La și despre „Fabrica” sau Verde-n ochi

http://www.publika.md/emisiuni/fabrika_411.html

Marti seara am fost la ”Fabrica”, moderata la ”Publika TV” de Natalia Morari. Nici nu mai tin minte cind am fost acolo ultima oara. Insa, zilele trecute, am avut o discutie ocazionala cu cineva si ne-am intrebat ambii, fara a avea un raspuns, de ce la ”Fabrika” apar mereu aceleasi fete si de ce o parte din cei ce ar putea vorbi si sa isi spuna transant opiniile nu isi fac aparitia. Nu am gasit un raspuns – parca nici in intentia de discriminare, nici in cea de intoleranta sau de persecutare pentru o anumita pozitie.

Pe Natalia Morari o cunosc de prin 2007-2008, cind a venit, intr-o buna zi, la Parlament si mi-a solicitat materiale impotriva comunistilor. Nu intelegea de ce nu dadeam crezare intentiilor ei anuntate – de a plasa materiale contra prietenilor Moscovei imperiale, ceea ce astia o meritau din plin. Mi-a aratat la ce revista lucra, i-am dat materiale, pe care le-a xerocopiat si mi le-a restituit a doua zi prin cineva.

Apoi ne-am intilnit pe 6-7 aprilie 2009 si, spre deosebire de ”liberala” Corina Fusu, curajoasa Natalia Morari se zbatea sa imi obtina microfonul. Am vorbit de doua ori in fata multimii, cerind sa fie pus PCRM in afara legii si sa nu mai fie admis la alegeri. Am spus si cauza – Decizia Prezidiului, promovata de Lucinschi, de repunere in lege a partidelor de sorginte comunista nu a fost publicata in Actele Oficiale in anul 1993, nu a capatat legal putere de lege, deci – PCRM a fost inregistrat ilegal la Ministerul Justitiei si trebuie eliminat – si astazi – de pe arena politica.

Seara, la ora 18.00, pe 7 aprilie 2009, iarasi ne-am vazut cu Natalia in spatele tribunelor din fata Guvernului, unde ea incerca, impreuna cu tinerii curajosi, sa mentina actiunile impotriva comunistilor si sa coaguleze niste actiuni ale oamenilor politici. Am fost impreuna pina aproape de miezul noptii, urmind sa plecam spre sediul Vocii Basarabiei, incotro am si mers. Acolo era Valeriu Saharneanu, a venit Valeriu Matei si Valentin Dolganiuc, plus alte persoane, mai putin cunoscite mie. Natalia Morari acolo nu a mai ajuns. Dupa care nu am prea vazut-o – se pare ca o cautau oamenii comunistilor, zisi ”ai ordinii”…

Am citit si eu in presa despre istoria Nataliei, persecutate de regimul Putin.

Am spus toate astea pentru a arata ca nu cred ca Natalia vrea readucerea comunistilor la putere, adica, desi e moderatoare, nu ii este totuna cine ne conduce.

De aceea, imi este foarte greu sa o vad la ”Fabrica” alaturi de zisii analisti politici care – in loc sa puna ordine in idei, asa cum e menirea lor, daca se pretind „analisti” (de la „Realitatea TV – „cetire”) manipuleaza toti trei sau toti patru uneori opinia publica, seara de seara (aici nu-l includ pe Igor Botan).

Eu nu stiu a cui este Publika TV. Ii multumesc pentru ca ma invita sa imi spun opinia. Dar imi pare rau cind la ”Fabrica” apar, seara, de seara, aceleasi morgi care ba le cintau ditirambi comunistilor si, de exemplu, neutralitatii militare a statului, ba, acum, spun da NATO, apoi iarasi o iau de la capat, cind simt ca revin bolsevicii. Ciubotaru, Barbarosie, Nantoi, Chirtoaca N., mai nou – Taranu, Paduraru, Turcanu, Demidetchi, toti par oamenii lui Lucinschi, cel care nu a mai vrut nici Europă, nici Romanie, ci numai ”pace si intelegere”, cu o intelectualitatea santajabila. Nu cred ca am obtinut pace si intelegere in societate. Nici UE, nici NATO, nici Romanie, nici reforme, nici reintegrare moldoveneasca. Ce ne mai poate oferi Lucinschi acum, stind in spatele lui Filat, actiunilor caruia analistii de buzunar le cinta ode? Sa nu ii cinte cumva si un prohod… Politic, evident.

I-am spus si Nataliei, si altora – mai dati alte fete. De exemplu, am privit o emisiune cu oameni de arta, actori, tot la ”Fabrica”, intr-un weekend. A fost superb. Deci, se poate, daca inviti si alte persoane decit cele ”de serviciu”.

Eu nu vreau sa cred ca prezenta unor analisti se datoreaza vreunor proiecte de ”Politikoane”, vreunor plati de cite vreo 100 de euro pentru prezenta la o emisiune si altor lucruri, despre care spun unii mai initiati. Eu vreau sa spun ca fara verticalitate si obiectivitate, fara pluralism de opinii si discutii in contradictoriu nimic nu putem construi durabil in aceasta societate. Si imi este jale de jujucii verzi.

Natalia, daca se spune ca este independenta si decide doar ea pe cine sa aiba in emisiune, ar trebui sa procedeze cu principialitatea prin care s-a manifestat luptind impotriva regimului Putin. Care este, din pacate, idolul premierului Filat, de unde ni se clarifica mai multe lucruri.

Publika TV face un lucru enorm: educa grupuri intregi de oameni, ii invata sa vorbeasca in public, sa isi rezolve problema tracului. Acum trebuie sa ajute la depasirea tracului politic, la exprimarea ideilor pe care le impartasesc oamenii care le au, dar care inca sint timizi sa si le formuleze in fata camerelor. Iar moderatoarea si Igor Botan – sa isi depaseasca mereu si zilnic tracul cauzat de necesitatea de a asculta si unele idei care, poate, nu corespund asteptarilor unor ”patroni” mai „țopăiți” și mai ”filați”… Numai atunci vom spune ca Publika TV merge numai înainte, ca nu-și pierde din credibilitatea dobindita la scurt timp dupa ce s-a lansat.

Vitalia Pavlicenco

Loading Facebook Comments ...

15 Comments

Add a Comment
 1. Unor diacovi…

  Gateste-te Filat de laita opozitiei…
  Acolo numai ce ti-au cumparat un loc
  Reglarile de conturi, de post si de pozitie
  Sunt iar in defavoarea prostitului popor

  Vezi , coincide timpul, locul

  Actorii coincid, si asta-i rau
  Degeaba moldovenii mai cersesc norocuri
  -Avem ceva in noi, de nu ne mai iubeste Dumnezeu!!!

  Cum vine asta bre, ca de decenii

  Noi nu putem scapa de diacovi si de chori

  De papusarii- hoti ai vetrelor eterne
  De haita asta de mancurti si tradatori.?!

  Se vede treaba , voi ne vreti esiti in Piata

  Cu coase , si cu furci, si cu topoare

  Cindva ziceau francejii (pe Ghimpu intrebati-l)

  Ca cica gloata are dreptul la rascoale

  Sa nu dea Domnul, sa ne folosim de dreptul ista

  Noi cei ajunsi de vii sa ne sapam morminte!!!!

  Opreste-te progenitura cagebista

  Si voi opriti-va maimute comuniste

  Altfel va fi tirziu , nu neg va fi si singe

  Vor fi din astea..spinzurati de felinare

  Optriti-va , ca-ci mini, poimini va ninje

  -Zubco va ingeta.?! Sau papusarul?!!

  Tu Statul Palma Barba Cotul tarii mele

  Tu Chioara , Lup ,si Ghimp si alte vietati

  In setea voastra oarba de putere

  Demult ati devenit stupiditati!!!

  Hai , dati-va demisia odata

  Hai , coboriti de pe grumagii mei

  Cu tot cu milioanele furate

  Cu douazeci de anii astea grei

  Desi imi credeti soarta docila si supusa

  Cei tineri si plecatii sunt viitorul meu

  Ridicate Moldova , ca Fenix , din cenusa

  Cu noi e Tara-Mama , cu noi e Dumnezeu…

 2. Natalia Morari ii numeste pe Filat si Formuzal ”titani”. Daca astia-s titani ap…

  *****************
  …La toamna vom avea anticipate
  Titanii astea palma au batut…
  Si Basarabia mai simte un cutit in spate
  Cutit maldavenesc bagat de gagauz…
  Ce osanale draga mea, ce osanale
  Aduse fara pic de altruizm
  De-acu voi sti, din cap pina-n picoare
  Pupincurizmul este morarizm.!!
  08 august 2011 Basarabia Iurie Osoianu

 3. Asi continua gandul „…dar se pare ca o cautau oamenii comunistilor, zisi ”ai ordinii”…
  Natalia Morari, dupa evenimentele 7 aprilie intradevar a fost intimidata de politia lui Voronin.
  Au vrut chiar sa puna mana pe ea dar a intervenit cineva mare si tare din Center si i-a amenintat sa nu se atinga de ea.
  Prin urmare, cu toata reputatia antiPutin, N.Morari are o protectie foarte importanta la Moscova. La sigur care nu este un anti ci ProPutin.

  Invitatii sai sunt niste mediocritati provinciale. Cumatrii la taclale.
  Ducem lipsa cronica de jurnalisti si analisti politici.

 4. In mare parte va dau dreptate !!! Astea analisti si sunt formatori de opinie sau intoxicare a maselor ….. Deci este si meritul lor ca suntem unde suntem … Dar nu stim daca au si castele ca cei cari remunereaza ??? In rest avem ce meritam !!!

 5. Natalia a fost tzaranoaica obisnuita acum sa transformat si in una „moscovita” (asa cum sunt acuma multe pe la noi) si mai rau inca in una „jurnalista”. Parerea mea e ca natasa este moldovanka, jurnalista, „antiputinista”, recrutata.

 6. bublika e a lui tovaras vintur, „mare”drugan de lahatniuk, tv.pavlicenco. Mai mult, cineva va vazut cu „sfintul”vladic. si de aici concluzie – mina pe mina spala si deci, de patriotism nici nu miroase. rusine sa va fie.

 7. Moldova a semnat tratatul privind zona libera de comert a CSI.

  Moldova a devenit membru cu acte in regula al zonei libere de comert a CSI. Presa rusa anunta ca mai multi premieri ai statelor membre ale Comunitatii au semnat tratatul privind aderarea la zona pe care Vladimir Putin o crede baza viitoarei Uniunii Eurasia. Plan pe care presa occidentala l-a botezat „reincarnarea URSS.”

  http://www.inprofunzime.md/stiri/politic/back-in-ussr-moldova-a-semnat-tratatul-de.html?

 8. ea este verbuita de CIA

 9. d-na Pavlicenco d-voastra ar trebui sa insusiti un lucru important – democratie si libertate nu inseamna numai opinia d-stra !

 10. Pt Aron

  Minunea este ca eu intotdeauna am dreptate. Sint providenta. Nu-i mai vad acum pe blogul meu pe marii luptatori contra mea ca sa nu ii critic pe AIE-isti, ca nu „ar fi” mai buni comunistii… Toti au dispariut. Au luat apa in gura. De ce? Pt ca ii favorizeaza anonimatul. Dar ce fac ei cu sfinta constiinta? Cum dorm? Stiu cum – ca niste nesimtiti, ca doar vad cum acum, fara a se teme de revenirea Bau-Bau-lui comunist, isi scot ochii si se trag de par in fata lumii si spre bucuria comunistilor. Nu am avut eu dreptate spunind ca Filat si PLDM sint niste imoralitati? Sint niste solutii DODON-ale.

 11. Abia acum am vazut ca Natalia Morari pozeaza in halat de baie.

 12. Luca, de data acesta sunt de acord cu ce ai scris: „N.Morari are o protectie foarte importanta la Moscova. La sigur care nu este un anti ci ProPutin.”
  Moscova „spală creerii” cetăţenilor RM precum că N.Morori este antiPutin şi anticomunistă, pentru ca noi mai departe să credem activitatea ei de a ne „spăla creerii” la Publika cu invitaţii Roşca, Praporşcic, Gurău… Uneori, folosind tactica dezinformării, mai invită şi adevăraţii analişti politică pentru a „spăla creerii” cetăţenilor cu obiectivitatea postului de televiziune Publica.
  Ionuţ, dupa cum este atăcat la Publica Plahotniuc, mai degrabă Publica este a lui Filat. Vezi că deacuma şi postul de radio „Vocea Basarabiei” prin A.Gerasim este proFilat .

 13. NATALITZA MORARU –
  O SPIOANA KGB-ISTA RUSOAICA.
  CHIAR ATâT DE PROSTI SUNTETI CA NU VA DATI SEAMA ?

 14. Dna Pavlicenco, am privit ieri (27/10) emisiunea Fabrika, unde mi-a placut ca i-ati pus la punct pe unii analisti politici. Dar am ramas incremenit, cand am auzit ca il scoateti pe asa numitul comentator/analist BOTAN din lista. Pe cand anume el si este acea portavoce a comunistilor si un defaimator a multor initiative si valori nationale. Varsarea de zabale ale lui Botan de fiecare seara in fatza publicului este mult mai veninoasa decat chiar si a unui oficial comunist invitat, deoarece lumea stie despre comunisti. Pe cand acest Botan scuipa de sute de ori in piatra instalata, in decretul lui Ghimpu, proslaveste pe patriarhul Kiril cu argumente ca are tot dreptul, repeta de sute de ori despre propaganda ruso-kgbista de „Spatiul Sfintei Rusiei”, care dupa parerea lui intra si Moldova. Este un mielus cand apare in platou Voronin. Nimic nu vorbeste despre ocupatia ruso-sovietica din 28 iunie ’40. Cu cata ura vorbeste despre deciziile procuraturii si a unui exponent de acolo cu nume de A. Pantea. Se linguseste sa devina presedinte al RM propunind pe Tkaciuk ca prim-ministru, dar repeta fals ca nu are tendinte sa devina presedinte. Se posteaza deseori in ipostaza de a juca si cu unii si cu altii. Nu are o logica din care sa izvorasca careva ganduri legate, doar repeta ceva ce a citit pe internet si astfel se da mare si tare.
  Desi e democratie si ca fiecare are dreptul la cuvant, dar oare cum se face ca unii dintre egali seara de seara isi impune punctul sau de vedere in fatza opiniei publice , fiind astfel deja un formator de opinie, iar altii dintre egali nu au acest drept? De aceea am si gasit oportun ca D-voastra ati intervenit , dar ulterior am regretat ca v-ati napustit asupra dlui Taranu care vorbeste totusi la concret si cu argumente. Cel putin eu am incredere in 3 analisti politici , care intr’adevar se vede ca fac o analiza a evenimentelor: Nantoi, Taranu si Turcanu (de ieri seara).

 15. Pt Brander

  va veni un timp si va veti dezamagi in Taranu si Nantoi. Lui Turcanu i-am spus ca vorbeste frumos, insa nu e sincer. De ceilalti doi nu mai spun – fura ieile altora si le redau cu emfaza si un orgoliu exagerat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *