26 de deputati au semnat, pina acum, initiativa de modificare a art.13 privind denumirea limbii, in romana, in Constitutia R.Moldova

In ajunul Zilei Independentei si a Sarbatorii „Limba noastra cea Romana”, postez lista deputatilor semnatari, proiectul de lege si Expunerea de Motive pentru modificarea denumirii limbii de stat in R.Moldova – din “moldoveneasca” in “romana”. Urmeaza sa postam si semnaturile scanate. Vreau sa multumesc, si pe aceasta cale, cunoscutului si neobositului publicist si cercetator-filolog Vlad Pohila, care m-a ajutat la elaborarea textului
Expunerii de motive.

Au semnat, pina acum, aceasta intiativa deputatii:

Pavlicenco Vitalia

Cosarciuc Valeriu

Taranu Anatol

Lipcan Alexandru

Colta Vasile

Ciontoloi Ion

Serebrian Oleg

Klipii Igor

Onceanu Anatol

Plesca Valeriu

Diacov Dumitru

Susarenco Gheorghe

Guma Valeriu

Filat Vlad

Ivanov Dumitru

Buliga Valentina

Tulea Oleg

Grosu Lora

Neagu Ion

Jalba Zoia

Cusnir Valentina

Bujor Leonid

Grozav Vasile

Balan Vasile

Raducan Marcel

Golban Valentina



Proiect

LEGEA REPUBLICII MOLDOVA

pentru modificarea art.13 din Constitutia Republicii Moldova

Parlamentul adopta prezenta lege constitutionala.

Articol unic. – Constitutia Republicii Moldova, adoptata la 29 iulie 1994 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 1994, nr.1), cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:

1.La Articolul 13:

in alineatul (1) cuvintul „moldoveneasca”se substitutie prin cuvintul „romana”.

PRESEDINTELE PARLAMENTULUI

EXPUNERE DE MOTIVE

Dupa adoptarea, in 1994, a Constitutiei Republicii Moldova, au fost formulate obiectii privind consistenta unor articole, cele mai multe vizind art.13 din Legea Fundamentala, ce proclama ca limba oficiala (de stat) „limba moldoveneasca”.

Obiectiile au fost generate de faptul ca in acest articol se contine un neadevar convenabil pentru promotorii ideologiei moldovenismului, ai diferentei lingvistice intre limba romana si inexistenta limba moldoveneasca, drept instrument de deznationalizare si de lichidare continua a constiintei nationale a romanilor din Republica Moldova, care sint populatia bastinasa majoritara, in pofida oricaror rezultate ale recensamintelor, criticate de catre observatorii de la Consiliul Europei pentru modul in care au fost desfasurate la capitolele nationalitate si limba..

.

O lume stie ca noi, bastinasii din R.Moldova, vorbim, la nivelul cotidianului, un grai al limbii romane, dar in invatamint, in cultura, in scris, in comunicarea la un nivel superior celui colocvial – utilizam limba romana. Insusi textul Constitutiei R.Moldova este cea mai elocventa dovada ca limba noastra oficiala (de stat) este romana – in acest text nu exista un cuvint ce nu ar exista in limba romana literara sau in „romana exemplara”, dupa cum spunea lingvistul de notorietate mondiala Eugeniu Coseriu.


Fata cu acest fals din Legea Fundamentala e firesc faptul ca, imediat dupa adoptarea Constitutiei din 1994, s-au emis de mai multe ori opinii privind necesitatea modificarii acestui articol, numerotat, in mod fatal, cu cifra 13,continind un neadevar politizat, si nu un adevar stiintific, al vietii noastre.

Vom cita doar citeva argumente, spre a demonstra care este adevarul stiintific. Prima carte tiparita in Moldova, in 1643, s-a numit Cazania, a Mitropolitului Moldovei Varlaam, avind subtitlul „Carte romaneasca de invatatura”. De altfel, acelasi subtitlu – „Carte romaneasca de invatatura” il avea si primul cod de legi din Moldova – Pravila lui Vasile Lupu, aparuta doi ani mai tirziu decit Cazania, in 1645, tiparita de domnitorul moldovean, al carui monument se mai inalta la Orhei. Dimitrie Cantemir, la inceputul sec. XVII (1719-1722), aflindu-se in Rusia, scria cu toata claritatea, in lucrarea Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor: „Astazi moldovenii, muntenii, valahii transalpini [= ardelenii], misienii [= aromanii din Balcanii slavi], basarabenii si epirotii [=aromanii din Grecia] se numesc pe sine cu un nume cuprinzator, nu vlahi, ci romani”. Primul ziar moldovenesc, editat de Gheorghe Asachi de la 1 iunie 1829, s-a numit Albina romaneasca, avind si un supliment cultural intitulat Alauta romaneasca. Una dintre primele reviste literare de mare prestigiu din Moldova, fondata in 1855, s-a numit Romania literara. Aceste publicatii au aparut cu mult inainte de unirea Principatelor Moldova si Muntenia, in 1859, si, evident, inainte de anul 1862, cind statul a inceput a se numi oficial Romania.

Basarabenii, aflati sub stapinire ruseasca din 1812, au fost lipsiti de dreptul de a folosi in scoli, in biserici si in administratie limba nationala. Concomitent, au fost lipsiti si de dreptul de a-si numi corect limba, regimul de ocupatie rusesc, apoi si cel sovietic au fost interesate sa-i indeparteze la maximum pe romanii basarabeni de ceilalti romani. Privati de aceasta inestimabila valoare spirituala – limba stramoseasca -, numerosi intelectual basarabeni si-au parasit bastina, trecind Prutul, unde nu aveau asemenea probleme. Este vorba de Alexandru Donici, Alecu Russo, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Victor Crasescu, Zamfir Arbore, Constantin Stere si de alte personalitati marcante. Alecu Russo, cel care a depistat balada Miorita, a scris si un tulburator poem numit Cintarea Romaniei, aparut inainte de Unirea Principatelor si de constituirea statului roman modern. Stim ce a spus preotul si poetul Alexe Mateevici, autorul poemului Limba noastra, ale carui cuvinte sunt parte a Imnului de Stat al R. Moldova. In vara anului 1917, inainte de Unirea Basarabiei cu Romania, Alexe Mateevici le explica invatatorilor moldoveni din satele Basarabiei: „Da, sintem moldoveni, fii ai vechii Moldove, insa facem parte din marele popor roman, asezat prin Romania, Transilvania, Bucovina. Fratii nostri din Bucovina, Transilvania, Macedonia isi zic romani. Asa trebuie sa facem si noi. N-avem doua limbi si doua literaturi, ci numai una, aceeasi ca peste Prut”.

Dupa ocuparea Basarabiei de catre URSS, la 28 iunie 1940, in scurt timp au fost interzise, prin violenta, alfabetul latin si glotonimul „limba romana”, cu circulatie fireasca la noi in 22 de ani de aflare in componenta Romaniei, intregite in anul 1918. Abia in anul 1989 s-a putut reveni – fie si partial – la adevar. Istoricele legi din august 1989, pe care nimeni niciodata nu le va putea anula – privind limba de stat si revenirea la grafia latina –, au anticipat suveranitatea si independenta noastra de „imperiul raului”. Aceste legi stipuleaza ca „limba moldoveneasca” este aceeasi cu „limba romana”. Din pacate, cind s-a adoptat Constitutia R.Moldova s-a facut un pas inapoi in raport si cu aceste legi, adoptate, totusi, cind destinul nostru inca se hotara de straini.

Despre denumirea corecta a limbii vorbite in R. Moldova s-a scris si s-a vorbit incredibil de mult, la toate nivelurile – sesiuni, colocvii si congrese stiintifice, declaratii si motiuni semnate de savanti lingvisti de vaza din R.Moldova si Romania, din multe alte tari europene, sugerindu-se autoritatilor de la Chisinau sa modifice art.13 in spiritul adevarului istoric, stiintific, si cum am spus mai spus – al unui incontestabil adevar existential, al vietii. Desconsiderindu-se, intr-un mod oribil, opinia oamenilor de stiinta, se stimuleaza, in problema denumirii limbii, ridicole peroratii propagandistice adinc politizate, in stil sovietic, KGB-ist,sustinute, in special de alogeni care nu au invatat limba romana nici la „nivelulul ei moldovenesc”, la nivelul graiului, al unei cunoasteri elementare sau macar la nivelul limbii moldovenesti, ca limba romana tradusa din limba rusa sau gindita in aceasta limba.

Autoritatile de la Chisinau au ramas pina acum surde si mute la apelurile savantilor probabil si pentru ca fac o legatura nepotrivita intre denumirea limbii si statalitatea R.Moldova, lasind a se intelege ca numele corect al limbii vorbite de populatia bastinasa majoritara din R.Moldova ar pune in pericol aceasta statalitate.

Comunitatea noastra trece prin schimbari calitative. De la 1991 glotonimul limba romana a cistigat teren, fiind utilizat ca unic acceptabil in invatamint, in mass media, in uzul cotidian. Conform datelor oficiale, ale recensamintului populatiei R. Moldova, circa 17 la suta din moldoveni au declarat ca limba lor materna este limba romana. Conform unor date neoficiale, cifra e de circa 45 la suta – in pofida piedicilor, interdictiilor si intimidarilor la care s-au dedat autoritatile de la Chisinau in ceea ce priveste dreptul la identitatea etnica si lingvistica a populatiei bastinase a R.Moldova.

Denumirea unui grai nu poate substitui denumirea limbii. Cei care promoveaza cu indaratnicie politonimul „limba moldoveneasca” in opozitie fata de glotonimul limba romana ii opun pe romanii basarabeni, moldoveni – celorlalti romani si contribuie la perpetuarea unei forme perverse de romanofobie. Promovarea imbinarii „limba moldoveneasca”, conform logicii partizanilor acestui politonim, ar constitui o garantie a existentei moldovenilor ca etnie (distincta de natiunea romana), ceea ce ar garanta, chipurile, cel mai mult recunoasterea si dainuirea statului R.Moldova. Realitatile sugereaza, insa, ca statalitatea R. Moldova e cel mai putin primejduita de faptul ca bastinasii se numesc romani, iar limba si-o numesc romana. Adevaratele pericole vin din cu totul alte parti.

Adeptii politonimului „limba moldoveneasca” accepta, aparent, ideea de comun, de unic privind limba literara romana, literatura romana, cultura, spiritualitatea romaneasca, valabila si pentru R. Moldova. Ei ramin, insa, pe linia unei vigilente delimitari – cu vadit substrat politic –

cind e vorba de intregul romanesc si de partea lui constitutiva, moldoveneasca. Cine, insa ar indrazni sa ne arate pina unde scrie Eminescu „moldoveneste” si de unde scrie romaneste? Sau pina unde pot fi acceptati ca „buni si pentru moldoveni” Nicolae Iorga, Constantin Brancusi, George Enescu, Marie Tanase, Constantin Noica, Nichita Stanescu s.a. si cum pot fi ei ca romani, respinsi, deoarece ar fi „straini bastinasilor” din R. Moldova?

Republica Moldova, prin toate fortele politice, in special parlamentare, a declarat ca are ca obiectiv strategic major pregatirea pentru a adera la Uniunea Europeana. Aici vine, in contextul, initiativei noastre de modificare a Constitutiei, poate cel mai convingator argument pentru marile avantaje pe care ni le ofera accesul nestingherit la limba romana! Este vorba de ACQUIS-ul comunitar – codul care reprezinta codul comunitar, totalitatea de documente legislative vizind activitatea Uniunii Europene, pe care Republica Moldova trebuie sa le preia, traducindu-le.

ACQIS-ul comunitar cuprinde acum peste 83 mii de pagini de diverse documente, numarul acestora crescind anual cu 5 mii de pagini. Pentru a fi tradus, am avea nevoie de citeva decenii si de cheltuieli fantastice pentru intretinerea a citorva zeci sau chiar sute de specialisti in materie. Eforturile traducerii, ca si cheltuielile inerente, pot si trebuie evitate, din simplul motiv ca acest patrimoniu juridic, politic si economic a fost tradus deja la Bucuresti si traducerea documentelor curente se face de catre o echipa de specialisti de inalta calificare. Printre altele, datorita acestei traduceri de anvergura, romana a devenit deja una din cele 20 de limbi oficiale ale UE. Face oare ca la Chisinau „sa fie inventata inca o data roata”, acum – in domeniul ACQUIS-ului comunitar? Conform logicii partizanilor mentinerii articolului 13 din Constitutie – ar face sa se purceada la o munca titanica, dar total absurda, dar si prea costisitoare pentru un stat atit de sarac cum e R.Moldova. Modificarea art.13, alias recunoasterea oficiala a denumirii corecte a limbii noastre, ne-ar oferi dreptul politic si moral de a prelua integral, fara probleme, ACQUIS-ul comunitar, inclusiv ca dovada a dorintei noastre sincere de a intra in Europa renuntind la falsuri propagandistice invechite si fideli unor principii civilizate de conlucrare si de convietuire cu popoarele Vechiului Continent.

In concluzie, modificarea denumirii corecte a limbii oficiale (de stat) a R.Moldova e o necesitate, ce ar pune capat multor probleme ale unui trecut mai indepartat sau mai putin indepartat, probleme ce complica si ne invenineaza existenta, prezentindu-ne in fata lumii ca certati cu adevarul stiintific, cu elementarul bun-simt, cu onestitatea si corectitudinea. Dilema „limba moldoveneasca” – limba romana e una inventata si, ca orice nascocire, trebuie abandonata. Eminescu nu poate avea alternativa, ca sa recurgem la cel mai elocvent exemplu de unitate in timp si spatiu a limbii romane, a spiritualitatii romane in ansamblu. Iata ce a spus in aceasta ordine de idei, in chiar anul cind la Chisinau a fost adoptata Constitutia R.Moldova cu controversatul articol 13, si Eugeniu Coseriu, marele nostru conational, originar din satul Baraboi din partile Riscanilor, adica nativ basarabean, dar roman ca limba si perceptie intelectuala, ajuns cel mai mare lingvist al secolului XX, unul dintre cei mai de seama savanti ai omenirii: „A promova sub orice forma o limba „moldoveneasca” diferita de limba romana este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greseala naiva, ori o frauda stiintifica; din punct de vedere istoric si practic, e o absurditate si o utopie; din punct de vedere politic, e o anulare a identitatii etnice si culturale a unui popor si, deci, un act de genocid etnico-cultural […], un delict nu mai putin grav decit genocidul rasial, chiar daca nu implica eliminarea fizica a vorbitorilor, ci numai anularea identitatii si memoriei lor istorice”.

Vitalia Pavlicenco

Valeriu Cosarciuc

modificarea-art13-proiectul-de-document-paint.jpg

modificarea-art2.jpg

Loading Facebook Comments ...

25 Comments

Add a Comment
  1. dar initiativa asta cand a fost luata?

  2. Numai ce inseamna votul lui Colta…banditul…de nu l-as cunoaste…

  3. doamna Pavlicenco, stiti bine ca subtituirea cuvintului moldoveneasca in romana nu va fi acceptata niciodata de comunisti!!! ei ar putea sa zicem sa accepte cuvintul romana in paranteza, dar nicodata substituirea!!! este o initiativa care va fi sortita esecului, facuta de dragul imaginii!!!!!

  4. Nu sunt comunist, dar e culmea deja ca tot va bagati cu limba

    este specific pentru PNL ca orice cearta sa se termine cam asa : noi vorbim limba romana…. nu am nimic impotriva, personal eu ma bucur sa cunosc cu cit mai multe limbi si sa pot sa ii raspund oricarui om in limba in care sunt intrebat, este la urma urmei un respect fata de interlocutor. Sa schimbam articolul 13 alConstitutiei ?, OK, dar care ar fi sensul ? Le-ar sta mai usor oare sinistratilor din urm calamitatiolor naturale avute loc recent ? Ar scadea nivelul de coruptie in R. Moldova daca s-ar schimba art.13 ? Ar avea la urma urmei populatia tarii un trai mai decent ? Cu schimbarea limbii cam se primeste infelul urmator : Buna ziua Mos Ioane ? La ce Mos Ion spune : Vorbesc romana, schimbam art. 13…… De cite ori privesc interviuri cu liderii PNL, ceia ce nu lipseste niciodata este specularea in jurul limbii vorbite.

  5. Da unde-s PPCD-stii?

  6. pe urechean nu l-ati gasit sau care era faza? 🙂

  7. Dar cîţi sunt necesari ca să fie discutat proiectul în Parlament? Că pentru modificare ştim, e vorba de Constituţie şi trebuie mai mult decît majoritatea simplă, deci nu va fi posibil în această legislatură…

  8. „Nu sunt comunist, dar e culmea deja ca tot va bagati cu limba spune:” iata din cauza asa peronalitati ca tine nici nu vom progresa niciodata … de asta si alte state puternic dezvoltate sunt la nivelul la care sunt … ca la noi in tara mereu se da vina pe vre-o calamitate naturala ceva .. nu are nimica una cu alta omule!

  9. INITIATIVA SE FACE, NU SE IA
    UN LUCRU BUN, DAR DE CE URECHEAN N-A SEMNAT?

  10. dle „Nu sunt comunist, dar e culmea deja ca tot va bagati cu limba spune” eu cred ca dna Pavlicenco are dreptate!

    mai mult, eu cred ca are legatura aceasta schimbare si corectare a legii cu sinistratii de la inundatii !

    deci costurile cu traducerea (ABSOLUT INUTILA) in „limba moldoveneasca” in cadrul organismelor UE pentru Rep.Moldova va costa bugetul Rep. Moldova foarte mult !!!

    si de ce sa nu folositi direct traducerea in limba romana, pentru ca de fapt aceasta este limba pe care o vorbim si noi vest-moldovenii si voi est-moldovenii, si astfel cu banii respectivi sa poata fi directionati catre sinistratii de la inundatii de exemplu.

    deci sunt uimit dle „Nu sunt comunist, dar ” ca in pofida dovezilor istorice, dovezilor stiintifice (care mie imi este deja jena ca trebuie sa vina cineva cu dovezi la un lucru ATAT DE EVIDENT ca „limba moldoveneasca” tot bagata cu forta de comunisti este o dovada de prostie de necrezut!!!) sunteti in continuare reticent in a accepta o actiune normala pentru adevar si normalitate !

  11. Ed din citeva comenatri aici nu inseamna ca „suntem” toti reticenti…Intradevar limba noastra este romana care o vorbesc si moldovenii de la Iasi si Suceva samd.Te asigur ca majoritatea Basarabenilor sunt constienti de ce limba vorbesc si vor si mai mult odata cu UNIREA!Pina atunci trebuie sa luptam sa condamnam Pactul Ribentropp-Molotov si vom avea numai de cistigat!Integrarea in UE si deci UNIREA este viitorul chiar daca asta inseamna sa renuntam si la Transnistria!!!

  12. Pentru StefanRO

    Aceasta este o intiativa legislativa pentru modificarea Constitutiei, dar care inca nu este inregistrata pentru ca inca nu are acele 33-34 de semnaturi necesare pentru demararea procedurii de depunere la Curtea Constitutionala. Cind va avea, daca va avea, o vom inregistra si o vom depune la CC. Iar cu sprijinul populatiei, s-ar putea face presiuni asupra parlamentarilor, ca sa o voteze. Am inceput sa adunam semnaturile din anul 2006, punctul figurind in Platforma electorala a AMN, din care faceau parte atunci national-liberalii, eliminati mai tirziu din AMN pentru toate aceste initiative postate pe blog si care „zac” in sertarele noastre sau in sertarele lui Marian Lupu.

  13. Pentru Ion

    Din informatiile mele, Vasile Colta a cistigat toate procesele intentate contra sa, in special de comunisti. Din cite stiu eu – si dosarul cu tigarile. Dar cind a semnat, Vasile Colta inca nu avuse cazurile la care, din cite inteleg, va referiti. Dupa lege, omul are dreptul sa semneze, nu e privat de acest drept, insa cred ca lista semnatarilor include alte lucruri, mai curioase, decit semnatura lui Colta… Bandit poate fi numit cineva in baza deciziei de judecata, ca doar exista prezumtia nevinovatiei…

  14. Pentru Iulian

    In primul rind, imi pare rau ca nu ati putut aprecia munca depusa in a argumenta toate initiativele. Poate nu stiati – in toate Parlamentele deputatii au consilieri, asistenti. Noi nu avem pe nimeni. Totul facem personal. Pacat ca treceti atit de usor peste asta.

    Noi nu facem initiative numai pentru comunisti, ba chiar deloc pentru ei. Facem pentru oamenii care trebuie sa inteleaga si ca nu toti stau cu miinile pachet si asteapta timpuri mai bune, ci incearca sa le schimbe chiar si sub comunisti. Daca ne vom ocupa doar cu ghicitul in bumbi – ce si cind vor accepta comunistii, nu trebuie sa facem nimic bun. Dar va dau un exemplu – am avuit initiativa de anulare a vizelor pentru cetatenii din statele membre ale UE – doar noi, Rusia si Bielarusi mai aveam aceasta „restanta” politica – si comunistii m-au fortat sa o retrag. Nu am retras-o, au facut ei alta, dar totuna stiu ca au facut-o pentru ca eu i-am fortat prin acea initiativa legislativa. Iata un exemplu si am mai multe de acest fel.

    Astazi, de exemplu, cel mai actual pentru R.Moldova ar fi sa adopte initiativele mele legislative – anularea Conventiei din 1992, in baza careia sint trupe de pace ruse si Comisia Unificata de Control, anularea Memorandumului ruso-moldovenesc din 1997, in baza caruia Tiraspolul are drept la activitate economica independenta externa, iesirea din CSI, apoi aderarea la NATO etc. Nu credeti ca am dreptate? Eu cred ca am.

    In acest fel, vine timpul cind ceva se schimba si imposibilul devine posibil, dar pentru ca viitorul sa se implineasca, prezentul trebuie sa propuna. Asta fac eu.

    Daca era vorba de o imagine ieftina, eu postam aceasta initiativa in anul 2006, dar am postat initiativele abia acum. Eu nu alerg dupa imagine ieftina. Ceea ce postez este rodul unei munci mari, a unei documentari, este un risc si, in definitiv, o munca sisifica, daca, asa cum spuneti, nici nu se stie cind se va realiza. Dar cineva trebuie sa creada ca se va realiza? Ca totuna se va realiza si eu vreau sa fiu mindra ca am incercat asta cind e greu, nu cind e usor.

  15. Pentru Nu sint comunist…

    PNL nu se cearta.

    Totul ce face PNL este postat pe site-ul http://www.pnl.md.

    Initiativa legislativa legata de limba romana nu e doar a PNL, ci a 26 de semnaturi ale deputatilor. Euam scris Expunerea de motive si am adunat/adun semnaturi pe textul initiativei.

    Si eu ma bucur sa cunosc mai multe limbi – cunosc franceza, spaniola, mai putin engleza, rusa si romana. Vreau sa invat macedoneana. Fiica mea cunoaste spaniola, franceza, engleza, germana , rusa, romana ca materna.

    Sensul schimbarii art.13 se regaseste in Expunerea de Motive. va invit sa o citit cu rabdare.

    Problema ce ar avea sinistratii din modificarea Cosntitutiei este complexa. R.Moldova nu are identitate, iar identitatea noastra, a celui de-al doilea stat romanesc, este romaneasca, la fel ca si limba. Limba este cheagul care te face patriot, cetatean, om cu identitate, om cu vointa intelectuala, prin care vei contribui la vointa colectiva, inseamna om si natiune cu viitor.

    Daca mai multi oameni ar fi mindri de statul lor si nu ar fugi de saracia de la noi, ei ar vota altfel si am scapa de prorusi si de antiromani. Iar o parte unita din natiunea romana ar insemna si scaderea nivelului de coruptie, ar insemna un vot pentru fortele proromanesti proeuropene, proreformatoare, ar insemna pregatirea si accederea noastra mai rapida in UE, adica in comunitatea europeana prospera, unde este un alt nivel de trai.

    Multe as putea sa va mai spun, dar cititi, totusi, Expunerea de Motive.

  16. Pentru Alex

    PPCD-istii lipsesc. Lor le place sa iti ceara s avotezi initiativele lor, dar nu semneaza initiativele buhne ale altora. Asta e regula lor. Eu am semnat totul bun ce au propus ei, in toti anii. Acum asta nu o mai fac, pentru ca ii consider farisei. In 2002 reprezentantul PPCD, pe atunci, Sergiu Burca, apoi eliminat din PPCD, a semnat ultimul Apelul de formare a unei Comsiii nationale pentru elaborarea Strategiei si a Conceptiei de pregatire a RM pentru a adera la UE, dupa modelul Declaratiei d ela Snagov, Romania, din anul 1995.

  17. Pentru Adrian

    Pe prima pagina am lasat atunci loc sa semneze Serafim Urechean si Veaceslav Untila. Recent i-am mai dat dlui Urechean un exemplar de documente sa cerceteze si sa se pregateasca sa semneze. Eu inca astept.

  18. Pentru O.Brega

    Pentru a fi depus proiectul de modificare a Constitutiei la Curtea Constitutionala e nevoie de 33-34 semnaturi.

    Cu acesti comunisti cred ca nu poate s amearga, dar semai schimba lumea. Important e sa pui problema, nu sa te arati disperat ca stau satrapii la putere si sa te ascunzi sub laita. Altfel – ce va crede lumea – ca sintem figurantii comunistilor, asa ca alti deputati faimosi? Alte explicatii am dat raspunzind altor postari.

  19. Pentru Shark

    Sint de acord cu replica pe care i-ati dat-o lui „Nu sint comunist….” Asa s eface ca unii tot spun ca nu e timpul, iar altii iti reproseaza de ce taci. Eu nu tac si nu stau cu miinile pachet, chiar daca inteleg si ca, prin acest regim comunist, poti face putine lucruri bune pentru natiunea romana.

  20. Pentru Iuliana

    Nu am inteles remarca privind initiativa legislativa.

    Despre Urechean am spus in alta postare, raspunzind unui vizitator.

  21. Pentru Constantin

    Sint absolut de acord ca fara lichidarea consecintelor Pactului Hiler-Stalin nu vom merge inainte. Aici e toata buba. Daca ar fi asta, nu ar fi nevoie nici de initiativa legislativa de modificare a denumirii limbii in Constitutie.

  22. D-na Pavlicenco

    Credeti ca aceasta initiativa va avea destule semnaturi ca sa poata fi depusa?

  23. Pentru StefanRO

    Lupta pentru a obtine ceva de care esti sigur ca e nevoie e dificila, dar asta nu inseamna sa cedezi.

    daca pe viitor va fi o componenta mai proasta in sensul reprezentarii intereselor nationale ale romanilor in R.Moldova, vom putea compara – am avut in Legislativul 2005-2009 un numar de 26 de deputati semnatari ai initiativei d emodificare a Constitutiei pentru schimbarea denumirii limbii in romana, dar, iata ca in Legislativul 2009-2014 – numai …. 25 sau si mai rau.

    daca am depune acum initiativa, ea ar revenispre examinare altui legislativ, care, poate, va fi un altul, iar faptul depunerii acum ar fi o baza deja construita pentru cei care sa examineze si sa voteze dupa 2009.

    Eu nu cred ca trebuie facut numai ceea ce are sorti de izbinda. Si-apoi – cine da garantii ca nu are sorti de izbinda? Avem vreun Dumnezeu printre noi? Nu. Dar trebuie sa incercam si s aincercam. Comunistii au copii romani, nu va faceti probleme. Si ei sint romani, dar folosesc brandul comunist si limba rusa, orientarea rusa, pentru ca inca le aduc dividende.

  24. D-na Pavlicenco as fi fericit daca proiectul ar fi cel putin supus la vot. Cu parlamentarii care ii are la acest moment Basarabia (care oricum nu sunt mai rai decat majoritatea parlamentarilor nostri din Romania) nu cred ca in actula sesiune se va ajunge. Dar lupta trebuie data oricum. Poate in viitoarea legislatira vor fi votati in majoritate oameni nu politicieni marunti si actuinea se va finaliza. Va doresc succes.

  25. Pentru Bogdan U

    Si eu as fi fericita sa ajungem macar sa depunem initiativa legislativa la Curtea Constitutionala.

    Sint de acord – cu parlamentarii pe care ii are la acest moment Basarabia sansele de vot sint mici.

    Politicienii din Romania ar saluta mult o asemenea votare, dar problema rezida in politicienii din R.Moldova.

    Deputatii din Moldova au urmatoarele reactii – spun despre cei ce nu au semnat, fara sa dau nume: 1. Ca nu e momentul (dar cind oare va fi?) 2. Ca „nu am de ce sa iti fac tie electorat si nu trebuie sa dezbini societatea” – de parca am semnat numai eu, nu 26 in total… 3. Da cine, fa, o sa ti-o voteze – de parca e numai initiativa mea…? 3. Da cui ii mai trebuie si asta?

    Pentru actuala legislatura ar fi bine macar sa o depunem. Este important sa se stie ca exista deputati si cu pozitie, cu onoare, cu risc, fara frica, avind principii si atasati unor valori. Azi sint mai putini, miine vor fi mai multi. daca ar semna deputatii PPCD si ai lui Braghis, vreo doi independenti, inca vreo 4-5 de la AMN, am putea sa o depunem azi, iar sa o examineze Legislativul de dupa 2009.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *