fi bine sa ne spuna pe cine vede dinsul mai bun ca Pavlicenco .Am putea sa ne ghindim si noi asupra numelui si prestatia acelui om.Poate si stie, dar numai nu mai bun.Poate doar tot bun si impreuna cu Pavlicenco ar fi doi si puterea ar creste.Poate si altii mai stiu persoane demne?! Eu rog pe toti sa-si expuna ppunctul de vedere asupra candidatilor , pe care ar dori sa ii vada in parlament.Fara ocolisuru.Sa vedem si noi cine este dorit de oameni?

  13. Pentru Socolenco si Jai .
    Am citit cu atentie toate interventiile de pe acest blog.M-am informat din diferite surse si am inteles mai multe lucruri:
    – Pavlicenco este ” un pericol” pentru cei slabi, dinsii ramin in umbra unui pai ;
    -daca s-ar uni PNL /cu Pavlicenco/ si PL /cu Chirtoaca ,chiar daca acolo ar fi in echipa de conducere si Ghimpu, care e mai „ambitios ” avind si lipsa cu desavirsire a experientei in managementul politic ,/ , atuci nu incape indoiala : Pe esichierul liberal restul au sfeclit-o.Cu toate fanfaronadele lui Filat.
    Ramine cu buza inflata si AMN cu Urechean /tinind cont de fosilele cu adevarat nu numai dupa virsta , dar si urmele grele pe care nu le pot spala nici ploile torentiale , care sunt corupti, au fost cu adevarat la putere axecutiva si legislativa in perioada de 30-40 de ani la rind si nu au lasat nimic un urma decit prosperitate proprie, imbogatire, dar nu cred ca a scris careva din ei personal proiecte de legi, Hotariri …s.a.Ei intotdeauna au avut nevoie de pisari, operatori s.a/.
    -Filat nu este o persoana huiduita pe nedrept, daca se mindreste ca este „curat si bogat” , pretinde sa conduca Tara sa uite de” tainele comerciale ” si sa impartaseasca amanuntit ce fel de afaceri excelente a stiut sa faca pe curat , fara a trisa legislatia in vigoare in perioada.Poate este o lectie pentru noi toti si ne invatam de la el , care a fost si este la putere, dar noi care nu suntem ,sa ne imbogatim si noi ca el .Ca doar nu puterea de a distribui ce nu-ti apartine, trebuie sa te faca prosper , dar munca, si atunci nu ai ce ascunde.Mai ales afacerile din trecut , care nu mai sunt actuale si nu exista temerea concurentiala. Mai apoi acest Filat nu inspira nicio incredere de corectitudine.Are experienta , desigur, ca doar fara ea nu-i reuseau matrapazlicurile care sunt descrise pe tone de hirtie.Deocamdata nu am auzit sa radieze curaj sa il invite pe Rosca in judecata sau pe „Domnul Guvern”, care l-a lipsit de cladirea in centrul orasului. Nu cred ca directia , la care viseaza , ne-ar convine noua , care ne dorim libertatea si democratia in adevaratul sens al cuvintului;
    -Cred, ca Pavlicenco ar fi super pentru Filat ca si forta de munca, dar vedeti cum spune Hasan „PNL-da, Pavlicenco-nu!” Sigur Pavlicenco – NU! Pavlicenco da la moaca , daca cineva din jurul ei este ciubucar , hot, corupt .Asa spun multi.Stiu , ca alaturi de ea pot sta dar nu sunt linistiti cei ” cu musca pe caciula”. Nici lenesii si chiulangiii.
    -Cred , ca si PCRM intelege pericolul , care urmeaza pentru ei in cazul unirii PL si PNL.Moarte sigura , chiar daca nu imediata, dar sigura -DA!
    -Deacea multi v-or face zizanie ca nu cumva sa se uneasca aceste doua partide liberale, care este foarte clar , ca nu v-or trada poporul bastinas, chiar daca v-or avea intre ei unele disensiuni de cominicare, le v-or depasi.Am inteles , ca PNL are membri de valoare, cu experienta si care poseda tacticile de a conlucra cu oamenii asa cum sunt ei . Nu am auzit ca in PL si PNL sa fie oameni cu „trena” mafiota, de slugarnici ai sefilor corupti si darnici pentru servicii umilitoare.

    In Final: V-a intelege acest lucru Mihai Ghimpu? V-a estima la justa valoare ce pericol si bubuieli au inceput contra PL /direct – contra democratiei si stergerii cu bureta a succesului lui D.Chirtoaca in alegeri si in mod special dezamagirea mimata si artificiala a electoratului/ din partea partidului de guvernamint?
    V-a intelege M.Ghimpul , ca daca v-a mai ramine singur ,fara intarirea rindurilor cu PNL , v-a pierde puterea si v-a dezamagi cu totul electoratul ? Ca nici tineretea lui Dorin Chirtoaca nu-l v-a ajuta , dupa ce v-or fi inlaturati de-facto de la putere? Unii cred , ca i-ar creste „Dividentele” politice , dar eu cred ca mai mult ar creste neincrederea in cadrele acestui partid de a folosi puterea incredintata de alegatori in favoarea alegatorului.Cum dracu? Sa fii instaurat la putere prin vot si sa nu fii sustinut de votanti , chind zi de zi te distruge oponentul politic , de la care ai luat puterea?Unde este iscusinta de a nu permite unui Musuc , care te ia la „bani mici” ca un mare sef? Mare spaima , Mihai „o sa-l manince cu tot cu Pantaloni”
    Nu as scri aceste elemente , daca as fi indiferenta de ce se intimpla, dar eu l-am votat pe Chirtoaca si ma apuca damblaua , chind vad cum se epuizeaza rabdarea mea si speranta , care nu mai tine ….
    Sa fie siguri si pun pariu , ca daca PL si PNL /cu Pavlicenco/ nu se unesc in perioada apropiata , pina la alegeri se v-or schimba spre rau lucrurile si v-or regreta cu intirziere eroarea grava.
    PNL / daca vede lucrurile la fel ca mine/ ar trebui sfie mai agresiv/ in bunul sens al cuvintului si sa insiste la discutie cu PL. Rezultatul conteaza, nu calea, pe care s-a mers.
    Sa speram , ca nu se v-or lasa pacaliti de oponentii politici….Hasan. Marele Ochi, Femeea Verde , Stalin-us si tot felul de intriganti . Punct.

  14. 001, apreciez efortul tau si faptul ca nu esti indiferenta. Si eu ma gindeam zilele astea ca o mare problema pentru alegatori este existenta pe scena politica a partidelor false, asa cum exista firme false folosite pentru afaceri dubioase, tot asa cred ca exista si partide care sunt folosite de alte partide pentru a aduna mai multe procente. Si iata ma gindeam si eu la PL si PNL, pentru ca unul se da ca partidul cel adevarat, adica PL, iar pe PNL il considera cel fals. Poate ca are si motive sa considere asa sau poate ca sunt si evidente atita timp cit in fruntea partidului PNL sunt persoane care inca sunt considerate nomenclaturiste asa cum este de ex. Taranu. Daca PNL ar iesi cu o echipa tinara, asa cum face si PL, daca PNL va tine toate acele persoane care impiedica PL sa se apropie de PNL, atunci poate ca intr-o zi aceste doua partide ar fuziona. Insa atita timp cit in PNL inca mai sunt oameni care nu plac la PL, atunci fuzionare intre ele nu mai este. Si apoi nici timp nu mai este: unica sansa este ca PNL sa fie absorbit de PL fara a schimba cumva programul PL, ceea ce iarasi ar stirni careva nemultumiri la pnl-isti, stiut fiind si proiectul de uniune interstatala.
    Mare mi-a fost mirarea cind am vazut ca PNL din Romania are acelasi semn ca si PNL din Moldova. Insa ma simt intrigat ca PNL din Romania are un acord cu AMN, cu toate ca nu merg lucruri, asa spunea d-a Pavlicenco. Deci lucrurile sunt un pic mai incurcate, dar poate pina la alegeri ceva se va hotari, ceva se va consolida.

  15. Pentru 001

    Raspunzind amplei postari despre PL si PNL, am vrut, intr-adevar, sa subliniez aspectul ochiului atoatevazator al securitatii, care, cred eu, este foarte preocupata sa nu se intimple un dialog al liberalilor. Aici cred ca aveti dreptate. Oricum, noi muncim sa fim gata de orice evolutii in Moldova. Nu mai este Opozitia corupta asa cum spune Rosca, cel care nu gaseste acest fenomen in rindul comunistilor sau al aliatilor lor. In 1999 Lucinschi si ai sai au pus structurile pe Diacov, pe Matei, iata ca acum Diacov este total in afara preocuparilor PPCD. De ce oare? Daca a fost atit de corupt Sturza, Filat s.a., oare Diacov nu stia si a stat la o parte ca si presedinte de partid si de Parlament? Eu nu spun ca are ceva Diacov acum sau dupa 2001, dar atunci tot PPCD „scotea in vileag” „miinile murdare” ale familiei Diacov. Adica – deducem – PCRM-PPCD si PD/PSD se pregatesc de guvernare, iar intre liberali exista Nasani-Hasani care fac zizanii.

  16. Nu e chiar asa. Diacov a fost criticat de Rosca recent la Euro TV pentru faptul ca are diviziuni diferite in partid fata de Nantoi si Serebreanu, in problema Georgiei. Am vazut asta scris si in Flux, de vineri.

  17. Da, Ruty. Diakov a fost criticat foarte dur de Rosca, numai ca asta nu mai conteaza. De altfel pe cine critica Rosca e ca si cum ar fi laudat. Una din cauzele succesului relativ al lui Urecheanu a fost faptul ca Voronin l-a desemnat adversar principal. Alegatorul a simtit acest lucru intuitiv. Acuma Urechean e in declin pentru ca adversarul Nr 1 al comunistilor e Chirtoaca si toti cei care bat in Chirtoaca – Voronin, Filat, Rosca, Pavlicenco – sint asociati cu regimul sau cu institutiile speciale ale acestuia. Cu cit il vor critica mai mult – cu atit mai rau pentru ei si mai bine pe Chirtoaca. I-ar face mai rau daca l-ar vorbi de bine. Imaginati-va ca Voronin ori Rosca iese si spune cuvinte bune despre Chirtoaca, atunci evident ca multi si-ar pune semne de intrebare cum a fost si cu acel interviu in care Voronin a vorbit de bine de Diacov, stirnind nedumerire in rindul unor membri si simpatizanti ai PD.

  18. Pentru Ruty

    Inteleg, referitor la Diacov, dar spuneam de coruptie, nu de pozitii diferite intr-o problema sau alta. Pt ca pe timpul ADR Diacov era una dintre principalele tinte ale coalitiei Lucinschi-PPCD-comunisti.

  19. „Una din cauzele succesului relativ al lui Urecheanu a fost faptul ca Voronin l-a desemnat adversar principal.”

    Iata ca multi il cam critica pe Hasan, si poate in unele cazuri au si temei s-o faca, dar iata in acest caz eu cred ca trebuie sa-l apreciem pentru opinia de mai sus. Sunt absolut de acord ca succesul lui Urecheanu in 2005 s-a datorat anume faptului ca a fost desemnat, ori s-a proclamat si singur, ca unicul adversar a lui Voronin. Insa asta este metoda deja invechita, manipulatorie, si de asta pentru ca in 2009 sa cistige fortele democrate trebuiesc alte metode, alte surse. Un lider nou, asa cum este Dorin Chirtoaca va fi acel nucleu care va atrage in mod natural mai mult electorat ceea ce si va duce mai usor la o victorie. Si nu ca as face acuma publicitate ieftina, dar iata chiar si unii experti sunt mirati ca in pofida unor stingacii, cum le numesc ei in primarie, el in sondaje isi mentine un rating destul de inalt.

    Imi amintesc si de alegerile prezidentiale din Rusia cind a fost ales pentru prima data Putin: pai iata, poate ca au fost acolo si alte momente care au fost in favoarea lui asa cum a fost interimatul ca presedinte, dar oricum masele au fost pur si simplu cucerite de tinarul energic de pe atunci. Pentru ca iata abia acum poate si el sa vorbeasca asa relaxat, dar amintitiva cum vorbea el la inceput… 🙂 Insa Dorin, chiar de mai spun unii ca este arogant, vorbeste chiar si acum destul de convingator. Puteti sa vedeti si felul in care s-a prezentat in Cabinetul din Umbra de pe jurnal.tv

  20. Pentru Hasan

    S-ar putea sa fie asa, ca i se adauga lui Chirtoaca rating atunci cind este criticat. Pe acest blog am scris suficient ce trebuia – in opinia mea – sa faca PL lin CMC. Nu am vazut sa fie publicat ceva pe undeva despre aceasta de pe blogul meu. In alt caz – eu unde l-am criticat? De ce trebuie sa pui numele de familie in rind – Voronin, Rosca, Filat, Pavlicenco? Pentru ca esti rautacios si nu ai discernamint in a vedea obiectiv – cine critica si cine nu critica, ci spune ce ar trebui facut – insa numai pe blog. Repet – PL a fost partidul care a criticat Uniunea Interstatala RM-Romania, folosind din plin paginile Flux-ului si EUTV. De ce? Ce a insemnat aceasta? Acum prietenia cu PPCD s-a terminat si e pacat d elipsa de perspicacitate a lui Ghimpu ca a facut acel pas contra noastra. L-a folosit Rosca si l-a aruncat. Iar lui Ghimpu i s-a parut ca atunci cind Rosca i-a dat textul pe care el l-a semnat cu numele lui l-a si trecut in rindul marilor politicieni incotro tinde de peste un deceniu…

  21. Ghimpu nu e un tip foarte instruit, de acord. Nu se compara cu Matei, Mindicanu, Serebrian, Rosca si nici chiar cu Dvs. Dar asta nu e cel mai important in politica. In politica e important curajul, perspicacitatea si…tupeul. El are de toate din plin. E si un om muncitor nu un tip comod ca unii din cei pe care i-am mentionat mai sus. Si cred ca pina la urma prezenta lui alaturi de Chirtoaca are si parti pozitive. E punctul de sprijin care nu-l lase sa cada in plasele intinse cu abilitate de sarlatanii politicii moldovenesti, care ar vrea sa profite din plin de extraordinara lui imagine si forta de tractiune electorala.

  22. Pentru Hasan

    Nu cred ca in politica nu am manifestat eu in acesti ani curaj si perspicacitate. De tupeu nu pot si nici nu vreau sa ma laud. Nici eu nu sint comoda, fapt care a condus la atitudinea respectiva a unor barbati. Dar mie nu mi-ar sta sa fiu incomoda, uita-te ca lui Ghimpu ii sta!

    Prezenta lui Ghimpu alaturi de Chirtoaca trebuie sa fie delicata, nevizibila si neagasanta pentru nimeni. Nu e bine sa ajunga democratii sa spuna „deja mai bine cu (virgula) comunistii – ca poti lupta deschis contra lor, decit cu Ghimpu, care parca e de-al nostru, dar uita-te cum se poarta cu toti”. Insa de la „ai nostri” ar trebui sa ne asteptam la un alt comportament, nu?

    Si, revenind la perspicatitate si munca. Calculatoarele mele sint pline de interpelari, documente, declaratii etc. Timp nu am sa le plasez, sistematizez, ca nu le-am facut sa ma laud cu ele, ci pentru ca muncesc cinstit si nu arunc nici o petitie la cos. Chiar in clipa asta imi copiez dintr-un e-mail o gramada de materiale care insotesc o petitie mare. Muncesc pentru ca e nevoie sa le fac, pt ca sint sesizata de oameni si nu sint indiferenta.

    Legat de perspicacitate – un singur exemplu. In documentul semnat de reprezentanti ai societatii civile privind agresiunea Rusiei contra Georgiei, care este amplu, exista un punct legat de Conventia de pace din 1992, care trebuie anulata. Eu am depus acest document si Memorandumul ruso-moldovenesc despre transnistria din 1997 acum doi ani in Parlament si nu au fost scoase in plenul Parlamentului. Despre necesitatea alierii Moldovei la politica externa comunitara, a balticilor, care in tensiunea ruso-georgiana sint d epartea Tbilisi, am scris declaratii, am facut interpalaeri, chiar si Nino Burgeanaze a spus numele meu cind a fost la un GUAM la Chisinau si a intrebat de ce Puterea nu accepta sa faca Moldova un document comun de sprijin pentru Georgia, asa cum a spus Pavlicenco? Sau iesirea din CSI, a doua initiativa care e semnata si de mine (prima am facut-o cu Cosarciuc) si care acum ar trebui examinata, ca au trecut sase luni dupa supunerea primei examinarii. Asemenea exemple am o sumedenie.

  23. 1. Ati vrut sa spuneti nu Conventie de pace, ci Acordul de incetare a focului din 1992, nu ?

    2. Cu iesirea din CSI. Credeti ca mai e de actualitate aceasta tema si va avea suficienti sustinatori in Parlament sau doar vreti sa gasiti prilejul sa faceti un mic carnaval in aceasta ultima sesiune din istoria deputatiei Dvs. ? Eu unul cred ca ar fi mai judicios sa convocati o masa rotunda a liderilor partidelor national-democrate si sa semnati o declaratie comuna referitor la CSI dupa evenimentele din Georgia. Ar avea alt imapct si nu ar da senzatia ca faceti din tema asta o speculatie ieftina, o terfelire si banalizare a unei teme importante.

  24. Pentru Hasan

    Documentul a fost tradus de mine in 1992 si este publicat intr-o carte foarte voluminoasa, cu o gramada de documente. inainte de a face initiativa legislativa am cautat oficial documentul peste tot – la Ministerul de externe, la Ministerul reintegrarii, la Presedintie. Toti au spus ca nu-l au pastrat ca document in arhiva, oficial. Deci, e luat din carte unde e publicat asa cum a fost semnat, eu am mers ca reporter cu delegatia oficiala la Moscova, fiind prim-adjunct al agentiei nationale Moldova-pres atunci cind a fost semnat si l-am tradus la agentie, apoi l-am redactat cu reprezentanti de la Presedintie in avion. Deci, documentul se numeste „Conventia cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana” si este plasat integral pe blogul meu.

    Referitor la CSI. Este o rusine pentru partidele nationale, mai ales pentru cele care l-au sprijinit pe Saakasvili, sa nu fie alaturi de Georgia privind iesirea din CSI.

    Conducerea IPP mi-a cerut o discutie pe marginea documentului semnat urmare a unui for al lor cu Asociatia de politica externa. Printre punctele pe care vreau sa le propun – ca asta mi se slicita – exista instituirea unei mese rotunde pentru a discuta toata situatia legata de posibila ofensiva diplomatica negativa a Moscovei-Tiraspol in problema nistreana, printre puncte se numara si iesirea din CSI. Sa se vada si la noi cine si ce impartaseste, dar sa vada si Vestul ca nu toti depind de bani rusesti.

  25. IPP e vestul ? Da eu credeam ca un institut de pe linga presedintia RM…

  26. Pentru Hasan

    Ce are IPP cu Vestul? Are bani de acolo.

    Eu spuneam, insa, de altceva – ca daca partidele nationale vor face un document comun, va vedea si Vestul ce scrie in el, ca doar documentele semnate de IPP si de Asociatia de politica externa sint si ele date publicitatii. Dar mai ales niste documente comune ale unor partide. Nu inteleg deloc intrebarile deplasate.

  27. Nu le intelegeti pentru ca ati obosit, doamna Pavlicenco. E o ora asa de tirzie. Iar eu miine am prelegeri incepind cu 08.30. Dvs va e bine. Aveti o vacanta lunga ca pentru elevii de la clasele primare a scolilor speciale. Dar lumea mai si lucreaza. Oricum, va doresc noapte buna si… pe curind.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *