Pentru Ziarul de Gardă: ”A fi azi în relaţii bune cu Rusia, înseamnă să faci concesii politice și geopolitice”

Putin îl „dezgroapă” pe Kozak

sondajVladimir Putin are un nou „reprezentant” pentru relaţiile cu R. Moldova. Pe locul fostului emisar, Dmitri Rogozin, responsabil de relaţiile comercial-economice cu R. Moldova vine Dmitri Kozak. Deşi decretul semnat de Putin spune că Kozak va avea în grijile sale relaţiile comerciale şi economice moldo-ruse, puţin probabl că acesta nu se va preocupa şi de problema transnistreană. Kozak este autorul scandalosului plan de federalizare a R. Moldova, intrat în circuitul politic drept „planul Kozak”, eşuat în 2003, dar la care Rusia nu a renunţat. Numirea lui Kozak a avut loc la o zi de la adoptarea declaraţiei summitului NATO de la Bruxelles, care cere Rusiei să îşi retragă neîntârziat trupele de pe teritoriul R. Moldova. Kozac, pe locul lui Rogozin. Ce va urma?

Nicolae Osmochescu, expert în relaţiile internaţionale:

Eu nu văd nici o legătură între summitul NATO şi decretul lui Putin. Deciziile de acest gen nu se iau de azi pe mâine. Doi: faptul că Kozak a fost desemnat pentru relaţiile comerciale şi economice cu R. Moldova, asta nu înseamnă că el nu va avea sub control şi problema transnistreană. Rusia nu a renunţat şi nici nu va renunţa la „planul Kozak”, altceva e pe ce cale se va merge o dată cu numirea lui Kozak. Orice problemă economică poate deveni politică şi invers, dacă acest lucru va fi în interesele Rusiei. Vizavi de schimbări: mari schimbări în relaţiile economice şi comerciale cu Rusia nu se vor întâmpla, au fost haotice pe vremea lui Rogozin, vor fi la fel şi cu Kozak, deşi, spre deosebire de Rogozin, Kozak are o altă pregătire şi e mai moderat, pe când Rogozin era un trubadur al celei mai reacţionare părţi din anturajul lui Putin. Dar asta nu înseamnă că Kozak vine cu o altă misiune decât cea pe care a avut-o Rogozin. Kozak se va ocupa de federalizarea R. Moldova, mai mult decât Rogozin.

Anatol Caraman, Asociaţia „Tiras-Tighina”:

Rusia vrea să se reîntoarcă la situaţia din 2003, la „planul Kozak”. Lui Putin nu-i iese din cap federalizarea. Trebuie să fii un mare naiv să crezi că D. Kozak, care este autorul planului criminal de federalizare a R. Moldova, se va ocupa de relațiile economice şi comerciale şi nu se va implica în problema transnistreană. El pentru asta e trimis. Dar problema nu e în Rusia. Moscova îşi caută de interesele ei. Problema e în cei „de acasă”. Dodon e primul care ne-a trădat. Ce înseamnă să declari că Putin a ales o candidatură bună pentru R. Moldova. Da, bună, dar pentru a face rău R. Moldova. La fel ca în 2003. Cred că guvernul nu trebuie să aprobe această candidatură. Noi, cei de la Tiras-Tighina nu vom da voie să se întâmple acest lucru.

Vitalia Pavlicenco, Partudl Naţional Liberal:

Prin numirea lui Kozak, Putin caută să îşi ia revanşa pentru eşecul prin care a trecut cu „planul Kozak” în 2003. Nu cred că D. Kozak a fost numit pentru ameliorarea relaţiilor economice şi comerciale ale Rusiei cu R. Moldova, pentru că, a fi în relaţii bune cu Rusia, înseamnă să faci concesii politice şi geopolitice Rusiei. Transnistria va fi principala preocupare a lui Kozak. Va reuși? Nu cunosc. Depinde de guvernarea noastră pe cât este de sinceră în privința relațiilor cu Rusia, dar şi de capacitatea de mobilizare a societății pentru că Rusia va încerca, neapărat, să repete anul 2003 şi „planul Kozak”.

Oazu Nantoi, comentator politic:

Kozak vine în R.Moldova nu pentru dezvoltarea comerțului sau relațiilor economice. Kozac vine cu o singură atribuție: preluarea controlului geopolitic din partea Federației Ruse asupra R. Moldova, în schimbul unor favoruri pentru un grup de persoane, simbolurile cărora sunt Plahotniuc, Dodon și Şor. Şi aici eu recomand să se citească comentariile dnei Kuzenkova din 18 anuarie 2017, din ziarul Izvestia, în care ea, în calitate de director adjunct al Institutului rus de Cercetări Strategice, fondatorul căruia este Putin, spune tranșant, după vizita lui Igor Dodon în Rusia, că acesta s-a aflat la Moscova cu propriile probleme, dar Moscova s-a arătat interesată doar de problema transnistreană… Vorbim mult şi cu poftă despre geopolitică, dar nu observăm că: a) R. Moldova încă mai există ca stat doar gratie faptului că există Ucraina și pentru că Ucraina a rezistat agresiunii ruse în 2014. Şi b) Ucraina are în 2019 alegeri prezidențiale şi parlamentare şi regimul Putin mizează pe faptul că Kievul nu va riposta atunci când, în R. Moldova, se va încerca implementarea „planului Kozak”, fie şi într-o nouă formulă, după care Rusia va căuta să impună acest scenariu şi Ucrainei, în cazul teritoriilor ocupate și controlate de Rusia. Cam asta-i perspectiva pe care ne-o pregăteşte Rusia.

SONDAJ/ Putin îl „dezgroapă” pe Kozak

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *