Discuțiile publice despre sistemul electoral au eșuat

Fără titluCeea ce se spune în aparițiile televizate, după încheierea pretinselor Dezbateri publice, pe care le-am crezut ca fenomen inedit și util, ca o intenție sinceră, spre deosebire de practicile altor partide de la guvernare, care nu au făcut asemenea discuții publice, nu este adevărat.

S-a ținut în mică măsură de părerile experților Comisiei de la Veneția. Evident, actuala guvernare vrea să se perpetueze la Putere. Nu e nimic de mirare, așa s-a făcut mereu.

Totuși, am încercat să credem în buna intenție a parlamentarilor și am mers  în Legislativ să ne spunem opiniile. Spre regretul nostru, nu s-a obținut mare lucru.

Partidele prezente la discuții vor avea mereu argumentul că au fost, că au creditat intenția cu o doză de încredere, însă că le-au fost înșelate așteptările și speranțele.

Noi, mai multe partide extraparlamentare, am insistat, pornind de la experiența noastră de scrutine, pe cîteva lucruri.

PNL, avînd zece ani de activitate și participînd la toate scrutinele, exceptînd ultimul, prezidențial, am solicitat atenție la aspectele:

  1. Anularea sau reducerea drastică a pragului electoral. A fost lăsat un prag de șase și a fost coborît cu un singur punct – de la 9 la 8 – pragul pentru două partide sau mai multe, oricîte, aliate într-un bloc electoral.
  2. Am insistat în zadar să existe turul doi în componenta uninominală a sistemului electoral mixt.
  3. Am solicitat să fie anulată necesitatea grupurilor de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în cazul deputaților din partea partidelor în componenta uninominală. În general, am solicitat anularea colectării semnăturilor pentru partide. Nu s-a acceptat.
  4. Am cerut reprezentarea cu drept de vot, în CEC, a tuturor concurenților electorali. Nu s-a acceptat.

Noi credem că se dorește pregătirea unei viitoare coalizări PD-PSRM. Dacă este așa, atunci considerăm că soarta se poate întoarce rău pentru cei care sapă groapă mare partidelor extraparlamentare. Cine sapă groapă altuia, va cădea primul în ea.

Condiția socialiștilor lui Dodon este să nu se reducă pragul electoral, în caz contrar – nu va promulga Dodon sistemul electoral mixt ca lege. Da, dar Parlamentul își poate reconfirma votul dacă Dodon întoarce proiectul de lege votat ca lege.

Înseamnă că e vorba de alte înțelegeri. Nu știm care, dar există un mare pericol al ofensivei ruse prin mercenarii lui Putin aici și, de aceea, este necesar ca Opoziția europenistă și Opoziția unionistă să nu divizeze electoratul prooccidental. Ci să se organizeze împreună, pentru a găsi 101 candidați – adică jumătate – în circumscripții uninominale și jumătate pe liste, – neșantajabili, curați, curajoși și să fie înaintați, pentru a nu depune mai multe liste reprezentanții Opoziției revendicate proUE.

Nu e rău fără de bine. Condițiile care s-ar putea să fie votate pînă la sfîrșitul sesiunii prin schimbarea sistemului electoral forțează coalizarea forțelor anticorupție și proUE, inclusiv unioniste. Se va produce această ”minune”? Vom trăi și vom vedea.

Vitalia PAVLICENCO

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *