Raspunzind ZdG despre apropiata vizita la Chisinau a lui Traian Basescu

Ziarul de Garda mi-a solicitat o pozitie in legatura cu vizita la Chisinau a lui Traian Basescu (1 februarie) – ce probleme-cheie crezi ca ar trebui sa determine agenda Presedintelui Romaniei, ce nu merge in relatiuile Bucuresti-Chisinau si care ar fi trei obiective-cheie pentru 2013 in colaborarea cu Romania. Iata Pozitia mea.

SONY DSCOrice vizită la Chișinău a unui înalt demnitar din România este importantă. De exemplu, înaintea ultimei vizite a Președintelui României, noi, Partidul Național Liberal, am avut o conferință de presă din cele trei dedicate problemelor simplificării redobândirii cetîțeniei române, fapt care, parțial, s-a produs. De asemenea, cînd, în anul care a plecat, 2012, care a fost unul eminamente unionist, pentru noi, PNL, pentru Consiliul Unirii, si antiunionist pentru cei care reprezintă forțele imperiale proruse și antiromânești, ne-a vizitat, într-un moment foarte oportun, ministrul român de externe Titus Corlățean, care a făcut declarații prodemocrație și prodrepturi și libertăți fundamentale ale omului, care i-au domolit pe antiromânii de la putere.

Pe agenda României stă încă de la ultimele alegeri prezidențiale problema modificării Constituției, de aceea, ar fi foarte oportun ca Traian Băsescu, acum, când gruparea sa pedelistă este în cădere, să își mai ridice ratingul și să promită românilor basarabeni și să insiste public puternic asupra strângerii relațiilor dintre cele două state românești, să îi îndemne pe toți românii prin abordări corect naționaliste să accepte și să pună presiune pe legislatori să modifice astfel Legea Fundamentală, încât să fie posibilă reîntregirea teritoriilor istorice românești, – așa cum a fost în cazul Germaniei, – adică Unirea Republicii Moldova cu România.

Apoi, au mai răsunat idei legate de propunerea eventuală a unui om politic din R.Moldova ca și candidat sprijinit de PD-L pentru Președinția României în alegerile viitoare. Nu e o idee rea și, dacă, în aparițiile publice, la TV, Băsescu ar strecura această idee, ar mai estompa din antiromânismul și antiunionismul încă promovat și vehiculat de guvernanții noștri de la Chișinău, care pun Unirea în sicriu.

Altceva ar fi ca PD-L, care are o mare vină, totuși, pentru că nu a lichidat suma umilitoare de 500 de euro la obținerea vizei pentru România aici și alte acte, cum ar fi cazierul juridic, să promită că măcar în Opoziție PD-L și Președinția vor promova aceste simplificări.

Băsescu trebuie să facă și declarații dure legat de contrabandă și să le explice guvernanților noștri că a face bani pe această cale închide calea spre familia europeană, direct, ceea ce nu constitutie o perspectivă apropiată, sau prin Unire, care e o perspectivă extrem de bună, apropiată și care reprezintă o dreptate istorică pentru românii basarabeni.

În plan politic, economic, umanitar, este absolut necesar ca Președinția să aibă discuții cu Președintele R.Moldova Nicolae Timofti, ca să îl încurajeze să dea mai multe mesaje proeuropene, proromânești, ducând la bun sfârșit proiectele convenite în prima ședință de la Iași a celor două Guverne românești, mai ales că și actualul premier Victor Ponta a făcut o vizită la Chișinău și a promis finalizarea lor.

La Chișinău, în Piramida Puterii, încă sunt multe stări de spirit antiromânești mascate sau ascunse. Băsescu și Timofti sunt cei care pot să le descurajeze, încercând să convingă și SUA, și UE că noi, românii basarabeni, avem dreptul să fim într-un singur stat, românesc, la fel ca și germanii. Poziția activă și a lui Timofti, susținută și încurajată de Băsescu, ar rearanja toate prioritățile legate de securitatea statului în spațiul euroatlantic, de reformele în economie, de combaterea corupâiei, de școala românească, de Istoria Românilor etc. Sunt sigură și că vizita lui Traian Băsescu îi va deconspira, încă o dată, pe guvernanții proruși, ca să îi vadă lumea în toată splendoarea și mizeria lor antiromânească.   VP

Reproducem articolul oportun si adecvat al lui Constantin Tanase ca reactie la diversiunea lui Andrei Safonov

http://www.timpul.md/articol/am-ajuns-sa-o-auzim-i-pe-asta–romania-trebuie-sa-dispara-de-pe-harta-lumii–-39973.html

Am ajuns să o auzim și pe asta: „România trebuie să dispară de pe harta lumii”…

Moldova fojgăiește de agenți ruși, coloana a cincea a Moscovei e la ea acasă… 

Avem tot motivul să presupunem că agenții de influență ai Rusiei activează cu succes nu doar într-o anumită presă de la Chișinău, nu doar în partidele de stânga rusofile, ci chiar și în unele partide și medii democratice, declarate proeuropene. La Chișinău, Rusia e prezentă peste tot: în aer și în ape, în presă și în stradă, în bordeie și în palate.

Am crezut, ca naivii, că noua guvernare va adopta măsuri urgente și radicale pentru a-și proteja securitatea națională. Nimic nu s-a întreprins în acești trei ani de guvernare necomunistă, dimpotrivă, starea de lucruri a degradat și mai mult. Preocupate de reglările de conturi și partajarea „cașcavalului național”, partidele din Alianță nu mai au timp și pentru asemenea „fleacuri” cum ar fi diminuarea factorului rusesc. Ca urmare, agenții rușilor folosesc deschis resursele mediatice ale R. Moldova pentru a promova politica de recroire sau lichidare a ei. Zilele acestea, un cunoscut ideolog al statalității transnistrene, Andrei Safonov, publică pe un site rusesc din Moldova (Ava.md) un lung articol cu titlul „România trebuie să dispară de pe harta lumii”. De ce trebuie să dispară? Fiindcă, citez: „Dispariția României de pe harta lumii este singura și adevărata garanție a vieții noastre liniștite”. Așadar, acest Safonov (care, apropo, este invitat pe la unele televiziuni din Chișinău în calitate de „analist politic”) merge mai departe decât Stalin și Hitler. Pe el nu-l mai satisface ruperea doar a unei părți din teritoriul național al României – el cere dispariția acestui stat de pe harta lumii!

Nu voi cita toate halucinațiile respectivului „analist politic”, ci voi reproduce doar fragmentul în care sunt descriși pașii care trebuie parcurși pentru lichidarea cu succes a României ca stat. Așadar, 1. Moldova din dreapta Prutului devine stat independent cu capitala la Iași sau se unește cu actuala R. Moldova (evident, fără Transnistria). 2. Ucrainei îi revin teritoriile din zona Dunării, dar și „enclavele locuite de ucraineni”. 3. Ungurilor le revine Transilvania. 4. Bulgariei („care nu trebuie nici ea obijduită”) îi revine Dobrogea. 5. După acești pași, urmează „restabilirea statalității Valahiei”. Și aceasta nu e tot. Rusul Safonov, croitor de noi țări, avertizează: „În acest caz, Bucureștiul trebuie să facă o declarație festivă și să dea garanții internaționale solide privind recunoașterea Valahiei restabilite și renunțarea pe veci la tentativele renașterii Statului Român sub orice formă. Valahia în niciun caz nu trebuie să devină succesoarea de drept a României”.

Paranoia, veți zice? Da, paranoia. Dar de ce asemenea planuri bolnave nu deranjează pe nimeni la Chișinău? Conducerea R. Moldova care pretinde că are relații de prietenie, aproape frățești, cu România nu înțelege că asemenea planuri pot fi interpretate de partea română drept un gest neprietenesc din partea R. Moldova? De ce e îngrijorată doar de unioniștii români, dar nu și de șovinii ruși? Oare e întâmplător faptul că acest plan de lichidare a României a apărut imediat după ce a fost anunțată vizita oficială la Chișinău a președintelui României, Traian Băsescu?

În contextul discutat, nu putem să nu amintim și despre recenta declarație a ministrului rus de Externe, Lavrov: „Acum, mulți dintre colegii noștri occidentali încearcă să convingă Chișinăul că perspectiva euroatlantică este viitorul acestei țări. Explicaţiile noastre sunt simple, noi nu interzicem nimic, însă realitatea este că Transnistria în NATO nu va merge. Și dacă cineva va încerca să spargă această formulă, păstrarea neutralității constituționale, atunci acest lucru va duce la schimbarea cardinală a chestiunii transnistrene”. Mai clar nu se poate spune. Nu a urmat nicio reacție din partea Chișinăului oficial. Ori poate declarația lui Lavrov nu e un amestec brutal în treburile interne ale R. Moldova?

Liderii Alianței de guvernământ sunt atât de obsedați de lupta pentru putere încât nici nu observă că, în timp ce ei se cotonogesc reciproc, Moldova redevine o gubernie rusească.

Loading Facebook Comments ...

13 Comments

Add a Comment
 1. • „Unirea” sau „eliberarea” urmata de „unire” – toate sunt forme smecheresti, mascate, camuflate de OCUPATIE si distrugere, stergere, DISPARITIE DE PE HARTA a unui stat mai slab de catre un stat mai puternic, fie si „fratesc”. Oare suta de ONG-uri ale „Actiunii 2012” a Statului UE Romania indreptata contra INDEPENDENTEI R.Moldova si comasarii sale nu este o „LICHIDARE” „benefica” din partea „fratelui mai mare” si cu „drepturi mai mari” – Romania? Oare PNL pentru ce organizeaza „marsuri” daca nu pentru stergerea, disparitia „benefica” a R.Moldova si steregerea pe totdeauna de pe Terra a limbii, neamului, etniei si natiunii MOLDOVENILOR? Numai Romanii si limba lor trebuie cica sa triumfe si sa traiasca, moldovenii sunt inferiori fata de natia „nobila” de urmasi ai Romei si neamul lor cica de „corcituri ruso-comuniste” si limba lor la fel „ruso-bolsevica”, statul lor “de la Stalin” trebuie sa dispara, cica… Oare nu acesta e “idealul”, fundanmentul ideinic al „unionismuilui” si romanismului cu toata mostenirea sa ANTIUMANA, ANTIEUROPEANA, xenofoba, exclusivista, antisemita, antimoldoveneasca, antislava etc.? Cica numai romanii sunt oameni si pot avea dreapturi superioare, pe cand moldovenii basarabeni n-au dreptul de a fi in lume natie, stat – la egal cu Romanii, cica, deaceea PNL lupta cu atata ardoare sa le distruga Statul R.Moldova, sa-i lipseasca pe moldoveni de lume propiu identitar, sa- i trimita acolo unde ei cica merita – sluji docile in judetele Romaniei, tinute bine sub calcaiu, de care Europa si lumea sa nu mai auda de existenta lor. E o misiune „nobila”, “patriotica”, pentru care PNL nu-si precupeteste fortele. Si daca un Safonov indrazneste sa viseze disparitia ipotetica in viitor a Romaniei, PNL, PL si toti “unonistii” au trecut demuult la fapte si asteapta un ultim asalt la semnalul lui Base pentru a finisa “revolutia romana” la Chisinau si „disparitia de pe harta” a RM in favoarea Romaniei.

 2. EXTREMA DREAPTA din RM

  Romanii din RM cer Rusiei sa plateasca paguba lunar cate 10 milioane de euro, pentru ca tin fortat tezaurul romanesc in FR.

 3. anti-disparitii:
  te referi la disparitiile si asasinarile marilor patrioti unionisti moldoveni, omorâti, otraviti, iradiati de catre teroristii rusofoni ocupanti ?

  – poetul national unionist Grigoe Vieru- ian. 2009
  -poeta unionista martira Leonida Lari – dec. 2011
  – jurnalistul unionist Vasile vatamanu – dec. 2011
  – cântaretul unionist Vlad Gheorghelas – martie 2011
  – studentul unionist Andrei Savciuc – nov. 2009
  – sculptorul unionist Tudor Cataraga si sotia Dora – dec. 2010

  lista este lunga, din pacate…

  Amintire vesnica martirilor nostri UNIONISTI !

 4. Băsescu a promis multe dar a făcut puţin pentru basarabeni, adică românii din RM. Dar meritul lui constă în faptul că nu a negat originea noastră. Era bine dacă accentua acest lucru şi în Constituţia României.Macar n-a propus aşa ceva. Acum posibilităţile lui sunt minime.

 5. Pentru anti-disparitii : O rătăcire mai mare n-am văzut…
  Daaaaaaa, vai de cei care nu ştiu cine sunt şi de unde vin…

 6. Pentru anti-disparitii : O rătăcire mai mare n-am văzut…
  Daaaaaaa, vai de cei care nu ştiu cine sunt şi de unde vin…

 7. Germania s-a putut reintregi pentru ca este o tara puternica, nu a avut pe suprafata ei alte etnii rusofile care sa o traga catre ESTUL EUROPEI. In plus este o mare problema cu MOLDOVENII PROSTI care habar nu au in ce lume sunt. Romani nu trebuie sa accepte limba moldoveneasca separata de limba romana.

 8. UNIREA se va realiza dar nu acum si dupa ce moldoveni se vor satura sa mai fie saraci si sa fie o tara impartita. Sa fim seriosi fara trupe ale NATO, ONU nici sa nu visam la unire in conditii pasnice caci vor fii lupte intre etnii si romani majoritari. Cu rusii nu poti sa fii bun pentru ca Rusia si rusii sunt oamenii mai duri decat noi romani (moldoveni).

 9. Bai ce sa va zic, e retardat Safonov ala, da si voi plea cind incepeti a turna aici: Domnica, ce indrugi ple?

  Vieru a nimerit in accident, la volan era Mustea. Sau Mustea e agent rus? Nu tre de suit la volan cind esti obosit sau beat, si nu tre de mers repede !!! Si, dupa posibilitate, nu tre de stat la volanul unor extra kkaturi cum sunt opel asta. Care Rusie? Tu macar stii de ce a murit Lari? Trebuiesc FSB-ului poetisorii vostri ple, marii patrioti, care au tuns-o de aicea cum li s-a propus un loc caldutz in alta tara. Exemple? Aceeasi Lari – prin 90 la inceput pe baricade, cum ceva a sters-o in Romania. Dabija, iara mare patriot, hop si la Moscova. Ilascu iara, jertfa mare, ce trimbita cind il eliberase? „eu n-am dreptul moral sa plec, pina cind nu imi elibereaza tovarasii”. Si ce? A plecat in Romania, la loc calduts. Mare eroi.

 10. Am înțeles că Germania avea stipulat în Constituție faptul că țara fusese împărțită de către puteri străine și idealul de a reunifica statul.

  Ar fi de dorit dacă și în Constituția noastră ar exista un astfel de articol, dar nu știu dacă mișeii de la putere ar avea bărbăția să susțină acest lucru. Pe de altă parte, Unirea poate fi făcută și fără să declarăm în scris acest lucru în constituție. Prin apropierea celor două maluri în plan științific, cultural, transporturi, energie, schimb de experiență și presiunea populară.

 11. @anti-disparitii

  Ți se pare corect ca RM să fie ținută în zona gri?

  Chiar crezi în povestea asta cu țară independentă? Care independență? Când Kuzmin își permitea să facă declarații jignitoare la adresa RM nimeni nu mișca în front. Asta e independență?

  Ți se pare corect să fie despărțit frate de frate? Mă refer la Moldova de pe un mal și altul al Prutului, dacă ai cumva alergie la Transilvăneni și la cei din Țara Românească.

  Crezi că ar accepta vreodată Moldovenii de la Vest de Prut să fie sub papuc rusesc? Hmmm, nu cunosti cât de mari români și patrioți sunt moldovenii și nici nu ți-aș dori să aflii pe propria piele acest lucru 🙂

 12. In momentul cand Romania, prima din lume, a recunoscut statul RM, a facut-o pentru a garanta prin exemplu, independenta de „Imperiul Raului-vorba lui Reagan- a unei parti rupte cu forta din teritoriul ei, riscand insa deraierea acestui teritoriu rusificat de la idealul national al reunificarii tuturor romanilor intr-un singur stat. Prin aceasta recunoastere la care s-a adaugat cea a granitelor Ucrainei, a aratat ca nu are probleme teritoriale cu vecinii, putand accesa in OTAN (Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord)si mai apoi in CE(Comunitatea Europeana). Din aceasta pozitie poate ajuta teritoriul si populatia ratacita sa ajunga mai repede in cele doua organizatii, singurele care-i pot asigura RM un nivel de trai si de siguranta mai ridicate si intr-o maniera mai rapida. Bineinteles ca dragoste cu forta nu se poate. Daca alogenii, mancurtii, rusificatii si spalatii pe creier doresc din nou in imperiu-indiferent cum s-ar numi, e dreptul lor. Dar asta nu va impiedica Romania sa spuna adevarul despre cel mai mare rau din istoria lumii, Rusia si politica ei. Nu exista popor care sa fi facut mai mult rau altor popoare decat poporul rus! Foarte multe popoare inca mai sufera de pe urma acestui popor, care inca refuza sa-si accepte rolul nefast in istorie. Daca Romania ar fi urmat exemplu Germaniei, nerecunoscand RM, nu ar fi fost acum intr-o pozitie care sa-i permita sa ajute RM sa se dezvolte mai rapid. Iar RM ajungea din nou in imperiu doar pentru nostalgia gazului ieftin si a burtii de vin pe-o rubla…PNL face exact ceea ce trebuie: mentine constiinta moldovenilor treaza despre adevar istoric si dreptate. O vorba pentru retardatul mintal de la primul comentariu: Romania nu urmareste distrugerea, ocupatia, stergerea sau lichidarea unui popor diferit, ci ajutarea acestuia sa-si revina. Intr-o tara democratica din CE fiecare moldovean estic va avea multe drepturi in plus si un nivel de trai rapid imbunatatit fata de situatia actuala catastrofala. Nu exista posibilitatea practica de a face Unirea cu cetateni de rangul II, care sa fie dezavantajati fata de ceilalti. Toti ar fi cetateni europeeni cu drepturi europeene.

 13. Scuzati e-ul in plus la cuvantul europeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *