Ce vor dodonii. Azi va fi o emisiune despre unionism la VoxPublika

Mai intii – documentarul “Basarabia – prabusirea unei lumi”
http://historia.ro/video/basarabia-prabusirea-unei-lumi

Zilele trecute am ascultat, si eu, discutiile din Comisia juridica a Parlamentului legat de initiativele neconstitutionale ale lui Dodon privind interzicerea entitatilor politice si obstesti, precum si a actiunilor unioniste.

Sunt acum peste hotare, alaturi de familia fiicei mele. Nepotica mea, desi are doar 1 an si patru luni, stie ca e romanca.

Initiativele lui Dodon – si nu e o intimplare, ci un scenaraiu prorus, antiunionist, al Puterii si Opozitiei – coincid cu procesul de judecata intentat de PNL contra Ministerului Justitiei, care, ca si Dodon, interpreteaza arbitrar Constitutia si uita de “Limitele revizuirii” Legii Fundamentale, prevazute in Art.142, care ne spun:

(1) Dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale.

(2) Nici o revizuire nu poate fi făcută, dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora.

(3) Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de urgenţă, de asediu şi de război.”

Art.142 admite, deci, modificarea caracterului suveran, independent si unitar al statului.

Iar acest fapt inseamna, mai intii, declaratii, initiative, programe, statute, agitatie, marsuri, actiuni, pentru a convinge populatia sa pledeze pentru revizuirea Constitutiei si unificarea cu patria-mama Romania. Daca asta e neconstitutional, cum era de interpretat initiativa modificarii Constitutiei pt solutionarea problemei transnistrene, sau aderarea la UE, cedind din suveranitate?

PNL a cistigat in justitie un dosar in baza precedentelor CEDO, care spun ca putem pleda, pe cai pasnice, sub protectia art.10, din Conventia Europeanaa Drepturilor Omului, pentru Unirea cu Romania.

Cazul Dodon comporta un aspect juridic si unul politic

Juridic – a pleda pt Unirea cu Romania e dreptul nostru conform Constitutiei si conform Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care pune mai presus de toate libertatea de exprimare si pluralismul de opinii. Fiecine are dreptul sa isi caute fericirea. Noi credem ca fericirea noastra va fi prin Unirea cu Romania, si pledam pt asta, iar unii ca Dodon fetisizeaza statalitatea, suveranitatea, independenta si alte notiuni, care sunt pe gustul Rusiei, si prin care au fost nefericiti oamenii nostril, alungati de saracia unui stat-problema sa isi cistige existenta peste hotare.

Politic – si acum, ca si mai inainte – Stepaniuc sau Dodon isi cauta electorat pe seama antiromanismului si antiunionismului, care au fost politici de stat ale comunistilor. Ei toti – sunt instrument si coloana a cincea a Kremlinului imperial, care se teme de Unirea noastra cu Romania.

Dar cel mai important in opera anticonstitutionala apar rolurile PLDM si PD

Dupa ce am vazut discutiile in Comisia juridica din Parlament, am impresia ca PLDM, PD, PCRM si zisii socialisti sunt o apa si un pamint in privinta antiromanismului si se intrec in a face sluj in fata Moscovei.

Consiliul Unirii, din care fac parte PNL, PNR, Forul Democrat al Romanilor, impreuna cu Actiunea-2012 si cu alte asociatii obstesti vor continua sa faca uz de dreptul la libera exprimare si vor pleda deschis pt Unire, pe cai pasnice, constitutionale, democratice, prin referendum – urmare a Marsurilor, actiunilor, pozitiei cetatenilor, abordarilor in public si la televiziuni etc. Si asta nu are nimic de a face cu art.32 din Constitutie

(Art.32. Libertatea opiniei şi a exprimării.

 

(1) Oricărui  cetăţean  îi  este garantată  libertatea  gîndirii,  a opiniei,  precum şi libertatea exprimării în public prin cuvînt, imagine sau prin alt mijloc posibil.

(2) Libertatea  exprimării  nu poate prejudicia onoarea,  demnitatea sau dreptul altei persoane la viziune proprie.

(3) Sînt interzise  şi pedepsite prin lege contestarea şi defăimarea statului  şi  a  poporului,  îndemnul la război  de  agresiune,  la  ură naţională,   rasială   sau  religioasă,  incitarea  la   discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică, precum şi alte manifestări ce atentează la regimul constituţional.)

Noi nu defaimam statul, ci cautam o viata mai buna pentru romanii si alogenii din cel de-al doilea stat romanesc.

Noi nu pledam pentru Unire prin metode violente, ci prin metode pasnice, prin metode de convingere, la care avem dreptul. Noi avem dreptul sa convingem si UE, ba chiar avem obligatia, avind in vedere cit a patimit aceasta parte de popor roman in 200 de ani d eocupatie ruso-sovietica. Germania cum s-a unificat? A cerut voie de la UE? A fost vointa oamenilor. Asa vom explica si noi oamenilor unde este viitorul lor liber – in Europa, prin Romania.

Vitalia Pavlicenco

http://www.union.md/uinfo/actual/declara-ie-unirea-r-moldova-cu-romania-va-avea-loc-in-2018

Vladimir Voronin: Unirea R. Moldova cu România va avea loc în 2018

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, este sigur de faptul că nu ne-a mai rămas mult până când R. Moldova se va uni cu România.

În cuvântarea rostită astăzi în fața delegaților celui de-al șaptelea Congres al PCRM, Voronin a declarat că potrivit unor surse media, Unirea va avea loc în 2018, iar actuala guvernare depune toate eforturile pentru realizarea acestui obiectiv.

Drept argument în susținerea afirmațiilor sale, Voronin a adus ședința comună a Guvernelor României și R. Moldova care a avut loc în martie, curent.

Menționăm că recent directorului SIS, Valentin Dediu, a declarat la o întrunire a șefilor serviciilor de securitate din CSJ, că în prezent nu există premize pentru unirea R. Moldova cu România.

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. Toti trebuie sa dea azi SMS-uri corecte la intrebarea care va fi pusa in cadrul emisiunii. Nu cunoastem intrebarea, dar nu ar fi bine iarasi antiromanii sa fie mai activi.

 2. REGRETABUL!
  Dar de fapt nu-i de mirare, că nici de data aceasta, nici un cuvînt bun despre PL şi deputaţii PL Dnii M. Ghimpu, V. Popa şi V. Monteanu

 3. Pentru Siberiacul

  Asculta, nu te grabi, ca PNL-ul spunea cum Chirtoaca a interzis publicitatea unionista a partidului in alegerile parlamentare anticipate din 2010. Oare Ghimpu nu a stat in spatele acelei decizii? Sa vedem ce voteaza in Parlament… Deocamdata, PL-ul doar a furat ideile PNL si i-a cerut de fiecare data sa se dizolve si sa nu participe la alegeri. In loc sa pledeze pt unirea fortelor romanesti, cum spuneti mereu…

  Si-apoi? Ghimpu a facut ceva pt PNL in Comisia Juridica? A aparat Constitutia, asa cum este ea. Sa vedem ce face mai departe, daca nu-l cumpara cineva sa voteze ca PLDM, PD, PCRM, PSM si Misin…

 4. Pai sa ne lamurim : separarea in doua republici este constitutionala si unirea a doua republici nu este constitutionala ?
  Hai sa fim seriosi , un act dictatorial de rapt teritorial si uman nu poate fi niciodata constitutional oricati Dodoni ar fi in Republica Moldova !

 5. p/u Un informat
  – Dupa vîrstă probabil eşti mai tînăr, şi nici nu te-am obijduit personal, eu doar mi-am exspus părerea – ce-i cu aceasta „Ascultă”?
  -Chirtoacă n-a permis pubicitate politică la nici un partid politic în mijloacele de transport public
  -Şi chiar crezi că ideile proromâne au fost inventate, descoperite de PNL? Este vre-un „Brevet de invenţie”? Sau aceste idei sunt cu mulţi-mulţi-mulţi ani de apariţia a RM şi în R. Moldova a PNL, precum şi PL?
  -Iată şi aici, nu spui nici o vorbă împotriva lui Dodon, dar ataci PL şi Dl Ghimpu. Chiar nimica bun nu a făcut Pl, Dnii Ghimpu, Chirtoacă pentru românismul din RM?
  -PL, Ghimpu, Chirtoacă nu atacă şi nu educă cetăţenii (alegătorii) împotriva PNL. Dar împotriva PL, Ghimpu şi Chirtoacă nu luptă doar politicul Moscovei cu PCRM, dar cu părere de rău şi PNL
  -Nu se poate face ReUnirea pînă cănd forţele politice proromâne, cel puţin, se vor atăca public.
  -REGRETABIL că ataci pe Dnii Ghimpu şi Chirtoacă şi nu pe Dodon şi PLDM cu PD care nu au susţinut deputaţii PL? Dar pesemite deacum eşti educat definitiv cu ideile antiPL şi este fără de folos ca cineva să-ţi argumenteze că eşti educat pentru a lupta în realitate împotriva ReUnirii, fără ca să conştientizezi. Antiromânii şi prin tine îşi asigură biruinţa lor
  -Să fii sănătos şi să mai gîndeşti cum se poate face ReUnirea şi cum lucrează politica Moscovei pentru dezbinarea forţelor politice proromâne

 6. Siberiacule,
  Tocmai s-au anuntat la Bucuresti rezultatele provizorii ale alegerilor locale. Castigator masiv e USL!! Ei bine, stai sa vezi de-acuma „romanism ” la Bucuresti!! Bucuria lui Putin e cat casa, cred. Cu ei … va colabora foarte bine. Si chiar si Filat. Stimabilul Andrei Marga, fost taranist cunoscut, fost PNL(Romania) a facut declaratii public si in Parlament despre … maretul Putin,prietenul lui ,si politica lui inteleapta. Asa ca ia-ti ramas bun de la ideea de unire romaneasca pentru cel putin 4 ani. Indiferent de forma propusa(prin UE, Basescu) sau directa (Consiliul Unirii extins si in Ro). Nu sustin descurajarea prin ce spun, insa. Dimpotriva. Dar trebuie si mai multa unitate intre voi.

 7. P/u Titirez
  Te citesc demult ca forumist.
  Sunt de acord ce a-i scris mai sus
  Aceasta-i şi problema – NeUnirea forţelor proromâne la români-proromâni (mai avem şi români-antiromâni, dar şi români (autodeclaraţi proromâni înflăcăraţi) care indirect îndeplinesc indicaţiile kgb-iste de dezbinarea forţelor proromâne).
  Dacă şi în România acţiunile kgb-iste au succes, ce să mai vorbim de RM „inependentă şi suverană” cu o parte din teritoriul ocupat de Rusia şi în acelaş timp Rusia declarată „Aliat strategic” – adica un fel de „prieten de cătăramă”?
  Dar în RM, în timpul alegerilor locale pentru Primăria Chişinău, cînd se luptau D. Chirtoacă şi comunistul Dodon, împreună cu propaganda Rusiei şi a comuniştilor şi a lui Dodon împotriva lui Chirtoacă luptau autodeclaraţii proromâni cei mai înflăcăraţi luptători pentru UNIREA ACUM, URGENT. Totuş a cîştigat Chirtoacă, spre nemulţumirea autodeclaraţilor mari luptâtori pentru Unirea, dar în Consiliul orăşenesc au fost aleşi Consilieri comunişti.
  De acord că „trebuie si mai multa unitate”. Dar vezi cum cu lozinci măreţe ca „Unirea acum, urgent” se poate dezbina forţele politice proromâne şi cetăţenii (alegătorii) din RM? Şi eu cred în ce ai scris „Bucuria lui Putin e cat casa, cred.”

 8. Acest V. Dediu de la SIS care a adunat toti kgb-istii din fosta URSS la acest seminar este un tradator al neamului si un spion rusesc.

  De ce oare noul presedinte Nicolae Timofte, nu contracareaza aceste actiuni anti-nationale ?

  Traiasca Romania Mare in vechile hotare din anul 1918 dinte Nistru si Tisa !

 9. Pt Oana

  Acest V.Dediu este unchiul deputatei PL Corina Fusu. Despre ce spune asta?

 10. Nu mai este timp pentru -diferite cai diplomatice-.
  Daca Partidul Liberal doreste realmente Re-Uniunea noastra cu Romania, trebuie sa o declare deschis !
  Si Mihai Ghimpu, in amintirea fratelui sau casapit Gheorghe Ghimpu, si Dorin Chirtoaca, si chiar Corina Fusu, chiar daca are un unchi kaghebist. Si Anatol Salaru, toti astia risca sa piarda electoratul, daca mai stau in tufisuri, si nu promoveaza deschis ideea Re-Unirii !

 11. Luana
  Oare întradevăr auzi doar ce doreşti să auzi!?
  Eu nu sunt membru a nici unui partid. dar mie nu-mi place cînd partidele proclamate proromâne se ponegresc. Prin această ponegrire cîştigă forţele antiromâne!!!! De multe ori am scris despre scopul ocupantului „Dezbină şi conduce”
  Dnii Ghimpu şi Chirtoacă de nenumărate ori au spus că ei văd ReUnirea prin integrarea RM în UE. Folosind proeuropenismul cetăţenilor RM mai degrabă se va mări şi numărul proromânilor, deci şi ReUnirea.
  Cum e posibil de înfăptuit ReUnirea ACUM URGENT, în timp ce deputaţi declaraţi proromâni se votează doar în jur de 10 – 13% !? Oare nu ştii că Decretele Dlui Ghimpu – Preşedinte Interimar , cu privire la condamnarea comunismului, ocupaţiei sovietice, retragerea Armatei Ruse de pe teritoriul RM nu a fost susţinut nu numai de PCRM, dar şi de PLDM cu PD!?
  Dacă sunt două idei, două căi de înfăptuirea ReUnirii, oare nu este mai bine să nu să se atace pe cei ce văd ReUnirea prin UE?
  ReUnirea ACUM URGENT poate că şi este reală, dar eu de pildă nu văd posibilitatea acestei ReUniri ACUM URGENT, dar eu susţin toate manifestăţile şi socot că această ideie, cale propusă de ReUnire efoarte bună de mobilizarea forţelor proromâne, însă categoric nu sunt de acord asupra ponegrirei altei idei, altui parid cu altă ideie de ReUnire în timp ce şi aşa cam puţini proromâni avem.
  A trecut vremea lui Ceapaiev cu Petica şi Anca. Şi în politică trebuie de gîndit!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *