Pentru „Expert Novostei” despre actuala politica rusa

Vitalia PAVLICENCO, presedintele Partidului National Liberal:

“Fostele republici sovietice au devenit tinta electorala a Kremlinului”

“V.Putin este in pragul unor noi alegeri. El cauta teme preelectorale. In plus, ca regula, Rusia nu se ocupa de propriile probleme, ci isi “aminteste”  mereu de noi. De obicei, inainte de alegerile prezidentiale, in Rusia isi pierd viata oameni si explodeaza blocuri de locuit. Vinovati de aceste lucruri sint – potrivit versiunii autoritatilor ruse – cecenii. Sau, pur si simplu, mai este declansat un nou razboi contra cecenilor. Poate ca acum scenariul electoral s-a schimbat – de data aceasta fostele republici sovietice au devenit tinta electorala. In Rusia exista astazi o gramada de probleme explozive: poporul nu mai vrea sa ii suporte pe oligarhii care se afla – fara nici un control – la putere.

Noi nu avem nici cauze, nici argumente pentru o “integrare strinsa” cu Rusia pe o baza “valorica, politica, economica”. Acesta nu este un “imperativ al timpului”. Pentru cel de-al doilea stat romanesc, “imperativ al timpului” este Unirea cu Romania. Chiar daca Uniunea Europeana are probleme, noi, oricum, trebuie sa fim cu Romania. Moldova trebuie sa fie in comunitatea europeana, sa fie stat european. Locul nostru nu este nicidecum in aceeasi structura cu Rusia, daca nu vrem sa fim si in continuare saraci.

Noi avem nevoie de legaturi bilaterale cu toti partenerii posibili de la Est. Dar avem nevoie si de reforme liberale, de liberalizarea economiei, peentru ca sa apara clasa mijlocie, ca sa putem plati datoria pentru gazele naturale ruse si sa fim liberi. Iar Rusia si URSS au aratat deja ce pot oferi – in plan economic, politic si in plan democratic.

Noi, Partidul National Liberal, optam pentru Unirea cu Romania, pentru iesirea din CSI, de unde cu nimic asa si nu ne-am ales – nici in plan moral, nici material. Din pacate, Rusia prefera sa ii santajeze pe altii cu livrari de gaze naturale si nu a invatat sa poarte un dialog normal cu statele mici. De aceea, liderii ei nu merita respect. Iar V.Voronin vrea sa placa Rusiei, ca nu cumva Kremlinul sa mizeze pe alte formatiuni politice din Republica Moldova.

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
  1. Va rugam sa postati si traducerea in limba romana sau macar in cea de stat (moldoveneasca), pentru cititorii din Romania.
    Multumesc anticipat

  2. Pt Giani.ro

    Incercam asta sa facem acum.

  3. Vitalia Pavlicenco

    http://voxreport.unimedia.md/2011/10/07/taranu-nu-exista-alta-perspectiva-decat-unirea-butnaru-unirea-prin-ue-e-o-minciuna/

    ȚĂRANU: Nu există altă perspectivă decât unirea
    BUTNARU: Unirea prin UE e o minciună,
    publicat de Stela Popa la 7 Octombrie 2011

    La cei 21 de ani de la reunificarea Germaniei, in presa de la Chisinau apar tot mai multe voci care vorbesc despre o posibila reunificare a R. Moldova cu Romania. Petru Bogatu, Constantin Tanase, Anatol Taranu sau Val Butnaru sunt cateva dintre acestea. Asadar, cu ocazia zilei de 3 octombrie, am invitat miercuri, la ora 20.00, in studioul de la MAI APROAPE DE EUROPA (in reluare sambata la 14.10), de la Radio Arena FM pe istoricul si politologul Anatol Țăranu, fost deputat, semnatar al Declaratiei de independenta a Republicii Moldova si dramaturgul, jurnalistul si presedintele Jurnal Trust Media, Val Butnaru. Pornim discutia de la articolul „Avem „țară”. Ce facem cu ea?” semnat de catre Val Butnaru in Jurnal de Chisinau. In acel articol ziaristul lansa ideea – Republica Moldova, regiunea Sud-Est a României.

    Emisiunea poate fi ascultată pe http://www.arenafm.md ( AICI). Auditie placuta.

    Mai jos gasiti insa o descifrare a celor mai importante idei enuntate de interlocutorii mei in editia din aceasta saptamana.

    „Societatea moldovenească este ca un copil mutilat de la început”

    Val Butnaru: „Cea mai mare problema este ca intreaga clasa politica, analistii ziaristii, scriitorii, toata lumea aceasta care pretinde a fi ganditoare nu a fost in stare sa elaboreze o idee, una singra in jurul careia sa unifice intreaga populatie, care sa devina cel putin o forta motrice si care in 20 de ani ar fi putut sa schimbe mentalitati. (…) Constatam ca toata retorica pro-europeana sunt doar slogane electorale, vorbe goale si, in opinia mea, finalitatea integrarii RM in UE, in faza in care se prezinta acum, este o mare minciuna.”

    Anatol Țăranu: „Diverse popoare au de parcurs o cale diversa in istorie. Noi, moldovenii, ne deosebim de nemti in sensul ca am avut istoria noastra. As vrea sa fi avut in trecutul nostru exemple si experiente pe care le au nemtii, dar, din pacate, nu am avut acest lucru. Societatea moldoveneasca este astazi una foarte fragila, este, de fapt, ca un copil care la inceputuri a fost mutilat. Problemele societatii noastre, in primul rand a romanilor-moldoveni din RM, este identitatea perimata care nu ne permite sa ne ridicam la nivelul unui popor care isi constientizeaza pe deplin interesul major. (…) E o facatura aceasta integrare europeana. (min. 6.50) Ne mintim noi insine frumos. (…)

    Noi, moldovenii din RM suntem faramitati, fragmentati ca mentalitate si ca spirit. (min 08.15) Minoritatile care stau alaturi de noi si constituie aceasta societate sunt foarte puternice. Uneori le subestimam influenta”.

    „Unirea prin UE, despre care vorbesc politicienii, este o minciună, o cacealma”

    Val Butnaru: „In RM este ideea unionismului. Dar nu a fost elaborata si expusa pe intelesul populatiei, cum ar trebui sa fie. Ea animă, va anima si va domina inca mintile mult timp”.

    Anatol Țăranu: „Ea creste!”

    Val Butnaru: „Unionismul nu se mai poate intampla ca in 1991. Rusia cu intregul ei potential se va impotrivi asa cum se impotriveste acum unei apropieri de Romania. Unirea trebuie sa se produca altfel. Trebuie produse alte instrumente, alte modalitati. Unirea prin UE, despre care vorbesc politicienii, este o minciuna, o cacealma. (min. 9.50) Poate se va intampla, dar peste 50-60 de ani”.

    Anatol Țăranu: „Politicienii, de obicei, cand folosesc fraze pompoase fac lucrul acesta pentru a–si realiza niste interese. Politicienii sunt animale politce. Iar animalele traiesc la nivel de instinct. (min. 10.50)

    Cand vorbim despre unire acest lucru trebuie constientizat nu numai de clasa politica. Asta e in ultimul moment. Trebuie sa ajungi pana la acest moment. Societata trebuie pregatita.

    Trendul unionismului este ascendent. Anual din RM pleaca cca 5000 de tineri la studii in Romania.

    De fapt, nu exista o alta perspectiva decat unirea. Problema este cand se va efectua ea. (min 12.46)

    O singura sansa, o singura posibilitate ca unirea sa se realizeze dupa modelul anului 1918 este ca RM sa cada in hău. (min. 13.44) Sa se declanseze o criza atat de profunda si atat de dramatica, de tragica, ca oamenii sa spuna: „Nu, mai mult nu mai dorim acest lucru! Este unica iesire din aceasta situatie (inclusiv minoritatile nationale sa o spuna). Mai rau nu mai poate fi! Salvarea e sa ne unim”. Dar cheia problemei ramane Rusia”. (min. 14.10).

    „România este condamnată să ne vrea”

    Cat despre teama politicienilor cand vine vorba de un asemenea subiect, Val Butnaru spune: „Am propus un lucru gandidu-ma si la confortul lor. Isi vor pastra functiile.Va fi un miniparlament, un miniguvern. Va fi o forma de autoguvernare. Oamenii vor gestiona propriul buget. Va exista si un buget central. Ne integram in acest fel intr-o structura economica foarte bine definita”.

    Anatol Țăranu: „Romania este condamnata sa ne vrea. Pentru ca sangele apa nu se face. (…) Acum problema este cum se va face? Haideti sa creem un sistem economic care le va permite oamenilor sa inteleaga cel mai simplu – prin stomac (n.n. – adica realizarea unirii). Problema este in ce masura Romania este pregatita sa preia astazi R. Moldova. (min. 19.40). Romania nu e pur si simplu Romania, ci este deja parte a Europei Unite care are un potential NATO si european. Romania in acest sens reprezinta o supraputere mondiala (min.19.55) Aici, intre Romania si R. Moldova, este un loc bolnav al Europei. Aceasta maladie trebuie sa fie tratata. Si interesul acesta nu este numai al romanilor, dar al europenilor per ansamblu. (…) Europa politica nu este nimic altceva decat un mare proiect geopolitic, iar asemenea proiecte supravietuiesc atat timp cat au capacitatea de a se extinde. (min. 20.48) (…) Daca am fi capabili sa creem un sistem economic unic al RM si Romaniei, atunci foarte multe probleme s-ar rezolva de la sine, inclusiv a ajutoarelor care ar putea sa vina din partea UE.(min. 21.20)

    Transnistria rămâne decuplată, dar nu cedată!

    Despre problema transnistreana care ar putea fi un impediment, Val Butnaru explica: „Transnistria nu trebuie cedata. In primul rand pentru ca nicio tara nu cedeaza vreun teritoriu. Si doi, fiindca sa nu permitem Rusiei sa se consolideze definitiv si sa creeze acolo acel cap de pod care ar fi un pericol real pentru UE (…) Acest teritoriu trebuie izolat si sa se lucreze inca nu stiu cate decenii pana lumea de acolo va intelege ca nu are alt viitor” (min. 24.50).

    Anatol Țăranu: „Nu cred ca Transnistria poate fi un impediment (n.n. – pentru unirea cu Romania). Transnistria juridic ramane parte a teritoriului national. Ea pur si simplu ramane decuplata pentru nu stiu cat – 50 sau 120 de ani. Nu uitati ca Transnistria nu e populata de o etnie, sau de un popor. (min. 26.50) Noi nu putem sa cedam, asta ar insemna sa tradam pe fratii nostri de dincolo.

    „RM este o făcătură”. „Nu suntem capabili să ducem după noi minoritățile naționale”

    Anatol Țăranu: „Stiti de ce despre RM se vorbeste ca despre un stat falit? Pentru ca nu exista un popor lider (min. 31.40) , care este capabil sa duca dupa sine minoritatile nationale. Acest popor care este majoritar este dus, merge dupa minoritatile nationale si nu invers. Si atat timp cat aceasta nu se va schimba, nu va exista stat in adevaratul sens al cuvantului (min. 31.55). RM nu e un stat european in sensul autentic al acestui cuvant. RM este o facatura, cel putin deocamdata (32.06)”.

    Val Butnaru: „Mie imi place sintagma lansata de Anatol Taranu – nationalismul luminat, care este ceea de ce are nevoie omul. (…) Noi ne-am propus sa vorbim astazi in perspectiva. Si daca o facem, convingerea mea este ca indiferent de toata balacareala care se intampla in viata politica de aici unirea se va produce, intr-o forma sau alta, indiferent care ar fi ea. Mai mult chiar, cred ca in urmatorii 6 ani trebuie sa se limpezeasca apele. Peste 6 ani se implinesc 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania. De obicei, ciclurile istorice se cam invart in jurul acestor date. Ele au si o putere de simbol foarte mare. Si stiti bine ca uneori simbolul poate deveni si o realitate. Deci, ceva trebuie sa se intample. Cred ca se vor pune in miscare foarte multe sfere ale societatii civile.”

    AIE se autodistruge, dar vor apărea alții

    Anatol Țăranu: „Nu cred ca din cauza razboiului fratricid, intestinal din interiorul AIE trebuie sa pierdem perspectiva. Ei vor pleca. Se distrug pe ei insisi. Dar asta nu inseamna ca nu vor aparea alti politicieni.(…) Vorbesc acum ca un istoric: pentru mine este evident ca viitorul apartine unei uniuni, unei uniri intre RM si Romania. (min. 36.40) Formula, forma concreta va fi gasita. Nu asta conteaza, ci rezultatul va fi acesta. Problema este cat de repede se va face si care va fi viteza acestui proces. (min. 36.50) Pentru noi ar fi important sa fie cat mai repede fiindca aceasta ar insemna ca RM se va preface intr-un stat european. Si daca viteza aceasta va stagna, asta inseamna ca noi vom continua sa ramanem in aceasta zona gri, sa ramanem in urma proceselor generale lancezind in aceasta saracie. Inclusiv a saraciei spirituale. (min. 37.10).”

    Lecția „Germaniei Mari”

    Anatol Țăranu: „Tolstoi spunea „Fiecare familie nenorocita este nenorocita in felul sau, iar fiecare familie fericita este fericirea comuna”. Deci, pentru mine unirea Germaniei inseamna un exemplu, un model. As vrea ca si noi romanii sa fim fericiti asa cum sunt germanii”.

    Val Butnaru: „Germania a demonstrat ca nu exista alta cale de dezvoltare a popoarelor care au fost vitregite de-a lungul istoriei. Nu suntem noi singurii, sunt si alte popoare. Deci, toti cei care sunt inca separati, se vor uni. Asta a demonstrat Germania”.

  4. „Unirea prin UE, despre care vorbesc politicienii, este o minciună, o cacealma” … asta asa e . e ca si cum ai spune ca 1 si cu 1 fac 3 … este o minciuna sforaitoare , nerusinata si diavoleasca . adica trebuie sa stea despartit frate de frate inca 2-3 decenii ca asa vor niste marionete ale moscovei si „statalistii” … deja voronin a cerut aderarea la uniunea sovietica pe care o construieste putin … altii cer la o asa-zisa uniune economica euroasiatica … unirea prin ue e o fantasmagorie , o utopie , fluturata pe sub nasul „unionistilor” cu obiectul de ai demobiliza total . jocurile comunistilor sint clare … au sabotat cit au putut de mult aderarea la ue iar acum vine voronin si ne spune ca ” europa ne tine in tinda , asa ca trebuie sa mergem spre est ” . mare parsivenia si viclenia bolsevicului …

  5. Ca roman Din Romania, urasc rusii cu tot ceea ce reprezinta ei, inclusiv numele lor, dar, am un mare respect pentru un singur nume rusesc: Vitalia PAVLICENCO.
    Mare patrioata, sper sa aveti noroc in timp sa ajungeti la putere impreuna cu PNL, dintre toate partidele din RM , doar PNL merita puterea.
    Bafta in tot ceea ce faceti, Salutari din Romania.

  6. Pt bogdan

    Numele meu de familie este Vangheli, ca si al scriitorului pentru copii, Spiridon Vangheli, pe care mama mea, cu studii la Iasi, l-a invatat. Sotul meu este roman, dar a avut vreun bunic Pavlicenco, dintre albgardistii care au fugit de Guvernul bolsevic din Rusia spre malul sting al Nistrului. Sotul meu este doctor habilitat, profesor, a fost pina mai odinioara (dar a renuntat deja pentru ca din februarie pleaca in calitate de bona la fiica, pt nepotica noastra) sef al catedrei de literatura universala. Este hispanist-comparatist. A fost conducatorul stiintific a 15 teze de doctor, dintre care 6 pentru doctoranzi din Romania. Este autorul multor carti si manuale, este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova si Romania, este recunoscut in cercurile literare romanesti.Eu sint doctor in filologia romana. Ambii am crescut fara tati. Pe tatal meu banditii din regimul sovietic l-au ucis in 1953, la virsta de numai 24 de ani, fiind director de scoala dupa ce a fost mama-mea, cu patru luni inainte de nasterea mea. Tatal meu a fost profesor de matematici si istorie. Bunicul patern a fost agronom, bunicul matern a fost inavator pentru clasele primare. Neamul sotului e din preoti. Nu sintem nici risuri, nici lepadaturi. Pe mama mea mai nu au scos-o sovieticii din invatamint, pentru ca vorbea romaneste, ea si-a facut studiile la Iasi. Spunea „popor”, si nu „norod”… Vedeti complet biografia mea si istoria familiei la articolul In cautarea parintilor, unde sint si toate fotografiile importante si scumpe mie – http://www.pavlicenco.md/2009/01/20/in-cautarea-parintilor%E2%80%A6/

  7. Stimata D-na Pavlicenco, stimati cititori,

    Nu vreau sa ma dau aici proroc, dar sa stiti ca Basarabia se va uni cu Romania, mai devreme sau mai tarziu, daca vor unii sau daca sunt impotriva altii.
    Acesta este un proces natural, care se va produce de la sine.
    Nu ai cum sa tii despartiti fratii care se iubesc, caci iubirea e mai puternica decat toate armele si toate armatele din lume.

    Cat priveste unirea prin UE, aceasta e o mare MINCIUNA.
    UE nu are nici un interes sa ne ajute.
    Mai tineti minte pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, mai stiti conjunctura politica de atunci si anume cum statele europene erau impotriva unirii?
    Asa este si acum! UE nu va fi niciodata pentru UNIRE!
    Si mult mai putin sunt statele europene pentru unire.

    Si sa va mai spun ceva. Sunt roman si stau de cateva decenii in Germania si stiu ca la unificarea Germaniei a fost aceeasi situatie, si anume nici un stat european nu dorea asta. Dar Helmut Kohl, cancelarul de atunci al Germnaiei, a fost un politician perspicace si care nu a cedat.
    Chiar si Anglia era impotriva unificarii germane.
    Totusi politicienii germani nu au renuntat niciodata la visul unificarii. Si au REUSIT!

    Tot asa trebuie sa facem si noi!
    Trebuie sa fim tenace si sa nu cedam, pentru ca stim ca viitorul ne va aduce unirea. Tenacitatea noastra o va grabi insa! De asta sa fiti siguri!

    Asa sa ne ajute DUMNEZEU!

  8. „Mai tineti minte pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, mai stiti conjunctura politica de atunci si anume cum statele europene erau impotriva unirii?”

    Domnule Dacian Felix, pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza toată românimea era pentru unire şi formarea statului unitar român. Acum situaţia este totalmente diferită. Marea majoritate a românilor şi basarabenilor nu doresc absolut nici o unire. Eu, majoritatea strivitoare a ieşenilor şi majoritatea românilor din restul ţării nu dorim nici un fel de unire cu populaţiile polietnice din stânga Prutului. Noi avem limba, mentalitatea, religia, istoria şi civilizaţia noastră care sunt totalmente diferite de cele din Basarabia. Ei acolo vorbesc preponderent ruseşte şi ucraineşte, se închină bisericii ruseşti, tradiţiile religioase sunt pe stil vechi rusesc, au o mentalitate retrogradă preponderent comunistoidă, numele şi prenumele lor sunt slave etc. Oare cine îşi leagă de gât o piatră de moară? România nu cred că mai doreşte şi alţi străini între frontierele sale!

  9. „România nu cred că mai doreşte şi alţi străini între frontierele sale!”

    Te rog mult de tot, nu ma contrazice! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *