Interviu despre alegerile prezidențiale și negocierile cu alte partide

vitalia_pavlicenco_unica_mdPentru că ne aflăm în preajma unei perioade electorale prezidenţiale, am decis să discutăm despre acest subiect cu liderul Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco.

Pentru Politik.md

Politik.md: Dnă Pavlicenco, cu ce va veni PNL în această campanie şi ce acţiuni vor fi întreprinse?
Vitalia Pavlicenco: Acum avem o situaţie interesantă. În 2014 am avut alegeri parlamentare în R.Moldova, şi prezidenţiale – în România. În acest an este invers: avem alegeri parlamentare în România, şi alegeri prezidenţiale – în R.Moldova. Noi, ca partid cu identitate românească, am participat la toate campaniile pe ambele maluri ale Prutului. Iar deoarece în România vor avea loc alegeri și s-a modificat legislația electorală privind procedura de vot pentru românii din afara frontierelor României, noi desfășurăm o campanie de informare în toate raioanele, pentru cetăţenii români din R.Moldova, care au cetîțenie română și care ar fi bine să se înregistreze în Registrul electoral al României. În paralel cu informarea cetăţenilor, pregătim conferinţele teritoriale de partid şi identificăm potenţialii colectori în contextul alegerilor prezidenţiale din R.Moldova.

În general, noi considerăm că nu avem nevoie de un preşedinte ales de întreaga populaţie, pentru că e prea puţină populaţie în ţară, că e împrăştiată peste tot. Mai curând ne-ar trebui un Preşedinte, care să ne conducă spre unirea cu România….
Politik.md: Dar alegerea Preşedintelui de către cetăţeni ne-ar scăpa de o eventuală blocadă, cum a fost în 2010…
Vitalia Pavlicenco: Este adevărat, dar regretăm că Parlamentul nu a modificat Constituţia, iar după decizia Curţii Constituţionale este greu să mai spui altceva. Noi nu ne-am grăbit să înaintăm un candidat, dar am iniţiat negocieri cu o serie de partide. Am identificat 11 entități politice și asociative, dar sunt acceptate şi altele, care se identifică drept naţionale şi pro-europene româneşti, propunându-le să încercăm a identifica un candidat comun. Am și discutat cu partidul „Dreapta”, cu Partidul Verde Ecologist, cu Mișcarea Populară ”Antimafie”, cu Partidul Liberal Democrat din Moldova și cu ”Sfatul Țării-2”, care ar putea colecta semnături pentru un candidat. Printre alte partide, identificate drept eligibile pentru negocieri, sunt: PLR, condus de Ion Hadârcă, PPEM, condus de Iurie Leancă (înainte de a fi invitat acest partid la guvernare), PPRM, condus de Alexandru Oleinic, Partidul Democraţia Acasă, condus de Vasile Costiuc.
Deoarece PNL din România face parte din marea familie a Partidului Popular European, noi am decis să discutăm cu formaţiunile care s-au identificat cu această esenţă: PPEM, PLDM şi PPRM. Noi nu vom accepta opoziţia centristă, căreia îi atribuim Platforma DA şi mişcarea PAS, mai ales că ei şi-au înaintat candidații. Este adevărat că am venit cu iniţiativa noastră înainte ca Iurie Leancă să-şi anunţe candidatura.
Politik.md: Dar domnia sa e gata să-şi retragă candidatura în caz de necesitate?
Vitalia Pavlicenco:  Încă nu ne-a răspuns, dar urmează să aibă loc întâlniri şi discuţii. Deci propunerea noastră este să formăm un proiect politic mult mai mare, din 4 paşi: 1.Să sprijinim PNL din România în campania parlamentară şi să informăm cetăţenii despre înscrierea în Registrul electoral; 2. Să identificăm un candidat comun pentru prezindenţialele în R.Moldova; 3. Să formăm un bloc politic, cu perspectiva unui bloc electoral, la alegerile parlamentare din R.Moldova (fie că vor fi anticipate sau ordinare); 4. Să formăm un Partid Naţional puternic după alegeri, asta dacă nu se va produce în 2018 Reunificarea celor două state româneşti.
Politik.md: Cum va fi condus acest nou bloc politic, cine va fi lider sau va fi condus de o echipă de copreşedinţi?
Vitalia Pavlicenco: Aceste lucruri încă nu se discută, ele sunt deocamdată premature. Urmează să elaborăm modelul împreună cu cei dispuşi să negocieze. Dar avem exemplul PNL.ro-PDL.ro din România şi am discutat cu unii reprezentanţi de-ai lor, care ar putea să ne ofere expertiza necesară în unificarea forţelor naţionale, populare şi liberale.
Noi considerăm că în R.Moldova este necesară o limpezire politică şi identitară. Optăm pentru un Partid Naţional Liberal puternic, pentru că – în istoria românească – anume PNL a înfăptuit marile modernizări şi România Mare, precum și un Partid Social Democrat pro-european, dar şi un partid creștin-democrat și popular, care să fie european. Partidele ar trebui să fie afiliate marilor familii politice europene.
Politik.md: Să vorbim despre partidele de dreapta. Din ce cauză apar noi formaţiuni, care segmentează tot mai mult electoratul? Cui îi convine acest lucru?
Vitalia Pavlicenco: Acest lucru este regretabil, de aceea am lansat acest apel şi urmează să discutăm. Desigur, conştientizăm că unele partide, pe care le-am invitat, au compromis speranţa de integrare europeană, dar există întotdeauna şansa de a reface un segment al spectrului politic. Aceasta depinde de voinţa membrilor. Dacă nu – atunci vor fi mereu alegeri şi vom pierde cu toţii. Şi să nu se plângă nimeni de venirea pro-ruşilor la putere.
Noile partide, apărute recent, seamănă cu nişte drone, despre care nu se ştie cine le-a lansat, ce misiune au, cine le ghidează și unde vor ateriza. Noi invităm populaţia să nu voteze iluzii, aşa cum a votat și în 2010, şi în 2014, acum rămânând foarte dezamăgiţi. Considerăm că nu există o altă soluţie decât Unirea cu România şi dorim ca – pe această platformă – să existe partide naţionale pro-europene.
Politik.md: Dar cine are interes să fragmenteze societatea, între pro-europeni şi pro-estici?
Vitalia Pavlicenco: Dacă după alegerile din 2009, cei care au venit la putere nu înşelau încrederea populaţiei, am fi fost acum eligibili pentru UE şi deveneam uniţi cu România, prin Uniunea Europeană. Dar, din păcate, s-au pierdut acei ani de când au venit la putere falşii pro-europeni.
Noi am spus că avem nevoie de NATO şi UE, pentru ca să putem beneficia de scutul NATO în contextul situaţiei şubrede din Ucraina şi Turcia, iar pe de altă parte – dacă nu intri în NATO – e mai problematic să devii membru al UE.
Societatea e divizată pentru că forţele pro-ruseşti alimentează aceste frici. Noi le spunem oamenilor: iată ce s-a întâmplat dacă i-aţi votat. Populaţia revine la un miraj fals că pe timpul URSS era mai bine. De acest lucru profită forţele ruse, pentru a ne ţine pe loc, a mai fura cum au furat şi a ucide speranţa oamenilor deceva mai bine.
Politik.md: Ce calităţi trebuie să deţină candidatul potrivit pentru funcţia de preşedinte, în viziunea dvs?
Vitalia Pavlicenco: Noi vedem un candidat unionist/pro-european, încât – atunci când le vorbim oamenilor despre Europa – să le vorbim despre România şi viceversa. Noi vedem un candidat din afara partidelor, pentru că nu cunoaştem care ar fi după alegeri comportamentul partidului din care ar fi, eventual, candidatul. Pentru că, ulterior, ar putea avea un comportament inacceptabil, prevalându-se doar el personal de succes. De aceea, credem că avem suficiente persoane din afara partidelor, care s-au manifestat drept pro-europene, unioniste şi integre din punct de vedere moral şi spiritual.
Totuși, temerea că fiecare partid îşi va înainta candidatul și va fi o debandadă mare persistă. Dar înţelegem și faptul că unele partide își văd participarea la alegeri ca o rampă de lansare pentru alegerile parlamentare. De aceea, pentru a evita o asemenea atitudine egoistă, dar înţeleasă, am propus acel proiect din 4 paşi, ce ar evita asemenea temeri. Adică, propunem să participăm împreună la alegerile prezidenţiale, să susţinem PNL din România şi să participăm, pe viitor, împreună, cu o structură condusă de copreședinți, la alegerile parlamentare sau la un eventual referendum. După care să creăm un partid, cu o conducere unică.
Politik.md: Dvs sunteţi dispusă să fiţi înaintată drept candidat la aceste alegeri şi să renunţaţi la formaţiunea politică pe care o conduceţi?
Vitalia Pavlicenco: Noi am propus şi alte faze. De exemplu, dacă nu se va identifica un candidat comun, atunci, după înregistrarea candidaţilor la CEC, cei care sunt cu adevărat pro-români/pro-europeni, să se aşeze la masa de negocieri, să discute cine va rămâne în cursă. Ceilalți – să se retragă, dar să contribuie la formarea unui bloc politic, apoi – electoral -, și, în final, la formarea unui partid comun.
Politik.md: Cum credeţi că va fi această campanie electorală şi cu ce se va solda bătălia?
Vitalia Pavlicenco:  Bătălia va fi mare, ea se observă de pe acum. Clar că puterea urmăreşte scopul de a se menţine prin toate pârghiile. La noi opoziţia e împărţită: există opoziţia pro-rusă, opoziţia falsă pro-europeană, opoziţia naţională. Noi facem parte din opoziţia naţional-liberală autentică, dar nu putem să nu observăm lucrurile care se fac pentru binele populaţiei şi nici nu adoptăm sloganul: cu cât e mai rău, e cu atât mai bine. Noi considerăm că doar o societate democratizată, liberă, avansată, poate pleda pentru Unirea cu România. O societate săracă, speriată, afectată grav de corupţie din cauza vârfurilor politice nu poate pleda pentru Unirea cu România. Noi pledăm pentru democratizarea societăţii şi a instituţiilor statului, pentru că numai astfel pot fi respectate drepturile şi libertăţile cetăţeanului, care poate cere Unirea deschis, liber, fără nicio frică.
Politik.md: Dar ce spun colegii Dvs. de pe celălalt mal al Prutului? Sunt gata să accepte R.Moldova?
Vitalia Pavlicenco: În alegerile parlamentare din toamnă, mesajul unionist va fi, iarăși, unul de bază în România. În 2014, au avut mesaje unioniste şi Klaus Iohannis,și Victor Ponta, și Traian Băsescu, şi Monica Macovei, şi Cristian Diaconescu, și alţi lideri politici. Practic, toţi se regăsesc pe acest mesaj, pur şi simplu trebuie promovat cu mai mult efort, ca România să devină, într-adevăr, un avocat al nostru în Forurile europene pentru Reîntregirea României.
Consider că cetăţenii ar trebui să fie mai atenţi la votare, să nu se lase duşi de valul populismului unor partide şi să mai cunoască: R.Moldova nu are nicio şansă să supravieţuiască sau să ajungă de una singură în UE. De aceea, e timpul să ne uităm spre partidele ce vorbesc deschis despre Unire, despre refacerea unităţii naţionale româneşti. Să nu mai votăm hoţii, tâlharii, partidele corupte ce nu doresc Unirea, pentru că ele vor să înflorească în continuare prin corupție. Trebuie să restabilim încrederea cetăţenilor, dar şi a partenerilor noştri de peste hotare.
Politik.md: Vă mulțumesc pentru timpul acordat și vă doresc succes în activitate. 
Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *