SIS-isti cu Apel catre societate (si despre V.Dediu/V.Filat)

http://www.curaj.net/?p=71487

Acum zece ani am intentat un dosar Serviciului de graniceri care m-a impiedicat de patru ori – fara un temei legal – sa traversez  frontiera cu Romania, desi aveam pasaport albastru cu viza si pasaport romanesc, pe care granicerii nu-l luau in seama. Am cistigat procesul peste vreo cinci ani, dar Kolenov, seful pe atunci al granicerilor, nu a mai venit in proces, el fiind prieten cu Misin si cu alti bolsevici satrapi.

Pe atunci a scris „Ziarul de Garda” despre asemenea cazuri, intimplate si altor romani, care, cu totii, figuram intr-o lista facuta de unul Furdui, pe care il vedem in lista din textul de mai jos. Pe atunci se spunea ca acest Furdui era reprezentantul RM pe linia securitatii la Kiev. Am citit si despre conexiunile lui Dediu cu Ucraina. Nu stiu ce mai fac azi „furduii” si „rusii” din securitatea noastra ruseasca, antiromaneasca, dar la sigur ca isi continua treaba „statalista” care, de fapt, inseamna Troaca si vinzarea a tot ce se poate pt trafic de influenta si Troaca. VP

Apel catre societate

comunism.jpgNoi, un grup de ofiţeri ai SIS, adresăm societăţii acest apel. Vă kgbrugăm să citiţi cu mare atenţie cele ce urmează şi să verificaţi ulterior minuţios totul din cele declarate. Am recurs la această metodă pornind de la faptul că puterea nu vede şi nu aude nimic. Am vrea să credem contrariul, că de data aceasta va urma o reacţie promptă şi adecvata din partea acesteia.

Suntem nevoiţi să constatăm că, în prezent, situaţia SIS al Republicii Moldva este critică. Noi nu putem asista impasibili la situaţia care s-a creat în cadrul Serviciului. Nu ne permite acest lucru atât valorile etice pe care le respectăm profund, cât şi periclul ce ameninţă securitatea noastră personală.

Potrivit convingerii noastre, conducerea actuală a SIS al Republicii Moldova activează în detrimentul Serviciului. Este vorba de fapt de o agresiune asupra celei mai necesare structuri fără de care nu poate funcţiona un stat de drept.

Ştim, cu regret, că promisiunile de genul că totul va fi bine şi Serviciul de Infromaţii şi Securitate îşi va reocupa locul şi ponderea pe care le merită în cadrul societăţii, având ca principala atribuţie asigurarea securităţii de stat încă urmează să devină o realitate.

Istoria serviciilor speciale ale Republicii Moldova va înregistra numirea în funcţia de director al SIS a lui Gheorghe Mihai, în comun cu cele ce s-a întâmplat în anul 2009 la capitolul unde au fost înregistrate cele mai triste evenimente. Cu regret, aceasta este chiar mai puţin comparativ cu ceea ce a urmat, deoarece este vorba, de fapt, de o succesiune de acţiuni capabile să torpileze un sistem întreg, care a fost creat de oameni dedicaţi de-a lungul timpului.

Una dintre cele mai negative manifestări ale stării de spirit care domneşte în cadril Serviciului este redată printr-un tip de zicală care circulă pe aici şi care glasuieşte că dacă vrei să devii un şef mai mare, trebuie să faci şi o trădare pe potrivă.

Astfel, după ce Gheorghe Mihai a fost demis ruşinos din fruntea SIS, la conducerea instituţiei a venit V. Dediu, director adjunct al SIS, care a fost acuzat în repetate rânduri că a trădat Republica Moldova şi a făcut spionaj în favoarea altui stat, fost reprezentant SIS la Kiev, care a fost reţinut în flagrant de catre serviciul de securitate internă a SIS, în cooperare cu serviciile speciale urainene şi adus acasă în cătuşe. Ulterior, chiar el a recunoscut în faţa Colegiului SIS că a vândut secrete de stat în scopuri personale, pentru a proteja interesele unor persoane apropiate. Trădarea face parte din esenţa lui Dediu, fiind un element de bază din modelul său de comportament. El a avut cănd să „lucreze” asupra sa, activând în fostul КГБ sovietic încă din 1977. Au fost făcute publice mai multe imagini video în care Dediu recunoaşte acest lucru. Dar nu se termină cu aceasta: urmează un şir de trădări, de data aceasta de gen politic.

În urmă alegerilor parlamentare şi venirii noilor forţe politice la guvernare, am aşteptat ca PL, condus de către M. Ghimpu, careia i-a revenit conducerea SIS, să numească în funcţia de director al SIS un profesionist tânăr, format în cadrul serviciului, ce a studiat în Occident şi care nu a avut nimic cu fostul КГБ. Aşa si nu am înţeles de ce Alianţa pentru Integrare Europeană a procedat astfel, numind la conducerea serviciului un fost kaghebist pensionat.

Cum procedează Dediu, în acest caz? Înţelegând că PL nu îi va oferi ceea ce îi trebuie, începe să acţioneze pentru a-şi găsi protecţie la cei mari şi a rămâne în funcţie. Demararea negocierilor privind vinderea unui lot de armament din dotarea Ministerului Apărării îl orientează către PLDM şi îl apropie de V. Filat, datorită intereselor financiare comune. În cadrul Comisiei Guvernamentale, SIS avea cuvântul decisiv la verificarea întreprinderilor, care aveau intenţia să procure acest lot. Însă, cei în jur de 2 milioane de dolari americani au fost argumentul de bază pentru ca Dediu să facă totul, îndeplinind toate indicaţiile pentru ca tranzacţia să fie încheiată cu succes.

După cum se ştie, a urmat o deteriorare esenţială a imaginii Repblicii Moldova pe plan extern. Cu regret, nici oamenii noştri politici, nici organele abilitate nu întreprind nimic, iar Dediu, care este vinovat de aceasta, ramâne la conducerea serviciului, şi, totodată la dispoziţia unei forţe politice anume. Se vede clar că relaţiile sunt destul de speciale, deoarece la nunta lui Emil Dediu, feciorul lui V. Dediu, care activează în MAEIE al Republicii Moldova a fost invitat numai V. Filat, în calitate de oaspete de onoare.

Metoda de lucru cu resursele umane în cadrul serviciului merită o atenţie aparte. Astfel, este clar că SIS a fost transformat într-un loc prielnic unde cei de la conducere işi plaseaza copii pentru construirea unor careiere de succes, sub grija părinţilor. Drept exemple sunt fii lui Roibu, Butnaru, Zaraf, Guzun, Rusnac, dar şi nu numai; fiicele lui Mihai, Balaban, Popescu, Musteaţă, dar şi nu numai. Dediu i-a întrecut pe toţi: feciorul Emil Dediu şi nepotul Octavian Dediu absolvesc Academia serviciilor speciale din România; nepotul face carieră în serviciu. Chiar dacă şi nu are nici un fel de aptituduni corespunzătoare, numai după o scurtă perioadă de activitate este desemnat la conducrea unei subdiviziuni din cadrul Direcţiei municipale Chişinău.

Totodată, fiul Emil Dediu este angajat al MAEIE al Republicii Moldova, unde activează de pe poziţiile Serviciului – Direcţia Informaţii Externe. Astfel, beneficiază de două remunerări, atât din partea MAEIE cat şi de la SIS. De fapt, profesionişti îşi pun un alt tip de întrebare, şi anume: pornind de la ceea ce reprezintă tatăl său, ce este, de fapt, Emil Dediu în cadrul MAEIE, pentru cine lucrează? Dar nici aceasta nu-i totul: un alt nepot al lui V. Dediu, Gheorghe Iarovoi, conduce Direcţia resurse umane. Concluziile respective pot fi trase, credem.

Dar ce să mai spunem despre cazurile 7 Aprilie, Vardanean, Ilie Cazacu, Baghirov, altele, care reprezintă probleme cu adevărat, de importanţă majoră pentru Republica Moldova? Din cauza că unii îşi urmează interesele, poate chiar şi cele de ordin finaciar, pata cade, cu regret, asupra nivelului de profesionalism al colaboratorilor SIS. Dar, de fapt, problema constă în conducătorii instituţiei, în faptul pe cât sunt ei de capabilil şi dornici de a face ceea ce sunt obligaţi pentru ca serviciul să-şi îndeplinească atribuţiile sale de bază.

Respectiv, şi rezultatele înregistarte de către serviciu în decursul a doi ani de activitate sunt pe măsură: reţinute nişte icoane, curmat un canal de migraţie ilegală. Nici nu îndrăznim şă ne comparam cu CCCEC, MAI sau alte instituţii de forţă. Dar, pe lângă faptul că nici nu avem ce menţiona, SIS mai are şi alte atribuţii. Astfel, cine să lupte cu spionii când este protejat Druţă? Sau cine să lupte cu contrabanda, când colonelul SIS Alexandru Popescu conduce cu subdiviziunea respectivă, cel care este cu legături largi în lumea criminală, în cea a afacerilor, în justiţie şi în politică. Este evident, conducerea actuală a serviciului nu-i poate spune nimic, sau poate dragostea de bani nu le permite?

În acest context, am fi foarte curioşi să ştim ce crede despre această situaţie, care clar că nu face faţă problemelor de securitate din regiune, de exemplu, excelenţa sa, Dirk Shuebel, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, prietenii din Europa ai prim-ministrului. Oare să le fi început a le place de la un timp încoace occidentalilor KGB-ul? Oare să se fi schimbat între timp criteriile de aderare la UE?

Suntem nevoiţi să vă dezamagim când credeţi că SIS este capabil, în asemenea circumstanţe, să-şi facă datoria de a susţine actul de guvernare. Şi aceasta, atăt timp cât serviciul este condus de un grup de pensionari, care doresc doar să ramână la conducere, folosind, în acest scop, metode preluate din fostul КГБ.

Pe lângă toate acestea, în ultimii doi ani au fost eliberaţi din Serviciu circa 247 ofiţeri cu o vechime în muncă de la 5 la 15 ani, Cu o asemenea „reformare” a serviciului, cînd posturile sunt acoperite în proporţie de 40%, nu ştim cine va activa în serviciu în viitorul apropiat: se ştie că este nevoie de cel puţin 5 ani pentru ca un colaborator să capete experienţă de bază şi să înceapă a lucra plenar. Personalul serviciului este format doar din persoane de vârstă înaintată şi din novici. O parte dintre cei de vârstă înaintată au fost reangajaţi chiar a doua zi după pensionare, majoritatea din ei fiind eliberaţi pe motiv de boală, şi nu puteau fi reîncadraţi în Serviciu. Incasează lunar câte vreo 20 de mii de lei, din soldă şi pensie, iar un colaborator tânar are lunar o remunerare de 3500 lei, care l-ar motiva prea puţin să activeze în cadrul serviciului.

În acest context, vă rugăm să vedeţi, în calitate de exemplu uşor de verificat, lista ce urmează, care poate fi continuată, formată, în majoritetea ei, din fosti kaghebişti, pensionari, dar care încă mai activează în cadrul serviciului:

1. V. Dediu- şef adjunct al SIS
2. V. Furdui – director adjunct al SIS
3. S. Rusu – şef aparatul Directorului
4. S. Druţă – şef Direcţia contraspionaj
5. A.Timuş – şef Direcţia Infromaţii Externe
6. V. Cemârtan – şef Direcţia securitate internă
7. Gh. Iarovoi – şef Direcţia resurse umane
8. V. Armaşu – rector la INIS
9. V. Cebotarean – şef destinaţie speecală „Alfa”
10. N. Vişnevschii – şef Direcţie opertiv-tehnice
11. Dulgieru – şef Direcţie filaj
12. M. Jelezoglo – şef UTAG
13. A. Popescu – şef securitatea economică
14. Gh. Ţaranu – şef Direcţia Hânceşti
15. T. Zaraf – ofiţer sub acoperire la Întreprinderea de stat „REGISTRU”
16. E. Bumbac – Direcţia infromaţii externă.

Chiar şi în urma unei analize superficiale se poate observa faptul ca V. Dediu şi-a format un colectiv care să-i ofere toate posibilităţile de care dispune serviciul. Toate, însă, în detrimentul intereselor de stat, analizând rezultele activităţii instituţiei, înregistrate în perioada respectivă.

Un caz deosebit îl constituie relaţia lui V. Dediu cu şeful Direcţiei pentru UTAG, M. Jelezoglo, care a fost ales de către başcanul Găgăuziei în calitate de succesor. Evident, Jelezoglo îi transmite başcanului toată infromaţia pe care o deţine pe linia SIS. Drept mulţumire, Jelezoglo a primit în dar de la başcan clădirea secţiei SIS din Ceadîr-Lunga. Pe de altă parte, acesta mai primeşte şi gradul de colonel înainte de termen, multe alte stimulări neîntemeiate. În tot acest timp, prin UTAG mişună spioni de toată mâna – ai „mgb-ului” şi ai serviciilor speciale ruseşti, iar Formuzal, beneficiind probabil de susţinerea lui Jelezoglo, prin orice metode pune în pericol integritatea ţării.

Cu toate că sunt cheltuite sume enorme, de la aceasta serviciul nu câştigă nimic. Acest lucru este influenţat negativ inclusiv de nepăsarea de care dă dovadă Dediu şi compania în abordarea şi rezolvarea problemelor statale. Pe de o parte se organizează întruniri la nivelul cel mai înalt, au loc întrevederi bilaterale cu reprezentanţi ai serviciilor speciale din alte state, dar pe de altă parte nu se răspunde la necesităţile interne: nu se procură tehnică performantă, nu sunt trimişi ofiţeri la cursuri de perfecţionare peste hotare, nici un sediu de direcţie teritorială n-a mai fost reparat în ultimii 15 ani, nu se mai fac reparaţii curente, nu se asigură cu mobilier ori carburanţi pe masura necesităţilor. Astfel , direcţiile teritoriale primesc doar ciîte 200 de litri de benzină.

Cu regret, atât timp cât Serafim Urecheanu este preşedinte al Curţii de Conturial, avţndu-l în calitate de consilier pe Gheorghe Mihai, fost director al SIS şi un mare prieten al lui V. Dediu, informaţia referitoare la situaţia financiară a SIS este un mare secret de stat şi nu poate fi supusă unui control financiar riguros.

Facem apel către Popor, către Preşedintele ţării, Preşedintele Parlamentului, Prim-ministru, deputaţi, jurnalişti şi diplomaţi! Vă rugîm să luaţi atitudine! Din cauza persoanelor din actuala conducere a SIS, care profită, de fapt, de acordul tacit al Dumneavoastră, riscăm să pierdem un organism foarte serios şi necesar pentru societate şi statul de drept, care nu va mai putea fi recuperat! Contăm pe sentimentul dumoneavostra civic şi pe spiritul de responsabiluiate de care trebuie neapărat să daţi dovadă!

Un grup de ofiţeri din cadrul SIS, care nu sunt indiferenţi de soarta SIS, şi care din motive privind siguranţa personală nu pot face publice numele.

Loading Facebook Comments ...

25 Comments

Add a Comment
 1. Este o reţea complexă acest SIS.
  Pe lânga faptul că este o filială a FSB-ului pe teritoriul RM, este şi un SRL legat de business-ul criminal în rând cu tot sistemul Puterii corupt.
  Partidului Liberal(cit. M.Ghimpu) i-a revenit „tutela” SIS-ului?
  Ce a făcut Ghimpu în trei ani cu acest organism cancerogen?
  Raspuns: Se serveşte de acesta pe deplin.
  Poftă bună.

 2. P/t d.Luca respect.SIS-ul este,,cancerul” politic si economic al RM.Cine nu vede acest lucru s-a nascut orb,ori e complice!

 3. Бардак в Датском Королевстве.

 4. Toti acesti tradatori de la SIS si din Guvern
  ne vand Rusiei
  si impiedica Re-Unirea noastra cu Romania.

  De ce tace si nimic nu face
  Presedintele Timofte ?

 5. Pentru Sakura:
  Who is PresidenteTimofte?

 6. Multe Din Persoanele pomenite pomenite sunt facaturi al unui MARE PRIETEN al F S B ului cu numele P A S A T Proejat in R M de Lucinschii

 7. Doamna Vitalia,
  Acest articol este de o insemnatate vitala pentru dezvaluirea dedesubturilor tradatoare ale politicii est-moldave.
  Pacat, ca l-ati mutat prea repede de pe Unimedia.
  Ar fi bine sa fie postat mai

 8. AR FI BINE SA FIE POSTAT MAI MULTE ZILE IN SIR 
  CA SA LI SE DESCHIDA OCHII LA CEI ADORMITI INCA
  SI SA-SI DEA SEAMA IN CE -REALITATE -EXISTAM !

 9. TOADER

  UN ALT LUCRU FOARTE GRAV ESTE FAPTUL CA ANUMITE STRUCTURI DIN ACEST SIS ANTIMOLDOVENESC PARTICIPA LA LICHIDAREA FIZICA A PATRIOTILOR MOLDOVENI PRO-UNIRE CU ROMANIA. CACI CINE A ORGANIZAT OARE TOATE ACESTE - DISPARITII- LA COMANDA: 
  - POETUL GRIGORE VIERU- IAN.2009
  -SCULPTORUL TUDOR CATARAGA SI SOTIA LUI DORA -DEC.2010
   -JURNALISTUL VASILE VATAMANU -DEC.2011
  -POETA LEONIDA LARI - DEC.2011

  SI MULTI. MULTII ALTI.

  DE CE NOUL PRESEDINTE TIMPOFTE 
  NU OPRESTE ACESTE CRIME?

 10. lucinschi este autorul bandei,,anticoruptie”in frunte cu generalul Alecsei pentru ai apara pe feciorasii Sereja si Ciril sa fure liber si nestingherit de al de Karamalac s.a.Acesta e meritul adevarat al tov. lucinschi!

 11. Pt Toader

  Nu eu l-am scos de pe Unimedia, ci asa e situatia. Inainte acolo erau doar citiva autori, acum li s-a dat voie tuturor de pe wordpress si sunt multi, care scriu, si articolele noastre merg la vale si nu s evad. In plus, sunt si evenimente care trebuie oglindite. Insa, din acesti autori, cineva ar putea sa ne spuna si cum se lichideaz afizic patriotii romani?

  Am repostat Apelul si imi pare bine ca l-a publicat si Timpul.

  Am postat si pe http://www.union.md si am difuzat pe facebook si odnoklassniki.

 12. Prisacaru are dreptate;dar mai trebue deadaugat, ca si in ecipa actualului Presedinte s-au infiltrat „muscetarii” lui Lucinschii .Unul din ei se numeste P A D U R A R U,Fost ministru la Justitie.

 13. ーCazul SIS-tematic KGBー

  PRELUARE
  ––––––––
  John Connor spune:
  august 25, 2011 la 12:09 am |
  http://romanmihaes.wordpress.com/2011/08/23/la-20-de-ani-de-la-nastere-r-moldova-este-in-pragul-contrarevolutiei/
  –––––––––––––––––––––––––
  DE CE NU SE POMENESTE NIMIC DE LICHIDAREA LUI GRIGOEIE GRIGORIU VESTITUL ACTOR CINEAST (ZOBAR), DAR SI CEL MAI BUN PRIETEN AL REGIZORULUI EMIL LOTIANU DE ASEMENEA TRIMIS PE LUMEA CEALALTA PRINTR-O CAFELUTA CU SPECIALE, CARE PESTE DOUA ORE SA FIE DUS CU UN ATAC SIGUR DE CORD LA SPITAL, DAR NU A MAI PUTUT FI SALVAT.
  ( Acest caz sa intimplat la Moscova, unde ca si cum cineva a inceput un proiect “serios” de filmari. In realitate el a fost atras inapoi la Moscova (unde avea si familie) dar cu putin timp inainte a plecat in SUA si avea acolo planurile sale creative… Insa Emil Loteanu a fost implicat intr-o politica nevazuta si nestiuta inca pe vremea cind si-a inaintat candidatura la postul de presedinte. Avea niste “” prieteni “” care ii mai spuneau lucruri care pentru noi se numesc secrete. Dar ma rog .. ei si ce daca stii secrete atita timp cit esti om de incredere, insa cind Loteanu a vrut sa ramina in Los Angeles, ia suparat rau pe cei ce iau spus m,ulte lucruri…
  Cind i s-a propus marea si sarea numai sa se intoarca la Moscova, el a acceptat , dar avea banueli si despre toate aceste banueli si altele mai noi Loteanu le discuta cu scumpul sau prieten de multi,multi ani Grigorie Grigoriucare era arenjat in Chisinau. Poate ca artistul Grigoriu nu stia atitea cite isi inchipuiau calaii ca i-ar fi spus Loteanu… In fine, acesti barbati ai culturii cinematografice Moldovenesti au fost lichidati : Grigoriu– prin accident rutier.
  Iar Loteanu– otravit prin cafea chiar pe “platoul de filmare” pregatit pentru el la Moscova.
  Datele cronologice cit a stat la spital, cind a decedat si unde a fost inmormintat le puteti afla din surse oficiale.

 14. ーCazul SIS-tematic KGBー

  http://www.zdg.md/social/voluntarii-de-razboi-dati-uitarii
  Mihail MOROI,
  vicepreşedintele organizaţiei teritoriale Anenii Noi
  a Uniunii Voluntarilor din R. Moldova,
  cavaler al Ordinului “Credinţă Patriei”, clasa I.
  –––––––––––––––––––––––
  “Voluntarii de război au fost în «atenţia» SIS

  în toţi cei 20 de ani de Independenţă. Rezistenţa lor împotriva fărădelegilor săvârşite de elita politică a fost mereu torpilată atât la nivel central, cât şi local. O altă încercare de dezbinare şi anihilare a voluntarilor de război a fost atribuirea noastră în 2003 la categoria de veterani, aplicându-ni-se titulatura de participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii R. Moldova. Dacă autorii acestei iniţiative ar fi citit măcar definiţia noţiunii de «veteran», formulată clar în art. 6 al Legii «Cu privire la veterani», aveau să se convingă de absurditatea acestei idei. Toate acestea s-au făcut, iarăşi, cu scopul de a şterge din memoria poporului buna amintire despre noi, voluntarii de război.
  Uneori ni se reproşează că am fi «terorişti», «bandiţi», că ne-am înrolat de bunăvoie în lupta pentru apărarea independenţei şi, din această cauză, nu avem dreptul să cerem ceva de la stat. Politicienii sunt împotriva legiferării noastre ca voluntari de război, reproşându-ne că am pierdut războiul. E un reproş absurd, deoarece nu Chişinăul a declarat război altei ţări, iar noi ne-am dus să ne apărăm Patria”.
  Noi, voluntarii, nu avem altă soluţie decât, în toamnă, să ieşim în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a deschide ochii guvernanţilor. N-am vrea ca «putregaiurile naţionale» să ne oblige încă o dată să apărăm această ţară,
  cum am făcut-o în anii 1991—1992″.

 15. ーCazul SIS-tematic KGBー

  “ACCIDENTE”: – 3 ACTORI PATRIOTI:
  GRIGORE GRIGORIU, FIUL SAU TRAIAN SI ADRIAN NEACSU.
  Fiul regretatului actor Grigore Grigoriu, Traian, şi ziaristul Adrian Neacşu au decedat, în noaptea de joi spre vineri,
  24 iulie 2004, într-un grav accident rutier produs pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei,
  în apopierea unui pod nefinalizat.
  Doi actori:
  Traian Grigoriu şi Adrian Neacşu aveau câte 32 de ani. Traian absolvise Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti şi se angajase ca actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, unde îşi stabilise domiciliul. Era căsătorit şi avea o fetiţă de numai nouă luni. Adrian Neacşu nu era căsătorit
  şi prezenta la postul TV “Moldova 1” un ciclu de emisiuni cu titlul “De ce plâng chitarele”.
  Locul în care s-a produs accidentul are faima de “drum al morţii”, dat fiind faptul că, deşi sunt amplasate
  foarte multe semne rutiere ce indică pericolele curbei, an de an se întâmplă accidente rutiere grave
  în care îşi pierd viaţa mulţi şoferi şi pasageri.
  Accidentul în care şi-a pierdut viaţa Traian Grigoriu s-a produs la opt luni de la moartea tatălui său – actorul Grigore Grigoriu, în vârsta de 62 de ani. Distinsul actor a decedat la 20 decembrie 2003, tot în urma unui accident rutier, produs în apropierea satului Palanca (cca 110 km sud-est de Chişinău). Acesta, împreună cu un prieten, se întorceau de la o vânătoare. Maşina condusă de prietenul lui Grigoriu a fost lovită frontal de un alt automobil, intrat brusc pe contrasens.
  Potrivit secretarului responsabil la Uniunea Cineaştilor, Zinaida Timofte, prietenă de familie,
  “Grig îl iubea foarte mult pe mezinul Traian. Grig l-a luat la el”.
  http://www.jurnal.md/articol.php?id=1999&cat=2&editie=299
  „Viața niciodată n-a fost ușoară, dar trebuie să vrem să fim liberi și să privim la lume cu ochi de copil, căci acesta e binele. În creația noastră, nu trebuie să ne axăm pe nedesăvârșirea omenească, ci să iubim, să fim fideli, să mergem spre ideal, chiar și neavând un dram de speranță, fiindcă doar așa vom ajunge la ceva. / Grigore Grigoriu /
  si un articol de S. Vizitiu:
  http://romanism.ro/grigoriu-grigore.html

 16. ーCazul SIS-tematic KGBー

  “SIS şi PG, pe «urmele» lui Voronin”
  http://www.zdg.md/investigatii/sis-si-pg-pe-urmele-lui-voronin
  La doi ani de la evenimentele din aprilie 2009 şi la aproape doi ani de la debarcarea comuniştilor de la putere, Serviciul de Informaţii şi Securitate al R. Moldova (SIS) şi Procuratura Generală (PG) continuă să meargă pe pista lansată de Voronin, precum că România ar fi implicată în evenimentele din primăvara anului 2009 de la Chişinău.

  Mai mulţi tineri, foşti şi actuali membri ai unor organizaţii pro-româneşti din R. Moldova, susţin că ofiţeri SIS şi procurori fac presiuni asupra lor pentru a recunoaşte că «sunt agenţi sub acoperire, că «românismul» e o ideologie duşmană R. Moldova şi că s-au întâlnit cu liderii AIE înainte de evenimentele din aprilie 2009». Procurorii nu neagă că ar fi audiat asemenea persoane, dar afirmă că nu au obligat pe nimeni să facă anumite declaraţii.

  Imediat după «revolta» de la 7 aprilie 2009, Vladimir Voronin, susţinut de Valeriu Gurbulea, procurorul general de atunci, şi de Artur Reşetnicov, directorul SIS, declara că evenimentele din aprilie 2009 au fost organizate şi susţinute de România. Ulterior, Voronin a decis chiar expulzarea a doi diplomaţi de la Ambasada României şi introducerea regimului de vize pentru cetăţenii români.
  «Românismul» — o ideologie duşmană R. Moldova?

  La doi ani de la acele declaraţii, lucrurile nu par să fi avansat prea mult în acţiunile anchetatorilor. Deşi după venirea AIE la guvernare SIS-ul a revenit Partidului Liberal, iar PG – PD-ului spre a fi gestionate, colaboratatorii acestor instituţii continuă să «investigheze» ideea că vinovaţi de evenimentele din aprilie ar fi membri ai organizaţiilor pro-româneşti de la Chişinău. Mai mulţi tineri, lideri ai acestor organizaţii, au fost chemaţi în ultima perioadă la PG pentru a oferi declaraţii în acest sens.

  Victor Stamatov este membru fondator al Mişcării Naţional Creştine, fost membru al Forţei «Noua Dreaptă» şi participant activ în ultimii 7 ani la acţiunile pro-româneşti de la Chişinău. Pe 24 martie 2011, acesta a fost invitat la procuratură, «la o discuţie neoficială» despre evenimentele din aprilie 2009. «Timp de 4-5 ore, am fost supus unui interogatoriu NKVD-ist, ameninţat şi persecutat din cauza convingerilor naţionaliste şi apartenenţei etnice. În birou era procurorul Lilian Cociu şi alte 3 persoane. Acestea nu s-au prezentat, dar am înţeles că sunt colaboratori ai SIS. Am fost catalogat ca «duşman al poporului», deoarece m-am declarat în apărarea românismului. Îmi inoculau că «românismul» e o ideologie duşmană R. Moldova, care nu are nimic în comun cu istoria şi realităţile ţării noastre», povesteşte tânărul.
  Ofiţeri SIS: «De ce nu te-ai sinucis?»

  Ulterior, discuţiile au ajuns şi la evenimentele din aprilie 2009. «Din start, ofiţerii SIS m-au întrebat de ce nu m-am sinucis pe data de 6 aprilie împreună cu toată lumea din faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, deoarece, după logica lor, noi, scandând «mai bine mort decât comunist», trebuia să ne ţinem de cuvânt. Am recunoscut că eu sunt persoana care a adus bannerul alb şi că eu am început să scriu cu carioca «mai bine mort decât comunist». M-au întrebat la nesfârşit ce legătură am cu liderii AIE, dar şi cu Mark Tkaciuk. Insistau să-l denunţ pe Sergiu Laşcu, liderul Mişcării Naţional Creştine, şi să confirm că, de fapt, am primit indicaţii şi am fost instruit de el să organizez acţiunile violente din acea zi. Fiind un fals, am refuzat această colaborare.» La sfârşitul discuţiei «neoficiale», Victor spune că a fost anunţat că toate declaraţiile sale au fost făcute în cadrul unui dosar penal.
  A fugit din R. Moldova

  Peste două luni, adică pe 29 mai 2011, pe la 11.00, Lilian Cociu şi cei trei necunoscuţi au venit la locul de muncă al lui Victor Stamatov şi au efectuat o percheziţie. «Căutau materiale promotoare de «românism». Până şi buzunarele, cărţile de vizită de la lucru şi o icoană din portmoneu au fost controlate cu rigurozitate.» Ulterior, cei cinci au plecat acasă la Stamatov, unde a urmat o altă percheziţie. «Au insistat că sunt un colaborator al securităţii româneşti, antrenat de mişcările naziste şi legionare din România, că am legături cu liderii AIE şi cu Mark Tkaciuk. Pe lângă asta, mă obligau să recunosc implicarea României în evenimentele din aprilie şi să denunţ toţi apărătorii românismului, prezentându-i ca nazişti şi colaboratori ai serviciilor secrete străine. După ce am fost ameninţat cu puşcăria şi răfuiala fizică, am acceptat «colaborarea». Mi s-a spus deschis că, a doua zi, «respectându-mi promisiunile», va trebui să vin la Procuratură. Dimineaţa următoare, cu un tricou, un ceas pe mână şi ceva marunţiş în buzunar, am fugit din R. Moldova», a conchis Victor. Acesta se află acum peste hotare, decis să nu revină în R. Moldova în viitorul apropiat.
  Tineri cu viziuni româneşti, sub «lupă»

  Contactat de ZdG, Sergiu Laşcu, liderul «Mişcării Naţional Creştine», a confirmat cele spuse de Stamatov. “Şi alţi băieţi sunt chemaţi să depună declaraţii contra mea. Aceştia la fel sunt persecutaţi», spune Laşcu. «Atâta vreme cât la putere se va afla un partid neocomunist cum este PD-ul, care mai conduce şi Procuratura, vom avea astfel de acţiuni. Ce s-a schimbat la SIS? Doar şeful e altul, nu şi alţi angajaţi, care sunt pro-comunişti. Ce făcea Marian Lupu pe 7 aprilie?», se întreabă Laşcu. Acesta a fost condamnat la o amendă de 20 mii de lei «pentru participarea activă la dezordinile în masă din aprilie 2009». Sergiu spune că va ataca decizia în instanţele superioare.

  Şi V. S., alt tânăr cu viziuni româneşti, a avut şi încă mai are mari probleme cu angajaţii SIS şi ai PG. Acesta a fost arestat în această iarnă, pe o perioadă de patru zile, fiind interogat continuu. Lui şi familiei sale le-au fost confiscate paşapoartele româneşti, interzicându-i-se să părăsească R. Moldova. Reţinerea sa a fost ţinută în secret de organele de anchetă.

  Blogger-ul Dragoş Galbur susţine că cel puţin 7 tineri cu viziuni româneşti sunt încă sub presiunea SIS şi PG, fiind obligaţi să recunoască anumite lucruri.
  Cociu nu face declaraţii, Pântea neagă acuzaţiile

  ZdG a încercat să ia legătura cu Lilian Cociu, procurorul care l-a audiat pe Victor Stamatov. Corneliu Bratunov, superiorul lui Cociu, ne-a spus că acesta nu ar fi în drept să dea declaraţii pentru presă. Serviciul de presă al PG ne-a redirecţionat către Andrei Pântea, prim-adjunctul procurorului general, responsabil de urmărirea penală în dosarele «7 aprilie».

  «Nu cred că au fost obligaţi să facă anumite declaraţii. Cunosc că Stamatov a fost audiat de colaboratorii procuraturii, dar nu putem obliga pe nimeni să dea declaraţii false. De ce pe dvs. nu v-a solicitat nimeni să daţi declaraţii false? Nu e bine când se încearcă manipularea opiniei publice», crede Pântea.

  «E imposibil ca un procuror să-i spună cuiva că «românismul» e o ideologie duşmană R. Moldova. Fiecare om are dreptul la opinia sa», a mai spus Pântea pentru ZdG. El a precizat că procurorii verifică mai multe piste privind evenimentele din 7 aprilie. «Se verifică mai multe versiuni, inclusiv o eventuală legătură dintre rusul Eduard Baghirov, acuzat oficial de implicarea în evenimentele din aprilie 2009, Mişcarea Naţional Creştină sau Forţa ”Noua Dreaptă», a lăsat să se înţeleagă Pântea.
  De ce se teme Tkaciuk?

  Referitor la briefingul de presă organizat de Mark Tkaciuk, în care comunistul atenţiona că în următoarea perioadă se va încerca o discreditare a PCRM în legătură cu evenimentele din aprilie, Pântea a precizat: «De ce ar trebui să facă asemenea declaraţii? Poate îşi face griji? Îmi pun şi eu întrebarea. Poate cunoaşte ceva mai mult? Sigur că-l vom invita oficial, poate ne comunică ceea ce nu cunoaşte PG». Întrebat dacă PG mai investighează ipoteza potrivit căreia România ar fi implicată în vreun fel în evenimentele din aprilie 2009, Pântea a spus: «Fosta guvernare a investigat această ipoteză. La momentul de faţă, PG nu anchetează o linie fixă. Se lucrează cu persoane şi fapte concrete. Nu pornim de la interese geopolitice». Pântea a lăsat să se înţeleagă că procurorii investighează dacă, în cadrul organizaţiilor pro-româneşti din R. Moldova, activează persoane care au alte interese decât cele declarate oficial.

  În actele intrate în posesia ZdG, apare numele unuia dintre cei trei colaboratori SIS care a participat, alături de Lilian Cociu, la audierea lui Stamatov. Acesta a semnat în procesul-verbal de percheziţie cu numele Alexandru Balan. Serviciul de Presă al SIS ne-a informat că în conformitate cu legislaţia R. Moldova datele despre angajaţii SIS sunt confidenţiale şi pentru a afla mai multe detalii despre dosarele din aprilie, să ne adresăm PG, pentru că SIS nu este organ de urmărire penală.
  Victor MOŞNEAG

 17. ーCazul SIS-tematic KGBー

  Nicolae Dabija:
  / “Literatura si Arta ” din 19 Mai 2011 /
  “Atunci, în perioada interceptării convorbirilor telefonice, prin urbea noastră circula şi un banc:
  „Discută la telefon doi prieteni:
  – Ai citit „Literatura şi arta” de azi?
  – Nu. Dar ce-i scris acolo?!
  – Aceasta nu e discuţie de telefon.”

  Desigur că pe atunci exista cenzură, exista un „tutore” (responsabil) de la Securitate, care o dată pe lună intra şi în redacţia noastră. Era un bărbat simpatic, care de fiecare dată îmi punea aceeaşi întrebare: ce mai e nou pe la redacţie?! Eu ziceam că nu avem noutăţi şi dânsul pleca.
  Până într-o zi din toamna lui 1988, când i-am spus secretarei Raisa Ciobanu ca, atunci când persoana respectivă va binevoi să vină la redacţie, să-i spună că nu-l pot primi. Când totuşi a insistat, l-am rugat să părăsească încăperea şi să nu mai revină. Iată ce va mărturisi acesta mult mai târziu:

  „…Ca acum îmi amintesc cum într-o vineri de septembrie ’88 domnul N.Dabija, pe mine, în calitate de „curator” al KGB-ului, m-a „poftit” foarte amabil să părăsesc oficiul. Până acum mă mândresc cu acest gest al dlui N.Dabija… Gest notat atât în cartoteca familiei mele, cât şi a KGB-ului… Mă închin celor de la „LA” şi-mi cer iertare.

  Nicolae Lupaşco, colonel în rezervă, fost kaghebist,
  readus în mare măsură la adevăr de către voi”.
  („LA”, nr. 40, 8 octombrie 2009).”
  http://www.literaturasiarta.md/

 18. ーCazul SIS-tematic KGBー

  postul de radio “EUROPA LIBERA” despre Transnistria:
  17 Decembrie 2010:
  http://www.europalibera.org/content/article/2251409.html
  –––––––––––––––––––––––-
  Ilie Ilaşcu:
  „Replica Chişinăului nu va fi niciodată acea dorită de întreaga populaţie. Pentru că o mare parte, în toate partidele aşa-zise democratice sunt infiltraţi „oamenii sistemului”. Nu cred că trebuie să mai lămuresc cuiva

  ce înseamnă „oameni ai sis-temului” –

  oameni ai trecutului, oameni cu viziuni pro estice, în toate partidele. Eu am anlizat toate listele electorale, care sunt acuma, şi în toate în primii 10-15 sunt câte cinci-şase-şapte oameni ai sistemului. Şi care lucrează ca picătura chinezeasă întotdeauna. De aceea, ruşii şi-au implantat oamenii aceştea acolo demult. Ei sunt unii câte 20 de anii, alţii câte 10 ani, alţii cinci ani, vin noi, se schimbă. De aceea nu va face nimic, pentru că, nu-l cunosc pe domnul Osipov, dar de la bun început, de cum a venit la putere, domnul Osipov ce a făcut? A alergat cu jalba în proţap la Uniunea Europeană, să le scoată restricţiile de circulaţie în Europa. Ceea ce s-a şi întâmplat. Deci, nu cred că Guvernul, Preşedinţia şi Parlamentul a întreprins ceva în această perioadă de detenţie a lui / Vardanean / şi va mai întreprinde ceva.
  Nu au posibilităţi. Şi nici dorinţă nu este.”
  —————————————————————————-
  Dar eu ştiu cine sunt cei de la SIS acum.
  Nu zic de toţi, dar jumătate sunt încă din cei, vorba rusului, „staraia gvardia”.

 19. ーCazul SIS-tematic KGBー

  BLOG UNIMEDIA:
  FORUM TUDOR DARIE
  #9 – Floaredecolt:
  19 ianuarie 2009

  http://tudordarie.md/2009/01/18/eminescu-l-a-chemat-la-ceruri-pe-grigore-vieru-astept-sa-fie-decretate-trei-zile-de-doliu-national/

  Inteleg, seful tau, adica Vladimir Filat, iti dicteaza sa cenzurezi aceste comentarii si sa nu le publici pe cele care nu-i convin, Tudor. Nu face nimic, oricum ceea ce am scris despre Filat (si tu nu vrei sa publici) este DEJA pe limba si in mintea tuturor celor care l-au cunoscut pe Vieru – toti se intreaba DE CE? CUM s-a putut asa ceva?! Crezi ca adevarul poate fi ascuns? Sau crezi ca Dumnezeu bate cu batul? Asa sau altfel, idealul lui Vieru a fost UNIREA tutror romanilor. Cine ii foloseste numele ca sa lupte CONTRA unirii sau contra celor la Vieru nu va avea nimic de castigat. Intreaga viata a lui Vieru vorbeste despre asta. Intreaga viata de dupa Vieru va fi sub semnul Romaniei Mari. Poetii nu traiesc si nu mor degeaba!

  Publicat la 18 Jan 2009
  —————————————————————————Da, Mihai, exact asa e cum spui. Iata cum intelege Filat sa-si bata joc de memoria poetului, folosid moartea lui in scopurile SALE electorale:
  Vlad Filat:
  preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova:
  „Iurie Roşca şi presa lui Voronin au încercat să-l omoare moral pe Grigore Vieru”
  „Moartea lui Grigore Vieru este o durere a Basarabiei şi o pierdere imensă atât pentru cultura românească, cât şi pentru noi toţi, care gândim şi simţim româneşte. Din păcate, nu am ştiut să fim alături de el când a avut două atacuri de cord, în urma atacurilor mârşave ale lui Iurie Roşca şi ale presei lui Voronin, care au încercat să-l omoare moral. Ultima dată l-am văzut pe Grigore Vieru la sfârşitul anului 2008 şi am observat durere şi tristeţe de pe chipul lui. Simt un gol imens şi sper ca prin tot ceea ce vom face vom putea să realizăm visele şi gândurile marelui Vieru.””

  – este strigator la cer, atat cinsim din partea moldovenistului primitiv Filat…
  Dar, Dumnezeu cu voi, cei care nu aveti niciun Dumnezeu…
  Eu consider ca cei care ii se folosesc de moartea lui sunt adevaratii asasini, mai ales ca au legaturi cu FSB-ul, prin Valriu Pasat, deci sunt experti in asasinate politice.
  ————————————————————————–
  Vio, accidentele organizate de FSB nu se fac cu ajutorul soferilor, ci fara stiinta acestora. Intamplator, cineva l-a convins pe Vieru sa nu mearga la Galati, asa cum fusese RUGAT sa o faca (si cum vroia, de fapt), ci sa revina, asupra NOPTII, acasa, la Chisinau. Tot intamplator panoul de publicitate era construit, iregulamentar, pe o portiune de drum accidentata, pe care, tot intamplator, acestia doi au luat-o (nu stiau sau ca e drum accidentat si de prezenta panoului, oare?)… Tot intamplator, Vieru, care era foarte atent, nu avea pusa centura de securitate… Prea multe “intamplari”, dupa parerea mea! Nu se intampla ATATEA “intamplari”, si taman de ZIUA lui EMINESCU! In lata zi, va dati seama, nu ar mai fi avut nici jumatate din “puterea electorala” de care era nevoie. ma rog, un simplu accidente rutier, ca asa e “traditia” noastra rutiera: oamenii mor, pentru ca nu-si pun centura…

  Vieru se temea de accidente rutiere. A fost accidentat de multe ori si a sugerat nu o data ca se simte amenintat. E adevarat, a fost atacat (uneori criticat de critici mai putin competenti, alteori de colegi de breasca invidiosi (si postmodernisti), alteori de presa, din considerente politice) – dar asta e VIATA. TOTI suntem atacati si trebuie sa facem fata rautatilor, barfelor, concurentei “nepotilor si finilor” sefilor, ca deh, asa e pe la noi!, cu totii trebuie sa suportam o ordine politica MOSTENITA de la imperiul rusesc, in care NU NE SIMTIM BINE. Asta e conditia tuturor romanilor basarabeni, nu era DOAR a lui Grigore Vieru. Avea multi dusmani, dupa cum spunea, (“inseamna ca nu sunt un om de nimic!”, spunea el – daca va aduceti aminte)… Dar INTERESUL de a-l ucide putea sa-l aiba numai cineva care ar fi vrut sa-i foloseasca angajamentul anticomunist din ultimul timp in campania electorala (dar nu oricum, ci asa fara a da socoteala pe urma). E lupta pe SEGMENTUL “Pro-Romania” – care e ceva mai mare decat era in anii trecuti, dar nu e suficient de mare, toturi, ca sa incapa toti “pretedentii”, mai ales cei mai putin credibili se tem ca nu au loc. Trebuia scos din joc un partid care detine o buna parte a acestui segment… Dar, FARA ca Vieru sa poata cere, DUPA VICTORIE, respectarea angajamentelor de UNITATE ROMANEASCA. Din cate vad eu, e nevoie de slogane care sa fie UITATE dupa alegeri – acele partide, care isi propun sa “construiasca” o clasa politica “moldoveneasca” si independentista (neafiliata Bucurestiului – ceea ce inseamna, din punct de vedere politic si econoimic – supusa TOT Rusiei) – si asta pe visul, tot mai clar conturat, de unitate romaneasca al populatiei.

  Acum, noi am mai avut o data in scurta noastra istorie o astfel de campanie: pro-romaneasca, pro-unionista si tare romantica.Si am sarbatorit venirea “alor nostri” – cu prosoape, cantece si flori…
  Si, dupa cateva accidente la fel de bizare, dupa jertfa celor mai buni dintre noi!

  (sotii Teodorovici, Ion Dumeniuc, Vladimir Nicu,
  Gheorghe Ghimpu..),

  politicienii (TOTI FOSTI NOMENCLATURISTI sovietici, intamplator!) si-au intors posteriorul fata de romanism si, ascunzandu-se dupa “conflictul din Transnistria” sau “criza energetica” sau alte brasoave (intamplator, toate rusesti), ne-au READUS in labele Moscovei, ei ocupandu-se cu “completarea” averii – atat persoanle, cat si a clientelei politice. Au urmat epurari politice si plecari masive din posturi-cjheie, pe crierii politice (“ministrii someri”!)… Cine au fost acei politcieni, care au facut atunci turnura antiromaneasca? Snegur, Diacov, Lucinschi, Andronic (povestea cu Urechean se inscrie in acelasi registru conflictual) … Intamplator, politicienii care, in chiar ziua mortii lui Vieru, isi insusesc ca un fel de trofeu de razboi, numele poetului vin din aceleasi “tenebre afaceriste”. Ah da, acum ei sunt dispersati in diferite partide. Mai mult, multi dintre ei nici nu sunt in primele randuri, stau in umbra (Snegur, intr-un fel Diacov, de exemplu) – dar ZONA de interese este aceeasi – legaturile cu cercuri de afaceri rusesti. Ma intreb, DACA, totusi, asta e intamplator… Nu de alta, dar n-as vrea sa va vad plangand, DUPA alegeri, ca ati fost – din nou!, a cata oara! – prostiti. Ni se va duce vestea de electorat usor de prostit. Si nu doar pentru ca votam cu coada toporului, ci si pentru ca nu stim sa analizam, macar, UNDE romanismul este sincer si unde este speculat cu CINISM si nerusinare. Ca in acest caz: avem o MARE tregedie: pierderea unui poet care, de fapt, era un copil: Vieru nu a fost politician, nu s-a priceput la politica si nu a VRUT sa o faca.. N-a fost defel practic sau pragmatic, n-a cerut dividende (singura lui “atingere” cu aceasta zona a afacerilor tinea de activitatea fiului sau)… Tot ce a vrut el a fost legat de idealul de reunire cu Tara. Ei bine, dusmanii lui erau, deci, dusmanii UNIRII cu TARA, adeptii “romanismului moderat”, al starii de lucruri de tip “agrarian”, cand s-a furat cel mai cu spor prin codrul nostru…

  Ar fi bin s anu nu fie asa cum presupunem noi (cum multa lume se INTREABA)… Ma intrebam si eu, ieri, cum se intampla ca mesajele apar cu atata intarziere aici, de exemplu… Si asta e un fel de incercare pentru mine – postarile pe unimedia, apropo. Dupa ce am citit “declaratia” lui Filat in legatura cu moartea lui Vieru, n-am mai avut dubii: tipul chiar stie sa speculeze FOARTE BINE. Mai mult, parca astepta acest moment prielinc. Dezgustator, in opinia mea. Si nu numai a mea. S-a grabit sa profite de un moment tragic tanarul politician.
  ———————————————————————
  P.S.
  Uramtoarele jerfte nu vor mai fi accidente de masina, lumea deja nu mai crede in “intamplare”, sa stiti. FSB ar trebui sa nu mai mearga pe mana lui Pasat si sa se gandeasca la deraieri de trenuri, accidente aviatice, acvatice, subacvatice etc. – dupa impresia mea, inca un singur roman militant mort in accident rutier, si lumea NU VA MAI VOTA cu NIMENI, ci va cere UNIREA IMEDIATA cu Romania si un cos MARE DE GUNOI – pentru toata clasa politica “maldavineasca”, impotenta si contaminata cu “FSB-isti” si tot felul de “pasatei”…
  —————————————————————————
  Repet, sunt MULT prea multe coincidente. Si, intamaplator sau nu, profita de aceste “coincidente” tovarasii politici ai FSB-istului Pasat, a carui prostie concureaza DOAR cu rautatea lui. Pasat, care mereu a stiut sa se bage sub pielea unui Snegur, Diacov, Lucinschi, ca amai apoi sa le faca cate o “podleanca”, dupa expresia dumnealui.

  P.S. Pentru cei dornici sa ma mai tistuiasca: nu am scris nici a suta parte din ceea ce se stie. Dar in mod sigur adevarul va iesi la suprafata. Pentru unii, poate, prea tarziu, prin grija atenta a unor “tovarasi” de pe Lubeanka… E un razboi, adevarat, in care Rusia si-a propus sa castige cu orice pret.
  ———————————————————————-
  Apropo, unele intrebari nu pornesc de la mine, ci de la persoane din anturajul victimei si de la oameni care l-au cunoscut BINE. Ceva NU SE LEAGA aici. Insusi modul in care a fost prezentat accidentul la tv este nefiresc. In plus, de ce atata graba cu inmormantarea? Nici cele trei zile, care se impun an astfel de situatii. Cat timp au avut anchetatorii, ca sa cerceteze toate detaliile accidentului? Cat s-a dat la stiri in primele MOMENTE dupa accident si cat s-a “adaugat” mai tarziu? Au cerut rudele aceasta “grabire” sau e decizia autoritatilor? Vorbiti despre sofer, dar in astfel de cazuri, soferul, de obicei, nu cunoaste aproape nimic despre accident. S-a scris ca era obosit, cine stie… poate fi si drogat… E foarte ciudat ca Vieru nu si-a pus centura, atunci cand de cateva ori, in direct, la radio sau TV a spus ca a fost victima unor tentative de a-l accidenta? Vieru nu bea, niciodata n-a baut alcool. Deci, starea de ebrietate era exclusa. In plus, se stie ca era gata sa o ia spre Galati, se simtea in stare sa mai faca un drum, deci… O alta optiune era sa ramana pana dimineata, si abia pe urma sa plece la drum. Cineva l-a convins insa sa mearga inapoi la Chisinau. De ce?
  —————————————————
  P.S.
  Dar ai dreptate. Nu merita discutat decat FAPTUL in sine. Atitudinea ta sau a altorta e treaba fiecaruia. Ma deranjeaza faptul ca sunt o groaza de elemente CIUDATE, care acompaniaza aceste “morti pe roti” specifice “realitatii politice mioritice”. Ma derajeaza, mai ales, “poezia mortii”, pe care nu o pot concepe decat ca pe un scenariu prost
  (si, pentru ca il cunosc foarte bine pe —–
  ——V-a-l-e-r-i-u P-a-s-a-t—–,
  iertat imi fie curajul de a spune ca imi pare ATAT de prost lucrat, incat parca ar purta semnatura lui personala acolo).
  Publicat la 19 Jan 2009.

 20. ーCazul SIS-tematic KGBー

  http://www.scritube.com/literatura-romana/asasinare-la-rang-de-regi20251684.php

  ” Pot sa va spun ca sculptorul Mihai Prepelita a declarat odata ca are dovezi sigure ca a existat o comanda de lichidare a Doinei si a lui Ion“ / Ion Ungureanu /.
  –––––––––––––––––––––––––––
  În 1997, fratele lui Ion, Petre Teodorovici, i-a povestit scriitorului Traianus, ca unchiul sau din Bucuresti, Chiril, pusese mâna pe niste documente ale Securitatii române, care argumentau cu lux de amanunte ca moartea celor doi a fost un accident intentionat, provocat de structurile Securitatii de la Chisinau, la comanda unor forte politice de atunci.

  „Mi-au adus doi copii în sicrie. Nu stiu ce s-a întîmplat. Îmi pare rau ca nu am retinut numele celor care, la cimitir, mi-au spus ca în acea noapte, la ora 2:00, dupa ce s-a produs accidentul, “Europa Libera” a difuzat o stire ca, din cauza unei masini blindate fara lumina, într-un accident au decedat copiii mei. Ancheta desfasurata de autoritatile de la Bucuresti a fost una superficiala. Judecatorul care examina dosarul ne-a întrebat ce vrem noi de la cel vinovat. I-am raspuns ca vrem sa fie pedepsit dupa cum prevede legea. Ne-a raspuns ca va face asa cum crede el de cuviinta. La proces n-a fost prezent nici un reprezentant al presei. Chiar daca ar fi reluata ancheta, nu cred ca vor fi rezultate. Cînd am declarat, într-un cerc restrîns, ca voi depune o cerere pentru ca dosarul sa fie reactivat, seara am si fost telefonata de o persoana necunoscuta si amenintata. “Sa nu uiti ca ai copil”, mi-a spus vocea, si eu, cum am ramas numai cu Cristi, am renuntat…

  Din România am primit o caseta de la un avocat, care spunea ca este gata sa preia dosarul gratis. Ulterior, caseta a disparut”, marturisea Eugenia Marin, mama Doinei, pentru “Ziarul de Garda”.

  Contactat de UNIMEDIA, Cristi Teodorovici, fiul Doinei si al lui Ion, a declarat ca în urma acelui telefon bunica-sa, Eugenia Marin, a renuntat sa mai faca unele anchete, verificari. “În acest week-end am organizat parastasuri, în memoria parintilor mei, si aici la Chisinau si la Bucuresti.

  In 1991, au cântat la Marea Adunare Nationala, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea sa spuna: „Vin aici direct din Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, sa va aduc salutul libertatii noastre“. În mai 1992, împreuna cu poetii Grigore Vieru si Adrian Paunescu, au cântat în fata luptatorilor din razboiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.

 21. ーCazul SIS-tematic KGBー

  Citat de mai sus:
  –––––––––––––––-
  “În 1997, fratele lui Ion, Petre Teodorovici, i-a povestit scriitorului Traianus, ca unchiul sau din Bucuresti, Chiril, pusese mâna pe niste documente ale Securitatii române, care argumentau cu lux de amanunte ca moartea celor doi – ION SI DOINA – a fost un accident intentionat, provocat de structurile Securitatii de la Chisinau, la comanda unor forte politice de atunci.”

  SI, ATENTIE – iarasi “concidente”: / moare in acelasi an – 1997- când face dezvaluirile despre asasinatul fratelui sau si al Doinei /

  Petre Teodorovici s-a stins “SUBIT “din viata la 6 iulie 1997, la numai 47 de ani, fiind bolnav de diabet zaharat /ciroza /.

  Cei apropiati spun ca Petre Teodorovici era un mare artist, o persoana carismatica, un om care-ti putea intinde o mina de ajutor in orice clipa si pur si simplu un om deosebit.

  DICTIONAR MEDICAL:
  La o mare parte dintre bolnavi, boala diabetica duce in timp la asa numitele complicatii tardive. In timp ce unii diabetici nu ajung niciodata la astfel de complicatii, altii le dezvolta devreme. In medie, complicatiile tardive se manifesta la interval de 15-20 de ani dupa aparitia hiperglicemiei manifeste. Unii pacienti pot prezenta mai multe complicatii simultan.
  http://www.sfatulmedicului.ro/Diabetul-Zaharat/diabetul-zaharat_894

  In continuare va propun sa cautati DVS. insisi difererenta intre cuvântul “SUBIT” si perioada de 15-20 de ani.

 22. ーCazul SIS-tematic KGBー

  Inca o marturisire despre
  ASASINATELE KGB-comuniste din Moldova:
  Ziarul de Garda din 25 Nov.2010
  Interviu cu doua eleve militante patriote,
  Asea Andruh si Lilia Neagu,
  contra regimului de ocupatie rusesc din 1970
  /impanzind strazile Chisinaului cu lozinci /de vopsea/
  anti-ocupatie ruseasca:
  http://www.zdg.md/exclusiv/doua-vieti-intr-un-dosar-kgb-ist-cu-4-volume
  —————————————————–
  Intrebare de Aneta Grosu:
  — Aţi mai fost urmărită sau persecutată de Securitate?
  Raspuns de Lilia Neagu:
  — Îmi este greu să spun cu siguranţă, dar felul în care a decurs viaţa mea după acele evenimente mă face să cred că asupra destinului meu s-a lucrat mult şi încontinuu. Am avut suficiente probleme, am fost neglijată, ţinută la distanţă. Mulţumesc Domnului că nu am ajuns victima vreunui accident stupid, aşa cum s-a întâmplat cu Ion şi Doina, cu Grigore Vieru sau cu Gheorghe Ghimpu…

  Îmi destăinuia cineva cum anume au loc asemenea tragedii. Persoana ţintă este urmărită, este descoperit itinerarul şi, de obicei, noaptea, şoferul este orbit în faţă de o lumină puternică. Reacţia lui firească este să se dea cât mai repede la o parte, cu mare viteză… Aşa s-ar fi putut produce aceste accidente. Cred că va veni timpul şi vom afla şi noi adevărul”
  ——————————————————

 23. o mostra de agent moscal putinist de pe Internet
  platit de SIS-temul KGB:
  ion= IVAN ocupantul:
  –––––––––––––––––––––––––––-
  Da, Basarabia a fost pamant si rusesc si romanesc, dar unde vi-i ea acum, pe care harta? Basarabia -Moldova de Est – n-a fost niciodata pamant al Valahiei, adica romanesc, iar la formarea Romaniei ea n-a participat si norocul ei, caci azi e stat aparte, liber de valahi si elita de pe Dambovita. Moldovenii de Est spre deosebire de cei de Vest singuri sunt stapani pe propriul destin, nu asteapta bani din buget de la Bucuresti sau sa le pice printre degete si ceva fonduri, investitii -toate concentrate in mainile Bucurestiului. Suntem STAT, suntem TARA, suntem NATIUNE MOLDAVA indpendenta de cea a Romaniei si a oricui – si avem motiv de a ne BUCURA si a fi MANRI de scumpa noastra tarisoara – R.Moldova, tot mai cunoscuta si mai stimata in lume… Sa piara cum piere fumul toti dusmanii vazuti si nevazuti ai R.Moldova!

  ion
  2012-06-15 10:42:02 | Raporteaza
  ––––––––––––––––––––
  http://vox.publika.md/politica/transfigurare-257771.html

 24. Petru Bogatu:
  “Securitatea contra Securităţii ”
  Jurnal de Chisinau, 15 iunie 2012
  http://ziar.jurnal.md/2012/06/15/securitatea-contra-securitatii-bogatu/
  ————————————————————-

  Deunăzi, nişte necunoscuţi au pus o bombă cu ceas.
  Proiectilul încărcat cu materie incendiară a fost detonat
  într-un spaţiu public aglomerat până la refuz.

  Atacul cu bombă
  ——————————-
  Din fericire, bomba, deşi avea o putere de distrugere semnificativă, nu era atomică. Şi nici măcar artizanală. A fost o bombă de presă care, de altfel, până la urmă, nici n-a explodat. O bubuitură, totuşi, s-a auzit.

  Acum o săptămână, după ce directorul interimar al SIS-ului, Valentin Dediu, a afirmat că unirea Republicii Moldova cu România nu este posibilă pentru că Bucureştiul va trebui să-şi ceară voie de la Bruxelles să facă acest lucru, un „grup de ofiţeri” de securitate au dat publicităţii un apel în care susţin că SIS a ajuns la cheremul agenturilor ruseşti şi al grupurilor mafiote.

  Momentul pentru a arunca bomba de presă a fost bine ales. „Grupul de ofiţeri” a profitat de ieşirea jenantă a directorului lor şi l-a lovit în plină figură. Într-adevăr, declaraţia lui Valentin Dediu privind unirea este demnă de cascadorii râsului. Dincolo de faptul că un şef al unui serviciu secret nu este mandatat să facă comentarii politice, el s-a dovedit a fi un personaj prost informat. Iar asta e foarte grav pentru conducătorul unei instituţii specializate în colectarea şi analiza informaţiilor clasificate. UE nu are prerogativa de a împiedica o ţară să se dezintegreze sau, din contra, să se integreze cu alta. RFG n-a avut nevoie de girul nimănui atunci când a unit cele două state germane.

  Ce vor ofiţerii de securitate sub acoperirea anonimatului?
  ————————————————————————–
  Nu însă de gafele directorului SIS ne ocupăm noi aici, ci de atacul lansat împotriva lui de un pretins grup de subalterni. Nu putem spune cu certitudine că apelul a fost semnat de ofiţerii principalului serviciu secret din Republica Moldova pentru simplul motiv că autorii se ascund sub acoperirea anonimatului. Totuşi, gradul lor de informare, publicarea listei complete a şefilor de direcţii demonstrează că aceştia cunosc situaţia din interiorul instituţiei. În treacăt fie spus, semnatarii mesajului dezvăluie conţinutul unor documente confidenţiale. Ei deconspiră, de exemplu, numele ofiţerului SIS sub acoperire de la Întreprinderea de stat Registru. Dar asta nu e treaba noastră, ci a Justiţiei.

  La o privire superficială, acuzaţiile aduse de autorii apelului sunt mai mult decât credibile. Prevalarea elementului kaghebist în posturile de conducere, infestarea SIS-lui cu agenturi ruse, marginalizarea tinerilor ofiţeri de informaţii cu studii în Occident, nepotismul, cârdăşia cu unele grupări criminale – toate acestea sunt vicii vechi şi arhicunoscute ale Serviciului de Informaţii şi Securitate.

  Totuşi, asta încă nu este tot. Adevărul nu-i spus până la capăt. Autorii anonimi ai apelului trec cu vederea nişte fapte indispensabile pentru înţelegerea situaţiei îngrijorătoare create în SIS. Să luăm două dintre ele.

  Ce a făcut tânăra generaţie de securişti până în 2009?
  ———————————————————————
  Primul. Semnatarii apelului scriu că „serviciul este condus de un grup de pensionari”, iar tinerii sunt daţi afară. „În ultimii doi ani au fost eliberaţi din SIS circa 247 de ofiţeri cu o vechime în muncă de la 5 până la 15 ani”. Statistică tare de tot, nu-i aşa? Aceste cifre sunt menite să probeze cât de retrogradă este conducerea politică a ţării care menţine în funcţii nişte boşorogi kaghebişti, eliminând din SIS noua generaţie. Autorii nu ne spun însă cine sunt aceşti tineri securişti? Ce-au făcut ei la 7 aprilie 2009 şi în anii de guvernare comunistă? Bine, vă spunem noi. Mulţi dintre aceştia au fost aduşi în SIS de Voronin după 2001 pentru a se ocupa de hărţuirea opoziţiei democratice, de intoxicarea presei, de diversiuni antioccidentale, de instaurarea statului poliţienesc. Nu e de mirare că, după schimbarea puterii politice, unii dintre „tinerii securişti” au fost constrânşi să părăsească Serviciul.

  Al doilea. „Grupul de ofiţeri SIS” îl acuză pe Valentin Dediu de trădare, imputându-i că ar fi „făcut spionaj în favoarea altul stat”. Dar nu ne spune în favoarea cărui stat. Semnatarii apelului nu degeaba ascund acest amănunt interesant. Dacă l-ar fi dezvăluit, s-ar fi dus pe copcă tot europenismul lor etalat cu ostentaţie.

  Pentru cine a spionat Valentin Dediu?
  —————————————————-
  Totuşi, fără să-şi dea seama, autorii anonimi ai mesajului ne oferă cheia care ne permite să dezlegăm enigma „trădării” lui Dediu. Acesta, de bună seamă, din ordinul lui Vladimir Voronin, a fost arestat la Kiev de departamentul de securitate internă al SIS-lui în colaborare cu serviciile speciale ucrainene, fiind apoi adus la Chişinău în cătuşe şi dat pe mâna justiţiei.

  Pe Valentin Dediu îl păştea puşcăria. Supărarea lui Voronin nu era întâmplătoare. Chiar autorii apelului recunosc că actualul director interimar al SIS „a vândut secrete de stat… pentru a proteja interesele unor persoane apropiate”. Cine sunt aceste persoane apropiate?

  Răspunsul îl găsim tot în apelul „grupului de ofiţeri SIS”. Autorii scriu că fiul directorului SIS, Emil Dediu, şi nepotul său, Octavian Dediu, „au absolvit Academia Serviciilor Speciale din România”. Anume aceşti doi tineri sunt „persoanele apropiate” care urmau a fi „protejate” .

  De unde şi concluzia că Valentin Dediu a livrat informaţii pentru România. În caz contrar, fiul şi nepotul n-ar fi absolvit niciodată o instituţie de învăţământ a comunităţii române de informaţii. Ca să nu mai spun că în cazul în care Dediu ar fi spionat pentru ruşi, preşedintele comunist nu s-ar fi supărat tare şi nu l-ar fi adus încătuşat la Chişinău.

  Aş vrea să fiu bine înţeles. Nu vreau nici să perii pe unii, nici să arunc pungi de vopsea neagră în alţii. Am stăruit totuşi asupra unor detalii mai puţin cunoscute, întrucât fără ele riscăm să nu nuanţăm suficient situaţia de la SIS. Iar acolo, de bună seamă, e ceva putred, de vreme ce serviciul secret a ajuns să-şi spele rufele în public.

 25. Ne vom intoarce intr-o zi/Ne vom intoarce neaparat,/Vor fi apusuri aurii/Cum au mai fost cand am plecat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *