John Onoje: „Ştiu că ruşii au ocupat acest teritoriu în 1812” (şi video)Republicăm acest interviu de pe site-ul TIMPUL-ui. Doream ca, după trecerea acestui an, să încercăm să îl ajutăm pe John să obţină şi el dreptul de a plasa un chioşc de vîndut ziare. Vom analiza cazul de la capăt, vom desface ghemul şi vom vedea unde e buba cu această corupţie inimaginabilă la noi. Deocamdată, îi rugăm pe cei de care depinde decizia, să încerce să rezolve solicitarea lui John. Poate că le va reuşi fără să facem noi mare gălăgie. Nu înzadar am vopsit această introducere în culoarea respectivă, albastră, dar s-ar putea să o revopsim în verde…

De asemenea, am avut şi noi, reprezentanţi ai conducerii PNL, o discuţie foarte interesantă cu John. Am constatat şi putem spune cu mare certitudine că John este testul-hîrtia de turnesol a societăţii noastre rusificate. El „are probleme”, în Republica Moldova, unde limba română (fie şi „moldovenească”) e de stat! din cauza că „nu cunoaşte limba rusă”! Noi credem că de aia are probleme John cu autorităţile, chiar şi în prezent, fiind citat la Procuratura Buiucani, pentru că a protestat cînd a fost pe aici Lavrov, că EL E LIBER şi spune ce crede şi arată, prin asta ticăloşia guvernanţilor, care nu pot sau nici vor să schimbe lucrurile, fiind preocupaţi doar de scopul de a se căpătui din banul public şi străin. John, de fapt, a conştientizat ceea ce demult – dacă vroiau să trăiască altfel – trebuiau să conştientizeze cetăţenii noştri, de toate naţionalităţile!…

http://www.timpul.md/articol/john-onoje-stiu-ca-rusii-au-ocupat-acest-teritoriu-in-1812-29940.html

John Onoje: „Ştiu că ruşii au ocupat acest teritoriu în 1812”

Un articol de: Gheorghe Budeanu

–    John, în ultimul timp ai devenit o vedetă. Ai fost unicul care a protestat în faţa Ministerului de Externe, cerând retragerea trupelor militare ruseşti de pe teritoriul R. Moldova, atunci când la Chişinău a sosit şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Apoi, la penultima rundă de alegere a şefului statului, ţi-ai anunţat şi tu candidatura, iar, mai recent, ai devenit membru al Partidului Naţional Liberal al Vitaliei Pavlicenco. Eşti foarte activ, deşi lumea cunoaşte puţin despre viaţa ta. Cine eşti, de fapt?

– Mă numesc John Onoje. Am aproape 14 ani de când locuiesc în R. Moldova. Am ajuns aici ca refugiat din Siera Leone, o ţară africană, unde era război civil. În 2001 am primit statutul de refugiat. Am stat mai mulţi ani fără serviciu. În 2004 am avut probleme cu locul de trai, dar şi cu de-ale gurii. Am mers la Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi şi mi-am cerut drepturile de identitate şi document de călătorie. O doamnă de acolo, o japoneză, mi-a spus să îmi fac documente că sunt refugiat, ca să-mi pot găsi un loc de muncă. Mai înainte, am lucrat ca paznic, vreo doi ani, la Restaurantul „Cacadu”, lângă Teatrul de Operă şi Balet. Dar când au început să nu-mi mai plătească, am plecat. Am găsit un băiat care voia să mă ajute. El este creştin baptist, vindea ziare şi mi-a zis: „O, John, hai să lucrăm împreună”. Am acceptat, că altceva nu aveam ce face.

– Ce ziare vinzi?

– TIMPUL, „Jurnal de Chişinău”, „Makler”, „Antena” şi „Komsomolka”… Dar este vorba de ziarele din retur, nu proaspete. Vai, după o zi de muncă, mâinile mă dor foarte tare. Dacă-mi permiteau să deschid un chioşc, aveam unde mă da la dos de ploaie sau de ninsoare, dar aşa umblu pe la Gara auto cu ziarele pe mână printre oameni, prin autocare şi microbuze…

– Cum ai învăţat limba română?

– Nu ştiam nimic atunci când am ajuns în Moldova, dar am frecventat un an de zile cursuri de limba română. O vorbesc cu oamenii, citesc TIMPUL, „Jurnal de Chişinău”, „Ziarul de Gardă”… Din ele am aflat şi de soarta Basarabiei, care este pământ românesc. Ştiu că ruşii au ocupat acest teritoriu în 1812, după perioada interbelică, au revenit şi nu mai vor să plece. Aşa ceva nu trebuie…

– Cum te descurci aici, fiind un om de culoare?

– Am avut probleme. Iau ziarele de la Casa Presei şi de la „Moldpresa”. Probabil că există o mafie şi pe acolo, căci e foarte greu să le obţin. Îmi blochează şi activitatea firmei. Dar am şi eu nevoie de un ban, căci închiriez o încăpere unde locuiesc. Comuniştii au venit la putere în 2001 şi au stopat totul. Eu nu am mai putut să-mi obţin drepturile. Am stat aşa opt ani. Am cerut cetăţenie, dar ei m-au ameninţat. Odată, au venit la mine acasă poliţişti – cu maşina, cu pistoale – şi m-au întrebat dacă am bani. Le-am spus că nu am, dar gazda o plătesc… M-au forţat să merg la sector. M-au ţinut acolo până la ora două noaptea. Îi întrebam ce rău am făcut, dar ei nu ştiau ce să-mi răspundă şi tot menţionau că nu ştiu limba rusă. Apoi, m-au urcat în maşină şi m-au dus la Comisariatul de Poliţie Buiucani. Mi-au zis să scot banii, pantofii, cureaua şi m-au izolat într-o încăpere unde erau mai mulţi bănuiţi de ceva. Fără pat, am dormit acolo cinci nopţi la podele. Nici nu m-au hrănit… După cinci zile, un bărbat m-a dus la Judecătoria Buiucani. Judecător era o femeie. M-a întrebat de ce-s atât de murdar. I-am răspuns că în izolator nu este pat şi a trebuit să dorm pe podele. M-a anunţat că sunt liber. Era prin 2008.

– Când ai obţinut cetăţenia R. Moldova?

– Păi, după 7 aprilie 2009, când au căzut comuniştii, am început să-mi cer iarăşi drepturile mele. Am depus cerere pentru cetăţenie la Ministerul Tehnologiei, Informaţiei şi Comunicaţiilor. Un refugiat poate să obţină cetăţenie după opt ani de trai în R. Moldova, dar eu aveam mai mult. Şi iar au început problemele, pentru că mi se cerea să ştiu limba rusă. Am făcut cunoştinţă cu Oleg Brega de la „Hyde Park” şi el m-a ajutat foarte mult. M-au susţinut şi cei de la Centrul pentru Drepturile Omului. La Judecătoria Botanica mă întrebau în limba rusă unde îmi este certificatul de naştere. Le-am spus că nu vorbesc rusa, iar adeverinţa de naştere nu o am căci sunt refugiat dintr-o ţară unde era război. M-am supărat şi, împreună cu Oleg Brega, am început să protestez la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. M-a ajutat atunci ministrul Educaţiei, Leonid Bujor. El a semnat că am dat examenele şi a pus un cuvânt ca să nu mai fiu „futbolit” de colo-colo. Tocmai în ianuarie, anul acesta, am primit cetăţenia, după care m-am întors înapoi la muncă…

– Care-s cele mai mari probleme ale tale?

– Sunt mereu blocat: de unde să iau ziare, ca să le vând? unde să trăiesc? cum să plătesc apartamentul? ce să mănânc?…

– Când ai fugit de războiul din ţara ta ştiai ceva despre R. Moldova?

– Nu. Am ajuns aici întâmplător.

– Cum crezi, care-i cea mai mare problemă a R. Moldova?

– Ocupaţia teritoriului nostru de către trupele militare ruseşti. Împreună cu Oleg Brega, de multe ori am protestat, cerând retragerea lor. Armata a 14-a, care a rămas la Tiraspol, face şi mafie. Mafia de la Tiraspol are legătură cu Partidul Comuniştilor al lui Voronin. Când PCRM era la putere, a creat în poliţie structuri care lucrează împotriva Moldovei. E rău că Alianţa pentru Integrare Europeană nu distruge aceste mafii, nu se gândeşte la securitatea cetăţeanului. Noi trăim cu frică. Numai de vorbă sunt buni conducătorii noştri. Noi, poporul, vrem să trăim în pace şi să vorbim numai limba noastră, limba română.

– Dar unii vor „limba moldovenească”…

– Nebunie! Constituţia din 1994 a fost greşită, prorusă. De ce în articolul 11 al ei aţi scris că suntem o ţară neutră, dacă avem armată de ocupaţie pe teritoriul R. Moldova? De ce în articolul 13 aţi pus „limba moldovenească”? Nu este aşa limbă! Este numai limba română, care are istorie şi literatură. Fiecare persoană care trăieşte în R. Moldova trebuie să cunoască limba română, mai ales la serviciu.

John, ce nu-ţi place în politica promovată de partidele din AIE?

– Şi PLDM, şi PD au persoane înşelătoare, care lucrează pentru interesele Rusiei, dar oamenii nu ştiu.

– De unde ideea să candidezi la preşedinţie?

– M-am întâlnit cu o persoană, Vasile, care, aflând că am probleme, mi-a spus că şi el are aceleaşi probleme şi m-a îndemnat să candidăm împreună… Am adunat documentele, am trecut controlul medical, dar ne mai trebuiau semnături de la 15 deputaţi. La Alianţă mi-au spus că ei au semnat pentru Marian Lupu şi nu pot să mai facă o propunere. La PCRM, Sârbu a zis că nici nu vrea să mă vadă, pentru că eu cer lichidarea PCRM.

– Aveai un program de activitate?

– Da. Trebuie să mergem spre Europa. Uitaţi-vă câtă sărăcie în jur. Cine va rezolva această problemă? Fondul Monetar Internaţional? Dacă el refuză, ce facem mai departe? Din cauza corupţiei, nu se face nicio reformă. Eu sunt pentru democraţie. Partidul Liberal are lozinca „Schimbarea până la capăt!”. Dacă vrea asta, trebuie să schimbe funcţionarii rămaşi de pe timpurile comuniste, căci cu ei nu mai faci schimbarea.

– Dacă ai fi Preşedintele R. Moldova, ce ai face în primul rând?

– Reformele pe calea parcursă de Bucureşti, dacă vrem în Europa. Noi trebuie să ne unim cu neamul nostru. Aici e foarte greu, e mare rusificare, reformele nu merg. Noi avem numai o singură cale – unirea cu România. Numai aşa vom ajunge automat în NATO, în UE, am scăpa de trupele ruseşti, dar şi de Partidul Comunist. Asta este cea mai scurtă cale de îmbunătăţire a vieţii noastre.

– De ce ai aderat anume la Partidul Naţional Liberal?

– Pentru că are aceleaşi obiective ca şi mine. Iată placatul cu care eu ies în stradă: „Germaniile de Est şi de Vest s-au unit. Tot aşa noi cerem unire cu România. Dacă noi ne vom uni, vom fi membri ai UE şi NATO. Vom avea securitate şi Armata a 14-a va fi trimisă în Rusia. Avem un singur drum – Uniunea Europeană şi NATO. Unire!”. Eu nu fac nimic rău. Spun aceste lucruri pentru că trăim în democraţie, avem dreptul la libera exprimare şi la proteste.

– Cum vei sărbători Revelionul? Poate vei merge cu uratul, nu?

– Nu. De obicei, la Anul Nou stau acasă, cu uşa încuiată. Când bat în ea urătorii, nu deschid, mă tem de mafie…

– Mulţi ani, John! Încearcă să sărbătoreşti…, românule!

Loading Facebook Comments ...

33 Comments

Add a Comment
 1. John Onoje stie ,numai statalistii-mafiotizati nu vor sa stie..

 2. La mulţi ani, John Onoje !

 3. John, muta-te in Romania…., cred ca va fi mult mai bine pt. tine…! Apropo, foarte frumos dialogul, scurt si la obiect. La multi ani! Sarbatori fericite ! Iti ureaza Furnica.

 4. Anul 2012 a fost declarat de Guvernul RM
  Anul Memoriei martirilor nationali Doina si Ion Aldea- Teodorovici, luptatori pentru Re-Unirea cu România Mare,
  cântareti care au fost anihilati prin accident in Oct.1992 de catre serviciile secrete de la Chisinau, la cererea unor forte politice.
  PROPUNERE CIVICA:

  Sa declaram anul 2012-

  si anul DEMASCARII activitatii SIS-
  / KGB de Kremlin /

  care prin activitatea sa anti-nationala, anti-româneasca, vrea sa ne opreasca de la indeplinirea Marelui ideal – Re-Unirea cu România !
  Se face Un Apel catre toata populatia de demascat prin toate mijloacele legale: presa-comentarii-Radio-TV-conferinte-luari de pozitii, etc. aceasta activitate SIS-tem contra majoritatii populatiei din RM.
  Caci de ce oare au fost lichidati toti Marii nostri Unionisti –
  poeta Leonida Lari, jurnalistul Vasile Vatamanu,
  cântaretul Vlad Gheorghelas, sculptorul Tudor Cataraga si sotia Dora,
  si alte zeci de victime asasinate LA COMANDA.
  Cine sta oare in spatele asasinatelor ?
  DECI DOMNII LUPU, FILAT SI GHIMPU prin ne-implicarea lor
  FAC SI EI PARTE DIN ACEST SIS-TEM
  ANTI-NATIONAL SI ANTI-EUROPEAN SI PRO-RUS !

  SA RIDICAM CAPUL, SA NU TACEM, SA PROTESTAM SI SA INFAPTUIM MAREA RE-UNIRE CU ROMANIA IN AMINTIREA MARTIRILOR NOSTRI SFINTI OMORATI IN ULTIMNII 20 DE ANI
  DE DESPARTIRE DE PATRIA-MAMA !
  Si CARE SI-AU JERTFIT VIATA PENTRU BINELE NOSTRU !

 5. Întrebare pentru „moldoveni”: Cum de la mintea lui John a ajuns care e calea cea mai raţională de parcurs pentru aceste teritorii româneşti, dar la d-lor încă nu ajunge?

 6. ma bucur pentru voi romii care va mai numiti si romani, voi va faceti tot mai negri si mai negri, cioroilor!

 7. Dă-le lecţii de istorie Johny. Să înveţe şi Stati şi Stepaniuc şi Lupu şi celelalte râsuri care-şi bat joc de noi.

  LA MULŢI ANI TUTUROR!!!

 8. 31 decembrie 2011, la 11:11

  ma bucur pentru voi romii care va mai numiti si romani, voi va faceti tot mai negri si mai negri, cioroilor!

  Bai Serghei, nu ai observat cum se fac mai negri francezii, britanicii, nemtii, de americani nici nu mai vorbesc!
  In schimb voi tot incolori, insipiti, dar imputiti ati ramas…

  In afara ca e negru, nu ai nimic de comentat la ce spune?
  O fi el negru si noi romanii cioroi, dar adevarul nostru este ALB.
  Al vostru e negru amestecat cu rosul sangelui ce l-ati varsat si il varsati incontinuare..

 9. ECUPIDON si SENTIMENTE pentru cei care nu mai vor singuratate. Acolo si voi va gasiti usor prieteni.

  O legatura intre doua tari se realizeaza mai usor legand prietenii.

 10. Cind te gindesti,ca si asta poarta fes.

  La Multi Ani tuturor!

 11. La multi ani tuturor romanilor si basarabenilor unde nu ar fi .

  Anul 2011 a fost foarte greu pentru Basarabia ,inca un an esuat in directia integrarii euroatlantice.

  Anul nou 2012 va fi inca mai greu ,mafiotizarea-statalista va duce la prapastie si dicreditare integrarea euroatlantica in RM.

  Va doresc numai un lucru : sa va uniti imprejurul noii marii UNIRI Basarabiei-RM cu Romania

 12. tudor_petrosani ( ionescu tudor)

  JOHN : Cu o floare nu se face primavara,iar cei care te mai „informeaza”,cateodata,nu au intentii…caritabile ! In Romania,este un dicton,si anume : nu toti cei care te baga in rahat,iti vor raul,si nu toti cei care te scot din rahat,iti vor binele 1 In rest,un sincer bravo,ca spui ce spui !

 13. bravo John! un salut prietenesc de la Londra.

 14. Pentru ţigănoiul lui Puşkin numit serghei. Uite porc de rus, cioroi siberian, ce spune Puşkin despre voi:

  А.С.Пушкин. Письмо А.С. Пушкина молдавскому народу во время прибытья в Кишинев.

  Среди неистовых цыганок
  Я, как Орфей среди вакханок,
  В кругу кокеток молдованок
  Пожалуй, Бог среди болванок.
  Зато меж грустных молдован
  Не лань в овраге львинном.
  Вернее, лев меж обезъян,
  Я, конь арабский Альмадан
  В смиренном таборе ослинном.

 15. …UIMITOR!!!!… MAI ALES FAPTUL CA SE INDENTIFIVA DREPT…ROMAN…LUATI EXEMPLU…BASARABENI !!!…”LA MULTI ANI CU SANATATE…SA VA DEA DOMNUL TOT CE DORITI !!!”

 16. Serghei spune:
  31 decembrie 2011, la 11:11
  Ori si care natie isi are negrii sai. Cate odata ei sunt chiar albi….Ca tine Sergay, de exemplu…….

 17. FLACARA- 1 spune:
  ianuarie 1, 2012 la 9:35 am | Răspunde
  CENACLUL «FLACARA RE-UNIRII» :
  ————————————————————
  DECLARATIE:
  Situatia este foarte grava:
  un tânar patriot, Sergiu Duminica,
  care a a participat pasnic si non-violent la manifestarile din 7 aprilie 2009, se afla acum in inchisoare sub un ptetext de «jaf». Va dati seama ce fel de democratie avem in RM ? Intrucât Sergiu a avut curajul si demnitatea sa declare sus si tare injustitiile cu care a fost trata, si intrucât a vizat unele persoane importante din conducere,
  ACUM EL SE AFLA IN INCHISOARE !
  Se cere imperios:
  1.
  Prin toate mijloacele pasnice de adus la cunostinta tuturor organizatiilor internationale
  despre acest caz si de cerut IMEDIAT eliberarea lui.
  2.
  Prin acest caz, / Sergiu Duminica /si altele /, AIE- Alianta pentru Integrarea Europeana se discrediteaza totalmente.
  Caci in fine, cine este acest Marian Lupu ? — un fost comunist de frunte care a condus lupta contra tinerilor patrioti din 7 aprilie. Sau cine este Vlad Filat ? Un pro-rus si neo-comunist implicat in aducerea avionului cu teroristi rusi mascati adusi la Chisinau de la Moscova pentru a provoca dezordini in masa la 7 Aprilie 2009.
  Iata realitatea: din aceasta cauza adevarul despre 7 aprilie 2009 este bine tainuit iar acei tineri care indraznesc
  sa declare injustitiile sunt intemnitati / cazul Sergiu Duminica/.
  3.
  Sa le luam pe rând.
  Partidul comunist nu mai este la putere. Deci toate structurile de stat sunt in mâinile AIE.
  Atunci de ce KGB -SIS din Chisinau urmareste patriotii pro-români si ii intimideaza ca pe timpurile comuniste ? toate acestea se fac cu acordul lui Lupu si Filat, marii europeni fatarnici.
  Prin ne-imlpicare si tacerea sa, Mihai Ghimpu se face si el vinovat ca partas la aceste nelegiuiri.
  4.
  Si mai grav:
  in ultimul an au murit marii patrioti Pro- România Mare: poeta Leonida Lari / «cancer», dec. 2011/, jurnalistul patriot Vasile Vatamanu / «accident» prin orbire din fata, dec. 2011/, cântaretul Vlad Gheorghelas,/ «cancer», martie 2011 /, sculptorul Tudor Cataraga si sotia lui Dora /»un alt «accident», dec.2010/ etc.
  Va mai indoiti ca toate aceste decese au fost ne-naturale ? prin iradieri, otraviri sau accidente ? si iarasi credeti ca Lupu, Filat si Ghimpu nu stiu ce se intâmpla in aceasta «tara» ? Doar nu mai sunt comunistii la putere, nu ? Ca sa dam vina pe ei. Deci, TEROAREA KGB contra patriotilor pro-România Mare continua si mai departe cu acordul AIE !
  Iata realitatea !

 18. CENACLUL FLACARA-REUNIRII:
  —————————————————
  2011: TEROARE KGB NEO-COMUNISTA IN RM:
  URGENT: VIATA LUI SERGIU DUMINICA ESTE IN PERICOL !

  1.
  http://www.zdg.md/investigatii/inot-spre-europa

  În august 2009, pentru a doua oară în viaţa sa, Sergiu a intrat în apa Prutului,
  încercând să ajungă pe celălalt mal,
  în România.
  Dacă prima dată şi-a riscat viaţa în căutarea unui loc de muncă,
  a doua oară, spera să-şi găsească un refugiu.
  Sergiu Duminică este una dintre victimele evenimentelor din 7 aprilie.

  După câteva luni de la derularea protestelor, figurând ca victimă şi martor în două dosare împotriva poliţiştilor torţionari, tânărul a simţit că viaţa sa este în pericol. Susţine că era urmărit, că primea apeluri telefonice ciudate şi nu se simţea în siguranţă. Pentru că nu-şi permitea financiar să plece în mod legal,
  a considerat că trecerea Prutului înot este singura sa şansă.

  Trecerea ilegală a frontierei şi interdicţia de a mai intra în ţară

  De partea română a fost reţinut. Pentru că ajunsese în România prin trecere ilegală a frontierei de stat, Sergiu urma să fie dus în faţa instanţei de judecată pentru a-i stabili pedeapsa. Judecătoria Galaţi, însă, a emis o ordonanţă prin care anunţa neînceperea urmăririi penale pe numele său, întrucât exista o cauză care înlătura caracterul penal al faptei. Cauza la care se făcea referinţă în actul judecătoresc era solicitarea azilului politic. Autorităţile româneşti îi acceptaseră cererea, dar procesul de acordare a azilului fusese întrerupt, în momentul în care tânărul a hotărât totuşi să revină în R. Moldova pentru a participa la şedinţele de judecată legate de evenimentele din 7 aprilie.

  În consecinţă, a fost anunţat că din momentul ieşirii din ţară îi va fi instituită interdicţia de cinci ani de a merge în România, deoarece intrase ilegal pe teritoriul ei. Sergiu spune că s-a revoltat, că nu era de acord cu această decizie. A purtat discuţii cu mai mulţi oficiali români, dar şi moldoveni, iar până la acest moment problema sa, oricum, este nesoluţionată. «Este un principiu de-al meu că aş vrea să-mi fie retrasă interdicţia, dar într-o zi, când voi decide că trebuie să plec,
  tot aşa voi merge. Nu am nădejde că voi avea bani pentru perfectarea actelor», susţine Sergiu.
  2.
  UN COMENTARIU PRELUAT:
  http://www.zdg.md/stiri/%E2%80%9Cmiscarea-7-aprilie-2009%E2%80%9D-sistemul-judecatoresc-si-a-demonstrat-incapacitatea-de-a-face-justitie

  matasaru2004 a scris (31 December 2011):
  ” alte cazuri cand politistii tortionari i-si persecuta pana in prezent victimile,
  este cazul recent a lui Sergiu Duminica.
  Din luna octombrie Sergiu este in custodia politiei si este incriminat jaf.
  Dupa discutia cu maica-sa, ultima spune ca este un dosar fabricat.
  Avocatul Enache (069659686) a lui Sergiu spune ca Sergiu are doua dosare penale legate de 7 aprilie 2009
  unde-i ca parte vatamata
  si al treilea unde-i invinuit de jaf.
  (ZDG a scris despre acest tânar,S. Duminica )

 19. CENACLUL “FLACARA RE-UNIRII”:
  —————————————————————————
  APEL CIVIC CATRE TOTI ROMâNII MOLDOVENI:
  CEREM ELIBERAREA LUI SERGIU DUMINICA
  DIN INCHISOAREA NEO-COMUNISTA DE LA CHISINAU !

  DE ORGANIZAT IN PERIOADA 9-15 IANUARIE 2012
  PROTESTE PASNICE CU PANCARTE IN ENGLEZA SI FRANCEZA
  SI CU DRAPELE TRICOLORE IN FATA TUTUROR AMBASADELOR RM
  DIN STRAINATATE SI IN FATA ORGANIZATIILOR INTERNATIONALE
  DIN BRUXELLES, STRASBOURG, GENEVA, VIENA, NEW-YORK, ETC.
  CU CEREREA DE A ELIBERA IMEDIAT DETINUTUL POLITIC DE LA CHISINAU- TâNARUL PATRIOT SERGIU DUMINICA !
  DE DEMASCAT POLITICA NEO-COMUNISTA SI TOTALITARA DIN AIE,
  CARE S-A TRANSFORMAT INTR-UN AGENT KGB
  CONTRA POPULATIEI ROMâNESTI MAJORITARE DIN RM.

  O ALIANTA MAFIOTIZATA
  CARE PRIN MARIAN LUPU UN NEO-COMUNIST PRO-RUS
  SI PRIN VLAD FILAT SI EL UN NEO-COMUNIST MANIPULATOR SI FATARNIC
  CARE ACTIVEAZA CONTRA PATRIOTILOR PRO-REUNIRE CU ROMANIA MARE,
  CU UN KGB SIS-TEM TERORIST CARE URMARESTE CETATENII
  PE STRAZILE CHISINAULUI IMPREUNA CU AGENTII KGB DIN TIRSAPOL
  CA PE TIMPURILE STALINISTE !
  DE A INFORMA OPINIA PUBLICA MONDIALA DESPRE ACESTE ABUZURI ALE MAFIOTILOR NEO-COMUNISTI SUB MASCA UNEI “DEMOCRATII” DE MASCARADA.

  N.B.
  video de mai jos:
  fiti atenti la min. 8 când Sergiu deconspireaza un provocator
  din rândurile manifestantilor din aprilie 2009: cine este tipul ?
  E Petru Corduneanu, sef la Ministerul de Interne, mascat si provocând multimea la distrugeri. Sergiu declara ca vrea sa traga in justitie acele persoane de la conducere care au dat comanda de a ucide, tortura si a lichida participantii la protestul anti-comunist.
  Rezultatul:
  Decembrie 2011:
  Sergiu se afla la inchisoare cu un dosar inventat de “jaf”.
  Iata justitia din Rep. Moldova !
  … si achitarea de catre instanta de judecata a ex-ministrului de Interne,
  Gheorghe Papuc, si a ex-comisarului de Chisinau, Vladimir Botnaru,
  in legatura cu evenimentele din aprilie 2009.

  Video:
  Aprilie 2009:
  patriotul militant pentru democratizarea societatii, Sergiu Duminica:
  ” Un tânăr se teme pentru viaţa sa şi a familiei sale ”
  http://www.youtube.com/watch?v=aYNZfr3DWto&noredirect=1

 20. Daca cineva ii da mai mult – maine o sa va povestească cum in 1918 Ro a ocupat Republica Democratica Moldoveneasca, cum asemenea „fraților mai mari”rusi, cei romani au promis autonomie Basarabiei, la fel si Transilvaniei, dar pana la urma nici măcar nu le-a permis sa-si aleagă administrație publica locala, cum au fost sistate toate drepturile democratice elementare, cum a fost introdusa prin lege pedeapsa corporala – o „noutate” ce in prima jumătate a veacului XX nu era nici in coloniile veritabile africane etc. etc. Următorul pas – cred ca va fi pentru el – dobândirea cetățeniei romane – nu cred sa rămână moldovan moldovenist. Ajutați-l – vrea si el in UE.

 21. Bai pavlicenco, nu ajungeai tu o nebună in partidul cel de doi bani, ai mai adus unu si mai nebun, si inca negru.

  Bată-te-ar crucea pentru păcatele carele le faci cu stiintă si făra, mare dobitoacă mai esti.

 22. Pt Culmea

  Cred ca esti constient ca esti culmea idioteniei, de unde si numele si nickname-ul. John Onoje a venit, nu a fost adus la PNL, mai stropeste-te cu agheasma, ca esti posedat rau de diavol.

 23. Dna Pavlicenco, pe unul ca Culmea – dati-i pur si simplu – la gunoi! Caci sunt gunoi.

 24. John merita mai mult respect decat toti cei care intruchipeaza CULMEA PROSTIEI!

 25. Iar PNL este cel mai vertical, curajos partid.
  si asta datorita LIDERILOR din PNL, in special a DOAMNEI PAVLICENCO!

  Dar CULMEA PROSTIEI cum sa inteleaga?

 26. Pt Valenta

  Da, sunt gunoi, dar nu vreau sa fiu ca ei. Vreau sa le arat ca nu ma tem de ei si de opiniile lor tocmai pentru ca nu sint decit gunoi.

 27. Încă un an între Est şi Vest.

  Se mai duce un an. Şi ne lasă exact acolo şi la fel, după cum ne şi găsise: aceiaşi dedublaţi între Vest şi Est, contrariaţi şi contrafăcuţi identitar, mai mult disperaţi decât optimişti, rătăciţi, plini de orgolii (mă refer la claca politică), măcinaţi de intrigi şi zgârciţi la sacrificii. Onoarea nu a devenit un cult al celor de la putere, iar integrarea europeană a rămas un vis perpetuu cu şansele neclare.

  Cele două zile care au mai rămas până la intrarea în 2012 nu mai schimbă nimic – doar de va vrea Cel de Sus să facă ceva cu noi, să treacă cu «plugul» peste Moldova, înainte ca urătorii să tragă brazdă pe la porţile gospodarilor în noaptea de Anul Nou. Ambiţiile la început de an au fost mari. La fel ca şi la începutul lui 2010. Doi ani de răscruce din care ne-am ales mai mult cu aşteptările. Problema preşedintelui o mai lăsăm o dată datorie altui an, la fel precum o preluam de la 2010 şi 2009. Deşi, dacă e să trecem peste toate supărările care s-au adunat pentru AIE-2 timp de doi ani şi jumătate, va trebui să remarcăm şi plusul ei cel mai mare. Şi anume: că a putut trece peste toate minusurile sale şi a supravieţuit. Declaraţia de alaltăieri a lui M. Lupu că nu va mai candida la preşedinţie vine să pună capăt unui lanţ întreg de incertitudini politice. Sau să pună început altuia? Care va fi preţul acestei cedări? Va plăti doar Lupu sau grosul tributului va fi trecut pe seama PL? Rămâne să vedem. Pentru acest sfârşit de an, măsurând celelalte plusuri şi minusuri ale Alianţei, constatăm cu regret că R. Moldova face şi după 2011 impresia unui stat cu două lumi. Nu mă refer la aspectul geografic, cu dreapta şi stânga Nistrului, ci la starea de spirit şi cea materială: unii cu gândul la Est, alţii cu ochii la Vest, unii care se scaldă în bani şi alţii care nu-şi pot permite să se scalde nici în apă. Nu e cazul să intrăm în detalii, viaţa e pe faţă. Cu atât mai mult cu cât anul pleacă şi contează mai mult ce va fi, nu ce-a fost. Iar în acest sens, 2011 a împărţit categoric, ca şi până la 2001, opţiunile vectoriale ale clasei politice între Est şi Vest: comuniştii (care până mai ieri erau pro-UE) şi confraţii lor de stânga optează pentru Uniunea Euroasiatică a lui Putin, partidele de la centru la dreapta rămân pe opţiunea UE. Majoritatea populaţiei (cu toate speculaţiile din sondaje) alege, în continuare, UE.

  Relaţiile cu Rusia în 2011 au fost tot atât de «bune» ca şi întotdeauna. Moscova continuă să ne considere asiatici, chiar dacă aparţinem altui continent, Patriarhul Kiril s-a grăbit să ne declare parte a «Sfintei Rusii», un alt Kiril al Rusiei la Chişinău, ambasadorul Kuzmin, insistă să ne caute în hărţile şi istoria Rusiei (nu a Românilor) şi se enervează că nu ne găseşte aşa după cum îşi doreşte (pe jumătate tătari, pe jumătate mongoli), Moscova, deşi a prelungit Tratatul de prietenie moldo-rus, refuză să se retragă din Transnistria, S. Lavrov de la externele ruse a ameninţat Chişinăul cu «pedestrimea muncitoare moldovenească» din Rusia, dacă nu ne scoatem din cap UE, Putin se pregeteşte pentru primăvară de o nouă încălecare la Kremlin şi de o descălecare (expansiune) în spaţiul ex-sovietic, iar comuniştii lui Voronin, — zicem deja, după ce au intonat 8 ani la rând (în gând) imnul UE, acum fac insistent repetiţii şi învaţă imnul Uniuni Euroasiatice (deocamdată fără cuvinte, dar pe textul muzical de la «Vstavai, strana ogromnaia…»). S-ar putea ca după investirea în funcţie a lui Evgheni Şevciuk la Tiraspol, «imnul» să fie cântat în cor pe ambele maluri ale Nistrului. Moscova nu şi-a schimbat «caii» la Tiraspol doar de dragul schimbării. Rusia are o nouă strategie pentru R. Moldova. Şi dacă Europa şi America vor rămâne prizonierii proiectului Putin-Merkel vizavi de soluţionarea diferendului transnistrean, atunci va trebui să spunem europenilor şi americanilor că suntem ruşi şi asiatici şi că R. Moldova e Rusia. Proiectele ruseşti în Moldova nu sunt pentru o Moldovă europeană. Asta este important să înţeleagă euro-occidentalii. Şi doi: că indiferent ce partide vor veni la guvernare, în cazul unor noi anticipate, nu doar partidele de la putere sunt în drept să decidă soarta R. Moldova. Mai există şi societatea civilă, uniunile profesionale, mass-media, partidele extraparlamentare, comunităţile externe… Ruptura care s-a produs pe «frontul de Vest» în 2011 e una care trebuie remarcată şi menţinută. Dar UE nu trebuie să facă exces de exigenţe faţă de R. Moldova, aşa cum nu le-a făcut nici în cazul Kosovo. Dacă în 2012, R. Moldova nu va obţine cel puţin un regim liberalizat de vize sau orice altă avansare pe orbita UE, lucrurile ar putea deraia de la Vest la Est. Declaraţia ministrului de Externe, Iurie Leancă, că îşi va da demisia în cazul în care moldovenii nu vor putea intra în Europa în 2012 fără vize, nu este o bravadă. Este responsabilitatea pentru un angajament asumat împreună cu Bruxelles-ul în 2010, şi acest angajament trebuie onorat. E bine că Europa manifestă foarte multă exigenţă faţă de candidaţii la UE şi că şi-i doreşte bine reformaţi, dar ar fi tot atât de bine ca ea să ţină cont că Rusia, pe cealaltă parte a luptei pentru Moldova, o vrea indiferent cum este. Şi e gata s-o declare şi azi parte a viitoarei Uniuni Euroasiatice, chiar dacă aceasta nici nu există. Ce minunat ar fi pentru Moldova dacă şi UE ne-ar dori tot atât de mult şi ar avea aceeaşi politică expansionistă faţă de noi ca şi Rusia.

  Petru Grozavu

  http://www.zdg.md/editoriale/inca-un-an-intre-est-si-vest

 28. Anul 2012 va fi ca și 2011, poate chiar mai mizerabil.

  1. Crima din dimineața zile de 1 ianuarie va fi mușamalizată .

  În R. Moldova, anul 2012 a debutat oribil de emblematic, sub zodia blestemului ei geopolitic: în dimineața zilei de 1 ianuarie un ofițer rus din ”grupul de pacificatori” de pe Nistru l-a împușcat cu sânge rece pe un tânăr din comuna Pârâta, Dubăsari care nu s-a supus somațiilor. Încă nu cunoaștem toate detaliile, dar nimic nu justifică crima comisă de ofițerul Armatei ruse. Cu toate acestea, dosarul poate fi trecut de pe acum la arhiva, deoarece nimeni din actuala ”conducere de vârf” a R. Moldova nu va îndrăzni să sacrifice ”prietenia seculară dintre moldoveni și poporul rus frate” din cauza unui mort. Firește, oficialii de la Chișinău vor exprima, cu multă prudență, ”regrete” și ”îngrijorări”, vor fi formate ”comisii”, ambasadorul Rusiei Kuzmin ne va mai da o lecție de istorie și cazul va fi mușamalizat, iar ofițerul rus nu va fi tras la răspundere. Ar fi din cale afară pentru actuala conducere ”proeuropeană” a R. Moldova un asemenea gest …”antirusesc” – ce, ați uitat de unde vine …lucoarea și gazele? Nu se va întâmpla nimic, așa cum nu a căzut nici un fir de păr din capetele generalilor Papuc și Botnari. Ei și ce dacă tânărul Boboc, în loc să se bucure acum de viață, putrezește în mormânt? Justiția moldoveană nu face crize de sentimentalism, ea este ghidată de rațiuni statale, pragmatice și nonemoționale. Așa cum (după 9 ani!!!) nu s-a aflat cine l-a răpit pe Kubreakov, tot așa nu se va afla și nu va fi pedepsit cei care l-au ucis pe Boboc sau pe tânărul din Pârâta în dimineața zile de 1 ianuarie 2012.

  2. Rațiunea de a fi a politicianului moldovean este minciuna

  Societatea moldoveană a intrat în noul an 2012 cu aceeași întrebare pe buze cu care a intrat și în 2011: ce se întâmplă cu noi și de ce se întâmplă? Timp de un an nimeni din R. Moldova nu a găsit răspunsul la această chinuitoare întrebare: nici un analist politic, nici un politician, nici un filozof… În ajun de An Nou, regizorul Sergiu Prodan s-a apropiat de miezul chestiunii. Iată ce a spus el la o televiziune: ”Problema cea mai mare a R. Moldova este una de ordin moral. Moldovenii au mari carenţe la capitolul moralitate. Nu poţi construi o societate dacă la bază pui nişte minciuni. Trebuie să scoatem toate minciunile din capul oamenilor”. Sergiu Prodan, ca orice intelectual de creație, este naiv. Trebuie să fii un adevărat ”rătăcit” ca să ceri politicienilor ”să scoată minciunile din capul oamenilor”! Rațiunea de a fi a omului politic fin R. Moldova este de a spune minciuni, de a băga, nu de a scoate minciuni în capul oamenilor! Alte ”principii și valorii” el nu are!

  3. Puterea a corupt, societatea civilă a tăcut neputincioasă

  Anul 2011 a fost un an al prăbușirii iluziilor și al înstrăinării cetățeanului de stat și de politică. Cu acest ”bagaj emotiv” am ieșit din 2011 și am intrat în 2012, aceasta e starea de spirit a societății moldovene la linia de start 2012: pe de o parte, dezamăgiri, deziluzii, sărăcie, nemulțumiri în tabăra celor mulți, pe de alta – lux, cinism, corupție, politicianism, mercantilism, cosmopolitism ș.a.m.d. în tabăra celor puțini și bogați. Toți recunosc acest fapt, dar nimeni nu poate propune nimic pentru a opri rostogolirea în haos. Clasa politică moldoveană nu are soluții pentru problemele pe care ea însăși le-a creat. Nu numai în zona politicului, dar nici în zona ”societății civile” nu avem voci morale credibile capabile să facă o radiografie curajoasă a societății; personalitățile care ar putea să facă această ”scanare” a societății și să propună soluții fie că s-au retras singure, fie că au fost împinse la periferia spațiului public, fiind bruiate de armata de falși analiști și de argați de presă care au invadat spațiul public, transpirând în numele …Puterii… Puțini au fost ziariștii și analiștii care au avut curajul să rămână în opoziție față de Putere. Din acest punct de vedere în 2011 presa – și cea tradițională, și cea ”electronică” – a fost mai dependentă de factorii politic și economic decât în timpul regimului Voronin. Actuala Putere a corupt mulți oameni din presă, iar cei care au rezistat și au criticat Puterea ( iar astăzi adevărata putere politică în RM e personificată în figura premierului Vladimir Filat) – au fost ”ușurel” trecuți în categoria ”radicalilor”, fiind etichetați drept ”vânduți”. Nimic nou sub soare…

  4 Cea mai mare nerealizare a anului 2011…

  …Într-un cuvânt, Sistemul i-a înghițit pe mulți foști luptători cu Sistemul; astăzi elitele politice care înainte de 2009 promiteau schimbarea lucrează pentru menținerea și bun funcționarea a fostului Sistem. Puterea a devenit mai mincinoasă și mai agresivă, mai intolerantă față de ”libercugetători” și ”ereticii” care-și permit s-o critice. De regulă, la sfârșit de an se fac cele mai deocheate topuri. Nu mă voi hazarda în acest exercițiu ieftin, ci voi pune o întrebare: care a fost cea mai mare nerealizare a anului 2011? Știu, răspunsul meu nu va plăcea multora, în deosebi celor care se consideră ctitori de state independente și făuritori de istorie: în 2011 elitele intelectuale ale R. Moldova nu au participat cu soluții politice la viața publică a Cetății. Celora cărora concluzia mea li se pare ca fiind prea dură și categorică le adresez o întrebare simplă: enumerați acțiunile publice pe care le-a întreprins elitele intelectuale ale RM pentru a scoate societatea din marasmul în care au înglodat-o politicienii?

  În loc de P.S.:
  cum va marca R. Moldova 200 de ani de la ocupația rusească din 1812?

  Cel mai important eveniment istoric și politic al anului 2012, în R. Moldova ar trebui să fie declarat împlinirea în luna mai a 200 de ani de la anexarea Moldovei din stânga Prutului de către Imperiul rus în urma așa-zisei Păci de la București. Am motive să cred însă că actuala Putere (guvernul Filat, fiindcă deocamdată altă putere nu există!) va încerca să se spele pe mâini și să bage capul în nisip. Încă nu știm cum se va comporta Bucureștiul… Cauza e aceeași – nici azi, după 200 de ani de la ocupație, falnicele elite politice românești de la Chișinău și București nu vor să-i deranjeze pe ruși! Un lucru e cert: modul în care R. Moldova va marca (sau nu va marca) acest tragic jubileu va pune o notă nu numai guvernului Filat, ci și nouă, moldovenilor simpli. Și mă refer la toți moldovenii români, nu numai la cei din stânga, ci și la cei din dreapta Prutului…

  Un articol de: Constantin Tănase

  http://www.timpul.md/articol/anul-2012-va-fi-ca-i-2011-poate-chiar-mai-mizerabil-29971.html

 29. 1. suspecta si rusinoasa tacerea autoritatilor in urma uciderii unui tinar de catre „pacificatori” . daca se intampla in alt loc al lumii se lasa cu un scandal international urias … chiar penibil . 2. evenimentul singeros reprezinta inca o dovada a faptului ca aderarea la NATO e singura cale de iesire a Moldovei de sub samavolniciile imperialismului rus . ca place , ca nu place , asta-i adevarul curat .

 30. МОЛДОВА. Пьяные русские террористы снова убили мирного молдованина
  Время публикации: Сегодня в 17:26

  По сообщениям СМИ, 1 января русские оккупанты молдовской провинции Трансистрия, перепившиеся водкой на свой праздник «новогод», расстреляли из расовой ненависти на мосту через Истр 18-летнего молдовского юношу, ехавшего на машине из села Пырыта в село Вадул-луй-Водэ.

  Жители сел, расположенных на Истре, начали акцию протеста против кровавой русской оккупационной солдатни, обвинив ее в агрессии и отметив, что это далеко не первое преступление русской сволочи в Молдове.

  Они также заявили, что будут мирно протестовать до снятия русским зверьём блок-постов на молдовском Истре. Прокуратура Дубоссарского района Молдовы возбудила уголовное дело против русских террористов.

  http://kavkazcenter.com/russ/content/2012/01/02/87871.shtml

 31. Happy New Year,John!;nu m-am gândit niciodata ca un african dintr-o ţară anglofonă poate să dea lecţii de demnitate unor basarabeni rătăciţi de neamul lor şi de istoria strămoşească.Un sincer Bravo!

 32. după ultimul sondaj de opinie cetăţenii RM consideră ,în majoritate, Rusia ca un prieten de nadejde iar România ca un potenţial duşman!!!.Pe acest fond,.remarcile lui John pentru un român de la vest de Prut,întristează şi produc o mare dezamăgire referitoare la etnicii basarabeni.Pe acest fond cu atât mai lăudabilă este lupta pentru trezirea conştiinţei naţionale dusă de PNL,personal de doamna Pavlicenco.La mulţi ani,doamnă şi să răzbateţi în tot ceea ce întreprindeţi.Doamne ajută!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *