Despre ideea națională la Publika TV

http://www.publika.md/editie/_1361_1147301.html

Subiectul a fost abordat, este foarte bine, desi e foarte tirziu, dar la ce ne puteam astepta in cei 14 ani de guvernare agrariana, interfrontista si comunista?

Personal, imi vine greu sa inteleg de ce la, asemenea discutii, nu sunt invitate persoane importante, care au fost in primele rinduri ale Miscarii de Renastere si Eliberare Nationala si care au votat Independenta acestui pamint romanesc fata de Imperiul rus.

Daca nu sunt invitate – de ce oare? Daca sunt invitate si nu vin – iarasi – de ce oare?

De asemenea, la dezbaterea acestor subiecte trebuie invitati reprezentanti ai Puterii si ai Opozitiei, votate de alegatori si care sa spuna cum interpreteaza Declaratia de Independenta, data uitarii de retrograzi si de romanofobi, unde e prevazuta si limba romana, e constatat intreg adevarul istoric despre soarta noatra, este prevazut si dreptul nostru de a ne decide prezentul si viitorul.

IDEEA Nationala este IDEEA de UNITATE NATIONALA ROMANEASCA, in sensul ingust si larg al cuvintului, ce include si identitatea romaneasca, si constiinta nationala, si apartenenta la spatiul civilizatiei vestice.

Cei care astazi nu sunt de acord, sunt cei care nu au fost de acord nici cu proclamarea Independentei, cu statalitatea celui de-al doilea stat romanesc, dar care astazi se arata cei mai mari statalisti. Peste numai citiva ani ei vor fi primii in rindurile celor ce pledeaza si astazi pentru un singur Stat puternic suveran, independent – Romania.

Neamurile sunt date de la Dumnezeu. Statele sunt facute de Ribbentrop, Molotov, Stalin. Noi suntem violati ca natiune romanesca, insa, in Basarabia, 71.5% sunt romani, 11.2% – ucraineni, 9.4% – rusi si 4.0% – gagauzi. Din care, Transnistria, cu 40% romani, 30% rusi, 30% ucraineni. Republica Moldova reprezintă 2/3 din fosta Basarabie, care număra 9 județe. 

Loading Facebook Comments ...

12 Comments

Add a Comment
 1. "Academia Catzavencu" de Chisinau

  O intebare cruciala pentru o candidata
  la presedintia RM: Veronica Bacalu:
  —————————————————————————-
  Ce credeti DVS. despre o viitoare Re-Unire
  a Moldovei de Est cu tara-mama România ?
  Si daca acceptati aceasta IDEE NATIONALA,
  care ar fi primii pasi de intreprins ?
  ————————————————————————–
  N.B.
  Re-amintim ca doamna Veronica Bacalu
  este sefa de misiune la Fondul Monetar International /FMI/ de la New-York, având-o ca directoare generala
  pe Christine Lagarde /evreica din Franta/
  si care l-a inlocuit in iunie 2011 pe un alt evreu, Dominic Strauss-Kahn,implicat in niste agresiuni sexuale si aflându-se actualmente intr-o inchisoare din Franta.
  ————————————————————
  P.S.
  Precizarea cu etnicitatea
  este o simpla precizare si nimic mai mult.
  Si Iurie Rosca este evreu, si Marian Lupu,
  si proaspatul ministru de Externe al României,
  ieseanul Mihai Razvan Ungureanu, etc.

 2. „Academia Catzavencu” de Chisinau
  da, buna intrebare pentru dna Bacalu…
  de fapt, suntem uluiti de cele relatate in comentariul tau…
  Ce se intampla, oameni buni? Nu mai avem ROMANI capabili sa conduca acest popor?
  Si va mai mirati ca Ghimpu este „impins” din toate partile?

 3. Medioclitatea,saracia,subdezvoltarea economica,poate fi vizionata pe acel videoclip de mai sus,postat de neutri ,pentru a le aminti oamenilor unde se afla Moldova in prezent.Sa i-a aminte „patriotii moldoveni””,tineretul rus”,”voievodul tinar””,etc/,care este diferenta dintre cel mai sarac stat din Europa si cel din Africa.Cit a fost sub cizma rosie,muscalii s-au ingrijit sa tina Moldova in acel siistem dur rural.Oamenii nu au beneficiat de acea industrie competenta,doar sa cultive livezi,vii,legume si sa tina de mincare rusimea din zonele reci.Dupa cucerirea independentei,Moldova a continuat sa inoate in acea mocirla de tip sovietica,nu s-a apropiat de Romania si de celalte tari europene,stagnind si mai grav in cresterea bunei stari.Nu au furat nimic de la baltici,s-au complacut si au continuat sa fie sub cizma a circa 11% rusi,care au continuat sa fie tot ei sefi si conducatori,iar majoritatea slugi si mina de lucru la sate cu sapa.Circa 45%,au crezut si mai cred in ciuma rosie,care cred ca sa le aduca munti de aur si piraie cu lapte si miere.Puneti odata piicorul in prag si deveniti adevaratii stapini ai pamintului aparat cindva de Stefan cel Mare cu jertfe si mult singe.Nu mai ponegriti Romania la comnda muscala si mergeti cu ea in Europa.

 4. La drept vorbind, noi nu avem nevoie de presedinte la Chisinau, caci AVEM PRESEDINTE LA BUCURESTI.

  Problema este ca noi NU VREM sa vina unul care sa ne complice viata si asa foarte complicata. Decat un ANTIROMAN, mai bine deloc.

  Ghimpu are dreptate CA SA NU SUSTINA PRIN VOT o pisica in sac, o pisica care te poate zgaria cand tocmai o netezesti pe cap… Ne-am saturat de tradatori.

  Fiti vigilenti. Nici un fel de presedinte NECUNOSCUT! Bravo PL si PNL, uniti-va si sutineti-va ca sa aparam tara de parveniti…

  Chiar iar pasa lui Bacalu de suferintele acestui popor prea mult patimit???
  Nu cred. Asa imi spune intuitia… Cineva ne-o impinge ca sa ne devasteze definitv… si asa masonii creaza o multime de probleme anume prin FMI…

 5. Da, apropo, incercati sa propuneti UN ROMAN sa conduca Israelul, da, incercati si o sa vedeti CE SUSTINERE va avea…

 6. O Preluare comunista:
  ziarul „Timpul” din Chisinau din 27 Februarie 2012:
  un articol de Anica Taban
  http://www.timpul.md/articol/miorita-voronin-candidata-v–bacalu-si-chestiunea-suptului-31814.html
  ––––––––––––––––––
  Acelaşi Voronin,
  referindu-se la candidaturile AIE pentru funcţia
  de şef al statului, revine la chestiunea… suptului:

  „Aceasta (Veronica Bacalu) va fi un emisar foarte concret al FMI, adică acea instituţie care ne-a dus
  pe noi la o criză totală, aproape la default.
  De aceea lor le trebuie, ca ei să sugă de la acest
  Fond Monetar şi cred că legăturile pe care le are
  această persoană la FMI o să-i ajute”

 7. PRELUARE:
  http://www.union.md/uinfo/actual/exclusiv-veronica-bacalu-trebuia-sa-ajunga-guvernator-bnm-vezi-cine-a-promovat-o-la-functia-de-presedinte

  Surse din interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană au dezvăluit pentru UNION că de cariera Veronicăi Bacalu a avut grijă nimeni altul decât cel de-al doilea preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi.

  „Doamna Bacalu a ocupat funcţia de viceguvernator în perioada anilor 1996-2002, dar dânsa urma să ajungă guvernator în locul lui Leonid Talmaci. Ea a fost intens promovată de Petru Lucinschi, dar pentru că PCRM a venit la guvernare Veronica Bacalu nu a mai ajuns în conducerea de vârf a BNM”, ne spun sursele noastre.

  Aceleaşi surse ne mai spun că Veronica Bacalu a fost propusă pentru funcţia de preşedinte de acelaşi Petru Lucinschi, fiul căruia,
  Chiril Lucinschi, face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova,
  la cârma căruia este Vlad Filat.

  „Veronica Bacalu este un candidat apartinic şi apolitic,
  dar e omul lui Petru Lucinschi”,
  au mai spus sursele nostre pentru UNION.

  Veronica Bacalu este şefă adjunctă a Departamentului Asia Centrală
  şi Estul Mijlociu al Fondului Monetar Internaţional (din 2003).
  S-a născut la 28 februarie 1961. Din 1983 până în 1992
  a lucrat la un institut de cercetări în domeniul planificării, apoi,
  din 1992 până în 1993 – la Ministerul Economiei.

 8. N.B.
  Pretendenta la funcția de șef al statului,
  Veronica Bacalu, vine la Chișinău.
  Potrivit unor informații,
  aceasta urmează să ajungă în R. Moldova mâine seara.
  http://www.union.md/uinfo/actual/bacalu-vine-la-chisinau

 9. …SA NU VA PRINDA MIRAREA..DAR…. EVREII ROMANI… VOR FACE ..ROMANIA MARE …

 10. Cooperarea între Republica Moldova şi Transnistria în cadrul Uniunii Euroasiatice ar putea contribui la rezolvarea diferendului transnistrean, a declarat luni, 26 februarie, aşa-zisul preşedinte transnistrean, Evgheni Şevciuk, într-un interviu acordat, în exclusivitate, agenţiei de presă ITAR-TASS, citată de Agerpres.

  Declaraţiile au fost făcute în ajunul unei reuniuni cu privire la reglementarea transnistreană, ce se va deschide marţi la Dublin, în formatul ”cinci plus doi” (Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina plus UE şi SUA ca observatori).

 11. Ne numesc moldoveni un ucrainean si un rus!!! cine sunt ei sa ne spuna cine suntem si de unde venim. Niste venetici care au fost trimisi sa creeze acest stat artificial!!!

 12. Halucinanta emisiune.
  Constat ca se face confuzie intre notiuni ca popor/neam/natiune/stat/tara.
  Fiecare dintre ele sunt stiintific definite cat si relationatatea inerenta dintre ele.
  Va recomand o carte a unui istoric (intamplator roman): Lucian Boia – Două secole de mitologie naţională.
  Un invitat vorbea despre o natie/stat geto-tracic…si mi se pare foarte amuzant.
  Un altul il invoca pe Eminescu:
  ” – Tu eşti Mircea?
  – Da-mpărate!…
  – Eu? Îmi apăr sărăcia şi nevoile şi neamul…”
  Mi-ar fi placut sa aud din gura fiecaruia raspunsul la intrebarea: cine este Mircea? O fi fost vreun moldovean? „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” de ce nu a fost invocata?
  Din pacate nu l-am putut intelege pe domnul care vorbea in rusa…din tonalitate mi-am dat seama totusi de atitudinea vis-a-vis de subiect.
  Traiam cu impresia ca sentimentul unionist e mai dezvoltat in MD decat in RO dar pare sa nu fie asa, energia elitelor se consuma pe dispute artificiale si usor de contracarat (cel putin asta este impresia mea), daca am privi totul dintr-o perspectiva nu istorica, afectiva ci stiintifica.
  Un alt aspect care ma deranjeaza intrucatva este asocierea ideii de unire cu cea de avantaj imediat ca: EI sunt in UE/NATO si NOI nu, EI sunt mai bogati decat NOI, EI ar fi singurii care ar putea gestiona situatia tensionata din Transnistria iar NOI, dupa toate aparentele nu, EI sunt independenti (inclusiv energetic) spre deosebire de NOI.
  E foarte posibil ca aceste „dezavantaje” sa fie estompate si sa dispara intr-un viitor nu foarte indepartat. Nu pot sa nu ma intreb de ce argumente ar beneficia curentul unionist in acel moment. Probabil ar suferi o lipsa acuta de argumente din sfera materiala si ar ramane doar cele axate pe considerente spirituale, care ar trebui sa fie cele esentiale. Ar fi foarte interesant sa pot urmari evolutia procesului din acel punct.
  Proiectul unionist este o sarcina uriasa si cred ca trebuie pornit simultan, hranit de pe ambele maluri ale Prutului si grabit din moment ce situatia confuza a RM in anul de gratie 2012 ofera argumente favorabile unirii.
  Va doresc mult mult succes d-na Vitalia, si apreciez efortul pe care il faceti.
  …un moldovean de dincolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *