Publika TV și “proporțiile”. Reacția E.Pahomova pe Facebook…

Am mai scris despre Publika TV. Si  cred ca vom mai scrie. Insa pina a spune ceva acum despre Publika TV, vreau sa va intreb daca aveti impresia si convingerea ca Radioteleviziunea nostra publica, pe care am criticat-o atita in perioada comunista, acum are rolul pe care trebuie sa il aiba – sa informeze corect si obiectiv? Va veti spune opinia, insa, pina atunci, as pune doua intrebari pe care mi le tot adreseaza telespectatorii:

1. De ce unele persoane apar acolo doar in alegeri, in restul timpului fiind vadit evitate? (In privinta mea, spun ca – extrem de rar – dar am mai aparut). 

2. De ce si cit timp vor mai fi difuzate la Televiziunea publica filme sovietice, prin care s-a tot promovat ideologia comunista si viziunea stalinista asupra istoriei, filme vadit antiromanesti? De ce nu se difuzeaza la Televiziunea publica alte filme, care sa oglindeasca istoria corecta a acestiei palme de pamint?

Eu nu pot raspunde, pentru ca aceasta intrebare trebuie readresata celor care au venit la putere dupa comunisti. Au, insa, oare ei identitate nationala, stiu ce e cu ei? Sunt ei independenti in decizii si actiuni? Sau toata viata noastra politica este condusa de aceleasi centre oculte antinationale, care joaca printre degete fortele politice proruse, aflate la guvernare? Sa mai asteptam ceva de la fidelii PLDM-ului? Ce sa mai spunem de PL? Spuneti-mi, cine, din interes, priveste intens M-1 si cine poate spune ca e o televiziune nationala, acest cuvint insemnind romaneasca, nu “moldoveneasca=ruseasca”?

Acum sa revin la Publika TV. Eu nu stiu cui apartine aceasta televiziune. Din ceea ce vedem, ne putem inchipui ca este a unor patroni filorusi. Sper sa nu supar, pentru ca suntem cu totii in cautarea unor raspunsuri la intrebari.

Publika TV are un mare merit in spatiul mediatic. A scos o gramada de oameni la rampa. Am mai scris – ii invata sa vorbeasca, sa polemizeze, sa nu se teama de lumina reflectoarelor, sa lupte pentru opiniile si pozitiile lor. Asta este foarte important, mai ales ca Jurnal TV, ca televiziune de stiri, care concura cu succes cu Publika TV, a cazut.

In situatia cind NIT-ul este al comunistilor, despre Prime TV si 2 Plus se spune ca sunt ale lui Vlad Plahotniuc, TV-7 si TV 21 sunt, se pare, tot ale social-democratilor, socialistilor, adica ale fostilor comunisti, nefiind televiziuni de stiri, iata ca Publika TV este, intr-adevar, o platforma publica, avind mare impact. Eu nu cunosc statistici, dar am impresia ca tot mai multa lume isi pune antene, sateliti etc., ca sa priveasca ceva mai vioi, mai dinamic. Daca la inceput am zimbit pe sub mustati cind auzeam de “ritmul publika TV”, acum spun cu toata sinceritatea ca ascult in masina Publika TV, ca privim acasa Publika TV, ca si in Germania, cind plec la fiica-mea, privesc tot aceasta televiziune. E bine sau e rau? Haideti sa ne edificam.

Am scris despre unele emisiuni, mai ales despre cele bune. Ma bucura asemenea emisiuni. Insa impactul crescind al televiziunii, ar impune, totusi, o privire mai atenta la tertipurile folosite de Publika TV, care frizeaza “pe alocuri”, situatia despre care mai multi observatori atenti mi-au zis ca ar fi o fina diversiune antiromaneasca. Este asa? Nu este asa? Nu stiu. Doar pun intrebari.

Daca este adevarat ca aceasta televiziune apartine familiei Lucinschi si, indirect sau direct, lui Filat, numai unii moderatori cu verticalitate mai pot mentine echilibrul si impartialitatea in modul de organziare a dezbaterilor la Publika TV. Lasa, insa, impresia, ca sunt prea putini moderatori acolo de acest fel, pentru ca ei nu pot fi. Ei isi impun autocenzura, probabil, pentru a nu fi concediati.

In timp ce alti moderatori  se simt ca la ei acasa, in albia lor, ma refer la moderatorii de limba rusa. Nu o am in vedere pe Ludmila Muntean – subliniez in mod special asta. Ludmila modereaza cit se poate de corect si chiar daca am avut niste scintei la o prima emisiune, cu niste suparari rezultate din partinirea provocata si de prezenta lui Zurab Todua, pretins pe atunci analist independent, fiind apoi deputat comunist, plus in tinar prorus, cu ei discutind inutil probleme de limba, si inca in limba rusa, s-a intimplat sa avem o discutie fugitiva cu Ludmila inaintea unei editii si, de atunci, lucrurile s-au echilibrat.

Insa, in general, la Publika TV tertipul cel mare consta in urmatoarele. Ma conving de asta zilnic – vizionind emisiuni, dar si simtind efectul pe propria-mi piele, pe sanatate si pe nervii mei.

Tactica strategilor Publika TV (moderatorii, cu mici exceptii, subliniez, sunt si ei victime…) este urmatoarea, lucru pe care am inceput sa il inteleg cind m-am pomenit prima oara cu Pahomova intr-un spatiu de discutie – despre bilingvism la prima editie a Vox.publika.

Desi in R.Moldova sunt 80 la suta de romani (indiferent de deznationalizarea lor pina la Independenta si dupa), numarul alogenilor scazind si unii din ei integrindu-se in societatea cu identitate tot romaneasca, totusi, la talk show-uri sunt mereu invitati doi-trei prorusi/antiromani si un “ghiet” roman, chemat sa serveasca drept cirpa rosie pentru agresivii neintegrati in societatea moldoveneasca/romaneasca. De ce se face asta? Pentru ca sarcina propagadistica si ideologica a Publika TV pare a fi sa demonstreze zilnic si sa inoculeze in mintea telespectatorilor ca romanii sunt marginali, extremisti, antistatalisti, legionari, nazisti, fascisti, antirusi, antimoldoveni, antipopor si multe alte „anti” din acelasi sir sinonimic, deja cunoscut de oamenii evoluati.

Acum imaginati-va situatia respectiva: participi la o emisiune despre limba romana neinvatata de rusolingvi timp de 20 de ani de independenta (citi ani sau decenii le mai trebuie pentru asta?!) si care nu se integreaza cu incapatinare in societatea noastra. Moderatoarea este de partea rusilor, care nu ne respecta nici istoria, care nu respecta realitatile, modelele europene, dar care stiu bine ca te pot calca in picioare, te pot brusca, te pot scuipa, se pot stropsi la tine, stiiind ca vor fi tolerati, daca nu chiar incurajati tacit de moderatorii-parte ai scenariului antiromanesc, pentru a nu-i spune “diversiune”. 

Ma veti intreba cum se intimpla cu analistii care vin acolo seara de seara? Ei nu sunt proromani. Impreuna cu liderii partidelor de stinga sunt cu sentimentele antiromanesti, caci sentimente nationale le-au fost bine clatite, ei sunt gata azi sa ii sprijine pe verzi, miine – pe rozi, iar poimiine, ca si ieri, – pe rosii. In cazul lor conteaza stimulentele, mai ales ca ei vin din sectorul asociativ platit de europenii/americanii care, pentru noi, indiscutabil, nu sunt egali cu rusii, dar care nu incurajeaza statele-natiuni, ci “lumea deschisa”, in care ei sa se simta bine peste tot, iar noi, romanii, sa nu ne simtim bine nici la noi acasa.

Eu nu admit ca nu voi mai fi invitata la Publika TV dupa acest articol. Dar daca am sa simt asta, am sa ii spun ce cred si dlui Tira si dlui Kirill Lucinschi – un tinar simpatic, dar care nu e roman. Cu toate ca taticul sau trebuia sa fie roman, fiind originar din Floresti. Vorbisem ceva mai devreme cu K.L. si am inteles cite ceva…

Am scris, totusi, pentru ca sunt obisnuita sa lupt pentru opinia mea, fiind convinsa ca am dreptate si ca nu numai eu cred asa. Sunt absolut convinsa ca, daca nu ar exista cenzura la Publika TV, moderatorii nu s-ar chinui, cind ma invita, sa se controleze drastic pentru a nu li se spune, dupa emisiune, ca “i-ati permis lui Pavlicenco sa vorbeasca prea mult”, stiindu-se ca eu nu spun ce place patronilor Televiziunii, dar, pentru show, pentru contrast, trebuie sa o suportam cumva, dar, totodata, sa o si impiedicam sa se exprime liber.

O problema care, la fel, ramine dubioasa, nerezolvata este refuzul reprezentantilor AIE de a veni la emisiuni in care trebuie sa se elucideze, de fapt, nu pozitia extraparlamentarilor, ce poate fi doar complementara la ce se discuta, ci exact pozitia guvernantilor. Insa acestia nu vin la emisiuni in platou impreuna cu extraparlamentari, iar noi nu vrem sa fim avocatii lor cind ei lipsesc. Plus ingimfarea guvernantilor de a nu discuta despre limba, istorie, identitate, alte probleme cu extraparlamentarii si cu rusolingvii, stiindu-se bine ca acestia s-ar jena, cred, cu cei de la Putere sa discute cu atita obraznicie cum o fac, de exemplu, cu mine sau cu altii ca mine, care suntem azi in afara Parlamentului.

Sigur, proportiile la Publika TV trebuie schimbate. Da, inteleg, e o televiziune privata si face ce vrea. Bine, dar nu va propuneti, cred, sa fiti un fel de NIT… Atunci macar schimbati proportiile si puneti cite doi romani si doi rusi in dezbateri. Pentru ca, intr-o emisiune de limba rusa, cu doi-trei prorusi invitati si un roman, cind moderatoarea e tot pe pozitia prorusilor, rezulta o proportie de trei/patru la unu si nu este echitabil.  Ca sa nu mai vorbim ca in emisiunile in limba romana, unii vin si vorbesc tot in limba rusa. De ce rusolingvii nu ne-ar demonstra ca si ei pot vorbi in limba romana? Asa cum vorbim noi in limba rusa, fapt ce ne defavorizeaza cind sintem supusi unor presiuni majore… 

Prea se vede totul cu ochiul liber, de aceea cred ca trebuie sa va fortati si sa renuntati la a manipula vadit populatia si sa incercati sa integrati rusolingvii intr-o societate care va fi – chiar daca nu este inca – neaparat una romaneasca. Nu veti reusi nici cu zeci de Publika TV sa faceti din Republica Moldova un stat rusesc. Nu veti reusi, pentru ca e contra naturii si nimic din ce e artificial nu rezista in timp. Dimpotriva, creste rezistenta sociala, iar spirala, cind se desface, loveste si mai tare, ca un bumerang. “Asa scriu cartile” – cum spuneti voi frumos si corect – la Publika TV. Succes!

Zilele acestea, pentru prima oara, nu am acceptat o invitatie in anumite conditii la Publika TV. Si “concesiile facute mie” au fost un tertip, a carui victima nu mai pot accepta sa fiu. Atita timp cit se manipuleaza nu numai prin proportii, dar si prin invitati concreti, ca si prin modul de moderare a emisiunilor, devine problematic sa fii liber si calm in exprimare. Adica, vrem respect – ca nu numai rusolingvii sa se simta la Publika TV ca la ei acasa, dar si noi, romanii.

Cu speranta ca lucrurile vor fi intelese corect si se vor schimba in bine,

Vitalia Pavlicenco

Si „FURTUNA” declansata pe facebook de Elena Pahomova, puteti urmari continuarea…

http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=383942061623410&id=1608196082&notif_t=mentions_comment

Elena Pahomova Все. я “звезда”. обо мне Виталия Павличенко написала. и в очередной раз агент ФСБ или еще чего-то русского. Vitalia Pavlicenco, добро пожаловать в субботу на Заметки на полях. ждем-с. поговорим-с о латвийском референдуме. только условие – не кричать. я это не люблю. http://www.pavlicenco.md/2012/02/16/publika-tv-si-proportiile/

Lui Oxana Shishko-Cozirscaia, Сергей Ильченко, Valeriu Caţer şi altor 10 le place asta.

Ilia Chiselev это уже слава!!!

Arthur Leanca intr.o masura fiecare slujeste pe cineva

Сергей Ильченко А какая тема будет? Или соло Павличенко?

Сергей Ильченко А, сорри, увидел :) Да, занятно будет посмотреть на нее в этой теме :)

Эрнест Варданян Лена, иди в российское посольство за зарплатой )))

Ilia Chiselev  rгг….http://s003.radikal.ru/i201/1202/4d/75667ad65353.jpg

Сергей Ильченко Не, у меня нормально открылась. Или это фотожаба?

Сергей Ильченко Прелестная какая статья Павличенко…. Давно не встречал такого совкового творчества в стиле “доколе!”. Пока доамна Виталия что-то там пописывает – Союз жив!

Ilia Chiselev а у меня не получилось ознакомиться…какая еще жаба??? в натуре мой комп не хочет открывать…

Дарья Мандзюк Имеется информация, что эта веб-страница атакует компьютеры!

Дарья Мандзюк не открывается…

Эрнест Варданян Илья, можно смело открывать. Мой комп не говорит о том, что сайт атакует )))

Ilia Chiselev Сергей, расскажите про статью…хотя бы тезисно…

Ilia Chiselev Эрнест, возможно у тебя уже иммунитет…а у меня – нет…)

Эрнест Варданян (A plasat articolul)… Am mai scris despre Publika TV. Si cred ca vom mai scrie. Insa pina a spune ceva acum despre Publika TV, vreau sa va intreb daca aveti impresia si convingerea ca Radioteleviziunea nostra publica, pe care am criticat-o atita in perioada com…

Эрнест Варданян Часть 2-я Insa, in general, la Publika TV tertipul cel mare consta in urmatoarele. Ma conving de asta zilnic – vizionind emisiuni, dar si simtind efectul pe propria-mi piele, pe sanatate si nervii mei.

Сергей Ильченко Вот очень трудно пересказать содержание. Общая мысль именнно такая Доколе нам будут показывать фильмы из бывшего СССР/ да еще на русском языке, а не правильные румынские фильмы. Полиция! Полиция!! Караул!!! – НУ вот как-то так…

Ilia Chiselev ну в общем всё в пределах ожидаемого…)

Ilia Chiselev спасибо за помощь в приобщении к сему кладезю мудрости! )))

Эрнест Варданян Да, нимик орижинал ))) Всегда пажалста

Сергей Ильченко Ну Илья, я должен сказать что на фоне других молдо-румынских интеллектуалов Виталия – просто кладезь ума и интеллигентности. После общения с ее единомышленниками с ней общаясь буквально душой отдыхаешь.

Сергей Ильченко Нaслаждайтесь….

Дарья Мандзюк какая зацикленность……..

Vitalia Pavlicenco Dna Pahomova, dupa ce am discutat, a doua oara, aseara, cu angajata Publika TV, chiar ea a spus, pe neasteptate: “Bine, dna Pavlicenco, va vom invita la o alta emisiune”. Subiectul este incheiat. Mai ales ca va sugerez sa invitati reprezentanti ai AIE sa va spuna cum au ei de gind sa procedeze in R.Moldova – sa urmeze exemplul letonilor sau asteapta esecul referendumului pt limba rusa ca a doua limba de stat acolo. Eu – va rog sa nu uitati – nu sint la guvernare. Eu pot avea o opinie complementara, dar nu decisiva. Decizia apartine Puterii, nu unui partid extraparlamentar. Nu cred ca este corect formatul emisiunii de simbata – un rusolingv pe care, imi cer scuze, dar eu nu-l cunosc (l-am cautat pe Internet si nu l-am gasit), un comunist, Dumneata si eu, intr-o emisiune in limba rusa, care nu este limba mea materna, stiati asta, nu? Schimbati proportia. este un sfat bun. Nu v-am vizat legat de emisiunea de simbata, de ce ati dezvaluit lucrurile? Ca nimeni sa nu ridice vocea in emisiunile voastre, nu trebuie in permanenta sa le inchideti gura romanilor si sa ii favorizati constat pe antiromani. Este un sfat pe care, daca il veti urma, va fi bine pentru toti. In general, eu nu obisnuiesc sa discut pe Facebook. Prezenta umana in aceasta discutie confirma justetea articolului meu. Lasati impresia ca dirijati lucrurile la Publika TV. Nu stiu daca e asa. Dar daca e asa, trebuie sa imi multumiti pentru ca AM SPUS CE GINDESC. Oare nu asta e lozinca Televiziunii voastre? Sau confirmati ca spuneti una si faceti alta? Ultimul meu sfat: sa va linistiti, sa nu va purtati inadecvat cu romanii care va spun ce nu agreeati si SA MAI CITITI DE VREO DOUA ORI ARTICOLUL MEU, MAI ALES CA L-AM MAI REDACTAT PE ICI-PE COLO. SI SA VA CALMATI SPRE BINELE TUTUTOR. DACA VRETI SA INTEGRATI SOCIETATEA SI NU SA O DEZBINATI, PRIN NOSTALGIILE SOVKOVISTE PE CARE LE PROMOVATI. SUCCES!

Эрнест Варданян Doamna Pavlicenco, vorbele Dvs sună, mă scuzați, ca o amenințare. De ce lumea trebuie ”să se liniștească”? Doar din cauza că sunt rusofoni? Eu tot sunt rusofon, căci în viața mea cotidiană vorbesc mai des limba rusă. Dar, după cum observați, vorbesc și limba de stat. Și Elena Pahomova, a propos, la fel vorbește româna! Dar oricum mie nu-mi place ceea ce ați spus Dvs – ce înseamnă ”să nu va purtați inadecvat cu românii” ??? Noi toți suntem cetățeni ai Republicii Moldova, și ne integrăm, cât de cât reușit, în societatea noastră. Care-s problemele?

Vitalia Pavlicenco Domnule Vardanean, cind ii spui unui om sa se linisteasca, inseamna sa trateze calm lucrurile. Lasati-o mai moale. Eu nu detin pirghii ale puterii sa fac uz de ele. Un mesaj mai calm decit cel scris de mine nu vad aici, decit bataie de joc. Dar nu am raspuns agresiv. Asta e una. In al doilea rind, daca va place postarea dnei Pahomova, sa stiti ca eu nu accept asemenea postare. La un moment dat, am avut senzatia ca nici Dvs. nu acceptati. Este vorba doar de proportia incorecta si de inchiderea gura romanilor la Publika Tv. De asemenea, Dvs. nu considerati ca Puterea trebuie mereu sa raspunda la diferite situatii din societate? Repet a cita oara – eu, ca presedinte de partid extraparlamentar, nu am menirea sa conversez doar eu cu rusolingvii. Ar fi cu mult mai bine sa apara unul din AIE. De ce nu sunteti de acord cu asta? Ce e gresit aici?


Эрнест Варданян 
Referitor la Publika pot să vă spun și chiar să vă asigur că politica editorială a fost organizată și condusă de către cetățeni ai Romaniei. Asta știu precis pentru că lucrasem acolo timp de câteva luni. Și să mai știți că acolo TOȚI rusofoni vorbesc limba de stat. De aceea cred că nimeni nu li-ar fi permis angajaților PTV de a ”închide gura românilor”.

Vitalia Pavlicenco Domnule Vardanean, ceea ce spuneti a fost la inceput. Lucrurile s-au schimbat. Noi vedem asa cum am scris. NU E CORECT SA FIE MEREU PROPORTIA DOI-TREI FILORUSI SI UN ROMAN. NU ESTE CORECT SI ASTA SE VEDE. NU NUMAI EU VAD ASTA. Publika TV risca sa provoace dezamagire prin fortarea acestei note antiromanesti, promovate foarte fin – asa cred ideologii.

Эрнест Варданян Și cum credeți Dvs, cine a permis ca lucrurile să evolueze într-așa o direcție?

Vitalia Pavlicenco Domnule Vardanean – fara a va obliga, dar vreau sa va spun ca la timpul respectiv v-am aparat si noi, PNL, si eu, Pavlicenco. In Parlament fiind, am facut interpelari legat de problemele Maiei Laguta, fapt pentru care am fost dur criticata de PPCD, de Flux. Am aparat-o pe Laguta preluind situatia din Komersant Moldova. In PNL sunt multi rusolingvi. Mai observati ca eu nu spun “rusofoni”, nu-mi place cuvintul. Spun “rusolingvi”, asa cum se spune “hispanoligvi” etc. Lucrurile cred ca au evoluat in alta directie la Publika TV dupa cumpararea ei de catre altcineva. Este o parere, nu am date.

Эрнест Варданян Doamna Pavlicenco, eu știu că m-ați apărat și vă mulțumesc din tot suflet! Referitor la PTV – știu și eu ceva, dar… NO COMMENTS )))

Vitalia Pavlicenco Domnule Vardanean, vedeti? Pai cum ramine cu “Spune ce gindesti!”?

Эрнест Варданян  NO COMMENTS ))))

Loading Facebook Comments ...

29 Comments

Add a Comment
 1. Doamna Pavlicenco sunteti un adevarat erou !

 2. Un articol de nota 10 cu felicitari!!! Absolut exacte toate constatarile si argumentele.

 3. Scrijelesc ochii textele fără diacritice.

 4. Pt Ion

  Nu am timp sa scriu cu diacritice. Nu am.

 5. sa pui pe picior de egalitate limba rusa(limba minoritatilor) si limba romana, e intimidare pura si insulta la adresa majoritatii vorbitoare de limba romana.Din cite stiu eu, in Gagauzia functioneaza o televiziune locala care transmite in limba rusa si gagauza, in transnistria la fel functioneaza mai multe televiziuni locale care transmit doar in limba rusa, si noi ce avem la Chisinau, televizuni gen Publika TV care nici nu le pasa ca majoritatea populatiei din Basarabia sunt romani? sau poate avem doua limbi de stat, este cumva limba rusa, a doua limba de stat si eu nu stiu de treaba asta?

 6. Limba româna stă la baza statalitaţii. Tot ea e slavită in Imnul de stat.Noi insă facem emesiuni in componenţa a trei,patru români ,excluziv in rusa.Nu este o ruşine in faţa lumii,ci o slugarnicie si tradare faţişă al statului.

 7. Vad ca pe zi ce trece va departati -nu dv .d-na ci moldovenii in general -de noi !pacat !si ce ma doare e ca tinerii ,nascuti dupa ’90 ,aproape toti vorbesc romaneste, cand o fac,cu accent rusesc,ceea ce arata in ce limba vorbesc cel mai mult timp !iarasi pacat!aduceti opiniei publice la cunostinta ca s-ar putea cand veti dori voi sa reveniti la matca -caci va veni si vremea aceea,sunt sigur -sa nu mai vrem noi !poti accepta o curva odata ,de doua ori dar nu-ti iei o curva in casa pt toata viata!hotarati-va odata!

 8. Iata furtuna declansata pe Facebook de Elena Pahomova

  http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=383942061623410&id=1608196082&notif_t=mentions_comment

  Elena Pahomova

  Все. я „звезда”. обо мне Виталия Павличенко написала. и в очередной раз агент ФСБ или еще чего-то русского. Vitalia Pavlicenco, добро пожаловать в субботу на Заметки на полях. ждем-с. поговорим-с о латвийском референдуме. только условие – не кричать. я это не люблю. http://www.pavlicenco.md/2012/02/16/publika-tv-si-proportiile/

  Lui Oxana Shishko-Cozirscaia, Сергей Ильченко, Valeriu Caţer şi altor 10 le place asta.

  Ilia Chiselev это уже слава!!!

  Arthur Leanca intr.o masura fiecare slujeste pe cineva

  Сергей Ильченко А какая тема будет? Или соло Павличенко?

  Сергей Ильченко А, сорри, увидел 🙂 Да, занятно будет посмотреть на нее в этой теме 🙂

  Эрнест Варданян Лена, иди в российское посольство за зарплатой )))

  Ilia Chiselev бгг….http://s003.radikal.ru/i201/1202/4d/75667ad65353.jpg

  Сергей Ильченко Не, у меня нормально открылась. Или это фотожаба?

  Сергей Ильченко Прелестная какая статья Павличенко…. Давно не встречал такого совкового творчества в стиле „доколе!”. Пока доамна Виталия что-то там пописывает – Союз жив!

  Ilia Chiselev а у меня не получилось ознакомиться…какая еще жаба??? в натуре мой комп не хочет открывать…

  Дарья Мандзюк Имеется информация, что эта веб-страница атакует компьютеры!

  Дарья Мандзюк не открывается…

  Эрнест Варданян Илья, можно смело открывать. Мой комп не говорит о том, что сайт атакует )))

  Ilia Chiselev Сергей, расскажите про статью…хотя бы тезисно…

  Ilia Chiselev Эрнест, возможно у тебя уже иммунитет…а у меня – нет…)

  Эрнест Варданян
  (A plasat articolul)… Am mai scris despre Publika TV. Si cred ca vom mai scrie. Insa pina a spune ceva acum despre Publika TV, vreau sa va intreb daca aveti impresia si convingerea ca Radioteleviziunea nostra publica, pe care am criticat-o atita in perioada com…

  Эрнест Варданян
  Часть 2-я
  Insa, in general, la Publika TV tertipul cel mare consta in urmatoarele. Ma conving de asta zilnic – vizionind emisiuni, dar si simtind efectul pe propria-mi piele, pe sanatate si nervii mei.

  Сергей Ильченко Вот очень трудно пересказать содержание. Общая мысль именнно такая Доколе нам будут показывать фильмы из бывшего СССР/ да еще на русском языке, а не правильные румынские фильмы. Полиция! Полиция!! Караул!!! – НУ вот как-то так…

  Ilia Chiselev ну в общем всё в пределах ожидаемого…)

  Ilia Chiselev спасибо за помощь в приобщении к сему кладезю мудрости! )))

  Эрнест Варданян Да, нимик орижинал )))
  Всегда пажалста

  Сергей Ильченко Ну Илья, я должен сказать что на фоне других молдо-румынских интеллектуалов Виталия – просто кладезь ума и интеллигентности. После общения с ее единомышленниками с ней общаясь буквально душой отдыхаешь.

  Сергей Ильченко Нaслаждайтесь….

  Дарья Мандзюк какая зацикленность……..

  Vitalia Pavlicenco

  Dna Pahomova, dupa ce am discutat, a doua oara, aseara, cu angajata Publika TV, chiar ea a spus, pe neasteptate: „Bine, dna Pavlicenco, va vom invita la o alta emisiune”. Subiectul este incheiat. Mai ales ca va sugerez sa invitati reprezentanti ai AIE sa va spuna cum au ei de gind sa procedeze in R.Moldova – sa urmeze exemplul letonilor sau asteapta esecul referendumului pt limba rusa ca a doua limba de stat acolo. Eu – va rog sa nu uitati – nu sint la guvernare. Eu pot avea o opinie complementara, dar nu decisiva. Decizia apartine Puterii, nu unui partid extraparlamentar. Nu cred ca este corect formatul emisiunii de simbata – un rusolingv pe care, imi cer scuze, dar eu nu-l cunosc (l-am cautat pe Internet si nu l-am gasit), un comunist, Dumneata si eu, intr-o emisiune in limba rusa, care nu este limba mea materna, stiati asta, nu? Schimbati proportia. este un sfat bun. Nu v-am vizat legat de emisiunea de simbata, de ce ati dezvaluit lucrurile? Ca nimeni sa nu ridice vocea in emisiunile voastre, nu trebuie in permanenta sa le inchideti gura romanilor si sa ii favorizati constat pe antiromani. Este un sfat pe care, daca il veti urma, va fi bine pentru toti. In general, eu nu obisnuiesc sa discut pe Facebook. Prezenta umana in aceasta discutie confirma justetea articolului meu. Lasati impresia ca dirijati lucrurile la Publika TV. Nu stiu daca e asa. Dar daca e asa, trebuie sa imi multumiti pentru ca AM SPUS CE GINDESC. Oare nu asta e lozinca Televiziunii voastre? Sau confirmati ca spuneti una si faceti alta? Ultimul meu sfat: sa va linistiti, sa nu va purtati inadecvat cu romanii care va spun ce nu agreeati si SA MAI CITITI DE VREO DOUA ORI ARTICOLUL MEU, MAI ALES CA L-AM MAI REDACTAT PE ICI-PE COLO. SI SA VA CALMATI SPRE BINELE TUTUTOR. DACA VRETI SA INTEGRATI SOCIETATEA SI NU SA O DEZBINATI, PRIN NOSTALGIILE SOVKOVISTE PE CARE LE PROMOVATI. SUCCES!

  Эрнест Варданян

  Doamna Pavlicenco, vorbele Dvs sună, mă scuzați, ca o amenințare. De ce lumea trebuie ”să se liniștească”? Doar din cauza că sunt rusofoni? Eu tot sunt rusofon, căci în viața mea cotidiană vorbesc mai des limba rusă. Dar, după cum observați, vorbesc și limba de stat. Și Elena Pahomova, a propos, la fel vorbește româna! Dar oricum mie nu-mi place ceea ce ați spus Dvs – ce înseamnă ”să nu va purtați inadecvat cu românii” ??? Noi toți suntem cetățeni ai Republicii Moldova, și ne integrăm, cât de cât reușit, în societatea noastră. Care-s problemele?

  Vitalia Pavlicenco

  Domnule Vardanean, cind ii spui unui om sa se linisteasca, inseamna sa trateze calm lucrurile. Lasati-o mai moale. Eu nu detin pirghii ale puterii sa fac uz de ele. Un mesaj mai calm decit cel scris de mine nu vad aici, decit bataie de joc. Dar nu am raspuns agresiv. Asta e una. In al doilea rind, daca va place postarea dnei Pahomova, sa stiti ca eu nu accept asemenea postare. La un moment dat, am avut senzatia ca nici Dvs. nu acceptati. Este vorba doar de proportia incorecta si de inchiderea gura romanilor la Publika Tv. De asemenea, Dvs. nu considerati ca Puterea trebuie mereu sa raspunda la diferite situatii din societate? Repet a cita oara – eu, ca presedinte de partid extraparlamentar, nu am menirea sa conversez doar eu cu rusolingvii. Ar fi cu mult mai bine sa apara unul din AIE. De ce nu sunteti de acord cu asta? Ce e gresit aici?

  Эрнест Варданян

  Referitor la Publika pot să vă spun și chiar să vă asigur că politica editorială a fost organizată și condusă de către cetățeni ai Romaniei. Asta știu precis pentru că lucrasem acolo timp de câteva luni. Și să mai știți că acolo TOȚI rusofoni vorbesc limba de stat. De aceea cred că nimeni nu li-ar fi permis angajaților PTV de a ”închide gura românilor”.

  Vitalia Pavlicenco

  Domnule Vardanean, ceea ce spuneti a fost la inceput. Lucrurile s-au schimbat. Noi vedem asa cum am scris. NU E CORECT SA FIE MEREU PROPORTIA DOI-TREI FILORUSI SI UN ROMAN. NU ESTE CORECT SI ASTA SE VEDE. NU NUMAI EU VAD ASTA. Publika TV risca sa provoace dezamagire prin fortarea acestei note antiromanesti, promovate foarte fin – asa cred ideologii.

  Эрнест Варданян Și cum credeți Dvs, cine a permis ca lucrurile să evolueze într-așa o direcție?

  Vitalia Pavlicenco

  Domnule Vardanean – fara a va obliga, dar vreau sa va spun ca la timpul respectiv v-am aparat si noi, PNL, si eu, Pavlicenco. In Parlament fiind, am facut interpelari legat de problemele Maiei Laguta, fapt pentru care am fost dur ctiticata de PPCD, de Flux. Am aparat-o pe Laguta preluind situatia din Komersant Moldova. In PNL sunt multi rusolingvi. Mai observati ca eu nu spun „rusofoni”, nu-mi place cuvintul. Spun „rusolingvi”, asa cum se spune „hispanoligvi” etc. Lucrurile cred ca au evoluat in alta directie la Publika TV dupa cumpararea ei de catre altcineva. Este o parere, nu am date.

  Эрнест Варданян Doamna Pavlicenco, eu știu că m-ați apărat și vă mulțumesc din tot suflet! Referitor la PTV – știu și eu ceva, dar… NO COMMENTS )))

  Vitalia Pavlicenco Domnule Vardanean, vedeti? Pai cum ramine cu „Spune ce gindesti!”?

 9. Bravo, stimata Doamna! E un lucru bun Publika aceasta, dar la inceputuri, insa in ultima vreme enerveaza mult si deseori… Mai ales cu repetarile la fiecare 5 min a emisiunilor care vor fi. Am impresia ca e un fel de zombare a populatiei! Povestesc despre unele „personalitati” istorice basarabene din timpul ocupatiei ruso-sovietice, de parca altele n-au existat pe pamantul romanesc… In rest, sanatate si succese, D-na Pavlicenco!!!

 10. Moldova nu are şanse să adere la Uniunea Europeană în următorii 10 sau 20 de ani. Avantajul Moldovei este că România este deja un stat-membru al UE.

  17.02.2012

  Republica Moldova nu are şanse să adere la Uniunea Europeană în următorii 10 sau 20 de ani, asta susţine Andrew Wilson, membru al Consiliului European pentru Afaceri Externe. Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu exclusiv pentru Publika TV.

  „Nu putem vorbi despre următorii 10 sau 20 de ani. Avantajul Moldovei este că România este deja un stat-membru al UE”, a menţionat Wilson.

  http://www.publika.md/moldova-nu-are-sanse-sa-adere-la-uniunea-europeana-in-urmatorii-10-sau-20-de-ani_708791.html

 11. Pt Simion Agache

  Va multumesc – sa stiti ca fiecare poate completa aceasta pozitie a mea, exprimata sincer si cinstit, dupa indemnul facut chiar de Publika TV – „SPUNE CE GINDESTI!”

 12. referitor la atacurile de pe facebook:
  asta e doamna, porcii trebuie pusi la respect, in caz contrar se urca in cap…

 13. Analiza Stratfor

  R.Moldova este o ţară divizată între puterile occidentale şi Moscova şi cel mai probabil va rămâne paralizată din punct de vedere politic pe termen scurt sau chiar mediu, susţine agenţia americană.

  Localizarea geografică a R.Moldova o face importantă pentru Rusia, fiind o rută tradiţională de invazie dinspre sud-vest şi statele balcanice. Aceasta este situată în apropiere de portul strategic Odessa şi Peninsula Crimeea, unde Rusia îşi staţionează flota la Marea Neagră, şi face parte din reţeaua de tranzit de energie care leagă Rusia de Europa şi Turcia.

  Din punct de vedere politic, pârghia Moscovei o reprezintă fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin şi Partidul Comuniştilor din R.Moldova (PCRM). Rusia are relaţii strânse şi cu liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, inclusiv cu premierul Vlad Filat şi cu preşedintele interimar Marian Lupu. Cel mai important însă este faptul că Moscova subvenţionează conducerea regiunii separatiste Transnistria.

  În R.Moldova, 6 la sută din populaţie este de etnie rusă, iar în Transnistria procentul este de 30 la sută (alţi 30 la sută sunt ucraineni). În plus, Moscova are aproximativ 1.100 de militari în Transnistria, iar R.Moldova depinde în proporţie de 100 la sută de Rusia în privinţa gazelor, în timp ce 20 la sută din exporturile sale merg pe piaţa rusă. Dependenţa economică a Transnistriei faţă de Rusia este şi mai mare, aceasta beneficiind, în plus faţă de R.Moldova, de asistenţă financiară şi subvenţii ruseşti.

  Scopurile Rusiei pentru 2012 sunt să îşi îmbunătăţească poziţia în R.Moldova prin consolidarea PCRM şi dezvoltarea unei relaţii independente cu liderii şi membrii AIE. Dacă Rusia nu poate ajuta comuniştii să recapete puterea, ea poate cel puţin să se asigure că R.Moldova rămâne divizată şi că AIE rămâne incapabilă să aleagă un preşedinte cu orientare prooccidentală. Moscova îşi poate atinge aceste obiective prin complicarea procesului politic şi împiedicarea negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol, susţine STRATFOR. Rusia vrea, de asemenea, să îşi menţină prezenţa militară şi influenţa politică în Transnistria şi a început să pună bazele unei posibile includeri a R.Moldova în Uniunea Eurasiatică.

  Ca şi Ucraina, R.Moldova este slabă şi divizată dar, spre deosebire de aceasta, ea nu are legături tradiţionale sau etnice cu Rusia, ci mai degrabă cu România. Acest lucru, alături de dimensiunile reduse şi poziţia sa strategică, reprezintă un factor principal al slăbiciunii statului şi al abilităţii sale de a balansa între puterile externe.

  R.Moldova este divizată atât din punct de vedere teritorial, cât şi politic. Guvernul moldovean nu are suveranitate teritorială asupra Transnistriei, iar din punct de vedere politic, ţara este divizată între două mari grupuri şi anume comuniştii orientaţi către Rusia şi AIE. La rândul ei, alianţa este divizată între elemente care susţin legături mai strânse cu România şi NATO şi altele mai flexibile în privinţa loialităţii. În general însă, toate partidele din cadrul AIE susţin integrarea R.Moldova în Uniunea Europeană.

  În plus, din 2009, nicio formaţiune politică nu a reuşit să obţină suficiente voturi pentru alegerea şefului statului, aşa că ţara este paralizată şi incapabilă să formuleze o politică externă de aproape trei ani. Aceste diviziuni înseamnă că viziunea şi strategia R.Moldova nu sunt unitare. Orice lider al ţării trebuie să depăşească aceste diviziuni pentru a consolida ţara.

  Şi alte puteri externe în afară de Rusia au interese în R.Moldova, iar printre acestea se numără în principal România. Bucureştiul nu este însă suficient de puternic pentru a provoca Rusia din punct de vedere militar, iar faptul că R.Moldova este cea mai săracă ţară din Europa şi este limitată substanţial de prezenţa şi influenţa Rusiei, aderarea la UE în viitorul apropiat este improbabilă.

  Blocajul în care se află R.Moldova din punct de vedere politic, teritorial şi geopolitic va dura până când o putere externă va putea rivaliza cu Rusia în regiune, ceea ce este improbabil pe teremn scurt şi mediu.

 14. http://www.union.md/uinfo/actual/mihai-ghimpu-vorbeste-moldoveneste

  Mihai Ghimpu vorbește moldovenește

  17 feb 2012

  După ce am aflat de la Marian Lupu că vorbește „română din punct de vedere științific și moldovenească – din punct de vedere politic”, ieri am constatat cu stupare că și liderul PL, Mihai Ghimpu vorbește moldovenește.

  ”Nu exclus ca ei să aibă și un candidat. Dar de ce nu-l spun? Am zis, domnilor… Se poate să spun așa și puțin pe moldovenește, ca să înțeleagă lumea. Că de fapt românește cuvântul fraier înseamnă altceva. Da la noi, sensul e altul. Nu ne fraieriți. Am făcut scandal după ce au fost la Bruxelles? Ne-ați auzit? Am făcut scandal că Marian Lupu s-a retras din cursă? Nu. Dar vreau să știți că dacă Lupu mergea până la capăt era ales președinte”, a declarat Ghimpu în cadrul emisiunii ”Puterea a patra” de la N4.

  Afirmația lui Ghimpu e cu atât mai surprinzătoare, cu cât, acesta a pledat mereu pentru recunoașterea adevărului istoric și științific, existența unei singure limbi – limba română.

 15. http://www.union.md/uinfo/actual/optica-ghimpu-nu-am-promovat-niciodata-mesajul-unionist

  OPTICĂ // Ghimpu: „Nu am promovat niciodată mesajul unionist”

  17 feb 2012

  Preşedintele Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, se arată nedumirit atunci când este acuzat de unii dintre alegători că ar fi lăsat baltă mesajul privind reunirea Basarabiei cu România.

  „Nu am promovat niciodată mesajul unionist. De un de aţi luat asta? PL nu are în programul său această chestiune. E altă treabă că eu mi-aş dori asta”, a dezvăluit Ghimpu în cadrul unei emisiuni televizate.

  Potrivit lui Ghimpu, suntem acelaşi popor şi nu mai trebuie de demonstrat odată în plus acest lucru. „Problema e că eu spun tot timpul adevărul, iar acest lucru nu place la mulţi”, a conchis acesta.

 16. Eu am fost invitata de multe ori la „Publica”, dar inca nu am „patit-o”.

  La emisiunea moderata de d.Elena Pahomova nu am fost invitata niciodata.

  Am urmarit ce se discuta la Publica intotdeauna. Ascult permanent emisiunile la postul lor, transmis la radiou. La televizor privesc numai daca la emisiuni participa persoane cu opinii interesante, care poseda suficient subiectul discutat.

  Nu spun ca Elena Pahomova nu este pregatita pe marginea subiectului pus in discutie. Modalitatea, insa, de a modera emisiunile, lasa mult de dorit. Sa nu se supere E.Pahomova, parerea me este ca trebuie sa mai urmareasca /in arhiva/ propriile emisiuni si sa incerce sa scoata, daca poate intelege, ce nu poate sa placa telespectatorului. Daca vrea sa stie ce nu-mi place mie si o intereseaza, poftim, sunt gata la o discutie. Putem examina careva emisiuni/din arhiva/ impreuma. Poate sa discute cu prieteni, care sa-i spuna sincer ce cred ei, sa nu o venereze fals.

  Cred ca oricine vrea sa faca meseria sa mai bine, ori „nota” pentru un jurmalist o pune spectatorul, cititorul. In final spectatorul decide: sa treaca la alt post de televiziune, sa cumpere alte ziare…….Poate umila mea persoana /si multe alte persoane/ nu prea conteaza pentru Elena. Cred, insa ca fondatorii postului de televiziune sunt interesati ca si eu, si cei ca mine sa ramina fideli, sa nu schimbe postul, daca acolo e … mai putin atractivitate dechit „La Tara lui Dogaru”.

  Si Natalia Morari trebuie sa revada un pic felul cum modereaza.
  A fost o perioada in care Mihaela Gherasim deja modera mai profesionist /sau, cel putin, mai atractiv/.

  Noi, invitatii, nu suntem jurnalisti. Cu toate ca suntem invitati destul de frecvent pe la radio si posturi de televiziune, avem grija si nu suntem siguri ca nu ne vom face de „minune” la oarecare emisiune. Pentru noi este riscant, insa noi acceptam invitatiile in speranta ca cei de ne privesc nu vor fi foarte duri cu noi. Acolo, in platou, nu este la fel ca si in cabinetele noastre. Ai scapat din gura „perla”, poti sa te bucuri de popularitate prin „perla” scapata sau poti fi privit si criticat ca si un netot.

  Eu privesc in arhiva „Publica” mai multe emisiuni, la care am participat. Nu intotdeauna sunt multumita de prestatia mea. Imi dau seama ca trebuia sa spun altfel, trebuia sa am alta coafura sau ochelari, trebuia sa fiu mai calma si multe alte „carente”. La fel si jurnalistul poate imbunatati calitatea lucrului lor. Cine zice „Nu”, este treaba lui, eu zic „DA!” „SPUNE CE GÎNDEŞTI!”

 17. Dna Pavlicenco va admiram foarte mult! Nu e prima oara cind va scrim acest lucru! In perioada cin erati des invitata la Fabrika ne gindeam sa va scriem ce observam noi telespectatorii, cei care am facut si putina politica, dar cu profunde dezamagiri! Se observa foarte bine ca duduia moderatoare NM, care nu este altcineva decit amanta lui KL, foloseste personalitatea dvs in scopuri meschme! Nu am indraznit sa facem acest lucru , deoarece ne-a, at seama ca sunteti o femeie desteapta si o sa intelegi acest lucru si singura! Adevarul e ca Natalia Morari este un agent secret care lucreaza pe doua fronturi, dar nici unul din acesta nu are nici o tangenta cu dezvoltarea noastra! Cititi atent toate articolele ei de pe europa libera si vedeti cita descriditare face fata asta poporului nostru! Ma intreb, daca ea cu adevarat a revenit acasa de la Moscove cu intentii bune, de ce ne murdareste societatea! De ce in mod deschis ne repeta sute de ori ca suntem un popor mioritic, de dalbaiobi in limba ei de student rusofob! Iar penbtru publika, televiziune care se respecta! oare nu au gasit alti jurnalisti decit aceasta provocatoare care s-o inlocuiasca? Oricum lucreaza cu aparatele in urechi si asteapta indicii de dupa culise! Sau ne faceti stimati domni sa intelegem ca cei care au facut studii in Moldova si cei care au luptat contra regimului comunist sunt nimeni! Aceesi fata la doua emisiuni! Se vede cu ochiul liber ca nu poate fi promovata decit pentru ceva tenebru!

 18. Разделяй и властвуй!
  У нас в Молдове нет других проблем, кроме той, на каком языке нам жаловаться на свою нищету, коррупцию, безработицу, непрофессионализм и наглость чиновников. Нам, как собакам, бросают кость, из-за которой мы должны перегрызть друг другу горло.

  Пока мы ссоримся друг с другом, наши политики набивают свои карманы, зная, что общество занято другой, «более важной», проблемой – на каком языке разговаривать и в каких пропорциях.

  Языковая «проблема» выгодна как «коммунистам», так и «либералам». Она отвлекает общество от насущных проблем выживания и позволяет нашим политикам на этой волне противостояния иметь свой электорат на очередных выборах, ничего не делая для улучшения жизни населения .

  Обратите внимание, чем занято СМИ у буржуев и чем у нас. Прокуратура Ганновера подала ходатайство о лишении президента Германии Кристиана Вульфа неприкосновенности для проведения следственных действий.

  Скандал вокруг 52-летнего Вульфа разразился после того, как газета «Бильд» опубликовала материал о частном кредите в €500 тыс., который в 2008 году чиновник, возглавлявший тогда правительство федеральной земли Нижняя Саксония, взял у супруги известного бизнесмена Эгона Гиркенса. Все могло бы обернуться не так плохо, если бы президент не попытался воспрепятствовать публикации.

  Пресса в Германии очень мощная и влиятельная. Нельзя запретить публикацию по звонку, даже если на другом конце провода — президент.

  При этом, раз оступившись, Вульф продолжал делать промахи. В конце прошлого года он пообещал, что опубликует в интернете все данные, связанные с полученным им кредитом. Но этого не случилось. Потом Вульф заявил, что больше за ним нет никаких проступков, которые могут бросить на него тень. Но сейчас СМИ по мелочам выкапывают новые эпизоды — в частности, поездки на отдых и аренда машины для его жены, которые оплачивали знакомые бизнесмены.

  Вкупе эти проступки, по общему мнению немцев, создают негативный образ главы государства, который призван по конституции выступать моральным авторитетом для граждан ФРГ.

  Краски сгущаются, и журналисты, продолжат его линчевать. До тех пор, пока он не сдастся и не освободит должность. В Германии сейчас говорят о том, почему этот политик согласился занять президентский пост, имея за душой столь серьезные грехи?

  Вульф запомнится как человек, который не смог отделить политику от бизнесаю Косвенно скандал может ударить и по канцлеру Ангеле Меркель, которая помогла президенту занять пост в 2010 году, и по возглавляемой ей правительственной коалиции, потому что чиновник — выходец из рядов ХДС. Большинство немцев высказываются сейчас за уход Вульфа с поста президента.

 19. Super Articol! Mai ales ce tine de romanii invitati la emisiuni in rusa, si in special de cei rusi invitati la emisiuni in romana, care tot rusa vorbesc, iar moderii si ceilalti trec la l.rusa fara sa clipeasca, milogii!

  Ce tine de Pahomova, tare nu-mi mai place sa vizionez mini-articolele ei sovietice despre „ZAZ-icuri”, „Sapka-ushanka”, „Avosika”, kto pomnit…etc…

  Si o intrebare catre Publika: De ce naibii nu faci voi asemena spoturi video, emisiuni despre istoria noastra? Ce ne tot bagati pa gat URSS-ul? Nu a existat Moldova pana la Soiuz???

 20. Президент Германии Кристиан Вульф объявил сегодня об уходе в отставку.

 21. Rusoaica spune:
  17 februarie 2012, la 14:0

  Intr-o tara „normala” un presedinte raspunde si plateste pentru „greseli”, nu se tine cu minile si piciorusele de scaun.

  Functionarii nostri stiu si simt una, dar declara ca toate in jur sunt tentative de fabricare a dosarelor POLITICE ! Maaaari politicieni.

  Ei – sau poporul, care-i tolereaza, sunt vinovati? Noi, poporul suntem vinovati. Atunci chind coruptii nu se tem de nimeni, chind lumea este impartita in culori si partide politice, etnice, confesiuni, anume asest scop se urmareste – sa nu ne unim si sa prindem hotul! Vreti sa se schimbe situatia in bine? Trebuie sa ne unim efortul toti oamenii, macar in lupta contra jefuitorilor. Sa uitam macar in aceasta situatie de culori…

  Care este diferenta intre culoarea hotului, care te fura? Vedeti cum se acapareaza cu zecile de mii dintr-o singura „lovitura” – pentru o licitatie, in urma careea pretul va include si mita pentru functionari /vezi „unimedia” de astazi/.

  Eu am procurat saptamina trecuta ampicilina in capsule, fara instructiuni despre utilizare si riscuri, produsa intr-un sat dintr-un raion din RM /nu numesc intentionat producatorul/. Farmacistul mi-a eliberat medicamentul prioritar, fara sa-mi propuna ampicilina produsa de alti producatori, care au dovedit a fi in farmacia data. In final, a trebuit sa returnezi capsulele pe motiv ca lipseau instructiunile. In schimb, am procurat imediat /tot in acea farmacie/ ampicilina-capsule produse in Austria /importate/ la un pret cu 5 lei mai ieftine ca la cel produs in Moldova. Cum se poate intimpla asa ceva? Poate ca nu sunt ofensive acele capsule moldovenesti, dar nici raceala nu cred sa treaca, vorba domnului Filat: „In Moldova se produc medicamente care contin prioritar creta…./cam asa a spus/”

 22. Imi este rusine(daca vorbim de Publika TV).La emisiunea Fabrika,fiind de limba romăna,se vorbeste in rusă(invitatii:Tcaciuc, Platon).N-am nimic in privinţa rusofonilor.Am intilnit multe cazuri cînd vorbitorii de l.rusa v-or să vorbească in romăna dar noi,destepţii moldoveni,trecem la rusă.(Am făcut o mică paranteză).De cine e finansată Publika TV,după cum a menţionat şi D-na Pavlicenco,noi nu ştim.Insă noi observăm ,că de cînd ea a apărut,a cultivat foartre mulţi,aşa numiţi analişti politici,proslăvind AIE(in care mulţi cetăţeni aî ţărişoarei noastre au avut mari speranţe),apărînd în faţa telespectatorilor ca nişte „vedete”.Însă principalul,ei spăla creerii telespectatorilor. După emisiunile difuzate vedem că aciastă televiziune este finanţată din surse proruseşti,fiind şi subiectivă.Noi nu avem nici televiziune Naţională,nici cu înclinaţii unioniste.În ceia ce priveşte participarea la Publika TV:D-na Pavlicenco,dacă vă propune să participaţi la emisiuni ,nu vă alintaţi.Nu sînteţi in conditiile de-a refuza(de exemplu ca Ghimpu).Este una din metodele de-a promova partidul.

 23. D-na Pavlicenco,din surse sigure,de nu ma credeti intrebati-l si pe d-nul V.Bucataru, el stie mai bine,nu este Publika tv nici a lui K.Lucinschi nici a lui Filat,este a unei kurve de la Bucuresti,concetatean,consingen de a d-stra,pe care Ghiţă-l cheama(printre altele un apropiat al lui Basescu)care o vinde si pă mă-sa aşa cum au vîndut Basarabia de vre-o 3-4 ori in ultimii 200 de ani pentru linistea si bunastarea lor…Si cu astea imi propuneti sa ma unesc?

 24. Pt kosti

  Nu stiu. Eu am schimbat citeva vorbe cu Kirill Lucinschi. Nu ma bag unde nu stiu si nu investighez acest dosar. Pe mine ma interesaeza sa nu fie trisarile pe care le vad. Ca romanii sa nu fie dati ca marginali. Daca nu se vor schimba, va fi regretabil.

 25. kosti spune:
  17 februarie 2012, la 17:05

  „Si cu astea imi propuneti sa ma unesc?”

  Kosti, daca „astia” nu sunt buni, poate „aceia” sunt mai buni… Deci, cu cine vrei sa te unesti? Nu cred ca vrei sa stai pe loc in aceasta mocirla cu oligarhi, deveniti politicieni peste noapte. Crezi ca ei au mostenit capitalul si l-au multiplicat? Sa-i spuna mutului. Capitalul persoanelor, care toata viata muncesc in functii politice sau publice cam din aceste functii au nasteea, numai nu din salariile functionarului public/politic.
  Capitalului lor = „plusvaloarea” la salarii.

  Asa cum este se poate prelungi mult si bine. Crezi ca Moldova se poate descotorosi de „sugaci”? In RM proportia /la 1000 de oameni/ a celor care dijmuesc poporul este foarte mare, foarte mare. Salutari cordiale pentru dnul V.Bucataru. Seara buna

 26. Opinie + Un informat

  Deficientele dv privind deslusirea practicii politice democratice autentice lasa mult de dorit. Distanta intre politica practicata (si inteleasa!)la modul UE si la modul …moldovenesc este uriasa. Nu e nimic jignitor in ce va spun. E chestie de informatie si, fireste, de judecata. Depinde de efortul propriu de a depasi acest handicap. Asta in ce priveste subiectul Ghimpu si PL. Sub celalalt aspect, ai integrarii „Moldovei” in UE, iarasi e de corectat cate ceva pe ici , pe colo si mai ales in… partile esentiale. Cu actualele mentalitati castigate inca de pe vremurile comuniste(mentalitati cu caracter „sovietic” intr-o stare mai avansata decat in Romania) RM nu ajunge nici in urmarorii 50 de ani in UE sau chiar in …Romania. E mult de lucru in corectia si eradicarea lor in aceasta privinta. Dar starea de constiinta civica si politica a unei comunitati constituite poate avea si salturile ei benefice, imprevizibile si calitativ superioare. Se pare ca ceea ce face acum doamna Pavlicenco si PNL se incrie tocmai pe astfel de coordonate. Astfel fiind precizate circumstantele , integrarea Moldovei in Romania e o sansa reala , benefica si mai de calitate decat integrarea ocolita in UE, potrivit sloganului de-acum bine stiut „NE VEDEM TOTI ROMANII IN UE” . Asta a fost o chestie buna intr-o anumita etapa, care si-a epuizat sansele de succes si nu va mai reveni in realitatea posibila. Viata, realitatea gopolitica s-a miscat spre alte tarmuri iar
  le trebuie decelatesi intrezarite corect. FILAT & HIS BAND a stat o vreme bine pozitinat pe aceasta dimensiune acum desueta si fara sanse real pozitive. Acea pozitie il chiar avantaja , pe el si PLDM.Chestia e ca el a ramas cantonat in acest orizont si nu-l vad , pana acum capabil sa se desprinda de ingustimea lui. Acel orizont de care Filat nu se poate desprinde n este Parteneriatul Estic avansat de unele forte din UE(si ele obscure , echivoce si suficient de hazardate), parteneriariat care a inlocuit proiectul Balcanii de Vest propus de Romania la timpul respectiv. Oricum ai invarti-o si ai suci-o Parteneriatul ESTIC inseamna a accede in UE via Moscova. ceea ce schimba , a schimbat deja toate datele problemei. Asadar, in acesti termeni privind integrarea RM in UE , cei care spun ca nici in urmatorii 20 de ani nu va avea loc, au dreptate.
  In alta ordine de idei as mai avea de spus cateva … cuvintzele. Despre limba. Oricat respect ( si-l am categoric!) pentru vorbitorii de limba rusa, nu pot sa inteleg cum e posibil ca, intocmai cum se intampla aci de fata, sa vad cu ochii propri cum se poarta dialoguriule intre dv IN LIMBA RUSA!!! E ceva uimitor , stiut fiind ca limba romana e limba oficiala in RM!!!! E ca si cum , noi , aici in Romania, ne-am intelege la nivel social in limba maghiara!!! Unii am vorbi romaneste, celilati in ungureste si… ne-am intelege!!! FALS, FALS, FALS!! Din partea acelei doamne + ceilalti interlocutori care poarta(si impun!) in mod unilateral dialogul in limba rusa inseamna a avea o atitudine de AROGANTA RASISTA pur si simplu. O spun pentru dansii ca persoane si nu generalizez etnic.
  Pt domnul Ernest Vardanean
  Sunteti etnic armean, domnule Vardanean si sper ca stiti de existenta unei importante comunitati armene in Romania, comunitate reprezentatacu cinste si inalt nivel cultural in Parlamentul Romaniei si nu numai.(nu mai dau si exemple) Asteptam de la dv macar atat sa faceti, sa folositi alfabetul latin in scrierea numelui. Mai ales ca se poate constata ca posedati bine limba romana , va exprimati corect in aceasta limba si sunteti bine apreciat ca reactii si atitudini democratice corecte in tara mea. Nu va obliga nimeni sa fiti romanofon(nici romanofil!) ci sa va regasiti masura justa a procedurilor de comportament public.
  In fine…. Asa se intampla de ani buni in falsa poveste de succes a unei „Moldove” care la nivelul ei de guvernare nu a avut vointa politica sa rezolve in termenii adevarului stiintific evident si obiectiv situatia si starea limbii romane ,plutind in aceeasi promiscuitate morala instituita peste capul tuturor. Ce sa mai vorbim atunci despre adevarul istoric , etnografic si cultural comun.Qui prodest-domnule Vardanean?

 27. Aceşti pretinşi jurnalişti rusolingvi dezbat doar teme kominterniste. Adică manipulează cu statutul limbii ruse şi drepturile „minorităţilor” rusofone. Ţi-e silă de aceşti măscărici care nici rusa n-o vorbesc bine, tătarii şi tadjicii vorbesc rusa mai frumos ca ei.Comparaţi-i cu cei din Moscova, aştia apar ca nişte retardaţi.

 28. „Elena Pahomova прочла. порадовалась. все разбираются в журналистике. как и в политике. только почему-то первое куда лучше у нас развивается, чем второе”

  Am citit constatarea Elenei Pahomova. Cred ca am fost vizata pentru comentariul meu, care a vizat-o pe dumneaei.
  Nu ratezi sansa sa-i spun ca eu nu inteleg in jurnalistica. Nu sunt jurnalist. Nu fiecare poate fi jurnalist. Mie nu-mi plac jurnalistii partinitori, aroganti, vulgari si fluturatici, de tipul E.Pahomova…

  …”vtoroe” se dezvolta mai anevoios si din cauza unora ca si E.Pahomova, care promoveaza „uşanca” si macaroane pe urechile naivilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *