Tandemurile politice. Chirtoaca-Ghimpu, Lupu-Plahotniuc, Voronin-Tkaciuk, Filat-?

Chirtoaca si Ghimpu. Toata lumea percepe niste tandemuri in “marea politica de pe Bic”. Un Chirtoaca, secondat de Ghimpu, depasit in sondaje, dar care il tine in miini pe primul, pentru ca altfel nu nimerea in Parlament si dincolo de el. Mai “aparindu-l, ca sa nu-l manince comunistii” – acum, probabil, peledemistii sau mai cine? Este asa, o vorba, ca sunt toti de-o teapa, avind aceleasi interese – de a se mentine la Putere, unde mare treaba nu au facut, problemele nationale nefiind rezolvate, ci agravate. Bine, tandemul “liberal” ramin perceputi ca pe dreapta, desi acolo mare treaba nu fac. Ii doare capul sa nu creasca PNL – principala lor sperietoare unionista.

Lupu si Plahotniuc. Diferite interpretari, Lupu, desigur, in calitate de speaker, bani multi nu prea poate gasi fara ajutorul vreunui prieten, iar un partid costa, mai ales unul albastru, care vrea sa ia locul celui rosu si celui verde.

Voronin si Tkaciuk. Nu avem ce mai scrie despre ei, ca am scris zece ani si ceva. Ne dorim doar un lucru – sa dispara de pe arena politica si nu da doamne sa faca cineva jocuri cu ei ca sa puna o guvernare prorusa. (Poza e de pe www.unimedia.md)

Zilele trecute, tot “admirindu-l” pe Vladimir Filat care, pe unde apuca, se tot “promeneaza” cu Evgheni Sevciuk, m-am intrebat cine este, de fapt, omul de incredere al lui Filat, care e perechea din tandem si ce vor ei sa faca. Cu Sevciuk ii sta bine, nu inzadar unii din Vest au spus ca Sevciuk este, la Tiraspol, un fel de “Filat”. Adica – activ, mai chelut asa, “pragmatic”, bogat, cu trecere in Vest, o nuca greu de spart, un peste care iti scapa din mina, dar ambii avind modele politice la Moscova. Un fel de “lupi tineri”, de genul lui Tkaciuk, un fel de “agrarieni” antiromani fardati, Sevciuk, poate, mai putin. Baietii se impaca bine, au luat, cu succes, locul tandemului Voronin-Smirnov sau Oleg Voronin-Oleg Smirnov, si-au impartit vamal si economic Moldova si … lupta contra lui Smirnov si a raiderismului, precum si lupta/nu lupta impotriva contrabandei… E o varianta de tandem.

Al doilea tandem, mai ascuns de public, e perechea posibilia Filat/Lucinschi. Petru Kirilovici. Care s-a laudat ca are relatii la Moscova. Si care le da, probabil, sfaturi baietilor destepti. Sau, poate, Filat – Kiril Petrovici, care e tot acolo. Mai ales ca taticul, „aiatolahul centrismului in R.Moldova”, care nu o mai descaleca, asa cum spunea „Timpul”, il vrea pe fecioras Ambasador la Moscova.

Mai e un tandem Filat-Leanca. Daca e asa, avind in vedere ce spun mai jos, apare intrebarea „cine este Leanca si incotro se uita?” Noi il stim il stiam, l-am mai vazut, sa vedem citi se mai lasa amagiti de imaginea lui falsa „proeuropeana”…

Un tandem de ochii lumii ar fi Filat-Strelet. Ambii – “luptatori pentru frontiera” (fiecare intelege cum il duce capul), mari “luptatori” pina a veni in Parlament si dupa “impotriva contrabandei” – pe la Leuseni, pe la Costesti… Bine, Strelet e perceput ca presedinte-robotel-sef de fractiune. Il auziti des. Cel mai bun comentariu aici este “no comment”…

Sau Filat-Viorel/Victor Topa? Nu stiu, pentru ca Mocanu il critica acum pe Filat, dar intr-o perioada lasa aceasta impresie si, se pare, pe dimensiunea “dosarele din strainatate contra lui Plahotniuc”, sufleteste, Filat s-a regasit cu Topii.

Sau e valabil tandemul Filat-Renat Usatii, ultimul spunind ca le poate de toate, mai fiind sau incetind de a mai fi “atotputernicul consilier al lui Filat?”

Sau o fi alt tandem? Cum credeti?

Sigur ca, anterior, tandemul verde suna Filat-Godea, Filat-Tanase (Sandu), Filat-Nagacevschi, Filat-Calin Vieru s.a. Dar astia au fost de unica folosinta. Prima etapa a pragmatismului. Acum a venit a doua.

De ce am scris acest articol. Pentru ca nu ne-ar place sa ne pomenim intr-o zi cu cedari in fata Tiraspolului, cu federalizarea/transnistrizarea celui de-al doilea stat romanesc.  

Nu vedem nici o reactie in RM, la gramada de dezastre in toate domeniile. Si ne-ar interesa care sunt cele trei tandemuri ce decid destinul statului, pentru ca democratie nu exista in cele trei partide aflate la guvernare. Toti isi urmaresc interesele de inavutire si de perpetuare, pe aceasta cale, la Putere. Pe cind si pe la noi vreun dosar si vreo reactie ca cea a lui Adrian Nastase?

A spus bine si curajos pe alfanews.md preşedintelui Uniunii ofiţerilor în rezervă, Nicolae Parcevschi, care ne-a “bucurat” ca “pe teritoriul R.Moldova lucrează în jur de 20 de servicii secrete, ce studiază activ situaţia politică şi caută un viitor lider al statului. Nu poporul caută, dar aceste slujbe”. Aici se termina si democratia poporului. Parcevschi adăugind că “Federaţia Rusă îşi menţine serviciile secrete în ţara noastră şi nu va renunţa niciodată la influenţa sa în R. Moldova, din simplul motiv că nu vrea să cedeze în faţa României. Poate nu mai suntem atât de interesanţi pentru Moscova, nici Transnistria se pare că nu mai este, dar nu vor renunţa. Asta ar însemna că a câştigat Bucureştiul” – a conchis Parcevschi.

In aceste conditii, stiindu-se ca Transnistria, care e miza neUnirii cu Romania, ne intrebam cine e Filat, care se declara “gata sa zboare pe luna pentru “intregirea” tarii!” – asta inainte de a pleca in Germania la negocieri. Unde vor merge doua delegatii, practic –  parti egale in negocieri. Care “intregire”, cu cine? Care “tara”, cind deja si lideri ai Germaniei admit intrarea in UE fara rezolvarea problemei transnistrene, alimentate de Rusia, ca sa ne omoare viitorul romanesc? De ce se zbate atit de mult Filat? Pentru ca nu vrea intrarea in UE, unde Rusia nu ne va mai putea controla, iar imbogatirea prin “gaurile negre RM si RMN” nu vor mai fi posibile? Asta e si cauza ca nu are loc Unirea cu Romania.

Nu mai spunem ca antiunionistul Filat e de parere ca “reunificarea tarii nu trebuie sa tina cont de pretul politic” – adica ar putea accepta si federalizarea acestei palme de pamint romanesc. Frumos. Foarte bine, exact aceste tratative vor insemna inceputul sfirsitului antiunionismului. Totusi, care e perechea lui Filat – obligatoriu neunionist sau antiunionist si el? Cine e eminenta cenusie sau cardinalul/”lordul” prorus dim umbra? Sevciuk, Lucinschi, Renat si toti ceilalti aratati mai sus?

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
 1. Germania insista asupra federalizarii Moldovei

  21.06.2012

  Germania insistă asupra unei formule de federalizare a Republicii Moldova. Cel puţin aşa susţine portalul Romanian Global News, cu referinţă la surse de la Chişinău şi Berlin care au participat la întâlnirile de la Rottach-Egern ale premierului Vlad Filat şi liderului separatist, Evgheni Şevciuk.

  Potrivit sursei, în cadrul discuţiilor a fost invocată inclusiv Găgăuzia care ar putea fi parte a procesului de federalizare. „Diplomaţii germani merg astfel mai departe în aplicarea planului ruso-german de transnistrizare a întregului teritoriu al R. Moldova. Sub acoperirea unor discuţii de interes economic şi social cum ar fi restabilirea de urgență a rutelor de pasageri prin Tiraspol spre mai multe orașe din Rusia si Ucraina, dar și reluarea circulaţiei pe podul peste râul Nistru, în apropierea satelor Bâcioc şi Gura-Bâcului, esenţa discuţiilor a fost procesul de federalizare, proces care în opinia strategilor de la Moscova şi Berlin, ar împiedica reunirea celor doua state româneşti şi ar menţine influenţa Moscovei asupra întregului teritoriu al R. Moldova”, scrie portalul.

 2. Iar lumea in continu fuge din RM-Republica Mafiei peste Prut.

  20 iunie 2012

  Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Galati au depistat un barbat in varsa de 29 ani, cetatean din Republica Moldova, care a intrat ilegal in Romania trecand inot raul Prut, cu intentia de a ajunge in Spatiul Schengen.

  Lucratorii nostri au intocmit lucrare penala persoanei in cauza sub aspectul savarsirii infractiunii de intrare in tara prin trecere ilegala a frontierei de stat.

  21 iunie 2012

  Politistii de frontiera din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Galati, pe timpul desfasurarii unei misiuni specifice de supraveghere si control a frontierei de stat, au depistat o persoana de sex masculin, cetatean din Republica Moldova, in varsta de 26 ani, care a trecut raul Prut inot, cu intentia de a ajunge in Spatiul Schengen pentru de a gasi un loc de munca.

  Lucratorii nostri au intocmit persoanei in cauza lucrare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de intrare in tara prin trecere ilegala a frontierei de stat.

 3. Eu de mult va spuneam ca AIE este alianta nu pentru integrarea europeana ci pentru integrarea euroasiatica.

 4. si imi pare ca RM este deja vinduta la masa de negocieri de catre guvernarea AIE,aceia ce nu au facut nici Lucinschii si Voronin o vor face acesteia din AIE

 5. Fiţi măcar odată corectă şi nu bateţi câmpii. Grupurile sunt altfel. Plahotniuc-Ghimpu-Lupu. Se pare că încă pe Chirtoacă nu l-a cumpărat total plahotniuc

 6. Pt Valentin

  Toata vremea sunt corecta. Vorbnesc de btandemurile de la conducerea entitatilor politice, nu despre aliante institutionalizate, formale sau informale.

 7. Cineva scria pe undeva,
  ca Lucinski, ca si Lupu si Roska, N.Morari, Mark Takaciuk etc.
  datorita originilor lor, au si pasapoarte cu cetatenia Israel.
  Sa fie drept oare ?

 8. „Cine e eminenta cenusie sau cardinalul/”lordul” prorus dim umbra? ”
  Sunt şefii lui Filat din FSB.

 9. Stimata doamna, cand spuneti ca toata vremea sunteti corecta, am impresia ca il aud pe Voronin cand era presedinte … Va respect pentru ceea ce faceti , pentru cauza pe care o sustineti si o promovati !

 10. Pt vlad tepes

  Eu nu am aceasta impresie. Diferenta dintre mine si Voronin e ca eu nu voi fi niciodata presedinte, nu voi fura si nu sunt santajabila ca el. De aceea nu ma tem sa spun ca am dreptate.

 11. Pt Sarah Bernhardt

  Nu cunosc si nu cred ca e o crima sa ai pasapoarte ale Statului Israel. Este de vazut, insa, ce faci si daca platesti cumva acest lucru in detrimentul romanilor.

 12. Вы слишком переоцениваете интеллект Филата.
  У бедного деревенского парня, неожиданно оказавшегося самым главным начальником, «от радости в зобу дыханье сперло», голова закружилась от собственной значительности. Он возомнил себя суровым молдавским Путиным.
  Много глупостей может натворить этот малообразованный «политик», которые потом придется расхлебывать целым поколениям бессарабцев.

  Посмотрите на фотографию: рядом с Шевчуком идет самодовольный индюк.

 13. Ocupatia Ruseasca

  ACTIUNEA 2012: UN NOU MARS UNIONIST !
  ––––––––––––––
  Pe 28 iunie 1940 armata de ocupatie sovietica
  a trecut Nistrul pentru a anexa teritoriul românesc
  de la Est de Prut.
  In preambulul acestui eveniment
  pe 23 august 1939 Rusia sovietica stalinista
  si Germania nazista hitlerista
  s-au inteles peste capul celorlalti
  sa isi imparta Europa dupa bunul plac.
  O anexa secreta prevedea interesul Rusiei
  pentru Basarabia.
  –––––––––––––––
  Pe 28 iunie 2012 românii vor sa comemoreze
  cele peste 300 000 de victime
  ale ocupatiei sovietice .

  Joi, 28 iunie 2012 românii vor iesi in strada
  la Bucuresti si la Chisinau
  pentru a arata ca le pasa si pentru a demonstra
  ca merita sa traiasca impreuna intr-o noua Românie.
  ––––––––––––––––
  1.
  Bucuresti:
  Joi, 28 iunie incepând cu ora 17.30
  cu plecare din Piata Victoriei
  spre Muzeul de Istorie românii vor arata ca le pasa.
  2.
  La aceeasi ora in fata ambasadei Rusiei de la Chisinau românii basarabeni se vor aduna
  pentru a comemora victimile ocupatiei sovietice.
  ––––––––––––––
  Pentru detalii:

  http://www.basarabia-e-romania.ro/2012/06/21/pe-28-iunie-manifestatii-unioniste-la-bucuresti-si-la-chisinau/
  ––––––––––––––
  Acum nu mai aveti nici o scuza.
  In România se va iesi in strada
  pentru Unirea celor doua state românesti.
  Va asteptam la mars.
  Aveti obligatia morala de a transmite mai departe
  acest mesaj si de a veni la mars.

  Te asteptam impreuna cu prietenii tai ,
  cu parintii tai, cu colegii tai.
  Arata ca iti pasa.

 14. Nu numai Federaţia Rusă insistă pe federalizarea R. Moldova, ci şi unele state din Uniunea Europeană şi-ar dori ca ţara noastră să devină un stat federativ. Afirmaţia aparţine preşedintelui Parlamentului Marian Lupu.

  24.06.2012

  “Trebuie să recunoaştem că o idee de federalizare a RM anterior a venit şi din partea Moscovei prin mediatorii respectivi fiind participanţi la formatul 5+2, dar să vedem realitatea: asemenea idei vin şi din direcţia europeană”, a precizat Marian Lupu în cadrul unui interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

  Speakerul a adăugat că acest subiect trebuie tratat cu maximă responsabilitate deoarece există riscul ca R. Moldova să-şi piardă statalitatea.

  union.md

  Dodon declară că, a aflat, din sursele sale că, în Germania, premierului Filat i s-a sugerat să ia în considerare scenariul federalizării ca pe un posibil şi foarte oportun scenariu de întregire a ţării.

  23.06.2012

  „Pot presupune că şi liderii de la Tiraspol, atunci cînd vor fi puşi în situaţia de a merge la o apropiere factuală cu Moldova din dreapta Nistrului, vor avea drept condiţie primă acceptarea formulei de federalizare”, subliniază Dodon.

  În aceste condiţii, Igor Dodon este de părere că, actuala clasă politică moldovenească şi mediul de experţi, comentatorii politici trebuie să înceapă să discute public, deschis, sincer şi obiectiv opţiunea federalizării pentru rezolvarea definitivă a problemei Transnistrene.

  publika.md

  Federalizarea RM ar putea fi o soluţie pentru rezolvarea conflictului transnistrean

  26.05.2012

  Moldova are mai degrabă probleme cu dezvolarea economică decât cu democrația. Este opinia europarlamentarului socialist bulgar Kristian Vigenin, copreşedinte al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic, Euronest. Oficialul mai spune că federalizarea ar putea fi o soluţie pentru rezolvarea conflictului transnistrean, însă doar dacă o acceptă şi Chişinăul, şi Tiraspolul. Declaraţiile au fost făcute într-un interviu pentru Europa Liberă.

 15. Iar lumea fuge non-stop din RM-Republica Mafiei peste Prut.

  22 iunie 2012

  Cinci cetateni din R. Moldova opriti din drumul ilegal spre Spatiul Schengen.

  Politistii de frontiera din cadrul Sectoarelor Politiei de Frontiera Foltesti si Oancea, judetul Galati, au depistat, pe raza localitatilor de frontiera Stoicani, respectiv Oancea, cinci persoane de sex masculin, cu varste cuprinse intre 17 ani si 23 ani, care au trecut raul Prut inot, cu intentia de a ajunge la Viena, respectiv Italia, pentru a-si gasi un loc de munca.

  Pe numele persoanelor in cauza, politistii de frontiera au intocmit dosare penale sub aspectul savarsirii infractiunii de intrare in tara prin trecere ilegala a frontierei de stat.

 16. După o săptămână de absenţă pavlicenco.md bine aţi revenit.
  La FSPublika imposibil de făcut comentarii, ei blochează conturile.

 17. Pt luca

  Sunt blocate la articolul meu sau la altele? Blogul a lipsit pt ca cineva a avut o scapare, nu a platit domenul, e vorba de cei care asigura hostingul. Cu greu am aflat asta si eram gata sa platesc, dar au platit cei care platesc in ultimul timp si eu le restitui cind prelungesc contractul pe urmatorul an.

 18. Doamna Vitalia,

  IP-ul meu este blocat pe voxpublika.
  Am postat odată un mesaj pentru Aleg Kristal(nyi), era despre jocurile Publika-FSB, m-a cenzurat după care am fost blocat.

 19. Pt luca

  Am inteles, sa vad ce pot afla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *