Componentele Consiliului Unirii s-au inclus în campania “Vorbesc românește, sunt, deci , român!”

CIMG6113Duminica, 16 martie, a avut loc o intrunire a reprezentantilor CIMG6127entitatilor politice si civile care si-au exprimat interesul, dorinta si intentia de a participa, prin eforturile proprii, atit cit au posibilitatea, la promovarea unui recensamint corect, in special existind trista experienta a celui fraudat din anul 2004, cind cetatenii Republicii Moldova au fost impiedicati sa se autoidentifice liber identitar si lingvistic.

Actiunea de duminica a fost stabilita de comun acord de catre reprezentantei Platformei civice “Actiunea 2012” / “Tinerii Moldovei” si reprezentantii Consiliului Unirii, din care fac parte mai multe entitati politice si obstesti, printre care PNL si AVR “Tiras-Tighina”. Consiliul Unirii a stabilit, in ultima sa sedinta din anul 2013 si in prima sedinta din anul 2014, ca prioritate in activitatea din primele luni ale anului curent participarea si sprijinirea unui recensamint obiectiv, in special tinind de limba romana si nationalitatea de roman. La inceputul acestui an, Redactia Cotidianului national “Timpul” a lansat campania “Vorbesc romaneste, sunt, deci, roman”, sprijinita de tinerii unionisti, care au elaborat un plan amplu de actiuni pe intreg teritoriul Republicii Moldova, pentru a-i incuraja pe basarabeni sa se declare ca romani fara frica de autoritati, adica nestingherit. Si componentele Consiliului Unirii, inclusiv national-liberalii, care au participat la intrunire cu reprezentanti din aproape toate raioanele republicii, se includ in aceasta campanie.

Conditia implementarii programului anuntat, care cuprinde actiuni in multiple planuri de informare, documentare, incurajare, este de a identifica un grup coordonator in fiece unitate administrativa, pentru a coagula grupuri de voluntari ce vor discuta din casa in casa cu romanii basarabeni, le vor remite materiale informative, vor difuza videoclipuri, vor colecta semnaturi pentru campanie, vor instala si discuta cu oamenii in corturi amenajate special in acest scop.

Cei prezenti au venit cu intrebari si sugestii, cu idei si propuneri. Sunt lansate site-uri in acest scop, unul fiind http://romanism.ro/recensamint/, programul curpinde manifestari culturale, concerte, precum si intruniri de initiere la care vor fi prezenti si prieteni din Romania, inclusiv politicieni, dat fiind ca membrii platformelor unioniste „Actiunea-2012” si „Consiliul Unirii” pledeaza pentru omogenizarea spatiului romanesc de pe ambele maluri ale Prutului. Romania este cel mai activ prieten al celui de-al doilea stat romanesc pe calea democratizarii si europenizari acestuia, recensamintul fiind un exercitiu de libertate ale cetateanului, pe care societatea civila are dreptul sa il pretinda nemanipulat politic si electoral.

Va exista si o modalitate de colectare a cazurilor de incalcare a procedurilor desfasurarii corecte a recensamintului, diferite modalitati de premiere a persoanelor si a comunelor in care cetatenii isi vor exprima liber identitatea lingvistica si etnica.

SP al Consiliului Unirii

CIMG6129

CIMG6126CIMG6125

CIMG6124CIMG6123CIMG6121CIMG6119CIMG6118CIMG6117CIMG6114CIMG6113CIMG6112

Loading Facebook Comments ...

3 Comments

Add a Comment
 1. Va veni vremea (nu peste multi ani) cand in Republica Moldova va fi organizat REFERENDUM pentru UNIREA cu ROMANIA. Suntem 80% adica mai multi decat cei 60% din CRIMEA.

 2. =Tenuţă Unionistu dela HERŢA=

  AVIZ PENTRU TOATA LUMEA
  CEA CU INIMA BUNA !
  De Ziua Marii Uniri – 27 Martie 1918-
  ––––––––––––––––-
  Duminica, 30 Martie 2014, orele 15
  in Piata Mare din fiecare localitate:

  la Chisinau si in toate localitatile: sate, orasele, etc. din actuala Rep. Moldova /fosta Basarabie istorica /
  totodata si in Bucovina de Nord si in Bugeac la Sud,
  se vor organiza Mari Adunari Nationale Populare,
  la care populatia va cere si va proclama
  Re-Unirea noastra
  cu Patria-mama România Mare europeana,
  ca unica Salvare in fata agresiunilor rusesiti
  si a ucrainizarii fortate a populatiei românesti !
  –––––––––––––––––
  VENITI CU TOTII
  SA FAURIM IMPREUNA ISTORIA NOASTRA
  PENTRU COPIII NOSTRI !

 3. Corect, Misu, suntem 80% si acest refereum de reunificare cu Romania ar putea fi castigat cu usurinta chiar si maine. Un referendum se castiga cu peste 50% din voturile exprimate sa fie DA, avem acuma acest procent? Ma indoiesc ca=l avem dupa 200 de ani de deznationalizare
  si dupa zeci ani de spalare a creierelor de catre Stalin si regimul communist. Eu am vorbit la Bucuresti cu o tanara din Basarabia ce voia pasaport romanesc si care se exprima intr-o romaneasca perfecta. I-am spus ce frumos vorbesti romaneste si ea mi-a spus ca ea vorbeste moldoveneste. I-am spus, dar tu vorbesti ca mine fata draga , la care ea m-a parasite brusc fara nici o discutie. Atunci mi-am dat seama cpopulatia din Basarbia a fost tampita complet de catre rusi si nu mai stiu cine sunt si ce limba vorbesc. Crezi Misule ca fata asta va vota pentru unirea cu Romania? O populatie eminamente romaneasca tampita de communism. Da, avem 80% romani moldoveni dar stiu ei cine sunt, ce limba vorbesc si mai ales stiu istoria adevarata a Romaniei?
  Ma amagesc singur ca fata aceia era un caz singular sau dintre putinele cazuri de miopie si ignoranta. Pastrez totusi spnta ca tineretul Moldovei ce va colinda Europa va schimba raportul de forte si nu peste mult timp se va face si unirea fireasca a celor doua state romanesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *