Il aud guvernantii pe Tanase?

„R.Moldova, intre o „poveste de succes” si „un proiect asuat”Motto: „Esenţialul este să numeşti corect lucrurile. Dacă denumirile nu sunt corecte, cuvintele nu se mai potrivesc. Dacă cuvintele nu se mai potrivesc, treburile statului merg prost. Dacă treburile statului merg prost, nici riturile şi muzica nu mai pot înflori. Dacă riturile şi muzica nu mai pot înflori, judecăţile şi pedepsele încetează să mai fie drepte. Dacă judecăţile şi pedepsele încetează să mai fie drepte, poporul nu mai ştie cum trebuie să se poarte…” (Confucius)

Am crezut că anul 2011 va fi unul al dezbaterilor publice şi academice privind statul Republica Moldova – condiţia sa, evoluţia, problemele. Existau pentru aceasta mai multe motive: cea de-a 20-a aniversare de la proclamarea Independenţei, ajunul jubileului de 200 de ani de la anexarea Moldovei de la Est de Prut de către Imperiul Rus, criza politică ce durează de peste doi ani şi care se aprofundează pe fundalul unei crize morale fără precedent a societăţii. În locul dezbaterilor serioase, însă, guvernarea ne-a propus un program distractiv nonstop, ca la uşa cortului, în care rolul de bufoni îl joacă cei trei lideri ai Alianţei de guvernământ, angajaţi într-o tragicomedie cu trei ciobănei – pastişă grotescă a unuia dintre miturile noastre fondatoare…

Am admirat întotdeauna capacitatea noastră, a moldovenilor (când zic moldoveni, mă refer la românii etnici care formează populaţia majoritară a RM), de a ne ocupa de fleacuri şi de a nu identifica adevăratele probleme. Să dăm doar un exemplu, cel mai proaspăt. Am făcut din alegerea preşedintelui subiect de dramă naţională, crezând că aceasta e bomba pusă sub statalitatea moldovenească, dar nu am observat cum, de peste un deceniu şi jumătate, „coace buba” la Comrat şi că anume acolo ar putea apărea pericolul cel mare. Başkanul Mihail Formuzal zice că se va întâlni cu premierulVlad Filat şi că vor găsi un „compromis rezonabil”. Nu cred, fiindcă întotdeauna „compromisurile rezonabile” s-au făcut doar pe seama noastră! Cine ne garantează că nu există o alianţă „discretă” între Comrat şi Tiraspol, sub bagheta Moscovei, iar başkanul e doar o simplă păpuşă vorbitoare?

Liderii AIE continuă politica PCRM

Mai remarc o ciudăţenie, pur „moldovenească”: cu cât ne apropiem de ziua de 27 august, când vom marca 20 de ani de existenţă a statului Republica Moldova, cu atât mai solidare devin vocile care consideră acest stat… „un proiect eşuat”. Ultimul şi cel mai convingător argument în favoarea acestei concluzii ni-l servesc zi de zi, de doi ani, membrii Alianţei de guvernământ care, în afară de focuri de artificii, „vizite istorice” şi „poveşti de succes”, ne conving că ei, efectiv, nu pot guverna, habar nu au ce este statul şi cum se edifică el. În acest sens, liderii AIE continuă politica PCRM: în cei opt ani de guvernare, comuniştii, prin toate politicile lor, inclusiv cele legislative, au subminat metodic temeliile (foarte fragile!) ale acestui stat. Liderii Alianţei, cu excepţia lui Ghimpu (în cazul episodului cu „decretul privind ziua de 28 iunie 1940), n-au întreprins nicio acţiune ce ar fi ieşit din „matca ideologică” a politicilor ţariste şi sovietice. De peste doi ani, aceştia, ca şi comuniştii, ne hrănesc cu zeamă de pelin, dar ne îndeamnă să strigăm „Halva!”, crezând că astfel ni se va face dulce în gură… Asistăm la o adevărată aventură, de fapt: corabia se îneacă, iar echipajul o declară „o corabie de succes”!?

Cine sapă la temeliile acestui stat?

În interior, această operă este realizată de: 1. elitele politice conducătoare în persoana partidelor politice; 2. presa aşa-zisă statalistă; 3. Mitropolia Moldovei, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei; 4. intelectualitatea moldovenească oportunistă şi rusificată; 5. coloana a cincea a Moscovei, în persoana partidelor, presei, ONG-urilor etc. controlate de Federaţia Rusă.

Din exterior, statalitatea RM este ameninţată de Federaţia Rusă, care tot imperiu a rămas şi care promovează, ca şi Rusia ţaristă şi URSS, aceleaşi politici imperiale faţă de fostele colonii. România – despre care se bate atâta monedă de către ruşi precum că, chipurile, ar „submina statalitatea RM” -, în realitate, a contribuit în măsura cea mai decisivă la apariţia şi menţinerea statului Republica Moldova. Acelaşi lucru trebuie să-l spunem şi despre aşa-zisa „opoziţie unionistă” de la Chişinău (şi mă refer aici nu numai la fostul „unionist” Roşca), care şi-a adus din plin obolul la consolidarea statalităţii moldoveneşti… Este timpul să recunoaştem că nu unioniştii, ci duşmanii din interior şi din exterior ai României, prin politica lor antiromânească murdară, au menţinut aprinsă flacăra românismului în RM. Timp de 20 de ani, elitele noastre politice au trăit într-o minciună în care şi ele au început să creadă. Tot ce au creat ele, tot ce au pus ele în mişcare în scopul consolidării statalităţii RM – învăţământul antinaţional, istoria integrată, Mitropolia Moldovei, votul etnic, intelectualitatea antiromânească ş.a.m.d. – în realitate, a lucrat împotriva acestei statalităţi! Şi aici ajungem la miezul chestiunii.

Fără naţionalism nu există stat

Perspectivele acestui stat au fost puse sub zodia neîmplinirii din momentul când, în 1994, guvernarea agrariană şi interfrontistă (comunistă) a renunţat la conceptul de „Republica Moldova, al doilea stat românesc” şi a început a-i contrapune pe moldoveni românilor, crezând că astfel vor diminua şi chiar vor elimina influenţa „factorului românesc”. În numele acestui „ideal”, s-a renunţat brutal şi la conceptul de „spaţiu cultural şi spiritual comun”, cărţile româneşti au început să fie oprite la vamă, Statul unitar naţional a fost declarat „polietnic şi multicultural” – anume aceste politici nu au permis statului Republica Moldova se evolueze firesc spre un model civilizat şi funcţional. Cei care s-au perindat la conducerea RM de la 1990 încoace nu au înţeles că pentru a zidi un stat este nevoie şi de o naţiune, iar „mortarul”, liantul folosit în zidire e patriotismul şi naţionalismul statal, luminat. Toate guvernările de până acum însă au luptat împotriva acestui liant, apelând la altul – antiromânismul! -, iar acum avem ceea ce avem: un proiect eşuat!

Prin Declaraţia de Independenţă din 27 august 1991 s-a pus temelia unui stat naţional, nu „polietnic şi multicultural”. La temeliile acestui stat s-a pus ideea de neam românesc, limba, istorie şi cultură română. Când această idee a fost confiscată, iar patriotismul natural, firesc, motivat prin apartenenţa noastră la acelaşi neam, a fost substituit printr-un surogat de „patriotism statal” fără culoare şi rădăcini, acest stat s-a pomenit fără temelii. Deci, nu România, nu unioniştii, ci invers, „stataliştii moldoveni” au adus statul Republica Moldova la faza de proiect eşuat din cauza dosarului identitar nerezolvat sau rezolvat greşit, „împotriva firii”. Înlocuirea antiromânismului agrarienilor şi comuniştilor cu „pragmatismul” de dată recentă ne-a pus în faţa unui „antiromânism cu faţă umană”, care nu contribuie la consolidarea acestui stat însă, iar drama sfâşierii între cei doi vectori, EST şi VEST, va continua, cu toate consecinţele care derivă de aici şi pe care le cunoaştem.

Există soliţii de rezolvare a problemei.

Prima (nu ca importanţă şi cronologie) e consolidarea acestui stat, dar cu o condiţie fundamentală – acesta să fie consolidat ca al doilea stat românesc, iar între România şi RM să se stabilească relaţii cu adevărat speciale şi frăţeşti, fiindcă cele existente astăzi nu sunt sincere şi echitabile din partea Chişinăului. S-o spunem pe şleau: atitudinea RM faţă de România nu va fi cu adevărat frăţească şi sinceră atâta timp cât în Constituţia Republicii Moldova se păstrează Articolul 13, iar în fiecare primăvară vopsim în culori proaspete tancul rusesc de la Leuşeni, cu ţeava îndreptată spre România… 

A doua soluţie este reunificarea celor două state româneşti, variantă care astăzi poate fi realizată doar prin aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Oare nu din această cauză la Chişinău ideea aderării la Uniunea Europeană este mai mult o frazeologie zgomotoasă? Întreb, nu dau cu parul. Să lăsăm „teoria” despre „voinţa poporului” şi despre aceea că „poporul nu vrea Unire”. Poporul vrea ceea ce vor conducătorii lui. Şi-apoi, vrea acest popor sărăcie şi mafie? Aceasta e voinţa lui politică? Haideţi să-l întrebăm!

A treia soluţie e perpetuarea, sub forma „poveştii de succes”, a „proiectului eşuat” existent astăzi. Ar fi şi asta o soluţie, dacă statul n-ar însemna nu doar o schemă abstractă, ci şi oamenii care trăiesc în el. Aceştia însă, oricât ar fi de manipulaţi, uneori se ridică din genunchi. Iar ca să te ridici din genunchi „esenţialul este să numeşti corect lucrurile”, vorba bătrânului Confucius. Aşadar, şansa supravieţuirii acestui stat e să numească lucrurile corect. 

Loading Facebook Comments ...

27 Comments

Add a Comment
 1. Constantin Tanase: Soluţia mea: Lupu, Filat (şi Ghimpu) se retrag din funcţii…

  De doi ani nu putem alege preşedintele. Unii zic că ne aflăm în faţa unei crize constituţionale, alţii vorbesc de criză politică… Aiurea! În RM nu există criză constituţională şi nici criză politică, ci o criză cronică a bunului-simţ, a obrazului şi a lipsei de răspundere a patru persoane: Voronin, Filat, Lupu, Ghimpu. Problema alegerii şefului statului, precum cum observa rezonabil Filat, este personalizată.

  Astfel, Lupu nu e agreat de Filat şi Voronin; Filat – de Lupu şi Ghimpu; Ghimpu nu-i înghite pe Voronin şi Filat; Filat n-are ochi să-i vadă pe Lupu şi Ghimpu; Voronin i-ar sorbi într-o linguriţă cu apă pe Lupu, Ghimpu şi (mai puţin) pe Filat. De doi ani, aceşti patru nesimţiţi se joacă de-a „ţara-n bumbi” şi-şi bat joc de noi. Acum se pregătesc să ne mai bage într-o campanie electorală. Există însă o soluţie – simplă, onorabilă şi ieftină! – de a pune capăt acestui circ. Ea se află în interiorul Alianţei: Filat şi Lupu demisionează din funcţii (au când deveni preşedinţi, sunt băieţi tineri!), Ghimpu renunţă la visul de a redeveni şef al Legislativului, cele trei partide din AIE aleg un nou premier şi un nou spicher. După care, împreună cu PCRM, identifică un candidat neutru, neafiliat vreunui partid, pentru funcţia de preşedinte şi-l votează. Aceasta-i toată povestea… Astfel ar trebui să procedeze cei trei (plus al patrulea), dacă ar fi patrioţi ai RM şi dacă s-ar teme de cetăţenii acestei ţări. Ei însă nu se tem. Ei îşi bat joc de noi şi de ţară, fiindcă noi le permitem.

 2. Doamna Pavlicenco,

  Dumneavoastra cine credeti ca a organizat insulta cu afisele care au aparut recent in Chisinau cu “sustinem independenta tinutului secuiesc” si de ce Ministerul de Interne al Republicii Moldova sau Primaria Chisinau nu iau masuri?

  N-ati putea organiza dumneavoastra o actiune de rupere a acestor afise, impreuna cu membri PNL?

 3. * * *

  Racul , broasca si o stiuca
  Depersonalizati odata carul
  Cum s-agungi in Europa
  Cand pritepsic e tot cioara.?!

  Dupa depersonalizare-
  Prezident- Sasha matale
  Plahotniuc deci la Guvern
  Si Dodon la Parlament

  Si parada militara
  V-or primi-o ei nu cioara
  Si cu toti noi hopa, hopa
  Frumusel in Europa…

  Iurie Osoianu 08 august 2011

 4. Curtea de Conturi acuză Calea Ferată a Moldovei (CFM) de fraude în valoare de 2,2 milioane de lei

  * * *
  Avea Moldova noastra odata
  Un drum de fier , ce astazi se numeste
  Calea Cea Furata
  Asta decind e-n ministerul lui Salaru.
  Se fura fratilor , se spala bani, nu shaga
  Daca pe vremea cioarei numai Olegca tinea buz-narul
  Acu doar moş tufta-juristul mulge aceasta maman-e bonju-are
  Dar las-ca Serafica…ala care…fara frica
  Aceasta mana a cerului o va indrepta, -ncetisor
  Direct in buzunarul rasfuratului popor
  Si daca inaintei-l umpleau doar cu tigari si avioane
  Acu venita timpul sa-l mai umple cu vagoane….
  …pline cu……..milioane.
  Iurie Osoianu 08 august 2011

 5. S-a cam descreditat Tanase dna Pavlicenco. Eu unul si multi altii nu mai cred nimic in el. Viseaza sa aiba feciorul sau cariera politica si il critica neintemeat pe Filat, iar apoi si pe alti lider care au succes. Ii plac acum numai cei ratati, care nu au succes. Eu cam stiu incotro se bate – se pune de-un partid prin fuziunea PNL cu „Timpul” si Alexandru Tanase si Nagacevschi. Asta reese din toate publicatiile dvs pe blog pe care le urmaresc.

 6. Subscriu cele spuse de Vitalia.

 7. Auzi mata, dna pavlicencova, de ce socoţi că rusia subminează statul RM, dar nu românia care nu-l recunoaşte şi dta, care afirmi că noi trebuie să ne unim cu ro? Să ştii că lumea poate alege prostiile care le scrii, de un lucru cu adevărat care merită să-l discute. Poate te duci în românia mătii ca lari şi istrati, ca să scăpăm odată de nişte isterice naţionaliste, care fac numai zîzanie şi ură în societate.

 8. Pt tov cetatean

  Auzi mata, tovarase cetateanov, regret ca esti chior si nu vezi ca articolul e al lui Constantin Tanase si ca v-a explicat clar de ce nu Romania, ci Rusia submineaza statul moldovenesc inexistent de facto.

  Pentru mine Moldova e Romania si nu am de gind sa plec in alta parte, pentru ca eu m-am nascut pe pamint romanesc.

  Istericile le faceti voi, zapacitii si buimacitii fara tata, mama, natiune, valori, Dumnezeu, care traiti dupa principiul „Tam gde horoso, tam i moia rodina”.

 9. Pentru Dumitru G.

  Nu cred ca Tanase s-a discreditat. El a gresit ca acrezut in Rosca, apoi in Serebrian, apoi in Filat. Partial in Ghimpu si Chirtoaca. Dar ceea ce spune mereu corect nu are nici o legatura cu greselile sale.

  Nu e vorba de nici o intelegere, de nici un proiect, de nici un partid, d enici o fuziune PNL cu A.Tanase si Nagacevschi. Aveti impresii gresite.

 10. Pt Liviu

  Nu stiu ce a aparut in Chisinau, ca abia am venit din Germania si acum sint la spital. Dar nu agreez sa isi aduca nimeni aminte de PNL doar cind toti ceilalti tac. Sa ii mai vada lumea pe altii cum tac. Noi sintem mici, neimportanti, presa nu vine la actiunile noastre, avem o pauza, pentru ca trebuie sa cautam mijloace de existenta dupa atitea alegeri care ne-au secatuit.

 11. Rusia este plina de datorii. Spre sfarsitul anului 2014 datoria de stat a Rusiei va fi de 12 trilioane ruble…

  ….

  Перед смертью России чекисты украдут большие деньги у русских инвесторов

  Время публикации: Сегодня в 16:01

  Госдолг России в ближайшее время будет увеличиваться более чем на 2 триллиона рублей в год и к концу 2014 года составит 12 триллионов рублей.

  Об этом пишут в газеты чекистские газеты «Коммерсантъ» и «Ведомости», которым удалось ознакомиться с проектом заимствований на 2012–2014 годы, разработанным чекистским минфином и уже направленным в путинское правительство.

  В документах Минфина, по данным СМИ, сказано, что большая часть средств будет заниматься не на внешних рынках, а на внутреннем, так как заграницей денег обреченной на скорую сеит России никто не даст — дураков нет.

  Воровской путинский минфин запланировал «либерализовать долговой рынок», в частности, расширить круг инвесторов, которые могут вкладывать средства в госбумаги.

  Кроме того, чиновники в ближайшие годы намерены повысить ликвидность долгового рынка.

  «Коммерсантъ» отмечает, что сейчас государственные бумаги в России фактически не покупаются инвесторами «в долгую», а используются для спекуляций. В то же время в других странах, наоборот, госдолг рассматривается инвесторами как возможность для долгосрочных вложений.

  Резко увеличивать объем заимствований России придется из-за дефицита бюджета.

  По данным СМИ, 90 процентов дефицита будет компенсироваться именно за счет увеличения госдолга.

  До 2008 года (когда бюджет был профицитным) Россия занимала, по данным «Коммерсанта», около 200 миллиардов рублей в год (по данным «Ведомостей» — 170–250 миллиардов).

  В 2010 году Россия впервые за 10 лет вышла на рынок внешних заимствований, разместив долларовые облигации на общую сумму в 5,5 миллиарда долларов.

  Никто их заграницей не купил — дураков там нет. После этого русские чиновники разочаровались во внешних рынках и решили значительно сократить план по размещению бумаг в иностранной валюте.

 12. O expozitie de caricaturi la adresa lui Ianukovici si banda pro-moscovita in Kiev au organizat simpatizantii si sustinatorii Iuliei Timosenco, care acum este sub arest.

  Vezi aici:
  http://www.nr2.ru/kiev/342783.html

 13. Bravo, Filat, totusi, l-a neutralizat pe gagauz.

 14. Prim-ministrul Vlad Filat și Guvernatorul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, au avut astăzi, 8 august o întrevedere în cadrul căreia au reușit să ajungă la un numitor comun și să găsească o soluție de compromis, informează serviciul de presă al Guvernului.

  În rezultatul discuţiilor, s-a convenit, în calitate de variantă de compromis, că liceenii, care nu au susţinut examenele de bacalaureat la limba română, îşi vor putea continua studiile nu doar în şcolile profesionale, așa cum se anunţase anterior, ci şi în colegii. Ulterior, aceşti tineri vor putea susţine examenele de bacalaureat la limba română, ceea ce le va oferi posibilitatea să-şi continue studiile în instituţiile universitare.

  * * *

  Ca un Filat de Formuzal
  Face -o scarba de PR
  Nu e de mirare.
  Ce sa fac , eu, pui de dac
  Ce n-am dat limba la BAC
  Spune , Formuzale…?!
  De ce maica nu te-ai dus
  Sa-mi ca-ti tata-gagauz
  La Comrat pe vale
  Ai ales un moldovean…
  N-am noropc nici n-o sa am
  Intelegi, matale.?!
  Si cat sa mai tin plecat
  Capul asta prost de dac
  *n fata la oricare??!
  Cand Filat de Formuzal
  Voi avea un stat normal
  Nu un fis ce doare.?!
  Luati aminte- cat mai tac
  Asta anseamna, ca la daci
  Ca mai am rabdare.
  Luati aminte- cat mai tac
  Ca problema nu-i in BAC
  Ci problema-i in Filati
  Si in Formuzale
  Nu dea Domnul, pui de turci
  Sa ne amintim de furci
  Coase si topoare.!!
  Hai Filati de Formuzali
  Hai sa facem hora
  Moldovenii frati mai mari
  Gagauzul-sora…
  08 august 2011 Chisinau Basarabia Iurie Osoianu

 15. Vitalia Pavlicenco spune:
  8 august 2011, la 14:02

  Există însă o soluţie – simplă, onorabilă şi ieftină! – de a pune capăt acestui circ. Ea se află în interiorul Alianţei: Filat şi Lupu demisionează din funcţii (au când deveni preşedinţi, sunt băieţi tineri!), Ghimpu renunţă la visul de a redeveni şef al Legislativului, cele trei partide din AIE aleg un nou premier şi un nou spicher.

  Ваше предложение очень разумное, но
  они легче согласятся, чтобы им отрубили руку, чем отказаться от высоких кресел.
  Страна оказалась заложницей амбиций и капризов трех „наполеонов”. Жаль, что в данном случае невозможно использовать процедуру отзыва этих депутатов из Парламента, лишить их депутатских мандатов, как не оправдавших доверие избирателей.
  (Наверное, такая процедура должна быть предусмотрена в Законе).
  Разве что коммунисты организуют какие-нибудь акции протеста. Может, это на время объединит наших любимых „слуг народа” и заставит шевелить мозгами.

 16. Eu cred ca el scrie pentru bani. Jurnalistii la noi sint tare pacatosi si corupti. Asta inteleg acum cind vad cu se vind cind la unu cind la altul. Acelasi Tanase s-a vindut pe rind la acele persoane care spuneti (Rosca, Serebrean, Filat) si acum cred ca este iarasi cuiva vindut. Ce nu se vedea ca ii lauda pe plata pe indivizi corupti ca Andronic si Pasat si altii. Dar despre fuziuni nu va grabiti sa spuneti ca nici nu stiti cum fuzionati pina la alegerile urmatoare. Ca banuti nu aveti spuneti pe forum si nici puteri prea tare. Si atunci avocatii lui Plahotniuc si Pasat adica Tanase si Nagacevschi vor veni cu niste banuti si vor zice daca nu vreti pe o listisoara pe un loculet in primii zece. Si inca cu niste banuti in buzunarasile golite de experiente politice zadarnice. Si veti da bucurosica stampiluta si veti lucra cumincioara in campanie ca sa va mai vedeti odata in fotoliu de ministru ori deputat. Ca se spune ca e tare bine.

 17. Pt Manole

  Este o problema pur si simplu aminata.

 18. Pt Dumitru G.

  In viata e totul posibil. Insa eu l-am invitat pe Tanase Sandu deschis in PNL si nu a dat curs invitatiei. Intilniri secrete cu el nu am avut. Nagacevschi, din cite stiu, nu vrea sa revina in politica. Am avut intilnire cu Godea, care a zis ca ii place mesajul nostru, insa el are alta platforma si echipa de oameni de afaceri in spate.

  Nu am fost ministru. Nici nu-mi propun, nici nu-mi doresc. Unicul lucru ce puteam fi – un bun reprezentant al RM la NATO, ca am fost cinci ani in AP NATO si cunosc multa lume din domeniu, cunosc si patru limbi straine. Dar nu a fost sa fie si acum nu mai vreau nimic. Deputat am fost si am muncit foarte mult, dormeam trei-patru ore pe noapte. Pentru mine a fost o mare povara. Poate, pentru altii, e altfel. Nu stiu si nu pot spune. Deputat as mai putea fi, inca nu am decis, dar daca voi fi – fapt de care se tem enorm falsii nostri liberali si democrati – as fi unul la fel de harnic, asa cum am fost.

  In privinta lui Constantin Tanase, parerea mea e ca cei ce il denigreaza cind nu o merita nu fac bine. Eu i-am spus ce am avut de spus cind am considerat ca greseste. El m-a ofensat tare in viata, i-o las pe constiinta lui si incerc sa ma detasez si sa apreciez ce face – in opinia mea – corect.

 19. La început, pe când încă nu erau la guvernare, toți îl ascultau, nu doar auzea.
  Mai apoi a început să-și promoveze feciorașul, și doar Filat se mai făcea că-l aude.
  Acum nici măcar Filea nu se facă că-l aude, deși a revenit la a spune lucruri bune. Ce-i drept uneori mai sunt unse șuruburile ca să nu scârțâie de spre PD. Știe d-na Pavlicenco de cine.

 20. «Черный понедельник»: Мощный обвал рынков. Падают рубль и нефть

  Время публикации: Сегодня в 18:50

  На российских рынках в понедельник случился мощный обвал. Это произошло на новостях о снижении кредитного рейтинга США. Российские индексы падали вслед за мировыми, срочные сообщения о снижении котировок приходили весь понедельник из разных стран.

  Обвалились рынки Азии, Тель-авивская биржа. В самих Штатах торги начались лишь вечером по московскому времени в понедельник, индексы там также снижаются. Это подтолкнуло к дальнейшему падению и российский рынок, где торги к тому времени еще не завершились.

  «Интерфакс» сообщил об очередном «черном понедельнике», который вписался в историю российского фондового рынка. Индекс РТС 8 августа потерял 7,84% и составил 1657,77 пункта. Индекс ММВБ по итогам торгов откатился к отметке 1499,79 пункта, обвалившись ниже 1500 пунктов впервые с 21 октября прошлого года.

  Таким образом, за пять рабочих дней — со 2 августа, после новостей о достижении договоренности в Конгрессе США о повышении границы госдолга США, индекс РТС снизился на 16,5% с 1985,70 (открытие торгов 2 августа).

  В целом же в понедельник произошло самое глубокое падение российского рынка с 17 февраля 2009 года, когда рынок упал на 9,4%. Тогда значение индекса РТС по итогам торговой сессии составило 552,03 пункта.

  Между тем, США, чей рейтинг был понижен в ночь на субботу, вводят антикризисное «Правило 48». Это редчайшее событие

  На Нью-йоркской фондовой бирже — Уолл-стрит — и бирже NASDAQ сегодня введено в действие «Правило 48» (Rule 48) биржевых торгов. Соответствующее уведомление, передает ИТАР-ТАСС, распространено на этих двух крупнейших торговых площадках США.

  Правило 48 предоставляет руководству бирж право приостанавливать операции с акциями в случае резких колебаний их курсов.

  Активизация данного инструмента — редчайшее событие, случающееся в условиях крупнейших кризисов. Тот факт, что сейчас руководство американских бирж пошло на данный шаг рассматривается мировым бизнесом как показатель всей степени возникшей опасности для экономики США.

  Тем временем мировые цены на нефть в понедельник упали примерно на 4% на фоне опасений за дальнейшее понижение агентством S&P рейтинга США, следует из данных бирж, на которые ссылается РИА «Новости».

  Стоимость сентябрьских фьючерсов на американскую легкую нефть марки WTI (Light Sweet Crude Oil) на электронных торгах в Нью-Йорке по состоянию на 17:30 по Москве снизилась на 3,13 доллара, или на 3,6%, до 83,75 доллара за баррель. Цена сентябрьских фьючерсов на североморскую нефтяную смесь марки Brent потеряла 3,08 доллара, или 2,82%, упав до 106,29 доллара за баррель.

  Цены на нефть, остающиеся в районе минимальных отметок за последние пять месяцев, влияют и на российскую валюту. Евро по итогам понедельника на ММВБ подскочил к рублю на 89 копеек — выше 41 рубля, до 41,12 рубля, доллар — на 70 копеек, выше 29 рублей, до 29,02 рубля, следует из данных биржи.

  Таким образом, доллар и евро по итогам торгов понедельника вернулись к уровням февраля 2011 года на фоне внешнего негатива, спровоцированного снижением агентством S&P долгосрочного кредитного рейтинга США.

 21. Doamna Pavlicenco, sper ca nu v-am ofensat in vreun fel.

 22. INCHEIERE IN COADA DE PESTE A INTILNIRII FILAT-FORMUZAL … CUM ERA DE ASTEPTAT TOT PARTEA GUVERNAMENTALA A CEDAT RUS . În rezultatul discuţiilor, s-a convenit, în calitate de variantă de compromis, că liceenii, care nu au susţinut examenele de bacalaureat la limba română, îşi vor putea continua studiile nu doar în şcolile profesionale, așa cum se anunţase anterior, ci şi în colegii … VARIANTA DE COMPROMIS ? HIHIHI … CHISINAUL FACE UN PAS INDARAT DAR ASTA SE CHEAMA …COMPROMIS . FORMUZAL NU A FACUT NICI O CONCENSIE IN SCHIMB . CHIAR NU MAI EXISTA RUSINE LA MOLDOVA ? REGIMUL FASCIST DE LA COMRAT MATURA PE JOS CU CHISINAUL DAR NOI SINTEM ANUNTATI IN CUVINTE POMPOASE SI SFORAITOARE CA ” TOTUL ESTE BINE SI AMBELE PARTI AU FACUT CONCESII PENTRU UN COMPROMIS ” … CE CONCESII A FACUT FORMUZAL PENTRU CE A PRIMIT ? CA NE SPUNE FILAT IN TERMENI GENERALI CA VA ACORDA BANI MAI MULTI DE LA BUGET PENTRU INVATAREA LIMBII DE STAT IN BANTUSTANUL RUSOFON GAGAUZERIA ? NU AU INVATAT-O IN 20 DE ANI REFUZIND CU INCAPATINARE DIABOLICA SI O VOR INVATA ACUM LA INDEMNUL LUI FILAT DE VOR DEVENI ADEVARATI SAVANTI IN LIMBA ROMANA … COMEDIE MARE . CIRC NU GLUMA . MOLDOVA SE ALEGE DE PE URMA „INTELEGERILOR” FILAT-FORMUZAL CU PRAF IN OCHII OAMENILOR , FORMUZAL MAI FACE UN PAS CATRE INDEPENDENTA . SINGURA NEREUSITA A LUI FORMUZAL E CA NU A PLECAT SI MEDALIAT DE LA INTILNIREA CU FILAT . INCA NU-I TIRZIU …

 23. SCRIBII DE LA PUBLIKA TITREAZA MARE CA SA VEDEM DE LA DEPARTARE …PROBABIL …Filat şi Formuzal au bătut palma … IN REALITATE TITLUL CORECT ERA : FILAT SI-A LUAT PALMA DE LA FORMUZAL … GANSTERUL RUSOFON SE INTOARCE IN PROPRIA VIZUINA SEPARATISTA UTA GAGAUZERIA INTARIT IN TIMP CE POPORUL E AMETIT CU O NOUA REUSITA GRANDIOASA A LUI FILATOV . DUPA ZILE IN SIR DE MATURAT PE JOS CU CHISINAUL FORMUZAL ESTE DE NEATINS SI DE NECLINTIT . INCA O VICTORIE MORALA PENTRU VENETICII ACIUATI LA MOLDOVICA …

 24. … OBERFUHRERUL S.S. FORMUZAL A ORDONAT , FILAT “S-A EXECUTAT” … IN LOCUL UNEI ARESTARI RAPIDE A GANGSTERULUI CARE A CHEMAT DESCHIS LA NESUPUNERE FATA DE ORDINEA CONSTITUTIONALA A REPUBLICII , FILAT L-A PRIMIT CU PIINE , SARE SI FLORI … SI UN PAHAR DE VOTKA PE DEASUPRA … MEDALIA A RAMAS PROBABIL PE ALTADATA . INTILNIREA CARE NU POATE FI NUMITA ALTFEL DECIT A “RUSINII SI DEZONOAREI NATIONALE” IL TRANSFORMA PE FORMUZAL INTR-UN ADEVARAT LIDER AL OPOZITIEI POLITICE DIN MOLDOVA CARE TRATEAZA CU PREMIERUL TARII DE LA EGAL LA EGAL DE PARCA UTA GAGAUZERA SI-AR FI PROCLAMAT DEJA INDEPENDENTA SI NOI NU STIM … NOI RAMINEM CU PROMISIUNEA LUI FILAT CA DESTUL DE REPEDE , GAGAUZII VOR CUNOASTE LIMBA DE STAT ASA CUM CUNOSC ESCHIMOSII DIN GROENLANDA GREACA VECHE …

 25. INTREBARE DESCHISA
  pt. dl Constantin Tanase
  redactor-sef al ziarului “Timpul”:
  / de la un Mos-Stramos /

  Cu vreo 3 saptâmani in urma ati schimbat modalitatile de a plasa comentarii la articolele de pe versiunea Internet a publicatiei Dvs. caci acum trebuie sa ne inregistram mai intâi pe diferite site-uri ca apoi sa putem lasa mesaje / si cred ca aceasta a rezultat in pierderea a aproape 70 % din comentatorii Dvs. de altadata /. Ei bine m-am inregistrat si eu / Mos Stramos / si am mai scris câteva comentarii despre importanta RESTABILIRII ACTULUI UNIRII DIN ANUL 1918 A BASARABIEI CU TARA MAMA ROMANIA VOTAT DE SFATUL TARII DE LA CHISINAU IN 1918.
  APOI – DE IERI – ACCESUL MEU A FOST INTERZIS PE SITE-UL DVS.
  INTREBARE:
  CARE SUNT MOTIVELE ?
  PROPAGAREA ADEVARULUI Despre ANUL 1918 ?
  N.B.
  câteva observatii “stranii”:
  In acele zile când mai puteam insera comentarii, de obicei in timpul zilei nu aveam probleme. Dar de câteva ori, scriindu-le in toiul noptii, pe la 2-3 noaptea, UNELE comentarii de-al mele erau imediat banate, iar altele nu.
  Intrebare:
  oare cine din lucratorii DVS. are si program de noapte ca sa trieze cu lupa comentariile ? sau e o COLABORARE cu VREO STRUCTURA “SPECIALIZATA” in CENZURAREA IDEILOR PATRIOTILOR MOLDOVENI, structuri mostenite de la Voronin-ul comunist, atotpânditoare si atotstiutoare si omniprezente oriunde si oricând ?

 26. Pt Liviu

  Nu, nu e vorba de ofensa, dar ma tot intreb cind va fi taxat PL si de catre cine pentru cum conduce Chisinaul si pt lipsa de reactii…

 27. Nu stiu cum, insa
  de al face pe Tanase cheii de biserica nu e bine…
  Inainte mai citeam TIMPUL,
  la moment – nici nu ma uit…
  A devenit un ziar de buzunar a lui Plohotniuc,
  da,
  si mai rabufneşte aici obida fata de Filat,
  acela l-a indepartat pe feciorul redactorului Timpului din partid…
  Nimic nou, dna Pavlicenco…
  Asteptatm, poate ceva despre Filat va scrie Dalai-lama…
  O, atunci va fi mai interesant…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *