Mircea Popescu: „Politica de Dambovita”

http://mipopescu.wordpress.com/2011/09/19/politica-de-dambovita/

„Plangeri, deplangeri, critici, declaratii, vorbe, vorbe, vorbe. Asta-i tot ce inseamna politica romaneasca atat pe plan intern, cat mai ales in relatiile externe.

Europarlamentarul Corina Cretu deplange “isteria antiromaneasca”, senatorul Viorel Badea intra si el in corul plangerii varsand lacrimi din cauza atitudinii francezilor vis-a-vis de romani, presedintele Basescu isi arata mirarea fata de gestul lui Filat de a scoate Istoria Romanilor din scoli, dar a renuntat de mult la nuantele unioniste ale fostului sau discurs electoral, promitand acum o unire iluzorie a “pamanturilor romanesti” la Sfantu’ Asteapta in Uniunea Europeana careia, declara domnia sa cu seninatate si fara remuscari, trebuie sa i se inchine suveranitatea tarii.

Si in acest timp, nu numai imaginea tarii este tarnosita pe plan extern, dar insusi romanul aflat in strainatate este privit ca un paria.

Schengen, oare ce mai este si asta, ce mai inseamna expulzarea practica a romanilor din Spania, ce importanta are faptul ca romanii sunt priviti cu ostilitate in Italia, sau ca Romania are o rata de peste 24% de refuz a vizei pentru Statele Unite, adica de vreo 8 ori mai ridicata decat nivelul maxim acceptata de americani?

Care este politica diplomatica a Romaniei? Care este strategia nationala, domnilor politicieni romani?

Sa fie aceea a regionalizarii, a autonomiei etnice, a federalizarii tarii si in cele din urma a renuntarii la suveranitate si a transformarii Romaniei intr-o provincie desconsiderata a unui imperiu european care deja scartaie pe la toate incheieturile?

Se pare ca dupa 1 Decembrie 1918, viziunea politica romaneasca a intrat in ceata.

Integrarea Basarabiei in Romania a incetat de mult sa mai fie socotita o prioritate absoluta a administratiei romane si ca urmare, in lipsa unor actiuni politice hotarate atat in relatiile directe dintre Bucuresti si Chisinau, cat si fata de celelalte capitale europene, tot felul de conducatori dubiosi de dincolo de Prut intaresc acest separatism romanesc sub privirile nepasatoare ale corespondentilor politici romani de aceeasi factura morala.

Pentru a-si justifica pasivitatea condamnabila, lumea politica flutura sperietoarea iritarii atat a Estului cat si a Vestului daca se actioneaza prea national(ist).

Ma intreb, ce poate sa-i faca prietenosi pe cei din Est care si asa se simt cu musca pe caciula, fie cu un tezaur de care-si amintesc vag, fie cu niste teritorii pe care au devenit stapani doar prin efectul fortei, fie prin amintirea unui holocaust romanesc pe care l-au executat in mod neprovocat?

O politica diplomatica romaneasca lipsita de dibacie si un discurs politic stangaci si nediplomatic la cel mai inalt nivel au subtiat si mai mult relatiile cu Estul si implicit posibilitatile de reparare ale consecintelor unei istorii nu tocmai favorabile Romaniei.

Nu trebuie pierdut din vedere ca Romania, in sustinerea ferma a intereselor sale pe plan regional, are o arma de loc de neglijat, aceea a dreptului de veto in cazul unei dorinte de integrarea a Ucrainei in UE, cu atat mai puternica in cazul unor presiuni externe inerente.

In Vest, lipsa unui plan pentru coordonarea actiunilor Bucurestiului cu partenerii vestici in privinta exportului fortei de munca romaneasca, coroborat si cu deficientele interne rezultate din lipsa unor politici coerente urmare a permanentelor divergente dintre institutiile statului, a condus la tensionarea relatiilor cu tari traditional prietene si aliate in actiuni internationale cum ar fi Franta si s-a ajuns la considerarea Romaniei ca fiind un partener si dificil, si lipsit de credibilitate.

Departe de culorile roz in care sunt pictate de presedintele Basescu relatiile cu Statele Unite, realitatea ne dovedeste ca cel putin Administratia Obama socoteste Romania ca pe un aliat si un partener minor din Europa de Est. In orice caz, Statele Unite nu vor constitui un sprijin in intarirea relatiilor Bucuresti-Chisinau. Nu-i lipsit de importanta faptul ca Romania nu a avut ambasador la Washington aproape un an si jumatate, iar vicepresedintele american Joe Biden a ocolit Romania dupa vizita sa la Moscova, oprindu-se doar la Chisinau.

Si totusi, care-s relatiile Romaniei cu romanii sai de peste hotare in conditiile in care exista chiar un Departament al Romanilor de Pretutindeni?

Cea mai vizibila activitate a acestui departament, ca si a “alesilor” diasporei, este divizarea romanilor de pretutindeni prin politizare.

Astfel, deputatul Wiliam Branza, senatorul Viorel Badea si secretarul de stat Eugen Tomac, seful respectivului departament sunt in primul rand oameni ai partidului, promovand prin filiala PDL-Diaspora ai carei presedinte si vicepresedinti sunt, politica partidului de guvernamant si conducand propaganda electorala a acestuia in diaspora, cu precadere europeana.

Trecand peste critici, voi mentiona cateva propuneri mai vechi si mai noi care sper sa ajunga si sa fie luate in consideratie de cei vizati:

1. Pentru realizarea reprezentarii efective a Diasporei, nu a partidelor politice, si pentru a elimina politizarea comunitatilor romanilor de pretutindeni cu efectul nedorit al scindarii acestora este necesara modificarea Legii Electorala pentru Circumscriptia 43-Diaspora dupa cum urmeaza:

– introducerea obligatorie a votului uninominal
– participarea exclusiva a candidatilor independenti numai din Diaspora (domiciliu minimum 5 ani)
– interzicerea participarii candidatilor partidelor.

2. DRRP sa devina o institutie depolitizata, eventual cu rol de minister, care sa aiba printre obiectivele sale principale:

– realizarea si derularea impreuna cu partenerii europeni a unor programe si politici de integrare a fortei de munca romanesti in tarile respective
– realizarea si derularea unor programe si politici de integrarea a Basarabiei in Romania

3. Constituirea unei Comisii pe langa Parlamentul Romaniei, alcatuita din reprezentantii Presedintiei, clasei politice, Casei Regale, Bisericilor nationale, Academiei Romane, societatii civile din tara si din afara granitelor pentru realizarea unui program de larg consens social si politic privind strategia nationala de dezvoltare a Romaniei.

4. Diplomatiile Bucurestiului si Chisinaului sa-si sincronizeze actiunile pentru a lucra in tandem.”

Loading Facebook Comments ...

9 Comments

Add a Comment
 1. NUMAI RE-STABILIREA ROMANIEI MARI IN VECHILE HOTARE DIN ANUL 1918 ESTE SALVAREA NOASTRA DE MAFIA RUSO-COMUNISTA LOCALA SI COSMOPOLITA !

 2. Mircea Popescu: din cauza atitudinii francezilor vis-a-vis de romani, >

  Vad ca ii dati o nuanta negativa „atitudinii”, dar nu e asa. Francezii pretuiesc valorile si nu conteaza ce natiune esti principalul sa ai rezultate bune si f.bune in lucrul ce-l faci, sa cunosti limba. Si foarte multi romani sunt in Fr care lucreaza, studiaza si sunt foarte bine respectati.

  Chestinunea e alta. Unii oameni vin in Fr cu scopul sa-si solutioneze careva probleme (in primul rand financiare) dar nimeresc in situatia ca si cheltuielele in Fr sunt mari si neavind resurse fin. se ocupa cu cele neplacute pentru francezi. De exemplu in metrou canta si apoi cu paharelul string bani. Ori cersesc. Sau altii dorm sub poduri. samd . Toate aceste bat tare la ochi. Francezii mai degraba vor arunca bani mari sa salveze ceva ce nuèi deranjeaza direct cum ar fi de exemplu Grecia, decat sa vada zilnic cersetori. Desi e cunoscut bine faptul ce categorie de oameni sunt ultimii dar nu se intreprinde masuri pentru a opri fenomenul. Mai mult, chiar am vorbit cu unul din cersetori si el parca cu mindrie declara ca se ocupa cu cersitul la Paris, motivind ca in Ro n-are ce minca. Cu toata politica era la curent…

  Rusii au trimis in Fr milionarii si francezii vorbesc doar de bine de rusi chiar de-si imagineaza ca si in Rusia sunt nenorociti.

 3. Poate ati citit in diagonala, deoarece:

  1. Citatul dumneavoastra este scos din context: „…senatorul Viorel Badea intra si el in corul plangerii varsand lacrimi din cauza atitudinii francezilor vis-a-vis de romani…”

  2. Parerea mea despre Franta: „…cu tari traditional prietene si aliate in actiuni internationale cum ar fi Franta…”

 4. …EXISTA UN MOLDOVEAN NASCUT LA …IASI…UN ROMAN DE UN MARE RAFINAMENT INTELECTUAL…ISTORIC , DIPLOMAT DE SCOALA NOUA…ACTUALMENTE…”SEFUL” SERVICIULUI DE INFORMATII EXTERNE ..RAZVAN UNGUREANU…PE EL IL VAD…UN VIITOR PRESEDINTE AL ROMANIEI MARI…OAMENI CA ACESTA TREBUIESC…PROMOVATI !!!

 5. DE CE nici unul din MUBARACII npostri (CARE MAI SUNT LA PUTERE dar vor avea aceeasi soarta ca Mubarac) n-au vorbit niciodata la ONU, asa cum a vorbit recent Saakashvili?

  Or, oare, noi nu avem probleme de abrodat la ONU?? – Transnistria ocupata de armata a 14-a rusa?!!

  Or, oare, ANULAREA consecintelor pactului miselesc de genocid Molotov- Ribbentrop nu este O TEMA ce ne doare??

  Or, oare MERKELISMUL si pukinismul in politica geopolitica din regiune nu este = cu acelas pact CRIMINAL DIN 1939?

  CAT, oare, POLITICIENII NOSTRI au sa dea dovada de IMPOTENTA POLITICA????

  Aaa???? Am intrebat, RASPUNDETI! Nu va faceti surzi si muti!

  Priviti la BRAVUL SI NEINFRICATUL Saakashvili, cum bate alarma de la toate tribunele internationale!

  Voi, cat o sa mai credeti in proverbul g r e s i t … CAPUL PLECAT SABIA NU-L TAIE???

  De atata cap aplecat v-ati transformat intr-o turma de BERBECI, care stiu numai sa behaie unul la altul cu replici, de parca poporul PENTRU ASTA I-A ALES????

  Isi cruce batranii din sate, privindu-va ca nu PUTETI altceva nimic sa rezolvati ca sa scoate tara din impas;

  Nu faceti APROAPE NIMIC pentru eradicarea saraciei si dezvoltarea economiei, pentru stoparea migratiei dezastruoase pentru familii…

  CITITI si prindeti la curaj de la Saakashvili, caci el isi apara TARA si teritoriul!!! Nu doarme ca VOI!!!

  de AR FI ACUM Stefan cel Mare v-ar trece PE TOTI prin sabie, NETREBNICILOR, HOTILOR, CLEPTOMANILOR, miseilor si TRADATORILOR!!!

  DORNITI??? – Dorniti!!! Degraba O SA VA TREZIM!!!

  ……………………………..

  Саакашвили с трибуны ООН обвинил Россию в терроризме и шантаже
  Время публикации: Сегодня в 08:01

  Президент Грузии Михаил Саакашвили, выступая на 66−й сессии Генеральной Ассамблеи ООН в Нью-Йорке, в очередной раз повторил обвинения в адрес России в том, что она «оккупирует 20 процентов суверенной грузинской территории в нарушение международных законов и соглашения о прекращении огня, достигнутого 12 августа 2008 года».

  Президент Саакашвили напомнил, что около года назад, выступая в Европейском Парламенте, он пообещал, что Грузия «никогда не будет использовать силу для освобождения своих регионов, оккупированных РФ, хотя, как известно, Хартия ООН дает нам такое право».

  «Скоро исполнится ровно год с тех пор, как Грузия отказалась от применения силы. Мы все еще ждем, когда же российское руководство ответит на этот жест мира», — заявил президент Грузии, сообщает «Голос Америки».

  По словам Саакашвили, ответом со стороны Москвы стали «около дюжины терактов, направленных против Грузии и непосредственно организованных и осуществленных под руководством офицеров российских спецслужб».

  «Холодная война» закончилась, но эмбарго, шантаж и жесткий диктат по-прежнему применяются в отношении Украины, Молдовы и Беларуси, — заявил Саакашвили, явно имея в виду Кремль. – «Холодная война» закончилась, но даже балтийские государства сталкиваются с манипуляцией их демократической политической системой и неоколониальными играми с проживающими там национальными меньшинствами. «Холодная война» закончилась, но старая советская привычка разыгрывать этнические и религиозные карты все еще сохранилась.

  Это в особенности относится к той черной дыре, в которую превратился Северный Кавказ».

  Президент Грузии начал свое выступление, выразив удивление тем, что никто из ораторов до него не вспомнил знаменательную годовщину – 20-летие коллапса Советского Союза, который «освободил несвободные народы, высвободив мечты миллионов и положив конец десятилетиям «холодной войны» и апокалиптической гонке ядерных вооружений».

  «Очевидно, это не была – по словам одного ностальгирующего лидера – «величайшая геополитическая катастрофа 20-го столетия», – добавил Саакашвили, – но это не был и конец истории, как утверждали некоторые аналитики и дипломаты».

  По словам Саакашвили, после краха Советского Союза «ворота истории вновь широко распахнулись», и народы, «чья воля была заморожена коммунистической бюрократией», столкнулись с наилучшими и наихудшими проявлениями истории. К первым он отнес тех, кому удалось «быстро интегрироваться» в Европейский Союз и НАТО.

  «Остальные, включая жителей моей страны – Грузии, были обречены жить в несостоявшихся государствах и испытать гражданские волнения, войны, этнические чистки и иностранную оккупацию», – сказал Саакашвили.

  Обращаясь «к тем, кто по-прежнему видит угрозу в расширении Европейского Союза и НАТО», президент Саакашвили напомнил, что «холодная война» закончилась в 1991 году, и «им не следует бояться соседей, которые стремятся присоединиться к клубу демократических государств».

  По мнению Саакашвили, восстания «Арабской весны» являются еще одним доказательством того, что история не закончилась, и того, что нет никакого противостояния цивилизаций. «Сегодня универсальные призывы к свободе звучат даже там, где, как думали некоторые, они никогда не прозвучат», – сказал президент Грузии.

  Саакашвили заявил, что «цветные революции» в Восточной Европе, стремление к демократии в Азии и Африке и «Арабская весна» не были бы возможны, если бы Советский Союз продолжал существовать. По его мнению, мировое сообщество должно ответить на стремление народов к свободе и правосудию, и только коллективные действия способны обеспечить долгосрочную безопасность.

 6. HOP ASHA! Iata ca ucrainenii se dumiresc ca Parlamenrul lor de la Kiev a fost atacat de aceeasi banditi teroristi din FSB, care au actionat si la 7 aprilie la Chisinau.

  Presa ucraineana scrie ca asa zisul scriitor Baghirov, care este detinut la Chisinau, de fapt venise iar in Republica Moldova pentru alte acte teroriste, insa a fost arestat.

  :::::::::::::::::::::::::;;

  МЕЖДУНАРОДНЫЙ ЧЕКИЗМ. Боевики ФСБ штурмовали парламент в Киеве, в 2009 они разгромили парламент в Кишинау

  Время публикации: Сегодня в 01:04 по Имарату

  По сообщениям СМИ, к штурму украинского парламента бандой «ветераны-«афганцы»» причастна русская тербанда ФСБ России, сообщил львовский депутат от партии «Свобода» Юрий Михальчишин.

  «Нет сомнений, что к акции «афганцев» приложила руку спецслужба России. Ведь никто не обратил должного внимания, что

  в ходе митинга действительно активно использовали символику СССР, «черноморского флота» и так далее.

  То есть, русскую символику. И русский язык звучал больше, чем украинский, это зафиксировано на камерах.

  Так что есть подозрения, что там были люди, которые координировались из Москвы», – сказал политик.

  По мнению собеседника агентства, штурм парламента мог быть демонстративной акцией, организованной тербандой ФСБ накануне поездки московского ставленника Януковича в Москву, чтобы он был более послушен и лоялен вору Путину. В Москве предстоят переговоры относительно цены на газ.

  «На фоне обострения отношений с Россией, не исключено, что нам таким образом хотят показать, что политика Януковича может закончиться в любой момент посредством таких акций, когда применяется сила.

  И не исключено, что подобные акции будут организовываться в первую очередь в восточных и южных областях, где традиционно электорат голосует за партию регионов. Просто политикой Януковича недовольны в Москве (воруемые у украинцев деньги никак не поделят — КЦ), поэтому не исключено, что таким образом показывают возможные последствия».

  Штурм здания украинского парламента опергруппой тербанды ФСБ России произошел во вторник.

  Русским боевикам удалось снести забор, отделяющий площадь перед парламентом от парка. После этого группа «афганцев» подбежала к входу в здание и выбила двери.

  Однако на месте тут же появились бойцы «Беркута», которые остановили русских боевиков.

  Толпа русских боевиков грозились януковцам, скандируя «Поменяем плакаты на автоматы!».

  Формально русское отребье протестовало против ограничения ворами-януковцами выплат бандитам «воинам-афганцам», участникам других русских преступлений, а также ликвидаторам организованной русскими для геноцида украинцев атомной катастрофой в Чернобыле.

  Напомним, что в 2009 году опергруппа боевиков ФСБ под руководством прибывшего из Москвы координатора,

  маскирующегося под «писателя» офицера ФСБ Эдуарда Багирова разгромила и подожгла здания молдовского парламента и администрации президента в Кишинау.

  Багиров самолично активно участвовал в чекистских погромах. В настоящее время чекист сидит на нарах в Молдове. Он был арестован, когда прибыл в Кишинау для совершения других преступлений по заданию Лубянки.

 7. ucrainenii AU SERBAT – 70 de ani de la eliberarea Kievului de sub ocupatia sovietica la 19 septembrie 1941…

  Un fotoreportaj si filme documentare puteti vedea aici:

  ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ. Киевляне торжественно отметили 70-летие освобождения от русской оккупации
  Время публикации: Сегодня в 17:53 по Имарату

  По сообщениям киевских блогеров, в воскресенье, 18 сентября, киевляне достойно отметили славный юбилей 70-летия очистки столицы Украины от орд кровавых русских оккупантов германской армией 19 сентября 1941 года.

  На месте боев была проведена реконструкция тотального разгрома русских орков «Было много людей и старинной техники» времен ВГБС, рассказывают киевляне и приводят серию фотографий.

  Напомним, что в ходе наступательных операциях армейских групп фон Бока и фон Рундштедта в эти дни 70 лет назад была взята в котел 5-ая армия русских захватчиков , остатки которых были окончательно добиты 26 сентября. Было пленено аж 635.000 русских орков.

  Исторические кадры освобождения Киева от русских оккупантов можно посмотреть в военной кинохронике Deutsche Wochenshau по этой ссылкеhttp://www.youtube.com/watch?v=cNkywAeDCPg.

  Юзеры в гесте Ютуб напоминают: «Не забывайте, что это были Ваффен СС, элитный авангард солдат Германии», пишет Траян 0707.

  ДЕНЬ ОСВОБОЖДЕНИЯ. Киевляне торжественно отметили 70-летие освобождения от русской оккупации

  Время публикации: Сегодня в 17:53

  По сообщениям киевских блогеров, в воскресенье, 18 сентября, киевляне достойно отметили славный юбилей 70-летия очистки столицы Украины от орд кровавых русских оккупантов германской армией 19 сентября 1941 года.

  На месте боев была проведена реконструкция тотального разгрома русских орков «Было много людей и старинной техники» времен ВГБС, рассказывают киевляне и приводят серию фотографий.

  Напомним, что в ходе наступательных операциях армейских групп фон Бока и фон Рундштедта в эти дни 70 лет назад была взята в котел 5-ая армия русских захватчиков , остатки которых были окончательно добиты 26 сентября. Было пленено аж 635.000 русских орков.

  Исторические кадры освобождения Киева от русских оккупантов можно посмотреть в военной кинохронике Deutsche Wochenshau по этой ссылкеhttp://www.youtube.com/watch?v=cNkywAeDCPg.

  Юзеры в гесте Ютуб напоминают: «Не забывайте, что это были Ваффен СС, элитный авангард солдат Германии», пишет Траян 0707.

 8. scuzati, o gresala tehnica…

  FOTOREPOTAJUL DE LA SERBARE SI filme documentare puteti vedea aici:

  http://ua-travels.livejournal.com/1793229.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *