Mircea Popescu despre „politica externa” de la Bucuresti vs R.Moldova

http://mipopescu.wordpress.com/5-politica/politica-externa/

Iata ce scrie Mircea Popescu in contextul schimbarilor de pe arena politica din Romania.

Asa cum rezulta din analizele sau discutiile postmotiune, prioritatile guvernului Ponta, daca va fi investit, ar fi mentinerea stabilitatii economice, echilibrarea veniturilor populatiei si pregatirea alegerilor. Pe langa acestea, nu trebuie uitate si “reparatiile” mentionate in motiunea de cenzura: amendarea unor legi cu tenta discriminatorie la adresa romanilor din zonele controlate de majoritatea maghiara si pierderea controlului romanesc asupra resurselor naturale ale tarii.

Desi nespecificata, o prioritate imediata este stringenta reinvigorare si mai ales reconfigurarea strategiei de politica externa in contextul in care Romania, din cauza unei diplomatii haotice si doar in regim de improvizatie, a ajuns intr-o starea de izolare internationala, marcata prin esecurile inregistrate in relatiile cu Olanda, cu Franta, cu Serbia, cu Rusia, care face mari presiuni asupra Basarabiei, fiind sustinuta de Germania, sau chiar cu Statele Unite, unde diplomatia noastra este aproape inexistenta.

Din cauza politicii sale externe reactive, nu active, manifestata prin ezitari si pasivitate, Romania este incapabila sa-si afirme si sa-si impuna interesele nationale, fiind ignorata chiar si in cazul luarii unor decizii in zona sa de interes imediat, cum ar fi Basarabia. In plus, se poate spune ca politica fata de “Romania de peste hotare” este absolut iresponsabila si condamnabila prin transformarea romanilor de pretutindeni in masa de manevra electorala, contribuindu-se, astfel, la dezbinarea accentuata a comunitatilor.

Viitorul Ministru de Externe trebuie sa fie avertizat ca basarabenii asteapta ca Romania sa-si schimbe politica ezitanta fata de Basarabia. Cine urmareste presa si parerea romanilor de dincolo de Prut, poate remarca nemultumirea crescanda fata de prezenta diplomatica putin vizibila a Romaniei cu efecte politice minuscule asupra Basarabiei, reprosul principal fiind lipsa de implicare a Bucurestiului care lasa Chisinaul singur la discretia Rusiei.

Basarabia se afla sub o mare presiune atat din interior din partea fortelor politice rusofile, cat si din partea Rusiei, pentru a se incadra spatiului politico-economic euroasiatic, concomitent cu renuntarea la identitatea romaneasca.

Trimisul special Dmitri Rogozin a exprimat in forta pozitia intransigenta a Moscovei fata de Basarabia, pozitie care poate avea efecte negative asupra vecinatatii estice a Romaniei, prin instalarea unui regim ne-prietenos si chiar prin diverse forme de cooperare militara cu Rusia, care pot realiza o tensiune pe Prut. Nu ar fi exclusa crearea unei “Cortine de Fier” cu repercusiuni dramatice fata de relatiile interumane, prin reeditarea unei forme similare fostelor relatii, la care au fost supusi cetatenii RDG in raport cu cei ai RFG-ului. Tocmai de aceea, diplomatia romaneasca trebuie sa-si defineasca zona de siguranta prin formularea urgenta a unei “Doctrine a vecinatatii apropriate”.

In perioada imediata, este nevoie de descifrarea substratului declaratiilor Rusiei, pentru a intreprinde actiuni de neutralizare, adoptand in contrapartida diplomatica, “atitudinea in oglinda” prin folosirea amplificata chiar a argumentelor lui Rogozin, transferate tarii noastre:

– interesul Romaniei in regiune;

– protectia si bunastarea cetatenilor sai romani intr-un numar incomparabil mai mare decat al cetatenilor rusi;

– identitatea culturala si identitara a populatiei de pe cele doua maluri ale Prutului.

Consider ca pentru imbunatatirea activitatii de politica externa pe directia Basarabia, dar si a relatiilor cu romanii de pretutindeni, ar fi utile urmatoarele masuri concrete:

1. Definirea si implementarea principiului “Diplomatiei in tandem“ intre Bucuresti si Chisinau. Avantajele sunt multiple, deoarece nu numai ca vor demonstra comunitatii internationale comuniunea de interese dintre cele doua spatii romanesti, dar vor da si semnalul ca Romania, ca stat membru NATO si UE, ofera certe garantii si devine sponsorul neconditionat al Chisinaului.

2. Infiintarea unui Departament pentru Relatii Speciale cu Republica Moldova in cadrul Ministerului de Externe, cu scopul coordonarii relatiilor diplomatice, analizarii si atenuarii/rezolvarii problemelor populatiei romanesti, gestionarea acordarii cetateniei sau reactia rapida la orice fel de schimbari care pot afecta relatiile bilaterale.

3. Instituirea functiei de “Trimis special al Ministrului de Externe“, un “Goodwill Ambassador”, de preferinta o persoana din spatiul privat, purtator al unei “scrisori de acreditare” din partea Ministrului de Externe. In aceasta calitate, va putea solicita intrevederi oficiale, va realiza contacte atat in mediul politic cat si civic, va transmite si receptiona semnale din diverse segmente politice, civice si populare ale societatii basarabene. O asemenea formula prezinta avantajul flexibilatii si eficientei, fara a implica “de facto” responsabilitatea guvernului, spre deosebire de aceea a unui reprezentant guvernamental, insarcinat cu o agenda fixa si actionand intr-un cadru de actiune oficial, deci rigid. Asemenea “trimisi speciali” sunt frecvent folositi sub diverse forme si pot fi amintiti, Bruce Jackson, consilier special al Administratiei Bush pentru extinderea NATO, sau chiar Dmitri Rogozin, trimis special al Presedintelui Rusiei pentru Transnistria, la fel ca si diversi alti “Ambasadori de Bunavointa”, care au avut si au roluri importante de influenta, datorita autoritatii pe care le-o asigura guvernele respective.

4. Depolitizarea “Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni este o necesitate absoluta, pentru restabilirea increderii intre guvern si comunitatile romanilor de peste hotare si pentru o mai buna abordare si intarire a relatiilor bilaterale, nu pe baza de subordonare si corupere politica, ci pe baza de parteneriat si cooperare inclusiv legislativa printr-o reprezentare corecta parlamentara. De aceea, la conducerea DRRP ar fi indicata numirea unei persoane din spatiul civic, neimplicata politic.

Loading Facebook Comments ...

45 Comments

Add a Comment
  1. Puscasu Vlad Irimie

    primul diagnostic al medicului ROMANIA este sa recunoasca ca exista o boala-cangrena ,,TRANSNISTRIA,, asupra pacientului ,,CHISINAU,, (recunoscandu-l stat independent).

    Dupa ce va INLATURA CANGRENA ,,transnistria,, pacientul CHISINAU va putea fi salvat de doctorul ROMANIA! alta solutie NU exista!

    Chisinaul este in moarte clinica din cauza maladiei ,,transnistria,, Totul depinde de un miracol,ca sa dispara boala cu ajutorul unui bun doctor numit ROMANIA! daca doctorul este nepasator, pacientul CHISINAU va murit de tot,iar boala cangrena ,,transnistria,, se va generaliza asupra intregului organism ,,chisinau,,

  2. Rusia+Germania joaca la comun

    contra poate fi numai

    RM+Romania+SUA+Marea Britanie…..

  3. @Puscasu Vlad Irimie

    exact

  4. Eu asi spune un lucru pe care multi nu il agreeaza..

    RM fara integrarea in spatiul de securitate NATO nu va reusi nimic…Timp de 3 ani de guvernare AIE RM bate pasul pe loc in directia NATO asa cum a fost pina acuma 20 de ani….

  5. M.Popescu este un fan al stingii din Romania, si lauda tot ce este anti Basescu si anti PDL.
    Cortina de fier a fost instalata de Iliescu pe Prut si va fi reinstaurata de Ponta, un anrhist , fan Ce Ghevara.
    Rusia a dat jos guvernul Ungureanu pentru ca a semnat planul de actiuni cu RM si pentru ca a cedat citeva contracte strategice firmelor din SUA, inclusiv gazele de sist etc.

  6. Rogozin a puctat clar ce vrea Rusia

    1-RM+Transnistria stat federal-confederal

    2-Cu statut neutru

    3-Populatia bastinasa din RM sa se identifice ca moldoveni si nu romani…

  7. Cu asa politica externa pe care o promoveaza guvernul AIE- RM nu va iesi de sub influenta Rusiei niciodata…

  8. Numai o interventie divina prin Re-Unire ne mai poate salva de marasmul ocupatiei rusesti din Basarabia si re-instaurarea neo-comunistilor rusofili la Bucuresti.

  9. @Vitalia Pavlicenco

    La ultimul articol al extremistului Pascaru, pe Voxpublika au apărut mai mulți comentatori ce au scris îndemnuri, că vin să facă scandal, dezordine pe 13 mai. Anunțați autoritățile să fie pregătite.

    Vă reproduc aici unele din din comentarii:

    “145
    Da, eram putini atunci si nepregatiti. Eram ca cei din filmul “300 de spartani”. Aparatori curajosi a pamintului nostru. Pe 13 mai va fi si mai interesant . Va sfatui nici sa nu veniti daca tineti la pielea voastra.

    cineva dintre noi
    2012-04-30 14:33:35 | Raporteaza
    Răspund”
    …………………………..

    119
    Atentie ! Pe data de 13 mai, un grup de tineri moldoveni asa zisi romani zombati in Romania, impreuna cu chitiva romani originali(din RO) rau intentionati, si-au pus de ghind sa ne arate noua moldovenilor cine sintem . Fara rusine acesti indivizi au de ghind sa marsaluiasca pe strazile orasului nostru Chisinau. Ma adresez la toti locuitorii RM,indiferent de nationalitate sa iasa pe 13 mai in strada sa facem un zid viu in fata acestor provocatori si venetici care vor sa creieze din RM o regiune romaneasca in care sa trimata tiganii si sa le creieze un ghetou a lor, unde noi basarabenii vom fi oameni de sortul doi iar ei romanii vor fi raza superioara. Nu vom permite acestor prapaditi sa marsaluiasca pe strazile Chisinaului. Pe 13 mai toti in piata.

    voievod
    2012-04-30 13:28:43 | Raporteaza
    Răspund”

    de pe articolul lui Pascaru:
    vox.publika.md/../

  10. Sondaj demonstrează lipsa dorinței locuitorilor Transnistriei de a prelua cetățenia Moldovei.

    30.04.2012

    Un sondaj reintegrat, realizat de compania IMAS – INC pe ambele maluri ale Nistrului, arată că majoritatea absolută a locuitorilor regiunii transnistrene sunt mândri de cetățenia nerecunoscută pe care o au.

    Potrivit sondajului, 85 la sută din respondenții de pe malul stâng al Nistrului se declară mândri că sunt cetățeni ai Transnistriei.

    Sondajul ”Barometrul de opinie reintegrat” a fost realizat de compania IMAS-INC la comanda portalului informațional Politik.md. Sondajul a fost realizat în perioada 10-24 aprilie .

  11. Același sondaj arată, că 76 la sută din populație consideră că PL, condus de Mihai Ghimpu și PDM, condus de Marian Lupu, nu și-a respectat promisiunile electorale în cei trei ani de guvernare.

    Alți 75 la sută din respondenți sunt nemulțumiți de faptul că PLDM, formațiunea condusă de Premierul Filat, a uitat de promisiunile făcute în campaniile electorale

    Sondajul IMAS-INC a fost realizat în perioada 10-24 aprilie. Marja maximă de eroare este de +/- 2,9 la sută.

  12. Puscasu Vlad Irimie

    ADY

    domnu Popescu e din USA,nu din Romania,si nu e un fan al stangii.

    Cu atat mai mult cu cat Iliescu=Basescu.

    In nunta asta Basarabia spune DA la altar,iar Basescu-Romania spun NU INCA.

    Atunci asta e motivul pentru care nu exista unire!

    @OPINIE

    este evident ca rusii din tiraspol nu doresc cetatenia romana,dupa atatea decenii de indoctrinare bolsevica,vad pe romani ca ,,fascisti,, ca asa le-a zis stalin acum nu stiu cati ani.

  13. Puscasu Vlad Irimie

    ce cauta tovarasa corina FUSU in PL,alaturi de Mihai Ghimpu?

    VLAD FILAT este cunoscut ca prieten al lui smirnov,deci nu prea vad cum asta o sa fie unionist vreodata.

    @ADY

    o iei razna,cand spui ca Rusia a dat jos guvernul ungur-eanu!

    cum poti abera in halul asta?

    guvernul incompetent ungureanu a fost dat jos de BASESCU,pentru ca in scurta perioada cat mai e pana la votare,sa se compromita guvernul PONTA PSD PNL USL.

    iar PONTA a cazut in capcana,sau cel mai probabil e omul lui Basescu si al lui iliescu.

    iliescu si basescu e tot una.De altfel Basescu la mineriada KGB din Iunie 1990,facuta de ILIESCU,era MINISTRUL TRANSPORTURIILOR,asigurand transportul mineriilor in Bucuresti(ca de aia era ministru).

    cine cred ca basescu e ,,anti-iliescu,anti-comunist,, e tare naiv.

  14. @puscasu vlad irimie
    Amice, pe aia cu Basescu ministru al transporturilor in iunie 90 ai auzit-o la Antenele lui Voiculescu? Nu incerca sa informezi lumea gresit sau mai rau sa minti!. Basescu era subsecretar de stat la dapartamentul transporturilor navale; au trenurile atata legatura cu vapoarele cate conexiuni au neuronii tai!

  15. Cetățenii din regiunea transistreană sunt împotriva reintegrării .

    Cel puțin asta arată Barometrul de Opinie Reintegrat, în premieră, realizat pe ambele maluri ale Nistrului.

    Rezultatele studiului prezentat astăzi arată că actualul lider de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk se bucură de o mare popularitate în regiunea transnitreană. Peste 50% dintre respondenții de pe malul stâng al Nistrului spun că sunt mulțumiți de acțiunile noului lider de la Tiraspol. În partea dreaptă a Nistrului prestația lui Evgheni Şevciuk este apeciată de 20% din totalul persoanelor intervievate.

    La întrebarea aţi dori ca nepoţii sau copiii dumneavoastră să trăiască în Republica Moldova, ca stat reintegrat cu Transnsitria, peste 50% dintre respondenții de pe malul drept al Nistrului au fost de acord și numai 17% din transitreni și-ar dori asta.

  16. Numai statalistii de la Chisinau se ascund deja de 20 ani in dosul degetului…

    Statul RM+Transnistria nu va fi functionabil -acest stat va cementa in totalmente si pe o perioada foarte indelungata influenta Rusie asupra spatiul integral a RM…

  17. oamenii-expertii destepti inca din anii 90 ai secolui trecut vorbeau despre schema Cipriota sa fiiba aplicata si in RM pe tema dTransnistriana- numai ca statalistii o tin una si buna si baga RM in totalmente sub influenta Rusiei…

  18. eu imi inchipui cum in parlamentul unit RM+Transnistria vor fi primite legile in privinta politicii extrene ori despre politica lingvistica , despre istoria si invatamint….

    acesta va fi o aberatie totala cind rusofonii vorputea bloca totul si inca vor putea inpune legi de genul limba rusa -limba de stat etc………………..

  19. lucruri bune si mai putin bune … „Arată datele prezentate într-un sondaj IMAS, prezentat astăzi la Chișinău.

    Potrivit rezultatelor barometrului de opinie, 51% din moldoveni susțin că limba moldovenească este o limbă separată de cea română. În același timp 41% cred ca limba moldoveneasca și cea română sunt la fel, iar alți 8% dintre respondenți nu s-au pronunțat.”… de salutat procentul bun obtinut de cei care recunosc un adevar stiintific … 41% . vorbim de aceeasi limba . eu stau sa ii intreb pe ceilalti 51% … aveti nevoie de un traducator cind stati de vorba cu un moldovean de la iasi,suceava,botosani, neamt,bacau,vrancea sau galati ? pina unde sa impingem incapatinarea ? pina la prostie ? mergeti in italia flacai si o sa vedeti acolo diferente intre cum se vorbeste in venetia si cum se vorbeste in sicilia ca sa exemplificam . eu am fost si stiu si de aceea ii rog pe toti moldovenii aflati la munca acolo sa confirme acest lucru . diferente mari-mari de tot . ma refer la dialectele din zonele respective . chiar ne vom incapatina la nesfirsit sa spunem ca 1 + 1 = 2 si nu 3 ?

  20. 1+1=3 si nu 2 cum e corect…

  21. Comentariile de la 1 la 18 nu ofera nimic plauzibil.
    Ca sa fim intelesi, salvarea Romaniei inseamna USL. Ca asta nu inseamna acelasi lucru pentru Republica Moldova este altceva. Politica Republicii Moldovei nu se face si nu trebuie sa se faca la Bucuresti, iar interesele Republicii Moldova nu trebuie sa coincida cu interesele Romaniei si in orice caz politica statului roman nu trebuie sa slujeasca interesele Republicii Moldova.
    Eu nu cred ca astea ar trebui sa fie neaparat atributiile “Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni” si nu sunt de acord ca ar trebui sa existe un departament care sa se ocupe de relatia cu Republica Moldova.
    Personajul cheie care trebuie avut in vedere in abordarea subiectului „relatia cu Romania” nu este nici Victor Ponta, nici Crin Antonescu, nici Daniel Constantin ci viitorul ministru de externe, un pesonaj influient in alianta, care cunoaste bine situatia din Republica Moldova, adica Titus Corlateanu.

  22. DRRP este separat si se ocupa de relatiile cu romanii de pretutindeni. De aceea trebuie depolitizat.

    Departamentul pt. Basarabia, cred ca este necesar deoarece, in momentul de fata acest subiect este absolut marginal in politica externa a Romaniei. Cineva trebuie sa-si asume niste responsabilitati.

    Cat despre Titus Corlatean, de acord, dar, se pare ca nu el va fi ministru de externe.

  23. In anii 60 tatäl meu si-a fäcut studiile in Tiraspol si spune dinsul cä putin erau in acei ani vornitori de rusä , cum de s-a fäcut cä toti basarabenii au fugit din Tiraspol?! Sigur cä lor li-i bine incälzindu-se ca in Taschent si poporul trebue sä le plätescä gazul.Cä rusii sunt PORCI o stim cu totii , dar cum de le-am läsat totul si am fugit?!De ce dobitocul de snegur nu e tras la räspundere?! Dar oare räspunde cineva de ceva in aceastä tarä???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  24. Puscasu Vlad Irimie

    ,,romanul,,(ca si iliescu)

    salvarea Romaniei este USL la mama ta acasa in Bucuresti,ca primesti un ulei si zahar spaga sa le faci campanie.

    USL sunt tradatori de tara ca si PDL.

  25. Puscasu Vlad Irimie

    salvarea Romaniei este revenirea la normalitate,adica la Monarhie.

    Pana atunci schimbam securistii intre ei,ca la rotatia cadrelor din PCR.Nu-mi trebuie,mi-e greata de USL si PDL UDMR si tot parlamentul!

    ca si cand nu ar mai fi pe lista alte 80 de partide de votat,romanii voteaza ca drogatii aceiasi tradatori! groaznic! poate va veti trezi intr-un final!

  26. Domnule Puscasu,
    Romanul are dreptate, discutiile colaterale articolului sunt neproductive si inutile.
    Aici este vorba de doua aspecte care tin de politica externa a Romaniei, nu de lupta dintre partide.
    Am adus in discutie problema Basarabiei, am propus un plan minimal, deoarece pana in prezent, Bucurestiul n-a venit cu nimic concret in peste 20 de ani.
    O fi bun, o fi rau, nu stiu, dar este un plan care ar putea fi studiat in mod critic de institutiile specializate din Romania, inclusiv ministerul de Externe.
    Personal, ma indoiesc ca dl. Tariceanu va da o mai mare importanta relatiilor cu Basarabia decat a facut-o cand a fost prim ministru. Sa dea Dumnezeu sa ma insel.

    Legat de romanii de peste hotare, stiu foarte bine ce spun cand propun depolitizarea DRRP-ului.
    Se pare ca nici aici nu se va face mare lucru deoarece vin alegerile si nimeni nu vrea sa dea din mana cateva locuri de parlamentari.

    In mod sigur, DRRP-ul a fost si va ramane politizat, deci o sursa de „infectie a politicii corupte” pentru diaspora. De altfel, si partidele imprastie iresponsabil aceasta „infectie” prin filiale pe care si le fac prin comunitatile imprastiate in lume (PDL, PSD, PNL, PP-DD, etc).

  27. Valentin ot Galati

    @Zeno: Bati campii, amice! Noul guvern de la Bucuresti nu este ruso-fil, ci rusofob..atentie cum apesi pe taste, ca nu ne prea plac „sentintele” astea, ce devoaleaza un spirit ingust=ochelari de cal!!!

  28. @ Mircea Popescu,
    “Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni” este o structura destinata sprijinirii comunitatilor de romani, comunitati care fiinteaza in medii lingvistice neromanofone, medii indiferente sau chiar ostile limbii romane, pe teritoriul altor state, state care au ca limba oficiala alta limba decat limba romana. Sprijinul faciliteaza accesul la institutiile de invatamant si cultura romanesti pentru a impiedica asimilarea confesionala, lingvistica si culturala a romanilor din diaspora. Toate cestea nu au legatura cu situatia romanilor din Republica Moldova, stat suveran si independent, care are ca limba oficiala limba romana si unde vorbitorii de limba romana ( ca limba materna ) reprezinta 78% din totalul populatiei. Atata vreme cat Federaratia Rusa nu are un asemenea departament, crearea unui Departament pentru Relatii Speciale cu Republica Moldova in cadrul Ministerului de Externe al Romaniei ar genera complicatii inutile pe plan extern, in parte chiar justificate. Mult mai logic mi s-ar parea crearea unui organism al romanofoniei, similar cu cel al francofoniei, administrat in comun de Romania si Republica Moldova, singurele state suverane si independente care au ca limba oficiala limba romana, avand fiecare cate un ministru secretar de stat in cadrul ministerului de externe de la Bucuresti si de la Chisinau si care sa se ocupe de situatia diasporei romanesti si care ar contopi astfel cominitatile de romani si moldoveni, care in conditiile propuse de dumneavostra ar continua sa fiinteze separat. Punerea mereu a Republicii Moldova in situatia de stat asistat, creaza in anumite parti ale populatiei, aflate sub ampriza mediilor rusofone, care promoveaza crearea de mecanisme molveniste, certe antipatii, alimentate din exterior, care submineaza procesul de promovare a limbii si culturii romane. Crearea de organisme comune care sa administreze in comun a limbii, istoriei si cuturii romanesti, incare cele doua state ar fi puse pe picior de agalitate, ar menaja orgoliile de Chisinau si ar avea mai multesanse de integra viata socialaa celor douastate romanesti, pregatind si o posibila unire in viitor.

  29. @Romanul
    Aveti o pozitie identica atitudinii guvernamentale ezitante si defensive care caracterizeaza politica externa reactiva, lipsita de curajul actiunilor preventive, tipica diplomatiei romanesti. Ma refer la avertismentul dumneavoastra ca „am putea supara Rusia” pentru actiuni sau institutii care nu-si au corespondenta in guvernul Rusiei sau pentru „a menaja” sensibilitatile Chisinaului.

    Basarabia nu este pusa in aceasta situatia de a fi un stat asistat. Basarabia chiar este un stat asistat, iar populatia, indiferent de mofturile exprimate, este multumita sa fie asistata. Nasul acesta pe sus este doar un pretext pentru a suge in dreapta si stanga de pe pozitia de „stat suveran si independent”, smecheria asta fiind considerata o dovada de mare intelepciune.
    Cu Rusia nu merge si Rogozin a spus-o foarte clar prin pozitia ferma si neplacuta pe care a adoptat-o. De ce oare, Romania ar trebui sa stea cu coada intre picioara cand este vorba de zona sa de interes national?

    Desi va suspectez de anumite legaturi foarte stranse, pana la identificare cu anumite structuri guvernamentale, chiar de aparteneta la aceste structuri, ma mira confuzia, dar poate este doar o diversiune subtila de a prezenta DRRP ca fiind o institutie creata special si inutil pentru relatia cu basarabenii. Ori, asa ceva este fals. DRRP-ul a fost creat pentru intarirea relatiilor cu romanii de pretutindeni.
    Da, aveti dreptate, a fost folosit in Basarabia, si nu numai, ca aparat de propaganda politica in timpul guvernarii PDL.

    Un organism lingvistic care sa contopeasca diaspora romaneasca si ce moldoveneasca pleaca de la cateva principii gresite. In primul rand comunitatile romanesti, ca oricare alte organizatii ale societatii civile nu pot fi conduse, subordonate de institutii guvernamentale. Cu acestea trebuie sa existe doar relatii de cooperare. Lucrul acesta nu l-a inteles DRRP-ul care si-a subordonat unele organizatii reusind sa le distruga prin coruperea liderilor.

    Pe de alta parte, ce-i aceea „diaspora moldoveneasca”? Asa cum, pe buna dreptate, Romania nu recunoaste „natiunea moldoveneasca”, tot asa nu poate fi recunoscuta „diaspora moldoveneasca”. Recunoasterea acesteia creeaza confuzii voite in comunitatea internationala.

  30. 83 la sută din populaţia Transnistriei preferă Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan.

    48 la la sută din populaţia RM din dreapta Nistrului preferă Uniunea Rusia-Belarus-Kazahstan.

    56 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova din dreapta Nistrului preferă Uniunea Europeană .

    Cel puţin aşa arată datele sondajului prezentat de Institutul de Marketing şi Songaje.

    si daca ne gandim logic ce primim din unirea RM+Transnistria-?

    raspunsul- primim RM+Transnistria=in Uniunea Euroasiatica Rusia-Belarus-Kazahstan….

  31. Puscasu Vlad Irimie

    Dupa parerea mea sunt prea multe sicrie si cimitire,morti si orfani,care despart BASARABIA de TRANSNISTRIA! peste toate: Transnistria a falimentat,industria a ruginit,armamentul a fost vandut,banca asa-zisa transnistreana a fost jefuita inainte sa plece smirnov.Sveciuk e total dependent de ajutorul Moscovei.

    Cel mai bine ar fi ca Basarabia sa se uneasca cu Romania,iar Transnistria sa se rupa definitiv de Basarabia.Transnistria este NEBUNUL de pa tabla de sah,care a dat SAH MAT la regele numit Romania-Basarabia.Totul este ca la a doua partida de sah,sa dam NOI romanii sah mat la rusi.Si asta o putem face doar prin recunoasterea in cadrul ONU(ca si Kosovo)a INDEPENDENTEI totale a Transnistriei.Pana pe NISTRU e Romania(Basarabia),dupa Nistru,fasia de teren din Tiraspol,stat independent,finantat de Moscova.

    Deci tradarea nu poate veni decat din BUCURESTI! Basescu nu vrea sa recunoasca Transnistria stat independent,si pe plan diplomatic sa convinga si alte state sa faca acest pas,spre REZOLVAREA CONFLICTULUI MILITAR(OMON) CU RUSIA! Transnstria NICIODATA nu se va uni cu Romania,ba mai mult,va fi o frana mereu contra Romaniei!

  32. @ Mircea Popescu,
    Daca Titus Corlateanu nu va fi la externe, ceea ce este foarte posibil, Republica Moldova va fi un capitol inchis pentru Romania. Constat in discursul dumneavoastra o atitudine de fost demnitar impuscat in aripa, care constata cu tristete ca nu prea are cum se lipi de borcanul cu miere al puterii. De altfel am citit destule despre persoana dumneavoastra pentru a va intelege atitudinea. In pozitia de vesnic dizident in care va aflati acum, proverbul „cainii latra, caravana trece” va vine ca o manusa.
    „Asa cum, pe buna dreptate, Romania nu recunoaste “natiunea moldoveneasca”, tot asa nu poate fi recunoscuta “diaspora moldoveneasca”.”
    Stimate domn „diaspora moldoveneasca” exista, oricat v-ati face dumneavoastra a nu o vedea. In plus eu nu am afirmat niciodata „sa nu suparam Rusia”. Occidentul cu valorile si principiile sale este cel care nu trebuie contrariat. Nu sunt membru a nici unei structuri apropiate USL-ului. Avand in vedere de distanta de peste 800 km care ma despart de capitala ar fi si greu. Urmarindu-va declaratiile, realizez ce imprudenta a facut, in trecut, administratia romaneasca numindu-va, fie si temporar, in functia de demnitar al statului roman. Iar admonestarile si perorarile pe care le faceti acum, in calitate de simpla persoana particulara, nu vad cum ar mai putea sa-i ajute pe basarabeni , ma rog pe o parte dintre ei, in demersurile lor unioniste. Nu stiu cum se face, dar unionistii sunt mereu in cotratimp si prin asta realmente contraproductivi.

  33. Puscasu Vlad Irimie

    Voi veni la Chisinau vara aceasta,cu scopuri precise. E bine sa schimbam pareri,e si mai bine sa le punem in practica,si sa actionam.Doamna Pavlicenco a trecut la actiuni,ceea ce-i bine.Urmeaza tineretul!

  34. De Ziua Muncii, Vlad Filat ne povesteşte cât de bine se trăieşte în Moldova.

    În Moldova se trăieşte bine, iar criza a fost depăşită. De aceea, este necesar să fim uniţi pentru ca economia să fie una sănătoasă şi durabilă, nu bazată pe speculaţii ieftine. Sunt declaraţiile făcute, astăzi, de premierul Vlad Filat la mitingul organizat de Sindicate cu ocazia Zilei Internaţionale a Muncii.

    publika.md

    :))))))))))))))

  35. Puscasu Vlad Irimie

    In privinta CAZULUI familiei PINZARU(veteran de razboi pe Nistru-1992)

    Familia aceasta a cerut azil politic in USA,si i s-a raspuns ca doar cand vor ajunge in USA il vor primi.

    Politia a demolat cortul si casa din lemn a familiei PINZARU,aflata in fata PMAN in centrul orasului, furandu-le hainele,mancarea si tot ce se afla acolo.

    Exact pe acelasi motiv,in Ardealul de nord(1940-1944),pensionarii care au declarat asa ceva,primesc la pensie DESPAGUBIRE de la statul german si ungar,intre 50-100 de euro lunar.

    Este un caz foarte grav de incalcare a DREPTURIILOR OMULUI

    a se vedea video http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=nEb3um_Oi9w

    Voi vorbi personal cand ajung in Chisinau cu Pinzaru acesta.In orice ca,NU are rost sa mai stea in Basarabia,sa isi rupa coatele,si sa traiasca de pe o zi pe alta.

    Ambasadele din Chisinau ,USA si Germania nu au acordat azilul politic,pentru ca au girat guvernul AIE Filat,si ca sa nu-i supere.

    Insa exista si alte cai.In orice caz,atatea abuzuri mai rar gasesti in Europa,cate sunt in Basarabia! Acum e bine,e cald afara,dar iarna ce vor face cei din Familia Pinzaru? o sa moara de frig ca anul trecut,cand era cat pe ce sa faca stop cardio-respirator?

    In orice caz m-a impresionat umanitatea de care dau dovada basarabenii de rand! pentru acestia merita luptat,nu pentru AIE si altii,care sunt incompetenti si isi bat joc de cetatenii romani! Voi fi plecat din tara si dupa ce revin,o sa trec prin Chisinau.Am multi prieteni acolo,nu din partide ci din SOCIETATEA CIVILA.

    Basarabia are nevoie de dreptate! iar dreptatea si-o face poporul roman cu mana lui,si nu cu ajutorul celor vanduti din AIE.O sa ne auzim cat de curand prin Basarabia.

  36. Puscasu Vlad Irimie

    cine incurajeaza AIE si aderarea la UE,este impotriva intereselor nationale ale poporului roman! pe de o parte vor baga legea anti-discriminare, promovand homosexualii,pe de alta parte vor aderarea la UE ca stat independent!

    in Basarabia trebuie sustinuta Miscarea Unionista,si Biserica Ortodoxa! pentru ca degeaba lupti pentru un ideal,daca nu ai binecuvantarea crucii!

  37. @Romanul
    „In plus eu nu am afirmat niciodata “sa nu suparam Rusia”.
    Oare? Probabil i se poate da o alta interpretare, pe care eu n-o vad, afirmatiei dumneavoastra anterioare:
    „Atata vreme cat Federaratia Rusa nu are un asemenea departament, crearea unui Departament pentru Relatii Speciale cu Republica Moldova in cadrul Ministerului de Externe al Romaniei ar genera complicatii inutile pe plan extern, in parte chiar justificate.”

    Spuneti; „Nu sunt membru a nici unei structuri apropiate USL-ului.”
    Desigur, doar guvernul este inca PDL 🙂

    Nu admonestez, ci imi spun parerea fata de problemele Basarabiei, din alt punct de vedere decat cel al doctrinei statalist-romanesti, creata si cu ajutorul regimentelor de tineri recrutati de DRRP ca sa sustina aceasta idee antagonista unionismului.

  38. Observ in ultimul timp ca se colporteza dinspre partea romana multe „habarnisme” si „ghemuri de interese” personale , de partid(?) sau de grupuri de interese (?) pe sit-ul PNL. Si ma intreb :foloseste cauzei unioniste derapajele astea , care nu au aproape niciun aport la progresul concret al cauzei unioniste?

  39. Puscasu VLad Irimie

    PNL Basarabia are tot dreptul sa colaboreze cu Partide din Romania(UNIONISTE),ba chiar ar fi indicat!

    Atata vreme cat USL(FSN PCR PDSR PSD),cat si PDL au TRADAT au TRADAT au TRADAT! atunci e cazul ca alte PARTIDE din Romania sa reprezinte Interesul national al neamului romanesc!

  40. Puscasu VLad Irimie

    In MISCAREA UNIONISTA trebuie sa intre orice partid, ONG romanesc care este pentru interesul national al Romaniei si romaniilor.

    GRUP DE INTERESE(mafiotic),este AIE de la putere din CHISINAU care nu vrea unirea cu Romania! in acest sens AIE nu se deosebeste cu nimic de PCRM!

    Grup de interese este PDL care a delapidat fonduriile europene,si care nu a facut nimic pentru Unirea Basarabiei cu Romania,in afara de declaratii.

  41. @ Mircea Popescu,
    Constat ca opiniile dumneavoastraconteazaca niste sentinte incadrul miscarii unioniste. Daca sunteti asa „bazat” de ce nu ati facut ceva concret pentru miscarea unionista basarabeana, pe vremea cand erati oficial al statului roman? Atunci aveati alte prioritati, motiv pentru care ati si fost inlocuit.
    A fost facuta publica lista ministerelor si ministrilor din Guvernul Ponta.
    Departamentul pentru Relatii Speciale cu Republica Moldova, asa cum era si firesc, nu apare si asta pentru ca in ciuda a ceea ce isi inchipuie si unionistii si moldovenistii statalisti, conducerea Romaniei are un alt orizont de preocupari si se ocupa doar de problemele curente ale statului roman precum si de rezolvarea diligentelor care tin de apartenenta la UE si NATO. Eu n-am auzit vreo virgula macar rostita despre relatia cu Republica Moldova in discursurile rostite de liderii noii puteri de la Bucuresti, desi macar o precizare a atitudinii statului roman fata de aceasta problema, probabil, se impunea.
    Numirea lui Marga la externe nu este o veste buna pentru unionisti, pentru ca vectorul preocuparilor sale se va indrepta exclusiv spre relatia cu Bruxelles-ul si cu Occidentul in general.

  42. @ Puscasu VLad Irimie,
    „Atata vreme cat USL(FSN PCR PDSR PSD),cat si PDL au TRADAT au TRADAT au TRADAT! atunci e cazul ca alte PARTIDE din Romania sa reprezinte Interesul national al neamului romanesc!”
    Si nu vii tu, mai alifie, sa pui lucrurile la punct? De fapt, cine te crezi? Nu esti decat un exaltat paranoid fara minte.

  43. Consilier onorific nu echivaleaza cu functie oficiala a unui stat. Este o functie bazata pe voluntariat fara putere de decizie si fara implicarea statului.
    Nu va faceti griji, inca n-am fost inlocuit. Nu s-a mai gasit niciun alt voluntar 😉

    Ministrul Marga in guvernul Ciorbea a pus bazele Centrului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru tinerii romani din jurul granitelor, avandu-l director „fondator” pe Romeo Mosoiu. Printre alti absolventi, a fost si Eugen Tomac.
    Este adevarat ca Titus Corlatean este un bun cunoscator si a fost foarte implicat in problemele Basarabiei – fara sa faca parada din asta -, dar sa asteptam sa vedem ce va face Marga.
    Sa nu uitam ca desi este membru PNL, ca fost PNTCD-ist, chiar presedinte, are la baza convingeri crestin-democrate deci legate de traditie si valori nationale.

    Deocamdata sunt doar propuneri de ministri fara sa fi fost inca prezentati parlamentului pentru investire, deci, nu stiu la ce discursuri va referiti. Dupa oficializare, functie de inventarierea problemelor pe care le vor gasi in ministerele lor, vom vedea care le sunt punctele de vedere, ideile de organizare interna a ministerelor si programele pe termenul scurt de 6 luni pana la alegeri.

  44. ha ha ha moşneagu ista jisază la politicî ixternî a romaliei ca vraghia la malai.

    Credcî ultimii 100 di ani da mai ales ultimii 20 aratî clar ca bunazîua cî romalia niş odatî nu va faşi şeva rifiritor la şei şi numeşti e „basarabia” dacî asta îi va aduşi problemi, nu mai zîc un piricul.

    Şî aşă cum în rusîia încî nau chicat tăţ în zapoi, ba chiar putin cu medvejonoc nu pre beu diloc, iar dincolo UE are şî e pravilile ii stroghie, spri maria me ferişire, tătî treaba asta cu – romalia, unirea – sî terminî numai cu nişti breduri dia unor hăţi sau speculanţ ca mirşea popescu sau vitalia pavlişencu. Ghini macar cî lu ghimpu io mai venit mintia cu uniria, o ramas şî de comunism sîl mai licuim.

  45. DOSARELE ANULUI 2012:
    RE-VENIREA LA „ACTUL UNIRII” DIN 1918: ( V / 1 )
    ––––––––––––––––––––––-
    video:
    Un pictor georgian, Shota Laladze,
    protesteaza la Strasbourg contra agresiunei armatei rusesti in Gruzia.
    Dialogul are loc in ruseste si se face referinta si la situatia similara din Transnistria.
    http://www.union.md/utv/social/strasbourg-protest-georgian-la-apce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *