Parerea mea despre vizita-fulger a lui Traian Basescu la Chisinau

Astazi am fost solicitata sa particip la o emisiune de analiza si opinie la DTV, unde am dezbatut, impreuna cu scriitorul Valeriu Matei si cu moderatorul Petru Grozavu, subiectul vizitei Presedintelui Romaniei Traian Basescu la Chisinau.

Am spus ca situatia legata de conflictul ruso-georgian demonstreaza justetea conceptiei privind securitatea la Marea Neagra, promovata de Traian Basescu, sprijinita de mine in cadrul Adunarii Parlamentare NATO, acum doi ani. Conflictul ruso-georgian plaseaza Romania intr-un rol important, ca mesager al NATO si UE, care are menirea sa discute cu liderii GUAM , si nu doar, despre o strategie comuna in fata noilor sfidari si pericole ce pot apare dinspre Est, in conditiile cind Rusia si-a aratat agresivitatea impotriva Georgiei, care a incercat sa-si restabileasca integritatea teritoriala si statala.

Daca pina acum aveai adeseori impresia ca statele mari fac usor abstractie de statele mici, inclusiv de cele din CSI ce doresc sau sint potentiale tari aspirante la libertate, precum Georgia, Ucraina si Moldova (dincolo de diferenta de pozitie dintre conducerea Georgiei, a Ucrainei, pe de o parte, si a R.Moldova, pe de alta), iata ca – dupa confruntarea din Caucaz – Vestul a adoptat o pozitie si o atitudine mai dure fata de Rusia si exista sepranta ca nu va ceda, chiar daca nici Rusia nu da semne sa cedeze. Daca R.Moldova ar fi alaturi de Georgia si Ucraina, avind o zona separatista si fiind amenintata de pericolul ruso-nistrean, ar fi si pentru Vest, si pentru Romania mult mai usor sa pledeze cauza europeana a celui de-al doilea stat romanesc. Probabil ca Traian Basescu a adus un mesaj in acest gen la Chisinau, sugerindu-i lui Voronin ca are de ales acum clar intre Est si Vest. Santajul, reinceput de Rusia cu exportul de vinuri este un avertisment sa nu incerce R.Moldova rabdarea Moscovei prin a se plia pe asteptarile de optiune cruciala ale Occidentului.

Cred ca Traian Basescu facea, totusi, foarte bine daca avea sa gaseasca un scurt timp pentru a se intilni cu presedintii partidelor liberale, proeuropene, proromanesti din R.Moldova, pentru a avea o discutie in etapa care se contureaza dificila pentru evolutiile din Europa de sud-est si din zona Marii Negre si in care si partidele politice din R.Moldova, in special cele care se considera nationale, ar trebui sa aiba si un mesaj mai clar, si atitudini mai coordonate, si pozitii mai inteligibile. Cred ca transparenta si dialogul, depasirea sindromului de a nu supara pe Voronin sint inca aspecte-lipsa in relatiile politice moldo-romane.

Este evident – conflictul din Caucaz a declansat o alta etapa in politica occidentalilor, care vor fi mai directi si mai duri cu Rusia. Riscul asumat de liderul georgian deshide posibilitatea unor optiuni accelerate in spatiul ex-sovietic, din care face parte si R.Moldova, un stat cu o conducere care se declara proeuropeana, dar care doreste o rezolvare a conflictului transnistrean intr-o cheie favorabila Moscovei, dar in detrimentul celui de-al doilea stat romanesc, in detrimentul sistemului de securitate euratlantic. Parerea mea este ca evolutiile din Caucaz sint inceputul sfirsitului comunistilor in Moldova, dar vor demasca si pozitia-esenta unor forte politice ce se tot ascundeau dupa un mesaj echivoc, populist si de moment, in loc sa aiba un mesaj absolut clar, mai exact: trebuie sa iesim din CSI, sa cerem raspicat Rusiei sa-si retraga de urgenta si neconditionat trupele militare si zisele forte de pace, sa ne declaram aspiranti la calitatea de membru NATO si sa ne pregatim accelerat pentru a fi membru al UE – cu ajutorul masiv si indiscutabil al Romaniei. Cine nu va avea acest mesaj va pierde in contextul evolutiilor rapide din triunghiul Georgia-Ucraina-Moldova, plus Rusia si Vestul. Dar va pierde si Republica Moldova, cu toti cei 80 la suta de romani si cu toti alogenii din statul nostru.

Loading Facebook Comments ...

20 Comments

Add a Comment
  1. D-na Pavlicenco:

    Sunt deacord ca nu era rau daca Basescu ar fi discutat si cu partidele din opozitie dar e important sa se inteleaga si din cite stiu lui Chirtoaca i s-a explicat , ca aceasta vizita a lui Basescu nu a fost si nu este o vizita obisnuita de tatonare si de dansuri populare in relatii bilaterale .

    Basescu nu a pornit-o chiar de capul lui prin jurul Marii Negre ,el poarta un mesaj si un mandat atit al UE Cit si AL SUA pentru cei vizati.
    In ce-l priveste pe Voronin era foarte important ca intilnirea sa aiba loc datorita mesajului ( in fapt un soi de ultimatum dat conducerii RM atit de UE cit si de SUA) ,iar Basescu pus in fata eventualitatii istericalelor lui Voronin a preferat sa evite orice varianta in care intilnirea sa nu aiba loc. Dovada este reactia de mielusel a lui Voronin care sper ca a inteles ca RM este in situatia de a alege intre sustinera clara a UE si SUA (si de ce nu a Romaniei) si „sustinerea „ruseasca.Faptul ca si rusii sunt la curent cu misiunea lui Basescu o constituie recentele amenintari
    cu exportul de vinuri.De data asta amenintarea va veni un pic in gol pentru ca Ue se pregateste sa preia socul (e un mizilic).
    Vom vedea foarte curind ce a inteles Voronin ca trebuie sa faca.Termenii,din cite stiu, au fost categorici dar si garantiile pe masura.
    In context general UE si SUA doresc racordarea acestei regiuni Europei
    in special datorita valorii de placa turnanta energetica a Marii Negre.
    Oprirea dezmatului rusesc in fostele republiciale URSS este acum un obiectiv clar asumat si ACCEPTAT de toti membrii UE desi unora li s-a cam strepezit gura dar recentele agresiuni si dispretul aratat de rusi fata de cele mai elementare notiuni de drepturi si libertati ale popoarelor i-au facut si pe cei mai retinuti sa renunte la orice rezerve.
    In RM este foarte important ca opozitia sa-si coordoneze macar actiunile privind optiunile majore ale basarabenilor si sa-l tina pe Voronin intr-o tensiune continua ….

  2. D-na Pavlicenco

    Faptul ca Basescu nu s-a intalnit cu partidele de opozitie, nu are o asa mare insemnatate acum! Un lucru insemnat s-a intamplat! L-ati vazut pe Voronin? Era un mielusel! I s-a pus in bot alegerea, ori UE si NATO, ori Rusia! S-a terminat cu curvasaria! Eu cred ca de acum procesul e ireversibil, iar Bucurestiul va intensifica sprijinul opozitiei basarabene! Sunt semnate si alocate si fondurile europene pentru politica de vecinatate!Sper din tot sufletul sa fiti si dvs in aceste carti…! Rusiii si-au turnat o oala cu rahat in cap, iar dvs politicieniii pro-Romania, UE si NATO sigur trebuie sa profitati de acest moment prielnic! Se vede si faptul ca Romania a castigat „razboiul” cu Chisinaul, si ceea ce e cel mai important lucru, Romania a inceput sa aiba o POLITICA vis-a-vis de Basarabia!

  3. stefanRO !

    Sitmabile! Din toate miscarile lui Basescu cu acest zimbet prostesc pe fata dumita ai facut o concluzie – eu alta!
    Chit de mielusi vi s-a parut Voronin eu nu stiu, eu insa am vazut cum ii zimbea rominul chilug „bravului” nostru soim.
    Rominul a indeplinit intocmai toate conditiile comunistului, a ignorat opozitia si pe cei chitiva huimatici de soare ce scandau cu pancardele linga palat.
    S-a temut „europeanu” nu cumva sa-l deranjeze pa comunist, posibil prin beciurile din Cricova sa-i fi chintat si vre-o rapsodie la urechea lui Voronin?
    Oare nu era mai bine sa viziteze Moldova la sfirsitul turneului, sa-i spuna desteptului nostru parerile altor demnitari, dar sa nu inceapa un astfel de turneu cu betivanii prin beciurile din Cricova.
    Pe el nu-l intereseaza opozitia. rominizmul nostru, greutatile inundatiilor, Chirtoaca cu problemele capitalei (de Pavlicenco nici nu mai speram ca si-a amintit) – dumnealui are misiunea de a face un turneu?
    Iata ca la inceput in beciul de la Cricova.

    Bravo rominule!
    Se vede ca ai cinstit un paharel cu un amic adevarat, ati discutat probleme globale?
    Ai mai vazut vin in viata dumitale d-le…..?

  4. Pentru Stalinus

    1. Nu eu am spus ca e nevoie de vizite de dansuri populare in relatii bilaterale. Dar, am zis ca nu e bine sa se intilneasca doar cu Dorin Chirtoaca, chiar daca e Primar General. Asta supara pe mai multi si, in plus, e nevoie de solidarizarea partii nationale a clasei politice, nu de zizanii si invidii provocate artificial.

    2. Mi s epare ca am spus clar atit in mesajul meu, cit si in prezenta mea in emisiunea DTV ca „Basescu nu a pornit-o chiar de capul lui prin jurul Marii Negre, ca el poarta un mesaj si un mandat atit al UE, cit si al SUA pentru cei vizati.

    3. Si asta am spus – ca Voronin l-a primit pe Basescu datorita mesajului ( in fapt un soi de ultimatum dat conducerii RM atit de UE cit si de SUA). Repet – o intilnire cu mai multi politicieni, daca era cazul, trebuia sa aiba loc daca se decidea ca el sa se intilneasca doar cu „un roman”. In RM sint olecutica mai multi romani.

    4. Am spus, pentru cine a putut intelege, mesajul pentru Voronin era ca e in situatia de a alege intre sustinera clara a UE si SUA si sustinerea ruseasca. Am spus si de recentele amenintari
    cu exportul de vinuri, citez din postarea mea: „Santajul, reinceput de Rusia cu exportul de vinuri, este un avertisment sa nu incerce R.Moldova rabdarea Moscovei prin a se plia pe asteptarile de optiune cruciala ale Occidentului.”

    5. Am spus, repetat, ca in RM este foarte important ca opozitia sa-si coordoneze macar actiunile privind optiunile majore ale basarabenilor si sa-l tina pe Voronin intr-o tensiune continua …. Ba chiar s aceara demisia lui.

    6. Dle Stalinus – sa ma bucur ca spuneti cam asa cum am spus eu sau sa cred ca nu am fost explicita?

    7. Si o intrebare – dar Opozitia noastra este proeuropeana sau nu? este proiesire din CSI sau nu? Este proNATO sau nu? Iar daca nu – de ce nu? Oare nu pentru ca e o Opozitie prorusa mai mult decit pare?

  5. Pentru StefanRO:

    dar de ce ai scos din intreg mesajul meu doar fragmentul ca „Basescu nu s-a intalnit cu partidele de opozitie”?

    Acum vine lucrul cel mai interesant. Eu am spus ca acest conflict ruso-georgian este momentul adevarului nu doar pentru georgieni, ci pentru Occident, pentru comunistii si Opozitia ezitanta din Moldova. Numai noi, PNL, si abia acum, mai recent, PL, am spus mereu lucrurile la care acum s-a ajuns.

    Oare partide ca AMN, PSD, PD, PPCD, PLDM – nu trebuie sa spuna transant – vor cu NATO, ori cu Rusia? Oare nu s-a terminat „curvasaria” si pentru unele din tre aceste partide?

    Am spus la emisiunea recenta de la DTV ca „Romania este astazi favorizata in a promva politicile euratlantice fata de RM”. Iar asta ar trebui s ao faca sa-si depaseasca sindromul etern de „neamestec in treburile R.Moldova”.

  6. Pentru 111

    Ei, nu chiar asa. Eu sint de acord cu comentariile lui StefanRo si Stalinus despre importanta, proiectarea si miza vizitei. Nu stiu daca a fost la Cricova, dar nu cred ca a avut nevoie de asta. Hora in zona noastra abia incepe. Eu cred ca lucrurile pot evolua chiar spre o unire cu Romania, dupa care devenim in mod automat membri ai UE si NATO.

  7. Buna ziua, Doamna Pavliuncenco, sunt un absolvent al Academiei de Studii Economice din R. Moldova as vrea sa imi expun si eu parerea la cele mentionate de DVS. referitor la evenimentele din Caucaz. Nu credeti ca acum cind in Caucaz a avut de suferit o multime de lume si R. Moldova a fost bintuita de inundatii nu este cazul sa va configurati platforma poitica, niciodata nu m-am astepat de la DVS. ca veti fi in stare in asa situatii sa faceti astfel de situatii, practic prin declaratiile DVS indemnati R. Moldova sa intreprinda aceleasi actiuni pe care le-a intreprins Georgia…..inteleg ca anume acum America si Nato cauta „eroi” ai poporului prin tarile CSI (unul din ei a fost si Saakashvili).

  8. am comis o gafa: ca veti fi in stare in asa situatii sa faceti astfel de declaratii *

  9. D-na Pvlicenco: daca o sa va uitati cu un pic de mai multa rabdare o sa vedeti ca nu am scris exact aceleasi lucruri.
    Pot sa va spun ca eu n-am scris nici din banuieli si nici din impresii am scris din ce STIAM, daca observati n-am folosit nici termenul „probabil „nici „sugestii””.
    Ce ati spus dv la canalul acela de televiziune nu stiu ca nu am vazut (dealtfel nici nu stiu ce canal este)

    Inca ceva : nu tot ce scriu eu se refera neaparat la afirmatiile dv ,unele sunt pur si simplu parerile mele.

  10. Stimabile…111

    „ai mai vazut vin in viata dumitale, d-le…”…asta se refera la mine? Si astept precizari la mesajul trimis catre mine, pentru ca eu nu am inteles nimic…mea culpa! bravo rominule..si continuare..mi se adreseaza mie personal? Domnule…111..eu am luat mesajul dvs catre mine ca un mesaj jignitor..poate gresesc..si n-as vrea sa raspund pe acelasi ton pe care l-am inteles eu! Deci ..astept precizari! ca nu sunt in asentimentul fiecaruia..asta nu-i problema! Important e sa se stie faptul ca in politica de nivel inalt trebuie sa-ti respecti adversarul si sa ai grija de prieteni! cand se intalnesc doi presedinti fata in fata este imposibil ca ei sa se jigneasca si sa se trateze cu dispret! Asta e protocolul! declaratii la seminarii si presei se pot face oricand…dar cand esti oaspetele unui presedinte..chiar daca nu-l suporti, trebuie sa-i respecti „casa”! ASTA este regula!

  11. D-le stefanRO!
    Cele expuse mai sus nici intr-un caz nu se refera personal la dumneata.
    Cu ce ocazie pot eu sa te jignesc pe dumneata? N-ai meritat-o!
    Chistia cu betivanii se refera la cei doi „prieteni” ce se „stimeaza reciproc si duc o politica de vecinatate formidabila” – ca intre frati.
    Eu nu m-am referit la chestiile de protocol a intilnirilor de rang inalt, nu ma intereseaza chind si cum trebuie sa se tirseasca oaspetele chilug, pe mine ca romin ma deranjeaza lingusenia lui in fata comunistului, lipsa de verticalitate al unui membru a UE in fata……….

  12. ei..acum am inteles ce te deranjeaza pe dumneata 111!

    Sincer, nici mie nu-mi cade bine sa vad cum e tolerat o caricatura cum e Voronin. Dar din pacate imbecilul asta e inca presedinte, iar de mofturile lui depinde si linistirea relatiilor, ca pana la urma tot romanii de pe ambele maluri ale Prutului sufera, nu un imbecil ca el! Si trebuie sa te duci cu prostul la baut, sa-l mangai pe barbie..sa-i spui ca-i important, etc..ca sa poti obtine consulate la Balti si la Cahul spre exemplu, ca oameniii sa nu mai stea ca niste amarati la cozile pentru vize, sa-si poata rezolva si ei problemele.! De asta si chelul nostru a lasat-o si el mai moale ca nu vezi boul asta de Voronin ce piedici pune? Da noi cu toti aici asteptam alegerile din 2009..poate l-oti da jos pe Voronin asta…

  13. stefanRO !
    Ce poti lua de la un om educat de comunisti?
    Sefu nostru procedeaza asa cum il dece capul.
    Pe unde mai ridem de el, pe unde-l mau scuipam – ce sa-i faci e votat de Norod!
    Mai complicat e cu asta chilug.
    Nu e normal ca el sa danseze in fata lui sefu nostru.
    Cu posibilitatile sale chilugul e dator sa rezolve probleme majore, nu invatatiile sefului de a organiza betii prin beciuri.

  14. Pentru Ghenadie

    Eu nu am inteles unde „mi-am configurat platforma politica”. Poate explicati sa inteleg mai bine.

    Nu inteleg nici ce imi reprosati „de ce as fi in stare in asa situatii, sa faceti astfel de declaratii”, in sensul ca indemn R.Moldova sa intreprinda aceleasi actiuni pe care le-a intreprins Georgia…”

    Eu nu am chemat la arme si razboi pe nimeni, daca vreti sa-mi spuneti unde am spus eu asta, va voi raspunde concret.

    Nu cred ca daca Rusia are dreptul sa-si gaseasca „eroi”, nu ar avea acelasi drept si America, si NATO prin tarile CSI, cum spuneti. sa apara unul mai tare , mai bun si mai credibil decit Saakasvili – care e problema? Si sa faca ceva mai bun decit el. Deci, astept, expunere mai explicita, in caz contrar nu pot polemiza si raspunde concret nimic.

  15. Ei bine nu a fost o chemare directa la arme; imi explicati si mie atunci prin ce fel de mijloace am putea noi solutiona conflictul nistrean daca nu pe cale pasnica (citez : Inca la 15 mai 2006, deputatii Valeriu Cosarciuc si Vitalia Pavlicenco au depus in Parlamentul R.Moldova Proiectul de hotarire privind denuntarea Conventiei cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana). Tin sa mentionez ca cele spuse sunt doar partea unei pareri personale si atit.

  16. Pentru 111

    stefanRO !

    Voronin nu a prea fost votat de „Norod” – ca noi avem mai curind populatie. El nu a dansat in fata lui Voronin, ci s-a comptat ca un presedinte occidental. Aceia nu iau in vedere intotdeauna magariile cuiva, ci se comporta civilizat, ca cei din jur sa vada diferenta.

    Pai, Basescu si rezolva probleme majore, printre care figureaza si contactele cu retrogradul si prorusul Voronin. Intre altele, alti vizitatori ai blogului au comentat si dezvaluit corect acest aspect.

    In privinta betiilor prin beciuri – eu repet – nu cred ca a avut timp pentru asta. Cunoasteti exact ca a fost asa?

  17. Pentru Stalinus

    Nu am spus mai mult decit ca in atitudinea mea fata de rostul si misiunea vizitei lui Basescu sintem de aceeasi parere. Sint un pic sensibila atunci cind eu spun ceva, dupa care altcineva imi explica, parca, dar, de fapt, imi spune exact ceea ce am spus si eu.

    Ce am spus la canalul de televiziune am redat in postarea mea. este un canal pe proiect romanesc, dar nu are iesire deocamdata in cablu, ca nu permite mafia lui Voronin, dar e transmis cumva pe satelit, voi afla mai concret.

    Eu stiu ca nu totul ce se scrie aici e doar pentru cineva personal, fiind vorba inclusiv de mine. Fiecare dintre noi face la fel, tocmai de aceea se impune o corectitudine si o atentie, daca vrem a fim civilizati.

  18. Pentru Ghenadie

    Daca nu a fost o chemare directa la arme, spune-mi, in acest caz, ce ai avut in vedere si de unde ai luat ca eu pledez pentru varianta georgiana de rezolvare a conflictului. Sau ti s-a parut ceva si arunci cuvintele de dragul lelii? Nu te supara, dar asta nu e serios.

    Daca vrei sa cunosti pozitia PNL privind slutionarea conflictului transnistrean, fa un efort si mergi la site-ul PNL, cauta acolo Programul si citeste fragmentul respectiv.

    Conflictul nistrean trebuie rezolvat pe cale pasnica, numai ca eu, de exemplu, nu exclud provocari nistriano-ruse, cum au fost provocari abahazo-ruse contra Georgiei, de unde Georgia a si intervenit. Noi am primit la partid materiale de la tineri georgieni cu explicarea si dovezi concrete ca totul a fost pus la cale de rusi. Deci, e nevoie de vigilenta. Acum, probabil, nu ai citit si nu ai inteles concret ce inseamna rezilierea Conventiei cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana). Iti explic: incetarea valabilitatii acestei Conventii nu inseamna reluarea razboiului, ci – si reproduc Articolul 8:

    „Articolul 8

    Prezenta Conventie intra in vigoare din momentul semnarii.

    Actiunea prezentei Conventii este suspendata prin acordul comun al partilor sau in cazul in care una din partile contractante o denunta, fapt care implica incetarea activitatii Comisiei de control si a contingentelor militare afectate acesteia.”

    Adica – pleaca fortele zise de pace ruse, vin forte internationale, pozitie exprimata in Hotaririle votate de Parlament la 10 iunie 2005, care nu au fost indeplinite (atunci de ce s-a insistat s ase voteze?). Inceteaza activitatea Comisiei Unificate de Control, care a fost in toti acesti ani, ca si fortele d epace ruso-nistrene, ca si contingentul limitat de trupe, de fapt – Armata 14, – pavaza pentru constituirea enclavei nistrene proruse si pentru asezarea „buna” a bazei militare ruse. Deci, sper ca ai inteles. Nu e vorba de reluarea razboiului, pentru ca in art.8 se explica limpede ce inseamna rezilierea Conventiei. Poate nu ai citit la alta postare de articol, eu iti reproduc aici documentul ce ar trebui reziliat ca prim-pas sa scapam de dominatia militara rusa. Pozitia PNL e ca si a americanilor, in special – conflictul nistrean poate fi rezolvat numai dupa plecarea militara completa si neconditionata a Rusiei din zona. In caz contrar, orice statut al zonei va fi unul in detrimentul intereselor nationale ale R.Moldova, al securitatii in zona, al viitorului nostru european, al bunastarii pe care o dorim mai rapid pentru populatia noastra.

    IATA DOCUMENTUL INTEGRAL

    “Conventia cu privire la principiile reglementarii pasnice a conflictului armat din zona nistreana a Republicii Moldova (21 iulie 1992)

    Republica Moldova si Federatia Rusa,

    nazuind spre incetarea totala si cit mai grabnica a focului si spre reglementarea conflictului armat din raioanele nistrene prin mijloace pasnice;

    reafirmindu-si atasamentul fata de principiile Statutului ONU si Conferintei pentru Securitate si Cooperare in Europa;

    salutind intelegerea de principiu realizata la 3 iulie 1992 intre Presedintele Republicii Moldova si Presedintele Federatiei Ruse, au convenit urmatoarele:

    Articolul l

    1. Din momentul semnarii Conventiei, partile in conflict isi asuma angajamentul de a intreprinde toate masurile necesare pentru incetarea totala a focului, precum si a oricaror actiuni armate, una impotriva celeilalte.

    2. Odata cu incetarea focului, partile in conflict procedeaza la retragerea unitatilor Fortelor lor armate si a celorlalte formatiuni, a tehnicii de lupta si armamentului, urmind sa incheie acest proces in decurs de sapte zile. Scopul unei asemenea dezangajari este crearea unei zone de securitate intre partile, in conflict. Coordonatele concrete ale zonei vor fi stabilite printr-un protocol special al partilor angajate in realizarea prezentei Conventii.

    Articolul 2

    1. In scopul asigurarii controlului asupra realizarii masurilor prevazute in articolul l, precum si al asigurarii regimului de securitate in zona mentionata, se instituie o Comisie de control unificata, formata din reprezentanti ai celor trei parti angajate in reglementare. Comisia foloseste in activitatea sa grupuri de observatori militari create in concordanta cu toate intelegerile anterioare, inclusiv cvadripartite. Comisia de control procedeaza la indeplinirea sarcinilor ce-i incumba conform prezentei Conventii, in termen de sapte zile din momentul semnarii Conventiei.

    2. Fiecare din partile angajate in activitatea Comisiei isi numeste reprezentantii in componenta acesteia. Locul de resedinta al Comisiei de control este orasul Bender.

    3. In scopul realizarii masurilor sus-mentionate, Comisiei de control i se afecteaza contingente militare create pe baza de voluntariat si reprezentind partile angajate in indeplinirea prezentei conventii. Amplasarea acestor contingente si folosirea lor pentru asigurarea regimului de incetare a focului si a Securitatii in zona de conflict se infaptuiesc in conformitate cu deciziile Comisiei de control, pe baza de consens. Componenta numerica, statutul, conditiile de introducere in zona de conflict si de retragere a contingentelor militare se stabilesc printr-un protocol separat.

    4. In cazul nerespectarii conditiilor prezentei Conventii, Comisia de control cerceteaza imprejurarile in care s-au produs incalcarile si ia de urgenta masurile cuvenite pentru restabilirea pacii si ordinii de drept, precum si pentru neadmiterea unor asemenea incalcari pe viitor.

    5. Activitatea Comisiei de control si a Fortelor afectate acesteia este finantata de toate partile, pe baza de cote.

    Articolul 3

    Orasul Bender, ca loc de resedinta a Comisiei de control — si avindu-se in vedere complexitatea deosebita a situatiei – este declarat zona cu regim sporit de securitate, care se asigura de catre contingentele militare ale partilor angajate in realizarea prezentei Conventii.

    Comisia de control asigura mentinerea ordinii de drept in or. Bender in interactiune cu subunitatile de politie si de militie, acestea avind efective limitate.

    Activitatea economico-administrativa este asigurata in Bender de catre organele existente de autoadministrare din oras, iar in caz de necesitate – impreuna cu Comisia de control.

    Articolul 4

    Unitatile Armatei a 14-a a Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, dislocate in Republica Moldova, vor respecta cu strictete neutralitatea. Cele doua parti in conflict isi asuma obligatia de a respecta neutralitatea si de a se abtine de la orice actiuni ilicite fata de patrimoniul militar, fata de militarii acestei armate si membrii familiilor lor.

    Problemele privind statutul armatei, procedura si termenele retragerii ei pe etape vor fi solutionate in cadrul tratativelor dintre Federatia Rusa si Republica Moldova.

    Articolul 5

    1. Partile in conflict considera inadmisibila aplicarea oricaror sanctiuni sau blocade, in acest context, vor fi inlaturate imediat orice obstacole din calea circulatiei marfurilor, serviciilor si oamenilor, vor fi luate masurile cuvenite in vederea anularii starii de urgenta pe teritoriul Republicii Moldova.

    2. Partile in conflict vor proceda imediat la negocieri in vederea reglementarii problemelor legate de revenirea refugiatilor la locurile de bastina, acordarea de ajutor populatiei din raioanele care au avut de suferit si refacerea obiectivelor economice si a caselor de locuit. Federatia Rusa va acorda sprijinul necesar in acest sens.

    3. Partile in conflict vor intreprinde toate masurile pentru accesul neingradit al ajutoarelor umanitare internationale in zona de reglementare.

    Articolul 6

    Pentru difuzarea informatiei obiective despre situatia din zona de reglementare, partile creeaza pe linga Comisia de control un centru de presa comun.

    Articolul 7

    Partile pornesc de la premisa ca masurile prevazute in prezenta Conventie constituie o importanta parte componenta a procesului de reglementare a conflictului prin mijloace pasnice, politice.

    Articolul 8

    Prezenta Conventie intra in vigoare din momentul semnarii.

    Actiunea prezentei Conventii este suspendata prin acordul comun al partilor sau in cazul in care una din partile contractante o denunta, fapt care implica incetarea activitatii Comisiei de control si a contingentelor militare afectate acesteia.

    Perfectat la Moscova in data de 21 iulie 1992.

    Pentru Republica Moldova MIRCEA SNEGUR

    Pentru Federatia Rusa
    BORIS ELTIN”

    Tin sa mentionez ca cele spuse sunt doar partea unei pareri personale si atit.

  19. Luptati-va ,doamna mea cu cripto-comunistii aceia de la Chisinau si incercati sa dati speranta Basarabenilor ce parca incep sa se piarda cu totul si sa nu mai stie de sunt romani sau altceva.Nu mai acceptati santajul la care sunteti supusi voi cei din partidele pro-romanesti si pro-occidentale.Fi-ti mai vocali in criticele d-voastra la adresa comunistilor si faceti pe basarabeni sa inteleaga ca regimul comunist nu mai este deloc o solutie viabila in europa anului 2008.Multumesc.

  20. Pentru Micael
    Va multumesc pentru opinie si indemn, daca ati citi mai mult de pe blog si de pe site-ul http://www.pnl.md, ati vedea ca exact asta fac. dar daca ar fi ca deranjeaza numai pe comunisti – ar fi una. Dar avem suficiente „partide nationale” care se tem sa spuna ca trebuie iesit din CSI, ca trebuie sa aderam la NATO, ca trebuie sa modificam denumirea limbii in romana, ca trebuie sa acceptam Romania ca principal avocat si ajutor pentru a iesi de sub influenta ruseasca. Asta e problema. daca am fi mai multi cu mesaje clare si uniti, ar fi altceva. Am reusi ceea ce spuneti. Noi facem ce putem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *