Impresii de la Recepția de Ziua Independenței

IMG_1958De obicei, nu merg la recepții oficiale din 1999, de când a fost IMG_1961 IMG_1962răsturnată Alianța pentru Democrație și Reforme de către Lucinski, Voronin și Roșca.

Atitudinea noastră față de Ziua Independenței am formulat-o într-o declarație difuzată astăzi, care este una din 2010, doar că au fost actualizate datele și inclusă fraza cu semnarea acordurilor asociative cu UE. În rest, nicio schimbare, care nu va fi dacă actualii farisei proeuropeni vor rămâne la guvernare. Asta deloc nu înseamnă că trebuie să revină comuniștii. Nu. ÎN LOC SĂ ÎI VOTEZE PE COMUNIȘTI, OAMENII ÎI VOR PUTEA VOTA PE UNIONIȘȚI, CARE SUNT CEI MAI AUTENTICI EUROINTEGRIȘTI.

La recepția de astăzi m-a rugat foarte mult să merg prietenul nostru Anatol Caraman, președintele AVR-92 ”Tiras-Tighina”, care mi-a reproșat că nu am fost anul trecut. Așa că am mers de dragul lui Anatol, îmbrăcat frumos în uniformă și cu toate decorațiile de participant la războiul de rezistență națională de la Nistru.

Dar nu am regretat că am fost.

M-am bucurat că nu i-am văzut pe acolo pe Voronin, Filat, Lupu și Ghimpu.

Dar am vorbit cu multă lume și am să fac o trecere în revistă pentru că…IMG_1963

Pentru că – și asta o pot constata cu plăcere – dacă, acum patru-trei-doi ani – de noi, unioniștii, național-liberalii, membrii Consiliului Unirii se fereau toți ca de leproși să discute public și să dea mâna pentru că se temeau de satrapii postcomuniști, acum este o altă atitudine, de respect pentru consecvența noastră prorefacere a unității naționale românești.

Și, acum, îi voi enumera pe rând pe cei pe care i-am salutat voit sau nevoit, la Recepție, E și pentru a vă distra puțin.

Aici facem o inserțiune legat de inca doua discutii – uitate în expunere -, avute la Receptie, – cu Mircea Snegur, ex-Președintele Republicii Moldova, și cu Serghei Pirojkov, Ambasadorul Ucrainei la Chișinău. Pe dl Snegur l-am întrebat dacă nu a uitat să ne spună când se va coace Unirea, lucru promis de el. Apoi i-am sugerat că ar fi bine ca fiica sa, Natalia Gherman, ministru de externe al celui de-al doilea stat românesc, să ne scoată din CSI, după ce tatăl său, Mircea Snegur, ne-a băgat. Replica lui Mircea Snegur a fost mai complexă, încercând să ”ne explice contextul”, dar a glumit zicând că, în momentul când m-a văzut, îi spunea unei persoane de alături că ”acum vine Pavlicenco și mă întreabă când se va coace Unirea”. Deci, are această problemă dl Snegur pe conștiință.

De fapt, Mircea Snegur a spus că deja suntem uniți din momentul semnării acordurilor asociative și liberalizării regimului de vize. Rămâne să vedem dacă e chiar așa… legat de CSI a spus că a scris în Memoriile sale despre inițiativa lui Valeriu Cosarciuc și a Vitaliei pavlicenco, discutată în Parlamentul comunist 2005-2009, privind denunțarea unilaterală a Acordului de membru al CSI, fapt care ar însemna că, peste un an, R.Moldova nu mai este membru.  De ce, atunci, nu se face? Pentru că actualii guvernanți sunt proCSI-iști. Snegur m-a întrebat de ce Ghimpu nu a promovat, cât a fost Președinte-interimar, ieșirea din CSI, ci, dimpotrivă, unii de-ai lui, împreună cu el, au justificat calitatea de membru al R.Moldova în CSI. Bună întrebare, doar că fariseismul PL este arhicunoscut.

Cât privește discuția cu Ambasadorul Ucrainei, a fost una foarte bună, în care, în special Anatol Caraman a exprimat încrederea că fermitatea trupelor ucrainene va da rezultat în războiul declanșat de Rusia și că nu e bine să se repete scenariul transnistrean în cazul Ucrainei. Am convenit cu Ambasadorul să ne mai întâlnim și am făcut schimb de numere de telefon. 

Astfel:
1. Primul a fost Ion Păduraru, șeful aparatului Președintelui Timofti, fost coleg al meu de partid, de Parlament și de ADR, pe care l-am întrebat dacă nu îi este rușine să se uite în ochii mei. 

2. Al doilea a fost Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție. Cu el am avut, în seara când mi-am luat rămas bun, la Casa Ofițerilor, de la cel care a fost Gheorghe Susarenco, o foarte bună discuție, în contextul experienței mele acumulate în acești ani în care am câștigat peste 10 procese de judecată contra statului și mai am de câștigat câteva contra unor lepădături politice care m-au denigrat. Noi, național-liberalii, suntem spărgători de drumuri în condițiile lipsei unei Legi a Lustrației, legitimând unionismul, inclusiv constituțional. Am aflat, de asemenea, că, în dosarul meu contra lui Voronin, aflat la CEDO, e posibil să se adopte o nouă viziune legat de dreptul unui șef de stat ca, în exercițiul mandatului, să ponegrească sau să calomnieze pe cine vrea el.

3. Am discutat, în franceză, cu dl Pirkka Tapiola, șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, cel care mi-a solicitat, anterior, prietenie pe Facebook. Am convenit să avem o întâlnire peste vreo săptămână, când vom merge cu o delegație din partea PNL, a CU, ca să îi vorbim despre ”democrația” din R.Moldova.

4. Am avut o discuție interesantă, în spaniolă, cu ministrul plenipotențiar al Ambasadei Uruguaiului în R.Moldova, Dr.Mario A.Ferrari Blanchini.

5. I-am propus lui Anatol Caraman și am mers să discutăm cu Muhametsin Farit Mubaraksevici, Ambasadorul Rusiei la Chișinău, căruia am ținut să îi amintim că PNL a trimis două scrisori Cancelarului federal german Angela Merkel, dar și Președntelui Putin și premierului Medvedev, ca – așa cum au semnat Pactul Molotov-Ribbentrop, tot așa să îl rezilieze, să îl desfacă, să ne lase în pace să ne unim cu România. I-am mai amintit că, pe 28 iunie, i-am trimis, în limba engleză, o scrisoare lui Putin în contextul războiului din Ucraina, scrisoare pe care Ambasada nu a luat-o decât prin pază. Ambasadorul a regretat că, cică, nu a știut din timp, deși a fost scris totul public, a spus că avea chiar să iasă el să o primească (elegant!, chiar dacă nu e adevărat), precum și că el promovează politica lui Putin și că ne va suna să avem o discuție. Anatol i-a spus multe lucruri interesante legat de ce fac serviciile lor de spionaj pe aici și altele. Ambasadorul a discutat mereu cu zâmbetul pe buze, ceea ce alți Ambasadori ruși nu prea făceau…

6. Apoi am mers să îl îmbrățișăm pe Alexandru Moșanu, prietenul nostru, fondator și el al Consiliului Unirii, pe care îl respectăm, și ne-am bucurat că e pe picioare și cu zâmbet. Domnia sa stătea de vorbă cu o persoană de la Ambasada României (nu îi dăm numele), căruia i-am spus că îi cerem scuze că, fiind unioniști, avem senzații neplăcute raportat la această Ambasadă, pe care, prin componența și comportamentul ei, nu o considerăm și a noastră. Amintim: am cerut plecarea actualului Ambasador cu manifestări pe puțin spus dubioase și care nu respectă o lege (Ambasada știe care!) a Statului Român, al cărui cetățeni decorați suntem. Dumnezeu cu această Ambasadă care are încă reflexele regimului Băsescu.

7. Am discutat cu ex-șeful interimar al SIS, Valentin Dediu, căruia i-am spus și anterior – după ce anul trecut l-am criticat – că a avut un comportament adecvat recent la o emisiune când a zis că ”a pleda pentru Unire nu are nimic de a face cu extremismul și separatismul”.

8. S-a apropiat de noi – surprinzător – și actualul șef al SIS, Mihai Balan. I-am exprimat aprecierea că nu a dat dovadă de implicare politică în procesul pe care l-am avut în decembrie, la care a fost și SIS, ca persoană interesată, confirmând obiectivitatea răspunsului SIS la solicitarea mea din 2006, când am cerut acces la propriul dosar și mi s-a notificat că nu există dosar la SIS cu numele Pavlicenco. Am apreciat că în proces reprezentantul SIS nu a oscilat, relegitimând un răspuns neinfluențat politic de către fariseii de la guvernare. La care Mihai Balan a declarat că nu poate da răspunsuri false. Ceea ce, anterior, mi-a zis-o și Ion Ursu, ex-șeful SIS, cel care, în plin regim communist, mi-a dat un răspuns obiectiv și, astfel, pot lupta contra lepădăturilor publice de la noi care mă denigrează și mă fac kgb-istă. Igor Corman, speakerul, care s-a apropiat de noi, ne-a făcut, la rugămintea mea, o poză cu Mihai Balan. I-am spus lui Corman că e bine ”să coboare în popor”.

9. Am discutat câteva cuvinte cu Președintele Timofti, dar nu am rămas încântată, că se grăbea omul, în schimb mi-a plăcut discuția cu soția sa. Părerea mea, pe care o tot spun, este că Timofti trebuie să vină cu mesaje interne și externe ferme și să pună presiune publică pe partide și instituții. De asemenea, Timofti nu trebuie să facă declarații partizanale de sprijin politic pentru vreun partid, pentru că va ajunge ca Voronin, cel care nu a fost Președintele tuturor. Însă Timofti nu e Voronin și trebuie să fie echidistant.

10. Am discutat mai îndelung și cu Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor. I-am spus că, în teritoriu, lumea mă întreabă unde sunt scriitorii, de ce tac și ce mai fac, adică de ce nu sunt pronunțat proromâni și unioniști. I-am spus lui Suceveanu că ar trebui să reabiliteze imaginea scriitorilor de intelectuali care sunt în opoziție întotdeauna față de Putere, că ar fi bine să aibă dialog și cu partidele, că ar trebui să pledeze pentru coagularea firțelor liberale, democratice, proeuropene, să nu aștepte plicuri cu bani de la Putere și să își păstreze demnitatea de intelectuali de creație autentici. A promis să se gândească.

11. Am discutat și cu alți consilieri prezidențiali, pe care nu vrem să îi credem proruși, pentru că nu sunt, dar care mai pot fi sub anumite influențe din anumite cercuri.

12. Am avut un dialog foarte bun cu Dorin Dușceac, ministru-adjunct al mediului, de la PLR, pe care mi l-a prezentat Ala Mândâcanu. Dorin este unionist, dar partidul său e la guvernare. În R.Moldova aceste lucruri sunt încă – paradoxal și nu prea – incompatibile. Însă multe viziuni abordate de noi în discuția fugitivă sunt aceleași, doar că iluziile sunt diferite.

13. Ne-am văzut cu mai mulți foști și actuali parlamentari, ziariști, analiști, cum sunt Andrei Strâmbeanu, Dumitru Diacov, Valentina Stratan, Anatol Țăranu, Roman Mihăieș, Alexandru Canțâr, Valeriu Saharneanu, Oazu Nantoi, Dumitru Țâra, Iuri Zabunov și cu alții.

Concluzia mea este că e așternută o derută mare peste clasa noastră de persoane publice. Că de diplomați nu avem ce spune – ei sunt la datorie. R.Moldova e derutată și zăpăcită așa cum sunt cei ce constituie azi, mai mult accidental, fruntea statului. Și dacă, așa cum am discutat azi la o ședință PNL, te uiți în Programul 2020 al PLDM vezi în ce criză de identitate și de idei se află guvernanții, trași în UE de sărmana Europă, care nu mai știe ce să facă și să creadă despre ”minunățiile” moldovenești…

Independența a eșuat. Împreună, facem Unirea în 2018.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Arcadie Suceaveanu, Presedintele Uniunii Scriitorilor -”A promis să se gândească” ?
  –––––––––––––-
  Chiar asa ? Arkasha Suczeweanski, fals român din Bucovina Nordului,
  este un pro-rus mascat, un anti-român si anti-unionist periculos cu origini pe la Marea Moarta!

 2. Pt =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Ce ar insemna ”chiar asa”? Omul va face ce va gasi de cuviinta, noi am facut si i-am spus ce credem.

 3. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  – „A promis sa se gândeasca „!

  Oare in ultimii 25 de ani de „Independenta”
  anti-româneasca si anti-unionista,
  agentul Arcadie Suceaveanu nu a avut timp
  sa se gândeasca pe ce lume se afla ?
  De ce l-a inlaturat pe Mihai Cimpoi, Mare Unionist de la Uniunea Scriitorilor ?
  De ce Arcadie Suceveanu nu a subscris
  pe lista Unionistilor din Consiliul Unirii ?
  L-ati auzit vreodata sa se pronunte DESCHIS pt. Re-Unirea noastra cu România ?

  Si de ce el a votat acum in august 2014 contra decernarii Premiului National scriitorului român basarabean Paul Goma ?
  El merita toata critica noastra caci se afla in fruntea Uniunii Scriitorilor, acea Uniune care ne-a condus spre libertate in anii 1989, iar acum a ramas de râsul lumii !
  E un agent moscovit, pus in fruntea intelectualilor, acei care au mai ramas, daca nu au fost lichidati prin accidente si otraviri in ultimii 25 de ani, asa cum s-a intâmplat cu Marii nostri Unionisti – Grigore Vieru, Lidia Istrati, Ion Vatamanu, Emil Loteanu, Grigore Grigoriu si alte zeci de victime.

  Prietenul Dvs. din fotografie, Mihai Balan din SIS-temul cu radacini adânci la Kremlin si in Israel cunoaste toate dedesubturile acestor crime – genocid contra moldovenilor din ultimii 25 de ani !
  N.B.
  de ce nu scrieti nimic si niciodata
  pe aceasta tema ?
  Credeti ca Leonida Lari a murit asa din „senin de cancer” in dec. 2011 ?
  Câte victime vom mai avea pâna la Re-Unirea noastra ? Si de ce in 2018 ? Acum este momentul: in conjunctura politica legata de criza din Ucraina, noi am putea iesi invingatori, daca nu veti mai sari la Basescu Curajosul /primul politician român proclamat UNIONIST !/ si nu l-ati adula pe Ponta plagiatorul si Iliescu tradatorul!
  Lucrurilor trebuie de spus pe nume pâna la capat ! Nu mai avem timp de pierdut !

 4. =Burunducul Unionist dela Tighina=

  Câteva consideratii
  eventual subiective la acest text:
  /gen PAMFLET/
  –––––––––
  a) Un „Strain”, cineva care nu ar cunoaste-o pe doamna Vitalia, dupa citirea acestui text, s-ar intreba: oare intr-adevar este doamna respectiva o Unionista sincera, sau lupta politica oportunista si pentru putere este mai presus de Idealul Nostru National- Re-Unirea ?
  b)
  Doamna Vitalia se plânge de ceva in legatura cu Ambasada României de la Chisinau, dar muritorului de rând ii scapa aceste subterfugii deschise anti-românesti.
  Sa fie oare faptul ca Ambasada României a scapat din vedere s-o invite la o receptie, caci doamna Vitalia este decorata cu Ordinul Naţional al Romaniei „Pentru Merit” în grad de Comandor in anul 2004 de fostul Presedinte cripto-comunist Ion Iliescu, da acel tip care a refuzat Re-Unirea noastra din 1991 !
  c) Admitem ca Ambasadorul Românei Lazurca
  mai face gafe pe la Chisinau, dar totusi e Ambasada noastra, si mai sunt acolo si alti diplomati si functionari care isi fac lucrul constiincios si nu merita cu totii oprobriul nostru.
  d)
  Mai departe. Doamna Vitalia are o converstatie cu Ambasadorul Rusiei, de care se arata in general multumita, chiar daca rusii fac politica lui Putin teroristul.

  Concluziile din punctele c) si d):
  România este rea,
  Rusia este buna prin reprezentantii lor !
  e)
  Doamna Vitalia are o conversatie satisfacatoare cu fostul sef SIS Dediu si imediat este acostata de noul sef din SIS-tem Mihai Balan. Fiind flatata, doamna noastra chiar solicita o fotografie de album cu acesta din urma. Una: oare sa nu-si dea seama dumneai ca Balan a vrut sa tatoneze terenul despre ce s-a vorbit cu oponentul lui, Dediu ?

  Oricum, „Strainul” nostru de la inceputul pamfletului, nestiind nimic despre politica de la Bâc, isi poate crea o impresie ca Unionista Vitalia in general este multumista de SIS-temul KGB din RM.

  Da, exact, acel SIS-tem pro-rus si anti-român si anti-unionist. Da, acel SIS-tem care in loc sa lupte cu teroristii paramilitari anti-moldoveni din Gagauzia si diversionistii rusofoni din Balti, acest SIS-tem isi dedica 90% din activitate monitorizarii si combaterii actiunilor unioniste, si mai ales câti studenti moldoveni unionisti trec zilnic Prutul in ambele directii !

  f)
  Doamna Vitalia iarasi il atinge cu usturime
  pe Presedintele Basescu ! Da, acel Prim Presedinte al României care a declarat primul SUS SI TARE acum 1 an ca Proiectul National trebuie sa fie Re-Unirea noastra !
  Ne miram si noi, oare de ce cea mai mare UNIONISTA din RM nu incape mereu de cel mai mare UNIONIST din România ?
  O fi facut si el unele greseli, Basescu, nimeni nu este cu stea in frunte, dar el a avut curajul sa se declare UNIONIST, da, primul POLITICIAN din România !

  Ar intelege oare iarasi „Strainul” nostru de la inceputul PAMFLETULUI, de ce cea mai Mare Unionista din RM nu incape de cel mai mare UNiONIST din România ?

  g)
  Din contra, doamna Vitalia a re-publicat recent pe blogul ei niste articole despre Ponta plagiatorul /acum declarat si el UNIONIST/
  si Iliescu tradatorul / despre Ne-Re-Unirea lui din 1991/. Le-a re-publicat, fara nici un comnetariu din partea ei. Deci, cine tace, consimite cu cele scrise de autori.
  Si va amintiti din alt punct, ca Vitalia nu scapa nici o ocazie sa-l faca pe Basescu Primul Unionist cu ou si cu otet !

  Oare ce va intelege „Strainul” nostru din aceste tertipuri ?

  h) Referitor la falsul Arcadie Suceveanu anti-român si anti-unionist, actualul Presedinte al Uniunii Scriitorilor din RM,
  am scris anterior un alt comentariu.

  i) Acest PAMFLET nu este contra doamnei Vitalia, ca persoana privata. Nu am nimic cu ea ! Dar intrucât Dumneai este o persoana publica, iar Miscarea Unionista din RM mai merge uneori prin aratura, este necesar sa clarificam anumite detalii.

  Iar eu sunt o persoana simpla, necunoscuta publicului, dar care urmareste scena politica UNIONISTA de la Chisinau si din sentimente civice, mi-am expus parerile UNIONISTE referitor la acests text.
  Repet iarasi ca la inceput: pot fi niste pareri subiective !

  Si iarasi revin la intrebarea „Strainului”:
  ce va crede el despre UNIONISMUL local de la Chisinau ?

 5. Tot pt =Burunducul Unionist dela Tighina=

  a) Un “Strain”, cineva care nu ar cunoaste-o pe doamna Vitalia, dupa citirea acestui text, s-ar intreba: oare intr-adevar este doamna respectiva o Unionista sincera, sau lupta politica oportunista si pentru putere este mai presus de Idealul Nostru National- Re-Unirea ?

  Raspuns: Da, este o unionista sincera si, ca presedinte de partid, rezista pe aceasta platforma de sapte ani in opozitie extraparlamentara, neavind conexiuni cu Puterea.

  b) Doamna Vitalia se plânge de ceva in legatura cu Ambasada României de la Chisinau, dar muritorului de rând ii scapa aceste subterfugii deschise anti-românesti. Sa fie oare faptul ca Ambasada României a scapat din vedere s-o invite la o receptie, caci doamna Vitalia este decorata cu Ordinul Naţional al Romaniei „Pentru Merit” în grad de Comandor in anul 2004 de fostul Presedinte cripto-comunist Ion Iliescu, da acel tip care a refuzat Re-Unirea noastra din 1991 !

  Raspuns: Inclusiv asta. Pentru ca legea e lege si ciracii lui Basescu sau ai lui Lazurca nu au dreptul sa o incalce. Ei nu au dreptul sa judece cine si de la cine a primit Ordin, pentru ca nu eu am mers sa cer, nici stiind ca voi fi decoarata. Si am fost decoarata nu de PSD, ci de Statul Roman. Iar cei pe care i-a decorat Voronin, Snegur, Lucinschi, chiar si Ghimpu, care ba e, ba nu e unionist – ce sa credem despre ei? Nu mai spun ca noi, Consiliul Unirii, am cerut retragerea Ambasadorului Lazurca, cel care aici umbla la Biserica rusa si nu respecta legea, fapt pe care l-am semnalat Ambasadei si nu a catadicsit sa trimita niciun raspuns. ca si Putin, care, de asemenea, nu ne-a raspuns la scrisori. Retragerea Ambasadorului Lazurca a cerut-o si Actiunea-2012, care ne-a solicitat sa ii sprijinim in aceasta pozitie, ceea ce am si facut. Nu usor, dar am facut-o.

  c) Admitem ca Ambasadorul Românei Lazurca mai face gafe pe la Chisinau, dar totusi e Ambasada noastra, si mai sunt acolo si alti diplomati si functionari care isi fac lucrul constiincios si nu merita cu totii oprobriul nostru.

  Raspuns: Nu e chiar asa. Ambasadorul da tonul sau al doilea, care, presupun, e de pe la SRI. Ceilalti sunt pioni fara pozitie, care vor sa ramina in diplomatie si in sistemul de stat bine platiti. Eu am cunoscut alti diplomati, alti Ambasadori, cu suflet, nu din astia care fac asa ca doar liberalii sa poata spuna ca ”E Ambasada noastra”, in timp ce despre alti romani gindesc asa ca basescu, precum ca doar un partid romanesc este la Chisinau. dar PNL oare nu e partid romanesc?

  d) Mai departe. Doamna Vitalia are o converstatie cu Ambasadorul Rusiei, de care se arata in general multumita, chiar daca rusii fac politica lui Putin teroristul.

  Raspuns: Este o afirmatie tendentioasa. Nu vreti sa vedeti continutul. Il subliniez. ”Muhametsin Farit Mubaraksevici, Ambasadorul Rusiei la Chișinău, căruia am ținut să îi amintim că PNL a trimis două scrisori Cancelarului federal german Angela Merkel, dar și Președntelui Putin și premierului Medvedev, ca – așa cum au semnat Pactul Molotov-Ribbentrop, tot așa să îl rezilieze, să îl desfacă, să ne lase în pace să ne unim cu România. I-am mai amintit că, pe 28 iunie, i-am trimis, în limba engleză, o scrisoare lui Putin în contextul războiului din Ucraina, scrisoare pe care Ambasada nu a luat-o decât prin pază. Ambasadorul a regretat că, cică, nu a știut din timp, deși a fost scris totul public, a spus că avea chiar să iasă el să o primească (”elegant!”, chiar dacă nu e adevărat), precumși că el promovează politica lui Putin și că ne va suna să avem o discuție. Anatol i-a spus multe lucruri interesante legat de ”ce fac serviciile lor de spionaj pe aici și altele”.

  Aceasta postare trebuie citita, dar dumneata nu vezi ce nu iti convine. Urit, foarte urit. Ceea ce am subliniat ca a zimbit a fost ironic, alti Ambasadori cu noi nici nu doreau sa dea ochii. Dar dintre politicieni multi au fost si invitati la Ambasada Rusiei, personal nu am fost si nu am nevoie sa merg, dar i-am spus totul ce am dorit. Asta trebuie apreciat, dar sunteti prea tendentios si rau intentionat ca sa vedeti asta.

  e) Concluziile din punctele c) si d): România este rea, Rusia este buna prin reprezentantii lor !

  Raspuns: Asta e o prostie trasa de par. Nu merita sa o discutam. Ambasada Romaniei la Chisinau nu este Romania.

  f) Doamna Vitalia are o conversatie satisfacatoare cu fostul sef SIS Dediu si imediat este acostata de noul sef din SIS-tem Mihai Balan. Fiind flatata, doamna noastra chiar solicita o fotografie de album cu acesta din urma. Una: oare sa nu-si dea seama dumneai ca Balan a vrut sa tatoneze terenul despre ce s-a vorbit cu oponentul lui, Dediu? Oricum, “Strainul” nostru de la inceputul pamfletului, nestiind nimic despre politica de la Bâc, isi poate crea o impresie ca Unionista Vitalia in general este multumista de SIS-temul KGB din RM.Da, exact, acel SIS-tem pro-rus si anti-român si anti-unionist. Da, acel SIS-tem care in loc sa lupte cu teroristii paramilitari anti-moldoveni din Gagauzia si diversionistii rusofoni din Balti, acest SIS-tem isi dedica 90% din activitate monitorizarii si combaterii actiunilor unioniste, si mai ales câti studenti moldoveni unionisti trec zilnic Prutul in ambele directii !

  Raspuns: Nu am fost ”acostata”, expresia este nepotrivita. Nici nu pot spune daca Balan a venit sa vorbeasca ieri cu mine. Important e ca eu l-am vazut pe alaturi si i-am spus ce cred. Nu sunt flatata si nu am avut cu el alte discutii decit cele expuse aici, dar cei de reacredinta scriu, evident, aiureli. Cu Valentin Dediu, impotriva caruia am scris anul trecut, o sa discut despre cum poate fi facuta o lege a lustratiei. Asa ne-am inteles. Nu cunosc acum ce face SIS, dar daca va incepe sa ii pedepseasca pe prorusii agresivi voi spune ca prinde curaj. In rest, intreg sistemul din R.Moldova e inca sub controlul Clanului Lucinschi prorus, din care a facut sau mai face parte si PL, cel putin prin componenta PLR, desprinsa din PL, cu oameni promovati de Ghimpu, gen Hadarca, sunt chiar cuvintele lui Ghimpu. Mihai Balan nu este prietenul meu. El a fost propus de actuala conducere, din care eu nu fac parte. Se pare că Dan Bălan, fiul său, simpatiza cu PL, iar bunicul lui Dan Bălan e membru al PL, chiar mi-a confirmat-o ginerele Mihai Balan ieri.

  f) Doamna Vitalia iarasi il atinge cu usturime pe Presedintele Basescu ! Da, acel Prim Presedinte al României care a declarat primul SUS SI TARE acum 1 an ca Proiectul National trebuie sa fie Re-Unirea noastra ! Ne miram si noi, oare de ce cea mai mare UNIONISTA din RM nu incape mereu de cel mai mare UNIONIST din România ? O fi facut si el unele greseli, Basescu, nimeni nu este cu stea in frunte, dar el a avut curajul sa se declare UNIONIST, da, primul POLITICIAN din România ! Ar intelege oare iarasi “Strainul” nostru de la inceputul PAMFLETULUI, de ce cea mai Mare Unionista din RM nu incape de cel mai mare UNiONIST din România ?

  Raspuns: Am postat replicile la aceste afirmatii intr-un alt comentariu. Nu sar la Basescu. dar nu ii iert faptul ca a spus in Moldova precum ca aici exista un singur partid romanesc, PL. Nu i-o iert. Nu cred in acest caz in sinceritatea lui de unionist.

  g) Din contra, doamna Vitalia a re-publicat recent pe blogul ei niste articole despre Ponta plagiatorul /acum declarat si el UNIONIST/ si Iliescu tradatorul /despre Ne-Re-Unirea lui din 1991/. Le-a re-publicat, fara nici un comnetariu din partea ei. Deci, cine tace, consimite cu cele scrise de autori.Si va amintiti din alt punct, ca Vitalia nu scapa nici o ocazie sa-l faca pe Basescu Primul Unionist cu ou si cu otet ! Oare ce va intelege “Strainul” nostru din aceste tertipuri ?

  Raspuns: Nu adulez pe Ponta și nu îl adulez pe Iliescu. Nu am scris un rând despre ei. Dar reproduc materialele interesante despre faptul de ce nu s-a făcut Unirea pe timpul lui Iliescu și Snegur și reproduc toate materialele de care dau pe Internet despre declarațiile politicienilor români proUnire.

  h) Referitor la falsul Arcadie Suceveanu anti-român si anti-unionist, actualul Presedinte al Uniunii Scriitorilor din RM, am scris anterior un alt comentariu.

  Raspuns: Nu știu de ce Arcadie Suceveanu nu a subscris pe lista Unionistilor din Consiliul Unirii. Dar îl voi întreba. Cred însă că mulți intelectuali nu au subscris pentru că vor să le pice câte ceva de la Putere. Nu l-am auzit niciodată sa se pronunte DESCHIS pt. Re-Unirea noastra cu România. Nu știu de ce el a votat acum in august 2014 contra decernarii Premiului National scriitorului român basarabean Paul Goma? Îl voi întreba. Dar cred că deaoarece conducerea statului nostru este antiromânească, este prorusească.

  i) Acest PAMFLET nu este contra doamnei Vitalia, ca persoana privata. Nu am nimic cu ea ! Dar intrucât Dumneai este o persoana publica, iar Miscarea Unionista din RM mai merge uneori prin aratura, este necesar sa clarificam anumite detalii.Iar eu sunt o persoana simpla, necunoscuta publicului, dar care urmareste scena politica UNIONISTA de la Chisinau si din sentimente civice, mi-am expus parerile UNIONISTE referitor la acests text. Repet iarasi ca la inceput: pot fi niste pareri subiective ! Si iarasi revin la intrebarea “Strainului”: ce va crede el despre UNIONISMUL local de la Chisinau?

 6. Vitalia Pavlicenco

  Pt =Burunducul Unionist dela Tighina=

  http://vox.publika.md/politica/impresii-de-la-receptia-de-ziua-independentei-515964.html/comment-page-1#comments

  1. Nu cunosc dacă Arcadie Suceaveanu este agent. Ar fi bine să fie adoptată Legea lustrației, pentru a se vedea cine e și cine nu e agent. Deocamdată, în baza deciziei de judecată, se știe doar că eu, Vitalia Pavlicenco, nu am avut niciodată nimic în comun cu KGB. De restul nu știu, dar la sigur că nu se vrea Legea Lustrației ca să nu se știe cine au fost mulți.

  2. Nu știu de ce l-a inlaturat pe Mihai Cimpoi, Mare Unionist de la Uniunea Scriitorilor. Nu sunt membru al US. Iar soțul meu este, a fost primit fără cerere și fără știrea sa pe când era președinte Mihai Cimpoi. Numai că soțul meu nu participă la reglările de conturi de la niunea Scriitorilor.

  3. Nu știu de ce Arcadie Suceveanu nu a subscris pe lista Unionistilor din Consiliul Unirii. Dar îl voi întreba. Cred însă că mulți intelectuali nu au subscris pentru că vor să le pice câte ceva de la Putere. Nu l-am auzit niciodată sa se pronunte DESCHIS pt. Re-Unirea noastra cu România.

  4. Nu știu dde ce el a votat acum in august 2014 contra decernarii Premiului National scriitorului român basarabean Paul Goma? Îl voi întreba. Dar cred că deaoarece conducerea statului nostru este antiromânească, este prorusească.

  5. Mihai Balan nu este prietenul meu. El a fost propus de actuala conducere, din care eu nu fac parte. Se pare că Dan Bălan, fiul său, simpatiza cu PL, iar bunicul lui Dan Bălan e membru al PL, chiar mi-a confirmat-o ginerele ieri.

  6. Nu scriu pe temele pentru care nu am timp de investigație.

  7. Nu știu de ce a murit Leonida Lari. Nu cunosc. Nu am timp să cercetez. dar știu că leonida Lari putea face cu mult mai mult în Parlamentul de la București și putea avea un dialog despre problemele basarabenilor care urmau să fie puse pe tapet la București, Ceea ce nu a făcut. Dumnezeu să o ierte.

  8. Nu știu câte victime vom mai avea pâna la Re-Unirea noastra. De ce in 2018 – pentru că e nevoie ca în patru ani să nu permitem decăderea R.Moldova, ci să o armonizăm cu standardele din România, ca Unirea să fie mai puțin dureroasă.

  9. Dar sunt de acord că o conjunctura politica legata de criza din Ucraina ar putea aduce Unirea ca în anul 1918.

  10. Eu nu sar la Basescu. dar nu ii iert faptul ca a spus in Moldova precum ca aici exista un singur partid romanesc, PL. Nu i-o iert. Nu cred in acest caz in sinceritatea lui de unionist.

  11. Nu adulez pe Ponta și nu îl adulez pe Iliescu. Nu am scris un rând despre ei. Dar reproduc materialele interesante despre faptul de ce nu s-a făcut Unirea pe timpul lui Iliescu și Snegur și reproduc toate materialele de care dau pe Internet despre declarațiile politicienilor români proUnire.

  12. Întotdeauna spun pe nume lucrurilor, așa cum văd eu. dar fiecare poate vedea diferit și avea viziunile sale. Nu îmi propun să vă ghicesc viziunile și să fiu automat de acord cu ele.
  august 28, 2014 • 12:19 pm

 7. La 27august 1991,este ziua instaurarii „Neocomunismului”in Basarabia!
  La 27august 1991,regimul „neocomunist” de la Chisinau si-a declarat independenta de Romania.Au inscaunat Separatismul,fata de Patrie si Neam si danseaza „tananica”,in fata Kremlinului,dupa melodia „Владимирский централ”s.a. in dependenta de ce mincare e servita la masa Separatismului Neocomunist de la Chisinau!Mai particip si eu la diferite adunari si manifestatii cu iz „unionist” si de fiecare data ajung la concluzia ca,-e lung si greu drumul spre lumina si adevar!
  Nici de cum nu putem fara „sfinti”si fara „tradatori”,adica fara Iuda!din marea minciuna inventata de marii Licurici,pentru a guverna peste popoare.
  La noi lumea e impartita in negru si alb,alte culori nu mai conteaza!

  Acuma ce tine de Receptie de ziua „Separatismului”:
  -Pensionarul ex-primul,ca intotdeauna e la datorie si ca cel mai intelept dintre toti inteleptii,mai spune cite o prostie „neocomunista”!iar noi prostii,hai sa o dezlegam. E un batrinel si el ca zecile de mii,din Basarabia,care la timpul potrivit,sa aflat la locul potrivit! Ce tine de fiica,printr’un accident bine dirigat de „licuricii”Kremlinului,ce o tin bine de piceoare,dupa „cazul de la Seremetevo,1996,cind a fost supusa unui control si sa descoperit ca,fiica ex-primului avea asupra sa o suma foarte mare de „ruble”verzi,nord-americane.(167000,467000$),in diferita migloace de informare in masa,suma e diferita.Pe acele timpuri o suma enorm de mare.De ce Procuratura,FSB si alte servicii abilitate alle Russiei nu au dat curs cazului?
  -La-ti intrebat pe Domnul ambasador cind ne retrocedeaza tinuturi-le,facute cadu de tatuca Stalin si vesnicul dansator din preajma Tatucului,Hrusciov! (lu Stalin ii placea „kazaciokul” in interpretarea micutului si lingaului Hrusciov)
  -ce tine de Paduraru,scula lu Filat din preajma batrinelului Timofte,sa inteleg ca a ramas dator pe plan sentimental sau politic?
  -o alta scula europeana ce pune umarul la cele mai mari faradelegi,ce sau produs si se vor mai produce pe acest pamint.(Misa poalelungi) sub Plaha umbla.din limbajul folcloric a lumii interlope.
  – dl Pirkka Tapiola si acesta e de folos,numai nu stim pentru cine lucreaza!?
  ca Putin are migloace financiare sa cumpere an-gross,pe orice functionar de rang inalt din UE.Vezi cazul Gerhard Fritz Kurt Schröder! Cine va rasfoi citeva din istoria moderna europeana,va intelege de ce Germania a refuzat sa trimita trupele sale in Iraq! Si Doamna de rer al politicii mondiale frau Anheli,tot sub muzica moscaleasca danseaza,ca e imbatator mirosul gazului de la Gazprom! Iar ai nosti din fruntea tarii,cred in povesti europene cu „zmeul”!
  -pe 5.6.7.ii trc si nui comentezi ca sunt niste scule care e plin tirgul de ei!
  -Iar numarul 8,este foarte interesant! Cite poate sa ne povesteasca Domnia sa despre traficul de fiinte vii si organe??? Dar acest lucru nu se va intimpla niciodata,fiin-ca „patronii” nu vor permite!
  -Si pensionarul,in functie de Presedinte,numit de klanul Lucinski!
  Am inteles ca,Domnul Presedinte este un sustinator inflacarat al celui mai mare „haiduc” verde si,este angajatul acestuea sa-l insoteasca prin lumea buna si aleasa pe sprinceana lui verde!
  -ceilalti din p.10.11.12.13,fac parte din „masovca” sau mai pe nou,”Tussovka”! Fara aceste scule neokomuniste,nu se petrece nici o sarbatoare nationala.Ei sunt un fel de „desert” la masa „neokomunismului”basarabean.Ei nu vor Unirea si vor munci din rasputeri ca<Unirea sa nu se produca in urmatorii ani,ca vor ramine someri!
  Unirea trebue faurita de intreg Poporul!
  Iar sculele "neokomuniste la groapa cu gunoi al Istoriei!-de la Kandu cetire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *