Nu am mai scris articole de multă vreme. În general, de când cu situația de după alegerile parlamentare, când lucrurile s-au amestecat urțt de tot, de nu s-a mai înțeles unde mai e forța pro-Vest și unde e forța pro-Est în acest stat românesc, am luat o pauză, ca să vedem cum se derulează evenimentele.
Despre un dialog dintre europeniști și unioniști, PNL a spus mereu și a dat un viu exemplu în 2016, când, mai ales, forțele proeuropene au răspuns apelului PNL de a se încerca identificarea unui candidat comun pentru prezidențialele de atunci, sprijinirea unui singur partid în parlamentarele din România, ulterior, după prezidențiale, – formarea unei Platforme comune unioniste, pe valori național-liberale, prin crearea unui Bloc politic în preajma alegerilor parlamentare ordinare, apoi avansarea spre un singur partid pro-Vest, românesc, pro-unionist.
Oricum, se va ajunge la această realitate, pentru că, în caz contrar, nu mai reușim să oprim revanșa nostalgicilor, revanșa forțelor nefaste și odioase, care vor să readucă regimul nedemocratic.
Și ceea ce s-a decis prin formarea Mișcării politice UNIREA este un început în acest scenariu inevitabil, pentru a coagula forțele pro-Vest în fața ofensivei forțelor imperialiste, cărora nu le dă liniște conștientizarea de către populația noastră, tot mai amărâtă, a inevitabilității Reunirii cu România – orice ar spune și falșii ”strategi de pe ambele maluri de Prut”.
O remarcă regretabilă este că există suficienți cârcotași, victime ale unui sindrom dubios și ”coronavirus politic enigmatic”, pentru care nimic niciodată nu contează decât obsesiile lor ori comandamentele primite. Că nu se regăsesc împreună unioniștii e rău, că se regăsesc împreună este, iarăși, rău. Este pentru că nu le place să se producă ceva esențial ori nu pot renunța la ideea că, totuși, aceasta este imposibil.
Ba da, este posibil, fapt pe care îl demonstrează crearea Mișcării Politice UNIREA. Da, e cam târziu, era mai indicat să fie în parlamentare sau locale. PNL a cunoscut sau trecut prin ”diferite variante ale Consiliului Unirii” – că a fost Sfatul Țării-2, Convenția euro-unionistă, Blocul Unirea ”3 plus 3”, cu factori din societatea civilă, că au fost alte încercări. PNL nu a respins nicio ofertă, a invitat și menținut timp suficient și dialogurile de până acum.
După ce forțele, care se revendică a fi ”de dreapta”, cele care au participat la guvernare cu socialiștii, forțe care sunt, de fapt, ”centriste”, pe alocuri ”ruso-europeniste”, oscilând între identitatea românească și cea pur europeană, ce se complementează sigur, în mod normal, reciproc, deci – după ce aceste forțe gen blocul ACUM au ajuns să constate că alierea lor i-a consolidat total pe socialiști, au devenit mai receptive pentru dialogul cu unioniștii, având în vedere și importanța de nenegat a alegerilor prezidențiale.
E bine că a început dialogul euro-unionist, ar fi și mai bine ca el să conducă la învingerea candidatului anti-român în alegeri, dar ar fi excelent dacă și societatea cu vederi avansate ar fi deschisă în sprijinul acestui dialog.
Am pus pariu public precum că fostele componente ale Blocului ACUM vor deveni unioniste, sperăm în această sinceritate, prin încetarea ostilității contra unioniștilor, care sunt cei mai autentici europeniști, sunt proeuropeni impliciți.
În trei coloane a se merge în alegeri, din care unul să fie europenist și altul – unionist -, cu respectivii candidați, inclusiv din societatea civilă, din afara politicii, poate fi examinată și e nevoie de discuții ample și în societate.
Pentru aceasta, e nevoie de răbdare, comunicare, dialog, cooperare.
Vitalia PAVLICENCO