PNL discută și propune un proiect politic în contextul viitoarelor scrutine

Comunicat de presă

IMG_9365Vineri, 8 iulie, a avut loc ședința Biroului Permanent Central al PNL, la care IMG_9371s-a discutat despre pregătirea pentru întrunirea membrilor și a simpatizanților național-liberalilor ce a avut loc sâmbătă, 9 iulie, despre campania PNL de informare a cetâțenilor români din Basarabia asupra necesității de înscriere în
Registrul electoral pentru votul din toamna acestui an pentru Parlamentul de la București și despre perspectiva alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.

În cadrul ședinței BPC s-au analizat situația politică din Republica Moldova în preajma celor două scrutine și grupările politice ce își vor disputa Puterea prin bătăliile electorale.

IMG_9378Membrii BPC au menționat că, în toți anii de existență politică a PNL.md, aceștia au contribuit efectiv la coagularea forțelor anticomuniste, începând cu anii de guvernare comunistă masivă, după instalarea în 2001, prin unificarea forțelor liberale, iar, apoi, prin consolidarea forțelor proeuropene, încununate cu formarea Blocului ”Moldova Democrată”, în 2005.

PNL este, poate, unicul partid ce s-a dizolvat după instalarea comuniștilor la Putere, facilitând coagularea unui pol anticomunist, care a început demolarea regimului lui Voronin.

După o guvernare dezastruoasă, însă, a forțelor pretins proeuropene, din 2009 până în prezent, perioadă în care și-au făcut mereu publice, corect și obiectiv, atitudinile și pozițiile, național-liberalii au lansat tot felul de apeluri și îndemnuri de regrupare a forțelor proeuropene, liberale și, în ultima instanță, extraparlamentare, inclusiv șiîn special înainte de campania pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014.

Membrii BPC și-au exprimat, încă o dată, regretul pentru lipsa de receptivitate a entităților ce nu au răspuns apelurilor PNL de coagulare pe o Platformă național-liberală – proces care, inevitabil, se va produce, mai devreme sau mai târziu.

De aceea, din nou, avându-se în vedere și desfășurarea, aproape concomitentă, a campaniilor electorale pentru alegerea Președintelui celui de-al doilea stat românesc și a Parlamentului primului stat românesc, membrii organului executiv al PNL a decis să le propună și să îndemne un număr de zece entități politice, ce pot fi definite ca naționale (lista acestora va fi făcută publică după ședința din 16 iulie 2016 a Delegației Politice Naționale a PNL), să accepte o discuție la o masă rotundă, pentru a se vedea dacă se găsește un numitor comun pentru patru pași în verea realizării unui proiect politic, solid și viabil de viitor, pe o Platformă nasțional-liberală.

Acest proiect ar însemna și o contribuție spre omogenizarea spațiului politic românesc, ceea ce face parte și din Programul politic al PNL, dar ar facilita și sarcina participării basarabenilor cu vederi liberale, naționale, proeuroatlantice în următoarele două scrutine din acest teritoriu românesc pe ambele maluri ale Prutului.

BPC a aprobat acest plan ce include patru pași: 1. Semnarea unei declarații comune de sprijinire acum și pe durata întregii campanii electorale pentru Parlament a formațiunii PNL din România. 2. Identificarea unui candidat comun – din afara acestor entități – pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. 3. Participarea în comun la alegerile parlamentare din noiembrie 2018 în Republica Moldova, DACĂ NU SE VA FI PRODUS UNIREA PÂNĂ LA 27 MARTIE 2018, creându-se o structură având copreședinți, pe modelul pașilor spre fuzionare aPNL.ro-PDL.ro. 4. Convocarea unui congres după scrutinul din 2018 și alegerea unei conduceri unice a partidului.

Membrii BPC au delegat, și în această ședință, însărcinări unor membri ai BPC pentru lansarea ofertei politice și tatonarea terenului politic în vederea acestui mare proiect politic.

Sâmbătă, 9 iulie, a avut loc, potrivit graficului BPC de convocare a conferințelor ale PNL, și cea a organizației municipale Chișinău, participanții la care au salutat propunerea BPC.

La întrunirea PNL.md au participat, ca invitați, membri ai Organizației ”PNL.ro Diaspora R.Moldova”, care au dat explicații clare și amănunțite despre înscrierea în Registrul electoral, fiind vorba de Victor Ionescu, Lucia Gurduza și Alexandru Strâmbeanu. Reprezentanții PNL.ro au fost rugați să transmită ideea acestui plan la București, solicitând demararea discuțiilor sub egida PNL.ro.

Ultimele discuții și decizia finală privind acest proiect politic vor fi adoptate de membrii DPN pe 16 iulie 2016.

La ședința BPC și la întrunirea din Chișinău, s-au discutat și alte chestiuni.

SP al PNL   

Loading Facebook Comments ...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *