O.Ţâcu: Cât o să mai abuzaţi de răbdarea noastră, domnilor minoritari?

Perfect de acord cu cele spuse aici cu îndrazneală şi competenţă de Octavian Ţâcu. Întrebarea mea este „Cîtă vreme guvernanţii noştri, în special pretins necomunişti, vor cocheta cu forţele antiromâneşti, punând, astfel, noi bombe chiar şi sub propriul fund?” Nimeni nu putea garanta că la Bălţi nu avea să explodeze şi un dispozitiv adevărat, nu doar petarde, în mijlocul unioniştilor, unde au fost aruncate de antiromâni. Pentru interesul său politic şi de a fura statul prin corupţie – Puterea se joacă cu viaţa oamenilor?  Sau pe asta s-a contat? Pentru a interzice manifestaţiile unioniştilor care, cică, destabilizează societatea? Noi cerem interzicerea formaţiunilor politice şi a asociaţiilor obşteşti extremiste, agresive, violente, care pun în pericol viaţa oamenilor. Vitalia Pavlicenco
Tot gândindu-mă la ce s-a întâmplat săptămâna trecută cu „autonomia” de la Bălţi, dar şi la alte forme de „autonomii” de la 1990 încoace, fie transnistreană, fie găgăuză sau bulgară, mi-a apărut în minte discursul lui Cicero către Catilina care, exasperat de abuzul şi obrăznicia sa, i-a adresat o întrebare disperată pe care am formulat-o şi eu minorităţilor noastre etnice. Purtăm cu toţii o mare vină din acest punct de vedere, mă refer la toţi românii moldoveni (sau moldovenii români, că noi mai mult de asta ne preocupăm să lămurim, decât de faptul că alţii între timp se urcă în capul nostru), care suntem în această ţară aproape 80 de procente din populaţie. În procesul de edificare a statalităţii nu am obţinut succese remarcabile, deoarece fundamentul acestui stat şi legitimitatea sa sunt greu de justificat din punct de vedere conceptual, istoric şi sociopolitic.
Lipsa experienţei de independenţă nu a contribuit (şi nu contribuie) la consolidarea statalităţii şi cu atât mai mult la crearea statului-naţiune, care sunt imposibile de realizat din considerentul inconsistenţei ideologice şi istorice a „moldovenismului” sovietic şi filorus, a respingerii politice a românismului, dar şi din raţionamentul unei prezenţe actuale masive de minorităţi etnice, unele extrem de militante, care sunt refractare la orice încercare de consolidare a R. Moldova ca stat unitar. Sfidarea legitimităţii statului moldovenesc de către ruşii şi ucrainenii rusificaţi din regiunea nistreană (dar şi celor din dreapta Nistrului), de către găgăuzii rusificaţi şi sovietizaţi din autonomie, iar mai recent – de către elementele rusificate din Municipiul Bălţi, a fost (şi este) determinată de faptul că destrămarea URSS şi apariţia R. Moldova ca stat, per se, au fost considerate de aceşti indivizi drept greşeli istorice, pasibile de a fi reparate cumva doar prin posibilitatea menţinerii acestui stat în orbita de influenţă a Moscovei.
Majoritatea populaţiei alolingve a fost împotriva independenţei ţării, etalând regrete şi nostalgii pentru dezintegrarea URSS, iar odată întâmplat acest lucru, R. Moldova urma să rămână în cadrul CSI şi să intensifice integrarea economică şi politico-militară euro-asiatică. În acest context, minoritatea vorbitoare de limba rusă urma să se bucure de aceleaşi privilegii cultural-lingvistice, economice, sociale şi politice pe care le-a avut în perioada sovietică, iar tentativele de a impune o agendă internă naţională, în corespundere cu aspiraţiile de independenţă, sunt percepute ca „naţionalism”, pasibil de a fi condamnat şi faţă de care se opune rezistenţă politică externă şi internă, inclusiv de sorginte militară, cum a fost la Nistru.
Din aceste considerente, R. Moldova a sucombat intern prin cedările politice, economice şi militare faţă de minorităţile naţionale şi de Federaţia Rusă, care le apără cu perseverenţă, elita politică „moldovenistă” preferând din oportunism, necunoaştere (uneori prostie ordinară) sau interes personal şi/sau de partid să-şi asigure statutul propriu în detrimentul independenţei, integrităţii şi prosperităţii ţării. Conducerea de la Chişinău, indiferent de culoarea politică (PDAM, M. Snegur, P. Lucinschi sau V.Voronin), a urmărit scopul consolidării politice proprii (mai ales, în ajunul alegerilor) pe seama statalităţii moldoveneşti, încheind, în spirit clientelar, înţelegeri informale şi intransparente cu liderii separatiştilor ruşi, găgăuzi sau bulgari.

Practica vicioasă a aranjamentelor clientelare cu minoritarii a condus inclusiv la modificări formale constituţionale prin crearea unei unităţi autonome-federale a găgăuzilor şi a unui judeţ etnic al bulgarilor, precum şi la semnarea unor documente inacceptabile în cadrul negocierilor cu autorităţile separatiste de la Tiraspol, ceea ce a afectat grav percepţia de unitate şi integritate teritorială a R.Moldova, lucru care se reflectă şi în recentele acţiuni de „autonomie” ce au avut loc la Bălţi. Asta deşi încă în anul 1990 exista Avizul comisiilor permanente pentru problemele naţionale, pentru administraţia locală şi economia locală ale Sovietului Suprem al RSS Moldova cu privire la activitatea Comisiei Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldova pentru studierea interpelărilor unor deputaţi ai poporului din URSS şi a altor adresări privind instituirea autonomiei găgăuzilor în RSS Moldova, care stipula că: a. Elementul de bază necesar pentru formarea oricărei autonomii naţional-teritoriale este teritoriul naţional. Cetăţenii ruşi, ucraineni, bulgari, evrei, nemţi, găgăuzi etc., care conlocuiesc astăzi cu moldovenii pe teritoriul Basarabiei contemporane, parte componentă a Statului Moldova de alta dată, sunt grupuri, părţi ale unor naţiuni sau poporaţii care s-au format pe alte teritorii geografice; b. Conform dreptului internaţional şi a ştiinţei etnografice, dacă o parte a unui popor sau poporaţii emigrează cu traiul pe teritoriul altui stat, popor sau poporaţii, atunci aceşti emigranţi, cât şi urmaşii lor constituie un grup etnic.

Deci, ruşii, ucrainenii, bulgarii, găgăuzii, evreii, nemţii etc., indiferent de mulţimea lor numerică, formează pe teritoriul RSS Moldova grupuri etnice; c. Grupul etnic găgăuz, ca şi alte grupuri etnice din RSS Moldova, trăind pe teritoriul naţional al moldovenilor, nu are în RSS Moldova teritorii naţionale proprii; d. Comisiile constată că pe teritoriul RSS Moldova niciunul din grupurile etnice conlocuitoare cu poporul moldovenesc nu are temei istoric şi juridic pentru a pretinde la autonomie statal-teritorială, inclusiv aşa-zisei RASS Găgăuze în componenţa RSS Moldova.

Când mă gândesc de unde am pornit şi unde am ajuns, nu mă miră faptul că pe fundalul confruntărilor politice interne, al negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean, autonomia găgăuză, da poate şi cea „bălţeană” (sau alte forme de „autonomie”) vor fi folosite ca un mijloc suplimentar de exercitare a presiunilor asupra Chişinăului, fapt ce va avea şi pe viitor efecte destabilizatoare asupra edificării statalităţii moldoveneşti, iar mai recent asupra proceselor de integrare europeană.

Şi atunci, după readaptarea întrebării lui Cicero către Catilina pentru minoritarii din statul R. Moldova, reformulez aceeaşi întrebare pentru clasa noastră politică – cât o să mai abuzaţi de răbdarea noastră, domnilor guvernanţi?

Loading Facebook Comments ...

14 Comments

Add a Comment
 1. Dna Pavlicenco:
  „…va avea şi pe viitor efecte destabilizatoare asupra edificării statalităţii moldoveneşti…”

  Nu cred ca avem o statalitate moldoveneasca, ci una (r)est-moldoveneasca de la R(Est) Moldova.

  Statalitatea moldoveneasca a fost si ramane una romaneasca avand conducere organizata prin vointa proprie respectiv la Baia, Siret, Suceava, Iasi, Bucuresti cu vechea sa Mitropolie moldoveneasca-romaneasca

  Statalitatea (r)est-moldoveneasca are coada rasariteana organizata prin vointa straina respectiv la Balta, Tiraspol, Chisinau cu subordonare canonica religioasa preponderent la Moscova

 2. FRONTUL RE-UNIRII

  EROAREA RUSO-COMUNISTA IN MOLDOVA DE EST :
  ––––––––––––––––––––––––––
  Balti, Duminica, 5 August 2012:
  Marsul Re-Unirii noastre cu România
  –––––––––––––––––––
  VIDEO:
  www yoube com
  Război etnic la Bălţi
  http://www.youtube.com/watch?v=Tva4Yp16PWc
  ––––––––––––––––––––––––-
  1.
  Imagini de groaza.
  Unii rusofoni, salbatici si alcoolizati se napustec barbar asupra
  manifestantilor moldoveni pasnici. Politia nu-i poate opri.
  2.
  Notati acel rus slabanog din video care la un moment
  declara DROGAT SI ALCOOLIZAT
  ca „mi ih budem daviti !” / noi o sa-i nimicim ! /
  3.
  In tot raul este si un bine oarecare.
  Poate acum, când se vede clar ca majoritatea populatiei rusofone din RM
  nu-i tolereaza pe moldoveni ca sa-si decida singuri soarta si-i bat si omoara pe molodveni,
  deci poate acum dupa acest Balti sângeros din august 2012,
  moldovenii se vor trezi din somnolenta filat-elica si se vor decide daca vor sa fie liberi
  intr-un STAT de DREPT in Europa prin Re-Unirea cu România,

  sau, vor sa ramâna in continuare sclavii ocupantilor, buni numai de munci agricole,
  caci in orase numai rusii au dreptul sa locuiasca / continuarea politicii de rusficare /
  4.
  Aceeasi situatie ca si ain anul 1917, când bande de tâlhari, banditi si criminali rusofoni de tipul lui Kotovski,
  treceau Nistrul si terorizau satele din Moldova de Est.
  De acea cauza „Sfatul Tarii” a chemat Armata Româna ca sa ne apere de asasini.
  Chiar si dupa Unirea din 1918 pâna prin anii 1930, bandele de teroristi rusofoni treceau Nistrul,
  masacarau satele naostre si se razboiau cu trupele române.
  5.
  Si ce face acum domnul nostru papa-lapte Presedinte Nicolae Timofti,
  care se auto-intituleaza „Omul Legii” ? Cât timp ii va mai trebui ca sa ceara
  interventia trupelor NATO ca sa vina in RM si sa ne apere de teroristii rusi ?
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––
  NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA NE ESTE SALVAREA !

  N.B.
  GRUZIA ESTE CU NOI !
  Reprezentanţii diasporei georgiene din Moldova au protestat, astăzi,
  în faţa Ambasadei Rusiei de la Chişinău.
  Manifestaţia a avut loc cu ocazia a patru ani de la declanşarea conflictului armat
  între Georgia şi Rusia pe teritoriul Osetiei de Sud,
  enclavă separatistă de pe teritoriul georgian.

  Cei zece protestari aveau cu ei pancarte cu inscripţii “Opriţi Rusia”, “Trupele ruse – afară”
  sau “20% din teritoriul Georgiei este ocupat”.
  Oamenii au cerut autorităţilor de la Moscova retragerea trupelor ruse
  de pe teritoriile Abhaziei şi Osetiei de Sud.

  Neoficial, în Republica Moldova locuiesc peste 1.200 de georgieni,
  care s-au refugiat din Abhazia sau Osetia de Sud.
  Războiul ruso-georgian, din august 2008, a durat şase zile,
  după care a fost semnat un acord de pace, mediat de preşedintele francez, de atunci,
  Nicolas Sarkozy. Intervenţia militară s-a soldat cu sute de morţi.
  Rusia a declarat, în repetate rânduri, că optează pentru restabilirea relaţiilor cu Georgia.

  http://www.jurnaltv.md/ro/news/reporter-jurnal-tv-ranit-la-balti-380954/#georgienii-protesteaza-la-chisinau-380969

 3. FRONTUL RE-UNIRII

  Balti, duminica, 5 august 2012, Marsul pasnic al Re-Unirii cu România:
  CRONICA TEROAREI RUSO-COMUNISTE
  CONTRA MOLDOVENILOR: – / 8 /
  –––––––––––––––––––––––––––––––
  (video)
  Şelin i-a servit cu bere pe cei care i-au luat la pumni pe unionişti

  Liderul PSD, Victor Şelin, i-a servit cu bere pe toţi cei care au participat la contraprotestul de ieri de la Bălţi. Imaginile au fost surprinse de echipa Prime. Precizăm că unioniştii au fost nevoiţi să plece din oraş după ce sute de simpatizanţi ai partidelor de stânga i-au luat la pumni şi i-au atacat cu ouă şi pietre.

  Marşul unionist ce a avut loc ieri a degenerat în violenţe, iar forţele de ordine cu greu au făcut faţă. Contraprotestatarii au forţat cordoanele vii ale poliţiştilor, care i-au escortat pe membrii Acţiunea 2012 spre autocare, cerându-le să înceteze marşul şi să părăsească oraşul.

  În aceleaşi imagini video, liderul Ligii Tineretului Rus din Moldova,
  Igor Tuleanţev,
  se arată indignat de faptul că tinerii aduşi de PSD la contraprotest escaladează situaţia.

  Acesta este susţinut de un reprezentant al forţelor de ordine,
  care îi cere lui Şelin să-şi calmeze activiştii,

  jumătate din ei fiind, potrivit lui, în stare de ebrietate.

  ––––––––––––––––––
  un comentariu preluat:

  oli la ora: 12:18, 06 aug 2012
  0 (2)
  IL SOMEZ SI PE MINISTRUL EFRIM SA INTERZICA PARTIDELE XENOFOBE SI VIOLENTE PSD, PATRIOTII MOLDOVEI, LIGA TINERETULUI RUS!
  DACA NU FACE ACEST LUCRU, TREBUIE SA-SI DEA DEMISIA!
  P.S.
  EU INCA MAI CRED IN STATUL DE DREPT, CUCOANA!
  TACEREA NOASTRA NU FAVORIZEAZA STATUL DE DREPT.
  –––––––––––––––––––––––––––––––––
  http://unimedia.md/stiri/video-%C5%9Eelin-i-a-servit-cu-bere-pe-cei-care-i-au-luat-la-pumni-pe-unionisti-50746.html

 4. Pt Vladul

  Polemizati cu Tacu, nu sunt cuvintele mele, eu sunt unionista. Am republicat articolul lui Octavian pt atitudinea fata de minoritati si obraznicia lor nemarginita, tolerata de guvwernantii santajabili de catre Rusia.

 5. Cred, ca avem nevoie de detasamente militarizate, de aparare, daca oprganele statului nu pot asigura securitatea !

 6. xdangels.com/scrisoare-catre-domnul-putin/

 7. Tăcerea de la Bucureşti vis-a-vis de acţiunile antiromânesti din or. Bălţi demonstrează încă odată complicitatea guvernanţilor cu criminalii din Kremlin.

 8. Este bun articolul scris de către Octavian Țâcu în cotidianul Timpul și este cazul ca autoritățile să ia măsuri drastice pentru a pune la respect organizațiile șovine…dar ce are Vitalia Pavlicenco cu poziția lui Octavian ?

  Răspunsul meu este – nimic, nimic comun.
  Vitalia doar se alimentează din urma poziției altora și nimic mai mult. Dânsa poate ataca virulent, destabiliza eficace, dinamita pe dinlăuntru…pentru ca apoi să o șparlească de la fața locului, sau se dea vina pe altcineva.
  Așa a făcut șmecherișa dintotdeauna și așa va face de acum încolo.

  De fapt, la ce poți să te aștepți de la o farmazoană a politicii basarabene, care mai dăunăzi dinamita de aici, din Basarabia, atmosfera și așa încinsă din România, prin faptul că a pus pe rol adresarea către basarabeni a CăCăRăUlui Crin Antonov, adresare care a dat de gândit tuturor acelora, care sunt de o părere cu subsemnatul, că Traian Băsescu este cel mai vajnic om politic din Țară, care cu brațele deschise i-a îmbrățișat pe românii din Rep. Moldova și din diaspora, fapt pentru care noi, românii de peste hotarele actuale a României, nu l-am trădat nici pentru o secundă, întinzându-i o cât de cât mâna frățească în vremuri de cumpănă politică…

  Ce credibilitate poate avea această ”doamnă_comandor”, care sa înfățișat drept o trădătoare a intereselor basarabenilor și din numele cărora pretinde că ne vorbește și nouă ?
  Ce credibilitate pot avea în general trădătorii ??
  Ce credibilitate pot avea, acei care nu dau un covrig de pomană unui invalid de război, care a fost pe baricadele luptei pentru românism și au rămas schilozi pe viață, cu o pensie de 60-70 Euro pe lună ???

  Este bun și actual demersul Lui Octavian, dar răsuflată și șmecheră poziția Vitaliei Pavlicenco, care preia ideile altora, dându-le de fapt ca idei de ale sale, pentru a mai face ca unii creduli să uite de faptele sale, nedemne…

  Dar, să știe această ”doamnă_comandor” că nimic nu se uită și nimeni nu este uitat în această viață…
  Nici eu nu o să-i uit faptele nedemne pe care le-a făcut de-a lungul anilor, de când o cunosc, dar să mai știe că pentru trădarea față de noi, susținătorii lui Traian Băsescu, o să fie trasă pe stânga, ca să nu mai încurce oamenilor să-și facă liniștit treburile.

  La asta să se aștepte farmazoana politicii basarabene, trădătoarea acelora, care au luptat și luptă pentru o cauză mai bună !

 9. Valeriu – aventurierule, eu spre deosebire de tine, sunt în PNL de 2 ani şi mai bine, ştiu ce se face din interior mai bine ca tine. Am fost alături de tine cînd am avut acţiunea „Casa Zgardan” şi altele, vedeam ceva necesar şi pozitiv în ce faci atunci. Acum,analizîndu-ţi activitata,sunt de acord cu majoritatea băeţilor care analizează aventura ta cu „demolarea monumentului lui Lenin” Eu nu aşi dori să repet aici ce spun ei, dar e ceva foarte urât. Acum în discuţii cu d-lor, chear te apăr,deşi sunt de acord cu ei,(ai multe merite pozitive până acum) dar dacă ai s-o mai ataci pe D-na Vitalia,apoi şi în mine vei avea un oponent,cu toate relaţiile amicale pe care le avusem cu d-ta de curând.
  Mai bine ocupă-te de şovinişti nu de d-na Vitalia,altfel îmi voi face impresia că ai devenit un element provocator distructiv pentru cauza naţională!

 10. Auzi Anatoale,

  Nu mă miră că o susții pe susținătoarea lui CăCăRăU_Crin Antonescu, acela care a dat lovitura de stat în România…

  Dacă zici că eu sunt aventurier, apoi de ce mama câinelui ai mai venit la Cocieri, în 1992 ???

  Cine, cine, dar tu știi că ”Casa Zgardan” nu a fost o aventură, ci o palmă dată bolșevicului BORONIN, pentru că altfel nici nu se putea !!!

  Acum poți să crezi despre ideia de a demonta monumentul satanistului LENIN tot ce-ți poftește inima, dar nu uita, că atunci când te-am invitat să facem această ispravă te-ai cam ”chișet” în pantaloni, zicându-mi că nu este o prioritate demontarea mogâldei…

  Ce crede majoritatea ”băieților” despre demolarea mogâldei nu mă intereseaază, dat fiind faptul că știu ce reprezintă acești ”băieți”-cucueți…Dacă eu nu am făcut-o, de ce nu o faceți voi ???
  Răspund, nu vă țin baerele !

  Și în fine, această ”doamnă_comandor” nu a binevoit la timpul cuvenit să acorde ajutor camarazilor tăi de arme, invalizi de gradul 1…
  Bine, că tu nu ai stat prea mult pe pozițiile de luptă (așa cum eu și alți camarazi), asta o știm, dar ce să faci bă Anatoale cu acei care se frământă zi de zi, cum să supravețuiască, în condițiile când viața este amară, fără pic de lumină…și asta după ce ți-ai dat sănătatea pentru așa farmazoane de genul lui Padliucenco…

  Și în sfârșit. Nu uita Anatoale că sunt corjovean și om îndârjit. Poți să mă jignești peste măsură și atunci păzea frate ! Pe urmă să nu cauți al cincilea ungher…

  Hai mai bine nu te băga, acolo unde nu-ți fierbe oala !

 11. Iată Vitalia, că ai un susținător în persoana lui Patriciu_Anatol Marin, acela care prin 2007 mă invita să fac parte din Partidul Liberal, iar acuma îți este părtaș de partid…

  Hai, mai găsește vre-o doi zăpăciți de alde Anatol, care singuri câte odată nu știu pe ce țarină pășesc !

  Poate vei avea de ”câștigat”, urmare a acestei susțineri !!!

  Cât privește atitudinea mea față de persoana neatale, ea va rămâne neschimbată, cum rămâne atitudinea față de dobitocul ”unionist” Iurie Roșca, trădătorul Neamului românesc…

  Trădătorii, ca și lătrătorii se aseamănă !

 12. Un punct de vedere asupra agresiunii anti-romaensti de la Balti impotriva participantilor la marsul pro-unionist oprganizat de Actiunea 2012, in articolul „Balti, un dus rece” pe blogul „Diaspora si Reintregirea” (http://mipopescu.wordpress.com)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *