Nicolae Dabija: Manifestul de Unire al “WORLDWIDE ROMANIAN FORUM”

 ADEVĂRURI PE O FRUNZĂ…

  „Cand dai, la inceput, dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce eşti”

 MANIFEST DE UNIRE

În anul 2012 se împlinesc două secole de la ruperea Basarabiei din trupul vechii Moldove.

Două secole de nedreptate.

Două secole de străinie.

Forumul Românilor de Pretutindeni susţine proiectul propus de FDRM, ca acesta să se realizeze cu ajutorul societăţii civile, al partidelor şi al concetăţenilor noştri, dar care, se subliniase, în documentul respectiv, nu va putea fi înfăptuit decât cu concursul nemijlocit al celor două guverne – al României şi al Republicii Moldova, şi anume: înlăturarea consecinţelor Tratatului de la 1812 dintre Kutuzov şi marele vizir Ahmet Paşa, devenit, în 1939, Tratatul Ribbentrop-Molotov.

Toate statele lumii au condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov. Dar pe noi, nu atât asta ar trebui să ne preocupe, cât anularea consecinţelor acestei înţelegeri de sfârtecare a României de către Hitler şi Stalin. Iar înlăturarea acelor consecinţe depinde doar de noi, de cei despărţiţi, cărora li s-a impus să locuiască în state diferite.

Problema Basarabiei nu mai constituie subiect de litigiu dintre România şi Rusia sau dintre România şi URSS, ci unul dintre România şi Republica Moldova. Adică dintre noi şi noi.

Din păcate, chiar dacă Pactul Ribbentrop-Molotov nu mai constituie o actualitate, el mai este înfipt în noi. De acolo, trebuie scos mai întâi.

Istorici „de-ai noştri”, şi nu străini, sar în apărarea acestui Pact criminal, cu afirmaţii bizare, ca cea inserată în Enciclopedia „Republica Moldova”, apărută în 2008 (la pagina 185): „… 28 iunie 1940 e un an de restabilire a statalităţii moldoveneşti”.

FRP propune, crearea unei Comisii românoromâne sau, dacă vreţi, moldo-române, la nivel guvernamental, sau pe lângă cei doi preşedinţi, care s-ar numi: Comisia de lichidare a Consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov, care să elaboreze un plan de acţiuni concrete (din proiectul înaintat de către For, celor două guverne, a fost realizat doar unul: scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut).

Nu trebuie să aşteptăm de la alţii să ne facă dreptate.

Dreptatea trebuie să ne-o facem chiar noi.

Mereu se vor găsi argumente, pentru tergiversarea mult aşteptatului moment – acela de a fi împreuna.

De vreo 20 de ani, ni se spune că momentul unirii încă n-a sosit, iar conjunctura nu e favorabilă. Dar care state, atunci când s-au unificat, au avut conjuncturi favorabile?!…

Conjuncturile depind, în primul rînd, de voinţa popoarelor care vor să-şi schimbe destinul, şi nu de cele care doresc să perpetueze o nedreptate.

Momentul a sosit.

Acesta, nu mai poate fi amânat.

Nimeni nu ne poate impune, să facem altfel decât aşa cum dorim. Atâta vreme cât nu vom realiza Unirea, nici uneia dintre ţările noastre nu-i va merge bine.

Avem o singură istorie, o singură Dunăre, o singura limbă şi un singur Dumnezeu!

Avem o singură Ţară şi ea se cheamă România!

Ar fi un mare păcat ca prin mijlocul ei să mai treacă sârma ghimpată, însemnându-i frontierele despărţitoare.

De poporul român depinde pe unde vor trece, mâine, graniţele U.E.: pe râul Prut, pe râul Nistru, sau chiar dincolo de el.

Este o misiune a istoriei de care poporul român trebuie să fie mândru şi pe deplin responsabil!

Să ne regăsim, mai întâi, în România, iar împreună cu ea – şi-n Uniunea Europeană.

E unica noastră şansă.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

 Nicolae DABIJA

Preşedinte de onoare al “WORLDWIDE ROMANIAN FORUM”

(Forumul Românilor de Pretutindeni)

Vatra Noastră Românească. Anul XII – Nr.6(27) – APRILIE-IUNIE 2012

Loading Facebook Comments ...

17 Comments

 1. Unionistul Veghetor

  Mafia din rep. Moldova se opune Unirii cu România.”
  basarabia-e-rom../
  ————————————————————————————-
  Rep. Moldova mai exista inca ca stat nu pentru ca romanii basarabeni ar vrea asta ci pentru ca exista grupari mafiote primitive care incearca mentinerea acestui stat defect la granita Europei.

  Rep. Moldova este intarziata in procesul unificarii chiar de catre “elita de afaceri si politica” din tara, deoarece atata timp cat mai au de furat ceva si de subjugat o parte a natiunii romane, nu vor vrea Unirea cu Romania.

  Intrarea in Romania ii duce automat in spatiul European. Ori ei nu stiu sa lucreze intr-un sistem legal, averile lor facandu-se prin interventii de tip mafiot. Cand rep. Moldova se va Uni cu Romania acesti ‘racheti” vor parasi de urgenta provincia deoarece aici vor avea de platit pentru ce au facut.

  Asa cum este el, statul roman este net superior celor din ESTUL lui si chiar din jurul lui . Asta inseamna ca aici regulile se respecta si fiecare va trebui sa se supuna legii.

  Marele avantaj al unirii cu Romania pentru romanii basarabeni este chiar acesta al securitatii interne si externe. Nimeni nu va mai putea face ce vrea iar oamenii vor avea institutii care sa ii apare. Acest lucru va duce automat la dezvoltarea economica a acestei zone, tinuta pana in acest moment de catre “racheti” in primitivism.

  Europa nu mai poate accepta ca un stat mafiot sa existe pe granita ei. Europa nu este Africa si nici Orientul indepartat. In Europa siguranta si individul sunt pe primul loc.

 2. Unionistul Pensionar

  “Unirea cu România va creste de patru ori pensiile din Rep. Moldova”
  /www basarabia-e-romania ro/
  —————————————————
  Este foarte important ca Unionistii sa stie sa spuna adevarul celor din rep. Moldova. Iar adevarul trebuie exprimat prin efectele asupra bunastarii cetatenilor acestei provincii romanesti.

  Adevarul este ca romanii basarabeni o vor duce mai bine. Cu mult mai bine.

  De exemplu pensia medie in Romania este de 200 de euro. In rep. Moldova pensia medie este de doar 50 de euro.

  Deci in conditiile in care preturile sunt aceleasi, de multe ori mai mari in rep. Moldova, Romania ofera pensii de 4 ori mai mari.

  Nu mai vorbesc aici ca militarii si cei care lucreaza in ministerul de interne sau securitate, adica in structurile de forta – vor avea pensii nu mari, ci foarte mari. Cu totii stim ca media pensiilor militare din Romania este undeva peste 800 de euro.

  Unirea va insemna pentru pensionari de exemplu cea mai buna cale, cea mai scurta si mai sigura de trai de patru ori mai bine. Incepand de a doua zi dupa realizarea unirii, pensionarii vor trai de patru ori mai bine, fara sa mai adaugam aici si ajutorul pe care statul il acorda constant acestei clase sociale.

  Nu vorbim aici de promisiuni , asa cum se fac la Chisinau, nu vorbim ca daca tara o duce mai bine, nu vorbim decat de Unirea cu Romania care va creste din urmatoarea luna pensiile. Din luna imediat urmatoare pensiile vor veni crescute de patru ori iar postasul asa le va livra.

  Acesta este si motivul pentru care multi romani basarabeni isi iau cetatenia romana- pentru bunastare. Tot acesta este si motivul pentru care multi vorbitori de limba rusa din rep. Moldova, cu mult peste procentul de romani, isi iau cetatenia romania. Ei vor sa traiasca mai bine, vor ca viata lor sa fie respectata.

  Voi trebuie sa spuneti tuturor acest lucru. Trebuie sa le spuneti ca de a doua zi dupa unire vor trai de patru ori mai bine.

 3. Adolescentii: o vara fierbinte 2012:
  /www basarabia-e-romania ro/
  –––––––––––––
  Platforma „Actiunea 2012”
  si-a propus ca si in acest an
  sa organizeze in continuare in timpul verii:
  „Scolile de afirmare si cultura româneasca”.
  ––––––––––––––––-
  Scolile se vor tine ca si cele precedente in România. Platforma Civica va publica in perioada imediat urmatoare care vor fi locatiile pentru acestea,
  perioada in care se vor organiza si locatia.

  Cu ocazia acestor scoli tinerii români basarabeni
  – au ocazia de a vizita România,
  – de a vedea orase importante
  – si parti din istoria noastra
  – si de a asista la prelegerile tinute
  de catre Lectori din Actiunea 2012
  printre care si profesori universitari si academicieni.

  Rolul acestor scoli este de a promova
  identitatea româneasca in Rep. Moldova
  si de a oferi românilor basarabeni Adevarul Istoric.

  Participantii la Scolile de afirmare româneasca
  vor fi selectati din rândul celor
  care s-au inscris ca membri ai Actiunii 2012
  pe site-ul oficial al organizatiei.
  Puteti deveni si voi activisti pentru
  Unitatea celor doua state românesti intrând pe:

  http://www.actiunea2012.ro

  si selectând rubrica de Adeziune.

 4. “De ce nu vorbeste politicul si media despre Unire”

  / www basarabia-e-romania ro /
  —————————————————-
  Dupa cum bine se vede de la televizor oamenii politici din România și instituțiile media nu vorbesc în mod deschis despre soarta romanilor de dincolo de Prut și despre Unirea Basarabiei cu România . Mi-am pus întrebarea de ce oare se întâmplă acest lucru?

  Televiziunea , radioul și ziarele despre Unire

  Marea problemă în România este că majoritate instituțiilor media nu aparțin unor cetățeni români. Astfel acestea nu duc o politică patriotică autohtona ci încearcă să promoveze interesele unor altor puteri ale lumii sau interese persoanele ale proprietarului . Acestea nu sunt interesate de acest aspect, al națiunii romane dezbinate, și nu aloca timp pentru astfel de polemici. Probabil că există și interese străine pentru ca acest deziderat să nu fie adus în fata opiniei publice . Oamenii se leagă de locuri și acest lucru se reflecta în spiritualitatea lor. Daca nu ești legat de un loc nu poți sa fii cu sufletul alături de acele idealuri.

  Dar totuși există și televiziuni și ziare care aparțin cu precădere unor cetățeni romani. As putea aminti aici de Antene : de ce nu i-au acele televiziuni măsuri? Nu sunt acești patroni cu adevărat cetățeni romani – nu este idealul majorități romanilor să se realizeze unirea ? Probabil pentru că sunt prea deservite politic pentru a mai trata astfel de subiecte care prezintă o mai mare importantă pentru națiunea romana decât ce a mai făcut Traian Băsescu sau Elena Udrea.

  Unirea prin meteo de la televizor

  Nu știu dacă ați observat că în ultimul timp , mai precis de la pierderea alegerilor de către comuniștii din Basarabia, la televiziunile din România harta prezentata este cea a României împreuna cu Basarabia, iar informațiile se refera în mod natural la ambele provincii Romanești. Aparent acesta este un detaliu minor, dar el face probabil parte din mecanismul psihologic prin care se transmite către romani mesajul de unitate.

  Unitatea realizata prin emisiunile de meteo este extraordinară deoarece ea se transmite la ore de maxima audientă, iar starea vremii practic interesează pe toți oamenii. Aducerea în fata opiniei publice în mod natural a acestui lucru este extraordinară, dar totuși sper la mai mult din partea României. Probabil că în cărțile de istorie de peste 100 de ani se va vorbi de aceasta prima etapa, aparent neimportanta.

  Ce fac oamenii politici din România?

  Cei din Basarabia vorbesc în mod deschis despre aceasta problematică, fie ca sunt pro- fie că sunt contra.

  De ce nu fac și politicienii din România acest lucru? Analizați programul politic al tuturor partidelor parlamentare și o sa vedeți ca nici unul nu și-a propus o astfel de unitate. Nici unul nu are prin statut să lupte pentru realizarea unității teritoriale a tării. Înțeleg pe socialiști care probabil nu fac nimic fără să ridice mana Moscova, dar nu înțeleg de ce și ceilalți aplică aceeași politică .

  Una din explicații ar fi faptul că mulți din politicienii din România nici măcar nu știu ce este Basarabia. Acest lucru datorită slabei pregătiri istorice și sociale a acestora. Politicienii din România nu sunt acolo pentru susținerea intereselor națiunii ci pentru propriile buzunare. Poate că e timpul ca aceștia să se schimbe și sa lucreze și in interesul cetățeanului , mai ales ca acest lucru nu ii afectează negativ propriile interese.

  De ce nu înțeleg politicienii că au o misiune istorica? De ce nu se realizează astfel de dezbateri? Este timpul să vă responsabilizati și să introduceți în discursul politic acest lucru. Au trecut 20 de ani de la căderea zidului comunist și nu cred ca vi se mai poate întâmpla ceva.

 5. “Motive ca sa facem Unirea”
  ———————————–————————-
  basarabia-e-rom../

  Desi aparent data cu sanse minime a se realiza in urmatorii 20 de ani, Unirea Romanilor din cele 2 provincii romanesti este un lucru care depinde in mod exclusiv de factori interni. Vom incerca mai jos sa prezentam o lista cu principalele motive pentru care cele 2 provincii ar trebui sa fie impreuna:
  ————————————————–———————————-
  – pentru ca asa este firesc, ca romanii de pe cele 2 maluri ale Prutului sa traiasca impreuna;
  – pentru ca populatia ( nu politicienii) celor 2 tari doreste acest lucru;
  – pentru ca avem o datorie morala de fata de inaintasii nostri sa reintregim statul romanesc;
  – pentru ca acum Romania este un stat schilodit de istorie si fara o parte importanta;
  – pentru ca avem aceeasi cultura si aceeasi limba; pentru ca simtim la fel;
  – pentru ca multi din noi avem rude de o parte si de alta a Prutului;
  – pentru ca am fi putut avea nesansa sa fim noi prinsi de partea cealalta a granitei;
  – pentru ca standardul de viata al populatiei sa creasca;
  – pentru a democratiza si mai mult societatea;
  – pentru a creste investitiile din Basarabia si pentru a creste piata de desfacere si de afaceri din Romania.

 6. Să ne ajute Dumnezeu!
  Dar, faptul cum suntem trataţi în soluţionarea unor probleme minuscule ne face să fim rezervaţi în sinceritatea fraţilor. Ar fi normal să înţeleagă şi ei de unde venim, care a fost cauza apariţiei unor atare probleme, şi de ce noi trebuie să fim bătuţi şi dintr-o parte, şi din alta.
  Sunt cetţean român cu acte în regulă, dar ceea ce se face cu unele persoane,este oribil. Pentru modificarea ordinului de acordare a cetăţeniei în care se fie făcută o simplă modificare, schimbarea unei liere în patronimic, omul este purtat pe drumuri un an de zile, ca până la urmă să i se refuze.
  Oare chiar litera ceea, schimonosită de sovietici, este cea mai importatntă?
  Este doar un caz, dar câte sunt.

 7. Doamne, lumineazä-i pe basarabeni, cä taaaare dezbinati mai sunt !Doamne, ajutä-ne, cä taaaare muuuuulte tiritoare avem si puuuuutine verticalitäti! Sä fie intr-un cias bun si aveti grijä ce voi!

 8. Pt. Anatolie
  Imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc , nea Anatolie. E foarte importanta chiar si o litera gresita in nume si e foarte periculoasa din punct de vedere social.Cazuri de substituire a numelui personal au fost si sunt inca multe si cu consecinte grave in Romania. Din pacate.Apoi in ceea ce priveste identificarea juridica a persoanelor dependente din familie(copii, sotie, frati ,surori etc) Ca sa nu mai vorbesc despre cazurile de mosteniri, dobandire si instrainare de bunuri,conturi bancare ,calatorii in strainante ., o sumedenie de alte drepturi si obligatii cetatenesti personale etc. etc.Trebuie sa intelegi , in interesul dumitale propriu, ca nu e de joaca cu asa ceva. Ma si mir ca treci la defaimarea propriei cetatenii romanesti de care beneficiezi la ora actuala. Iti recomand sa nu mai hulesti in dreapta si in stanga cetatenia romaneasca cu atata usurinta si din vina exclusiva a neatentiei dumitale in a te folosi de actele personale. Puteai sa fii atent atunci cand ti-ai depus dosarul ca nu e ok cu actele dumitale si ca vei avea probleme daca nu sunt exact intocmite. Dai vina pe altii pentru greselile si neatentia dumitale proprie. Si nu e corect!!!! Daca la voi in R. Moldova merge oricum, in Romania nu e asa. Vorbesc ca Stan Patitul ce am fost si care din cauza unei litere gresite a numelui socrului meu in actul de casatorie(act intocmit de un semianalfabet de la consiliul local a avut de tras peste 5 ani ca sa-l corecteze!) Deci nu huli , pentru ca nu ai dreptate!! Vorbeste cu capul pe umeri, nu scoate vorbele din burta!!!!!!!!!!!

 9. Eu sunt român

  Eu sunt român de obârșie
  Părinții mei au fost români
  Bunicii , strabuneii
  Cum naiba , să trăiesc, eu
  Cu prezumptia vinovăției
  Ce mi-o împută veșnic fariseii?!!

  Am obosit să strâng mereu atîtea stări civile
  De nașteri
  De botezuri
  De deces
  Am obost să stau atîta-n rând după ștampila
  Că-mi curje-n vine sanje românesc
  Am obosit să stau la cozi prin consulate
  Și nici arginți, eu nu mai am că să plătesc
  Pentru străine cosecinte de tratate
  Legiferate-n pașaportul românesc.

  Hristoase, astăzi, când în Basarabia-i Ispasul
  Și te înalți ca-n mii de ani până acu la cer
  Tu roagă pentru mine Dumnezeul -Tată
  Să scoată de pe Prut cortină grea de fer
  Mai roga pentru mine ca cumva să facă
  Să nu mai umblu-atîta să cerșesc
  Un drept al meu , ce-mi aparține pe dreptate
  Lejiferat în pașaportul românesc
  -De-a mă simți român , cu acte-n regulă , acasă
  Și în Bujeac și în Carpatul strămoșesc

  Eu sunt român de obârșie
  Părinții mei au fost români
  Bunicii , strabuneii
  Cum Doamne , să trăiesc, eu
  Cu prezumptia vinovăției
  Ce mi-o imputa veșnic fariseii?!!

  23 mai 2012
  Moscova

 10. constantin chirila

  Perfecta dreptate are Poetul Nicolae Dabija cand spune,citez>
  „Dreptatea trebuie sa ne-o facem chiar noi”, noi toti romanii si in mod special, Bucurestiul sa se mai trezeasca.
  Prea indelungata noastra despartire doare, doare cumplit !

 11. Pai fratilor, toate bune shi frumoase, acum ori niciodata, unirea face puterea, etc. Dar noi trebe sa ne asiguram mai întâi ca exista vointa politica si cetateneasca de ambele maluri ale Prutului. Altfel vom fi vulnerabili la orice critica si nu vom avea credibilitate pe plan international pe termen lung. De ce nu avem o majoritate unionista la est de Prut în 20 de ani? De ce exista atâtea canale TV în limba rusa, daca rusii sunt o minoritate? Si de ce elevii ne rusi trebuie sa învete obligatoriu aceasta limba? Voi rezolvati problemele astea simple de mai sus iar România se va implica mai mult. Haideti sa facem ceva concret ca sa creasca încrederea dintre noi, nu doar vorbe goale.

 12. @constantin chirila / Erdely-2

  Spuneti ca Bucurestiul trebuie sa se mai trezeasca. Bucurestiul este treaz, mass-media romaneasca doarme.
  De exemplu, manifestarile pro unioniste (cum a fost si cea dedicata comemorarii celor 200 de ani de la ocuparea Basarabiei) din cladirea Parlamentului Romaniei la care participa si iau cuvantul parlamentari, senatori, reprezentanti ai guvernului, ai armatei arata ca problema este in atentia Bucurestiului.
  Dar, asa cum am spus intr-o replica la acest eveniment, societatea civila este in acest moment locomotiva care trage trenul Unirii inainte si antreneaza si lumea politica in miscarea unionista prin crearea unei mase critice.
  Rolul acestei societati civile, prin Consiliul Unirii si al Actiunii 2012, este deja recunoscut, apreciat si sustinut de diverse cercuri politice.
  Tot cu aceasta ocazie, am subliniat rolul educational al unor emisiuni gen History Channel in care se pot transmite in tot spatiul romanesc documentare si comentarii despre istoria nationala. Am spus ca astfel de episoade sunt mult mai accesibile si au audienta la americani, de exemplu, si sunt urmarite mai usor si de mai multa lume decat diversele articole sau studii istorice. Iar acest „Canal Istoric” ar putea fi finantat direct de Parlamentul Romaniei, ca institutie de reprezentarea a poporului roman.
  Vitalia, ti-as propune sa treci acest subiect in planul de masuri al CU.
  Cu alte cuvinte, este nevoie de o mult mai stransa cooperare a societatii civile – locomotiva, cu clasa politica – vagoanele.
  Si de aceea, cu cat sunt mai multe partide angajate in Consiliul Unirii, cu atat dialogul este mai direct si influentarea clasei politice, inclusiv a gasirii de resurse umane, propagandistice si chiar financiare devine mai substantiala.
  Sa nu uitam ca exista influente politice internationale, fie la nivelul partenerilor din Parlamentul European, fie direct intre Bucuresti si Chisinau. Iar in acest din urma caz, este utila implementarea principiului „diplomatiei in tandem”. Ambasadorul Renita, aflat si el la manifestarea din 16 Mai de la Parlament, mi-a replicat ca deja au inceput sa aiba loc initiative diplomatice comune. Spun asta ca sa mai redau optimismul unora dintre cei care sunt inca pesimisti asupra relatiilor dintre Chisinau si Bucuresti.

 13. Valentin ot Galati

  Am scris anterior un mesaj in care imi exprimam speranta ca pro-românii din RM vor lasa orgoliile personale deoparte si se vor regasi intr’o singura voce..
  Revin si intaresc: România si cetatenii ei sunt datori moral/istoric/lingvistic sa-si ajute fratii rataciti de istorii potrivnice ACASA! Insa.. din respect pentru fratii români din Basarabia, ii vom ajuta sa „sece” Prutul doar daca intre Nistru si Prut aceasta este vrerea majoritatii cetatenilor RM.
  La fel ca in 1918…

  Doamne, ajuta-i pe români!

 14. unirea a inceput. se vede, se simte si se aude. va multumim pentru eforturile neintrerupte pe care le faceti. ” Hai sa dam mana cu mana ce-i cu inima romana”
  Asa sa ne ajute Dumnezeu

 15. Complet ceea ce sa întâmplat că fiasco, eu nu pot vedea casa 2, și din moment ce eu sunt un fan al acestui spectacol nu am putut înțelege de ce s-a întâmplat, apoi mi-am dat seama de ce.

 16. Complet ceea ce sa întâmplat că fiasco , eu nu pot vedea casa 2 , și din moment ce eu sunt un fan al acestui spectacol nu am putut înțelege de ce sa întâmplat , apoi mi-am dat seama de ce . Ma ajutat să înțeleg de comunicare în acest forum una ; Дом-2 Nu a fost o casă ventilator 2 , care a spus acelasi lucru pe care el nu poate vedea proiectul misterul transformat aștepta ca doi bănuți , 2 Casa sa mutat la un nou site , dar fanii de acest spectacol sunt asociate exclusiv cu setul vechi de film în cazul în care vechile amintiri pentru toate actorii preferate , si apoi mi-am rupt capul , amuzant .

 17. Автопортал юга.рф – Авто новости и авто объявления. купить новою машину

Comments are closed.