PNL cere repunerea Istoriei Românilor pe soclul Adevărului

D E C L A R A T I E

Partidul National Liberal a primit cu stupoare noutatea anuntata de Ministerul Educatiei despre intentia de a schimba conceptul de predare a obiectului “Istoria” in Republica Moldova – scopul fiind, de fapt, inlaturarea condamnabila a cuvintului “Romanilor” din disciplina multchinuita sub regimul comunist “Istoria Romanilor”.

Stirea e cu atit mai socanta cu cit conceptul este promovat sub paravan european de pretinsi liberali si democrati, asa cum au procedat comunistii, care i-au impartit pe romanii din Republica Moldova in „moldoveni” si „romani”, pentru a-i dezbina si fura. Aceasta problema capata o acuitate speciala in ajunul implinirii a 20 de ani de la proclamarea Independentei celui de-al doilea stat romanesc, demonstrindu-se clar ca nu avem inca o clasa politica nationala, care ne-ar reda demnitatea de neam.

PNL a aparat “Istoria Romanilor” prin national-liberalii din Parlament, in legislatura dominata de comunisti, 2005-2009. PNL a difuzat si a sensibilizat societatea asupra planurilor PCRM, prin ideologii sai moldovenisti-stalinisti, de a elimina “Istoria Romanilor” din disciplinele de studiu si de a obtine acest lucru prin santajarea istoricilor.

Constatam ca o buna parte din profesorii de istorie, din avangarda intelectualitatii romanesti de la noi, au rezistat, prin demnitate profesionala si nationala, in fata presiunilor functionarilor comunisti si le-au predat copiilor adevarata istorie a natiunii noastre, care este natiunea romana.

Scopul urmarit de sforarii contra “Istoriei Romanilor” este de a calici, in continuare, tinerele generatii, cu falsuri ale istoriografiei staliniste, sovietice. Aceasta serveste ambitiile Moscovei de a pastra al doilea stat romanesc in spatiul estic, slav, pe orbita ruseasca, vesnic nociva pentru romanii din stinga Prutului, care nu au finalizat procesul de redobindire a constiintei nationale, intrerupt, de doua ori, dupa proclamarea Independentei, in 1991, prin guvernarile retrograde antiromanesti – agrariana si comunista.

Eliminarea cuvintului “Romanilor” din denumirea Istoriei nationale a basarabenilor ar constitui un pas inapoi fata de asteptarile societatii de la o guvernare care se pretinde necomunista, precum si continuarea conceptului PCRM asupra Istoriei, ca instrument de deznationalizare a romanilor din Basarabia, de moldovenizare, sub acoperire europeana.

PNL solicita Ministerului sa antameze un dialog intens cu asociatiile istoricilor din Republica Moldova, pentru a discuta modul de pastrare intacta a imperativului promovarii constante a valorilor nationale romanesti si prin istorie, pentru a identifica o solutie ce arata strinsa legatura dintre Istoria Romanilor si Istoria Universala, cu locul si contributia Romanilor la faurirea Istoriei Europei. Societatea asteapta de la toate componentele AIE sa se includa in sustinerea acestui dialog, prin care se va ajunge la concluzia inevitabila ca majoritatea populatiei, care a creat acest al doilea stat romanesc, asteapta cit mai repede ca grupurile entice sa se integreze in circuitul romanesc si in Europa, prin Romania.

Prin presiunea societatii civile, prin contributia partidelor politice cu pozitie demna, a intregii societati, trebuie sa renuntam definitiv la concesionarea continua a valorilor nationale si a istoriei autentice in favoarea unor forte ostile identitatii romanesti. Numai astfel ne vom afirma ireversibil drepturile nationale, ca populatie romaneasca majoritara, intr-un stat jefuit si insaracit cu buna stiinta prin influentele externe antinationale.

Aceasta populatie a demonstrat, in momentele cruciale, ca are puterea sa-si apere fiinta nationala si adevarul despre trecutul dureros. Aceasta populatie, cu generatii tinere nealterate de propaganda comunista, va gasi puterea sa isi apere si viitorul romanesc.

Chisinau, 12 august 2011

Loading Facebook Comments ...

84 Comments

Add a Comment
 1. Nicolina
  Si atrageti atentie ca desi m/am pronuntat impotriva la toate argumentele Dumneavoastra nu mi/am permis sa le calific aberatii. Si sint foarte curios ce anume considerati aberatii din ce scriu eu avint in vedere ca nu am schimbat nici un fapt iar concluziile au fost facute cu respectarea regulilor logice? Sau sa inteleg ca este aberatie orice nu Va place Dumneavoastra?

 2. PENTRU NICOLINA:
  Sfatul Ţării în 1918 a votat actul unirii în prezenţa armatei romîne, sub influienţa statului romîn, care ilegal a adus armata în Moldova şi a fost organizată această farsă. Actul uniri n-a fost adoptat în baza unui referendum ca în 1859 deaceia este ilegal cu respectivele consecinţe. Actul a fost declarat sub presiune, deoarece paremise 5 deputaţi care au votat contra, ulterior au fost împuşcaţi. Actul unirii a fost o minciună, deoarece după 1918 pe prut au continuat să stea grănigerii romîni care interziceau populaţiei din Moldova să circule liber în Romînia. Adevărată unire şi frăţie.

 3. Consul
  Este contraproductiv acum sa puneti in discutie Unirea din 1918. Este un fapt istoric consumat. Putem sa/l catalogam cum dorim dar este o realitate obiectiva si nu exista mesanisme juridice sau politice care ar permite anularea efectelor produse de acesta

 4. Cititor
  Da e adevărat, dar trebuie să le amintim acestor unionişti despre acele nedreptăţi ca să nu mai fluture ei aşa mîndru cu un Act care în sufletul moldovenilor n-a fost acceptat niciodată.
  Şi degeaba spui tu despre comportamentul şi mentalitatea mea extremist-bolşevică, eu doar încerc să le răspund cu aceiaşi monetă, că ei altfel nu înţeleg deoarece ei au acelaşi comportament şi aceiaşi mentalitate chear mai agresivă, dar se dau ca mari democraţi, făţarnicii…………
  Dar tu eşti bravo ! Bate-i aşa înainte.
  Moldovenii nu prea se dau în discuţii pe aceste teme fiindcă sunt mai educaţi, dar lor li se face impresia că moldovenii nu există. E rău de capul lor…………

 5. Cititor
  Dar mecanisme de anulare a diferitor acte există întotdeauna, este necesară doar voinţa politică. Orice act poate fi condamnat şi declarat nul cu efectele respective.

 6. Cu exceptia satisfactie morale nu veti obtine nimic pentru ca efectele nu mai pot fi intoarse. Si ca sa intelegeti un simplu exemplu. Cineva a vindut casa care va apartine ilegal. Intre timp casa s/a naruit si a fost contruita alta. Puteti sa anulati de mii de ori actul de vinzare ilegal caci efectele lui nu le mai puteti intoarce. Si ca sa nu veniti cu analize inutile sa spunem chiar ca imobilul nu mai exista.

 7. Cititor
  Chear şi pentru satisfacţie morală, dar adevărul trebuie să triumfe. De altfel aşa şi vom trăi mai departe cu acel Act umilitor.
  De altfel n-ar trebui condamnat nici actul molotov-ribbentropp.

 8. Alexandru Leşco:Cel mai tare regret că nu am realizat Unirea.
  De ce Leşco nu este membru al PNL?

 9. Un Pact devine caduc atunci cand dispar si prevederile si urmarile lui. Atacul asupra URSS il face caduc pentru URSS, dar nu pentru Romania sau Polonia care sufera si atazi urmarile lui prin ciopartirea tarilor respective.
  Formula de tratat caduc convine de minune Rusiei si rusofililor.
  In acest caz si disparitia URSS ar trebui sa readuca granitele Romaniei in limitele de dinainte de ocupatia sovietica.
  Rusofilii se opun condamnarii pactului Ribbentrop-Molotov (Hitler-Stalin) ca sa nu fie condamnate actele regimului sovietic care au decurs din acest tratat si pentru a-si justifica pretentia „zonei de influenta” (vezi trupele ruse din statul „independent si suveran” moldovenist de peste Prut).

  Cat despre tradarea pe care o constituie introducerea „limbii moldoveniste”, o s-o numesc numai asa deoarece este limba omului nou moldovenist, aceasta este datorata faptului ca nu respecta spiritul si principiile Declaratiei de Independenta pe baza careia a fost alcatuita Constitutia din 1991.

  Toate actele care contravin acelei Declaratii sunt acte de tradare.
  Acesta este si motivul pentru care la miscarea din Aprilie s-a dat foc originalului Declaratiei de Independenta.

 10. Pentru moldovenisti:
  Din Declaratia de Independenta:

  ==========
  LUIND ACT de faptul ca Parlamentele multor state in declaratiile lor considera intelegerea incheiata la 23 august 1939, intre Guvernul U.R.S.S. si Guvernul Germaniei, ca nula ab initio si cer lichidarea consecintelor politico-juridice ale acesteia, fapt relevat si de Conferinta internationala „Pactul Molotov-Ribbentrop si consecintele sale pentru Basarabia” prin Declaratia de la Chisinau, adoptata la 28 iunie 1991;

  SUBLINIIND ca fara consultarea populatiei din Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta, ocupate prin forta la 28 iunie 1940, precum si a celei din R.A.S.S. Moldoveneasca (Transnistria), formata la 12 octombrie 1924, Sovietul Suprem al U.R.S.S., incalcind chiar prerogativele sale constitutionale, a adoptat la 2 august 1940 „Legea U.R.S.S. cu privire la formarea R.S.S. Moldovenesti unionale”, iar Prezidiul sau a emis la 4 noiembrie 1940 „Decretul cu privire la stabilirea granitei intre R.S.S. Ucraineana si R.S.S. Moldoveneasca”, acte normative prin care s-a incercat, in absenta oricarui temei juridic real, justificarea dezmembrarii acestor teritorii si apartenenta noii republici la U.R.S.S.;

  REAMINTIND ca in ultimii ani miscarea democratica de eliberare nationala a populatiei din Republica Moldova si-a reafirmat aspiratiile de libertate, independenta si unitate nationala, exprimate prin documentele finale ale Marilor Adunari Nationale de la Chisinau din 27 august 1989, 16 decembrie 1990 si 27 august 1991, prin legile si hotaririle Parlamentului Republicii Moldova privind decretarea limbii romane ca limba de stat si reintroducerea alfabetului latin, din 31 august 1989, drapelul de stat, din 27 aprilie 1990, stema de stat, din 3 noiembrie 1990, si schimbarea denumirii oficiale a statului, din 23 mai 1991;

  =====================

  Acest document da legitimitate actului de separare de URSS. Negandu-l, moldovenistii neaga legitimitatea idependentei si implicit crearea statului. Deci, comit un act de tradare.

  Asa incat, moldovenisti hotarati-va daca chiar doriti „suveranitate si independenta” acceptand TOATE principiile si prevederile actului de baza al independentei, sau doriti reintoarcerea la sanul maicii Rusia.

  Ma mir ca politicienii de la Chisinau nu au sesizat tradarea realizata prin incalcarea principiilor din Declaratia de Independenta si nu au intentat un proces pentru revenirea la normalitate.

  Nu-i tarziu.

  Mircea Popescu
  16 August 2011

 11. SCITE DE VISE
  august 16, 2011 prin osoianu

  SCITE DE VISE
  Nu eu va preveneam pina mai eri
  -La toamna vom avea anticipate .?!
  Neinteles de fratii moldoveni
  La sora mea mai mica cat dreptate

  De-aici din Chadir- Lunga , va dau de inteles
  Ca nu doresc sa mai depind de voia intimplarii
  Si jugul asta mafiotic , prorusec
  Incetisor l-oi cobori de pe grumagii tarii

  De aici , desi dumanii spun ca e PR
  Voi declansa reforma si scimbarea
  Sa nu depinda tara de tufta si papusari
  Nici de principii si valori sa nu depinda tara

  Ca doar o Constitutie avem
  Si o credinta *in Dumnezeu si Tara
  Un talisman ce nu-l pot pune la cherem
  Acestei caste mafioto- papusare

  Si celor care spun ca sunt ambitios
  Ca sunt Napoleon ca ma compar cu Stalin
  Deaceia din Bugeac *i intreb cu dur repros
  -Spuneti-mi ce ati facut voi pentru oameni.?!

  Spuneti-mi ce ati facut in douazeci de ani
  Cu chobul destramatului imperiu
  Ca nu mai stie bietul moldovean
  In cine sa mai creada si la ce sa spere

  Spuneti-mi cum sa mai privesc in ochi la cei
  Ce libertate ne- au adus si tricolorul
  In anii cind faimosul CGB-eu
  Prin Fronturi Popularei isi infiltra copoii

  Oare ma credeti un nesabuit
  Un Gerostrat flamind de slava si putere
  Ce- *si vrea pe propria lui peatra de mormint
  Blestemul neamului si laurii tradarii.?!

  Oare ma credeti un Pilat , spalindu-ma pe mini
  Cind neamul meu tot urca pe Golgota
  Cind moldoveanul e descult si e flamind
  Cind moldoveanca sterge c.r prin Europa

  Si cind ogoare stau pirloaga si cimpii
  Si cind orashe intregi ingeata in iernile cetoase
  Si cind citesc in ochii de copii
  -Cind mama si cu tata vor veni acasa.?!

  Cind plec cu mina *tinsa la Bruxeli
  Si Moscova la gaz cind rog sa scada tacsa
  Eu pentru tine Tara mea o fac nu pentru *ei*
  *Ei* au cu ce si sunt linga copii, acasa…

  Da sunt bogat si am cu ce trai si ce minca
  Si la copii –nepoti v- a mai ramine…
  Dar am si -un vis…Sa fac din tara mea
  Un coltisor asa micut de fericire

  Deacea huiduit si improscat
  Cu cloduri de gropar al Alianteii
  Spre visul meu ma tirii. Pas cu pas
  Atita timp cit mai nutrsec speranta

  Ca va veni o zi cind vei simti…al meu popor
  Ca tara noastra pentru toti e Tara
  Si freamatul acestui tricolor
  Si imnul tau sa- mi fie Arca triumfala…

  P.S.

  Bugeacul ma petrece linstit
  Spre aurul apusului de soare
  Apare Chisinaul , si subit
  Dispare visul…si speranta moare

  16 august 2011 Basarabia
  Iurie Osoianu

 12. Pt tira

  Pentru ca ei spun public multe, dar nu au curajul si taria, rabdarea si puterea sa mearga intr-un partid cu mesaj corect, dar fara bani murdari. Fara bani, in general. Dar stati linistiti – cine are de venit, va veni aici la noi si vor aparea si sprijinitori mai putin saraci. Rabdarea face totul.

 13. Stau si ma mir cata NESIMTIRE poate sa existe la dl Cititor si dl Consul, care ambii scriu SPAM-uri pe o gramada de siteuri, doar doar mentin minciuna cu „moldovenismul” adica moldovenismul sovietic.

  Ambele persoane sunt niste LASI si niste NESIMTITI (si credeti-ma foarte greu ma incumet sa jignesc oamenii, mai ales oamenii care nu ii cunosc).

  Daca i-ai intalni in fata ar fi niste catelusi gata sa scheaune.
  Spun ca unirea din 1918 nu poate fi considerata obiectiva.
  Cata nesimtire. Greu de imaginat. Sincer nu cred ceea ce citesc. La umbra unui pretins RESPECT acesti indivizi calca in picioare orice logica de bun simt, si mai ales REALITATEA clara si indubitabila.

  Unirea din 1918 a fost, a existat, este un FAPT ISTORIC pe care doua NULITATI precum dl Consul si dl Cititor aici de fata, pot sa le ignore cat vor, si sa interpreteze cum vor pentru ca oricum exista.

  Am mai scris un comentariu, si aici dl Mircea Popescu (apropo mi-a atras atentia primul comentariu, absolut superb, respectele mele dle Popescu) explica cam acelasi lucru: Rep.Moldova a cerut ONU independenta, si deci tuturor tarilor din lume, pe baza a ceva scris in Declaratia de Independenta ! iar voi apoi prin STERGEREA anumitor lucruri si ASCUNDEREA anumitor lucruri care erau in aceasta declaratie, ATI MINTIT SISTEMATIC toate tarile care v-au accordat independenta.

  E ca si cum vii la o banca cu anumite garantii, mai multe (statul sa fie recunoscut ca repercursiune si anulare a pactului nazisto-sovietic Ribentrop Molotov deci ca recunoastere a faptului ca statul este un al doilea stat ROMANESC, limba este romana, imnul este „desteapta-te romane”) ca apoi sa anulati rand pe rand toate acestea !

  SUNETI UN STAT BAZAT PE MINCIUNA DOMNILOR. ATI INSELAT STATELE LUMII CU MINCIUNA.
  Si ce este cel mai grav, este ca dvs dle Cititor si dl Consul VA MINTITI PE VOI INSIVA ! si odata cu voi trageti pe multi dupa voi !

  Din partea mea nu aveti decat. Dar daca tot vorbiti de Moldova, moldovean, cititi macar Istoria Universala despre aceasta zona din biblioteca britanica, sau chiar cea chineza.
  Asta ca sa nu ziceti ca zic „romanii dusmani” ceva. Dar nu imi veniti cu teze sovietice (a se citi KGBiste) pentru ca deja ma jigniti.

  Daca nu sunteti rusi la origine (adica bunicii / parintii veniti din Moscova ca si rusi de nationalitate, de exemplu) intrebati ce faceau bunicii vostri si mai ales stra bunicii vostri. Asta daca mai traiesc si isi mai aduc aminte. Sau intrebati parintii vostri ce stiau despre bunicii lor si ce ziceau bunicii lor despre Basarabia si ce inseamna moldovean.

  Dar nesimtirea, ignoranta este prea mare.
  Vor respect de la cine? de la romani si Romania.
  –––––
  Dar sa va spun cate ceva, FAPTE si REALITATI CLARE SI INDUBITABILE :

  1. Nu exista limba moldoveneasca (lucru recunoscut si in UE, chiar si pe wikipedia sic)
  2. Exista doar limba romana, si orice vorbitor de prima limba ca limba romana este de nationalitate romana
  PUTETI SA VA DATI CU CURUL DE PAMANT si sa va considerati URANGUTANI, ca tot de nationalitate romana sunteti.
  Asta ca adevar independent de dorintele noastre subiective. Este o realitate clara.
  Poate nici nu imi doresc eu asa conationali, dar nu decid eu, asta e regula. Vorbesti ruseste esti de nationalitate rusa. Vorbesti romaneste esti de nationalitate romana.
  De ce cei care vorbesc ruseste in Kaliningrad se considera rusi ? pentru ca sunt rusi. Simplu.
  Voi ce sunteti daca vorbiti limba romana? Romani. Simplu.
  PUTETI SA LATRATI ORICAT DORITI, ca tot degeaba. Nu ca vreau eu, ci pur si simplu asta SUNT FAPTELE SI REALITATEA. Sunteti romani.

  3. daca sunteti romani, pana la urma, si daca urati pe romani de fapt TOTI MANCURTII CA VOI VA URATI PE VOI INSIVA. Si de aici si paranoia si nebunia.

  Nebunia este un act prin care persoana respectiva disociaza ceea ce zice cu ceea ce face, ceea ce crede si afirma cu ceea ce vede si exista in realitate. Negarea realitatii este un act de nebunie.
  Acum ca, aveti o problema, asta e. Ca vedeti peste tot, tot felul de scenarii si tot felul de uneltiri, nu pot sa spun decat ca sunteti nebuni.

  4. Romania a fost prima tara care v-a recunoscut independenta.
  5. Romania a fost prima tara care v-a respectat integritatea teritoriala
  6. Romania a fost tara care v-a respectat granita (de Vest)
  7. Romania este singura tara care va ajuta cu bani nerambursabili (direct si indirect prin UE)

  8. Rusia a avut razboi deschis impotriva voastra (clasa politica tradatoare nu v-a spus acest lucru, cand o armata sau tehnica a unei armate straine lupta si ucide o alta armata a altei tari – este considerat razboi direct)
  9. Rusia nu va respecta nici integritatea teritoriala, prin Transnistria, si prin Ucraina nici granita de Est a Rep.Moldova
  10. sistematic va confisca bani si firme din Rep.Moldova in cuantumul datoriilor la gaze a Transnistriei care va o pune sa o platiti voi

  DECI RUSIA ISI BATE JOC DE VOI SISTEMATIC, si face ceva chiar si pe „limba moldoveneasca”, face ceva si pe economia voastra, si pe neutralitatea voastra (care de facto NU EXISTA, rad si curcile cu curul de asa zisa neutralitate a voastra, doar nebunii din Rep.Moldova cred ca exista vreo neutralitate), si face ceva si pe conducatorii vostri politici si pe societatea publica din Rep.Moldova jignindu-va si abuzandu-va de nenumarate ori.

  ROMANIA in schimb va respecta si va intretine relatiile spre vest, facand lobby intens (nu degeaba Filat a ajuns sa vorbeasca in SUA!! nu degeaba UE a lasat o usa intredeschisa Rep.Moldova!! mai ales dupa episodul Rusia-Georgia), va respecta economia (face investitii normale, democrate as zice), va respecta cetatenii, va respecta statul (Romania NU a interzis NICIODATA importul de vin moldovenesc).

  Deci hai sa discutam FAPTE si REALITATI domnilor, nu inchipuiri a doi indivizi ignoranti si prosti ca dvs.
  Atata revolta ca sa „respectam moldovenismul sovietic nascut de KGB” cand ei sunt cu gatul sub cizma ruseasca.

  NU DOMNILOR, NU RESPECTAM MINCIUNA !
  Da, respectam oamenii, opiniile, afirmatiile cu respect si declarate cu oarecare respect fata de ADEVARUL si REALITATEA istorica INTERNATIONAL RECUNOSCUTA, dar noi, vest-moldovenii, noi romanii (si voi sunteti romani) cel putin eu, Ed, NU O SA AM RESPECT PENTRU MINCIUNA ! PENTRU O MINCIUNA KGB ! PENTRU O MINCIUNA A URSS CARE A OMORAT MILIOANE DE OAMENI (CIVILI !) !

  Da ?!!? S-a inteles ?!?!!
  Nu imi cereti mie respect, sau altora pentru ideile unor criminali !
  Sau pentru FALSURI si MINCIUNI !

  Duceti-va si mai cititi poetul national Eminescu, scriitorul national Ion Creanga, istoria lui Stefan cel Mare si apoi cand aveti un minim de cultura, atunci poate aveti dreptul sa va intoarceti sa discutati.

  Adica veniti si scuipati in fata, si vreti respect ?
  Asta intelegeti ca este respectul ? Daca sovieticii si rusii v-au invatat asta, atunci inseamna ca ati invatat gresit.
  Dar ca orice lucru invatat gresit se poate dezvata si reinvata cel corect, si daca sunteti prea incapatanati si prea prosti sa intelegeti asta, nu aveti decat sa duceti o viata in minciuna, crezand in mod nebun, ca are ceva lumea cu voi.

  Sunteti liberi domnilor sa credeti tot ce vreti, dar va rog eu mult, nu aveti pretentia sa inghitim enormitati si porcarii de la voi.
  Inainte sa cereti respect, aveti macar decenta sa va informati despre realitatile MARI care au fost, si sa tratati cu respect ADEVARUL (ISTORIC).

  PS: nu imi place sa ma enervez, dar deja exact acesta este motivul pentru care romanii de aici urasc mancurtii din Rep.Moldova
  Ca sunt prea prosti, prea incapatanati, sa inteleaga propriul adevar.
  De fapt nu exista o problema vest-moldoveni / romani versus est-moldoveni.
  Exista doar o PROBLEMA INTRINSECA a est-moldovenilor cu ei insisi.
  Viseaza si vad conflicte peste tot, viseaza asimilari si fortari peste tot, se reped la Romania nevinovata dar vad Rusia ca pe fecioara Maria, cand realitatea este exact invers.
  Nu tancurile si mitralierele Romaniei a omorat cetatenii Rep.Moldova dle Cititor si dle Consul !!!
  Nesimtiti ordinari !
  Cand concetateni de-ai vostri au luptat pentru integritatea statului Republica Moldova asa cum a fost recunoscut de ONU, si au murit sau au ramas mutilati si nu au nici pensie unii din ei, de vor sa moara, pentru ca le este rusine de ce li s-a intamplat in viata nemeritat, nu Romania a fost de vina domnilor, ci Federatia Rusa !

  Daca ati avea curajul duceti-va si va intalniti cu acesti oameni SI PRIVITII IN OCHI si repetati ABERATIILE KGBiste CARE VA IES PE GURA !
  Si apoi veniti aici sa scrieti si sa va cereti respect.
  Pana atunci sunteti doar niste LASI ORDINARI.

 14. http://www.youtube.com/watch?v=Fu2AgY2cig8
  http://en.wikipedia.org/wiki/Victor_Z%C3%A2mbrea
  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_deportations_from_Bessarabia_and_Northern_Bukovina
  http://en.wikipedia.org/wiki/Population_transfer_in_the_Soviet_Union
  http://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_deportations_from_Bessarabia

  astea la un simplu search. Nu mai zic de articole, care au fost si aici pe blogul dnei Pavlicenco cu povestiri a unor oameni in carne si oase.

  Asa incat, cat timp nu a inventat taicatu limba romana dle Cititor si dle Consul, degeaba ii spui „limba moldoveneasca” pentru ca ganditi doar din punctul de vedere a unor nulitati trecatoare.
  Peste 10-50 de ani, limba va fi tot limba romana, indiferent ca niste mancurti cred „adevaruri” produse in laboratoarele KGB / Stalin.

  PS: deci vreau sa vad daca ati avea tupeul sa spuneti acelasi lucru uitandu-va in ochii unei persoane care a supravietuit si TRAIT deportarea in Siberia.

 15. Ed___ spune:
  O tactica frumoasa bolsevica de a atribui persoanei lucruri pe care nu le spus si dupa aceasta s/o injure sau chiar s/o condamne la moarte. Sa cititi tot ce am scris eu si sa vedeti macar un singur fapt neadevarat spus de mine.
  Nu pot trece prin toate ineptiile debitate de Dumneavoastra caci nu are sens o sa ma refer doar la doua. 1. Nu numai ca nu am afirmat ca exista limba moldoveneasca diferita de limba romana dar chiar am spus (nu ar fi trebuit) ca sint timpiti cei care chiar considera astfel. Dar sint nu mai putin jalnici cei care lupta cu folosirea unei notiuni atestate de DEX publicat la Bucresti. Si reproduc pentru cei care nu citesc DEX/ul – Moldovenesc, -easca….(Substantivat, f) Graiul romnanesc vorbit de moldoveni. Asa ca stimati „destepti” mai treceti pe la scoala pentru a invata gramatica si regulile logicii (iar pentru cei care nu au timp declar transant – personal nu militez pentru folosirea in Constitutie si in legi a termenului de „limba moldoveneasca” dar nu vad absolut nici o problema juridica daca va fi folosit). 2. Am declarat expres ca nu contest actul Unirii din 1918. Doar am spus ca nu exista absolut nici un argument juridic sau de o alta natura care ar obliga majoritatea cetatenilor din RM sa accepte Unirea. Cei care cred in aceasta sa fie sanatosi dar sa tina cont ca nu sint nici mai destepti si nici mai frumosi decit cei care nu au acest ideal. 3. Este o timpenie sa negi istoria comuna pe care o avem cu Romania. Dar este o timpenie nu mai mica de a refuza dreptul unei comunitati de a crea un stat independent. O comunitate de persoane se identifica asa cum considera aceasta identitate si nu asa cum vor „desteptii” din afara.
  Dar cred ca nu are rost sa continui. Indoctrinatii de orice natura nu vor asculta de argumente niciodata deoarece exista doar opinia lor si opinii gresite.

 16. Pentru Ed
  Mă băiate, tu sau eşti nebun de cat sau eşti prea hîtru.
  La început vreau să ştii că acei pe care tu îi urăşti aşa de tare, îi numeşti mancurţi etc., aceştea sunt circa 80 % care se consideră moldoveni şi pentru jignirele tale aduse lor ei te papă cu tot cu papuci.
  Cu toate acestea o să-ţi răspund la întrebările tale, ca să ştii :
  1. Limba moldovenească e consfinţită în Constituţia Republicii Moldova ca limbă de stat, cui nu-i place e treba lui, î-i rămîne doar să pălăvrăgească pe bloguri.
  2. Nu toţi care vorbesc romîna sunt romîni, vai de capul tău dacă nu înţelegi măcar aceasta. După tine negrii spre exemplu din Libia, care locuiesc de mult timp în romînia şi au primit cetăţenie romînă şi vorbesc romăneşte – sunt romîni ? Prostie cît tine de mare. Întreabă-i şi o să-ţi spună că ei sint în sufletul lor libaneji pînă la moarte.
  3. Nu comentez aberaţii.
  4. Da, Rămînia a fost prima Ţară care ne-a recunoscut independenţa, DOAR CU SCOPUL ANEXĂRII MOLDOVEI.
  5. Romania a fost prima tara care a respectat integritatea teritoriala, DOAR CU SCOPUL ANEXĂRII MOLDOVEI.
  6. Romania a fost tara care v-a respectat granita (de Vest) – ABERAŢII, este nevoită s-o respecte, reieşind din conjunctura geopolitică, de altfel ar fi procedat ca şi în 1918 cînd ilegal a întrodus armata sa în Moldova, care pînă atunci niciodată na fost parte a Romîniei.
  7. Romania este singura tara care va ajuta cu bani nerambursabili (direct si indirect prin UE) – NU E CHEAR AŞA, FIINDCĂ NE AJUTĂ ŞI ALTE STATE. Problema e că alte state nu ne impun pentru aceste ajutoare să ne dezicem de limbă, naţionalitate şi stat, deoarece anume Romînia prin intermediul presei, manualelor şcolare şi a agenţilor securităţii, promovează în Moldova politica de lichidare a statului Moldova.
  8. 9. 10. Tot ce ai spus despre Rusia e adevărat, doar că aceasta nu are nici în clin nici în mînecă cu ceia ce spui tu despre limba moldovenească, naţionalitatea de moldoveni şi existenţa statului Moldova.
  Dacă e să vorbim despre nelegiuiri, aceste au fost destule şi din partea Rusiei şi din parte Romîniei. Pot să-ţi spun dacă nu ştii de exemplu că, Rusia a adus şi a construit în Moldova foarte multe făbrici, uzine şi infrastructură, dar Romînia din 1918-1940 n-a construit absolut nimuc, doar au scos liniile de tramvai şi tramvaiele aduse în Chişinău de Rusia şi le-au dus în Bucureşti. Pot să-ţi aduc şi alte exemple de prietenie, dar văd că nu are rost pentru tine. Anume bătrînii meau povestit multe.
  Deaceia dorim să fim o ţară independentă şi nu e treba duşmanilor cum îmi numesc eu limba, naţionalitatea, istoria sau statul. JOS DUŞMANII !!! SUS MOLDOVA !!!

 17. Cititor
  Nu mai încerca să le dovedeşti adevărul că nu ai cui, corect ai spus, că Indoctrinatii de orice natura nu vor asculta de argumente niciodata deoarece exista doar opinia lor si opinii gresite.

 18. Prea mult timp comentariile mele aşteaptă moderare, să înţeleg „CENZURĂ”. Pînă acum erau plasate imediat, fără moderare. Se vede că nu prea vă place să ascultaţi alte opinii decît cele pe care le adoraţi.

 19. dle Cititor daca esti asa patriot fata de Rep. Moldova mi-as permite sa va intreb:

  – locuiti in Rep. Moldova ?
  – aveti copii ?

  atat. Nu ma intereseaza in nici-un caz sa aflu identitatea dvs, ci doar asa ca sa vedem cat de patriot sunteti.

  In ceea ce priveste restul, in continuare ganditi speriat de bombe. CINE OBLIGA MAJORITATEA SA ACCEPTE UNIREA (cu Romania) ?

  Daca ati avea putin creier, si daca ati accepta sa vedeti lucrurile detasat poate ati intelege MAREA MINCIUNA in care traiti.
  Ganditi-va pentru 10 minute ca sunteti german, dle Cititor.
  Si vedeti cu ochii acestia, de german, si detasat de problema, FAPTELE ISTORICE petrecute pe aceste meleaguri dintre Prut si Nistru.
  Sa fii doar rau voitor sau ignorant, sa nu observi ABUZUL RUSIEI si GENOCIDUL LA PROPRIU SI CULTURAL aplicat acestui teritoriu.

  Veniti si imi vorbiti mie de „dreptul unei comunitati de a crea un stat independent” dupa ce pentru a N-a oara, am tot spus ca Romania este primul stat care v-a recunoscut independenta (si chiar a militat sa fiti recunoscuti de cat mai multe state ONU) fara sa astepte nimic in schimb (decat poate se credea respectarea unui adevar istoric universal recunoscut – adevar istoric recunoscut dealtfel chiar in Declaratia de Independenta).

  Si veniti cu aceasta placa TOCMAI impotriva Romaniei, in timp ce Rusia va incalca tot de vreo 20 de ani aproape suveranitatea !!!!

  Deci nu mai am cuvinte, nu stiu cum sa ma mai exprim, intelegeti dle Cititor ?
  Noua, vest-moldovenilor ne scoateti pe nas orice si vi se pare orice lucru ca un atac,
  in timp ce rusilor le permiteti totul si nu vi se pare nimic anormal.

  Atunci DECLARATI-VA domnilor Republica MoRUSIA si numai cu limba rusa, intrati in Federatia Rusa si GATA !!!
  Nimeni de la Bucuresti sau din Romania nu o sa va opreasca.
  Dar nu veniti cu MOLDOVA sau sa folositi termenul de MOLDOVA in mod preferential si total. Nu aveti dreptul sa confiscati termenul de MOLDOVA !

  Intelegeti ?
  Eu ca MOLDOVEAN, din Moldova de Vest din Romania, NU VA POT PERMITE ASTA !
  Daca vreti sa deveniti MORUSIA sau MACEDONIA sau orice alta denumire de tara sau inventati un nou termen pentru „poporul” care vreti, si o noua limba total noua, sunt de accord, dar NU VA POT PERMITE SA TRAGETI TERMENUL DE MOLDOVA si MOLDOVEAN in mocirla KGBista si teza KGBista sovietica.

  NU POT pentru ca ar insemna ca sunt de accord cu crimele sovietice impotriva est-moldovenilor. Si ar inseamna ca sunt de accord cu genocidele sovietice impotriva a foarte multor popoare din URSS.

  Intelegeti ?
  Nu e ca nu respect, sau ca vest-moldovenii, ca romanii din Romania (repet: toti care vorbesc limba romana oriunde pe pamant, chiar si in Rep.Moldova sunt de fapt romani ca orice alt roman din Romania, indiferent cat ati nega) nu respectam existenta sau independenta Rep.Moldova !!! (ba chiar faptele dovedesc ca respectam cel mai mult independenta, suveranitatea Rep.Moldova! – am obosit sa tot repet)
  ci doar cerem SA FIE RESPECTATA ISTORIA !
  Pentru ca pana la urma istoria voastra e si istoria noastra.

  Intelegeti ?

  Sau ca exemplu, daca noi vest-moldovenii (sa zicem Gheorghe) si voi est-moldovenii (Vasile) suntem frati si sa zicem ca mama e Romania (Maria), atunci problema noastra nu este neaparat ca voi
  Vasile nu recunoasteti ca sunteti a lui Maria, ca pana la urma e problema voastra daca va deziceti de familia din care faceti parte
  DAR NU NE OBLIGATI SA ZICEM SI NOI ca noi Gheorghe nu suntem frati cu voi Vasile !

  Intelegeti ?
  Eu, fratele Gheorghe nu o sa mint sa zic ca nu sunt frate cu Vasile, amandoi fii lui Maria, oricat ar vrea voi Vasile asta.
  Ca voi Vasile vreti sa nu mai fiti considerati a lui Maria e problema voastra, dar nu ne fortati sa zicem ca nu suntem frati cu voi, sau ca nu suntem nici noi fii lui Maria, pentru ca NU O VOM FACE NICIODATA.

  Vreti sa va mintiti pe voi, nu aveti decat. Dar nu ne obligati sa ne mintim si noi pe noi insine.

  Asta nu intelegeti. Ca vrem macar minim un minim respect.
  Tot timpul est-moldovenii vor respect din partea vest-moldovenilor, dar tot timpul est-moldovenii mint si arunca ofense.

  Si cred ca inceputul ca sa ne intelegem dle Cititor este sa ne citim reciproc CU ADEVARAT ceea ce vrem sa spunem celuilalt.
  Eu AM CITIT CU ATENTIE tot ce ati scris. Am inteles ce ati vrut sa scrieti.
  Dar dvs ati citit tot ce am scris ? Ati inteles tot ce am vrut sa scriu ?

  Pentru ca fara sa incerc sa citesc tot ce are de zis celalalt, si fara sa incerc sa inteleg tot ce a spus / scris celalalt NU EXISTA DIALOG.

  Intelegeti ?

  Poate cand cititi tot ce am scris, si intelegeti tot ce am vrut sa zic (in sensul ce am vrut sa va comunic ca dialog, nu ca vreau sa va conving!) poate veti intelege atunci ca PROBLEMA in Rep.Moldova o reprezinta tocmai est-moldovenii.
  Exact cum bine spunea cineva, voi sunteti majoritatea, voi puteti face diferenta (este ca expresie), voi puteti sa decideti propria voastra soarta si propriul destin, si totusi zaceti in aceasta prapastie.

  Oare de ce est-germanii au fost in stare sa se uneasca cu vest-germanii si sa nu se simta asa ofensati ca sunt germani, precum sunt ofensati est-moldovenii ca sunt romani ?!!?!

  Oare credeti ca est-germanii chiar s-au unit cu vest-germanii (numai / majoritar) pentru bani ?!?!?
  EU NU CRED !
  Erau pur si simplu fericiti ca au tara intreaga dupa 50 de ani de comunism impus de sovietici !

  De ce voi est-moldovenii nu puteti fi fericiti la un gand de unire cu Romania ?
  De ce va simtiti jigniti de aceasta idee ?
  Pai Eminescu, Creanga erau mandri ca sunt romani si ca scriu in limba romana !
  Voua de ce va e rusine ? cu propria voastra limba pe care o vorbiti ? cu propria voastra cultura ?

  ca doar nu noi v-am bagat pe gat pe Eminescu poet national !!!
  nu noi v-am bagat pe gat pe Ion Creanga sau Stefan cel Mare !!!

  Sau voi, astia est-moldovenii care vreti Rep.Moldova asa independenta si neutra, vreti aceste identitati culturale si istorice doar asa ca niste lucruri de care sa va agatati, in lacomia si egoismul de a avea propria tara ?
  Pai atunci poate va meritati pacatele si suferinta, domnilor.

  PS: intr-o lume care devine mai unita, mai integrata, mai colectiva (comunitara as spune), vezi criza mondiala cum afecteaza brusc toate colturile lumii (mai ales cea interconectata mai puternic si mai de multi ani, zeci de ani) voi vreti sa fiti cat mai departe, undeva in padure singuri.

  Vreti sa alegeti strada unei Rep.Moldova creata pe bazele KGB „independenta” in CSI si „neutra” ocupata militar de Rusia.
  Alegeti domnilor. Mult succes.
  DAR PESTE 20 DE ANI DLE CITITOR SA VA UITATI IN OCHII COPIILOR NASCUTI ASTAZI IN REP.MOLDOVA SI SA LE SPUNETI CUM LE-ATI FURAT VIITORUL PE BAZA UNOR MINCIUNI SI IDEI FALSE !
  Da ?!

  Pentru ca ORICE LIBERTATE ADUCE SI O RESPONSABILITATE, si asta daca nu stiati este lectia MATURITATII.
  Daca esti MATUR esti si LIBER dar inseamna sa fii si RESPONSABIL.
  Deci vrei sa alegi ceva, bine alege, dar trebuie sa si fii abilitat sa fii tras la raspundere pentru alegerile liber facute.

  Ne auzim peste 20 de ani.

 20. Vitalia,
  Ultimile mesaje nu apar. S-ar putea ca serverul sa le trimita la spam. Poti sa vezi ce se intampla?

 21. Pt Mircea Popescu

  Urmeaza sa inchei alt contract cu Unimedia si voi discuta zilele urmatoare despre ce se intimpla…

 22. CITITOR SI CONSUL = AGENTURA KGB PE TOATE FORUMURILE !

 23. “Maiorul Glotov” de Dumitru Crudu,
  / ziarul Timpul” 12 August 2011 /
  Citat:
  “Ofiţerii KGB-ului patronau uniunile de creaţie, editurile, ziarele, teatrele, instituţiile concertistice, instituţiile superioare de învăţământ, gările, birourile de turism, uzinele, fabricile, colhozurile şi aşa mai departe. Pe lângă fiecare instituţie strategică (dar care dintre ele nu era strategică?!) se găsea şi câte un ofiţer al KGB-ului. Aceştia lucrau incognito, fără să fie cunoscuţi de către majoritatea angajaţilor, având fie nume false, fie o legătură nemijlocită doar cu şefii instituţiilor respective.”…

  “Dar oare, în afara maiorului Glotov, au mai existat şi alţi maiori ai KGB-ului? Şi dacă da, au mai fost şi alţi intelectuali pe care aceştia i-au ajutat ? ”
  http://www.timpul.md/articol/maiorul-glotov–26119.html

  FOARTE BINEVENITA ACEASTA INTREBARE DE LA URMA A LUI DUMITRU CRUDU . MAI ALES ACUM IN 2011 CAND NIMIC NU S-A SCHIMBAT, BA CHIAR E SI MAI RAU – CACI KGB ESTE OMNIPREZENT MEREU,
  ORICAND SI ORIUNDE, SPIONAND PATRIOTII MOLDOVENI PRO-REUNIRE CU ROMANIA.
  DAT OARE DE CE IN ACEST ZIAR ATAT DE “CITIT” CU LUPA DE TOTI, EXISTA NUMAI UN SINGUR COMENTARIU DE LA CITITORI LA ACEASTA INTREBARE ARZATOARE PT. SOCIETATEA NOASTRA DIN 2011? CEVA NU SE LEAGA, CACI JURNALISTUL FACE UN APEL DIRECT CITITORILOR, IAR REZULTATUL ESTE NUL.
  EI BINE, RASPUNSUL E SIMPLU:
  PENTRU CA CONSTANTIN TANASE CENZUREAZA TOATE COMENTARIILE REFERITOR LA KGB.
  ATUNCI CARE A FOST SCOPUL ARTICOLULUI ?
  VEDETI OARE VREO LEGATURA PE UNDEVA CU CINEVA ?

  N.B.
  SA NE RUGAM PENTRU SUFLETUL ISTORICULUI
  VLAD NICU DE DINCOLO,
  “DECEDAT” IN 2004 DIN CAUZA UNUI “ATAC DE CORD”.
  OARE CHIAR ASA SA FIE ?

 24. BLOG ROMAN MIHAES:
  http://romanmihaes.wordpress.com/2011/08/17/evaziunea-fiscala-a-persoanelor-fizice-cine-are-interes-sa-criminalizeze-in-masa-cetatenii/

  Nu sunt politician, nu sunt nici ministru, nici deputat. Insa in ultimul timp au aparut o serie de articole urite, calomnioase, in presa care ma ataca foarte dur la persoana, nu se face critica de idei. Am unele informatii ca aceste articole sunt generate de catre un angajat dIn directia contrainformatii din SIS, un calau kgb-st, nostalgic al timpurilor trecute.
  Daca cineva din aceasta organizatie isi face salariu si grade din denigrarea mea in forma urita, in cazul cind voi obtine probe suficiente , o sa fiu nevoit sa atrag acest individ si intreg serviciul in judecata.

 25. ANUL 2011 : KGB – IN ACTIUNE !
  UN COMENTARIU PRELUAT :
  voluntarul says:
  16 August 2011 at 14:48
  http://anatolpetrencu.md/?p=3330

  Dle Petrencu, toată zarva cu Istoria Românilor, stîrnită de Şleahtizki nu este întîmplătoare. Această lovitură a fost pusă la cale de o echipă comună, de la Institutul de Relaţii Internaţionale, condus de Biniuc, şi de la ULIM, coordonată de fosta viceministru al educaţiei şi consilier al lui Voronin, Moldovan-Batrînac, actual prorector la ULIM, de unde vine şi actualul ministrul al educaţiei. Acolo, echipa dirijată de Stepaniuc, cu participarea lui Bujor, alt fost ministru moldovenist, au hotărît să lovească tocmai acum, cînd toată lumea este în vacanţă. Este o procedură cunoscută. Eu sînt bine informat şi cunosc detalii. Nu pot da şi alte amanunte deoarece aceştia, daca mă identifică, mă lasa şomer. La una din desele lor întâlniri au analizat situaţia şi au caracterizat toţi istoricii şi jurnaliştii „periculoşi” care, după părerea lor vor reacţiona imediat şi dur. Merge vorba de istoricii Moşanu, Petrencu, Negru, Şişcanu, Palade, Cojocaru, Parasca, Negrei, ş.a., şi de jurnaliştii de la „Timpul” şi „Jurnal de Chişinău”. La ULIM, echipa Stepaniuk-Bujor-Moldovan-Bătrânacşi alţii se laudă că le-a făcut în ultimii ani „forte mult bine unor istorici” şi îi vor urmări şi în continuare. Iar la Ministerul Educaţiei toate damele care au promovat istoria integrată a lui Stepaniuc-Ţvircun –Gavriliţa stau foarte tare
  şi nu vor admite Istoria Românilor în şcoli.
  Să nu uităm şi de echipa de la Consiliul municipal Chişinău, condusă de dna Tverdohleb sau Nagni-Beda,
  care a înflorit pe timpul lui Voronin, a terorizat istoricii din şcolile din Chişinău,
  iar acum se duce des la raport la Stepaniuc –Moldovan-Batrănac.
  Aş spune mai multe, dar cu unii dintre aceşti „mari moldoveni” mă întâlnesc prea des şi mă tem ca mă vor recunoaşte.
  Oricum, în viitoarele săptămîni, istoricii numişi şi , mai puţin jurnaliştii, vor fi blamaţi şi intimidaţi.
  Se va include şi echipa de la KGB cu nişte liste.
  Ruşine derbedeilor de la toate nivelele!

 26. Ed_spune
  1. Felicitari pentru tonul si limbajul mai civilizat. Cu parere de rau insa trebuie sa constat ca asa si nu ati inteles ce spun eu.
  2. Da locuiesc in Moldova si am copii.
  3. Cu parere de rau nu am timp sa trec peste toate argumentele Dumneavoastra. Voi aborda doua probleme.
  Comparatia cu germania este total deplasata. Nu am timp sa vin cu o analiza detaliata dar chiar si un singur fapt da peste cap toata teoria Dumneavoastra – in Germania de Est nu a existat o majoritatea care se considera un popor diferit fata de cel din Germania de Vest pe cind majoritatea care populeaza teritoriul actual al Republicii Moldova nu se considera romani. Este corect sau gresit, bine sau rau ramine de vazut dar avem un fapt care nu poate fi ignorat. Si ca sa mai repet a cita oara – problema pe care am ridicat/o eu aici nu este cine privind faptul daca trebuie sau nu sa aiba loc Unirea. Recititi mesajele mele si o sa vedeti ca eu de fapt am pus in discutie doar bolsevismul adeptilor Unirii care neaga dreptul majoritatii de a gindi altfel decit gindesc ei. In momentul in care veti veni si veti spune – desi consider profund gresit, dar respect dreptul la opinie a celor care considera moldovenii un popor diferit de cel roman am incheiat discutia. Cu privire la monopolizarea denumirii de „Moldova”. Din nou bolsevism pentru ca imi atribuiti mie ceea ce nu am spus. Mai mult decit atit anume Dumneavoastra pretindeti sa monopolizati termenul. Dupa mine pot exista un numar infinit de state care sa contina cuvintul „Moldova” in denumire si anume pornind de la simplul fapt ca nimeni nu are drept de proprietate asupra acestui termen. Si folosirea acestui termen nu are nici o treaba cu succesiunea statelor

 27. Comparatia cu Germania este total deplasata ? De ce? pentru ca exista un rau si nu vreti sa il vindecati ?

  Problema este tocmai acest lucru:
  „Dar respect dreptul la opinie a celor care considera moldovenii un popor diferit de cel roman am incheiat discutia.”
  aceasta complacere in minciuna produsa de KGB ! Asta e problema !

  Este libertatea fiecaruia sa creada ce vrea, dar parca cand ma afecteaza si pe mine, parca nu e asa, corect ?
  Si Hitler spunea ca evreii sunt de vina, si trebuie arestati, confiscate toate averile (care au imbogatit nazistii si masina de razboi germana) evreilor, si apoi chiar ucisi, ca sa nu poata cere averile inapoi, si pana ucisi au fost sclavi (forta de munca gratis pentru masina de razboi germana)
  si tot asa germanii civili care au inteles „o libertate care trebuie respectata” aceasta crima a nazistilor impotriva evreilor au fost de fapt PARTASI la aceste crime !

  In momentul cand americanii au ajuns la primele lagare de concentrare naziste, spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, nu le venea sa creada muntii de oameni schilozi omorati si care zaceau, unii neingropati inca in gropi comune ci lasat stive umane !!!
  Stiti ce au facut atunci conducatorii si soldatii americani ? Au plecat in oraselele invecinate lagarelor, si au luat cu forta sute de civili cetateni germani si i-au adus la lagarele de concentrare sa sape gropi comune si sa ingroape acesti evrei morti !

  Germanii civili au ramas inmarmuriti !! nu le veneau sa creada ca realitatea a fost de fapt asa de dura, si ca povestea cu rasa ariana, si epurarea evreilor se intampla de fapt prin crima.
  Au ramas la fel de socati ca si americanii.
  Acum ideea e urmatoarea: acei civili au fost LA FEL DE VINOVATI ca armata nazista pentru ca s-au complacut in minciuna nazista.

  Acelasi lucru este vorba si aici, (la scala psihica, culturala si sociala in schimb) in Rep.Moldova cu minciuna sovietica KGBista !

  Intelegeti ?

  Si daca dvs nu va deranjeaza nu aveti decat, dar pe mine ma deranjeaza, si nu o sa respect o aberatie.

  In final, folosirea unei nume de tara de mai multe tari si ca nu vedeti iar nimic gresit in asta, iar denota conceptii gresite despre NORMALITATE. Former Yugoslav Republic of Macedonia a fost primita in ONU pe acest nume, si i sa permis ca sa poata sa existe si sa nu degenereze ca tara pre-independenta.
  Asta nu inseamna ca i se permite acum sa adere la UE, pentru ca aceasta zona si termen Macedonia inseamna ceva aparte pentru poporul grec.

  La fel si cu termenul Moldova, nu este ceva doar pentru Rep.Moldova ci inseamna ceva aparte si pentru noi moldovenii din Romania. Si chiar daca pare ca nimeni nu are termen de proprietate asupra acestui termen totusi din minim respect nu folosesti acest termen chiar cum iti taie capul stiind ca inseamna ceva si pentru altii.
  Si apoi acest termen inseamna ceva si apartine cuiva. ACEST TERMEN APARTINE TUTUROR OAMENILOR VORBITORI DE LIMBA ROMANA DE LA CARPATI LA DUNARE SI NISTRU.

  Faptul ca nu va ofenseaza confiscarea lui de catre KGB si acolitii lor, si se minte prin omisiune in mod sistematic, imi da senzatia ca sunteti ca tocmai faptul ca treceti cu vederea aceste minciuni au facut ca sa ajungeti in aceasta situatie.

 28. asa ca parerea mea faceti confuzie intre respectul (libertatii celuilalt) si ignoranta

  Doar libertate inseamna sa faci orice cu conditia sa nu afectezi libertatea altuia.

  Si cand vrei sa folosesti termenul de moldovean si Moldova in sensul de a insinua ca aceasta inseamna doar locuitorii dintre Prut si Nistru atunci nu inseamna ceva e gresit !??
  Ca asa-zisul respect de fapt e nesimtire ?
  Sa ascunzi asa existenta a 4.5 milioane de vest-moldoveni ? ca sa existe doar 4 milioane de est-moldoveni ?

  Nu degeaba multi spun „Moldova” si „moldovean” asa la general amestecand lucrurile, si nu degeaba folosesc intotdeauna Rep.Moldova pentru Rep.Moldova si niciodata doar Moldova pentru Rep.Moldova
  si nu degeaba tot spun vest-moldovean si est-moldovean.
  Ca sa se stie ca existam si noi, si sa se stie ca sunteti doar jumatate de moldovean.

  Oricat ar vrea comunistii sa ne ascunda existenta, a noastra, a vest-moldovenilor, nu vor reusi. Oricat ar dori comunistii sa ascunda faptul ca est-moldovenii vorbesc limba romana si sunt romani nu vor reusi pana la capat.
  Au reusit pana acum, pana astazi si daca mai vor reusi si in viitor, este pentru ca si voi va complaceti in aceasta minciuna.
  Si poate ar fi bine sa incepeti sa judecati cu CREIERUL RECE si nu cu EGOUL si sa intelegeti ca nu am eu ceva vest-moldovean castig ceva ascuns din asta, ci pur si simplu spun lucrurilor asa cum le simt si cred de buna cuviinta.

 29. Ed_spune
  Scuzati dar trebuie sa constat ca stati prost la capitolul respectare a regulilor logice. Atrageti atentie ca eu nu am pus in discutie daca este corecta sau nu majoritaea atunci cind se considera moldoveni sau nu. Chiar daca persoanele au creierul spalat aveti obligatia sa le respectati opinia. Dar chiar si cu riscul de a fi catalogat ignorant voi spuneti totusi ca mai degraba Dumneavoastra aveti creierul spalat de cei care considera ca evolutia omenirii s/a oprit. Nasterea si disparitia popoarelor este un proces istoric firesc. Asa romanii, cit nu ar fi de multi si de destepti nu vor putea impiedica evolutia istorica si consolidarea poporului moldovenesc daca acesta va fi viabil. Poporul nostru este la etapa nasterii si nu pot sa ma pronunt daca va reusi sa se puna pe picioare. Eu cred ca da dar sint si destule sanse sa nu reusim. Dar pot sa va asigur ca in caz de reusita as da multi ani din viata mea sa pot sa/i privesc in ochi peste vre/o suta de ani pe toti „desteptii” si „patriotii” care si/au arogat dreptul de a se considera mai destepti decit majoritatea de pe acest picior de plai.
  Cu asta pun punct discutiei la acest subiect deoarece inca odata m/am convins ca nu am nici o sansa sa avem un dialog civilizat cu adeptii romanismului. Pentru ca doar prin indoctrinare pot sa/mi explic ca persona nu intelege ca in cazul germanii si cazul Moldovei si Romaniei lucrurile au stat complet diferit. Nu spun ca este corect sau gresit mai bine sau mai rau ci ca situatia este diferita. Si locuitorii RFG si cei din RDG se considerau parte a unui singur popor (si daca ati citi mai mult o sa vedeti ca exista un numar important (desi clar minoritar) care considera ca Unirea Germaniei a fost o greseal si ce este mai interesant asemenea opinii sint si in RDG). Locuitorii Moldovei se considera in majoritatea un popor diferit. Am spus ca pentru aparitia unui nou popor este absolut irelevant daca este corect sau nu aceasta. Popoarele apar anume de aceea ca oamenii se considera diferit de alt popor. Si fiti sigur ca nu/i intreaba niciodata pe cei „destepti”

 30. SAVETA
  Si daca demonstrez ca nu sint agentul nimanui sinteti gata sa mergeti cu pielea goala pe Bulevardul Stefan cel Mare dintr/un capat in altul? Vai da capul cauzei aparate de indivizi care isi permit sa ofenseze alte persoane doar din simplul fapt ca are alta opinie. Si tot rog toata lumea sa aratati macar un fapt gresit invocat de catre mine (sper ca faceti distinctie intre fapte si judecati). Nu va plac opiniile mele. Aveti tot dreptul sa le pastrati pe ale Dumneavoastra. Numai ca atrag atentia ca opiniile mele se bazeaza pe fapte (nu cred ca veti contesta ca majoritatea aici se considera un popor distinct de poporul roman) pe cind opiniile Dumneavoastra se bazeaza pe ignorarea realitatilor si pe tupeul de Va considera in drept sa/i invatati pe toti cum sa traiasca si sa pretindeti ca citeva milioane de persoane sa traiasaca asa cum considerati Dumneavoastra ca este corect. Stiu ca o sa va ofensati dar Va amintesca ca a mai existat un personaj pe nume Adolf Hitler care se considera la fel in drept sa decida care popare au dreptul la existenta si care nu. Sigur ca inca nu ati ajuns sa puteti fi chiar comparati cu Hitler dar ati pornit pe acelasi drum. Si daca nu ati invatat la scoala sa Va spun eu princpala regula a unui dialog civilizat – ataca ideea si nu persoana.

 31. Moldovenistii se reped sa-si recapete cetatenia romaneasca, desi statul roman nu recunoaste natiunea moldoveneasca. De ce vor cetatenie romaneasca, daca-si neaga identitatea?
  O sa-mi spuneti ca-i dreptul lor natural ce rezulta din cetatenia parintilor sau strabunicilor. Asa-i?
  Deci, este buna cetatenia romaneasca, este un drept ce decurge din nastere, dar nu exista obligatia de a fi loiali statului a carui cetatenie o recapata.
  In plus, moldovenistii au dreptul natural si la cetatenia rusa sub al carui calcai au stat mai mult de 50 de ani si ai carei cetateni au fost pana nu de mult. Pardon, ei n-au stat sub calcai sovietic ci au fost eliberati de sub ocupatia fascistilor romani.

  Cam incurcata aceasta logica, nu-i asa tovarasi moldovenisti? Adica parintii au fost romani si cetateni romani, iar noi suntem fosti cetateni sovietici, fosti sovietici si ne consideram moldovenisti, care prin cele 7 judete care ne-au ramas ne mai insusim si numele intregului numit Moldova care avea vreo 26 judete.

  Si desigur, daca tot suntem o natiune diferita cu o istorie in curs de formare, ne lepadam si de istoria stramosilor, preferand o istorie a natiunii moldoveniste cu care sa ne mandrim. De aceea, in mod normal, fiind o natiune noua fara radacini comune cu romanii, nu vom invata nici despre Stefan cel Mare domnitor din Moldova in care populatia se considera romana vorbind romaneste, nici despre Eminescu care s-a nascut tot in acea parte de Moldova si a declarat „suntem romani si punctum”, nici despre Cuza care ca un tradator a acceptat unirea si a domnit peste primul stat numit Romania, nici despre Kogalniceanu primul Prim Ministru al primei Romanii.

  Banuiesc ca Istoria Republicii Moldoveniste va cuprinde vreo 5 pagini de fapte eroice ale natiunii moldoveniste. A, scuzati, vor fi cateva zeci de mii de pagini cuprinzand actele pline de umanism ale tovarasilor sovietici eliberatori, inclusiv cu extindere la regiunile de prin Siberia si Extremul Orient, pe care conationalii nostri sovietici ne-au ajutat sa le colonizam.

  Moldovenisti, fiti mandri, independenti, statalisti si suverani, cu un trecut glorios si un viitor luminos datorita luminii primite de la steaua rosie calauzitoare a Kremlinului.

  A, si vorbind de tampenie, sigur ca fiind o comunitate locuind in 7 judete romanesti puteti considera ca aveti dreptul sa va creati stat independent, asa cum si comunitatea gagauza are acealasi drept, sau chiar comunitatea din Balti, sau din Cahul, sau mai stiu eu din ce catun uitat de lume, ca Transnistria deja s-a declarat stat in baza aceluiasi drept amintit mai sus de un Cititor.

 32. Indepartarea Isoriei Romanilor,din invataman,este o palma,data Romaniei, Presedintelui sau,Traian Basescu !Pacat,ca alti oameni care sa ajute RM, pe toate „fronturile”, nu o sa mai aveti,si nici nu ati mai avut,dea-lungul istoriei.

 33. Intrebarea care ma framinta atunci cind ascult aberatiile dnei Pavlicenco este a cui interese promoveaza ? Al autoritatilor romane sau al rusilor? NATO sau alte blocuri militare?
  Un lucru e cert si anume ca Pavlicenco nicidecum nu apara interesele cetatenilor de rind. Ma suprinde faptul ca aceasta dna pe vremuri era o comsomolista exemplara iar astazi este in fruntea celei mai agresive miscari. O miscare de altfel pentru paranoici care promoveaza mesaje antistatale, anticonstitutionale, lozinci si idei mai putin constructive care ii amuza nu doar pe moldoveni dar si pe cei de la Bucuresti. O doamna care cocheteaza cu familia regala din Romania, decorata cu ordine ale statului vecin, cu pasaport roman in buzunar si in plus cu diploma obtinute la ceva cursuri de propaganda a blocului NATO.
  Nu vreau sa discut prea mult despre personalitatea dnei, pentru ca nu merita. Aceasta dna merita sa-i fie retrasa cetatenia si expluzata din tara. Motivul este simplu, nu face nimic altceva decit sa incite spiritele nationale. In curind va mai arunca o prostie in masa si va incepe sa transeze, sa difurce evenimentele istorice si sa trateze istoria ca un film de fictiune, triler sau comedie.

  Ocupanti si eliberatori! Este o tema pe care o speculeaza la infinit si ne amuza. Traim din cite se pare in secolul XXI cind avem acces la informatie online, la alternative cu privire la documentele istorice. Cei care pot sa citeasca cu atentie inteleg ca adevar in istorie nu exista. A fost scrisa de invingatori, tratata de politicieni si ideologi asa cum au dorit la vremea respectiva. Nu poti fi un ipocrit la infitnit ca sa citesti printre rinduri si sa intelegi ca teritoriul R. Moldova a fost in decursul istoriei o zona tampon si teren de lupta pentru mai multe puteri. Rusia si Turcia, Austria si Ungaria, mai mereu au avut ceva de disputant inclusive sip e aceste paminturi. Asa au fost circumstantele istorice ca sa fim parte integranta a unui imperiu care a decazut. Insa acest imperiu a fost construit si cu suportul buneilor, parintilor nostri nostri. Au lupta la vremea respectiva pentru anumite valori, idealuri. Nu putem sa scuipam in sufletul celor care si-au data viata luptind. Fie ca e vorba de cei care au luptat in cel de-al doilea razboi mondial intro armata sau alta. Noi am fost victimile unei ideologii si a unor ambitii mai putin sanatoase.

  Astazi insa cind putem construe un viitor care sa ne asigure un trai demn, o idée nationala care sa ne uneasca, sa ne mobilizeze, cu parere de rau mai apar astfel de indivizi ca Pavlicenco sau Pavlicescu, care promoveaza idei paranoice. Dna cu nume ucrainean si chipurile pro – romana in suflet incearca sa reactiveze niste sentimente care nu mai au valoare. Este o nebunie si o mare prostie sa mai divizam lumea in buni si rai, ocupanti si eliberatori, mituri si idealuri. Ar fi bines a ne trezim dna Pavlicenco sis a privim in jur cu cine trebuie sa construim astazi o tara care sa numai accepte extremism si xenofobie, sa intareasca spiritul moldovenilor si nu prostia pro romana care numai are sustinere nici la Bucuresti.

 34. I started getting this Cho Yung Diet Tea 3 weeks ago. I purchased it because the natural ingredients. I consider 2 in the morning and do moderate excercise.No negative side effects At all for me. What I especially like is that for some reason I have not had junk food cravings and i have noticed a body weight loss of about 3 lbs in two weeks about 1 an a half inch from my waistline.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *