Despre referendum la Publika TV

Stimati prieteni, din pacate, link-urile ce conduc spre emisiunile de la Publika TV se deschid mai greu, de aceea va sugeram sa cautati editia dupa zi, ora si denumire, pe care noi le indicam de fiece data. Aceasta editie, din cadrul emisiunii Publika Reporta avut loc pe 15 ianuarie, ora 14.15. Iata linkul http://www.publika.md/emisiuni/publika-report_371.html

Pozitia PNL este ca s-a adoptat cu o mare intirziere ideea unui referendum constitutional, menit sa reduca numarul de voturi prin care sa fie ales Presedintele. PNL a solicitat de multe ori acest lucru, ca sa nu reintram in fiece an, dupa scrutin parlamentar, in acelasi impas. Astfel, salutam ca s-au regasit componentele AIE intr-o pozitie comuna. Ar fi foarte bine daca ele ar fi si sincere privind declaratia comuna. Spunem asta pentru ca analistii de curte ai lui Lucinschi si Filat denota ca PLDM s-ar putea sa nu-i placa referendumul si, in consecinta, nu prea sa lucreze pentru a lamuri populatiei ce e cu acest plebiscit al populatiei.

Cit priveste desfasurarea referendumului, cu dizolvarea concomitenta sau in paralel a Parlamentului, ramine ca specialistii sa decida si sa le sugereze conducatorilor R.Moldova cum sa procedeze sa nu ramina societatea foarte nemultumita de decidentii politici.

PNL este pentru evitarea revenirii comunistilor la Putere, contra protestelor comunistilor si a altor forte care au uzurpat ele Puterea, cind erau cocotate acolo, si au deturnat fondurile publice timp de aproape 10 ani.

PNL si-a modificat Programul politic si a eliminat institutia Presedintiei R.Moldova, dar atita timp cit exista aceasta Constitutie, seful statului trebuie ales cu 51 de voturi, trebuie consolidate pozitiiile premierului, iar Presedintelui ii trebuie reduse prerogativele, sa nominalizeze mereu ca prim-ministru persoana  inaintata de coalitia majoritara, sa fie o persoana simbolica, sa nu aiba drept la intitiativa legislativa si la stabilirea liniei politice externe, sa nu poata demite ministri.

PNL apreciaza ca foarte negativa experienta politica a R.Moldova cu doi Presedinti in conditiile unei republici prezidentiale. Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

6 Comments

Add a Comment
 1. Guvernul Filat toacă iresponsabil banii din Fondul de rezervă alocând milioane pentru cantina miniştrilor…

  Instituţia unde obişnuiesc mai-marii statului să ia masa în zilele de muncă va beneficia, în acest an, de o sumă frumuşică din Fondul de rezervă al Guvernului. Astfel, din banii „pentru zile negre” vor fi rupţi peste 2 milioane de lei, mai exact 2.296.000 lei, şi nu pentru situaţii excepţionale, aşa cum prevede legea, ci… pentru achitarea serviciilor comunale ale ÎS „Cantina Cancelariei de Stat”. Amintim, în context, că Guvernul Filat a refuzat să aloce, din acelaşi buget de rezervă, bani pentru organizarea unei conferinţe ştiinţifice internaţionale cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Executivul a refuzat cererea Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), chiar dacă ultima a solicitat pentru organizarea acestei manifestări o sumă de aproape cinci ori mai mică decât cea alocată pentru Cantina Cancelariei de Stat. Academia a fost refuzată şi invitată respectuos să-şi acopere singură cheltuielile pentru asemenea manifestaţii.

  Cantina miniştrilor e o… situaţie excepţională!?

 2. Rusoaisăi:
  Bravo!Vă începeţi a vă civiliza,aţi scris româneşte aici,de obicei ne scriţi în limba „eliberatorilor”.În limba lor să scriţi la blogurile ruseşti.
  Referitor la ce ne-aţi informat: Vă mulţumim pentru informaţie.Dar oare se putea de aşteptat la o altă reacţie de la „stataliştii moldovenişti”? Ei în aşa mod au grijă ca Rusia să nu ne mărească preţulla gaze… Mai degrabă să nu-şi piardă mana ce le-o aduc „structurile stataliste moldoveneşti”.(Dacă mai multă lumea va dobîndi conştiinţa unei naţiuni române reîntregite la Prut, se măreşte riscul de aşi pierde treuca lor – structurile stataliste ale „Republicii Moldova”).

 3. Nu putem alege președintele, organizăm referendum, de Petru Clej, http://www.acum.tv/articol/45169

 4. Pt Patriciu.

  Cred că nu importă cum scrie , ci cum gîndeşte rusoaica.

  Dacă un rus, sau un alt cetăţean de altă naţionalitate gîndeşte româneşte, asta este cu mult mai patriotic, decît să fii român şi să nu susţii forţele proromâneşti.

  Maş referi la cei sute de mii de basarabeni care deja şi-au redobîndit cetăţenia română sau care au depus cerere pentru redobîndire.

  Vă închipuiţi ce puternici am fi, dacă ne-am uni , nu în campania electorală, sau pentru a vota PNL, ci pentru a uni ambele maluri ale Prutului. Pentru a înfăptui UNIREA.

  Dacă nu ne unim noi, atunci se unesc ei, PCRM, PPCD, PSD, socialiştii, şi alte forţe , care deja au declanşat protestele în masă pe PMAN.

 5. Этим референдумом Альянс рубит сук, на котором сидит. Результат референдума (в случае положительного решения) может быть применен только к следующему составу Парламента. Альянс настолько себя дискредитировал, что не исключена вероятность того, что коммунисты на следующих выборах наберут большинство и поставят своего Президента. И тогда вся многолетняя антикоммунистическая борьба пойдет коту под хвост.

 6. Pr Rusoaica.

  Cu părere de rău , da aveţi dreptate. Probla constă în faptul, că AIE puţin au uiatat, cu cît greu PCRM a fost deturnat de la guvernare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *