Lupta PNL pentru alegeri și în Transnistria dă roade

Zilele trecute, la IDIS Viitorul, au avut loc dezbateri in problema organizarii alegerilor locale in Transnistria, obiectiv pentru care PNL, inclusiv prin membrii sai din zona nistreana, a luptat in justitia moldoveneasca, dar nu a avut cistig de cauza. Desigur, problema aceasta e una politica, insa mira cind guvernantii de la Chisinau merg mina in mina cu separatistii de la Tiraspol, in dorinta ultimilor de a nu fi „deranjati”. Andrei Versilov, membru al PNL, locuitor al Tighinei, a inaintat un proiect de lege in acest sens, care, alaturi de studiul preegatit de un reprezentant al IDIS Viitorul, a fost prezentat in fata participantilor la actiune, care au fost intr-un numar impunator. Exprimam recunostinta IDIS Viitorul pentru aceasta implicare. Cititi materialele postate de IDIS Viitorul.

Comunicat de presa

Transnistria ar putea să devină o unitate administrativ-teritorială de nivelul doi în componenţa Republicii Moldova

Autorităţile Republicii Moldova trebuie şi pot să desfăşoare alegeri locale în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Tighina. Astfel, nu s-ar turna gaz pe foc, după cum pare la prima vedere, ci, dimpotrivă, s-ar contribui la soluţionarea conflictului transnistrean. Or, realizarea acestei iniţiative ar însemna începutul stabilirii unei legături între ambele maluri ale Nistrului şi conectarea reală la problemele cu care se confruntă cetăţenii din regiune.

Pentru ca un scrutin local să aibă sorţi de izbândă pentru regiunea legate în mare parte de organizarea administrativ-teritorială şi documentarea populaţiei. Un proiect de lege cu privire la modul special de alegere şi funcţionare a autorităţilor administraţiei publice locale în Transnistria, elaborat de un grup de activişti din partea stângă a Nistrului, cu concursul unor experţi de la Chişinău, transnistreană, e nevoie de a rezolva o serie de probleme tehnice recomandă ca secţiile de vot să fie deschise în localităţile controlate de autoritatile constitutionale. 

Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Principii de bază ale organizării alegerilor locale de nivelul II în Transnistria”. Lucrarea a fost prezentată azi, 2 noiembrie 2011, la IDIS „Viitorul” şi este inclusă în Raportul IDIS de prevenire a crizelor, produs cu sprijinul financiar al National Endowment for Democracy (NED). 

Actuala organizare administrativ-teritorială este una fictivă şi total inadecvată pentru regiunea transnistreană, constată autorul studiului, politologul Veaceslav Berbeca: „Raionul Dubăsari este o unitate mai curând fictivă, fiind compusă din sate ale raionului Criuleni. În acelaşi timp, localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Tighina nu intră în componenţa raionului Dubăsari”. Iată de ce Tighina ar trebui să se bucure de statutul de reşedinţă de raion.

Pentru a garanta legitimitatea alegerilor locale în regiune, candidaţii la funcţiile de consilieri, precum şi alegătorii vor trebuie să fie exclusiv din localităţile care nu se află de facto sub controlul Republicii Moldova, se menţionează în studiul IDIS.

Tehnic, listele de alegători au toate şansele de a fi întocmite cu acurateţe, cel puţin în cazul municipiului Tighina, afirmă politologul Veaceslav Berbeca: „Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor are o bază de date a tuturor cetăţenilor din Republica Moldova care locuiesc în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Tighina”.

Cea mai uşoară variantă pentru Chişinău ar fi desfăşurarea scrutinului local doar pentru alegătorii cu viză de reşedinţă în Tighina. O altă soluţie ar fi recurgerea la listele suplimentare de alegători, ceea ce ar deschide însă problema votării repetate.

Totodată, refugiaţii din regiune ar trebui incluşi în listele de alegători şi candidaţi pentru alegerile locale. În acelaşi timp, Chişinăul ar trebui să stabilească prin lege un număr de locuri de deputat în Parlamentul Republicii Moldova rezervate cetăţenilor din această regiune, recomandă studiul IDIS.

Cert este că, în urma creării unei noi unităţi teritoriale administrative de nivelul II care va cuprinde localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Tighina, se vor putea desfăşura alegeri parlamentare în orice formulă electorală. Astfel, va putea fi utilizat atât sistemul proporţional, cât şi cel majoritar. Anterior, diverse instituţii de stat invocau cazul regiunii transnistrene drept principalul obstacol în calea modificării sistemului electoral. 

Loading Facebook Comments ...

5 Comments

Add a Comment
  1. vad ca şi PNL a căzut în plasa fostei RSSM.Pentru români,oriunde locuiesc,graniţa de est o constituie Nistru.Transnistria nici ca monedă de schimb nu este interesantă,nimeni nu schimbă un butoi de pulbere cu un control la gurile Dunării.Prin urmare,chiar dacă mai trăiesc români pe acolo putem avea grijă de ei şi-n alt mod,ca teritoriu mai lăsaţi-l în plata Domnului!

  2. Clanurile politico-economice sunt interesate în conservarea problemei transnistrene.
    O mină de aur pentru pentru aceşti criminali.

    P.S.De o săptămâna coloana Blogs.UNIMEDIA de pe pagina principală este „ingheţată”.
    Ce se întâmplă? Numărul vizitatorilor a scăzut aproape cu 70%-80%. Nu doar pe acest blog ci pe toate care aveau contract cu unimedia.

  3. Moscova a cerut de la guvernul RM sa formeze 25 de sectii de votare in stinga Nistrulul ca cetatenii rusi sa poata vota.Cum se intimpla ca rusii se cred in drept sa ceara noi insa pe teritoriile noastre nu .Ce e l-a mijloc ,frica, s-au”stai asa ca borsu e bun”

  4. Sunt cam suspecte aceste miscari de lideri de la un partid la altul,de distrugerea, vinderea ori crearea unui nou partid, asemenea declaratii ale PNL,care se pare ca s-a angajat sa joace rolul PPCD-ului. Toate aceste miscari si declaratii, incepind cu dl Lupu, Turcanu, Godea si ceilalti pare sa ne arate ca cineva de pe la Moscova joaca shah politic in spatiul Republicii Moldova, avind aici importante piese de shah. Contextul politic si geopolitic de azi tinde sa ne demonstreze asta tot mai vizibil.

  5. Salvatorii Basarabiei…
    poezie [ ]

    – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
    de Iurie Osoianu [Lejendarus ]
    2011-11-04 | |

    …Se destrama putregaiul comunist
    Sobolanii parasesc de zor corabia
    Cei ce te-au furat si rastignit
    Cica *s salvatorii tai azi , Basarabie!!!

    Te *salveaza* , salvind propriul sau fund
    Milioanele furate isi salveaza
    Cica le e jale de poporul muribund…
    Suna sobru fabula si treaza!

    A ramas sa mai aleaga presedinte-cagebist
    Chioara de pe par scimbind-o pe o vrabie
    Sa ne para vis fara sfirsit
    Spre Golgota -calea Basarabiei…

    04 noembrie Basarabia

    PS *UNIMEDIA amintește că la ora 10.00 Igor Dodon, Zinaida Greceanâi și Veronica Abramciuc au anunțat că părăsesc fracțiunea PCRM din Parlament.*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *