Nu prea scriu comentarii în ultimul timp, dar aici, chiar…

Vreau să rețin cu recunoștință postarea făcută pe FB de Iurie Stratan, ca reacție la un mai nou apel din partea entității Antimafie privind unirea eforturilor unioniștilor în anul complicat și complex – și politic – în Republica Moldova.

Nu voi stărui asupra importanței alegerilor prezidențiale.

Am decis – cu toate riscurile pe care le văd atrase asupra mea pe nedrept, să repostez acest text de pe FB,pentru că, în mare parte, coincide cu ce cred eu – deși aș mai avea argumente multe – despre subiectul abordat.

Am avut mereu un comportament corect față de conducerea Antimafiei. Am fost și la congresul lor, ultimul. Nu voi comenta impresiile mele și tratamentul la care grupul nostru de șase persoane a fost supus. De asemenea, am răspuns tuturor apelurilor de unificare a unioniștilor, știindu-se perfect că noi, PNL, încă din 2010 – când am lansat sloganul electoral ”PNL propune Unirea” – am lansat chemarea ca toți unioniștii să vină sub stindardul Unirii.

Nu agreez cân unii cred că istoria, inclusiv politică, a unionismului, începe de la ei…

IURIE STRATAN:

”In atentia liderului partidului politic, Miscarea Politica Antimafie!

Draga Sergiu, imi aduc aminte de acele timpuri, cand Sergiu Mocanu, intr-o perioada foarte grea pentru soarta Republicii Moldova, ruinata, dezbinata, mafiotizata, atunci cand Mafia, clasa politica noastra criminala a ajuns la varful conducerii, Tu ai fost PRIMUL care ai rostit numele celui ce se pregatea sa prea controlul intregului Stat, numele celui care a devenit stapanul Republicii Moldova, prin mijloace banditesti!

Tu ai fost primul care a rostit numele lui Vladimir Plahotniuc, nume care – pentru foarte multa lume – din Republica Moldova era inca necunoscut!

Tu ai fost primul care a ridicat steagul de lupta contra Mafiei lui Plahotniuc, Filat…!!!

Imi aduc aminte cum tu, de la tribuna Antimafiei, in serele de miercuri, te adresai populatiei, explicand, convingator, in ce pericol se afla societatea noastra, in ce pericol ne aflam noi cu totii, cine este Plahotniuc, cine este Filat, cum acestia doi, de fapt isi jefuiesc propriii cetateni! Tu ai avut dreptate!

Imi aduc aminte de colaborarea noastra, zic – buna, in acea perioada (cazul Padurea Domneasca) Te priveam, ca pe un om curajos cu mult descernamant, bun cunoscator al politicii moldovenesti, un politician nou, un politician al zilei de maine! Te priveam cu mari sperante (sunt sigur ca nu numai eu), ca, avand o pregatire politica si fiind un politician de dreapta, un adept al curentului romanesc, vei fi in stare sa vii cu un adevarat proiect politic sanatos, unind fortele de dreapta intr-o singura miscare politica, cea care ar fi adus Republica Moldova spre Unirea cu Romania – singura cale de integrare in Uniunea Europeana! De la tribuna Antimafiei se auzea vocea adevarului! Ai desconspirat omorul lui Sorin Paciu, de la Padurea Domneasca, din care cauza a demisionat procurorul general, fapt care, practic, a contribuit esential la caderea Guvernului Filat!

Au trecut de atunci deja 10 ani! Ce vedem noi azi, cei care te mai urmaresc, sau, cel putin eu? Cum actioneaza azi Antimafie, in frunte cu Sergiu Mocanu? Din pacate, avem doar iluzii! Doar contradictii si manipulari, boicoturi! Toti, dar absolut toti sunt vinoveti, mai ales cei de dreapta, numai nu Sergiu Mocanu cu Antimafie! Cum de se intampla, ca “te-au izolat” celelalte partide politice de dreapta? Sau, poate, tu te autoizolezi din anumite ratiuni, si-ti convine doar sa aduci critici la adresa tuturor, fara a contribui cu ceva personal! Un lucru contraproductiv este acesta pentru toti cei care au vointa sa mai faca ceva bun! Ca exemplu, zici ca esti unionist, dar ataci mereu si dur unionistii!

Da, sunt de acord cu tine, au aparut multi unionisti falsi, lideri compromisi…., dar tu – prin ce te deosebesti de ei? Prin ce unionismul tau se manifesta mai sincer si mai corect!? Doar la nivel declarativ, mai mult nimic!

PNL, de exemplu, este primul partid politic unionist, care a stipulat in programul sau Unirea cu Romania! Si acest lucru s-a intamplat cu multi ani in urma, cand toata clasa politica tremura de frica atunci cand pronunta cineva acest nobil deziderat al Unirii! Cred, ca nici tie in acea perioada, nu-ti ardea de Unire! Dar azi el e la moda!

PNL vorbeste de muti ani la rand despre necesitatea coagularii unionistilor, despre un bloc electoral, despre un candidat comun pentru prezidentiale si despre un sprijin comun in parlamentarele din Romania. Antimafie si personal tu, ati avut vreo reactie? NU!

Alt caz- ezitati, nu aveti curaj sa spuneti, ca doua partide au raspuns, totusi, apelului lansat in locale de Antimafie pentru primaria Chisinau – Democratia Acasa si PNL!

Voi, insa, mereu boicotati alegerile, invocand tot soiul de argumente si contraargumente, numai ca sa nu participati, chemandu-i si pe altii sa faca la fel. Astfel – favorizand stanga si pe dusmanii Tarii! Partidile politice, ma refer la cele de dreapta, participa asa cum pot, dar participa, se implica! Rau sau bine – e alta chestie. Dar au luptat, au promovat Unirea! Si au facut-o cu putini bani.

Scopul ascuns al Antimafiei pare, insa,sa fie mentinerea status qwo-ului! Probabil asa va convine. Nici voi sa nu faceti nimic, dar nici altii sa nu reuseasca! Inteleg, ai fost sustinut cand ai batut in Plahotniuc, Filat, procurori, judecatori….., pe buna dreptate! Te inteleg si cand bati in Chirtoaca si in Ticu, ai dreptate. Au si ei vina lor! Dar de ce bati in toti unionistii, de ce bati in cei care sunt, totusi, cu sufletul acestui popor roman?! Unionistii nu se reduc la Chirtoaca, Ticu, Ghimpu, Mocanu sau Pavlicenco… Unionisti suntem cu totii, o Tara intreaga, dar multi inca acest lucru nu-l inteleg! Tu bati in unionisti mai rau decat PSRM-ul lui Dodon, Lucinschi sau Voronin alta data!

Zici ca nimeni nu te invita la dialog! Dar nu este asa! Antimafie a fost invitata si a mers la discutii. Si la Consiliul Unirii, si la mese rotunde, de exemplu, in 2015, intre reprezentanti antioligarhici si unionisti, cand au fost nu doar regretatul
Alexandru Mosanu, dar si Sergiu Mocanu, multi alti cunoscuti unionisti.
In alegerile locale recente chiar PNL le-a spus celor de la Antimafie: “fixati ziua si ora”. Dupa care Daniela Bodrug asa a si facut. Si cei doi presedinti prezenti – Vasile Costiuc si Vitalia Pavlicenco – au venit si au vorbit in fata presei.

Antimafie a fost invitata si de Blocul Unirea din primavara-vara anului 2019. Bloc ce a insistat nu doar sa li se trimita scrisori partidelor, dar sa vina fiecare la un dialog bilateral cu Blocul Unirea. Au fost PL, PAD, PLDM, dar a refuzat Antimafie. Stiu cu exactitate ca ati fost invitati si la noul bloc “Unirea”, pentru crearea Miscarii Politice UNIREA, dar ati refuzat din nou, invocand tot felul de aberatii, iar, intr-un final, va bateti joc de cei care macar incearca sa faca ceva! Sigur, a critica este mai usor. Te cunosc bine. Daca as fi fost in locul tau, mergeam, chiar si fara invitatie, pentru o buna si sfanta cauza cum este Unirea, la discutii. Eu m-as fi autoinvitat si as fi mers. As fi mers la ei! Daca vrem sa scapam de Dodon, atunci totul ce este pe dreapta trebuie sa se uneasca! Azi, Republica Moldova, poporul, are nevoie ca de aer, de un singur candidat de dreapta, din afara partidilor, pentru a-l infrunta si castiga alegerile prezedentiale in fata prorusului si tradatorului Dodon! Pentru asta se uita de orgolii, mandrie, razbunare, superioritate….. Asta este mai important! Cu respect.”

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *