Am pierdut 17 ani dupa proclamarea Independentei…

Am pierdut 17 ani dupa declararea independentei, pentru ca influenta Rusiei a fost extrem de puternica, iar clasa politica nu a avut sprijin din alta parte, ca sa iasa de sub aceasta influenta. Influenta a generat un mod de a fi al clasei politice din Moldova, facind-o dependenta de Moscova. Urmare a acestui fapt, Moldova ramine orfana razboiului rece, risca sa ramina si orfana Europei, e uitata de toti, e inca victima Pactului Molotov-Ribbentrop, de unde ni se trag si astazi toate relele. Este un teritoriu cazut nu doar din istorie, dar si din geografie.

Noi trebuie sa avem un ajutor influent proEuropa, in primul rind din Romania care, adeseori, ramine captiva sindromului «neamestecului in treburile interne ale Moldovei», cerut mereu de Moscova si de comunisti. Romania trebuie sa convinga Vestul de adevarul privind Basarabia, de identitatea romaneasca a Repubilcii Moldova. Romanii din Moldova au asteptat ca Romania sa intre in UE si NATO, dupa care sa-si intoarca definitiv fata spre ei, ceea ce inca nu s-a intimplat. Regimul comunist nu trebuie, insa, confundat cu oamenii dezinformati cu buna stiinta. Cine altul sa fie avocatul nostru in fata Occidentului? Da, Romania ar trebui in acest sens sa fie mai puternica decit Rusia, ceea ce nu e usor, insa Romania are de partea sa adevarul – statul Moldova nu este un stat rusesc, ci al doilea stat romanesc, avem 80 la suta de romani, chiar daca mai sint numiti geopolitic «moldoveni», fiind deznationalizati in perioada sovietica. Romania are pirghiile UE, ale Consiliului Europei, ale NATO. PNL pledeaza programatic pentru conceptul Uniunii Interstatale Romania-Republica Moldova, ca si parteneriat strategic bilateral pentru accederea rapida, prin asistenta romaneasca, a Republicii Moldova in UE. Spre bucuria noastra, Marianne Mikko, Cristi Busoi, Renate Weber, Titus Corlatean, alti europarlamentari fac declaratii transante despre guvernarea comunista si cred ca ii vor sensibiliza si mai mult pe decidentii vestici asupra faptului ca Republica Moldova trebuie sa revina in familia europeana, de unde a fost rupta de Moscova in 1940.

In chiar deschiderea audierilor in Grupul ALDE de la Parlamentul European, la care am participat mai recent alaturi de alti lideri liberali din R.Moldova, dl Graham Watson, liderul Grupului ALDE, a mentionat ca avem de a face, in cazul conducerii Republicii Moldova, cu un regim autocrat si corupt. Pe parcurs, alti vorbitori s-au referit la lipsa democratiei, a pluralismului politic, a libertatii de exprimare, la lipsa, de facto, a drepturilor Opozitiei si la lipsa de progrese in realizarea Planului de Actiuni UE – R.Moldova, la faptul ca nu se respecta legile, ca justitia este controlata de Putere. Uniunea Europeana doreste o continuitate a reformelor in Moldova, unde trebuie sa avem suprematia legii, mass media adevarate, un bun climat de afaceri si de investitii. In 2005, cind clanul Voronin semna repejor Planul de Actiuni UE – R.Moldova si Vestul a crezut in reorientarea proeuropeana a unui regim comunist mafiotizat, eu am spus ca peste numai un an Occidentul va vedea ca s-a inselat, crezind ca nu e nevoie de o revolutie color la noi, gen cele din Georgia si Ucraina. Occidentul a avut nevoie de doi ani sa se convinga de acest lucru. Comunistii nu pot fi – prin insasi esenta lor – proeuropeni, pentru ca asta ar insemna stat de drept, justitie, reforme, libertati si drepturi fundamentale, pluralism de opinii si politic, ceea ce ii arunca de pe arena politicai. Sa fie ei sinucigasi? In plus, Voronin si clanul nu se vor in UE si NATO, pentru ca nu le da voie Rusia sa se regaseasca acolo cu Romania, care ar insemna si unificare politica, ceea ce e moartea lor. Asta explica si campania antiromaneasca extrem de dura, de natura electorala, a comunistilor, ca si tendinta de a-si drege imaginea in fata nostalgicilor pentru parteneriatul cu PPCD.

In Moldova sunt doua feluri de opozitii: una liberala si social-democrata, care nu colaboreaza cu Puterea, si una crestin-democrata, care se vrea forta “echilibrata”, “moderata”, “linistita”, “constructiva”, dar, de fapt, este o opozitie colaborationista. Nu vreau sa calculez procentele acesteia, pentru ca s-ar putea sa fie ajutata de comunisti sa ajunga din nou in Parlament. Iar opozitia adevarata trebuie sa munceasca si sa coopereze, pentru a avea peste 50 la suta in viitorul Parlament. E foarte greu, conditiile sint inegale – lipsa de acces la mediile (ne)publice, persecutarea oponentilor politici de catre guvernare, dreptul Opozitiei doar la «Povesti cu masti» etc. Dar o alta cale nu exista. Trebuie sa examinam si eventualitatea unei revolutii pasnice, de protest, daca ne vom convinge, si de data aceasta, de falsificarea alegerilor, de presiunile exercitate pina si in campania electorala.

Daca sintem de 17 ani la coada Europei, asta e pentru ca cetatenii nostri ii voteaza de 17 ani pe cei de stinga, care ii tot cumpara, spre deosebire de Dreapta romaneasca, a dreptatii, cu principiile, dar fara puterea de a face schimbari democratice ireversibile. Si-apoi, daca am avea acces egal la mediile publice, oare cine ar explica mai bine oamenilor ce se intimpla? Comunistii sau Pavlicenco? Abia dupa accesul egal mai putem vedea ce inseamna sondajele efectuate sub controlul comunistilor.

O larga coalitie liberala va fi un lucru indispensabil. Sper ca statul sa nu mai fie condus de un singur partid, ci de coalitii, ca interesele unui numar tot mai mare de cetateni sa se regaseasca in deciziile adoptate. Cred ca va fi o a doua Alianta pentru Democratie si Reforme, dar fara PPCD, care rastoarna barca democratica atunci cind ii reuseste o «mai buna intelegere» cu fortele antinationale. De aceea trebuie invatata arta dialogului, a compromisului, a cedarilor, a transparentei. Acest lucru a inceput dupa alegerile locale din 2007.

Important este sa avem in Republica Moldova o guvernare care sa nu depinda de Rusia. Doar asta va fi sansa noastra pentru Europa. Cit priveste Guvernul din umbra, PNL a anuntat ca il va prezenta si sintem in proces de definitivare a echipei. O vom afisa pe site si poate o vom prezenta intr-o manifestare publica. Stiu ca si alte partide pregatesc un Guvern din umbra si va fi bine daca vor fi implicate persoane care sa nu se teama de persecutii, pentru ca asta e maciuca actualilor guvernanti, adica persoane curajoase, care sa monitorizeze guvernarea in acest an pierdut pentru viata noastra economica si politica, dar si sa isi anunte programele si viziunile pentru o guvernare postcomunista. Intr-o coalitie de guvernamint se vor alege cei mai buni pentru pozitiile politice, apoi va veni echipa pentru ministere, care nu trebuie sa fie multe.

Acum doi ani, am fost cea care a propus ca Republica Moldova sa anuleze vizele pentru cetatenii tarilor membre ale UE. M-a chemat presedintele comunist al Comisiei de securitate sa ma forteze sa imi retrag initiativa. Nu am facut-o, au elaborat ei un alt proiect de lege. Presa de investigatie a publicat un studiu despre plagiatul legislativ, practicat de comunisti. Zac in sertarele lui Lupu si alte initiative – de condamnare a crimelor comunismului, de iesire din CSI, de anulare a unor documente privind diferendul transnistrean.

O ziarista curajoasa, alaturi de care am muncit mai multi ani, a zis ca nu poate fi decit ucisa. Cam asta ar fi si in cazul meu. Sunt intrebata daca nu ma tem. Le spun – ma tem, ca sint si eu om si lupt contra unui regim necrutator. Tatal meu, bunaoara, in 1953, cu patru luni inainte de a ma naste, a fost decapitat. Am multe scrisori anonime despre mafiile din republica – le primesc prin e-mail, chiar la Parlament, inclusiv despre disparitia lui Dimitrov, de la Ministerul Dezvoltarii Informationale. Daca nu as avea imunitate parlamentara, ar fi fost «mai curajosi» satrapii bolsevici contemporani. Tocmai de aceea lumea se teme sa-si spuna durerile, sa lupte contra nedreptatilor la care este supusa. Ma bucur, insa, ca nu am depins in viata mea politica de fiica mea, violonista, care munceste peste hotare. Adica ea nu a lucrat sub regimul pe care il critic, care sa-i aplice persecutii, pentru a-mi inchide gura. Pentru ca am spus de miliadul de dolari celebrat de Familia prezidentiala, am cerut in Parlament formarea unei comisii pentru a examina legalitatea averii lui Oleg Voronin, am spus ca era bine daca o comisie medicala examina starea sanatatii mintale a zisului Presedinte, care nici nu vrea sa fie al romanilor, adica nici al meu si chiar ma bucur, pentru ca ma fac de ris cu asemenea Presedinte. Am aflat, totodata, chiar recent, ca persoane din anturajul lui Voronin vor sa puna ceva la cale contra sotului meu si cauta iesiri spre retele importante pentru a plasa informatii false despre mine. Stiu mai multe, dar deocamdata spun doar atit.

Discut cu multa lume. Acum oamenii privesc altfel lucrurile decit in 1998-2001, cind au existat niste ani de libertate. Recent, revista americana Business Week analiza recenta istorie a R.Moldova ca o stagnare agrariano-comunista si spunea de politica proruseasca a guvernarilor, de coruptie, infrastructura primitiva, dependenta excesiva de agricultura si de remitentele gastarbaiterilor. Optiunea unora pentru ca Moldova sa fie condusa de un singur partid este o catastrofa cauzata de neinformarea, cu buna stiinta, a oamenilor. Asa ca, daca nu a placut cuiva perioada 1998-2001, acesta a putut-o compara ulterior cu perioada comunista, cind, in 7 ani, puterea absoluta a devenit absolut corupta. Viata civilizata se bazeaza pe dialog, cooperare, nu pe dictatura, cum e astazi. Familia mea a rezistat in acesti ani. L-am ajutat pe sotul meu Sergiu, doctor habilitat, profesor, seful catedrei de literatura universala, sa faca un manual de literatura universala pentru clasele X-XII. Fiica e plecata peste hotare din anul 2000. Eu am fost activa in Opozitia extraparlamentara, cu initiative si realizari. Continuu sa activez cu o echipa de oameni deosebiti in Clubul Rotary, am fost presedinte, prin rotatie, in anul rotarian 2001-2002, tot atunci semnind actul de fondare a Districtului 2241 Romania –Republica Moldova. Cred ca nu a ramas mult pina ne vom recapata libertatea. Sloganul PNL este «Libertatea e aproape!»

In regimul comunist, problema transnistreana, care nu a fost rezolvata in 7 ani, este transformata intr-un instrument de propaganda. Acest clan prezidential mafiotizat vrea sa puna mina pe patrimoniul din stinga Nistrului sau, in cel «mai rau caz», sa-l dea oamenilor de afaceri din Rusia, prin privatizari ilegale, miza fiind ca regimul Voronin sa se mentina si dupa 2009. Din fericire, aceste interese meschine nu corespund intereselor meschine ale clanului Smirnov. Si nu exista nici o diferenta intre regimul antiromanesc al lui Tkaciuk-Voronin si regimul separatist de la Tiraspol. Voronin lupta sa intre in gratiile Kremlinului, milojindu-se sa fie debarcat Smirnov, insa, Moscova nu-l crede, chiar daca Voronin ii promite sa mentina in sfera rusa intreaga Moldova transnistrizata. Voronin nici nu mai are timp sa fie crezut. O alta miza e sa nu intre nici un democrat sau roman in Parlament, de aceea, Voronin e gata sa se infrateasca, pentru a trece impreuna podul antiromanesc, si cu «criminalul» de Smirnov, cum l-a numit Voronin mai inainte, numai sa nu fie proeuropeni si romani in viitorul Legislativ. Nu cred ca Occidentul va accepta orice solutie. Pentru Vest este importanta evacuarea trupelor ruse, lucru pe care nu-l doreste, in ruptul capului, Moscova. Ca fost deputat in Adunarea Parlamentara NATO, am obtinut, in anul 1999, la Amsterdam, ca intr-o Rezolutie a AP NATO sa se dispuna retragerea imediata si neconditionata a trupelor ruse din Moldova. Insa carul nu s-a urnit. Sper sa evitam transnistrizarea Moldovei si permanentizarea militara a Rusiei in sud-estul Europei, la frontiera cu UE si NATO. Conflictul nistrean are menirea sa blocheze extinderea NATO si UE spre Est – uitati-va cum e amenintata Ucraina de Rusia si ce se intimpla in Georgia. De unde si isteriile contra Romaniei, membra a NATO si cu baza americana la Constanta. In general, Chisinaul a pierdut trenul baltic spre UE si NATO, apoi l-a pierdut pe cel romano-bulgar, acum risca sa piarda si trenul ucraineano-georgian.

Semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera, ca document european, nu se inscrie in planul comunistilor de a ne tine in izolare. Comunistii isi construiesc politica electorala pe antiromanism, pe indepartarea de Romania, transformind-o in «dusmanul numarul unu al statalitatii moldovenesti» si, cind colo, vine libertatea de circulatie pentru o parte din cetateni, care pot prinde gustul unei vieti in Europa si vor intelege ce dezastru e regimul comunist! Asta nu si-o pot permite satrapii lui Stalin, de aceea formuleaza niste pretentii ce trezesc uimirea UE – cu includerea teritoriilor de pe ambele maluri ale Nistrului in zona de frontiera. Ministrul Andrei Stratan executa ordinele antiromanului lui Tkaciuk si difuzeaza declaratii aberante, care sint in dauna populatiei si afecteaza grav imaginea statului. Noi avem nevoie nu de un Tratat privind frontiera, ci de consulate romanesti la Balti si Cahul. Comunistii sint in capcana – semneaza Conventia, isi surpa procentele, oamenii cu ochii deschisi nu vor mai vota comunistii, iar daca nu semneaza, provoaca nemultumiri.

Numai cu ajutorul Romaniei putem face reforme si merge spre UE. Alegerile locale au demonstrat, totusi, ca lumea s-a saturat de comunisti.

Dupa plecarea comunistilor va trebui degajat mult moloz si ruinele lasate de guvernarile retrograde. Va trebui imbunatatit climatul de afaceri, extins sectorul privat, sprijinit businessul mic si mediu, dupa care vor veni investitii si vor apare locuri de munca si venituri mai mari acasa, linga copii. Pentru comunisti legea este cum doreste Puterea sa o aplice. Pentru cei iubiti de Putere legea nu exista, iar pentru incomozi indicatiile sefilor comunisti sint mai presus de lege.

Oamenii de afaceri inca nu au inteles rostul, rolul, efectele si impactul presei libere. Ca sa investeasca, pentru a vedea cit mai bine oglinda societatii. In general, presa e intr-o situatie dificila, o duc bine ziaristii aflati in serviciul Puterii, ceilalti sint persecutati, tiriti prin judecati. Saracia se rasfringe si asupra presei, dar e bine ca jurnalistii se solidarizeaza si lupta pentru accesul la informatie. Mai multa unire va insemna izbinda!

Vitalia Pavlicenco

(Fragmente din recentul interviu acordat „Ziarului de Garda)

Loading Facebook Comments ...

48 Comments

Add a Comment
  1. Am pierdut 17 si daca pierdem si in 2009, atunci o sa avem in total vreo 27 de ani pierduti 🙂

  2. Ce fel de partid „national” este aceasta grupare politica devreme ce isi declara ca obiectiv politic proromanismul iar atat membrii cat si adeptii acestui partid nu depasesc numarul minoritatii etnice romanesti? De ce se numeste ‘national’ cate vreme gruparea reprezinta interesele doar a acelor minoritati etnice ce impartasesc impreuna cu partidul idealul unionist daca mai putem vorbi de existenta acestuia ca ‘obiectiv national’ ?

    …..pragmatic vorbind,in doar 17 ani se puteau realiza foarte mult chiar de catre cei care au condus ‘cu idei democratice’ Moldova !

  3. Aveti mare dreptate in privinta greselii continuie pe care o face Bucurestiul in Privinta RM! asta e o reminiscenta a mentalitatii ceausiste a „neamestecului in treburile interne”, si normal ca Moscovei ii convine. Romania nu trebuie sa fie mai puternica decat Rusia! Romania trebuie sa aiba un mesaj clar de sustinere, si sa aiba parteneri stabili in RM! Eu cred ca asta e solutia! Intamplarea Rosca e graitoare! Nici un stat din lume, Rusia cu atat mai putin, nu poate face nimic, daca nu exista „rupturi” in mesaj! Parerea mea e ca victoaria liberala de la Chisinau arata ca noua generatie de tineri ai Moldovei isi face simtita prezenta, iar tineretul l-a ales model pe Chirtoaca! Folositi acest beneficiu ..si nu scufundati aceasta victorie intr-o cearta care se poate ivi la negocierile unei aliantei! Slabiciunea cea mai mare e ideea…”cine-i seful”! asta a macinat si Conventia Democrata din Romania! dar ea a rasturnat pe Iliescu! Modelele sunt aproape, nu trebuie inventate sau cautate departe!

  4. Stefan RO!
    Молдова потеряла в своем развитии 17 лет не потому, что Рошка виноват или Воронин, а потому, что народ наш такой затурканный и необразованный, инфантильный и безразличный. И это относится не только к современному типу местного хомосапиенса, такое же явление видим и в нашем фольклоре.
    Очень поучительна, в этом плане, наша баллада Миорица.
    А в том, что Румыния проявляет безразличие к Молдове – в этом вы правы.
    Вместо того чтоб она нас засосала к себе, как это делает сегодня Россия, Германия в свое время, – мы лезем к ней в жо…у и пока что безрезультатно. Вся дружба и любовь между нами видна в вопросе предоставления гражданства и этот дибилизм с визами.
    Почему Румыния может позволить себе по упрощенной системе и без согласия коммунистов принимать на учебу детей Молдовы, а к остальным гражданам проявляет такой тупизм?

    PNL поставил цель обьединения Молдовы с Румынией и я это приветствую!
    А вы можете нам показать такую же партию, что выступает с такими же намерениями по отношению к молдове?
    И не надо говорить, что все руководство Румынии спит и видит это объединение?
    Это совсем не так!
    Бэсеску помахал нам ручкой, прошелся пешком один квартал в Кишиневе, лысиной своей „a luminat Moldova” и на этом его „стратегия” объединения закончилась?
    Где те 1 500 000 писем румын Молдовы, что хотят объединить свою судьбу с родиной-матерью?
    Какие конкретные действия он предпринял, народ ведь ждет?
    Он что, совсем нас за дураков держит? Почему не мычит – не телится?
    Если Воронин положил на нас……. – это понятно, и мы видим как он решает свои проблемы и двигается в ту сторону где и проживет остаток старости – в подмосковье, а отсюда и вопрос – чем отличается от него Бэсеску, который таким ярым равнодушием нас потчует?

  5. Pentru Unionistul.
    Nu cred ca obiectiile referitoare la «national» ar fi justificate. Pentru aceasta invit sa cititi de pe blog «De ce Partidul National Liberal». In general, insa, mai multi analisti spun clar – R.Moldova se balaceste intr-o tranzitie tragica, pentru ca cetatenii nu si-au redobindit constiinta nationala. Noi avem o populatie deznationalizata – inca dupa acesti 17 ani! -, o populatie supusa deznationalizarii si in plin secol 21, intr-o perioada zisa democratica, dominata, insa, de un regim comunst antinational, care ne tot polietnizeaza ! Atita timp cit la Radioteleviziunea ne(publica) nu putem discuta deschis despre toate problemele noastre esentiale si existentiale, nu ne vom recapata nici demnitatea nationala, nici identitatea romaneasca, nu vom reusi sa avem o alegere europeana, ca idee nationala, realizabila cu/prin/alaturi de Romania.
    Si inca ceva. In R.Moldova, care nu are traditii de statalitate, doctrinele si partidele politce sint in functie si de componenta nationala. Social-democratii sint mai putin proromani, nu sint proNATO, se declara proUE ca un eufemism pentru a nu recunoaste ca sintem romani si ca trebuie sa fim in spatiul euratlantic, pentru a nu dezvalui ca ii trage mereu spre Est. Priviti-l pe Musuc, vorbeste bine, dar cu accent nefiresc. Mai multi social-democrati sint asa, ei parca au ceva din nefirescul romanesc, parca ar fi facuti in eprubeta. Cititi si materialele recentei conferinte organizate la Bucuresti de Fundatia «Moldova» de la Washington, condusa de Vlad Spinu. In R.Moldova nu exista minoritate etnica romaneasca, decit in capul si tertipurile lui Voronin, asistat de Rosca si Diacov. In privinta «idealului unionist» – totul depinde de noi. Oare situatia cu forumistii, care au scris despre unirea cu Romania, nu arata care e frica principala a comunistilor, ca expresie a intereselor rusesti in zona? Moscova nu vrea sa piarda acest colt de Europa in favoarea spatiului euratlantic, adica al Romaniei si NATO. Iar Voronin indeplineste comanda de a ne izola cu orice pret de acest spatiu. In timp ce noi trebuie sa facem asa ca el sa nu-si realizeze uritul scop. Sint absolut de acord ca in 17 ani se puteau realiza foarte mult chiar de catre cei ce au condus «cu idei democratice» Moldova. Intre altele, PPCD l-a debarcat pe Ion Sturza din prim-ministru cind acesta a spus ca noi trebuie sa iesim din CSI si cind trebuia sa mearga la o intrevedere la Washington cu Madeleine Olbright, Secretarul de stat al SUA, ca si la Forul UE din Copenhaga, unde urma sa se stabileasca si parcursul proeuropean al R.Moldova. Si inca un lucru pe care poate nu-l stiati. La 11 septembrie 1998 – dupa defaultul din Rusia, care s-a rasfrint foarte dureros asupra R.Moldova – Parlamentul de la Chisinau a adoptat o Hotarire istorica: de reorientare a exporturilor moldovenesti spre Europa si de proclamare a obiectivului de orientare europeana ca unul de importanta strategica majora pentru Moldova. PFD a avut o contribuitie fundamentala la elaborarea acestui document si a propus sa fie inclus intreg spatiul euratlantic drept obiectiv de integrare, dar acest lucru nu l-au acceptat chiar unii «democrati». Acest document este in vigoare si astazi, nimeni nu l-a abrogat si orientarea europeana nu incepe cu PCRM!!!

  6. Pentru Stefan RO.

    Ma bucur ca esti de acord cu pozitia referitor la atitudinea Romaniei fata de problema noastra si mesajul care se impune sa-l aiba in fata structurilor europene, internationale. Noi nu avem alta iesire si salvare. Noi, PNL, nu ne certam cu partidele necomuniste. Nu avem asemenea declaratii. Insa AMN, PL si PLDM nu par sa admita negocieri pentru o alianta, poate o vor face mai tirziu. Se gindesc, probabil, ca au o putere mare, spera la o victorie pe care nu vor – acum ipotetic – sa o imparta. M-as bucura sa aiba loc macar negocieri intre ei, chiar daca nu ne invita pe noi sau pe MAE. Dar nici pe alea nu le vad. Ceea ce scriu eu acum sint incercari de a explica motivul lipsei unor coordonari ale pozitiilor partidelor necomuniste in fata satrapilor comunisti si a aliatilor lor. Aceste coordonari si rodari por conduce la identificarea unei formule pentru 2009. Comunistii erau mai slabi daca nu erau asistati cu rivna de PPCD si PD, insa fariseismul si abilitatea lui Rosca de a distruge totul ce e pe partea crezuta de el periculoasa pentru gruparea din virful PPCD impune, cred eu, o coordonare si unire a celor ce nu sint aliatii PCRM si PPCD, ii am in vedere pe cei de pe dreapta, centru-dreapta, nu de pe stinga. NU AVEM slabiciunea «cine-i seful» – PNL a demonstrat-o prin unificarile efectuate! Am demonstrat si cind am negociat cu Filat. Dar cred ca e altceva la mijoc – mie mi se pare ca trebuie sa incercam sa vedem cine si in spatele cui sta, ce comandamente se indeplinesc atunci cind nu se doreste o masa rotunda a partidelor necomuniste, cum a fost in 2001-2003. In acest caz, convingerea mea este ca vom avea O FOARTE MARE DEZAMAGIRE IN 2009! Vom trai si vom vedea.

    Si iarasi pentru Stefan Ro.

    Nu sint de acord ca nu Rosca si Voronin sint vinovati, ci populatia noastra. Este o vorba «Poporul are intotdeauna dreptate». Problema e ca acest Rosca si acest Voronin nu vor ca populatia sa aiba acces la pluralismul de opinii. Adica sa auda ce spun ei, dar si ce spun si altii – eu, Urecheanu, Ghimpu, dumneata… Aceasta populatie deznationalizata trebuie ajutata sa inteleaga si ea corect lucrurile. Dar comunistii exact asta nu doresc. De aceea oamenii sint cum sint si voteaza cum voteaza. As putea sa va povestesc – si o voi face cu alta ocazie – o gramada de lucruri despre problema cetateniei si a vizelor. Nici eu nu accept ce are loc acum si nu-mi pot explica dificultatile obtinerii vizelor, pe de alta parte i-as intelege si pe romani care pot crede – pai, daca va plac atit de mult comunistii antiromani, platiti pentru asta la poarta UE. Nu stiu daca ei gindesc asa, dar nu exclud… Probabil ca si Romania, ca intreg Occidentul, mizeaza pe tineri, forumurile de discutii demonstreaza justetea mizei, asa cum am spus eu ca PNL mizeaza pe Tineret si Internet. Cu batrinii cu 20 lei la «pentzie» se pare ca ne-am lamurit. Eu spun ca le dau comunistii pensia la timp, dar oare cind agrarienii au lasat dezastru in 1994 nu tot comunisti au fost si agrarienii ? Se spune ca Motpan, liderul PDAM, ar fi spus inainte de 1998 – «Pai noi va vom ceda puterea, insa veti mosteni o tara fara bani in vistieri si cu 1 miliard 200 milioane datorii». Apoi, in 1998, a intervenit defaultul financiar din Rusia, democratii cu Sturza au facut multe lucruri bune, dar i-a debarcat Lucinschi, Rosca si comunistii. Acum comunistii, dupa ce s-au «grozit» ca ii vor scoate la iveala pe cei ce au luat credite, au majorat datoria externa la peste 3 miliarde de dolari, dupa care, in 2009, iar o sa spuna ca nu pot democratii – daca vor cistiga acestia –ca nu pot conduce. Si va fi freu de condus dupa dezastrul lasat de coalitia monstruoasa si nereforme. Acesta este cercul vicios tragic, tras de sfori din Rusia si Tiraspol, contra unei posibile Moldove democrate si europene. Iata de ce se impune unirea eforturilor necomunistilor.

    Da, PNL pledeaza pentru Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, asta figureaza in Programul PNL, pentru ca, printr-un parteneriat bilateral strategic proEuropa, sa aducem, cu ajutorul Romaniei, R.Moldova in NATO si UE. R.Moldova are scapare doar ca al doilea stat romanesc, dupa care poporul roman in intregime va decide sa se uneacsa sau nu. Comunistii lasa special malul drept neatractiv, ca nimeni sa nu ne mai vrea, nici macar Transnistria, care nu i-ar fi nici ei rau in Romania/Europa. Ma intrebati care partid mai doreste unirea cu Romania? Cred ca ar trebui sa fie PL, PLDM, AMN si MAE. Sint ele sau nu? Va las sa raspundeti voi. Da, Romania lasa impresia ca nu vrea unirea cu noi. Dar daca noi o VOM VREA, si Romania o va vrea si marile cancelarii vor accepta acest lucru, mai ales ca varianta se examineaza in unele laboratoare ociidentale. Sint de acord ca Basescu nu trebuie doar sa vorbeasca, dar si sa mai faca cite ceva mai concret, macar prin PD-L. Incep si eu sa nu prea inteleg de ce doar vorbarie si nimic mai concret?

  7. Doamna Pavlicenco, chiar sunteti aici pe blog???
    Daca da bine ati venit… 😀

  8. Доамнэ Павличенко!
    Мне понравились ваши ответы, где вы ответили прямо и понятно.
    Мне так же приятно и то, что вы не пытаетесь защищать недальновидные действия некоторых румынских политиков.
    Все правильно – многое из того что Румыния творит сегодня в своей внешней политики по отношению к нам не понятно ни народу Молдовы, ни мне, ни вам.
    Не зря этот европеец что приезжаект в Молдову с 6-9.07.08 подсказал нашим умникам пригласить и главу МИДа Румынии, может в его присутствии получится усадить этих „братьев” за один стол и услышать от них что-то внятное и взрослое.
    Стыд и срам!

    Мне кажется что было бы неплохо отправить и господину Бэсеску ссылку на ваш блог, может и он прочтет, что наши форумисты думают о нем, о его предпринятых мерях по обьединению нашего народа в единную страну.
    Может хоть так поймет, что по этой части он является полным двоешником.

  9. Pentru Sandu

    Da, Sandu, sint pe blog, pentru ca a trebuit sa raspund la intrebari si am plasat si un mesaj in prima pagina. Insa sint la casuta de vacanta, unde ma cam chinui cu Internetul, care nu e de calitate aici, e prin antena.

  10. Pentru 111

    Ma bucur pentru ca nu ai ramas dezamagit de raspunsurile mele, care, sa stiti, sint extrem de sincere.

    Zilele acestea ofiterul de presa al PNl va expedia pe foarte multe adrese invitatia de vizitare a blogului meu si a site-ului PNL. Printre adrese se afla si Presedintia romaneasca. De asemenea, trebuie sa ma mai eliberez putin si sa mai plasez materiale pe care eu le cred interesante si utile. Totodata, va solicit si voua, daca acceptati, sa trimiteti o referire la blog prietenilor, cunoscutilor. Haideti, in acest fel, sa ne extindem cercul de discutii.

  11. Доамнэ Виталия!
    Ваше предложение я принимаю с энтузиазмом!
    Мое почтение Вам!

  12. – Doamna Pavlicenco ! …sa revenim la intrebarea pe care v-am pus-o : nu stiu daca ‘a fi national e neaparat sau obligatoriu sa fii socialist sau de stanga’ dar politica partidului dumneavoastra proromana nu intereseaza majoritatea si nu reprezinta toti cetatenii acestei Republici.De aceea eu personal cred ca nici nu ve-ti avea sorti de izbanda cu acest program care priveste mai mult interesele acelei minoritati romanesti decat majoritatea moldovenilor care vrem-nu-vrem exista si constientizeaza din ce in ce mai mult conditia lui de cetatean moldovean intr-o Europa a ‘UNITATII PRIN DIVERSITATE’! Aceste obiectii referitoare la „national” sunt perfect si legitim justificate din moment ce partidul dumneavoastra isi declara politica ca proromaneasca minoritara in Moldova, iar extinderea notiunii de „national” ar trebui sa priveasca sfera intregii statalitati moldovenesti cu tot ce reprezinta aceasta sociatate in ansamblul ei mai ales ca in Constitutia statului aceasta republica se numeste Moldova !

    Ar fi fost mai credibil daca politica partidului dumneavoastra ar avea in vedere „conceptul universal de liberalism” si nu cel partinitor de romanesc asupra caruia nu mai vreau sa insist deoarece nu cred ca rezista mai mult criticilor decat cele pe care le adresati dumneavoastra „moldovenismului insusit de comunisti” !

  13. 111!
    Imi pare foarte rau ca nu inteleg personal ce mi-ai scris dar multumesc pentru mesaj in primul rand, am observat ca e scris la o ora matinala! Sotia mea e este din Chisinau si mi-a tradus! Te invit sa vizitezi forumurile Unimedia, pentru ca , sincer, esti prima persoana care e logica si aduce argumente in discutiile cu un roman! asta, deoarece, primim numai injuraturi! Ai fi un exemplu demn de urmat! Si, iti sustin parerile fata de comportamentul politicienilor romani, si a lui Basescu personal, care s-a visat lider regional, dar nu a reusit sa faca macar ceva politic corect in cazul Moldova! Moldova nu mai poate fi privita ca o pierdere istorica! Moldova trebuie tratata special, dar nu cu „declaratii fratesti” ci cu o politica constanta, atat economic(mai ales) cat si politic! Si, asta e extrem de adevarat…nici un partid politic din Romania nu are in statut unirea Moldovei! Si asta e o rusine! Dar mai e mult pe malul Dambovitei, pana democratia, interesele nationale se vor asterne 100%! Procesul e ireversibil, dar mai avem de asteptat..asta e adevarul!

  14. d-na Pavlicenco,

    Sunt sigur ca dvs cunoasteti mult mai bine realitatile politice moldovenesti, de aceea nu-im pemit sa-midau eu cu parerea despre partidele astea!S-ar putea sa aveti dreptate ca ceva nu-i normal, daca pana acuma nu s-au intlnit la discutii partidele care lupta impotriva comunismului! Poate ca ar trebui ca dvs sau PNL sa invite parlamentarii europeni din Romania si sa puna aceasta intrebare: Domnilor, de ce nici un partid din Romania nu-si asuma rolul de punte a Unirii cu Moldova?” ar fi un gest de curaj! Si in primul rand lansati o scrisoare deschisa catre PNL din Romania, premierului Tariceanu care e presedinte si premier…doar Unirea din 1918 a fost opera Bratienilor!dar nu asta ar fi prioritar dupa parerea mea! asta ar fi rezultatul! Lansati aceasta intrebare partidelor politice din Romania…prin intermediul mass-mediei..”Cand Romania va avea o politica coerenta, concreta, curajoasa in cazul Moldovei?” Si in cazul vizelor, la noi s-a intamplat ceva, asta e sigur
    Exista clar o „coloana a V-a” care a blocat aceasta initiativa!e foarte clar ca se poate mai mult, „111” are dreptate in cazul studentilor! ar trebui un nou pas, initiativa aducerii studentilor moldoveni e din anii 90 ca raspuns a relatiilor romano-moldovenesti de atunci! de aia si continua! nimeni acuma nu se gandeste, ma refer la clasa politica, oare de ce noi aducem studenti din Moldova? Si daca gandeste cineva ca asta e ajutorul pe care noi putem sa-l dam Moldovei, sincer, suntem penibili! Nu Rusia e dusmanul nostru…nepasarea si inconstienta este! Rusia ar fi mat la prima miscare coerenta Romano-moldoveneasca, dar ce sa-i faci…probabil tre sa vina Bruxelles-ul sa ne zica asta! ca si politicienii romani sunt asemanatori cu moldovenii! Stiti care e diferenta? frica de Bruxelles, asta-i face sa nu-si dea arama pe fata!

  15. Stefan, nu esti tu cu nimic mai presus decit orice basarabean. Si nu mai fa asa generalizari ca noi basarabenii vorbim fara argumente. Poate vorbim doar prostii, nu ai sa spui? Uite ce politica duce Basescu impreuna cu toata cohorta voastra de politicieni – asta e oglinda ta. Tu nu te diferentiezi cu nimic de ei. Asa cit nu ai fugi, cit nu i-ai detesta oricum ajungi in anumite momente sa le dai dreptate, pentru ca esti din acelas sistem de gindire. Chiar daca de a oparte ii critici tot tu esti acel care le sustii politicile fata de noi basarabenii. Asa ca sa lasam noi atit aici care e mai logic si care nu. Vorbeste in fiecare caz aparte, pentru unimedia nu reprezinta toata Moldova. Acolo nu intra toti ca sa-si expuna parerea. Trebuie sa iai asta in cont. Mai citeste si alte ziare si bloguri cu extensia md si pe urma fa-ti impresiile. Graba strica treaba.

  16. stefanRO !
    Твой последний пост адресованный мне заслуживает уважения, чем непременно воспользуюсь и скажу вам искреннее спасибо.
    Ты был лаконичен, точен и короток в рассуждениях.
    Вот теперь наши с тобой мысли полностью совпадают и я готов „на этой стороне”, а ты на „той” стараться показать, доказать, внедрять наши идеи и намерения по ускорению процесса интеграции нашего народа. Если мы с тобой это понимаем, то у нас есть шанс и другим рассказать и разьяснить что задумали мы хорошее дело.
    Intr-un ceas bun – frate!

  17. socolenco, nu stiu de unde ai tras concluzia ca m-am referit la basarabeni, te rog foarte mult sa citesti foarte clar ce-am scris!!! M-am referit special si l-am invitat pe 111 pe UNMEDIA unde primim injuraturi, deci referirea a fost stricta!!! A fost o invitatie adresata cuiva, nu un comentariu asupra basarabenilor. Acesta este raspunsul meu , si nu doresc pe viitor sa intru in polemici pe tema aceasta!!! daca am puterea sa recunosc greselile si tampeniile propriilor mei guvernanti , inseamna ca nu sunt un „intoxicat” care isi urmeaza conducatorii ca un drogat, si nu permit nimanui sa emita pareri personale la adresa mea fara acceptul meu!!

  18. 111!

    Sunt onorat pentru ultima fraza!!!!Multumesc!
    poate d-na Pavlicenco va folosi acest forum pentru a arata si altor parlamentari cum poate fi netezita comunicarea intre cele doua maluri! Prin respect si gentilete..asta e solutia!

  19. „Te invit sa vizitezi forumurile Unimedia, pentru ca , sincer, esti prima persoana care e logica si aduce argumente in discutiile cu un roman! asta, deoarece, primim numai injuraturi! Ai fi un exemplu demn de urmat!”

    „esti prima persoana care e logica si aduce argumente in discutiile cu un roman”

    Stefan, pe unimedia mai scriu si eu uneori si nu scriu fara argumente, iata de ce am reactionat asa. Dupa cum vezi scrii ca este unica persoana. pe cand eu cred ca mai sunt si altii care scriu bine si nu tocmai basarabeni. Si apoi nu mai fa diferenta asta, nu accentua cu noi romanii, basarabenii tot sunt romani.

  20. Pentru Stefan.RO

    Am participat la o gramada de foruri in Moldova, Romania, Bruxelles, Strasbourg, Washington privind relatiile R.Moldova-Romania. Problema asumarii rolului de punte a Unirii cu Moldova ar fi un gest de curaj, dar lucrurile sint cu mult mai complicate. Am adresat acum un an si ceva tuturor partidelor din Romania Manifestul PNL privind Uniunea Interstatala Romania-Republica Moldova, dar nu am primit reactiii. Am fost si am discutat despre Manifest cu lideri de partide, de exemplu cu dl Teodor Melescanu, cu presa romaneasca. Ca sa discute cu tine cei din Romania trebuie sa ai multe procente in spate. Pentru asta ar trebui s afim uniti si s aavem pondere. Asta e una. In al doilea rind, chiar daca ai procente, nu intotdeauna poti face mare treaba, deoarece majoritatea – oricum dai – tot proruseasca iese… Si ce sa le spui? Ca nu ai acces la mass media publica sa discuti problemele societatii si viitorul statului? Cunosc personal o gramada de lideri politici din Romania, inclusiv pe dl Tariceanu. De o mie de ori am intrebat si eu, si altii, ”cind va avea Romania o politica coerenta, concreta, curajoasa in cazul Moldovei?” Nu raspunde nimeni, cineva, poate, continua sa fie finantat, facind in aparenta politica romaneasca, dar, in fond, antiromaneasca. Initiativa aducerii studentilor moldoveni e buna, dar oamenii nu pot veni sa umble fara de lucru aici, deoarece, fiind formati in Romania, sint categorisiti imediat ca dusmani ai regimului ruso-comunist! SIS-ul numai pe asta si sta – vineaza romani! Iata daca AMN, PL, PLDM, MAE si PNL s-ar intruni si ar discuta si aceasta problema – ar fi altceva. Dar sa ne intrebam – sint oare toate aceste partide proromanesti ? De acord – nu Rusia e dusmanul, ci nepasarea si neunirea noastra, mincarimea dintre noi si invidia, tendinta liderilor de a nu avea pe cineva mai destept in coasta ca «ii scoate in evidenta lipsa de intelect». Majoritatea partidelor nationale se prabusesc din aceasta cauza, credeti-ma, stiu ce spun.

  21. Pentru unionistul.

    «A fi national nu e neaparat sau obligatoriu sa fii socialist sau de stanga». Paartidele nationale sint partide de dreapta, insa Dreapta si Stinga mai oscileaza in diferite tari, iar noi avem de a face cu o realitate postsovietica. Cred ca viitorul R.Moldova este al partidelor proromanesti, chiar daca azi, dupa 17 ani de perioada postsovietica, oamenii ramin captivii politicii de deznationalizare promovate de-a lungul deceniilor. Nu se poate ca toate partidele sa faca populism promoldovenist, asta au facut agrarienii si comunistii si am ramas la coada Europei. Faceti un partid asa cum credeti ca ar placea majoritatii, luati puterea si promovati ce va e draga. Noi stim ca politica partidului nostru intereseaza, insa lumea este infricosata si speriata de agentii guvernamentali antiromani. O Europa a ‘UNITATII PRIN DIVERSITATE’ inseamna pastrarea specificului si a bogatiei nationale a fiecaruia intr-un ansamblu al natiunilor! Dar oare putem spune ca avem noi o istorie raportata numai la interfluviul Prut-Nistru? Oare romanii nu l-au ales pe Stefan cel Mare cel mai roman? In cazul nostru valorile nationale sint imbinate cu cele liberale, insa eu intreb – care partid in Moldova apara clar si deschis valorile nationale? Si are el pondere sau nu? Daca nu – de ce? PL are pondere pentru ca e partid national sau pentru ca lumea l-a indragit pe Chirtoaca, deoarece s-a saturat de bolsevici? Nu vad o contradictie intre “conceptul universal de liberalism” si pledarea pentru valorile nationale. Nu avem reforme – pentru ca nu exista cheagul, patriotismul national sa ne stringem cureaua si sa mergem cum au mers balticii.

  22. Socolenco, poate am fost inteles gresit, dar repet, a fost o invitatie adresata cuiva, nu a fost un comentariu larg..poate trebuia sa specific ca uite, scrie cineva in ruseste si nu injura romanii! daca asta se intelege, imi pare rau dar nu asta e intentia! In privinta termenului de basarabean, vreau sa-ti spun ca eu sunt moldovean de aici din Romania, si chiar spun asta! Cred ca stii foarte bine ca in Romania se fac multe bancuri la adresa regiunilor, bancuri cu moldoveni, olteni , ardeleni, fara ca cineva sa se simta altceva dacat romani! deci in acceptiunea mea termenul de basarabean este identic cu cea de oltean, de exemplu! imi place ca esti atent la detalii, dar fii la fel de relaxat ca si noi in privinta terminlologiei, si vei fi roman la fel ca si mine. Pentru ca eu am observat ca insistenta pe problema asta „moldovean” sau „roman” mai mult desparte..! deci socolenco, pentru mine ramai roman, „basarabean” e doar un cuvant de identificare a regiunii de unde esti!

  23. d-na Pavlicenco

    parerea mea e ca publicul-tinta nu sunt parlamentarii nostri de peste 50 de ani, domnul Melescanu e un om elegant, dar nu e potrivit pentru o asemenea initiativa! Vreau sa va spun ca sunt multi tineri deputati, care au nevoie sa se identifice ca politicieni, sa iasa de sub tutela celor mai batrani, iar asta e o oportunitate fantastica pentru ei! sunt foarte multi europarlamentari tineri acuma, aici in tara sunt tot asa, acum vin alegerile la noi, lucrurile nu vor mai fi la fel! Clasa noastra politica e aceeasi , in principiu ca la dvs, o increngatura de interese, iar cand apare o problema la care trebuie sa munceasca voluntar, baga capul in nisip ca strutul, nu-i asa? Doamna, am observat ca in Moldova problema nationala nu e acum de actualitate, pentru ca lumea e saraca, si saracia omoara demnitatea, de aia si electoratul se uita la promisiuni caraghioase! lansati un apel catre concetatenii dumneavoastra care sunt plecati, fie in Italia, in Romania, in Rusia, oriunde, sa vina acasa de alegeri…sa faca un efort de 48h si sa-si salveze tara de la dezastru! Vorbiti cu Chirtoaca, sau cu Ghimpu..PL si PNL sa faca primul pas! trebuie infrastructura pentru castigarea alegerilor…nu merge numai cu inima! Eu inteleg ca politica e dura si sa fim seriosi, nu se poate numai cu idealuri..

  24. D-na Pavlicenco, dar cu d-l Boureanu din PD-L ati discutat? Asa cum spune si Stefan, d-l Melescanu nu este chiar persoana cea mai indicata sa discutati. Mai este si d-na Maria Petre, care recent s-a implicat in cazul forumistilor. Exista oameni politici in Romania care s-ar implica, trebuie doar sa discutati cu mai multi.

  25. salut Jay…ma bucur ca ai venit si tu !!!!!!

  26. eu demult sint pe aici, e drept ca scriu mai rar, caut sa incurajez pe d-na Pavlicenco, sa stie ca nu este singura in demersul sau. Am discutat cu dinsa si pe messenger 🙂 stringem rindurile 😉

  27. eeeeii..bun atunci! ma bucura ca nu se pierde timpul in comentarii si se face ceva! si cand e vorba de „tot ce-i romanesc nu piere”, imediat ma bag si eu!!!!

  28. Bine, Stefan. Acuma am inteles ca te refereai anume la persoanele vorbitoare de limba rusa. Probabil am inteles eu gresit. Mersi si pentru explicatia ta despre moldoveni. Adevarat este ca la noi deja prin moldovenismul acesta promovat de comunisti apar deja si asociatii negative. Nici mie nu imi e rusine sa spun ca sunt moldovean, doar ca specific ca nu sunt un adept al moldovenismului. Limba ne este romana si istoria la fel.
    Iata am lansat o data o idee ca pe noi basarabenii anume romanii moldoveni ne-ar putea intelege poate mai bine, dar ma dezamagisem pe urma cind unul George pe Curaj.net scria verzi si uscate la adresa noastra.

  29. Socolenco, tipi ca acel george o sa mai gasesti..dar nu ei ne reprezinta pe noi in Romania. Dupa cum nici unii din cei care ne arunca cuvinte urite noua nu reprezinta Moldova. Fii sigur ca avem respect pentru voi. Si gindurile cele mai curate posibil. Poate suna demagogic, dar asa e, cel putin in cazul meu.

  30. Jay, mersi pentru atitudine. Ma bucur ca ajungem putin cite putin sa ne indentificam macar in grupuri mici si sa ne sustinem. Vreau ca coeziunea etnica dintre noi sa porneasca intii de la omul de rind asa cum esti tu, Stefan si altii si numai dupa asta la nivel de politici din partea Romaniei fata de Moldova si invers.

  31. uite ce usor se poate dialoga! pana la urma inseamna ca niste lucruri gresit intelese fac sa apara ca deosebiri de opinii, pe care unii le transforma in deosebiri de mentalitae ! deci, atentie, dusmanul comun e in alta parte, sii trebuie anihilat, dupa care putem sa ne intoarcem la felul nostru de a fi , a romanilor!

  32. Am citit o data in introducerea unui dictionar de filosofie ca oamenii atribuie foarte des unor anumite expresii sensuri foarte variate ceea ce si duce ca apar neintelegeri intre ei. Aratau prin date concrete acolo ca facuse si sondaje. Asta ca si cum a fost motivul pentru autor ca sa scrie un dictionar si sa defineasca bine notiunile filosofice pentru a ajuta pe multi sa evite confuziile.

  33. Socolenco, daca ar fi sa asteptam dupa oamenii politici – intre care sint si exceptii, dovada d-na Pavlicenco – ar inseamna sa nu facem niciodata nimic. Noi oamenii de rind trebuie sa avem initiativa. Incet – incet se vor da si politicienii dupa noi, doar voturile le primesc de la noi. Si parintii mei au mentalitati vechi comuniste legate de romanii din Moldova, dar uite ca eu am ales sa merg si sa vad personal si sa nu-i cred pe ei. Si zi de zi lupt sa-i conving ca lucrurile nu stau asa cum stiu ei. Si am si reusit, in mare parte. Asta trebuie sa faceti si voi acolo. Sa nu mai credeti tot ceea ce vi se arunca.

  34. Comunicarea pe internet are dezavantajul ca omul nu mai poate vedea gesturile celui cu care sta de vorba. Un cuvint care in realitate ar fi insotit de o miscare a fetei care sa indice o gluma nevinovata, prieteneasca, pe internet poate parea o jignire. Si mai sint asa exemple. De aici si neintelegerile care apar uneori. Mama mea este olteanca. Si nu se supara daca eu si tatal meu mai glumim despre olteni 😉 iata asa trebuie procedat.

  35. Pentru Stefan.RO

    Da, la problema Basarabiei politicienii romani trebuie sa munceasca voluntar, dar baga capul in nisip ca strutul, mai mult: intorc uneori capul ca si in cazul cind vad un ciine flamind, murdar si bolnav, al nimanui, in strada. Desigur, nu toti. E spus prea dur, dar asa este. Eu sint romanaca, imi iubesc tara si natiunea, dar uneori dragostea mea e foarte abstracta, pentru ca atunci cind ma lovesc de cazuri concrete, se intimpla altceva. Asta nu ma deescurajeaza – ma caleste. Aveti dreptate – in Moldova problema nationala nu e de actualitate, pentru ca lumea e saraca. Numai ca lumea a fost insaracita cu buna stiinta, ca sa fie manipulata, de aia se uita la promisiuni caraghioase! Mi-a spus zilele acestea cineva ca umbla PPCD-istii – ca pe timpuri agrarienii si comunistii – si le dau la pensionari oleaca de orez, oleaca de ulei, oleaca de faina, din ajutoarele date Moldovei de Partidul Comunist Chinez. Frumos, nu?

    Avem relatii in Italia, si oameni care sint alaturi de PNLNu umblam numai cu idealuri..

  36. Pentru Jay.

    Sint de acord cu dezavantajul comunicarii pe Internet. Pentru mine, dezavantajul e ca imi rapeste mult timp sa scriu. Pe de alta parte, exista raspunderea pentru ce asterni «pe hirtie». Mai ales ca se pastreaza totul ce emiti si e foarte bine pentru a verifica ulterior afirmatiile emise. Totodata, m-a impresionat spusa unui vizitator al blogului, care a recunoscut ca perceptia pe care o aveam pentru el nu coincide cu impresia lasata din comunicarea in spatiul virtual. Am enzatia ca s-a referit la o impresie pozitiva. Asa cum spun unele teorii ca vocea spune deja mult despre un om, eu as zice ca si stilul de expunere ar spune cite ceva. Trebuie sa va recunosc faptul ca in acest Parlament eu am capatat un sindrom al exprimarii, pentru ca acest inalt speaker comunstnu are alta preocupare decit s ainchida gura deputatilor din pozitie. Aici imi chiar amintesc de spusa haioasa a lui Corneliu Vadim Tudor – «cind ajung eu sa vorbesc, se termina si timpul, si democratia». In timp ce pe Internet poti scrie cit te tine rabdarea, desi este important sa te si opresti la timp.

    Sint de acord cu ideea ca daca oamenii ar manifesta interes si nu ar astepta doar ca Opozitia sa vina la fiecare acasa sa le trezeasca interesul, unii politicienii s-ar putea da dupa oameni. Ca doar asta fac cei ce studiaza sondajele in ideea problemelor care sint importante pentru chestionati.

  37. Pentru Jay.

    Eu il cunosc de multa vreme pe Cristi Busoi, europarlamentar PNL, care a si organizat audieri in Grupul ALDE la Parlamentul European in problema viitorului european al R.Moldova. Desigur, il cunosc pe Cristi Boureanu din PD-L, pe George Scutaru, pe Stefan Glavan, pe dna Maria Petre, pe multi, multi. Insa mai multi dintre ei vin la Chisinau si merg la … Rosca, la aliatul comunistilor. Este adevarat, o data, in plina campanie electorala, a venit Marianne Mikko la Chisinau si a insistat sa discute si cu deputatii neafiliati Fractiunilor consacrate, astfel au putut discuta cu Braghis, Serebrian, Pavlicenco. Intr-o alta data, cind reprezentantul UE a vrut sa discute in parlament problema nistreana, mi s-a spus ca Urechean s-a suparat ca au fost invitati acolo si Braghis cu Filat. Daca mai mergeam si eu la sigur ca unii ar fi uitat mesajul scris pe hirtie sa-l citeasca. Ct priveste oamenii politici din Romania, intrebati-i pe cei ce au mai fost, de exemplu, la Sergiu Medar, pe care l-am cunoscut in mai, pe altii ce consecinte au avut discutiile… Am vorbit recent cu Geoana si chiar mi-a promis ca va pune pe liste pentru Parlamentul roman si Parlamentul european cetateni romani din R.Moldova, cu vederi social-democrate, mi-a spus ca ar fi bine ca Romania sa recunoasca si Kosovo in schimbul acordarii masive a cetateniei romane pentru basarabeni, multe alte lucruri bune, pe care a promis sa le discute si cu alti lideri politici, reprezentind alte partide doctrinare. Inainte de a ne elimina pe noi din AMN am avut o sedinta la sediu cu participarea unei ample delegatii PNL, din care faceau parte Norica Nicolai, prietena mea, Teodor Melescanu, Cristi Busoi, alti penelisti, mai tineri. Le-am spus multe-multe, in special ca daca poate cineva spune ca PSD nu a facut totul pentru Moldova, sa faca ei acum, PNL. Trebuie s ava spun ca am avut cu mult mai bune relatii cu PNL pina a intra la guvernare, adica atunci cind erau in Opozitie. Am fost invitata la congresul extraordinar al PNL, cind a fost ales Tariceanu presedinte, dupa alegeri, am avut un mesaj de 3 minute, dar nu au dat cuvintul la nici un basarabean, desi altii au spus multe si marunte zeci de minute. Am sa plasez acest mesaj pe blog. Am avut intilnirela Parlamentul roman cu Stefan Glavan, presedinte al Comisiei de relatii externe la Senat. Nu a urmat nimic niciodata. Este adevarul trist. Eu personal nu cred ca exista oameni politici in Romania care s-ar implica sa imbunatateasca relatiile Romania-R.Moldova in mod efectiv, nu cu impact electoral. Dar nici nu-i invinuiesc. Aici pe noi ne doare un lucru. Ca noi am tot fost abandonati pe mina Estului, a Moscovei, care ne-a deznationalizat metodic, dupa care sintem intrebati de ce sintem cum sintem. NOI INCA SINTEM!!! Asta e raspunsul nostru si trebuim ajutati, nu luati in deridere, criticati sau umiliti. Credeti-ma, o spun cu un mare nod in git. La noi nu exista familie care s anu fi cunoscut ororile regimului comunist criminal. Insa Dumnezeu este alaturi si ne va ajuta sa ne ridicam din genunchi. Eu am scris azi darea de seama despre activitatea PNL in perioada dintre doua DPN. Si am aratat un caz cutremurator – cind basarabencile care au nascut lasa copiii acasa pe mina rudelor si merg sa faca bani alaptind in Rusia catei nascuti de catele care apartin unor familii bogate… De parca am fi pe timpul foametei organizate cind aici erau obisnuite cazurile de canialism. Eu cred ca Romania nu-si va regasi linistea atita timp cit nu va fi reintregita. Este un blestem care trebuie depasit cu ajutorul Domnului si al fiecaruia dintre noi.

  38. Propun sa abordam problemele economice , care au adus marea majoritate a populatiei /indiferent de etnie , religie /la saracie cumplita .
    Sa ne axam pe interesele comune pentru a ne solidariza in atingerea scupurilor principale.
    Desidur sa nu uitam si de principiile , care ne deosebesc cu desavirsire.

  39. D-na Pavlicenco!

    desi obiceiul asta cu umblatul pe la porti cu orez si zahar, ma face sa rad,pentru ca si la noi se practica tot acelasi obicei, vreau sa va spun ca are priza la oameni! mi-e ciuda, dar trebuie sa recunosc asta! de fapt la romani asta e deja o chestie istorica(in perioada interbelica partidele isi faceau campanie cu butoiul de vin la capatul satului, unul la un capat , altul la celalalt capat de era lumea beata pe la alegeri)!Trist dar adevarat! PNL-ul dvs este organizat la nivel de sat? veti reusi sa faceti fata alegerilor? e foarte important..pentru ca lupta e dura! si credeti-ma , nici partidul dumneavoastra nu trebuie sa se dea inapoi sa dea ulei la oameni! asa se anuleaza ajutoarele celelalte, cad in derizoriu, plus de asta omul tine minte cine i-a dat ultimul! Sunt cinic, dar asta e viata ..nu-i asa?

  40. Pentru stefanRO:

    Stim ca lupta e dura! Ai dreptate cu ajutoarele, dar legea interzice. Nu stiu daca esti sau nu esti cinic – mai vedem.

  41. Pentru 001:

    Absolut de acord in legatura cu problemele economice, asa este – marea majoritate a populatiei este adusa cu buna stiinta la saracie cumplita. Numai ca problemele economice sint o urmare a celor politice. Le-am si abordat in diferite interventii, chiar aici.

  42. D-na Pavlicenco, este adevarat ,ca problemele economice sunt o urmare a celor politice.Dar! Dupa toate dezamagirile provocate de partidele politice, care au votat deschis comunistii si pe voronin, Electoratul in cea mai mare parte nu mai intelege ce diferenta este intre partidele policice si nu mai crede in principiile lor. Blog-ul este citit de persoane de diferita virsta /sper in viitor sa intre in discutii mult mai multi tineri/ care actualmente sunt constienti si inteleg bine lucrurile. Dar cum ramine cu persoanele foarte suparate pe viata lor fara viitor,care sunt nu prea sunt informati.Din discutiile de pe Blog multi ar reusi sa se informeze, sa participe cu viziunile lor.
    Adevarul este , ca avem nevoie de o politica economica , care ar permite dezvoltarea afacerilor mici si mijlocii ,dezvoltarea clasei medii sociale ,scoaterea din saracie lucida a celora mai mult de 70 % ,astazi medici, profesori, tarani,muncitori fara carnete de munca si pachet social….Numai dezvoltarea economica poate da nastere efectului social.
    Oricum apelul meu este pentru toti, care doresc sa initiem discutii pe subiecte economice, sa impartasim ideile noastre in privinta politicii economice falimentare a partidelor comunist si PPCD-ist, pe care o promoveaza mai mult de 7 ani, despre matrapazlicurile lor, de care nu toti sunt destul de bine informati , dar pot fi .

  43. Vreau sa va spun ceva interesant despre televiziunea „publica”. Saptamina trecuta a fost la mine mama soacra si a sta in vizita 5zile. Ea este de la Falesti si acolo fiind profesoara privetse doar 4 posturi de televiziune, Prime – care e a lui Voronin si nu arata nimic despre Moldova, TVR 1 si TVR 2 care nu arata nimic despre Moldova, si TVM-care este de stat si arata doar ceea ce spala mintile oamenilor. Stind in casa cu ea, vad ca ma intreaba da unde e TVM sa ne uitam la stiri, la care eu ii spun, de ce TVM daca sunt la chisinau mai multe posturi interesante> PROTV, TV7, TV4, EUtv… care arata stiri mai aporape de realitate si cind mai putin cind deloc politizate. Dupa o seara de stiri de la aceste posturi, ea a ramas cu „gura cascata”, in sensul adevarat a cuvintului, a ramas socata de stirile care avem ocazia sa le vedem doar noi, Chisinauienii. In concluzie vreau s aspun ca partidele politice care isi mai deschid o televiziune personala, au sanse doar prin Chisinau, iar de la oamenii de la tara, la ziua de azi, nu putem sa sti cu adevarat ce zace in ei un suflet de roman sau o minte spalata de sacera si ciocan. Chiar si ea avind un copil care traieste de 12 ani in romania, altul care a facut studii in romania 9 ani, fiind profesoara de clasele primare, tot nu stie ce sa spuna pe seama data, ce inseamna sa fii roman si ce inseamna sa fii mooldovan, de ce?…pentru ca zilnic ii este spalat creierul cu stiri de la TVM. Doar internetul si stirile pe care le mai plaseaza pe site-urile lor unele posturi TV mai pot deschide ochii oamenilor de la tara, dar si acolo acces il au un numar limitat de oameni, care sunt tineri ce nu au ajuns la virsta de 18 ani. De aici toata concluzia despre starea de dezvoltare politica a poporului nostru Moldovean/Roman. (nu mai spun si despre alti factori economici care influienteaza dezvoltarea unei natiuni)

  44. Dna Pavlicenco mi-am schimbat total parerea despre Dv dupa aceste comentaii.Credeam caci sunteti ca ceilalti cu fata de proeuropeni si pro unire,iar in realitate aveti sponsori de la Kremlin.
    Ma bucur ca m-am inselat in aceasta privinta,sincer cred ca am avut sansa de UNIRE si deci integrare inainte de 1 ianuairie 07 cind Basescu a propus „neoficial” UNIREA !!!Intradevar avem foarte multe posturi Tv proruse si un TVM pentru spalat creierii,chiar si EuTv mai intra in aceasta categorie cind vine vorba de Dorin Chirtoaca cu toate ca Gheorghe Ghimpu mosul lui a initiat Frontul Popular in 1989 ce sa transformat mai tirziu in PPCD.Astfel Basarabenii nu au nici o sansa,ma refer de cei de la sate,de a se destepta decit daca contibuim si noi cu ceva.Campaniile noastre Basarabia Pamint Romanesc si Desteaptate Romane se adreseaza in special tinerilor,dar lipind afise cu Basarabia pe la sate si diferite bilete de informare cred ca vom reusi da informam cit de putin si aceste zone neacoperite de Tv.
    Va urez succes la alegerile din 2009,cu toate ca vor fi un dezastru intradevar daca nu se va forma o Alianta sustinuta si de UE!!!
    UNIRE UNIRE UNIRE FRATILOR!!!

  45. Revin din nou cu o intrebare ce ma macina de mult timp.Cum vedeti Dv alianta „murdara” si ascunsa din PNL si PSD din Tara Mama?Se stie caci in toata istoria PNL-ului niciodata nu sa aliat cu vreo miscare socialista.Din cauza tovarasului Iliescu si a PSD-ului nu ne-am UNIT noi in 89,eu ii vad pe psd-isti ca pe niste agenti cotinuatori ai politicii comuniste dar sub o umbrela democrata.
    Va multumesc anticipat.Cu respect Constantin!

  46. Pentru Constantin

    In privinta partidelor din Romania, am spus-o public acolo cu diferite ocazii, nu cred ca noi, din R.Moldova, avem caderea sa ne bagam sa-i judecam, chiar daca eu am cetatenia romana din 1992. Eu sustin ideea ca trebuie sa judecam partidele romanesti dupa atitudinea fata de noi, basarabenii. Acolo, de bine-de rau, majoritatea sint romani, sint membri NATO si UE, merg pe alt drum. In Belgia sint combinatii si majoritati parlamentare inimaginabile, dar asta e vrerea oamenilor si ei nu pot fi continuu in alegeri, ca sa fie aleasa o majoritate doar pe gustul unei jumatati de populatie.

    Clasa politica trebui sa si poata coabita, vom invata si noi asta, numai ca, spre deosebire de Belgia, Romania inca mai are de shimbat societatea, iar in privinta noastra, fata de Romania, jumatate e orientata spre Este si o alta – spre Vest, de unde si ne e greu sa avem o coabitare. Am incercat in 2005, cind si comnistii s-au declarat proEuropa, insa timpul a aratat ca nu sint si nu pot fi comunistii proeuropeni, lucru pe care eu l-am spus si atunci, si de atunci, constant…Desi, poate fi ce ceea ce spuneti – agenti cotinuatori ai politicii comuniste, dar sub o umbrela democrata. Deocamdata, insa, toata clasa politica romaneasca a fost unanima in orientarea proeuratlantica. E posibil si la noi asa ceva ? Nu cred. Si mai spuneti-mi – incotro se indreapta comunistii nostri – spre Est sau spre Vest?. Si a doua intrebare – incotro se indreapta aliatii comunistilor nostri, PPCD, – spre Est sau spre Vest? E posibil ca acesti comunisti sa fie cu Kremlinul, iar Rosca – nu? Si sa tot arate cai tari proKremlin este AMN, nu PCRM? Deci, unde ae adevarul, ca ne-au cam zapacit. Nu vi se pare?

  47. Nu stiu incotro se indreapta comunistii si cu Rosca(asta este scopul KGB-ului sa ne zapaceasca cum ne-au zapacit pe timpul URSS facin ca frate cu sora sa se tradeze) dar ce stiu este ca acum in 2009 avem o sansa unica de a schimba total fata politica a Basarabiei daca vom avea o alianta de Dreapta clara si fara tradatori de genu PSD si PPCD in ea.Sper intradevar sa avem cit mai curind o clasa politica care poate coabita spre binele cetateanului,si sper sa va regasesc si pe Dv in acel parlament nou revigorat si cu un alt presdinte tinar si cu aspiratii doar Europene!!!

  48. Pentru Constantin

    De acord, ca in 2009 avem o sansa unica de a schimba total fata politica a Basarabiei daca vom avea o alianta de Dreapta clara si fara tradatori gen PSD si PPCD. Noi sintem de acord, am explicat in alte comentarii cu virf si indesat. Dar cititi interviul din Timpul acordat de Salaru, vicepresedinte PL si spuneti-mi parerea. Este pentru coagularea fortelor liberale sau nu? Astept opinia Dvs.

    Noi, PNL, chiar o sa luam sloganul ce mi-a fost sugerat aici pe blog – „Noi nu ne vindem!” Si daca nu vor dori alti liberali sa dicute cu PNL, vom vedea in alegeri citi vor sprijini sloganul nostru si citi nu vor sa se vinda. Ce spuneti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *