Raportul DPN, prezentat la Congres

R A P O R T U L

Delegației Politice Naționale, prezentat la Congresul al III-lea al Partidului Național Liberal

Stimați delegați la Congresul al III-lea al Partidului Național Liberal,

Stimați invitați, care ați răspuns sincerei noastre dorințe de a vă avea alături de noi,

Stimați reprezentanți ai presei,

Vă adresăm tuturor felicitări cu ocazia Zilei Naționale a Românilor. Noi am dorit să ținem congresul al III-lea al PNL pe 1 Decembrie, însă a fost o zi de lucru.  

Ne-am întrunit astăzi în cadrul celui de-al treilea for al PNL, după o perioadă destul de activă și zbuciumată, într-un stat, ce încă nu-și poate asigura stabilitatea postcomunistă, necesară pentru o evoluție accelerată spre democratizarea societății.

PNL, ca entitate politică sau ca un nucleu de național-liberali, participanți activi, în perioada 1989-2005, la procesele de coagulare a forțelor politice naționale și democratice pentru apărarea realizărilor Mișcării de Renaștere Națională, a existat în două formule anterioare actualei, pe care ne-o dorim definitivă și în ascensiune.

În acești cinci ani am avut multe sfidări și provocări, dar am rezistat sub regim comunist, rezistăm și sub guvernarea liberal-democrată. Adevărul este că, în cel de-al doilea stat românesc, PNL, ca partid extraparlamentar activ, nu ca multitudinea de partide conjuncturiste doar cu ștampile, a activat continuu în toți acești cinci ani, ducîndu-și mesajul românesc și reformator în casele alegătorilor și rezistînd în fața presiunilor de orice gen – fie din partea comuniștilor, fie din partea pretinșilor democrați. Asta a fost partea cea mai grea în activitatea PNL, ce a avut constant probleme cu Puterea, și asta pentru că a avut mereu o poziție curajoasă, spunînd ceea ce alții s-au temut și se mai tem să spună.

Astfel, cu mari difucultăți, subiective, PNL a fost înregistrat la Ministerul Justiției pe 3 februarie 2007, în ultima zi și în ultima oră în termenul prevăzut de lege. PNL s-a confruntat apoi cu imposibilitatea participării în alianță la alegerile parlamentre din 2009, cînd comuniștii au interzis blocurile electorale. PNL, pentru a nu dezbina electoratul cu viziuni democratice, nu a participat la alegeri ca entitate aparte, ci a participat, prin membrii și conducerea partidului, la alegeri, părăsindu-și formațiunea și sprijinind altă listă. Aceasta a dus la nepromovarea partidului și a imaginii sale, ca și la întreruperea primului mandat al președintelui partidului. Mai amintim că PNL a avut, pe listele parlamentare, mulți candidați cu cetățenia română, care și-au asumat public și ferm angajamentul că, dacă intră în Parlament, aleg cetățenia, renunțînd la mandatul de deputat, spre deosebire de ceilalți, care, ajungînd deputați, și-au abandonat cetățenia română.

În continuare, după congresul al II-lea, PNL s-a confruntat cu o problemă de legislație. Legea privind partidele politice statua că, dacă o formațiune nu participă la două scritine parlamentare consecutive, este pasibilă de dizolvare, prin judecată, la solicitarea Ministerului Justiției. Faptul a determinat înregistrarea PNL ca și concurent electoral, după care s-a retras din cursă exact înainte de imprimarea buletinelor de vot, pentru a nu supune comisiile electorale unui efort suplimentar. PNL nu a procedat ca o altă formațiune, astăzi inexistentă, ce s-a retras, însă după tipărirea buletinelor de vot. PNL a renunțat la cursa electorală de la 29 iulie 2009, după ce partida liberal-democrată nu a cedat unicul vot necesar comuniștilor la alegerea candidatului PCRM la funcția de șef al statului.

Înainte de 29 iulie 2009 în societate erau mari presiunile asupra partidelor zise ”fără șansă” din partea alegătorilor cu opțiuni democratice, care le cereau să nu participe la alegeri, ca să nu împiedice partidele necomuniste ”cu șanse” să obțină voturile necesare formării structurilor statului. Dar nu le-au mai obținut, putem spune că s-a tot greșit că nu s-au coagulat de atunci forțele democratice.

PNL s-a conformat și a răspuns așteptărilor, adoptînd atunci o decizie de natură civică și retrăgîndu-se, cu tot riscul de a fi supus dizolvării. PNL a găsit atunci, parcă, și o coliziune juridică interpretabilă, ce permitea sa se considere ”participare la alegeri” chiar și numai înregistrarea în cursă. Nu am ajuns, însă, să probăm acest adevăr în instanțele de judecată, pentru că AIE a modificat Legea privind partidele. La adoptarea prevederii injuste, legislatorul avuse în vedere dizolvarea unui partid dacă nu participă la două scrutine în cadrul unor cicluri electorale de cîte patru ani, nu de un an, cu alegeri în fiece an, cum se întîmplă în ultimul timp la noi.

Alte provocări pentru partid după congresul al II-lea al PNL, de pe 9 mai 2009, cînd formațiunea i-a reîncadrat pe cei ce i-au fost membri și au candidat la funcția de deputat pe listele altui partid, fapt pentru care părăsiseră in corpore formațiunea-mamă, au fost cele legate de neînregistrarea, de către regimul comunist păstrat după 5 aprilie 2009, a rezultatelor Congresului. Demersul conducerii PNL către Ministerul Justiției de a înregistra decizia Congresului al II-lea al PNL privind alegerea președintelui și a noii componențe a Delegației Politice Naționale a fost respins de ministrul comunist Vitalie Pîrlog, inclusiv după ce a fost readresată o solicitare repetată, cu semnăturile unui grup important de membri ai Biroului Permanent Central al PNL. Deciziile Congresului al II-lea al PNL au fost înregistrate abia după 29 iulie 2009, fapt ce ne-a creat dificultăți la înregistrarea PNL drept concurent electoral în scrutinul din 29 iulie.

Următoarele provocări PNL le-a avut în perioada referendumului din 5 septembrie anul trecut, în care a lansat univoc Mesajul Unirii cu România, adoptat la 17 aprilie 2010, în ședința Delegației Politice Naționale. Mesajul Unirii este promovat de atunci de PNL și astăzi sper să îl consacrăm în noua Redacție a Satutului și în Noua Redacție a Programului PNL. (Aplauze.) Vă mulțumesc.

Amintesc, astfel, că, în timpul campaniei electorale pentru referendum, PNL a spus că ”vrem un Președinte care să ne conducă spre Unirea cu România” – un mesaj-șoc pentru populație, ca un duș rece, dar care a avut menirea să înceapă scoaterea românofobiei din sufletele românilor din Basarabia. PNL a avut un clip tranșant în limbile română și rusă, atacat de comuniști în CEC-ul care ne-a interzis spotul unionist, interdicție promovată în Comisia Electorală Centrală de reprezentantul PLDM, dar votată inclusiv de reprezentanți ai PLDM, PD și PL.

Ne-am judecat cu CEC și comuniștii la Curtea de Apel Chișinău și la Curtea Supremă de Justiție și am rămas plăcut surprinși că, în Republica Moldova, poți să și cîștigi un proces politic, atît de fundamental pentru orientarea strategică a celui de-al doilea stat românesc. Decizia de judecată privind restabilirea dreptului PNL la un spot unionist, a fost emisă în baza unor precedente create prin examinarea unor cazuri la CEDO, judecătoarea punînd legislația europeană mai presus decît viziunile unui obraznic tînăr comunist Serghei Sîrbu sau ale celor din spatele lui, ca și ale reprezentanților PL, PLDM și PD.

Astfel, de azi înainte, în baza acestor decizii, cea a CSJ fiind irevocabilă, nimeni nu ne va mai putea închide gura cînd vom spune de necesitatea Unirii cu România. Iată unele fragmente din acea decizie istorică pentru românii din Basarabia, cu semnificație de simbol și destin, care statuează niște principii definitorii pentru libertatea de a vorbi despre Unirea cu România în spațiul public din Republica Moldova, după o perioadă sovietică dură, sub regimul de ocupație care continuă. Este vorba de Hotărîrea, în numele legii, din 24 August 2010, a Curții de Apel, lăsată în vigoare de Curtea Supremă de Justiție: ”Instanţa de judecată reţine că, potrivit jurisprudenţei CEDO, faptul ca un grup de persoane cere autonomie sau chiar revendică secesiunea unei părţi a teritoriului ţării, astfel, cerând modificări constituţionale şi teritoriale semnificative, nu poate justifica în mod automat interzicerea manifestărilor organizate de către acest grup. A cere modificarea teritoriului în luări de cuvânt şi manifestaţii nu înseamnă în mod automat un pericol pentru integritatea teritorială a ţării şi securitatea naţională. Libertatea de exprimare şi dreptul de a exprima păreri constituie una dintre valorile fundamentale ale unei societăţi democratice – precedent – un dosar macedonian (Stankov and United Macedonian Organisation Ilinden v. Bulgaria, nr.29221/95 şi 29225/95 din 02.10.2001, §97) …

S-ar putea să plictisim cu aceste invocări ale situațiilor neplăcute pentru PNL în anii de după fondare, însa, am luptat în acești ani cu fenomene care, într-o societate normală, nu ar trebui să existe. La noi lupta politică se face deja și prin controlul condamnabil asupra institutiilor statului din partea guvernanților. Recent, în octombrie, analistul politic Igor Boțan spunea la Publika TV că ”actualii guvernanți și comuniștii se poartă așa cum vor, fără nici o responsabilitate și fără frică de pedeapsa măriei sale Alegătorul, deoarece acesta îi va vota tot pe ei, în condițiile cînd nu există condiții pentru o concurență corectă, loială între formațiuni, partidele extraparlamentare apucînd extrem de greu să își promoveze mesajul și echipa în spațiul public.”

Astfel, pe lîngă fenomenele injuste și triste, expuse aici, avem televiziuni controlate de Putere sau de Opozitia din Legislativ, care fac talk-show-uri electorale numai cu partide parlamentare, încălcînd art.18 din Regulamentul Concepției de reflectare a alegerilor. Nu mai spunem că, la inițiativa PL și PLDM, a fost anulat unicul minut gratis pe zi de publicitate TV în campanie – ca să își dea spoturile doar cei ce fură din gros banul public și plăti 600 euro minutul.

Acestora li se adaugă sondajele de buzunar. Autorii lor nici nu introduc PNL în chestionar înainte de alegeri, în timp ce, după alegeri, cînd dispare frica să nu trecem în Parlament, PNL, conform sondajelor IMAS, apare din nou al cincilea partid în top, adică primul dintre partidele extraparlamentare. Ce-i drept, apare apoi Barometrul de Opinie Publica, cel care ne scapă din chestionar în alegeri, și ne coboară din nou. S-a procedat așa cu PNL de două ori, în timp ce sondajul Institutului Republican Internațional al SUA, în colaborare cu GALLUP, oferă 14 procente de incredere PNL. Este adevărat, înainte de a trimite IRI o scrisoare contra discriminarii, nici acesti sondajiști nu procedau corect cu noi.

PNL, în alegerile la care a participat ca entitate politică, în 2007, în 2010 și în 2011, și-a confirmat numărul membrilor și chiar a avut un mare sprijin din partea votanților de peste hotare, din partea basarabenilor plecați, ce au dat note ”statatalității, suveranității, independenței, neutralității și caracterului unitar  al statului” prin a părăsi Republica Moldova și a se stabili cu traiul definitiv în alte țări, servindu-i pe cei din țările partenerilor de dezvoltare prin bucătării și case de toleranță.

Astfel, PNL a fost constant împiedicat să se alieze în bloc, să își înregistreze deciziile congresului, să își promoveze mesajul si spotul unionist, iar echipa de conducere – să își exercite mandatul. Am rezistat la toate, vom testa și democrația actualei conduceri, prin modificarea Programului și Statutului PNL, urmînd să introducem în Programul formațiunii obiectivul politic al reîntregirii neamului românesc.

Noi am promovat și vom promova acest mesaj, fiind ferm convinși că e singura cale corectă spre adevărul istoric, spre salvarea românilor și a alogenilor de starea de înapoiere în care suntem ținuți pe orbita rusească de forțele externe, dar și de cele interne, loiale primelor. Forțele imperiale ruse nu ne vor dezvoltați, nici prosperi, nici evoluați, nici independenți, nici cu opțiunea NATO, UE, ca să nu mai spun de Unirea cu România.

Am salutat apariția, pe ambele maluri ale Prutului, a Acțiunii 2012, care propagă Mesajul Unirii și identitatea românească, a Mișcarii obștești 1812, am salutat și sprijinit Scrisoarea Forului Democrat al Românilor către Guvernele de la Chișinău și București, chemate să examineze și să realizeze unificarea celor două state românești pînă în anul 2012, cînd se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus. Ne-am interesat și în cadrul consultărilor cu Vladimir Filat ce se aude de scrisoarea Forului democrat al Românilor, însă consilierii au apreciat, cu de la sine putere, probabil, că o asemenea scrisoare nu trebuie luată în serios și, ca o dovadă, este și uitarea promisiunii privind o ședință comună a Guvernelor de la București și Chișinău.

În general, activitatea PNL poate fi împărțită – între primul și al treilea congres – în două perioade. În prima am activat în regim comunist, cînd PNL a avut reprezentanți în Parlament. În a doua – PNL după alegerile din 5 aprilie, 29 iulie 2009 și 28 noiembrie 2010.

În regim comunist, noi am avut mereu acțiuni temerare. După alegerile locale din 2007, PNL a participat și a chemat oameni pentru un lanț între două Parlamente – Sfatul Țării, care a votat Unirea cu Romania, la 27 martie 1918, și actualul Parlament, care a fost incendiat pe 7 aprilie 2009 de provocatorii proruși și antiromâni.

În 2008, în plin regim comunist, PNL, mereu deschis cooperării, a invitat partidele, considerate democratice, la sărbătorirea zilei de 9 Mai în Scuarul Europei, unde a încins Hora Unirii, în timp ce, peste drum, ocupanții mîncau terci și consumau votcă. Au răspuns atunci invitației noastre AMN, MAE și PLDM -, care, însă, în Hora Unirii nu s-au încins. Unii au jucat și mai joacă Hora Dezunirii…

În Parlamentul comunist deputați PNL am colectat 26 de semnături pentru modificarea art.13 din Constituție, privind limba română, și 13 semnături privind modificarea art.11, prin anularea neutralității și deschiderea drumului Republicii Moldova spre blocuri militare. Asta pentru că Republica Moldova nu face parte acum din nici un sistem de securitate, iar investiții străine solide nu mai vin. Am avut curajul să propunem asemenea inițiative legislative ca rezilierea Acordului de pace din 1992, ca să plece trupele ruse din Moldova și să se desființeze Comisia Unificată de Control ce apără regimul separatist, ca și rezilierea Memorandumului dintre Moldova, Rusia și Transnistria din 1997, prin care ultima a fost recunoscută parte egală în negocieri, obținînd dreptul de activitate economică externă independentă, ce erodeaza economia Republicii Moldova. 

Deși am sprijinit partidele – acum la guvernare -, nimeni nu a răspuns propunerii de cooperare. Mai mult – reprezentanții partidelor de la guvenare au alungat mereu PNL de la acțiunile la care invitau ”toată lumea”. Din păcate, invidia oarbă și concurența primitivă, prioritizăile voit greșite i-au împiedicat pe guvernanți să aibă deschidere, să își însușească arta cooperării, a consensului și a alierii. Tocmai de aceea Dumnezeu îi tot pedepsește – nici pe 5 aprilie, nici pe 29 iulie 2009, nici pe 28 noiembrie 2010 – nu se obține numărul necesar de voturi pentru a se incheia ciclul electoral. Asta pentru că aceștia nu au știut să coaguleze o platformă democratică, deși PNL a propus insistent două formule – Blocul Unității Naționale – BUN-ul – sau Alianța Unității Românești – AUR-ul.

Ofertele rămîn valabile, dar amintim, că orice încercare a noastră de a coopera se lovea de îndemnuri gen: ”nu participați la alegeri”, ”dizolvați-vă!”, ”nu putem coopera, pentru că suntem oponenți politici”. Prin asta și prin ce voi spune tot aici vom arăta că este greșit cînd un partid de dreapta consideră că se va descurca de unul singur în toate, adică față cu mașinăria rusă strivitoare. Oricum – noi le urăm succes tuturor. Am adresat, înainte de 28 noiembrie, un Mesaj și membrilor PL, arătînd lipsa reacției din partea conducerii lor, care nici măcar nu ne-a permis, în campania electorală ce a urmat, să postăm agitație unionistă pe mijloacele de transport în comun, ca ”să nu buntuluiască lumea”. După alegeri, Mihai Ghimpu a declarat că rezultatele slabe ale PL au fost cauzate de mesajul unionist al PNL. Păcat. Mare păcat. Ca să nu spun mai mult.

Personal, am fost în Partidul Democrat, condus de Gheorghe Ghimpu, pe ale cărui liste am candidat prima oară pentru Parlament în 1994, cînd scriam articole contra lui Petru Lucinschi, persoana care stă astăzi bine/mersi în spatele unor partide liberale. Iar PD-ul condus de Gheorghe Ghimpu a fuzionat cu Congresul Intelectualității, condus de echipa formată din domnii Alexandru Moșanu, Vasile Nedelciuc, Valeriu Matei, Nicolae Dabija, Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă, Vasile Șoimaru ș.a.

Noi, național/liberalii, cunoaștem ce înseamnă fuzionările, am fost motorul lor și am elaborat platforma unificării forțelor politice, curățind drumul pentru actualii guvernanți, care nu știu să fie uniți. Au participat la toate aceste coagulări ale forțelor democratice și cei doi foști președinți ai PNL – Andrei Iuri-Apostol și Mircea Rusu, foști deputați, care au rămas în PNL și îi avem astăzi alături de noi. (Aplauze!)

Partidele de la guvernare, ca și PPCD-ul pe timpuri, au călcat în picioare fair-play-ul, i-au manipulat constant și ”cu multă grijă” pe alegători privind neșansa PNL, ca partid extraparlamentar. Oamenii, cu voturile vîndute pentru o pungă de orez, un săpun și un mănunchi uscat de pătrunjel aduse de pe alte meleaguri, probabil, îi votează, an de an, pe cei ”cu șansă” și se aleg cu neșansa și deamagirea. Ei votează partide fără identitate, dar cu promisiuni grase. Și ajung săraci. Cu televiziuni controlate, cu anularea, în spitrit nedemocratic, a unicului minut gratis pentru spoturi electorale, cu intimidarea oamenilor să nu candideze în locale decît pe listele partidelor lor, pentru că, în caz contrar, ”nu vor avea bani de la Guvern”.

Promovînd discriminarea politică și bugetară, cei patru krai de la Răsărit nu se tolerează nici după locale, alocînd bani în funcție de cu cine au votat sătenii, pedepsindu-i pe aceștia pentru opțiunile lor. PLDM nu le dă bani primarilor pediști și peliști. Frumoase priveliști democratice, plus coalițiile democraților cu bolșevici, în plin secol XXI, la conducerea raioanelor!

Readucerea comuniștilor la conducere în raioane și la Chișinău prin coalizarea PLDM cu PCRM, și nu cu partenerii de Alianță, este o infracțiune morală, care generează o depresie generală în societatea ce credea că a scăpat de comuniști. Noi, PNL, cînd erau la putere PCRM-iștii, am abordat cele mai sensibile probleme ale societății – decomunizarea, anularea înregistrării Partidului Comuniștilor de către Ministerul Justiției – și nu doar pentru că luptam contra unui partid de sorginte comunistă criminală, dar și pentru că nu a fost publicată hotărîrea Prezidiului de repunere în legalitate a partidelor de esență comunistă, cerută insistent de Piotr Kirillovici. Și acum, personal, am un dosar contra lui Voronin la CEDO, în anul viitor se va rezolva, sper. Nu mai spun că am cerut, ca deputat, – o comisie independentă să analizeze legalitatea averii Familiei Voronin și sănătatea mintală a lui Vladimir Voronin, cînd a declarat că România e ultimul imperiu al Europei. Asta pe lîngă lupta contra corupției și a deturnărilor masive de ban public de către guvernarea comunistă. I-am întreba pe actualii guvernanți în ce măsură i-au tras la răspundere pe comuniști pentru degradarea continuă a societății, pentru plecarea forțată a românilor peste hotare, pentru viitorul furat al tinerilor? De ce cei votați au preluat doar sistemul creat cu meticulozitate de comuniști și storc din el de parcă e sfîrșitul lumii, fără să îi bage la răcoare pe satrapii antiromâni și fără măcar să înceapă acea ”Schimbare pînă la capăt” prin nedeturnarea banilor publici în interese meschine?

Anii guvernării liberal-democrate, de după debarcarea comuniștilor, sînt o perioadă întortocheată și cețoasă. Nu și pentru PNL, cu o poziție mereu clară, începînd cu urările să avem un act de guvernare transparent și terminînd cu speranța că orientarea europeană a Republicii Moldova va deveni ireversibilă.

Am adoptat un număr infinit de declarații între Congresul al doilea și al treilea ale PNL. Le-am făcut democraților sugestii pentru îmbunătățirea exercițiului guvernării, însă ei nu urmăresc interacțiunea cu societatea civilă, ci doar lupta pentru tortul Puterii, prin care fiecare să fie mai mare, mai frumos, mai bogat și mai nesupus altora. Față de situația din societate PNL are poziție, pe care o expune, prin conducere și liderii teritoriali, la conferințe de presă, la posturile radio și TV, ori prin interviuri postate pe site-uri, în primul rînd pe site-ul partidului.

În perioada de dare de seamă PNL a convocat 8 ședințe ale DPN, cîte una în trimestru, ținîndu-și și statutar ședințele Biroului Permanent Central pentru chestiunile cele mai importante.

PNL a adunat foarte bună lume în ultimii ani, fapt demonstrat de rezultatele unor raioane in parlamentare si locale, cum sînt Anenii Noi, Cantemir, Leova, Criuleni, Telenesti, Orhei, fapt pe care îl demonstrează și corectitudinea desfășurării conferințelor teritoriale, a ședințelor Delegațiilor Politice Teritoriale pentru înaintarea delegaților la Congres.

Un rol enorm l-au avut promotorii ideii unionismului, anterior activînd în alte partide, fiind vorba de colegii noștri actuali din Telenești, Comrat, dar, în primul rînd în Orhei, unde ne-am lansat și campania electorală din 2010. Mulțumim echipei de la Orhei și le dorim să se consolideze în continuare, ei fiind sincer încredințați că reîntregirea neamului românesc e posibilă, pentru că cei deportați, cărora le este înălțat și un monument la Orhei, au suferit exact pentru că erau români.

Este imbucurator că avem adepti si votanti si in zona gagauza, de exemplu un numar de 180 de persoane, inclusiv vorbitori de limba rusa. Este curios, dar poate și nu că Barometrul de Opinie Publică demonstra înainte de alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010 că 2/3 din votantii PNL sint rusolingvi. Asta anuleaza perceptiile false ca nu am fi intelesi de alogeni, pentru că sîntem unioniști.

A fost aspirația noastră ca PNL să participe neapărat la alegerile locale. Oamenii noștri s-au mobilizat, campania locală din acest an fiind cea mai grea, pentru ca avem un mare neajuns, ce ne urmărește în toți anii – lipsa unor coordonatori mai liberi pentru raioane. Din păcate, lipsă de concurență loială, înlocuită cu o luptă pe viață și pe moarte pentru ciolan, au compromis participarea în locale a partidelor extraparlamentare. Noi, PNL, nu privim alegerile ca luptă pentru ciolan, ci ca dorință de a ne putea servi semenii. Din partea PNL au candidat în locale 108 candidati la functia de primar, inclusiv 21 candidati la primari de orase, 369 candidați pentru consilieri orasenesti, 304 – pentru consilieri raionali si 1215 –  pentru consilieri locali. Au cistigat un consilier raional, 4 primari si 38 consilieri locali. Sigur, nu e un rezultat foarte bun pentru efortul depus, dar cunoaștem că un partid extraparlamentar, care nu activeaza cu bani din subterană, care nu poate promite acces privilegiat la finanțele publice nu e prea votat, chiar dacă ai candidați credibili.

Programele PNL pentru alegerile locale s-au învrednicit de o înaltă apreciere din partea experților, însă oamenii s-au lăsat atrași de pomenile electorale, nu s-au ghidat de oferta PNL, ce a venit cu oameni de bun-simț, propuși pentru a administra teritoriile în condițiile descentralizării și autonomiei financiare. Analiștii au apreciat și Platforma electorală a PNL ca cel mai bun program pentru Chișinău, însă au votat echipele partidelor parlamentare. Acum unii au regrete, pentru că și în Consiliul Municipal Chișinău se simte lipsa PNL – nu ajung cei doi-trei consilieri municipali, care puteau fi aleși prin formarea unui bloc național.

Nu există localitate să nu fi votat și pentru PNL, ceea ce arată că devenim cunoscuți și vom beneficia în curînd de mai multă încredere. Au votat pt PNL onorabil și peste hotare, în noiembrie 2010, unde e cel mai elevat și conștient electorat, ce înțelege Mesajul Unirii. Acum tot mai mulți regretă nevotarea PNL, pentru că ne consideră onești, curajoși și verticali. Astăzi unii ”analiști” ca să nu vorbeacă de unionismul românesc, dar să și rămînă în pas cu analiștii ce deja își permit să vorbească de Unire, ne spun de ”naționalismul luminat”. Se mai fac încercări a se spune că Mesajul unionist al PNL e promovat de doar o persoană. În campaniile electorale trecute am avut vreo 15 comunicatori la nivel național la TV și radio. În prezent, numărul celor ce ne reprezintă este de circa 30, dar fiecare dintre liderii noștri teritoriali au capacitatea și au vorbit în dezbateri în campania electorală. Chiar recent am prezentat, la cererea unei televiziuni, o listă de 27 de comunicatori din partea PNL, care include și oameni de știință, avocați, ziariști, exponenți ai altor profesii liberale.

Este de menționat că – în campania electorală din 28 noiembrie 2010 – PNL din Republica Moldova a primit o scrisoare de sprijin din partea lui Crin Antonescu, președintele PNL din România, pentru care i-am mulțumit. Din partea-ne, am sprijinit PNL în toate alegerile, fără a ni se solicita acest lucru, dar capitolul cooperării cu PNL din România, în condițiile absenței peneliștilor din vizorul basarabenilor, îngreuează deocamdată speranța noastră într-un parteneriat durabil. Noi am fi putut oferi această expertiză, pentru că sîntem unicul partid ce am făcut trei conferințe de presă numai în problema cea mai dureroasă a basarabenilor – cetățenia română. Noi sperăm, în general, ca partidele din România să își întoarcă fața spre partidele românesti din Basarabia, nu spre partidele prorusesti.

PNL va examina problema alegerilor pentru Parlamentul României și poate că va participa într-o formă mai particularizată. În acest an am fost invitați la acțiuni ale doamnelor din PNL-Iași și le-am invitat la Congresul nostru.

În alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie 2010, PNL a obținut un rezultat bun în limitele posibilului, cînd oamenii nu și-au risipit votul și au ales rațional. Oamenii au promovat foarte greu mesajul Unirii. Practic, Dvs. v-ați sacrificat în fața unei populații înfricoșate, speriate și intimidate de propaganda comunistă, sovietică. Dorim să vă mulțumim tuturor din suflet, pentru că ați luptat pentru identitatea PNL, chiar cu prețul neînțelegerii astăzi a mesajului nostru de către oameni, chiar cu prețul nevotării candidaturilor Dvs. în locale, ca ecou al Mesajului unionist din parlamentare. Însă, cum spunea liderul nostru de la Fălești, Mihai Morteanu, nepotul patriotului român Gheorghe Muruziuc, ”e mai important să apăr o valoare și un crez unionist, pentru care au suferit precursorii noștri, decît să fiu votat cu un mesaj fals, în care nu cred”.

În anii de sub regim comunist, dar și în cei de democrație dubioasă, am pledat pentru niște adevăruri. Chiar dacă unora le pare puțin credibil ce voi spune, dar cei care știu vor confirma, mai ales că ne-am făcut publică poziția în perioada cînd Comisia pentru cercetarea crimelor comunismului își pregătea Raportul. Am publicat o serie de materiale, i-am încurajat pe istoricii verticali, cum a fost și Veaceslav Stăvilă, prezent aici ca invitat, avînd și un trecut național-liberal în alți ani, am discutat și cu dl academician Alexandru Moșanu, de o verticalitate care trebuie mereu să ne servească drept exemplu. În acest sens ne bucurăm că în Comisie a învins poziția curajoasă, care a definit perioada de ocupație ca atare, la fel ca și prejudiciile cauzate de aceasta și care ar trebui urmată de o poziție oficială în Parlament cînd la putere nu vor mai fi majoritare forțele prorusești.

Acum desigur, după ce unii istorici au făcut măcar niște calcule aproximative privind costurile pentru basarabeni ale ocupației sovietice, de milioane de euro care trebuie cerute Rusiei, ca stat succesor al URSS, pentru basarabenii exterminați pe toate căile, rămîne să manifeste Guvernarea demnitate în relațiile cu succesoarea URSS. De la tribuna Parlamentului deputații PNL au vorbit despre milionul de români exterminați sau mutilați pe ambele maluri ale Prutului, amintit într-o declarație a Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, despre foametea organizată de autoritățile bolșevice în Basarabia, temă care încă nu a intrat în preocuparea politicienilor… Vai de guvernarea noastră pretins democratică – cea care nu a avut curajul să condamne aceste crime împotriva poporului român și a altor locuitori ai teritoriilor românești!

Național-liberalii au avut curajul – și într-un Parlament cu o majoritate comunistă – să felicite toata românimea cu ocazia Zilei Naționale a României, ceea ce nu am văzut dupa alternanța zisă democratică la Putere. Noi am suportat toata zeflemeaua si aprecierile ca „am fi nebuni” vorbind despre Unirea cu România, cînd, de fapt, ce ar trebui să fie firesc în R.Moldova e considerat anormal și ce e anormal de decenii e considerat normal. Sînt consecințele distorsiunilor și mutilarilor propagandistice sovietice, comuniste și neocomuniste.

După alegerile precedente, după acești cinci ani, cu două scrutine locale, trei parlamentare și un referendum, nucleele noastre se păstrează, oamenii sînt de principii, fiecare fiind de sute de ori mai prețios decît cel care aleargă la patronii  cu mîna pe banii publici. Mîine ei nu vor fi la pupitrul de comandă și toți îi vor părăsi, nu vor rămîne așa ca în PNL, în asta e și diferența dintre PNL și partidele parlamentare. Existăm fără bani, însă cu idei, viziuni, curaj și verticalitate. În acești ani am creat structuri în toate raioanele, cu mici excepții, avem doar cîteva unde mai șchiopătăm.

Au venit și vin la PNL persoane de la partidele liberale parlamentare, deoarece stiu ca viitorul adevarat este aici si pentru ca s-au dezamagit in fariseii democrati. Ne-au ”penit” mai multe partide, dar am ramas in picioare, doar curatindu-ne de oportunisti. S-au dus la cei cu bani multi si acces la fonduri publice. De cind s-a format PNL, am depus cerere sa ni se ofere sediu, insa nu ne-au mai raspuns nici Primaria comunista, nici cea liberală…

Trebuie menționat că PNL, după criza provocată de raiderismul lui Filat în politică, ce a afectat dur multe partide în 2008, inclusiv al nostru, s-a relansat prin tineri. Am organizat multe acțiuni la inițiativa și prin entuziasmul lor. Am adunat în 2009, mii de semnături pentru lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop, în sensul revenirii Basarabiei la Țara-mamă. Tinerii au lucrat mult pentru a-i identifica pe eventualii cetățeni români care îl puteau vota pe candidatul PNL Nicolae Dabija, în parlamentarele din România. Este adevărat că doar noi, PNL, am fost alături de Dabija pînă la sfîrșit, însă a doua zi prietenii domnului scriitor de la Forul Democrat al Românilor i-au sugerat să redevina nemembru de partid. Asta e, am mai învățat o lecție și ne-am cam pierdut unele încîntări față de cei pe care îi sprijinim, dar nu ne bucurăm de reciprocitate. Totul ce nu omoară, călește.

Tinerii noștri au participat la multe acțiuni de caritate, adunînd haine și încălțăminte pentru copii, dăruindu-le celor abandonați, vizitînd orfelinate. La sediul partidului funcționează proiectul lor de întîlniri cu oameni cunoscuți, care le pot spune multe lucruri necunoscute despre istoria recentă a Republicii Moldova și despre alte subiecte. Toate acțiunile de 9 mai, 22 iunie, 28 iunie, 23-24 august, cu drapelele PNL în bernă, sînt opera tinerilor, ca și remiterea Scrisorilor către Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ca să le sugereze prietenilor Medvedev și Putin că și românii vor să fie uniți ca și germanii. Tinerii național-liberali au avut întîlniri cu TNL din România la manifestări în ambele state românești.
În acest an, pe 28 iunie, cu reprezentanți din 22 de raioane, am făcut un Marș de comemorare a victimelor ocupației sovietice urmare a Pactului criminal Molotov-Ribbentrop. Noi am inițiat, am depus demers, dar conducerea Primăriei, din păcate, a acționat la fel ca și comuniștii și ne-au unterzis să intrăm în Piața Marii Adunări Naționale, unde am intrat cu drapel în bernă de 5 pe 30 de metri și cu sufletul deschis pentru o acțiune comună. A fost refuzat de organizatorii dinaintea noastră Te-Deum-ul, pe care l-au oficiat preoți de la Mitropolia Basarabiei. Organizatorii precedenți nu au lăsat nici microfonul, deși au promis. Probabil că așa procedează la noi oamenii de stat și bîrbații politici, nu?  Nu acceptăm asemenea manifestări din partea membrilor familiei liberale și unioniste.

Despre Programul PNL

Sigur, nefiind la guvernare, PNL nu și-a putut realiza programul politic, însă și-a promovat principiile în platformele electorale, în inițiativele legislative în primii doi ani și jumătate de existență a PNL, în declarații, poziții, conferințe de presă, viziuni, în consultările inițiate de premierul Vlad Filat, mai recent, la care am fost. Le-am sugerat democratilor ce sa faca și in sfera actelor starii civile, unde nici astazi nu te poti trece drept roman, in justitie, cum poate fi imbunatatita guvernarea, am sesizat public atunci cind am fost persecutati.

Programul nostru rămîne actual, în sensul pregătirii Republicii Moldova pentru Unirea cu România, ca să nu ajungem acolo ca un al doilea stat românesc-epavă. Programul continuă să fie unul serios în plan economic și sub aspectul descentralizării administrării publice. Numai cine nu l-a citit poate spune că noi ne axăm doar pe problemele naționale. Nu este adevărat. BPC a împuternicit-o pe vicepreședintele Alexandra Can să expună tezele Programului nostru cu modificările pe care DPN le propune pentru introducerea obiectivului Unirii Republicii Moldova cu România. Obiectiv înțeles și de basarabenii români avansați, de rusolingvii mai integrați și mai receptivi la obiectivul de modernizare și europenizare și de minoritățile naționale cum sînt, bunăoaraă, găgăuzii, unde am avut pe 28 noiembrie 2010 circa 200 de voturi. PL, de exemplu, a avut 300.

Se cunoaște și soluția propusă de PNL pentru problema transnistreană: cetățenie română tuturor, proces deja care decurge, pentru integrarea celor de acolo în spațiul european prin integrarea concomitentă în două state românești, pînă la unificare. Astăzi, transnistrenii nu au posibilitatea să aleagă administrația publică locală în cadrul și după legile Republicii Moldova, iar PNL este unicul partid ce s-a judecat cu CEC toată vara după alegerile locale, cerînd alegeri locale în Municipiul Bender și în localitățile aflate sub control moldovenesc. Înzadar. Însă problema a fost abordată de noi cu verticalitatea ce ne caracterizează. Acum a fost preluată de IDIS ”Viitorul”, iar un membru PNL a pregătit un proiect de lege în acest sens.

În planul receptării Mesajului nostru de către rusolingvi, ne-am bucurat de venirea în partid a mai multora dintre aceștia, care, iată, intenționează să creeze și Aripa românilor rusolingvi, înțelegînd dezastrul provocat de deznaționalizarea sovietică și de manipularea comunistă.

Ne-am expus tranșant poziția și legat de Biserica națională pe care nu o avem. Astfel, cu ocazia venirii Patriarhului Kirill, PNL a cerut desprinderea Bisericii moldovenești de cea rusă și trecerea ei sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române, supusă fiind canonic Patriarhiei de la București. Am propus si varianta autocefaliei tranziționale a așa-zisei Biserici moldovenesti, contopite cu cea rusa, de vreme ce inca o mare parte din politicienii neevoluati nu stie ca moldovenii nu sint natiune aparte de romani si nu pot avea o Biserica nationala.

O problema ce ramine actuala pina va fi rezolvata este Legea Lustratiei, in conditiile cind mereu ne conduc persoane santajabile. Fara aceasta lege nu vom avea guvernari independente, ci numai aflate la cheremul cercurilor imperiale de la Kremlin. Prin lipsa Legii Lustratiei, este tocată societatea din cauza securistilor de toata mina, ce rod sistemul ca moliile si gindacii, ca să nu se reformeze. Foști securiști par să conducă și partide pretinse liberale și democratice, dar care sînt, de fapt, prorusesti și îi tin pe românii din Basarabia pe orbita rusească. Noi, PNL, avem un Cod etic, ce prevede ca cei cu vreo povară pe constiință să o recunoască ori să se abțină de a veni în PNL – nu pot fi promovați în nici o funcție.

Și despre alte cîteva probleme. Ca femeie, m-am plîns uneori de greutățile de a conduce un partid. Ca femeie, nu prea stau la un pahar de vorbă sau la o saună cu bărbații, unde – precum se aude pe la noi, – se poate pune și de un Președinte de stat. Cred, însă, că, prin exemplul propriu de rezistență, am demonstrat viziune și de curaj nu mai rău decît unii bărbați. Au fost mai multe propuneri să cedăm cuiva partidul, pentru că e curățel, frumușel și necorupt și deranjează, existînd doritori să îi imprime o altă direcție, ca să nu le mai împiedice celor cu confort la guvernare. Am spus si repet – orice mișcare serioasă pentru PNL va fi luată împreuna cu echipa noastră națională, va fi una conștientizată și asumată, pentru că riscul și responsabilitatea le vom împărți împreună. Între timp ne apărăm nevoile și oamenii, pe cale legală și transparentă, nu prin aranjamente și cîrdășii sau căutînd umbrele. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor pentru înțelegere, răbdare și sprijin și să vă spun că sînt extrem de bucuroasă că sîntem împreună într-o familie politică.

În general, PNL a demonstrat că și femeile au curaj în lupta politică. Noi am promovat femeile și le vom promova, vom susține prezența lor în toate structurile publice. În partid nu avem bărbați misogini și complexați, pentru că ei au un înalt grad de cultură socială și politică.

Să ne fie clar tuturor – pîna nu se rezolvă problemele fundamentale ale națiunii majoritare românești nimic nu va fi statuat stabil și fundamental în Republica Moldova. Noi, național-liberalii, luptăm deschis pentru identitatea românilor și a statului. Am spus acest lucru în anul 2001, cînd veniseră – nu se știa pentru ce perioadă – satrapii bolșevici la putere, iar Partidul Liberal, în formula anterioara celei existente acum în Parlament – semna un Acord de cooperare cu PNL din România, figurînd sintagma „două state romanești”, care l-a scos din bălămăli pe săritul din naștere Voronin, cu care ne judecăm la CEDO și care a adus atîta rău locuitorilor celui de-al doilea stat românesc.

Toate guvernările au demonstrat, pînă acum, cu prisosință că numai Unirea cu Romania este calea de salvare de dezastru a acestei populații, care dispare vertiginos – ori plecînd peste hotare, ori plecînd pe cealaltă lume cu zile, fara a-și vedea împlinit visul național. Noi vom face tot posibilul să își vadă visul realizat cît mai mulți dintre cei ce îl poartă în suflet. Pentru asta au ieșit în stradă și tinerii pe 7 și 8 aprilie. Noi vom promova – cît vom avea putere – acest obietiv realizabil, inerent, pentru ca e firesc. Nimic din ce a fost luat cu forța nu rămîne așa și nimic ce a fost lipit cu forța nu rămîne așa. Să ținem minte acest adevăr!

Vă mulțumesc pentru atenție și vă urez o participare activă la lucrările congresului al III-lea al PNL.

                                               – Sfirsit –

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. De ce tac Ghimpu, Chirtoaca, Salaru, etc. ?
  de ce au luat apa in gura ?
  Vor sa mai participe la mascarada cu Integrarea Europeana
  filatelista si lupoista,
  ceea ce inseamna Niciodata RE-Unirea cu România !
  caci de comuniti nici nu m-ai amintim.

 2. Recent, primarul general al capitalei a fost desemnat,
  în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Galei Premiilor TVR Internaţional,
  drept omul politic al anului.
  http://www.timpul.md/articol/dorin-chirtoaca-a-fost-desemnat-omul-politic-al-anului-29225.html

  Evenimentul a avut loc la Teatrul „Odeon” din Bucureşti, premiile fiind acordate de către Guvernul României. Solicitat de TIMPUL, Dorin Chirtoacă ne-a spus următoarele: „Acest premiu îl dedic tuturor luptătorilor pentru românism, familiei mele, mamei, tatălui, fratelui, unchilor Mihai, Visarion şi Simion şi, în special, regretatului unchi Gheorghe Ghimpu.
  De asemenea, îl dedic colegilor mei din primărie şi Consiliului municipal, colegilor din AIE, locuitorilor municipiului Chişinău care au încredere în proiectele lansate de echipa noastră, presei şi societăţii civile din R. Moldova, precum şi tineretului, celor care au lansat schimbarea în Chişinău în 2007, au suferit pe 7 aprilie 2009 şi cu ajutorul cărora vom menţine în continuare cursul nostru proeuropean.
  Aş vrea să închei printr-un citat din Gheorghe Ghimpu, care mi-a lăsat un testament:
  „Ne vom salva doar revenind la românism
  şi realizând reîntregirea neamului românesc!”.

 3. COMPLIMENTE PENTRU ORGANIZARE !!!
  PE http://SINDICATEUROPEAN.BLOGSPOT.COM AVEM PRESA UNIFICATA ROMANIA /MOLDOVA !! INCA UN PAS INAINTE !!!!

 4. când îi vom vedea pe domnul Ghimpu şi colegii domniei sale să pună în parlament ,deschis şi tranşant,problema modificării Constituţiei la articolul referitor la aşa zisa limbă moldovenească?;şi dacă n-au sprijinul PLDM şi PD,intrarea în opoziţie este mult mai onorantă.Nu poţi să faci compromis,nu există scuză,pentru ceea ce te defineşte ca om trăitor din moşi-strămoşi pe plaiuri basarabene.Când?

 5. O sugestie: Ion Sturza, candidat la președinție
  http://www.acum.tv/articol/42860/

 6. O recomandare si mai buna, pentru un viitor presedinte:

  generalul Ion Costas !
  http://www.timpul.md/articol/generalul-ion-costas-ataca-personulitatile–25924.html

 7. Pt SAQARTVELI

  „Ne vom salva doar revenind la romanism si realizind reintregirea neamului romanesc” nu este citat al unei apuse al vreunui Ghimpu, ci este scris pe Mormintul lui Ion Antonescu. Pe blogul acesta a fost plasat repetat acceasta imagine si o voi mai posta.

 8. cred că pasul următor ar fi unitatea mişcării de eliberare naţională a românilor basarabeni.Doamnă Pavlicenco,dacă tot aţi fost prima în mesajul unirii,v-aş ruga,luaţi iniţiativa şi adresaţi un mesaj de unificare liberală,centrat în jurul unirii tuturor românilor de pe ambele maluri ale Prutului,mesaj adresat conducerii PL.În funcţie de ceea ce vă răspund ne vom da seama cu cine avem de a face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *