La Pro TV: Dodon trebuie trăsnit (politic) mereu, bine și ”frumos”

ARTICOL DEDICAT LUI DODON, SANDU și altora ca ei

Am privit cu puțină întîrziere emisiunea cu invitatul Igor Dodon ”În profunzime” moderată de Lorena Bogza. Am remarcat de la bun început că și moderatoarea, dar și Vasile Botnaru, invitat să adreseze întrebări, au fost tranșanți. Adică nu am văzut practicile din ultimii anii, cînd mergeau, ca niște păpuși, la emisiuni, un Voronin solitar sau, mai nou, – un Filat, un Lupu ori un altul din Arcul Guvernării de după 2009,  adică singuri, dar ”siguri” că nimeni dintre ziariști nu ”va îndrăzni” să îi pună într-o situație penibilă, incomodă, de impas.

Așa ar trebui să procedeze ziariștii care solicită oricui interviuri – mai ales cei de televiziune. Pentru că nu mai ai unde întinde coarda – lucrurile nu par deloc să mearga în bine și trebuie luați la bani mărunți toți cei care s-au ”încălzit” prin guvernări.

Și dacă acum cîțiva ani opțiunea unionistă era ceva bizar, neobișnuit, care mai că trezea un zîmbet ridicol și ”condescendent” în colțul gurii, iată că astăzi, de cînd a venit dodonul, care îi tot atacă pe unioniști, Unirea cu România a devenit un subiect serios și permanent. De ce? – Pentru că atitudinea beligerantă și bădărănească a înalților demnitari, drapată cu ”marea grijă pentru statalitatea”, pe care tot ei au distrus-o prin corupție, față de purtătorii ideii și ai dezideratului de Reunire le dezgolește, de fapt, esența antidemocratică.

Prin afirmațiile și declarațiile lor publice, ei încalcă, de fapt, și Constituția, și Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în temeiul prevederilor căreia instanța națională de justiție a pronunțat hotărîrile în cauzele PNL – și contra CEC, și contra Ministerului Justiției.

Aceste hotărîri, inclusiv Răspunsul oficial dat unui ministru lucinskist, verde, al justiției de către președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, bazat, la fel, pe spiritul și litera CvEDO, au instituționalizat unionismul pe baza legislației naționale și internaționale, au scos opțiunea unionistă din zona curentelor politice interpretabile, echivoce sau chiar dubioase, sub aspectul legii, pentru viziunile indivizilor primitivi, fie ei și înalți demnitari de stat, creînd, astfel, precedente nu doar pentru Republica Moldova.

Cel mai important aspect al acestor precedente este că ele apără libertatea de exprimare și pluralismul de opinii, adică libertăți fundamentale într-un stat democratic, de drept, – unioniștii pledează pentru dezideratul sacru al Reunirii cu România pe cale pașnică. Aceasta trebuie să le-o explicăm limpede și răspicat oamenilor, care s-au săturat să trăiască în mizeria Stîngii moldovenești antiromânești.

Ceea ce a încercat Ministerul Justiției în 2012 să îi lege de coadă PNL.md, căutînd motiv nu doar ca să nu înregistreze Statutul unionist al PNL, dar și ca să interzică partidul pentru curajul de a fixa Reunificarea R.Moldova cu România în Statut, este exact incriminabil acum lui Dodon, care nu doar că nu poate fi Președintele tuturor basarabenilor (nici nu ne trebuie nouă așa ”ghinătate” de individ în calitate de Președinte – no pusti sebe jiviot i raduetsea kak bednii slaboumnii), dar care și ca cetățean, și ca demnitar, și ca parte organică din gruparea socialistă, face exact ceea ce se încerca a se spune că fac național-liberalii – ”Constituția. Art.41, alineat (4) –  (4) Partidele şi alte organizaţii social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei, a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sînt neconstituţionale”.

Spunem asta, pentru că Dodon nu respectă cele invocate în fraza precedentă, deoarece unioniștii nu dau cu toporul în cap și nu îi amenință cu pușcăria pe dodoniștii sau socialiștii care nu recunosc dreptul suveran, independent, liber al populației din R.Moldova de a-și dori un trai mai bun, nici corectarea unei nedreptăți sau a unui rapt istoric, nici dreptul oamenii de a-și decide soarta într-un stat de drept, întreg, fără ca imperialiștii de la Moscova, dragi lui Dodon, să își resolve problemele psiho-geo-politice prin expansiunea continuă peste teritorii și popoare ce nu le aparțin.

Dodon a rămas în captivitatea sistemului sovietic, unde prostănacul nimerit sus (iar asta era o politică specială) considera că are dreptate implicit și că decide asupra destinelor și a vieților.

Repetăm – a cîta oară – pentru toți dodocarbonizații în mentalitate stalinistă – unioniștii nu vor gîndi niciodată ca Dodon și nu vor îmbrățișa orientarea prorusă. Iar legalitatea opțiunilor și a acțiunilor lor este stabilită și accentuată în Constituție și prin justiția națională și internațională:

”Articolul 142. Limitele revizuirii.  (1) Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale. (2) Nici o revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora. (…)”

Și dacă Dodon nu poate citi și nu pricepe o boabă în Constituția, de care s-a tot prevalat în emisiune, atunci e rău și de capul, și de mintea lui.

Iar locul lui nu e unde se află acum.

Și nu era acolo nici locul Maiei Sandu, care are asupra Unirii cu România mai că viziuni ca și Dodon. Doar că ”fără pușcărie”. Deocamdată…

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *