http://unimedia.md/?mod=news&id=48579
Azi, joi, 7 iunie, are loc a doua sedinta de judecata la Curtea de Apel Chisinau, in contencios administrativ, in dosarul „PNL vs Ministerul Justitiei” in problema obiectivului statutar si programatic unionist. Asteptam ca Ministerul, de aceasta data, sa vina la sedinta. Toate argumentele pregatite de juristii PNL sunt in consens cu argumentele expuse de deputatii normali contra aberatiilor populiste ale lui Dodon si „dudelor” lui – despre care imi repugna sa si vorbesc, aiureli pe care le citim, le auzim si le vedem in stirea Unimedia cu video.
Unimedia ne informeaza despre examinarea, in Comisia juridica a Parlamentului, a proiectelor de legi aiuristice ale lui Dodon, prin care vrea sa fie interzise manifestatiile „unioniste”.
Repostam stirea, cu video, oferit cu amabilitate de coordonatorii portalului, dorind sa subliniem ca adoptarea aberatiilor lui Dodon – cu participarea PLDM si PD – va fi un semnal clar de antieuropenism siu antiromanism al acestor partide, un semnal de incalcare a unor articole din Constitutia R.Moldova, reproduse in discutia de mai jos. Acest material si punctele de vedere expuse de Victor Popa si Mihai Ghimpu sunt de invatatura si pentru cei de la Ministerul Justitiei si pentru unii judecatori, care se declara nu proeuropeni, respectind Conventia Europeana a drepturilor Omului, in baza careia PNL a si cistigat la Curtea de Apel si la Curtea Suprema de justitie dreptul de a vorbi de unionismul proromanesc, ci „statalisti”, fetisizind – in mod antidemocratic si contrar art.10 din Conv.EDO – suveranitatea, independenta, statalitatea, caracterul unitar al statului, integritatea teritoriala si neutralitatea permanenta – inexistente in R.Moldova, din cauza Kremlinului si a coloanei lui a cincea gen Dodon si toata cohorta comunista. Ei trebuie sa fetisizeze libertatea de exprimare si pluralismul politic si de opinii, daca se vor in Europa, ca societate democratica.
Speram ca va invinge si in justitie, si in plenul Parlamentului spiritul legislatiei europene, si nu spriritul moldovenismului primitiv, care ii tine pe romanii din cel de-al doilea stat romanesc la periferia lumii civilizate, impiedicindu-ne sa ne regasim cu toti romanii intr-un singur stat si ca o natiune unita, asa ca germanii.
http://unimedia.md/?mod=news&id=48579
Scântei între Dodon şi Ghimpu în timpul discutării unui proiect de lege anti-unionist
Replici dure între liderul PL, Mihai Ghimpu şi preşedintele PSRM, Igor Dodon. Astăzi, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare juridice, deputaţii au examinat proiectul de lege al celor trei parlamentari din grupul socialist.
Acesta prevede modificarea a 4 legi în conformitate cu prevederile unui articol din Constituţie, în scopul interzicerii întrunirilor unioniste şi partidelor politice, care pun în pericol integritatea teritorială a ţării. Proiectul a stârnit discuţii aprinse între cei doi.
„Oricât de straniu ar fi, dar ceea ce propuneţi dumneavoastră contravine art.142 din Constituţia Republicii Moldova. Noi suntem unicul stat din lume care are acest articol, ce prevede că dispoziţiile privind caracterul suveran, independent şi unitar al statului, precum şi cele referitoare la neutralitatea permanentă a statului, pot fi revizuite. Niciun stat în lume nu are aşa ceva, suveranitatea şi independenţa statului sunt lucruri ce nu pot fi revizuite. În Constiutia noastră însă e spus că ele pot fi revizuite numai cu aprobarea lor prin referendum, cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi în listele electorale. Aşa că dacă un partid oarecare (aici Victor Popa a spus PNL, dar presa nu a reprodus, ca „nu e voie de la sefii media” – V.P.) pledează pentru Unirea cu un alt stat, nu prin violenţe, ci prin referendum şi deoarece Constituţia prevede acest lucru, înseamnă că e o acţiune legală”, a explicat preşedintele comisiei, Victor Popa.
Liberalul Mihai Ghimpu a propus să nu se lungească vorba. „Dle preşedinte, e clar, ei cunosc acest lucru, pur şi simplu e un fel de populism”, a spus acesta, fiind întrerupt de Dodon. „Dle Ghimpu, aşteptaţi puţin, să răspund”. „Închideţi-i gura, dle Popa, că nu el dictează cine să vorbească, ia uite dragă, a venit şi conduce şedinţa, ce e aici, Sadova? (n.r: localitatea de baştină a lui Igor Dodon). Ce să ne mai expunem? Nu votăm şi gata”, a spus liberalul, stârnind zâmbetele colegilor.
Reprezentantul PD în comisie, Alexandru Stoianoglo, a susţinut proiectul socialiştilor, spre deosebire de colegul său de partid, Adrian Candu. Potrivit ultimului, aderarea la UE presupune excluderea unor elemente de suveranitate ale ţării. „Reieşind din propunerea autorului, dacă vreun partid spune că e pentru integrarea în UE, asta înseamnă că trebuie scos din afara legii”, a menţionat acesta.
La rândul său, Dodon a făcut referire la la art.41 al Constituţiei, care stipulează „că partidele şi alte organizaţii politice, care prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva (…) suveranităţii şi independenţei, integrităţii teritoriale a RM, sunt neconstituţionale. „Când Primăria Chişinău permite întruniri de acest gen, conform acestui articol ele sunt neconstituţionale. Noi propunem ca aceste prevederi ale Constituţiei să fie introduse şi în aceste 4 legi, pentru că autorităţile locale se folosesc de această lacună”, a explicat el.
În final, doar Stoianoglo a susţinut proiectul socialistului, membrii PL şi democratul Candu au votat împotrivă, iar 3 membri PLDM s-au abţinut. Popa a recomandat autorilor proiectului să se adreseze la Curtea Constituţională. „Dacă un partid politic a întreprins acţiuni care vin în contradicţie cu art.41, ele se declară neconstituţionale nu de noi, dar de Curtea Constituţională, care ia decizia de a radia o formaţiune din registrul partidelor politice”, a conchis acesta. Astfel, proiectul nu a întrunit voturile necesare pentru a primi un aviz negativ din partea comisiei şi urmează a fi discutat în Parlament.
„Mulţumim, sunteţi liber. Noi suntem jurişti – nu putem susţine proiecte de legi care contravin Constituţiei. Ei vor politcă, noi vrem legalitate”, a declarat Ghimpu şi a ţinut să-i citească socialistului un articol din Constituţie. „Să te învăţ minte odată şi pentru totdeauna, vai de capul tău, lider de partid”. „Eu am făcut 2 facultăţi în 5 ani, nu ca dumneavoastră – în 14”, i-a replicat Dodon, stârnind mânia liberalului. „Ieşi din comisie şi nu-mi da mie lecţii. Ia uitaţi-vă, şopron ce este el!”, a exclamat Ghimpu.
UNIMEDIA precizează că socialiştii au venit cu o astfel de iniţiativă legislativă, ca urmare a marşurilor unioniste care au avut loc în Capitală în luna martie, cu ocazia împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.
Offf-Dodon damu nu știe ce să mai facă , el face un piar eftin de tot am avut o discuție cu d-nealui aproximativ cu o lună in urmă și lam întrebat domnule Dodon d-voastră ce limbă vorbiți limba română sau moldovenescă? el mia raspuns că în Constituție e scris limba moldovenească, și el ca deputat a RM respectă Constituția,dar mia spus că mama lui este profesoare de limba Română,și feciorul lui mai mare invață la ,,Prometeu,,-care este un liceu proromân , și eu lam intrebat păi atuncea d-voastra nu sunteți anti-unionist-? el mia răspuns că nu, el a explicat ca totul ce face d-nealui este o actiune de piar , ca să atraga votanți de etnie rusă și susținatori comuniști.
Un lucru e înbucurător ca domnul M.Chimpu sa reamintit ca este unionist si el acuma tot face o actiune de piar,societatea care este luminată la minte înțeleg foarte bine cum stau lucrurile în viața politică, cuplu acesta format din 2 politicieni care au interes doar de piar-politic și de atragerea electoratului prin populism și teatru eftin prin parlament halal-de așa politicieni.