Sunt foarte multe de spus în contextul sau, mai exact spus, după alegerile parlamentare din România, privite din perspectiva unui basarabean.
Am avut în aceste zile mai multe apeluri telefonice prin care mi se punea o întrebare – pe cine să votăm?
Nu am putut da un răspuns, deși am fi dorit să îl avem clar și univoc, așa cum am pornit-o la începutul anului. Noi, PNL.md, avem povara denumirii, doctrinei și a obiectivului unionist, ultimul, încă, neîmpărtășit, din păcate, de PNL din România. Dar să încercăm să ne edificăm asupra naturii dificultății răspunsului.
Pentru început, subliniem, în special pentru național-liberalii din România, că noi, PNL.md, ne revendicăm de la PNL-ul istoric, cel care a modernizat și a reîntregit Națiunea Română, care a fost prezent, a luptat, dar a și suferit, prin membrii săi, în perioada interbelică în Basarabia, mulți dintre ei, dacă nu toți, fiind deportați în Siberia pentru apartenența politică. Noi, PNL, vom publica listele lor. Deja ne vin membri care ne spun despre părinții și bunicii lor persecutați de comuniști.
Ne mai revendicăm de la activitatea PNL.md din 2006 încoace, pe 16 decembrie formațiunea noastră împlinind 10 ani de activitate. O activitate axată pe identitatea și conștiința românească, pe valorile și aspirațiile Mișcării de eliberare națională, pe obiectivul unionist, fixat, pentru prima oară dincoace de Prut, ca obiectiv statutar al unui partid politic.
Identitatea noastră național-liberală este povara pe care o purtăm, indiferent de atitudinea PNL.ro, de la care așteptăm, totuși, un interes firesc, în locul manifestărilor de atașament față de partidele pretins liberale, devenite faimoase prin corupție și ajunse compromise în Republica Moldova.
În primăvara și vara acestui an PNL.md a fost singurul partid care a muncit foarte mult și sincer pentru a-i mobiliza pe basarabeni să se înscrie în Registrul Electoral al României, pentru vot, la îndemnul și al unor național-liberali de peste Prut. Nu al părții PDL-iste, care, poposită în PNL.ro, i-a adus mereu eșecul acestui partid istoric, frumos odinioară…
Era prevăzută această înscriere și pentru basarabenii din afara frontierelor României. Dar – noi, PNL.md, în loc să fim înțeleși, dacă nu și apreciați pentru această campanie, să fie îndemnați și alții să facă aceasta, prevederea legală a fost modificată prin ordonanță de Guvern și au fost create secții de votare pe alte principii. Iar cei înscriși în Registrul Electoral au fost purtați, inexplicabil, pe drumuri. Mai mult – au fost și ”nemulțumiri” pentru mobilizarea făcută voluntar și frumos de PNL.md…
Noi nu aparținem ”Diasporei”, pentru că noi, românii din al doilea stat românesc, nu suntem Diasporă, ci viețuim pe teritoriile românești istorice. În acest sens, considerăm o greșeală urîtă, poate chiar premeditată, prevederea despre DOAR DOI SENATORI din ”Diaspora”, căreia îi este atribuită, incorect, și românimea de dincoace de Prut, și DOAR PATRU DEPUTAȚI din ”Diasporă” pentru Parlamentul României. Basarabia nu este o valoare și o noțiune care să fie încadrate, ”pragmatic”, pentru a nu spune mai mult, în viziunea îngustă de ”abordare proporțională”.
Adică, merităm o altă abordare decît una ”pragmatică”, alias rece, străină, de superioritate, de neîncredere și chiar, pe alocuri, de ostilitate… Tocmai de aceea, nu renunță partidele din România la practica de a pune pe liste pe neica-nimeni de prin România în circumscripțiile în care votează și basarabenii, de parcă aceștia nu se pot reprezenta singuri. Tocmai de aceea, se pare, sunt amestecați basarabenii cu Diaspora… Și cum să nu ne ducă, astfel, gîndul la faptul că lucrurile sunt premeditate, în loc partidele vizibile și parlamentare din România să dea un prim-exemplu de înfrățire politică, pentru ca noi să credem și mesajelor unioniste ale lor din campaniile electorale, date uitării între campanii? După care mai vin aici niște nechemați, care nu au făcut nimic stînd cu fundul în Parlament și prin votul basarabenilor creduli și naivi, de buni ce sunt, și ne mai și atacă public sau ne dau lecții cum să promovăm Unirea? Pentru că le-am ”tulburat” liniștea de birou, în care ideea de unitate națională nu își găsea locul în viziunile lor politice, reduse la promisiuni deșarte – de 10 ani – despre aceeași cetățenie română, care ne trebuia dată automat, nu pe bani atît de grei pentru basarabeni…
Dacă am vrea să credem – și vrem, dar încă nu putem, – că partidele din dreapta Prutului sunt pentru Unire – declarată deschis prin diferite campanii electorale anterioare (nu și în recentele parlamentare), atunci populația românească în creștere din stînga Prutului trebuie să aibă, totuși, circumscripția sa, una separată de Diasporă, de românii din alte state. Partidelor din România le revine această obligație și e păcat că nu s-a întîmplat faptul înaintea alegerilor de la 11 decembrie, ca să fie o prezență mai mare și mai bună a basarabenilor în Parlamentul de la București. Politicienii din România au pus un plafon foarte mare de semnături și pentru cei care ar fi candidat ca independenți – e regretabilă și această abordare.
În preajma împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, în 2018, era absolut indicat, firesc și frățește ca partidele – în special foste parlamentare – să se gîndească la o reprezentare mai mare și mai calitativă a basarabenilor în Legislativul de la București. Asta ar fi făcut credibilă clasa politică din România, care, însă, cu unele excepții, pune pe liste persoane după alte criterii, mai curînd dubioase, după principiul – e coruptă persoana sau partidul, dar are bani și aduce voturi, care, ca și banul, nu miroase.
Și atunci – cum să vă credem, frați politicieni români, cînd, cu mici excepții, majoritatea parcă vă temeți de persoanele politice vizibile (nu spun – lideri politici sau lideri de opinie proromâni) din Basarabia? Nu ne referim aici la ”cazul Băsescu, cel care nu a candidat aici, dar a fost votat, pentru că basarabenii întîrzie cu o legislatură în percepția situației politice din România și au o impresie simplistă despre rolul lui, care nu a făcut cînd era Președinte ceea ce tot vorbește acum… Pentru care, evident, au votat și pnl-iștii din RM, care nu au avut de ce să voteze pentru un PNL.ro înfrățit aici cu partidele ce au prăbușit speranța europeană.
Repet, mai ales în preajma centenarului Unirii, că toate partidele naționale din România ar trebui să își întoarcă fața spre basarabeni și să le redea speranța de Reîntregire. Să adopte un Pact tip Pactul de la Snagov, pentru readucerea Basarabiei acasă.
Doar așa, România, România noastră reîntregită, își va regăsi liniștea și nu va mai fi furată de atîția…
Vitalia PAVLICENCO