UNIMEDIA dezinformeaza prin neinformare. Nici un cuvint despre ce face PNL pe 1 Decembrie

Acest Comunicat, replasat sub introducerea noastra suparata, a fost difuzat la presa, in conferinta de presa, postat pe blog si pe site, vizind actiunile PNL – neobisnuite si frumoase – de 1 Decembrie. Presa noastra, „foarte independenta” – iarasi, a cita oara, difuzeaza informatii numai despre partidele de guvernamint, dupa care, in talk-show-uri, reprezentantii partidelor extraparlamentare sint intrebati de marii ziaristi „de ce nu faceti actiuni?” Ba le facem – numai ca voi – ori special nu le vedeti, dorind sa fiti pe placul patronilor vostri, care va platesc, ori aveti comanda directa sa nu spuneti un cuvint despre PNL, PNR si altii. Ca doar ne-am convins pe 28 iunie 2011 cum a procedat aceasta presa ingenuncheata de Putere, cind noi am adus la Marsul durerii oameni din 22 de raioane, dar „presa” a scris numai despre PL.

De data aceasta, stirea de pe Unimedia, in care nu a spus un cuvint despre actiunile PNL, a fost plasata de Dumitru Ciorici, pe care il intrebam simplu: Dumitru, oare ceea ce ai scris in stirea de pe Unimedia despre manifestarile de la 1 Decembrie nu reprezinta o dezinformare prin neinformare, pentru ca nu ai spus un cuvint despre PNL? Asa vezi dumneata „presa independenta”, „impartiala”? Sa urmarim acum, dupa ce a vorbit Serviciul de presa al PNL cu dl Ciorici, dupa ce eu am plasat aici aceasta reactie, se va razbuna Ciorici sau nu?

Si, in continuare, comunicatul de presa al PNL, pentru Dumitru Ciorici, care scrie pentru Unimedia, dar nu vede coloana din dreapta de pe Unimedia, nu primeste comunicate de presa sau, simplu, nu le deschide cind vede ca sint de la PNL. Sa vedem si daca UIMEDIA nu va bloca aparitia acestui articol pe coloana dreapta, ceea ce ar fi nelegal.

Vitalia Pavlicenco

Comunicat de presa

Pe 1 Decembrie, de Ziua tuturor romanilor, Partidul National Liberal anunta presa ca va participa la actiunile comune dedicate acestei date. PNL, ca formatiune politica, pledeaza programatic pentru regasirea romanilor si a alogenilor de pe ambele maluri ale Prutului intr-un singur spatiu comun, intr-un stat romanesc.

In preajma acestei sarbatori, PNL a initiat un dialog si cu Partidul National Roman, cu mai multe organizatii obstesti, cum ar fi Miscarea National Crestina, Actiunea 2012, Asociatia Cetatenilor Romani, ale caror manifestari le sprijina, in ideea unor activitati comune, pentru a se incerca sa adunam, in asemenea zile, pentru scopul unificarii fortelor romanesti, unioniste, cit mai multe entitati ce opteaza univoc pentru obiectivul imperativ al reunificarii Republicii Moldova cu Romania.

Progamul entitatilor enumerate pentru 1 Decembrie sint urmatoarele: reprezentanti ai PNL, PNR, MNC si, in functie de posibilitati, componentele Actiunii 2012 se intrunesc in Scuarul Europei, la ora 11.00, de unde se vor deplasa, in grup sau in coloana, pe trotuar, spre Monunemtul lui Stefan cel Mare si Sfint. Fiecare din reprezentanti va purta insemne individuale ale membrului de partid – insigne, esarfe, tricolor in toate formele, dar si banere, exceptind steaguri ale formatiunilor politice.

PNL va mai purta un baner cu textul “Stefan cel Mare si Sfint – cel mai mare roman!” si un alt baner, reprezentind Romania mare in fundal galben, cu inscrisul in albastru “PNL pentru Unire” si Sageata national-liberala. La fel, PNL va depune la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfint si o compozitie florala identica – intruchipind Romania Mare cu text, la fel floral, – “PNL pentru Unire”. Reprezentantii PNL vor imparti trecatorilor si stikere cu aceeasi imagine, precum si panglici tricolor. In continuare, reprezentantii PNL vor participa la actiunile culturale din fata Monumentului lui Stefan cel Mare si Sfint, initiate de reprezentanti ai societatii civile.

Incepind cu ora 16.00-16.30, membri ai PNL vor participa la cele doua marsuri, pe care le organizeaza Partidul National Roman si Miscarea National Crestina, de la Universitatea Pedagogica, si Actiunea 2012 – de la Academia de Stiinte pina la Ambasada Romaniei. Aceste marsuri se vor intilni in centrul Chisinaului, pentru a dansa Hora Unirii in Scuarul Operei Nationale si in Piata Marii Adunari Nationale.

Conceptul in care PNL a gindit acest mod de marcare a Zilei de 1 Decembrie, in partea care prevede mai mult activitatile sale, include dorinta de a le transmite cetatenilor citeva mesaje:

– Ca in Republica Moldova, cu o populatie supusa deznationalizarii atit in perioada sovietica, precum si in cei 14 ani de guvernare agrariano-comunista, trebuie eliminata romanofobia din sufletele si mentalitatea romanilor moldoveni, care au fost impiedicati sa isi redobindeasca in anii de dupa caderea URSS constiinta si identitatea romaneasca, pentru a participa activ si neintimidati la sarbatorile tuturor romanilor.

– Stefan cel Mare si Sfint a fost declarat de romani drept cel mai mare roman al timpurilor. Guvernarea comunista a incercat sa exploateze personalitatea istorica a lui Stefan cel Mare si Sfint in scopurile ideologiei moldoveniste, de sorginte sovietica, stalinista, de aceea, sarcina partidelor romanesti, nationale, ca si a presei libere, este de a nu denatura identitartea lui Stefan cel are si Sfint si rolul sau in Istoria Romanilor. Partidul National Liberal, Partidul National Roman, Miscarea National-Crestina, Asociatia Cetatenilor Romani ii cheama pe toti cetatenii Republicii Moldova cu simtire romaneasca sa se alature celor care marcheaza aceasta sarbatoare si sa desfasoare manifestari dedicate Zile de 1 Decembrie in centrele raionale, in orasele si chiar satele Republicii Moldova. 

Chisinau, 29 noiembrie 2011

Loading Facebook Comments ...

19 Comments

Add a Comment
  1. pai unimedia- Tudor Darie nu este finul lui Vladimir Filat-?

    statalistii(treuca suveranitatea) controleaza toate mass-media din RM.

  2. statalistii RM dezinformeaza-manipuleaza(prostesc) populatia din RM mai ceva decit propoganda sovietica-rusa

  3. @ opinie – finul lui A. Tanase.

  4. Unimedia de 1 decembrie mai verde dekit bradul! Nu au nici un pik de bun simt fata de codul etic a jurnalismului. Oricum oamenii vad si stiu. Succes PNL si multa putere pentru a rezista in fata fariseilor securisti.

  5. R U S I N E, Unimedia!!!!!
    Sunteti niste lasi si tradatori!
    Cine nu este cu noi, sa stie ca avem memorie BUNA! Intr-o zi va vom cere socoteala!

    Jos tradatorii, Jos mancurtii, Jos vandutii.
    Pentru o kapika chioara, ati uitat de TARA!

    UNIRE, frati romani re pretutindeni! Traiasca Romania MARE!
    Sustine PNL. INAINTE cu Dumnezeu! Nimeni nu ne va opri sa ne UNIM!

  6. iaca si raspunsul cine guverneaza astazi RM-Basarabia =harbuzarii statalisti pentru care suveranitatea RM este treuca din care se imbogatesc personal.

    1 Decembrie 2011

    Un articol de: Constantin Tănase.

    Basarabia e România? Dar (ce) ar fi România fără Basarabia?

    O întrebare pe care mi-o pun în fiecare an pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, în ce măsură Sărbătoarea Naţională a României e şi Sărbătoarea R. Moldova?

    Întrebarea nu este deloc speculativă şi provocatoare – dacă avem „o istorie comună”, cum se obişnuieşte a spune, până când e comună ea şi de când (din ce an) nu mai este „comună”, iar cele „două” naţiuni semeţe şi independente îşi făuresc semeţ şi independent propriile istorii? Răspunsul la întrebarea dată nu trebuie căutat în manualele de istorie (a românilor sau integrată). Fiecare român îşi are propriul răspuns la această întrebare; am şi eu răspunsul meu, subiectiv, care poate să nu coincidă cu cel din manuale sau din cântecele patriotice ale românilor.

    Precum e şi „firesc”, nu există un răspuns „oficial” la respectiva întrebare, unul unanim acceptat, fiindcă noi, basarabenii, încă nu ne-am lămurit care e răspunsul oficial, când este vorba de istoria şi limba noastră – cel rostit de Academia de Ştiinţe sau cel (rostit şi mai des nerostit) de conducătorii de vârf ai R. Moldova?

    Cunoscutul expert în problemele R. Moldova, profesorul bucureştean Dan Dungaciu, îşi intitula ultimul său volum într-un mod… „catastrofal” de polemic şi de eretic pentru unioniştii înveteraţi de la Chişinău – „Basarabia e România?”.
    Acest semn de întrebare a fost perceput de ei ca un mare act de trădare – cum adică Basarabia nu e România, dar ce e?! Cine a citit cartea a înţeles însă care-i dedesubtul acestui semn de întrebare. Pe mine acest semn de întrebare nici nu m-a umilit, nici nu m-a descurajat şi nici nu m-a… trădat. Ba mai mult, cred că respectivul semn de întrebare poate fi (şi trebuie) utilizat şi în raport cu alte multe domenii ce vizează istoria recentă şi dosarul identitar ale R. Moldova.

    Să luăm Transnistria, bunăoară. Transnistria nu este o problemă care preocupă opinia publică din R. Moldova; despre ea se scrie ocazional, în legătură cu anumite evenimente – să zicem, participarea lui Vlad Filat la un meci de fotbal la Tiraspol, arestarea de către Miliţia (Securitatea) de la Tiraspol a unui cetăţean al R. Moldova sau reluarea „negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol” într-un „format” sau altul. Şi… cam atât. E adevărat, zilele acestea se scrie mai mult, fiindcă există o micuţă curiozitate – va câştiga sau nu alegerile Igor Smirnov, cetăţeanul rus care stă în fruntea „regiunii” de mai bine de două decenii? E o simplă curiozitate, fiindcă realegerea sau nerealegerea acestuia nu ar schimba ceva în relaţiile dintre… R. Moldova şi R. Moldovenească Nistreană („autoproclamată” şi „nerecunoscută”).

    Toată lumea înţelege că „problema Transnistriei” nu se va rezolva sau, dacă se va rezolva, apoi numai în formula în care o „vor ruşii”. Rezultă că Transnistria este o fatalitate pentru R. Moldova şi viitorul ei românesc şi european. Dar parcă numai Transnistria e o fatalitate pentru moldoveni? De facto, toate problemele importante ale R. Moldova de astăzi se circumscriu unui „triunghi fatal” – cine suntem, de unde venim şi încotro mergem? Chiar dacă nu sunt cu totul tabuizate, aceste întrebări sunt ocolite cu grijă de către elitele politice de la Chişinău. Ca să nu răspundă la primele două întrebări din „triunghi”, clasa politică a R. Moldova a declarat că „vrea integrare europeană”, crezând că în felul acesta „s-a spălat pe mâini”… Şi nu doar elitele politice, dar şi o parte a poporului a crezut asta. Iată însă că de fiecare dată când dorim să ne despărţim de trecutul blestemat, cum zic poeţii, istoria ne apucă de poala caftanului, ne trage înapoi şi ne întreabă… cine suntem…

    Dar să revenim la… fatalitate. Spiritual, Transnistria demult a fost abandonată (trădată) de politicienii moldoveni. Chiar şi cele câteva şcoli româneşti de dincolo de Nistru se menţin ca şcoli româneşti graţie unor iniţiative private şi a interesului Bucureştiului, nu şi a Chişinăului oficial. La fel stau lucrurile în ceea ce priveşte atitudinea Chişinăului oficial faţă de moldovenii (românii) din „sudul Basarabiei” şi „nordul Bucovinei”. Cine îşi aminteşte, de exemplu, care dintre liderii politici ai R. Moldova (de la M. Snegur la M. Lupu) a vizitat vreodată localităţile din aceste regiuni unde românii moldoveni locuiesc compact? Au manifestat vreodată guvernele de la Chişinău grijă faţă de populaţia din aceste teritorii (dăruite de Moscova Ucrainei după cel de-al Doilea Război Mondial)? Asta e tot o fatalitate?

    În 2009 am crezut că la putere în R. Moldova vine o echipă de reformatori, oameni noi cu gândire nouă, neafectată de comunism, stalinism şi antiromânism, care vor revoluţiona cele cinci domenii „fatale” ale actualei istorii a R. Moldova: relaţiile cu Rusia; relaţiile cu România; relaţiile cu Ucraina; relaţiile cu Transnistria şi relaţiile cu conaţionalii noştri de pe teritoriul Ucrainei. N-a fost să fie. Nu s-a înregistrat niciun progres în niciunul din domeniile vizate. Dimpotrivă, în unele am făcut paşi serioşi înapoi. Ceva nu merge, ceva e putred în statalitatea aceasta moldovenească, nu în zadar istoria ne apucă de poala hainei şi ne trage înapoi.

    …Trece şi acest 1 Decembrie, iar întrebarea dacă Sărbătoarea naţională a românilor de peste Prut este şi Sărbătoarea românilor din R. Moldova rămâne. În ceea ce priveşte cealaltă întrebare – Basarabia e România? – eu răspund univoc: DA. Dacă Basarabia nu ar fi România, nici România nu ar fi România!

    http://www.timpul.md/articol/-basarabia-e-romania-dar-%28ce%29-ar-fi-romania-fara-basarabia–29123.html

  7. la baza romaniei sta moldova si moldovenii … elita moldoveana din principatul moldovei a inteles prea-bine ca mica moldova ramasa dupa ciuntirile care au avut loc – bucovina si basarabia – ar fi fost degraba inghitita la un moment dat ori de rusi ori de habsburgi . sa nu uitam ca in 1877 rusia a atacat imperiul otoman … probabil ca in caz de victorie ar fi inghitit si restul de moldova si valahia . ori nu facea nimic elita moldoveana de la iasi si am fi avut o gubernie moldoveneasca – fara bucovina – , ori alegea calea constituirii unui stat comun cu valahia , neamul fiind acelasi . stat care la un moment dat putea sa elibereze si restul moldovenilor aflati sub jugul ruso/austriac . lucru care s-a intamplat in 1918 …

  8. priviti astazi la cele trei fragmente din moldova istorica … moldova din componenta romaniei , republica moldova si la teritoriile noastre aflate acum in componenta ucrainei in mod abuziv si veti intelege justetea liniei unioniste a moldovenilor in 1859 … in romania moldovenii sunt stapini la ei acasa , in r.moldova inca minoritatea imperiala rusofona are un cuvint greu de spus , limba si cultura rusa infiltrata puternic … cat despre fratii nostri din ucraina ce sa mai discutam ?

  9. eu as intreba … cine-i mai bun moldovean ? moldoveanul din romania care nu stie o boaba de ruseste sau moldoveanul mankurtizat care injura pe ruseste , isi denigreaza fratii moldoveni din romania si schimba tare repede vorbirea romaneasca cu cea ruseasca ? e usor a depune coroane in mod sforaitor la statuile marelui stefan iar apoi sa injuri printre dinti intr-o limba straina [rusa] … „fascistii” romani .

  10. cine vrea independenta r.moldova , vrea in fapt dependenta de imperiul rus … asta e concluzia dupa douazeci de ani de asa-zisa „independenta” . ca place unora sau nu altora . moldovenii care au facut unirea de la 1859 au inteles prea-bine acest lucru . vrem o moldova mare in vechile sale hotare istorice intr-o romanie mare . doar asa putem fi un neam tare , doar asa putem apara tot ce este moldovenesc … altfel vom fi sufocati de fel de fel de gagauzerii venetice. un „statalist” infocat ne spunea in criza de idei si de logica ca cine a intrebat pe moldovenii din gubernia rusa daca vor unire cu fratii valahi ? o gugumanie dat fiind ocupatia tarista . dar de ce nu intrebam cine a intrebat pe aceiasi moldoveni in 1812 daca vor sa accepte ocupatia rusa ?

  11. În primul rînd, dna Pavlicenco, dacă pledați pentru unire, cred că ar fi frumos să folosiți semnele diacritice.

    Într-al doilea rînd, trebuie să ținem cont de cei peste 50 de ani de aflare a Basarabiei sub comuniştii sovietici influența cărora încă o simțim şi astăzi. Cred că puntul ZERO al conștientizării identitare de masă al moldovenilor şi începerii apropierii Republicii Moldova de România va veni peste 5 ani, atunci cînd vom sărbători 25 de ani de „Independență”. Aceasta se va întâmpla în 2016, cu doi ani înainte de a sărbători 100 ani de la înfăptuirea marei uniri din 1918. Aşa precum am reușit să devenim timp de 2 ani de zile lideri în cadrul Parteneriatului Estic, tot aşa cred că în intervalul din 2016-2018 se vor intensifica enorm de mult aspirațiile pro-unire pe ambele maluri ale Prutului. Dacă vom avea la guvernare o clasă politică pro-românească de tipul politicienilor din PL, atunci nu exclud că va putea fi înfăptuită şi Unirea. România însă ar trebui să fie atentă cu vecinii ei maghiari, care ar putea începe tot mai frecvent să revendice teritoriile din Transilvania. Dacă vor fi luate toate măsurile care se cuvin, atunci situaţia va putea fi ţinută sub control. Un alt aspect care trebuie luat în cont este că în 2018 se va sfârși mandatul de 6 ani al preşedintelui Putin, finalul căruia ar putea provoca o criză politică de proporții. Se poate întâmpla să aibă loc proteste masive astfel ca Putin să nu pretindă la un al doilea mandat după 2018. Însă știind caracterul preşedintelui Putin, acesta, la fel ca mulţi aţi lideri de ţară cu regimuri autoritare, mai greu va accepta să cedeze puterea atît de uşor ceea ce ar putea duce la o mică revoluție de timpul „primăverii arabe”. Într-un final ar putea accepta să-i cedeze postul de preşedinte lui Medvedev, însă chiar şi acesta ar risca să nu fie ales. Asta îl va necăji foarte tare pe Putin şi datorită problemelor interne va deconecta pentru câțiva ani Rusia de la procesele de pe arena internațională. S-ar putea întâmpla ca protestele să-l convingă pe Putin să declare situație critică în ţară şi să-şi continue mandatul şi după 2018 până revolta se va mai potoli. Însă acest lucru va înrăi şi mai mult masele şi protestele s-ar putea înteți. Ținând cont de probabilele scenarii de mai sus, cred că perioada 2017-2018 va prezenta o ocazie istorică la fel de unică precum a avut-o poporul Român în 1918 cînd au putut realiza marea unire. Sper mult ca toţi politicienii cu adevărat patrioți să ia act de cele scrise mai sus şi să înceapă pregătirile încă de pe acum, astfel ca peste 5 ani să poată acţiona în forță întru realizarea visului de veacuri al românilor şi să realizeze Unirea.

    Aşa să ne ajute Dumnezeu!

  12. tanti, sincer esti dusa rau. PNL-ul demult nu mai este si dupa cum se vede nu va fi un partid puternic. Noroc de astia de la unimedia ca va mai tin pe coloana dreapta, ca ar uita lumea ce mai e si PNL’u. Nimeni va este dator sa va promoveze, si mai ales ca de fapt, pe nimeni nu mai intereseaza activitatea PNL-ului. Vad ca jncercati sa va faceti rating ca mai auncati cu murdarie in presa libera. Rusine.

  13. Ion, lasa diacriticile deoparte deoarece nu la toate calculatoarele literele ş, ţ, ă, â, î etc. se vizualizează corect.

  14. Pt ion

    nu numai ca nu scriu cu semne diacritice, dar nici cu i din a. Asa imi place mie si asa am sa fac pe blogul meu si obiectiile la acest capitol ma amuza.

  15. Nimeni Altu’ Unimedia este presa libera cum eu sunt tren dar tu vapor.

  16. Dna Pavlicenco, vă respect alegerea, însă pentru mine limba română nu poate fi decît cu diacritice, iar cuvântul „român” nu poate fi decît cu Î din A.

    „…intr-un singur spatiu comun, intr-un stat romanesc.”

    Şi uitați-vă cît sunteţi de perfidă, mai sus văd că aţi scris cuvântul „românesc” cu Î din A. Deci vă contraziceți!

  17. Dna Pavlicenco, sunteți un fel de … nu știu ce, care se menține încă la suprafață… De la început, când abia auzisem de activitatea PNL-ului în RM, parcă mă bucurasem, însă am înțeles că toate cuvintele spuse de Dvs. rămân a fi la nivel de declarații. Încercați să vă faceți PR prin cele mai josnice metode. Vă spun că nu o mai aveți mult de dus…
    PS. Folosirea/nefolosirea diacriticelor, ne vorbește numai de nivelul de cultură a Dvs.
    PSS. Rog să nu mi se blocheze mesajul, înțeleg că nu-s pre bune cuvintele pe care le-am scris, dar totuși, fiți și voi „democrați“.

  18. Pt uverton

    Este corect „nivelul de cultura al Dvs.” sa fii sanatos si sa ai noroc in viata de oameni cu semne diacritice. OK?

  19. Oamenii nu pot fi cu semne diacritice:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *